Dark web – vad exakt är det och vad kan du hitta där?

Diamond Dark Web icon on a computer code background
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Dark web i korthet, plus en säker tur

Om vi ser internet som ett stort hav så liknar Dark Web mest dess botten. Detta är den ”dolda” delen som du inte kan komma åt med en vanlig webbläsare som Google Chrome. Istället måste du använda den anonyma Tor-webbläsaren.

Det cirkulerar lite myter om att allt du hittar på dark web är olagliga webbutiker och chockerande grafiskt innehåll som barnpornografi. Lyckligtvis är detta inte fallet. Ja, dessa saker finns där, men det är allt från forum för undersökande journalister till sidor om manga och anime. Det är dock sant att det finns mycket verkliga faror på dark web, exempelvis hackare, skadlig programvara, bedragare m.m.

Därför rekommenderar vi att du vidtar vissa säkerhetsåtgärder. Lyckligtvis erbjuder Tor-webbläsaren redan viss anonymitet och visst skydd. Men för extra integritet och säkerhet rekommenderar vi också att du använder en VPN. Vi rekommenderar särskilt NordVPN. Tack vare dess starka krypterings- och icke-loggningspolicy så ökar din säkerhet och integritet avsevärt på dark web.

Att använda en VPN ovanpå Tor har många fördelar. Beroende på dina inställningar kanske du kan hindra internetleverantör från att upptäcka att du använder Tor eller skydda dig mot Tors utgångsnoder som avser att spionera på dig.

Dark web (mörkt nät) är en dold del av det globala nätverket som inte är tillgängligt för personer som använder populära webbläsare som Microsoft Edge, Mozilla Firefox och Google Chrome. Mörka webbsidor indexeras inte heller av sökmotorer som Google. Med andra ord behöver du en speciell webbläsare (till exempel Tor-webbläsaren) och en idé om vad du ska leta efter när du vill besöka dark web. De flesta internetanvändare sällan regelbundet ute på dark web, om överhuvudtaget. Detta är förståeligt eftersom vissa delar av det är osäkra.

Du kanske har hört hemska historier om dark web. Det brukar beskrivas som en farlig del av internet där alla typer av skumma affärer händer, från att olagligt sälja droger till att anställa torpeder. Vissa av dessa påståenden är sanna, men dark web består av mer än bara brottslig verksamhet. Det är också en säker plats för till exempel journalister och visselblåsare att dela med sig av sina berättelser. Även vanliga medborgare i länder med strikta diktaturer kan använda den för att kommunicera fritt.

Den här artikeln kommer att berätta allt du behöver veta om dark web. Vi förklarar skillnaden mellan deep web och dark web, hur den kom till, vilka riskerna är och hur man kan nå den.

Ifall du letar efter ett säkert sätt att besöka dark web så har vi förberett en omfattande steg-för-steg-guide för att säkert surva på dark web. Se till att kontrollera alla våra säkerhetsåtgärder innan du besöker dark web. Om du vill bekanta dig med alla olika termer och ord som har att göra med dark web så kan du besöka vår dark web-ordbok.

Förklarande video: Vad är dark web?

Vi gjorde en kort animerad video som går igenom vad dark web exakt är och varför detta är viktigt. Artikeln fortsätter under videon.

Håll dig säker på dark web!

Att nå dark web är väldigt enkelt, men det är också enkelt att hamna i rejäla problem på grund av det. Därför är det viktigt att alltid hålla din onlinesäkerhet och integritet i åtanke. Vi rekommenderar starkt att du använder en VPN för att kryptera och anonymisera all din internettrafik. Bortsett från det så se alltid till att du har uppdaterat antivirusprogram som körs på din enhet. På så sätt är det svårare att fånga upp din data, övervaka dina nätaktiviteter eller infektera din dator.

En VPN skyddar dig när du surfar på den ytliga eller deep web, men också när du vill surfa på dark web. Med den kommer din internetleverantör (ISP), regeringar och hackare att ha mycket svårare att räkna ut vad du har gjort online.

