VPN vs Proxy: Hva er forskjellen?

Cartoon man doubts between three systems: VPN, Proxy, and SmartDNS
Klikk her for en kort oppsummering av denne artikkelen
Hva er forskjellen mellom en proxy og en VPN?

VPN-er og proxy-servere kan begge hjelpe deg å skjule IP-adressen din. Du kan bruke begge disse tjenestene til å omgå restriksjon av innhold. En proxy gir deg ingen ekstra beskyttelse dog. I tillegg er proxy-servere mye mindre sikre enn VPN-tilkoblinger. Hvis du virkelig ønsker å surfe på nettet anonymt og sikkert gjør du bedre i å velge en VPN. VPN-er sender all din nettaktivitet gjennom en kryptert tunnel, så det blir mye vanskeligere for eksterne parter og snoke på dine nettvaner. En proxy-server gir deg ikke denne graden av sikkerhet. Ønsker du å prøve en god og rimelig VPN? Vi anbefaler NordVPN.

VPN and proxy on scales

Når du ønsker å surfe anonymt kan du bruke en VPN eller proxy.

Både VPN-er og proxy-servere kan endre din geografiske beliggenhet, som tillater deg å gå rundt geografisk begrensninger på nettsteder. Tenk på de mange strømmetjenestene som ikke vil vise deg sitt innhold når du ikke befinner deg i rett land. Selv om både VPN-er og proxy-servere kan endre dette fungerer de på to forskjellige måter. Selv ordet «proxy» er et bredt ord med mange betydninger. Det er for eksempel offentlige og private proxy-servere som hver kan ha forskjellige funksjoner.

Så hva er den eksakte forskjellen mellom en VPN og proxy? Hvem av de to er best å bruke? Selv om de har lignende funksjoner, så er måten de setter opp nettforbindelsen på veldig forskjellig. Vi vil forklare hva disse forskjellene er, hvordan forskjellige proxy-servere virker, og hvilke fordeler og ulemper som gjelder proxy-servere og VPN-er.

Proxy-servere

En proxy-server er en server som befinner seg mellom din datamaskin og internett. Når du går på nett med en proxy, blir all internettrafikken din sendt gjennom proxy-serveren først. Grunnet dette vil det som ut som din data kommer rett fra denne proxy-serveren istedenfor din egen datamaskin og IP-adresse. Mens VPN-servere automatisk krypterer all din data, så gjøre ikke en proxy dette. Derfor kan proxy-servere håndtere et stort antall samtidige tilkoblinger fra forskjellige brukere (ofte titusener). Mange VPN-leverandører tilbyr også en separat proxy-tjeneste for kundene sine å bruke.

Proxy IP different Norwegian

Proxy-servere er i stand til å kommunisere med internett på forskjellige måter. De bruker en av to protokoller til dette: HTTP eller SOCKS.

HTTP proxy-servere

HTTP-protokollen har blitt designet til å tolke en hver trafikk på HTTP nivå. Proxy-servere som bruker denne protokollen er kun i stand til å virke med nettsider. Hver eneste adresse som starter med http:// eller den mer sikre https:// vil bli dekket av denne proxy-serveren. Følgelig vil proxy-servere som bruker denne protokollen bare være effektive når du bruker nettleseren. Siden denne proxy-serveren bare aksepterer HTTP-forespørsler er den raskere enn en VPN eller SOCKS proxy, som begge må prosessere mer data. Videre kan en HTTP proxy hjelpe deg rundt noen geografiske restriksjoner på nettet. Til slutt, HTTP proxy-servere er ofte gratis eller veldig billig å bruke.

Hoved ulempen med en proxy som bruker HTTP-protokoll er at dine data kan spores ganske enkelt. Ved bruk av Flash eller JavaScript som HTTP-protokollen ikke kan håndtere vil mange sider kunne oppdage din ekte IP-adresse uavhengig av proxy-serveren. Bortsett fra dette, så krypterer ikke en proxy dine data, som muliggjør at hackere, myndigheter, sikkerhetssystemer og din nettleverandør kan følge hvert steg. Hvis du er på et HTTPS-nettsted, vil ikke dataen din bli sporet av tredjeparter. Men din IP-adresse er fremdeles synlig. En siste ulempe med HTTP proxy-servere er at du må konfigurere proxy-serveren separat på hver nettleser du bruker. Dette koster deg mye ekstra tid.

