Oppsett av en VPN-tilkobling i Windows 10

VPN Setup Windows 10 Featured Image
Klikk her for et sammendrag
Oppsett av VPN i Windows 10: En hurtig steg-for-steg guide

Trenger du å koble til en VPN via din Windows datamaskin? Noen ganger har du ikke VPN programvare til å hjelpe deg og må sette dette opp manuelt istedenfor. Heldigvis er dette rask og lett gjort. Følg disse stegene:

1. Forsikre deg at du har de rette innloggingsdetaljene for din VPN-konto. Hvis du fortsatt ser etter en VPN, bør du prøve ut CyberGhost:

2. Klikk på Windows logoen og gå til “Innstillinger”. Velg “Nettverk og internett” og klikk “VPN”.

3. Legg til VPN-tilkoblingen ved å klikke på “Legg til en VPN-tilkobling«. Skriv inn den korrekte innloggingsinformasjonen og klikk “Lagre”.

4.Velg tilkoblingen i vinduet med VPN-innstillinger og koble til.

Hvis du støter på problemer ved forsøk på å sette opp din VPN, eller ønsker mer informasjon kan du lese vår fulle artikkel under.

Det er flere måter å sette opp en VPN på din Windows 10 datamaskin. I denne artikkelen vil vi diskutere hvordan man setter opp en VPN via innstillingene i Windows. Dette er nyttig om du ønsker å bruke VPN-nettverket fra din arbeidsgiver, for eksempel.

Windows operating system privacy

Mange VPN-er tilbyr spesialprogramvare som tillater deg enkelt og raskt koble til en av deres mange VPN-servere. Men noen VPN-er inkludert mange bedriftsnettverk, kommer ikke med egen programvare. Heldigvis har Windows en funksjon som lar deg sette opp en VPN-tilkobling selv. I denne steg-for-steg guiden vil vi forklare hvordan du setter opp en VPN-tilkobling i Windows 10. Har du en VPN som tilbyr egen programvare slik som ExpressVPN eller CyberGhost? Scroll ned for en kort guide som forklarer hvordan du setter opp VPN med denne programvaren.

Steg 1: Få de rette innloggingsdetaljene

For å sette opp en VPN-tilkobling med Windows 10 trenger du de rette innloggingsdetaljene. Ellers vil du ikke ha mulighet for tilgang til VPN-serveren. Dersom VPN-tilkoblingen er gitt via jobben må du spørre sjefen om korrekt innloggingsdetaljer. Jobber du med en VPN for privat bruk? Da opprettet du disse detaljene selv når du satt opp kontoen din. Med denne informasjonen som ofte består av et brukernavn og passord og muligens en spesifikk server for tilkobling, kan du følge de tre stegene under for å koble til VPN.

Om du ikke har en VPN-konto og innloggingsdetaljer enda og ser etter en god VPN for å beskytte din nettilkobling kan du alltid prøve CyberGhost. Denne er veldig rimelig, men allikevel av høy kvalitet. I tillegg har de 45-dagers pengene tilbake garanti, som gjør at du kan prøve tjenesten først.

CyberGhost
Tilbud:
 Fra $1,99 per måned
Fra
$1.99
8.8
  • Meget brukervennlig
  • Høy kvalitet for en lav pris
  • Torrents og Netflix er mulig
Besøk CyberGhost

Steg 2: Åpne VPN-innstillinger i Windows

Ønsker du å installere en VPN i Windows 10? Først må du forsikre deg at du bruker en Windows konto med administratorrettigheter. Som regel har eieren av datamaskinen disse rettighetene. Han eller hun kan også distribuere de til andre. Om du bare har en brukerkonto på enheten du jobber på vil du automatisk ha disse rettighetene.

Gå til startmenyen (klikk på Windows logoen i nedre venstre hjørne på skjermen) og klikk på innstillinger. Denne knappen ser ofte ut som et lite tannhjul. Når “innstillinger” bilde vises klikk på Nettverk og internett fra menyen. Velg så VPN fra listen på venstre side av skjermen. Bilde til høyre for teksten viser hvordan dette ser ut. Du har nå funnet vinduet for VPN-innstillinger i Windows og er klar for å legge til en VPN-tilkobling til ditt operativsystem.

