Beste VPN for Kina – omgå den kinesiske brannmuren

Best VPN for China Featured Image
Se en oppsummering av denne artikkelen
Oppsummering: beste VPN for Kina

Å være på nett i Kina er en helt annen opplevelse sammenlignet med noe annet sted i verden. Den kinesiske regjeringen har blokkert mange nettsteder, noe som gjør det nesten umulig for folk innenfor landets grenser å få tilgang til disse nettstedene.

Noen VPN-er lar deg imidlertid komme deg rundt denne kinesiske brannmuren. Her er de tre beste VPN-ene du kan bruke i Kina for å få tilgang til YouTube, Netflix, Facebook, Twitter, Discord og utallige andre nettsteder og plattformer.

Vil du vite mer om Kina, restriksjoner på nettet og de mange måtene en VPN kan hjelpe deg? Les hele artikkelen vår nedenfor for å finne ut mer.

Kina er et land med enestående økonomisk vekst. På kort tid har Kina blitt en av verdens største supermakter. Dessverre er Kina også et land der gratis internett ikke er så bredt tilgjengelig som det er i vesten. Alle som reiser til Kina vil merke at nettsteder som Gmail, Facebook og YouTube ikke er tilgjengelige her. Det er synd fordi det skremmer bort vestlige turister, bedrifter og expats. Dessuten har kinesiske statsborgere ikke tilgang til all informasjonen som finnes.

Heldigvis finne det en måte å omgå den kinesiske brannmuren på. Løsningen er ganske enkel: Å bruke en VPN. En VPN er en programvare som beskytter internettforbindelsen din og kan koble deg til internett via en server i et annet land. Sistnevnte sikrer at den kinesiske brannmuren ikke «oppdager» at du prøver å få tilgang til et av disse blokkerte nettstedene fra Kina. Les mer for å finne ut nøyaktig hvordan dette fungerer og hvilke VPN-er som er det beste valget å bruke i Kina.

De tre beste VPN-ene for Kina

Det finnes VPN-er som har spesielle funksjoner som lar dem omgå den kinesiske brannmuren, uten å bli oppdaget. Du kan ofte installere disse VPN-ene på smarttelefonen eller nettbrettet slik at du kan bruke dem fritt i Kina. Nedenfor finner du en oversikt over de beste VPN-leverandørene for Kina. Leter du etter mer? Sjekk ut vårt VPN-sammenligningsverktøy.

ExpressVPN for Kina

ExpressVPN er ikke den billigste VPN-tjenesten, men den er en av de beste for Kina. Den bruker skjulte-servere i Hong Kong som er spesielt designet for å omgå brannmuren. ExpressVPN har også mange servere i nærheten av Kina – for eksempel i Japan, Malaysia og Thailand – for en rask, sensurfri internettforbindelse.

ExpressVPN bruker en såkalt «kill switch» for å sikre personvernet til kundene. Den stopper alle internett-applikasjoner hvis VPN-en blir koblet fra. Det betyr at ingen informasjon vil bli eksponert gjennom en usikker oppkobling.

VPN-tjenesten har også DNS-lekkasjebeskyttelse, WebRTC lekkasjebeskyttelse og OpenVPN-kryptering for å kryptere informasjonen din og sikre personvernet ditt. Det høres kanskje litt teknisk ut, men poenget er at du forblir trygg og anonym, også i Kina.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
 • Super rask og enkel VPN
 • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
 • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

NordVPN for Kina

NordVPN bruker en annen metode for å omgå brannmuren kalt «Obfsproxy VPN technology». Dette er den samme robuste teknologien som Tor bruker for å omgå barrierer. Med denne tjenesten trenger du ikke å bekymre deg for personvernet ditt.

NordVPN bruker også en «kill switch» og har DNS-lekkasjebeskyttelse. NordVPN har OpenVPN-kryptering med perfekt «forward secrecy». Du må koble deg opp via en spesiell NordVPN-server ettersom du må bruke «Obfsproxy».

En annen fordel NordVPN tilbyr brukere i Kina, er dedikerte IP-adresser. Dette er unike IP-adresser som bare brukes av én person om gangen. I motsetning til normale VPN IP-adresser som deles av mange brukere samtidig. VPN-brukere med med dedikerte IP-adresser er vanskeligere å oppdage og vanskeligere å blokkere av den kinesiske regjeringens VPN-blokker.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
 • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
 • Fin og tilfredsstillende applikasjon
 • Ingen logger
Besøk NordVPN

VyprVPN for Kina

VyprVPN bruker portvalg og teknologi kalt Chameleon. Denne teknologien er spesielt designet for å omgå brannmuren. Det får den krypterte VPN-trafikken til å se ut som vanlig internettrafikk.