En utmärkt VPN för dark web: NordVPN

En populär VPN-tjänst att använda i kombination med Tor-webbläsaren är NordVPN. NordVPN är en högkvalitativ VPN-leverantör som låter dig skydda flera enheter samtidigt. Denna tjänst erbjuder stark kryptering och en rad extra säkerhetsåtgärder att välja mellan. Detta gör NordVPN till en bra leverantör att använda när du vågar dig ut på dark web. Dessutom erbjuder de bra kundsupport och tjänsten är mycket användarvänlig. Du kan läsa allt om denna leverantör i vår kompletta recension av NordVPN.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Obs: Tekniskt sett ger användandet av Tor-webbläsaren (med en VPN, för ökad säkerhet) inte det enda sättet att besöka dark web. Men det är definitivt det säkraste sättet. Numera erbjuder Tor-projektet också en tjänst som låter dig komma åt dark web utan att faktiskt ladda ner Tor-webbläsaren. Det här projektet heter Tor2web och kan användas för att navigera till dark web från din vanliga webbläsare (till exempel Google Chrome). Trots detta anger Tor-projektet självt att detta inte alls är lika säkert som att använda Tor-webbläsaren för att besöka dark web. Utan Tor är det mycket lättare för cyberbrottslingar att avslöja din identitet och installera skadlig programvara på din dator. Därför rekommenderar vi starkt att du INTE använder Tor2web för att besöka dark web!

Öppna dark web med en smartphone

Undrar du om det är säkert att komma åt dark web med din smartphone? Detta beror på vad du ska göra på dark web och vilken telefon du använder. Tor stöder Android, men operativsystemet är mycket sårbart och det rekommenderas inte att besök dark web med din Android-enhet. Tor stöder inte iOS.

I allmänhet är smartphones inte särskilt lämpliga när det gäller anonymitet. Allt du gör online kan spåras. Med en smartphone är detta ännu enklare på grund av den GPS-spårning som många appar använder. Dessutom riskerar du att din telefon hackas och dina personuppgifter blir stulna.

Är du väldigt nyfiken på dark web? Då är det bäst att använda en dator med extra säkerhet.

Vad är dark web?

Dark web har många olika besökare, inklusive knarkhandlare, datanördar, bedragare, journalister som kämpar mot censur och vanliga människor som helt enkelt vill kommunicera med andra utan att regeringen ser över axeln. Det senare sker ofta i länder som Kina och Iran där det finns mycket internetcensur.

För att förstå vad dark web är exakt måste vi skilja mellan några olika termer. Internet beskrivs ofta som bestående av tre delar: surface web (ytnätet), deep web (det djupa nätet) och dark web. Särskilt termerna deep web och dark web används ofta på fel sätt, vilket kan orsaka mycket förvirring. Här är några huvudpunkter du kanske vill tänka på:

  • Internet är ett världsomspännande nätverk.
  • Nätet är ett kommunikationsverktyg som använder internetnätverket.
  • Nätet består av surface web, deep web och dark web.

Var och en av dessa tre termer kommer att förklaras nedan.

Dark web Surface web Graphic Iceberg

Surface web

Surface web, tillsammans med deep web, är den del av internet som de flesta av oss använder varje dag. Det är tillgängligt via vanliga webbläsare som Chrome, Safari, Firefox och så vidare. Den här artikeln är en del av den: du kan komma åt den var som helst och när som helst, så länge du har en internetanslutning och en webbläsare. Andra webbplatser, inklusive onlinebutiker och företag, är också en del av surface web. Detta är den del av webben som enkelt kan nås via en sökmotor som Google.

Om du besöker en webbplats som en vanlig besökare får du dock inte se alla delar av den webbplatsen. Du kommer bara att se ytan. När du surfar till Amazon utan att logga in, till exempel, kommer du att stöta på otaliga produkter, men du kan bara se webbplatsen som kund, inte som säljare eller administratör. För att kunna se ”bakom kulisserna” behöver du ett användarnamn och lösenord. När du väl har dessa så kommer du att kunna ta dig igenom ytan och vidare till deep web.