For kort å oppsummere alle fordeler og ulemper med HTTP proxy-servere har vi laget en oversikt i følgende tabell:

FORDELER:ULEMPER:
Rimelig (ofte helt gratis)Bare nyttig for tilgang til nettsteder
Skjuler IP-adressen dinDin IP kan enkelt bli avslørt
Rask i brukHTTP-data vil ikke bli krypter og være sårbare for hackere
Gir tilgang til noen nettsteder med restriksjonerTrenger individuell konfigurering i hver enkelt nettleser

SOCKS proxy-servere

I tillegg til HTTPS, kan proxy-servere bruke en annen protokoll: SOCKS. SOCKS proxy-servere kan gjøre mer enn å tolke nettsider. De tar også all annen internettrafikk i beregning, for eksempel applikasjoner fra din e-post, IRC-chat og torrent-programmer til dine nedlastinger. På denne måte forblir du mer anonym utenfor nettleseren din også.

Siden SOCKS proxy-servere bearbeider mer data enn en HTTP-proxy, er de ofte også mye tregere. Du har de samme sikkerhetsproblemene i tillegg: du er fortsatt sårbar for hackere og IP-adressen din kan bli avslørt selv om dette ikke er like enkelt som med en HTTP-proxy. Til slutt må du konfigurere proxy-serveren separat på hvert eneste program, for eksempel BitTorrent.

En SOCKS proxy-server har både fordeler og ulemper sammenlignet med en HTTP-proxy. Men kan være veldig nyttig i gitte situasjoner. Hvis du for eksempel bare ønsker å skjule din identitet for å laste ned torrents på BitTorrent, vil en SOCKS proxy-server som bruker en sikker SSL-tilkobling (en tilkobling med sertifisert krypteringsnivå) være nok. Men dersom du planlegger å laste ned ulovlige dokumenter eller filer på nettet bør du alltid være klar over lokale lover og regler om denne typen nedlasting.

FORDELER:ULEMPER:
Skjuler din IPTregere enn en HTTP-proxy
Gir deg tilgang til noen nettsteder bak restriksjonerKrypterer ikke internettrafikken din som gjør den sårbar for hackere
Prosesserer hver form for internettrafikk (inkludert torrents)Trenger individuell konfigurasjon på hvert program
Beskytter tilstrekkelig for anonym bruk av BitTorrent

Offentlig vs private proxy-servere

Proxy-servere kan utføre mange forskjellige oppgaver. For å skille mellom proxy-servere og funksjonene de utfører, kan de kategoriseres i henhold til hvordan de fungerer. For det første så er det en forskjell mellom private og offentlige proxy-servere.

Offentlige proxy-servere

Free Proxy List

Offentlige eller åpne proxy-servere kan brukes fritt. Dette er mulig fordi proxy-servere er kapable til å håndtere tusenvis av tilkoblinger samtidig. Det er mange offentlige servere online, som alle er gratis å bruke, disse inkluderer både HTTP og SOCKS proxy-servere selv om det generelt er flere offentlige HTTP proxy-servere tilgjengelige. Du kan finne utallige lister med offentlige proxy-servere på nettet om du vet hvor å se etter dem. HideMyAss for eksempel tilbyr en gratis offentlig proxy på sitt nettsted.

Uheldigvis er offentlige proxy-servere ofte nokså ustabile. Det er fordi en server som blir brukt av mange personer om gangen kan bli over trafikkert og stoppe og fungere. Når en offentlig server er lett å finne på nettet, vil sannsynligvis mange personer bruke den som kan føre til all slags problemer. Nettilkoblingen din kan bli brutt uten varsel, og som regel er hastighetene på proxy-serveren veldig dårlig. I tillegg må du ofte sende all slags sensitiv data til eierne av disse anonyme serverne. All datatrafikken din går gjennom deres servere, tross alt. Til slutt, offentlige proxy-servere tilbyr som regel ikke noe videre support. Men faktum er allikevel at disse åpne proxy-serverene er veldig enkle å bruke og tilgjengelig gratis.

Private proxy-servere

Private proxy-servere er ikke tilgjengelig for alle: du må kjøpe en for en liten sum. Disse serverne er generelt sett mye raskere enn offentlige proxy-servere. Du trenger et brukernavn og passord for å bruke dem. Private proxy-servere er som regel mye mer troverdige enn offentlige servere, ettersom de ofte er eid og kontrollert av selskap med godt rykte. De tilbys som oftest ekstra support og programvare som er konfigurert til ditt personlige bruk. BTGuard og TorGuard, for eksempel har begge forhåndskonfigurerte servere som er perfekte til nedlasting av torrents. Disse tjenestene tilbyr spesialisert SOCKS torrent-tjeneste, mens andre VPN-er kan tilby både HTTP og SOCKS-tjenester.