Det mest slående med denne VPN-tjenesten er at den har full kontroll over hele infrastrukturen. Det er ingen tredjeparter noe som øker hastigheten og personvernet. Ulempen er at tilkoblingslogger loggføres (når du kobler deg til VPN) og at P2P (torrenting) ikke er tillatt.

Besøk VyprVPN

Den kinesiske brannmuren – hvorfor blokkerer Kina nettsider?

China with Lock

Den kinesiske brannmuren, også kalt «Golden Shield» er verdens største internettsensursystem. Ikke alle deler av internett, som du får tilgang til i Norge og andre land, er tilgjengelige i Kina. Google, Facebook, Twitter, YouTube og mange andre nettsteder er blokkert. Men hvorfor?

Den kinesiske regjeringen har flere grunner til å blokkere nettsteder. Noen ganger innebærer det å «beskytte» innbyggerne deres eller beskytte kinesiske selskaper mot utenlandsk konkurranse. Videre brukes sensur også for å spre eller blokkere visse ideologier i Kina.

Ved å blokkere visse nettsteder prøver den kinesiske regjeringen å beskytte innbyggerne mot innhold som de anser som farlig eller upassende. Dessuten betyr dette at kinesiske selskaper også er beskyttet mot konkurranse fra utlandet. Ettersom innbyggere for eksempel bare har tilgang til den kinesiske versjonen av Facebook (WeChat), blir de tvunget til å bruke det i stedet for en konkurrent utenfor Kina. Det gjør det også lettere for myndighetene å kontrollere data fra kinesiske selskaper og borgere.

Hvordan fungerer Kinas sensur?

Den kinesiske brannmur består av en rekke teknologier. Det innbefatter blokkering av IP-adresser, samt filtrering av domenenavnsystemer (DNS), URLer og datapakker. Kina blokkerer også VPN-er aktivt. Imidlertid har visse VPN-leverandører, som de tre listet over, funnet måter å omgå dette på.

Kina er et enormt land, så det er umulig for regjeringen å følge med på all internettaktiviteten til innbyggerne sine. Som et resultat kan brannmuren være veldig inkonsekvent: Et nettsted som er blokkert i en provins kan være tilgjengelig i en annen.

Dette betyr at brannmuren ikke er perfekt sikret. Det er et pågående katt og mus spill mellom blokkerte nettsteder og kinesiske myndigheter. Først finner noen et hull i brannmuren, så lukker Kina dette hullet og så starter det hele på nytt. Resultatet er det blir vanskeligere for kinesiske borgere å få gratis tilgang til internett.

Hvilke nettsteder er blokkert i Kina?

Det er i beste fall en plage, både for kinesiske statsborgere og utenlandske besøkende, å ikke ha tilgang til gratis og komplett versjon av internett.

Tabellen nedenfor inneholder en oversikt over populære nettsteder som er blokkert i Kina. Vi nevner ikke alle nettstedene som er blokkerte (den listen er rett og slett altfor lang), men vi gir deg noen kjente og ofte brukte blokkerte nettsteder.

BLOCKERT NETTSTEDBLOCKERT SIDEN
Kinesisk Wikipedia (delvis)Mai 2015
DiscordJuli 2018
DropboxJuni 2014
DuckDuckGoSeptember 2014
FacebookJuli 2009
FlickrJuli 2014
Google (Maps, Docs, Gmail etc.)Mai 2014
HBOJuni 2018
InstagramSeptember 2014
Microsoft OneDriveJuli 2014
NetflixUkjent
PinterestMars 2017
PornhubMai 2012
RedditAugust 2018
SlideShareUkjent
The Pirate BayFebruar 2012
TinderUkjent
Torproject2008
Twitch.tvSeptember 2018
TwitterJuni 2009
VimeoOktober 2009
WhatsAppSeptember 2017
YouTubeMars 2009

Gmail, Facebook og YouTube i Kina

En VPN er en enkel og ganske kjent løsning for å omgå kinesisk internettsensur. Med en VPN kan du enkelt omgå barrierer da den kobler deg til internett via en server som ligger utenfor Kina. Internett-trafikk kan omdirigeres via Tyskland, for eksempel.

