Ulemper med en VPN

Thumbs down icon next to a screen showing a VPN shield

En VPN kan se ut som den perfekte løsningen til flere problemer rundt personvern på nettet. Tross alt så skjuler en VPN din IP-adresse, krypterer dine data, og omgår blokkering av IP-beskyttet innhold. Kort sagt gir den deg sikkerhet, anonymitet og frihet.

Men alt har sine ulemper. Under kan du lese om hvilke ulemper en VPN kan ha, og også  om forskjellene mellom gratis- og betalingstjenester.

Noen vanlige ulemper med VPN-tjenester

En VPN-tilkobling kan påvirke ditt nettbruk på flere måter. Noen av de mest vanlige er:

  • En tregere internettforbindelse.
  • Spesifikk blokkering av VPN-tjenester (for eksempel av Netflix).
  • Ulovlig bruk av VPN i seg selv.
  • Uvitenhet rundt hvor sterk kryptering din VPN tilbyr.
  • Logging og potensielt videresalg av dine nettvaner til tredjeparter.
  • Brudd på tilkobling.
  • En falsk følelse av straffrihet på nettet.
  • Gratis VPN-er: er noen ganger verre en ingen VPN.

Under kan du finne hvert av disse eksemplene videre forklart i mer detalj. Vi forklarer hvorfor du kan oppleve senket hastighet, og hvordan en VPN kan føre til at du blir blokkert. Du kan også lese om lovligheten av en VPN i forskjellige land. Vi vil også prøve å hjelpe deg med eventuelle vanskeligheter du kan støte på ved å undersøke sikkerheten til en VPN, og til hvilken grad du virkelig er anonym. Ved de fleste av disse problemene kan vi hjelpe deg å finne en passende leverandør som ikke vil gi deg mye problemer. Men noen kan ha en større innvirkning på din opplevelse av VPN-er. Skaff deg kunnskap før du kjøper en VPN, så du ikke blir skuffet. Hvis du ganske enkelt leter etter en VPN av høy kvalitet og ønsker og unngå mange av de potensielle ulempene, er det verdt å investere i en VPN-tjeneste som ExpressVPN. Den koster flere euro i måneden, men du får en utmerket tjeneste i retur.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

Du kan oppleve spesifikke ulemper avhengig av hvilken VPN-leverandør du velger. For å sikre at du ikke kommer borti noen uhyggelige overraskelser så les vår omtale av VPN-en du planlegger å kjøpe.

En VPN kan senke hastigheten din

Ettersom tilkoblingen til internett med en VPN blir omdirigert og kryptert gjennom VPN-serveren, kan nettforbindelsen din bli merkbart tregere. Derfor er det viktig å sjekke hastigheten på VPN-en når du tester den ut. Du kan finne en stor del om hastighet i alle våre omtaler. De fleste premium tjenester slik som NordVPN og ExpressVPN vil ikke senke netthastigheten mye, men hastigheten forblir sjelden den samme.

De fleste brukere vil ikke merke noen forskjell. Men personer som gjør ting på nettet som krever en rask tilkobling kan få litt problemer med en feil VPN. For eksempel gamere som ønsker å spille multiplayer-spill bør se etter den beste VPN-en for gaming, for og ikke oppleve lagging.

Du kan risikere å bli blokkert av enkelte tjenester

Netflix logo

Noen tjenester ønsker ikke at du bruker en VPN. Dette betyr som regel at det er noe du ikke er ment å ha tilgang til, men du har det med en VPN. For eksempel så blokkerer enkelte myndigheter noe innhold fra sine innbyggere fordi de mener det er uegnet eller truer sine verdier. Eller så kan noen ganger enkelte innholdsleverandører blokkere brukere fra noen land fordi de ikke har betalt deler av lisensavgiften. Dette er tilfelle ved BBC iPlayer. Du kan bruke en VPN for og omgå disse restriksjonene og ha tilgang til innholdet allikevel. Av disse grunner er ikke VPN-er veldig populære for disse myndighetene. Dette kan til og med resultere i et generelt forbud mot alle VPN-er.