Forskjellige typer proxy-servere

En proxy kan være enten offentlig eller privat. Bortsett fra det, så er det en annen måte og dele opp proxy-servere på, nemlig i henhold til funksjon. Det er nett-proxy-servere, gjennomsiktige proxy-servere, anonyme proxy-servere, omvendt proxy-servere og mer. Vi vil snart forklare hver av disse kategoriene.

Nett-proxy

En nett-proxy-tjeneste slik som tilbudt av CyberGhost, setter opp en tilkobling med en offentlig HTTP-server. I det øyeblikket du sender ut en nettforespørsel, vil proxy-serveren plukke den opp. De vil forandre forespørselen og i deretter sende den til sin originale destinasjon. Med en nett-proxy vil du kunne gjøre surfing innen din nettleser mer anonymt uten å behøve å laste ned eller installere ekstra programvare. Du trenger ikke engang å konfigurere din nettleser. I tillegg er disse nett-proxy-serverne ofte helt gratis.

Uheldigvis har også nett-proxy-servere sine ulemper: de bruker ofte mange reklameannonser, som du vil se på skjermbildet ditt. De har også en tendens til å være tregere og bare delvis støtte Flash Player og JavaScript. Mange nettsteder blokkerer også IP-adresser som hører til disse proxy-serverne, som hindrer deg tilgang til informasjon på disse sidene når du bruker proxy-serveren. Alle sikkerhetsproblemer som oppstår ved bruk av en HTTP-server er også relevant for nett-proxy-servere: de er ikke veldig sikre og kan ikke garantere full anonymitet ved surfing.

Nett-proxy-servere er veldig enkle å bruke. Allikevel er nyttigheten begrenset av problemer innen hastighet, sikkerhet og blokkert tilgang. For ordentlig beskyttelse og en raskere tilkobling, gjør du bedre ved å bruke en annen type proxy.

Gjennomsiktig proxy

En proxy er gjennomsiktig når den ikke kan ses av brukerne. Du kan si den er «usynlig». I likhet med en nett-proxy trenger du ikke konfigurere denne proxy-serveren i nettleseren din. Å bruke en gjennomsiktig proxy er i mange tilfeller «obligatorisk» selv om brukeren ikke er klar over det. En gjennomsiktig proxy står mellom brukeren og tjenesten. Selv om brukeren ikke kan se at dataen er sendt gjennom en proxy først, kan leverandøren av tjenesten det.

Hovedfordelen med en gjennomsiktig proxy er at den øker hastigheten på ditt nettbruk siden de bruker bufring. Et eksempel: når du logger på det gratis Wi-Fi-nettverket til Starbucks som en ny bruker, må du først akseptere vilkårene. Dette skjermbilde med brukervilkår er en bufret side levert av proxy-serveren. Når du trykker på godta, blir du sendt direkte til den aktuelle tjenesten. Med andre ord blir du først sendt til en tidligere lagret kopi av nettstedet. Grunnet denne prosessen vil bruk av et stort nettverk være enklere og raskere med en proxy.

Hvis du ser etter en proxy som skjuler IP-adressen din, vil du ikke finne svaret i en gjennomsiktig proxy. Denne typen proxy sender direkte din IP-adresse til tjenesten. Derfor tilbyr den deg ikke anonymitet, men bare enkel bruk og økt hastighet.

Anonym proxy

I motsetning til en gjennomsiktig proxy så skjuler en anonym proxy din IP-adresse. Tjenesten du bruker under tilkobling gjennom denne proxy-serveren vil kunne se at noen har besøkt nettstedet deres med bruk av en proxy. Men de vil ikke vite hvem det var, ettersom de ikke kan se din ekte IP-adresse, kun IP-en til proxy-serveren. Denne typen proxy fungerer generelt godt for økt anonymitet på nettet. Men det er ikke en garantert løsning. Sett bort fra vanlige anonyme proxy-servere, finnes det «ekstreme» anonyme (eller høy anonymitet) proxy-servere. Disse serverne vil ikke en gang avsløre til nettsteder at de er en proxy, mens en vanlig anonym proxy er mulig å oppdage.