Den kinesiske brannmuren kan bare se at du kobler til en tysk server og ikke at du kobler til Google. Denne serveren er tillatt, så forbindelsen din kan opprettes. Kina vet ikke at du bruker Google via den eksterne serveren. Det kan være vanskelig å forstå nøyaktig hvordan en VPN fungerer, men det fungerer som følger:

Koble til YouTube fra Kina uten en VPN

Uten VPN ser den kinesiske brannmuren at du prøver å få tilgang til et nettsted som de har blokkert. Du vil få en melding om at nettstedet du prøver å besøke ikke er tilgjengelig.

Koble til YouTube fra Kina med en VPN

Med en VPN blir dataene dine kryptert, og den kinesiske brannmuren vil bare se at du kobler til en server i et annet land. Den kinesiske brannmuren anser ikke dette som et blokkert nettsted og vil tillate tilkoblingen. Nettstedet du prøver å besøke vil nå være tilgjengelig.

Er VPN-er tillatt i Kina?

Fordi Kina blokkerer VPN-er, kan man lure på om VPN-er er ulovlige i Kina. Det er litt i gråsonen. Foreløpig har det ikke blitt rapportert om tilfeller hvor noen har fått problemer etter å ha brukt en VPN, men Kina prøver å gjøre det så vanskelig som mulig å bruke en VPN. VPN-nettsteder er blokkert, og VPN-programvaren for Android og iOS er ikke tilgjengelig i App Store eller Google Play. I 2015 ble telefonforbindelsene til alle VPN-brukere i Xinjiang koblet fra. Denne forbindelsen ble ikke gjenopprettet før VPN-programvaren ble fjernet. Dette var imidlertid et engangstilfelle.

Som utlending vil du ikke få problemer hvis du bruker en VPN. Selv om VPN-er som ikke er godkjent av staten nylig har blitt forbudt i Kina, er det ennå ikke gjort noe med dette. Kort sagt, det er ingenting å bekymre seg for ennå, men det er en god ide å holde seg oppdatert om nyheter om VPN-bruk i Kina.

Installere en VPN for Kina

Du trenger praktisk talt ingen teknisk kunnskap for å installere en VPN. Du kan installere en VPN ganske enkelt ved å laste ned en fil og kjøre den. Det fungerer på samme måte som å installere Spotify. Installer en VPN på PCen din ved hjelp av denne trinnvise guiden:

VPN Desktop Steg for Steg

 

 1. Gå til nettstedet til for din valgte VPN, velg et abonnement og opprett en konto.
 2. Last ned VPN-installasjonsfilen for operativsystemet ditt, eller logg deg på nettstedet og last ned installasjonsfilen fra kontosiden.
 3. Kjør installasjonsveiviseren for den nedlastede filen.
 4. Åpne VPN-appen og logg deg inn med brukernavn og passord.
 5. Tilpass innstillingene dine, om nødvendig og velg en server. Vær oppmerksom på at VPN-leverandører har forskjellige måter å sikre en vellykket forbindelse i Kina. Du må kanskje se nærmere på de nøyaktige hvordan du får dette til.
 6. Slå på VPN. Det er vanligvis en tydelig knapp eller bryter i VPN-programvaren. Når VPN er koblet til, kan du glede deg over sensurfritt internett i Kina

Android eller iOS fungerer dette stort sett på samme måte men du kan bare laste ned programvaren fra App Store eller Google Play. Det er også nyttig at du ikke trenger å ha en egen konto for hver enhet. Du kan installere VPN på alle enhetene dine, og du trenger bare en konto og abonnement for å logge inn.

Merk: Noen VPN-leverandørsider er blokkert i Kina. Dette betyr at du ikke kan laste ned og installere VPN mens du er i Kina. Så sørg for å installere VPN før du drar til Kina. Husk at det kan også være vanskelig å avslutte et VPN-abonnement mens du er i Kina.

Kinesiske alternativer til vestlige nettsteder

Kanskje du ikke vil bruke en VPN, eller er du nysgjerrig på de kinesiske alternativene til vestlige nettsteder. Kina har sin egen motpart for nesten alle kjente vestlige nettsteder. De har egne søkemotorer, videonettsteder og sosiale medier. Det er litt interessant å se. Kanskje du til og med kan få bedre kontakt med lokalbefolkningen ved å bruke disse nettstedene.

WeChat er spesielt populær i Kina. Det brukes til nesten hva som helst, og du ville virkelig være fortapt hvis du er i Kina i lang tid og ikke bruker det. Tabellen nedenfor viser vanlige vestlige nettsteder og tjenester sammen med sin kinesiske motpart. Det er ikke alltid basert på et forbud. Noen ganger er det andre grunner til at nettsteder fungerer godt i Vesten, men ikke i Kina (som konkurranse, lovgivning osv.).