Deep web

Deep web är den del av internet som innehåller mycket specifik information. De flesta av oss har inte tillgång till denna information, och den är inte tillgänglig via sökmotorer heller. Med andra ord visar en konventionell sökning på Google inte sidor på deep web. För det mesta består deep webinnehåll av sidor och databaser som endast är avsedda för en viss grupp människor inom en organisation. Arbetsdatabasen kan finnas i den här delen av webben. För att få tillgång måste du känna till den exakta webbadressen (URL). I vissa fall behöver du också ett lösenord.

Deep web är den överlägset största delen av internet, uppskattad till mellan 90 och 95 % av det fullständiga globala nätet. Exempel på sidor på deep web kan innehålla privat data från företag, universitet, bibliotek, sjukhus, regeringar, internationella organisationer och så vidare.

Dark web

Slutligen finns den delen av internet som vi kallar dark web. Den är svårare att nå än surface web eller deep web eftersom den bara är tillgänglig via en speciell webbläsare som Tor-webbläsaren. Dark web är den oreglerade delen av internet. Varken organisation, företag eller regering ansvarar för det eller kan tillämpa regler där. Detta är exakt anledningen till att dark web vanligtvis är förknippat med olagliga aktiviteter.

Vissa människor hänvisar till den här delen av internet som ”deep web”, men det här är inte rätt term. Det är sant att dark web är en del av deep web, men dark web är ännu svårare att nå. Som vi har beskrivit ovan är en stor del av deep web tillgänglig via vanliga webbläsare, medan så inte är fallet med dark web. Det är omöjligt att nå dark web via webbläsare som Google Chrome eller Edge.

Dark web fungerar lite annorlunda än surface web. Även när du använder Tor kan du inte hitta några dark webplatser som slutar i .com eller .org. I stället består webbadresser vanligtvis av en slumpmässig blandning av bokstäver och siffror och slutar i .onion. Adressen till sökmotorn DuckDuckGo, till exempel, kan vara något som http://3g2upl4pq6kufc4m.onion. Dessutom ändras webbadresserna till webbplatser på dark web regelbundet. Detta innebär att de kan betraktas som dolda webbplatser, eftersom de inte är så lätta att hitta som de flesta plattformar på surface web eller deep web skulle vara. Om du vill veta mer om ett par populära sidor på dark web så se till att kolla in vår artikel ”Webbplatser på dark web som är värda att besöka”.

Är dark web laglig?

Fru JusticiaMed ett ord: Ja. Dark web och Tor-webbläsaren lagliga i de flesta länder. Om du däremot väljer att agera på dark web på ett sätt som inte är i linje med lagen så skulle det naturligtvis betraktas som olagligt. Därmed betonar vi vikten av att hålla sig till lagen i det land du är i.

Ändå glömmer människor ofta att dark web och Tor bara är verktyg för att utöva din rätt till integritet och yttrandefrihet. Förenta nationerna etablerade privatlivet som en grundläggande mänsklig rättighet. Följande artiklar bekräftar detta:

  • FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna (UDHR) 1948, artikel 12
  • Internationell konvention om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) 1966, artikel 17
  • Amerikanska konventionen om de mänskliga rättigheterna, artikel 11
  • Amerikansk förklaring om mänskliga rättigheter och skyldigheter, artikel 5
  • Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, artikel 8

Över 130 länder som ingår i FN har lagar om skydd av sina medborgares skydd. Chansen är stor att detta är fallet även där du bor.

Får du surfa på dark web?

I korthet: att navigera på dark web är i de flesta länder inte olagligt. Detta innebär att du får surfa på dark websidor. Men det kan få dig att se misstänkt ut i polisens ögon. Mycket av det som säljs på dark web är olagligt, så det är uppenbart att det är förbjudet att köpa dessa olagliga föremål, såsom olagliga droger. Eftersom dessa varor vanligtvis bara är tillgängliga på dark web, kan alla som surfar på denna del av internet köpa dem. Det är därför regeringar kan försöka hålla koll på dig om du besöker dark web.

Även om användandet av dark web är lagligt i de flesta länder så gör de olagliga aktiviteterna som regelbundet sker där och det olagliga innehållet som finns där dark web till en skum plats. Därför kanske det inte är den bästa delen av internet att besöka regelbundet om du är en vanlig, laglydig medborgare.

