Er det lovlig å bruke en VPN?

Is a VPN connection legal featured

Lady Justice

Hvis du har kommet til denne siden lurer du sikkert på om det er lovlig å jobbe med en VPN. For de fleste land i verden, er svaret ja. Men hvert land har allikevel sine egne lover og regler. Dersom du bruker en VPN til å være anonym under illegale aktiviteter, er du fortsatt bundet av loven. Det du gjør er fremdeles ulovlig, uavhengig om du bruker en VPN eller ikke.

En VPN (Virtual Private Network) åpner opp masse muligheter. Du kan bruke den til og gå rundt geografiske restriksjoner på internett og få tilgang til informasjon som vanligvis ikke ville vært tilgjengelig i ditt land. Et enkelt eksempel er BBC iPlayer. Denne tjenesten er bare ment for den britiske befolkningen i Storbrittania. Men om du bruker en VPN-server i Storbrittania vil du kunne ha mulighet og tilgang til nettsteder fra Italia, Norge eller USA i tillegg.

Mange lurer på om det er lovlig å bruke en VPN-tilkobling. I de fleste deler av verden, spesielt i vestlige land er det fullstendig lovlig å bruke en VPN. Der vil du ikke trenge å bekymre deg over arrestasjon for ganske enkelt å bruke en VPN. Men det er er allikevel noen myndigheter som ikke tillater bruk av VPN. Disse landene har som regel diktatoriske regimer eller ekstremt autoritære ledere. Eksempler vil være Kina, Russland, og Iran. Hvorfor ønsker de å begrense VPN-bruk? Og hvorfor har VPN-er så dårlig rykte? Vi vil forklare alt i denne artikkelen.

Hvorfor er en VPN-tilkobling ulovlig i noen land?

VPN-bruk er for det meste ulovlig i land med autoritære lover slik som Kina, Nord-Korea og Turkmenistan. Myndigheter i disse landene har begrenset internettfrihet så vel som pressefrihet. Derfor blir ofte sosiale medier og kritiske nyhetssider blokkert for nettbrukerne i landet. For og få tilgang til disse blokkerte nettstedene og nettjenestene allikevel, så utenlandske borgere, turister, journalister og varslere bruker ofte en VPN eller proxy-server. Bildet nedenfor viser land som benytter nettsensur i stor skal, og motivasjonen for dette.

Is a VPN illegal infographic

Ved å forby VPN-er håper myndigheter å kontrollere informasjonen som innbyggerne kan ha tilgang til. I tillegg ønsker de å overvåke og registrere siviles nettaktivitet. Ved bruk av en VPN kan innbyggere, turister, utenlandske borgere, journalister og varslere alle gå rundt nettsensur samtidig med å anonymisere all dataen på nettet. Dette irriterer stort myndigheter siden det betyr at de har mindre kontroll. Derfor blir VPN-er ofte forbudt slike plasser. Noen land har også introdusert strenge straffer for bruk av VPN. Et eksempel er de forente arabiske emiratene, som vi vil snakke mer om senere.

I noen tilfeller er VPN-er i første omgang gjort ulovlig av sikkerhetsmessige grunner. Irak for eksempel bestemte å forby denne sikre tilkoblingen for å gjøre det lettere å bekjempe IS. Dessverre medfører dette at resten av befolkningen lider de negative konsekvensene fra disse lovene. På en måte er de tvunget til å gi opp en del av sitt personvern for nasjonal sikkerhet.

I hvilke land er det forbudt å bruke en VPN-tilkobling?

Vi har allerede nevnt et par land hvor VPN-bruk ikke er tillat. For å gjøre det klart har vi listet opp nedenfor alle land kjent for å blokkere VPN-er eller anse VPN-bruk for ulovlig. Det er ofte ikke alltid klart hvorvidt VPN-tilkoblinger er fullstendig ulovlig og hva slags straff som kan forventes hvis man bruker en. Uansett er det en stor risiko å bruke en VPN på disse stedene.