Omvendt proxy

En omvendt proxy gjør det nøyaktig motsatte av en normal proxy. Istedenfor å beskytte data for den surfende nettbrukeren, så beskytter denne serveren hvor den blir brukt på. En omvendt proxy kan bli brukt til å beskytte nettdata på en side ved å sette opp en brannmur. Tilgang til disse spesifikke sidene kan bli gitt eller nektet av proxy-serveren. På denne måten vil ikke kunder av en spesifikk bank ha mulighet til og uheldigvis se bank området til en fremmed. I tillegg er omvendte proxy-servere ofte brukt til å bufre statiske sider, som forsikrer at serveren ikke like lett blir overbelastet.

VPN

Istedenfor en proxy kan du bruke en VPN. En Virtual Private Network (VPN) lager en kryptert tunnel mellom din datamaskin og serveren. Det eneste din nettleverandør, hackere eller muligens myndigheter kan se er at tilkoblingen din kommer fra IP-en til VPN-serveren. Alle dine nettaktiviteter, din ekte IP-adresse, beliggenhet og nedlastinger vil forbli skjult bak VPN-krypteringen. I tillegg, en VPN gir deg tilgang til mange forskjellige serverbeliggenheter som betyr at du kan nå all slags geografisk begrenset innhold og tjenester som ikke ellers ville vært tilgjengelig for deg. En VPN virker slik:

Ikke alle VPN-er er like. Selv om de alle utfører den samme oppgaven er det mange ekstra faktorer som må vurderes. Vi vil nevne tre viktige vurderinger du må tenke på her. For mer informasjon om hvordan VPN-leverandører forholder seg til disse, samt andre emner, kan du lese våre detaljerte VPN-omtaler.

Ønsker du å komme i gang med en god VPN med en gang? Sjekk ut NordVPN.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

Logg filosofi

Den eneste parten som vil kunne se din nettaktivitet når du bruker en VPN er VPN-leverandøren. Tross alt blir all din datatrafikk sendt gjennom deres server. Derfor er det viktig å velge en troverdig VPN-leverandør som ikke vil lagre noe av denne informasjonen. Det vil gå mot alt en VPN står for: garanti for din nettanonymitet og sikkerhet.

De såkalte loggene som din VPN-leverandør kan lage av din data kan potensielt ha uhyggelige konsekvenser. Myndigheter kan tvinge dem til å utgi din data. Derfor er det alltid viktig å sjekke om VPN-en du vurdere å bruke har en null logg filosofi. Om dette er tilfelle lover de og ikke lagre din datatrafikk så andre heller ikke vil kunne se den.

Brukervennlighet

Hvis du ønsker å sette opp en VPN-tilkobling på din enhet behøver du å laste ned og installere en VPN-tjeneste. Noen ganger må du konfigurere din datamaskin eller mobile enhet for at VPN-en skal fungere. Som oftest er dette en ganske rett fram prosess: mange leverandører har steg-for-steg installasjonsguider som du kan bruke selv når du ikke er veldig dreven med datamaskiner. Så fort din VPN har blitt installert og aktivert, vil all din data bli sendt sikkert gjennom en VPN-tunnel. Det spiller ingen rolle hvilket program eller nettleser du bruker, all trafikk blir tatt hånd om.

Programvaren som tilbys av VPN-tjenester kan være mangfoldig. Mens en leverandør kan ha en enkel og strukturert app som er for daglig bruk, kan andre VPN-er velge å legge til mer valg i sin programvare som gjør den noen mer rotete og vanskeligere å bruke. Avhengig av dine egne ønsker kan det hende du foretrekker en type klient over en annen.

Pris

Et VPN-abonnement er som regel ikke gratis. Men heldigvis er ikke prisene for stive: for bare noen få dollar i måneden kan du få en veldig god VPN. Når sammenlignet med en gratis nett- proxy kan dette se for mye ut, men du vil få ekstra beskyttelse og den beste krypteringen tilbake. Det er til og med et par veldig gode gratis VPN-er på markedet. Når du velger en gratis VPN, bør du være varsom på VPN-en du velger. Gode troverdige VPN-er har ofte hastighets- eller databegrensninger, men de er mye bedre enn mange falske gratis VPN-er du finner på nettet som ofte ikke fungerer eller er fylt med malware. En god VPN vil fortsatt gi deg bedre beskyttelse enn en proxy.

Hvis du ønsker full beskyttelse uten begrensninger, anbefaler vi deg til å sette av noen dollar i måneden til side og få en premium VPN. Sammenlignet med en proxy vil en VPN gjøre din nettopplevelse mye sikrere og mer anonym. Hvis du velger en rimelig leverandør på toppen av dette, slik som Surfshark, vil du ha den beste avtalen du kan få.