Varför och hur kom dark web till?

Dark web skapades inte av brottslingar som ville ha ett anonymt sätt att kommunicera. Det utvecklades faktiskt av USA: s regering. Hur gick detta till?

Spionkommunikation

Agenter från flera ”trebokstavsbyråer,” typ CIA, posterades i på många avlägsna platser. Det fanns ett äkta globalt nätverk av amerikanska spioner som samlade information och underrättelser för USA. Under 1990-talet blev informationen alltmer digitaliserad och dessa spioner behövde inte längre vidarebefordra sina rapporter via gammalmodiga medier som radioapparater eller brev. Internet och nya kryptografiska tekniker ersatte de gamla kommunikationsmedierna.

Eftersom all denna information plötsligt kunde skickas via internet startade U.S. Naval Research Laboratory ett program som så småningom skulle bli Tor (The Onion Router) 1995. Med Tor hade byråerna en krypterad kommunikationslinje med sina fältagenter.

Anonymitet för alla

anonymRunt 1997 fördes projektet vidare till Defense Advanced Research Project Agency (DARPA), som i sin tur gav det till flera medborgarrättsgrupper. Frågan är naturligtvis: varför skulle regeringen lämna över denna teknik och detta nätverk till civila påverkansgrupper? Det finns de som tror att Tor aldrig riktigt gavs upp av den amerikanska regeringen.

En annan förklaring är att de var tvungna att öppna upp det anonyma nätverket eftersom varje amerikansk agent var tvungen att kunna använda det varifrån som helst och när som helst, över hela världen. Detta gjorde nätverket sårbart för infiltration, vilket innebar att andra människor kunde börja använda det.

Om bara amerikanska underrättelseagenter skulle använda detta nätverk så skulle Dessutom uppenbarligen all kommunikation från detta nätverk vara mycket värdefull. Därför skulle det vara bättre att öppna nätverket för många andra människor, så att underrättelsekommunikationen skulle översvämmas i ett hav av icke-statlig kommunikation. På så vis skulle alla vara anonyma, och amerikanska agenter kunde använda nätverket för att vidarebefordra sina rapporter.

Varför stänger de inte bara av dark web?

Medan Tor-nätverket blev tillgängligt för alla med en internetanslutning, sattes fler och fler servrar upp över hela världen. Nätverket blev därför mycket mer decentraliserat. Med varje ny anslutning i ett annat land blev den amerikanska jurisdiktionen över internet mindre. Kraften i ett nätverk finns i det faktum att det inte kan stängas av från bara en plats. Om du drar ur kontakten från den amerikanska sidan så upphör inte resten av nätverket att existera.

Bortsett från oförmågan att något land helt kan stänga ner nätverket så drar USA också nytta av att ha detta nätverk igång – även om det också är värd åt olagliga aktiviteter. Det används fortfarande som en kanal för hemlig kommunikation av underrättelsetjänster. Det är också ett av de bästa verktygen som politiska aktivister har för att stå emot, läcka, vissla mot auktoritära stater som USA är mycket kritiskt till.

Oavsett om det gäller Venezuela eller Iran så är USA nöjt med att människor har ett verktyg som Tor till hands för att göra livet svårare för dessa regimer. Detta gäller naturligtvis också USA, vilket klargjordes av Wikileaks framväxt och Snowdens visselblåsarverksamhet.

Ett tveeggat svärd

På grund av ovanstående skäl kan dark web vara både fördelaktigt och farligt på samma gång. Eftersom det är till hjälp på flera sätt vill den amerikanska regeringen inte stänga ner det. Även om de ville det så skulle de behöva försöka stänga det i sin helhet, och få efterlevnad och samarbet från ett dussintals länder som inte har något intresse av att samarbeta med USA.

