Hva er en Kill Switch?

Kill Switch Featured
Klikk her for en oppsummering av artikkelen
Kill switch: en oppsummering

En kill switch er en nødstopp. Denne funksjonen i de fleste VPN programmer blokkerer automatisk all internettrafikk dersom din VPN-tilkobling blir brutt. På denne måten vil din data forbli sikker og anonym.

En troverdig VPN med en god kill switch er ExpressVPN. Trykk på knappen nedenfor for å prøve ut denne leverandøren.

Ønsker du å vite mer om kill switch, hvordan den egentlig fungerer og hvorfor det kan være en god ide å velge en VPN som har en? Les artikkelen under og finn ut alt dette og mer.

Hvis du er interessert i VPN-er eller har lest noen av våre omtaler, har du mest sannsynlig kommet over begrepet «kill switch». En kill switch er ofte ansett som en stor fordel av en VPN-leverandør som tilbyr det. Men allikevel ser det ut til at mange av våre lesere ikke vet nøyaktig hva en kill switch gjør og hvorfor det er bedre å bruke en. Derfor kan du lese alt om kill switch nedenfor.

Hva er en kill switch?

Kill Switch Off

Generelt sett referer ordet kill switch til en mekanisme som fører til at en maskin stopper brått opp når noe går galt. Videre kan den også brukes til å beskrive en lignende nødstopp i programvare istedenfor fysisk maskineri.

Hvis en maskin bryter ned, krasjer eller begynner å oppføre seg annerledes, kan kill switch-en brukes til og automatisk stenge den ned umiddelbart. Det meste av tungt maskineri har en slik kill switch for beskyttelse. Som du kan forestille deg er en kill switch essensielt til en hver maskin med driller eller sager som kan være farlig for brukeren når den er ute av kontroll. En kill switch fremstår ofte som en rød knapp på disse maskinene så at de er enkle å finne. Med denne ene knappen, vil du kunne unngå farlige situasjoner umiddelbart. Ikke bare tungt maskineri, men også kjøretøy og heiser har en nødknapp som fungerer som en kill switch. Denne funksjonen er allerede lagt til for å garantere brukerens sikkerhet.

En kill switch til programvare

Samme som med maskiner, så bruker noe programvare også kill switch. Tenk for eksempel på programvare brukt av store selskap som samler store mengder brukerdata, eller programvare til myndigheter som inneholder all mulig sensitiv informasjon. Hvis programvaren ender opp i hendene til uautoriserte personer, vil en kill switch sørge for at de ikke vil kunne se noe sensitiv data. Uten den rette autorisasjonen vil person som prøver og få tilgang til informasjonen ikke få det. Dataen vil bli gjort usynlig eller utilgjengelig. Kill switch-en kan til og med fullstendig slette programvaren. På denne måten holder sensitiv informasjon seg unna feil hender.

Kill switch-er kan også brukes i andre sammenhenger. Smarttelefoner pleier å bruke dem til å fraråde tyveri. Ettersom kill switch-en kan gjøre enheten fullstendig ubrukelig, er det mye mindre sannsynlig at tyver vil kaste bort tiden sin på å prøve å stjele den. Noen Windows, Google, og Apple smarttelefoner har også en kill switch for å forsikre sikkerheten på installerte apper. Hvis en app på telefonen er infisert med skadelig programvare, vil kill switch-en umiddelbart isolere og stoppe appen. Dette forhindrer videre infisering og holder resten av enheten sikker. Og den skadelige programvaren kan bli fjernet umiddelbart.

Hvorfor har VPN-er en kill switch?

De fleste som bruker en VPN, gjør det for å beskytte sitt personvern. De ønsker å være anonyme under surfing på internett, og en VPN kan hjelpe deg med dette. Hvis din VPN skulle midlertidig feile, vil du forbli ubeskyttet. Dine data vil bli sendt på internett uten den ekstra beskyttelsen en VPN-tunnel gir. Som resultat vil din IP-adresse være synlig til verden utenfor allikevel. Det er her kill switch kommer inn i bilde.

En VPN kill switch forsikrer at du aldri går online uten beskyttelse. Dersom din VPN feiler mens du surfer, vil kill switch-en stenge helt ned din tilkobling til internett. For så lenge VPN-tilkoblingen påvirkes av tilkoblingsproblemer vil du ikke kunne surfe, strømme eller laste ned noen ting. Siden hele din internettilkobling blir stoppet, vil din ekte IP-adresse forbli beskyttet og ditt personvern vil være intakt. Hackere vil ikke kunne få tak i din data. Med andre ord forsikrer kill switch-en at VPN-en beskytter deg, selv når den ikke fungerer riktig som den skal. Bilde under illustrerer hvordan dette fungerer.