Steg 3: Legge til en VPN-tilkobling

Det er tid for å legge til en VPN-tilkobling. Klikk først på knappen på toppen som sier Legg til en VPN-tilkobling.

Add VPN connection in Windows settings

Et blått vindu vil vises. Her kan du skrive inn detaljene til din VPN. I noen land kan du velge en VPN-leverandør fra et utvalg av standardleverandører, men denne steg-for-steg guiden fokuserer bare på det innebygde Windows valget.

Gi VPN-tilkoblingen et gjenkjennelig navn under Tilkoblingsnavn. Du kan for eksempel velge “VPN-tilkobling – jobb” dersom du bare trenger den for jobbrelaterte aktiviteter.

Add VPN connection to Windows blue screen settingsUnder servernavn eller adresse skriver du IP-adressen eller server-URL-en til VPN-serveren. Denne informasjonen er gitt fra leverandøren av tilkoblingen, f.eks. sjefen din.

Under VPN-type velg VPN-protokollen du ønsker å bruke. I de fleste tilfeller vil du kunne velge det automatiske valget her. For mer informasjon om VPN-protokoller vennligst les vår artikkel om emnet.

Under type innloggingsinformasjon kan du spesifisere måten du ønsker å logge inn på. I de fleste tilfeller involverer dette å bruke et brukernavn og passord. Alternativer inkluderer å logge inn med et smartkort eller sertifikat.

Under brukernavn og passord fyller du inn de nødvendige innloggingsdetaljene.

Merk: det er tryggest og ikke la datamaskinen huske din innloggingsinformasjon dersom du bruker en offentlig datamaskin. Bare velg å lagre data dersom datamaskinen ikke kan brukes av fremmede og er godt beskyttet!

Når du har fylt inn all denne nødvendige dataen, klikk Lagre.

Steg 4: Koble til en VPN-server

Ved å bruke VPN-menyen i innstillinger (som beskrevet i steg 1) kan du nå velge den tillagte VPN-tilkoblingen fra listen som vises og koble til den VPN-serveren. Nå er du trygt tilkoblet og kan ha tilgang til internett sikkert og privat.

Avanserte innstillinger

Etter tillagt VPN-tilkobling vil du ha ekstra valg ved siden av å slå av og på VPN. Du kan for eksempel sette opp en proxy-server. For å gjøre dette gå til den avanserte menyen. Dette kan gjøres ved å følge steg 2 igjen, klikk på VPN-tilkoblingen du ønsker å bytte og velg Avanserte innstillinger. Endre bare disse innstillingene hvis du er absolutt sikker på hva du gjør. Windows og din VPN jobber allerede sammen for å gi deg en sikker tilkobling. Så spesielt som nybegynner trenger du ikke å endre noen avanserte innstillinger for å være beskyttet på nettet.

VPN settings in Windows through Notifications

For tilgang til VPN delen i innstillingene hurtig og raskt kan du følge instruksjonene gitt i steg 2, men du kan også klikke på Varsler (informasjonsballongen) nederst i høyre hjørne på oppgavelinjen. Skjermdumpen over viser hvordan det ser ut. Klikk på VPN og du vil tas direkte til vindu med VPN-innstillinger.

VPN-programvare i Windows 10

Å bruke VPN via innstillingene i Windows 10 kan være veldig nyttig. Tross alt kobler Windows deg automatisk til VPN-serveren så du ikke manuelt trenger å skru på VPN hver gang. Det gir deg også muligheten til å koble deg til et privat fjernnettverk sikkert. Tenk for eksempel påfolk som jobber hjemmefra og bruker en VPN-server for å gi dem tilgang til alle dokumenter og andre filer innenfor jobbnettverket.

Men det er ikke alltid så praktisk å koble din VPN til operativsystemet. Bruker du en betalingstjeneste slik som NordVPN eller Private Internet Access, anbefaler vi å bruke den medfølgende programvaren. Disse programmene støtter ofte flere VPN-protokoller, bruker sine egne DNS-servere for å hindre lekkasje, og har en kill switch som automatisk aktiveres hvis du mister VPN-tilkoblingen. Med andre ord vil du være sikrere om du bruker din VPN sin programvare istedenfor å logge inn på din VPN-server gjennom Windows.