VPN-er blir også blokkert av strømmetjenester som Netflix og Hulu. Fordi disse selskapene har kontrakter med filmdistributører som kun tillater dem å vise innhold i spesifikke land, de har startet og gå etter VPN-er. Med en VPN kan folk få tilgang til innhold i et annet land på disse strømmetjenestene. Siden Netflix kanskje ikke har rettigheter til å vise deg innhold i ditt land, så kjemper de i mot bruk av VPN. De gjør dette ved å blokkere IP-adresser med adgang til tjenesten med mange brukere samtidig. Når du for eksempel har tilgang til dem via en delt IP-adresse samtidig med andre brukere. Dette kan være veldig irriterende hvis du ønsker og bare se på en film. Heldigvis finnes det noen VPN-leverandører som sørger for at det alltid er en server du kan bruke til å se på Netflix. Hvis du ønsker en premium VPN som tillater deg å bruke Netflix, så ta en titt på ExpressVPN.

En VPN er ikke lovlig i alle land

Selv om det kan bli ansett som mistenkelig, er bruken av VPN lovlig i de fleste land. Faktisk så bruker de fleste store selskap en VPN av sikkerhetsmessige årsaker. Det er dog noen unntak. Noen land ønsker fullstendig kontroll over hva sine innbyggere har lov til å se på internett. Siden en VPN kan brukes til og omgå sensur, er dette ulovlig i enkelte totalitære land.

I noen land, som Russland og Kina, kan du bare bruke en VPN godkjent av myndighetene. Bruken av VPN er ikke nødvendigvis ulovlig der, men de ønsker kontroll over det. Noen kvalitetsleverandører som NordVPN har utviklet spesielle servere som er mulig å bruke i land som Kina selv om det ikke er tillat av myndighetene. I andre land som Nord-Korea er bruken av VPN totalforbudt, som betyr at du ikke har lov til å bruke en VPN. Men dette er kun et problem om du lever i et av disse landene som legger restriksjoner eller forbyr VPN-bruk.

Det er vanskelig for forbrukere å sjekke kvaliteten på krypteringen

Det kan være vanskelig å finne ut om VPN-leverandører virkelig gjør det de lover. Du finner som regel bare ut om de ikke gjør dette, når ting går galt. Den gjennomsnittlige PC-brukeren er ikke kunnskapsrik nok innen kryptering. Er tjenesten som blir tilbudt virkelig så sikker? Av denne grunn er omtaler ganske viktig innenfor denne bransjen. Før du binder deg til et abonnement med en VPN-leverandør er det smart å lese noen brukeromtaler.

I våre omtaler kan du finne ut av hvilke logger leverandører sier de samler, og lese mer om den fullstendige kvaliteten og sikkerheten til VPN-en. Dette inkluderer en kort beskrivelse av hvilke protokoller og type kryptering som blir brukt av VPN-leverandøren. Du kan finne omtaler av alle de store VPN-leverandørene på vårt nettsted. Du ønsker kanskje å ta en titt på vår topp anbefalinger.

Logging, og potensielt videresalg av dine nettvaner til tredjeparter

Ideen om et abonnement med en VPN-leverandør er at du sender internettrafikken din gjennom deres servere. De krypterer dine data og lar deg bruke mange servere til å skjule IP-adressen din. Dette betyr at du må stole på din VPN, at de ikke misbruker dataen som går gjennom serverne sine. Du har essensielt kjøpt sikkerhet og anonymitet. Mange VPN-er ignorerer fullstendig din personlige data. De logger ikke hva du gjør og lagrer heller ikke dataen din.

Men noen VPN-leverandører logger din data. Mange gratis VPN-er gjør dette (mer om dette senere) og noen leverandører gjør det klart i sin lisensavtale at de kan gjøre dette. Dette gjør så klart at hele poenget med å ha en VPN er bortkastet. Men disse er ikke de verste forbryterne. De virkelig problematiske tilfellene er betalings-VPN-er som hevder at de ikke logger, men har senere blitt avslørt å gjøre nettopp det. For eksempel en VPN-leverandør (HideMyAss) ble spurt av FBI om å utgi informasjon om en av sine brukere grunnet mistanke om ulovlige aktiviteter på det mørke nettet. Selv om selskapet først nektet, endte det med at de utga en hver spesifikk logg om denne brukeren, inkluder innloggingstider, nedlastinger, bruk av båndbredde osv.

Denne advarende historien minner oss nok en gang på at vi bør se på flere kilder og omtaler før vi inngår et abonnement med en VPN-leverandør.

Brudd på tilkoblingen

Mange VPN-leverandører inkluderer en kill-switch i sin programvare. Dette er en veldig nyttig funksjon. Når tilkoblingen til din VPN-server skulle bli brutt, står du plutselig uten noen form for beskyttelse og din nettaktivitet er koblet til din faktiske IP-adresse. For å hindre dette bryter en kill-switch hele tilkoblingen din til internett, og gjenoppretter den bare når koblingen til VPN-en er etablert igjen.