Vad nationella myndigheter kan göra är att samarbeta för att stänga vissa webbplatser som deltar i olaglig verksamhet och hålla dess ägare, administratörer, användare etc. ansvariga. Ofta när en dark webplats stängs har flera byråer arbetat tillsammans för att få det att ske. Om till exempel det amerikanska justitiedepartementet vill stänga en nederländsk marijuanasäljande mörk marknad så skulle det kräva samarbete med den nederländska polisen Europol och eventuellt ett antal andra byråer och myndigheter. Följande bild visar antalet byråer som är involverade i att beslagta en mörk marknad.

mörk marknad stängd

För att ta bort just denna webbplats krävdes samarbete mellan minst tio olika byråer från minst fyra olika länder. Det faktum att alla dessa byråer var tvungna att samarbeta för att få ner denna webbplats visar hur svårt det kan vara att ta ner delar av dark web, för att inte tala om hela dark web.

Nå dark web

Ifall du vill besöka dark web så måste du komma ihåg att detta kan vara farligt om du inte vidtar rätt försiktighetsåtgärder. För att besöka dark web på säkrast möjliga sätt har vi skapat en guide full av tips och tricks. Nedan hittar du en bantad version av den här guiden, med bara det nödvändigaste. Det är viktigt att komma ihåg att följande steg kommer att hålla dig relativt säker, men inte på något sätt helt anonym.

  • Installera en VPN (vi föreslår NordVPN) på din enhet och starta den.
  • Kontrollera att du har uppdaterat antivirusprogram på din enhet.
  • Ladda ned och installera den anonyma Tor-webbläsaren.
  • Starta Tor-webbläsaren.
  • Kontrollera att det är förbjudet att köra skript i Tor.
  • Valfritt: Ändra säkerhetsinställningarna i Tor.
  • Surfa på dark web, till exempel genom att börja på Hidden Wiki. Länken är http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Slutligen, innan du går ut på dark web: kom ihåg att det kan vara en mycket farlig plats. Ta våra varningar till dig och gör det inte enkelt för skadlig programvara och hackare att påverka din enhet! Se dessutom till att du inte deltar i några olagliga aktiviteter. Om du vill se till att du har bästa möjliga skydd kan du följa vår guide till dark web.

Vad är Tor?

Tor (The Onion Router – Lökroutern) är gratis programvara med öppen källkod som fungerar som webbläsare. Till skillnad från webbläsare som Chrome, Firefox och Edge syftar Tor till att hålla sina användare anonyma. För att få detta att ske så kanaliserar Tor-webbläsaren dina internetaktiviteter via flera IP-adresser/värdar som representerar en löks lager. Dina sökningar färdas genom det här nätverket av noder. Vid varje nod skalas en del av krypteringen av. Så småningom hamnar din information på din valda webbplats. Den här processen med lökdirigering syftar till att hålla användaren anonym.

Flicka som får en internetfil genom Tor-noder

Tor-webbläsaren används för att komma åt dark web. Som nämnts är detta det enklaste sättet att nå webbadresser med suffixet .onion. Det här suffixet refererar till lökdirigeringen som Tor använder för att skydda anonym surfning: kryptering finns i lager, som lager av en lök. Webbplatser kan bestämma sig för att använda en .onion-domän eftersom de inte vill att alla ska veta att de finns. Detta kan bero på att de helt enkelt vill vara exklusiva eller för att de innehåller webbinnehåll som är tvivelaktigt eller olagligt.

Tor kan ge dig tillgång till hela webben, oavsett om webbplatserna är reglerade eller inte. Även om Tor kan användas för att få tillgång till dark web, finns de flesta av dess användare fortfarande kvar på surface web. Med andra ord: Tor används mest för att anonymisera online-surfning men är också huvudvägen till dark web. För ännu mer information om Tor: besök vår Tor-webbläsarens sida .

Det är kort sagt att nödvändigt använda Tor (eller en liknande anonym webbläsare) för att nå dark web och den hjälper också till att göra dig mer anonym på internet. Din IP-adress förblir till exempel dold. Kolla in dessa tio skäl att dölja din IP-adress. Observera att Tor-webbläsaren inte är idiotsäker. Det är därför det alltid är rekommenderat att även ha en VPN igång.

Tor över VPN eller VPN över Tor?