LandNotater
HviterusslandHviterussland gjorde VPN-tilkoblinger så vel som Tor nettleseren forbudt tilbake i 2015. De har også gjort bruk av anonymiserende nettverk eller tilkoblinger ulovlig. Dette har sannsynligvis noe å gjøre med den nære relasjonen til Russland.
KinaVPN-bruk i Kina er i gråsonen. De kinesiske myndighetene har gitt offisiell godkjennelse av noen VPN-tjenester, som kan brukes lovlig. Disse tjenestene logger sannsynligvis nettaktivitetene dine og deler dem med myndighetene. Selv om Kina har truet med å blokkere alle utenlandske VPN-er i 2018, er det fortsatt mulig å bruke dem, selv om det ikke er 100% lovlig. Noen høykvalitets-VPN-er slik som NordVPN tilbyr til og med spesielle servere som hjelper deg rundt Kinas brannmur.
EgyptEgypts myndigheter har brukt «Deep Packet Inspection» (DPI) til å blokkere flere VPN-protokoller (PPTP, L2TP, OpenVPN) siden 2017. Landet har blokkert flere nettsteder og tjenester i lang tid. Selv om VPN-er ikke offisielt er ulovlig, så har Egypt gjort det veldig vanskelig å bruke en VPN til å nyte et fritt internett innenfor sine grenser.
IrakIrak introduserte et komplett VPN-forbud i 2014, i tillegg til blokkering av enkelte sosiale medier og andre tjenester. Deres hovedmotivasjon var at det ville hjelpe dem å bekjempe IS. Men selv nå er disse lovene aktive, enda IS ikke lenger har grep om landet.
IranIran har offisielt forbudt bruken av mange VPN-er siden mars 2013. Promotering og salg av disse VPN-ene er ulovlig og kan føre til fengsling. Bare VPN-er med godkjennelse av myndighetene er tillat å bruke, selv om disse fortsatt ikke gir deg tilgang til blokkerte nettsteder slik som YouTube. Det er sannsynlig at de logger bruken din også.
Nord-KoreaNord-Korea er kjent for sin strenge sensur. De tillater ikke en gang sivile å bruke det vanlige internettet. VPN-er er forbudt, men siden Nord-Korea er så avstengt fra resten av verden, er konsekvenser av VPN-bruk i dette landet ikke kjent.
OmanBruk av en VPN er ulovlig for alle innbyggere i Oman, men organisasjoner har lov til å bruke en så lenge de har lisens. Bare VPN-tjenester som er godkjent av myndighetene er lov.
RusslandSiden juli 2017 har VPN-leverandører bare lov til å tilby tjenester til den russiske befolkningen dersom de deler all brukerdata med myndighetene. I 2019 ga Roskomnadzor (den nasjonale russiske mediekontrollen) flere velkjente VPN-er tretti dager til å gi dem tilgang til all russisk data og etterfølge russisk lov (som betyr å håndheve sensur). Mange VPN-er svarte med å stenge sine russiske servere.
SyriaBruk av VPN i Syria er ikke nødvendigvis ulovlig. Men siden 2011 blir enkelte VPN-tilkoblinger blokkert siden myndigheter angriper VPN-protokoller. Det er uvisst hvor stor suksess disse forsøkene har.
TyrkiaFor å hindre innbyggere fra tilgang til blokkerte nettsteder, har de tyrkiske myndighetene lagt restriksjoner for VPN-bruk. Forsøk gjøres på å oppdage og blokkere VPN-tilkoblinger ved hjelp av DPI. Derfor kan det hende at VPN-bruk i Tyrkia ikke alltid fungerer. Det kan også gjøre deg til et mål for myndighetene: deres overvåkende øyne kan muligens følge med på deg mer nøye.
TurkmenistanTurkmenistan praktiserer tung sensur og restriksjoner på internett bruk for å blokkere utenlandsk media. VPN-bruk er derfor også forbudt i dette landet. Landet har bare en nettleverandør, som er under kontroll fra myndighetene.
UgandaUganda introduserte skatt på sosiale medier i 2018. For å komme rundt denne skatten begynte mange innbyggere å bruke VPN. Men nå blokkerer myndighetene VPN-tilkoblinger og fraråder bruk. VPN-bruke allikevel ikke offisielt forbudt (enda).
De Forente Arabiske EmirateneI emiratene er kun organisasjoner tillat å bruke VPN. VPN-bruk er ulovlig for vanlig innbyggere når de bruker det til kriminelle handlinger. Men kriminelle handlinger inkluderer også besøk av dating nettsteder og amerikanske Netflix. VoIP-tjenester slik som Skype er også ikke tillat. Dersom du bruker dem, kan du risikere og få store bøter eller til og med bli sendt i fengsel.

Hvorfor har VPN-er så dårlig rykte?

En VPN kan hjelpe deg å surfe på nettet anonymt. Den gir deg mer frihet og sikkerhet på nettet. Derfor bruker nesten alle store selskap en bedrifts-VPN i disse dager. Allikevel tror mange at VPN-er ikke er fullstendig lovlige. Men i mange deler av verden er det lovlig: du kan bruke en VPN til å beskytte ditt personvern på nettet når du enn ønsker. VPN-er gir deg tilgang til internett på en sikker måte, som ikke er dårlig, farlig, eller forbudt i seg selv – de fleste steder.

Men det er ulovlig å delta i kriminelle aktiviteter med bruk av VPN. Avhengig av landet du befinner deg i kan definisjonen av «kriminell» variere stort. De fleste land vil anse salg av tung narkotika en kriminell handling, for eksempel. Kriminelle som driver med slikt kan prøve å holde seg unna myndighetenes søkelys ved å bruke en VPN. Personvernet deres vil til en viss grad bli beskyttet, som gjør det vanskeligere for politi å finne og straffe dem. Men de kriminelle handlingene de utfører forblir ulovlige. Hvis de blir tatt kan de være i dyp trøbbel. Ikke for VPN-bruken, men for utførelse av ulovlige handlinger. Akkurat som er tilfelle med Tor nettleseren, tror mange at VPN-tilkoblinger er ulovlige fordi de kan muliggjøre kriminalitet. Men dette er ikke eneste bruksområde for en beskyttet og anonym internettilkobling. En VPN er ganske enkelt løsning som kan brukes til flere hensikter, både gode og dårlige.

Lovlig bruk av VPN

Det er mange gode grunner for folk til å bruke en VPN. Personvern spiller ofte en stor rolle, sammen med ekstra beskyttelse ved bruk av åpne Wi-Fi hotspots. Strømming av nettinnhold kan også være enklere med en VPN. For mer informasjon om grunnene du kanskje ønsker å bruke en VPN til, ønsker vi å henvise deg til vår fullstendige artikkel om VPN-er og bruksområdene.

For å oppsummere: VPN-er er lovlig i de fleste land. Men noen myndigheter har lagt restriksjoner på VPN-bruk eller forbudt det helt. På denne måten håper de å kontrollere befolkningen eller sikre nasjonal sikkerhet. Bruk av VPN på disse stedene kan være farlig og gjøre at du havner i trøbbel. Når du ikke er i noen av disse landene, og ikke deltar i kriminelle handlinger er det ingen grunn til bekymring.

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.