VESTLIG NETTSTED ELLER TJENESTEKINESISK ALTERNATIV
FacebookWeChat*, QQ
GoogleBing, Google.cn (virker ikke alltid), Baidu
Google MapsGoogle.cn, Baidu Maps, Open Street Map, Mapquest
News sites Quartz, Asia Times, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post
Online shopping websitesTaobao, Tmall
PinterestWoxihuan
Resteraunt review sites Dianping
TinderTantan
TwitterWeibo
UberDiDi, Mobike (for sykler)
YouTubeYouko Tudou, Bilibili

* Å sammenligne WeChat (Weixin) med Facebook blir egentlig helt feil. WeChat er mye større og brukes til mange flere formål. Det er en slags megaplattform bestående av Instagram, Facebook, WhatsApp, Uber, Apple Pay og mer. Du kan få svar på spørsmål, bestille taxi, betale på restauranter og så videre. Kineserne bruker det til nesten hva som helst, og det anbefales derfor sterkt at du tar en titt på det og bruker det hvis du skal være i Kina over lengere tid.

Det er også noen kinesiske nettsteder og tjenester som vi faktisk ikke har noe alternativ for. Et eksempel på dette er Douban. Douban er en kombinasjon av IMDb, Spotify, SoundCloud og Myspace. Det er en møteplass for alle slags kulturelle interesser som filmer og musikk.

Konklusjon

Å bruke internett i Kina er en helt annen opplevelse enn å være på nettet i andre land. På grunn av myndighetenes sensur er mange populære nettsteder og apper, som Facebook og Google blokkert. Men med riktig VPN kan du imidlertid få tilgang til disse blokkerte nettstedene. Vi anbefaler ExpressVPN, NordVPN og VyprVPN, fordi disse VPN-leverandørene er gode på å sikre en god internettopplevelse, selv i Kina.

Kina har mange lokale alternativer til nettsteder som de blokkerer, noe som absolutt er verdt å prøve ut. WeChat (det mest populære sosiale nettverket i Kina) er for eksempel veldig populært. Skal du til Kina over en lengere periode? I så fall må du sørge for å installere en god og pålitelig VPN på alle enhetene dine, men sørg definitivt også for å ha det gøy å prøve noen lokale alternativer til de blokkerte nettstedene!

Beste VPN for Kina - Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om å komme deg rundt den kinesiske brannmuren ved å bruke riktig VPN? Ta en titt på våre ofte stilte spørsmål nedenfor!

Heldigvis er det en enkel måte å oppnå dette på: å bruke en VPN. Med en VPN kan du lede datatrafikken din ut av Kina og gjennom en server i et annet land (for eksempel Norge eller USA) før du kobler deg til siden du vil besøke. Den kinesiske brannmuren vil ikke oppdage at en bruker lokalisert i Kina ønsker å besøke et blokkert nettsted, noe som betyr at du får tilgang slik du normalt ville gjort i andre land.

Kinesiske myndigheter blokkerer et stort antall nettsteder og apper, blant annet Gmail, Facebook, Whatsapp, Google og den kinesiske versjonen av Wikipedia. En mer omfattende liste over blokkerte nettsteder og apper kan du finne på vår nettside.

Det er flere årsaker til dette, men disse tre er sannsynligvis de viktigste: For det første ønsker den kinesiske regjeringen å «beskytte» innbyggerne mot ideer og tanker de anser som farlige. For det andre er det å blokkere utenlandske nettbutikker en effektiv måte å beskytte kinesiske selskaper mot internasjonale konkurrenter. Til slutt er det mye enklere å overvåke kinesiske nettsteder og apper enn å overvåke utenlandske nettsteder.

 

ExpressVPN er den beste VPN-en for bruk i Kina. Denne leverandøren tilbyr raske, stabile servere og spesiell teknologi for å omgå den kinesiske brannmuren, uten å bli oppdaget. På den måten får du en gratis internettopplevelse uten sensur. Lær mer om ExpressVPN ved å lese vår omfattende anmeldelse.

Teknologijournalist
Erik er utdannet i humanitære fag, og startet deretter å undersøke teknologi og nettkultur. Han er spesielt interessert i personvern og nettnøytralitet. Erik har jobbet som redaktør, tekstforfatter og oversetter på flere plattformer med teknologi som et gjengående emne.