Du kanske inte har insett det men det gör en faktisk skillnad om du ansluter till Tor-nätverket medan du är ansluten till en VPN eller tvärtom.

Den extra fördelen med att installera en VPN innan du går in på Tor-nätverket är att din ISP eller någon annan intresserad aktör (myndigheter, hackare, etc.) inte vet att du har loggat in på Tor-nätverket eftersom din internettrafik redan krypteras. Tyvärr är blott det faktum att du skulle vilja logga in på ett anonymt nätverk som Tor tillräckligt för att väcka misstankar om dig själv, i vissa gruppers ögon.

Och även om Tor-nätverket är krypterat och anonymt så stoppar det inte din internetleverantör eller någon annan från att som spanar in din internettrafik via din IP-adress från att veta att du loggade in på Tor. Under förutsättning, naturligtvis, att du inte först ansluter till en VPN.

Det är också möjligt att skaffa ett abonnemang på en VPN via Tor-nätverket. Detta innebär att du först loggar in på Tor, sedan i Tor-webbläsaren skulle du gå till webbplatsen för t.ex. NordVPN och skaffa en VPN. Den extra fördelen skulle vara att din internetleverantör inte vet att du har intresse av någon VPN-tjänst.

Enligt vår erfarenhet ser det dock i allmänhet mycket mer misstänkt ut att komma in på Tor-nätverket på grund av dess koppling till dark web. Det är därför vi alltid rekommenderar att du först ordnar med ett bra VPN-abonnemang. Om du är intresserad av att lära dig mer om bra VPN-alternativ och vilken som är rätt för dig: ta en titt på våra recensioner.

Hidden Wiki

Att navigera på dark web kan vara ganska svårt. Att börja på en webbplats som Hidden Wiki kan hjälpa dig att hitta rätt. Hidden Wiki tillhandahåller länkar till webbsökmotorer och webbplatser, så att du lättare kan navigera på dark web. Detta gör Hidden Wiki till en bra utgångspunkt för när du inte vet vart du ska gå: den kan leda dig till annars ”dolda webbplatser” på dark web. Det finns några kategorier på Hidden Wiki som du vill undvika. Var alltid försiktig med länkarna du klickar på, även på webbplatser som verkar legitima.

Du hittar Hidden Wiki genom att kopiera följande URL till din Tor-webbläsare: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page. Webbadresserna på dark web ändras ständigt, men det finns många webbplatser på surface web som ger dig rätt uppdaterad URL för den här sidan.

Ett annat bra ställe att börja är vår hemsidor värda på dark web som är värda att besöka article.

Dark web: Myter

Det finns många vandringssägner om de galnaste tjänsterna och sidorna som gömmer sig på dark web. Att beställa torpeder är bara ett exempel på dessa. Även om vi inte kan vara säkra på att något av detta beteende inte äger rum på dark web så är de flesta rykten som omger dark web, kring nät-lönnmördare eller röda rum, ren fiktion.

Till exempel fanns det definitivt en webbplats för att hyra lönnmördare, vid namn Besa Mafia, förutom att den aldrig utförde några dåd. Den stal bara pengar från lättlurade dark webanvändare som ville se någon död. Ändå finns där många andra tvivelaktiga saker tillgängliga på dark web, som droger och vapen.

På grund av förekomsten av så många skändliga dark webplatser har dark web fått ett mycket dåligt rykte. Man tror ofta att allt som händer på dark web måste vara olagligt. Detta är inte sant. Dark web är också en fristad för journalister, visselblåsare och medborgare som lever under diktatoriska regimer.

Vad händer på dark web?

vapen på nätetDet är väldigt svårt att räkna ut exakt vad som händer på dark web. Som nämnts tidigare måste du känna till specifika webbadresser eller ha bra pålitliga sökmotorer för att komma till rätt dark webplatser. Det är ganska svårt att snubbla på rätt webbplats när alla webbadresser är slumpmässiga kombinationer av siffror och bokstäver.