Oppsett av VPN i Windows med VPN-programvare: en steg-for-steg guide

Installasjon av VPN i Windows 10 ved å bruke offisiell VPN-programvare er veldig enkelt og er gjøres som følgende:

  1. Opprett en konto på VPN nettstedet. Gå til det offisielle nettstedet til din valgte VPN (f.eks. CyberGhost sitt nettsted) og velg det abonnementet du ønsker. Gå gjennom stegene for å kjøpe et abonnement og opprette konto.
  2. Last ned VPN-programvaren fra det offisielle nettstedet. Ofte vil du bli sendt til nedlastingen etter at du har valgt et abonnement.
  3. Installer VPN-programvaren. Når installasjonsfilen har blitt lastet ned kan du klikke på den og følge stegene for installasjonen av VPN-programvaren på din datamaskin.
  4. Logg inn på programvaren med kontoen din. Dette er som oftest å skrive inn brukernavn og passord kombinasjonen som du opprettet i steg 1.
  5. Velg ønsket VPN-server (valgfritt). Avhengig av hva du ønsker å gjøre kan du velge en passende serverlokasjon. Du kan for eksempel velge en amerikansk server for å se på den amerikanske versjonen av Netflix eller avblokkere Skype, Facebook or any other services that might be censured in your country. If you don’t have a specific goal in mind other than to go online safely, you can simply choose the server closest to you.eller andre tjenester som kan være sensurert i ditt land. Hvis du ikke har et annet mål enn å gå på nett sikret, så kan du velge den serveren som ligger nærmest deg.
  6. Skru på VPN. De fleste VPN programmer har en stor på knapp som vil aktivere VPN med bare et klikk. Om du hopper over steg 5, vil programvaren mest sannsynlig velge den nærmeste eller raskeste serveren for deg.

Hvorfor bruke en VPN i Windows 10?

Det er mange grunner til at folk bruker en VPN. Dette er de vanligste:

  • Datakryptering for ekstra beskyttelse mot hackere og nettkriminelle (så vel som andre nysgjerrige, som myndigheter og selskaper);
  • Sikker bruk av offentlige nettverk;
  • Tilgang til tjenester som bare kan brukes innenfor et selskap eller institusjons nettverk;
  • Skjule din ekte beliggenhet og IP-adresse;
  • Anonym nedlasting av torrents;
  • Omgå regionale blokkeringer, for eksempel enkelte filmtjenester (Netflix) eller sosiale medier;
  • Omgå sensur i enkelte land;
  • Øke hastigheten på tilkoblingen med en annen server.

Å sette opp en VPN på din Windows 10 datamaskin er alltid en god ide. Du bruker sikkert enheten din for mange daglige nettaktiviteter. Med en VPN vil du være beskyttet under alle disse aktivitetene samtidig som du øker ditt personvern og frihet på nettet.

Om du ikke allerede har en VPN og ønsker å bruke en for å sikre ditt private nettverk, har du flere valgmuligheter. Du ønsker kanskje en privat VPN. Hvis du ikke vet hvor å starte så ta en titt på vår topp 5 beste VPN-er. Denne listen kan hjelpe deg å gjøre et valg.

Oppsett av VPN i Windows: Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om oppsett av en VPN på ditt Windows system? Klikk på et spørsmål under og du vil automatisk få se svaret. Har du fortsatt problemer? Ikke nøl med å legge inn en kommentar under artikkelen og vi vil hjelpe deg.

Det er to metoder å sette opp en VPN på din Windows datamaskin. Først med VPN-er som kan du installere den inkluderte programvaren. Så trykker du enkelt på en knapp og VPN-tilkoblinger er etablert. Hvis du ikke har noe programvare kan du gjøre dette selv i Windows. Gå til «VPN» seksjonen i innstillingene og manuelt legge til en VPN-tilkobling.

Bruk av VPN kommer med mange fordeler. Det beskytter nettilkoblingen din, kan gi deg tilgang til spesifikke nettverk som f.eks. jobbnettverk når du jobber hjemmefra, og beskytter ditt personvern. Den øker også nettfriheten din. Med en VPN kan du gå på nettet sikrere uten mye anstrengelse.

Dersom du ønsker å bruke en privat VPN til å sikre nettilkoblingen din har du mange valgmuligheter. Det finnes mange gode VPN-er som vil beskytte din tilkobling og øke nettfriheten din. Vi har laget en , all of which will work perfectly on your Windows computer.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.