Kill switch Norwegian

Hvorfor kan VPN-tilkoblingen bli brutt?

En brutt VPN-tilkobling kan komme av flere grunner. Her er noen av de vanligste grunnene:

  • Dårlig internettilkobling: Hvis du jobber med en ustabil internettilkobling til å begynne med, er det sjanse for at din VPN kan feile. Dette kan være tilfelle om du bruker et Wi-Fi-nettverk med svak signalstyrke for eksempel. Kontinuerlig veksling mellom nettverk har også den samme effekten.
  • Problemer med VPN-serveren: En annen mulig årsak er VPN-serveren i seg selv. Hvis en server opplever en slags intern funksjonsfeil kan dette føre til at VPN-tilkoblingen din blir helt brutt. Problemer kan skyldes serverens signalstyrke, forstyrrelser i den fysiske serveren, eller ganske enkelt tidsutløp av tilkoblingen. I tillegg hvis en server blir brukt av mange personer samtidig kan den bli overbelastet. Ved slike tilfeller kan ofte problemer oppstå: tilkoblingen kan bli ekstremt treg, eller helt brutt.
  • Brannmur, antivirus eller ruterinnstillinger: En annen mulig faktor kan skjule seg i innstillingene til andre programmer på din enhet. Noen programmer har spesifikke innstillinger som når aktivert ikke vil tillate din VPN og etablere en tilkobling. En brannmur eller et antivirusprogram kan se VPN-en sin eksterne tilkobling som en risiko. Som resultat vil de prøve å stoppe VPN-en, som gjør din sikre tunnel til en irregulær og upålitelig tilkobling. Selv din ruter og din enhets automatiske oppdateringer kan forårsake problemer av denne typen.

Hvilke VPN-er har en god kill switch?

Generelt anser folk en kill switch som en positiv funksjon på en VPN-tjeneste. Grunnet dens natur kan en aktivert kill switch hindre deg fra å gå online for en bestemt periode. Men i de fleste tilfeller er dette bedre enn alternativet: være ubeskyttet på nettet. Kill switch-en øker ditt personvern på nettet og hjelper deg kontrollere din internettilkobling.

Mange VPN-er har en kill switch. Noen leverandører krever at du skrur den på selv, ved å endre innstillingene, mens andre har den aktivert som standard. Noen VPN-leverandører er bedre enn andre dog. Av denne grunn har vi listet opp to av de beste VPN-ene som tilbyr kill switch under.

ExpressVPN

For en periode nå har, ExpressVPN toppet vår liste over beste VPN-er for tiden. Deres kill switch blir kalt «network lock» og er tilgjengelig for Windows, Mac, Linux og alle rutere (gjennom appen). Dersom din tilkobling blir brutt, vill nettverkslåsen forsikre at ingen av din personlige data blir sendt ut inntil ExpressVPN har gjenopprettet tilkoblingen til serveren. På dette tidspunkt vil nettverkslåsen tillate at datatrafikk blir sendt gjennom igjen. Bortsett fra en god kill switch, har ExpressVPN også raske servere, er veldig brukervennlig, og virker med Netflix.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

NordVPN

NordVPN er et annet stabilt og pålitelig valg. Denne VPN-leverandørens kill switch virker på Windows, MacOS, Android og iOS. Funksjonen har blitt integrert inn i programvare og er enkel å skru på og av. NordVPN anbefaler at brukere bruker kill switch-en så mye som mulig. Selskapet ser på den som det siste laget av beskyttelse. I tillegg tillater NordVPN brukere å sette opp «kill-lists» hvor du kan inkludere apper som du ikke vil skal blokkeres i tilfelle tilkoblingsbrudd. På denne måten vil du kunne ha tilgang til noen programmer selv når kill switch-en har blitt aktivert og VPN-tilkoblingen blir brutt. Generelt sett har NordVPN et omfattende servernettverk og er relativt rimelig. Den virker til og med når du er utenfor USA og ønsker å se på den amerikanske Netflix.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

Oppsummering

En kill switch, eller nødstopp, er en nyttig programvarefunksjon som hjelper med å beskytte brukeren. Når vi snakker om en VPN kill switch, betyr det at din informasjon forblir sikker selv når VPN-programvaren feiler og din beskyttede tilkobling blir brutt. Du vil ikke kunne gå online ubeskyttet og nettsteder vil ikke kunne se din ekte IP-adresse. Om du ser etter en VPN med kill switch, vil vi henvise deg til enten ExpressVPN eller NordVPN. Disse VPN-leverandørene vil definitivt holde deg sikret!

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.