Vi kan inte göra några bestämda påståenden, eftersom dark web ständigt förändras och förblir till stor del dold för många. Men i allmänhet är detta några av de saker du kan hitta på dark web:

  • Svarta marknader
  • Bedrägliga eller på annat sätt farliga dark webplatser
  • E-posttjänster, forum och andra former av anonym onlinekommunikation
  • Botnets
  • Webbplatser för Bitcoin och kryptovalutor

Svarta marknader

svart marknad drogerDen svarta marknaden har blomstrat sedan internet föddes. Dark web är hem för många svarta marknadsplatser, där alla typer av varor kan säljas och köpas. Förekomsten av sådana marknader är olaglig, även om vissa offentliga personer, forskare och akademiker också har belyst vissa positiva bieffekter.

Silk Road var en av de första välkända svarta marknaderna på dark web. Användare pratade öppet om droganvändning på webbplatsen och laddade upp bilder av sina produkter. Webbplatsen fick så småningom smeknamnet ”The eBay of Vice”. Efter flera års utredning av USA lyckades myndigheterna spåra administratören (Ross Ulbricht), som arbetade under pseudonymen ”Dread Pirate Roberts” på webbplatsen. Han tillfångatogs i San Francisco i oktober 2013 och webbplatsen stängdes ner.

Men efter Ulbrichts gripande dök många imitationswebbplatser upp. Det finns fler svarta marknadswebbplatser tillgängliga på dark web än någonsin tidigare. Det finns olika typer av produkter som säljs där, från billiga Netflix-konton via kreditkortsnummer till vapen och droger. Silk Road var den första av sitt slag – nu finns det många olika som tävlar om att bli nästa.

Bedrägliga eller på annat sätt farliga webbplatser

farliga webbplatserDark web svämmar också över av falska och farliga webbplatser. Det är därför det är viktigt att alltid vara försiktig och att använda både en VPN och ett bra antivirusprogram. Klicka aldrig på en länk på dark web om du inte vet vart den leder. Din dator kan hackas eller infekteras med skadlig kod innan du vet ordet av.

Dessutom rymmer dark web många dark webplatser som inte skulle tolereras på surface web på grund av deras webbinnehåll. Tyvärr kan du faktiskt hitta saker som djurmisshandel eller barnpornografi där. Därför kan det vara klokt att hålla sig borta från denna del av internet helt och hållet.

E-posttjänster, forum och andra former av anonym kommunikation

Dark web används också för anonym kommunikation. Visselblåsare och journalister kan använda dessa vägar för att läcka eller hitta känslig information. Personer som vill anmäla ett företag eller en regering för en olaglig handling kan använda dark web för att försöka vara anonyma. Journalister kan använda den för att komma i kontakt med anonyma källor. Både WikiLeaks-nätverket och visselblåsare som Edward Snowden har tidigare använt dark web för att sprida sitt budskap.

Medan människorna i dessa exempel gjorde vad de gjorde i internetfrihetens och öppenhetens namn så har inte alla samma motiv. Brottslingar och terrorister använder också anonym kommunikation på dark web för att försöka hålla sig borta från brottsbekämpning.

På dark web kan du hitta hackares forum som handlar med stulen data. Detta gäller vanligtvis passdata, kreditkortsnummer och (digitala) identiteter. Denna information erhålls av cyberbrottslingar genom att hacka sig in i system. Denna olagligt erhållna information säljs sedan på dark web.

Botnet

Ett botnet är ett nätverk av infekterade enheter som kan drivas av hackaren som kontrollerar dem. Ofta är enheterna i nätverket infekterade utan att deras ägare är medvetna om det. Hackaren som ansvarar för botnet kan använda enheterna för att sprida virus, nätfiske efter privat information eller för att underlätta DDoS-attacker. Botnet har lägre sannolikt att upptäckas, tas ner eller tas över om det arbetar på dark web. På dark web säljer vissa hackare botnets som de har skapat. I utbyte mot mycket pengar kan du få kontroll över ett stort nätverk av infekterade enheter.