Ulempen med dette er at du ikke lenger er koblet til internett. Kvalitets VPN-leverandører fører sjelden til dette problemet dog.

En falsk følelse av straffrihet på nettet

Det er noen som tror at deres VPN-tilkobling gjør dem fullstendig anonym og upåvirket av malware. Dette leder til en falsk trygghet og ansvarsfri adgang på nettet. Men dette er selvsagt ikke tilfelle.

Selv med en sterkt kryptert og stabil VPN-tilkobling kan du fremdeles:

  • Bli fulgt etter på nettet av reklamebyråer, bli sporet, hacket, sporet av etterretningstjenester osv.
  • Bli offer for phishing-angrep
  • Bli infisert av malware
  • Bli utestengt av enkelte nettverk, databaser, og sider på det dype nettet osv.

VPN-er forsikrer at dataen din er kryptert, din IP-adresse er skjult og at du kan få adgang til innhold som tidligere var utilgjengelig for fremmede. Men hvis en hacker eller en etterretningstjeneste ønsker å spore deg, så er det andre måter å identifisere deg på utenom IP-adressen. IP-adressen din er kun det første sporet de kan se etter. Så en VPN-tilkobling er alt annet enn en lisens til å delta i nedsettende, ulovlig eller hensynsløs oppførsel på internett. Bruk alltid sunn fornuft og vær forsiktig.

Gratis VPN-er: noen ganger verre enn ingen VPN

Disadvantage free VPN

Enkelte velger å prøve ut en gratis VPN-tjeneste. Og det er det ingenting galt med. Men uheldigvis ble ikke alle gratis VPN-er utviklet med den gjennomsnittlige brukerens personvern og anonymitet som prioritet, men heller å tjene penger. Et prakteksempel er Hola VPN, en VPN-tjeneste du bør styre unna. Disse VPN-ene er ikke i business for å selge en VPN-tjeneste, men til å selge dine personlige data til tredjeparter. Når du bruker en VPN-tjeneste ruter du trafikken din gjennom deres servere. Du betaler dem en abonnementsavgift, de krypterer dine data, og lover og ikke logge eller lagre denne dataen. Men mange gratis VPN-tjenester tjener penger på å selge dataene dine til for eksempel reklamebyråer. I så tilfelle står du bedre uten noen VPN-tjeneste i det hele tatt, og heller installere en Adblocker eller noen andre sikkerhetsfunksjoner.

Mange gratis VPN-leverandører har også begrensning på datamengde, hastighet, nedlasting, eller inneholder reklameannonser. De er ganske enkelt ingen fornøyelse å bruke på grunn av disse begrensningene. I tillegg er mange gratis VPN-er ikke trygge, og inneholder spionvare eller malware i nedlastingen. Vær forsiktig før du prøver ut noen gratis VPN-tjenester. Hvis du ønsker å prøve en eller to, vennligst sjekk vår artikkel om toppleverandører av gratis VPN-er. En gratis VPN som får vår godkjenning er ProtonVPN.

Oppsummering

Hoved ulempene til en VPN er irriterende, men påvirker ikke nødvendigvis de fleste brukerne. De fleste problemene oppleves med gratis- eller billig VPN-tjenester. I noen tilfeller er det for eksempel til og med mulig at din nettforbindelse blir enda raskere etter tilkobling til en VPN. Dette kan oppleves dersom din nettleverandør begrenser tilkoblingen din. En VPN-tjeneste krypterer så dine data, som gjør det mye mindre sannsynlig at din nettleverandør vil begrense deg. I dette scenarioet er tilkoblingen din både sikrere og raskere.

Selv blokkeringer spesifikt satt opp for VPN-tjenester er ikke alltid et problem. Netflix verken kan eller blokkerer alle VPN-servere. Mange VPN-leverandører har rask og enkel tilgang til Netflix over hele verden.

Det finnes også VPN-er som ikke har en kill-switch. På denne måten blir ikke nettforbindelsen din umiddelbart stengt, selv om dette gjør deg mindre sikker.

Til slutt, det er definitivt noen ulemper tilgjengelige når du bruker en VPN-tjeneste. Men mange av disse er små når du bruker en kvalitetsleverandør. Det beste du kan gjøre er å nøye undersøke hvilken VPN-leverandør som er best for deg.

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.