For å gjøre valget mellom en VPN og en proxy lettere, har vi listet opp fordeler og ulemper til VPN-er for deg i tabellen nedenfor.

Fordeler med en VPN:Ulemper med en VPN:
Din nettaktivitet er godt beskyttetPris
Høy krypteringsgradMulighet for logging
Rask å bruke
Tilgjengelig i mange land/serverlokasjoner

Hva er best: VPN eller proxy?

Innen personvern og sikkerhet forbigår VPN-er proxy-servere i stor grad. Mens proxy-servere skjuler din IP tilbyr de ikke mye annet i form av beskyttelse. Når det er sagt, kan du velge å bruke en proxy til spesifikke situasjoner. Mens VPN-er tilbyr mye mer kryptering og sikkerhet enn proxy-servere er de kanskje ikke alltid nødvendige avhengig av oppgaven og hvordan du ønsker å forvalte ditt personvern på nettet.

Når bør man bruke en proxy

  • Gå rundt brannmur eller geografiske blokkeringer: Når du prøver og nå en strømmetjeneste eller et nettsted med restriksjoner, kan en proxy-server være tilstrekkelig. Men dette er ofte kun sant dersom du ikke sender sensitiv data og ikke trenger å skjule dine nettaktiviteter. Brukere bør også være klar over at noen tjenester som Netflix har anti-proxy-teknologi og kan blokkere tilkoblinger fra proxy-servere.
  • Ved bruk av et utdatert operativsystem: Proxy-servere krever ikke at du installerer programvare for at de skal fungere. Dette kan være til din fordel om du har et tregt og utdatert operativsystem. VPN-er kan senke surfehastigheten din, mens spesielt HTTP proxy-servere knapt påvirker din maskins ytelse. Det finnes også bufrede proxy-servere som kan oppbevare kopier av nettsteder du ofte besøker for å redusere båndbredde og øke din maskins ytelse.

Når bør man bruke en VPN

  • Surfing på nettet: Hvis du surfer på nettet eller har tilgang til sensitiv informasjon på nettet vil en VPN kryptere din data og holde deg sikret mot hackere og nettkriminelle.
  • Tilkobling til et offentlig Wi-Fi-punkt: Hvis du kobler til en offentlig Wi-Fi eller andre usikrede nettverk, er en VPN et must. Nettkriminelle hacker seg ofte inn på usikrede nettverk og kan få tilgang til en hver data du sender over nettverket. En VPN holder dine private data sikret mot disse hackerne.
  • Tilgang til innhold med geografiske restriksjoner: Mens proxy-servere kan fungere for tilgang til enkelte geografiske begrenset innhold, så har mange tjenester programvare for å blokkere proxy. Noen av disse tjenestene har også VPN-blokkeringer, men du kan generelt bruke en premium VPN til å gå rundt disse.
  • Omgå myndighetssensur: Hvis du bor i et land med utbredt sensur og nettovervåkning vil bare en premium VPN tillate deg og sikkert omgå sensur og skjule din nettaktivitet fra myndigheter.

Oppsummering

En proxy-server kan omdirigere din internettrafikk av forskjellige grunner. Du kan bruke en til å holde deg mer anonym under surfing, eller en tjeneste kan forbedre din nettopplevelse ved å legge til en proxy for bufring. Det er flere forskjellige proxy-servere tilgjengelige som kan brukes til forskjellige formål. I nesten alle tilfeller er en VPN bedre enn en proxy. VPN-er tilbyr mer nettanonymitet og beskytter all din data istedenfor kun spesifikke deler av den. I tillegg kan en VPN gjøre nettilkoblingen din raskere: når din nettleverandør kunstig senker båndbredden på nettilkoblingen din, en VPN kan omgå dette effektivt.

Den eneste ekte grunnen til å velge en proxy-server over en VPN er prisen. Proxy-servere er ganske enkelt billigere enn VPN-er. Men for en liten avgift hver måned vil du allerede ha en VPN-tjeneste av høy kvalitet, for eksempel CyberGhostNordVPN, eller Surfshark. I nesten alle tilfeller er det smartere å betale for å forsikre at dine data er ekstra sikret. Før du velger en proxy til å øke din nettanonymitet er det bedre å vurdere en begrenset gratis VPN først. Ha alltid i bakhodet at ingenting på internett er 100% sikkert og anonymt. Derfor bør du alltid være forsiktig med hva du gjør på nettet, selv ved bruk av en proxy eller VPN.

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.