Webbplatser för Bitcoin och kryptovalutor

BitcoinOm du besöker dark web så kommer du att upptäcka att nästan allt betalas i kryptovalutor, såsom Bitcoin. Dessa kryptovalutor är onlinevalutor med användning över hela världen. Mer exakt sagt är kryptovalutor digitala tillgångar. Valutan är knuten till värdet av en decentraliserad digital liggare, till exempel blockkedjeprotokollet. Detta innebär i princip att kryptovalutor inte är som vanliga valutor eftersom deras värde och börshistorik är synliga i blockkedjan, snarare än en serie banker och andra finansinstitut. På grund av blockkedjemetoden gör kryptovalutor anonyma utbyten möjliga, vilket är idealiskt för skumma affärer på dark web.

Den mest kända kryptovalutan, Bitcoin, används också utanför dark web. Den senaste tidens händelser visar dock att valutan kanske inte är så anonym som vissa kanske hade hoppats. Andra typer av kryptovaluta är också mycket populära. Vissa nya kryptovalutor försöker ständigt förbättra för att skydda anonymiteten hos de människor som använder dem.

Avslutande tankar

Vi vill betona att vi råder dig att INTE använda dark web utan att först ha vidtagit ordentliga säkerhetsåtgärder. Nyfikenhet är förståeligt, men det är inte värt att utsätta dig för farorna med denna oreglerade del av webben. I slutänden finns det brottslig verksamhet på dark web.

Om du ändå besöker dark web så vidta alltid försiktighetsåtgärder. En bra VPN-tjänst och gediget anti-virus är viktiga, men lämnar dig fortfarande utsatt för många hot. Det finns många fler steg du behöver vidta för att verkligen hålla dig säker på dark web. Denna steg-för-steg-guide förklarar exakt hur du kan göra det. I slutänden besöker du dark web på egen risk. Var nyfiken, men håll dig också säker!

The dark web - vanliga frågor och svar

Behöver du ett snabbt svar på din fråga? Här är några vanliga frågor och svar om dark web.

Dark web är en samlingsterm för webbplatser som endast är tillgängliga med Tor-webbläsaren. Dessa webbplatser är inte tillgängliga via surface web (ytnätet). I media framställs dark web ofta som något farligt, men det finns också legitima webbplatser på dark web som behandlar lagliga saker.

Surface web är alla webbplatser som kan besökas via webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge och Mozilla Firefox. Surface web är internet så som de flesta känner till det.

Deep webp är webbplatser som bara kan besökas med hjälp av ett lösenord eller andra autentiseringsmetoder. Tänk dig din e-postkorg och Facebook-sida, men även filerna i molnet på jobbet. I vissa länder används termen ”deep web” för att referera till ”dark web”.

För att komma åt dark web måste du använda Tor-webbläsaren. Detta är en speciell webbläsare som låter dig besöka .onion adresser. Dessa .onion adresser utgör dark web.

En .onion-adress är en webbadress som bara kan besökas med Tor-webbläsaren.

Tor står för The Onion Router (Lökroutern) och är en speciell webbläsare som låter dig besöka dark web-platser.

På dark web hittar du många olika sorters sidor. Från bokrecesionssidor och vanliga sidor som har en .onion-variant (till exempel nyhetssidor) till läkemedelsmarknadssidor och pornografiska sidor. De flesta sidor på dark web kan placeras i en (eller flera) av följande kategorier:

  • Olagliga marknadsplatser för droger, vapen osv.
  • Sidor för visselblåsare att lämna ut sin information.
  • Tekniksidor.
  • Pornografiska sidor.
  • Nyhetssidor.
  • Forum och granskningssidor där alla typer av ämnen diskuteras, både lagliga och olagliga.

Ja, Dark Web är lagligt Det är dock möjligt att vissa webbplatser eller innehållet på Dark Web-platser är olagligt.

Dark web kan endast besökas med speciella webbläsare som Tor-webbläsaren. Via Tor-webbläsaren kan du besöka .onion-webadresser (URL:er). Med webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge och Mozilla Firefox kan du inte besöka dessa dark webplatser.

Tech journalist
Tove har arbetat för VPNoverview sedan 2017 som journalist skrivande om cybersäkerhet och utvecklingen i integritetsfrågor. Sedan 2019 är hon VPNoverview.com's nyhetskoordinator inom cybersäkerhet.