Mu

Mullvad Omlage 2022

Oppdateringen: 29 desember 2021
Høydepunkter
  • Veldig god for personvern og sikkerhet
  • Ekstremt rask
  • Ingen programvare for iOS
Score
8.3

Vår Mullvad score

  • Hastighet
    9.0
  • Sikkerhet
    9.0
  • Brukervennlighet
    8.0
  • Servernettverket
    7.0

Mullvad omtale (2022) – Utmerket personvern og hastighet

Mullvad er en VPN-tjeneste som befinner seg i Sverige (et “14-øyne” land) som hovedsaklig fokuserer på personvern. De tar målet sitt veldig seriøst: du trenger ikke en gang en e-postadresse for å opprette en konto. På deres nettsted vil Mullvad gi deg en unik kode som tillater deg å logge inn og få et betalingsabonnement. Betaling kan også gjøres anonymt.

I tillegg til dette meget private systemet er Mullvad også et hestehode foran når det kommer til VPN-protokoller. Mullvad-brukere kan velge å bruke WireGuard-protokollen for eksempel. Denne protokollen var spesifikt utviklet for Linux-brukere og er ventet å prestere enda bedre enn IPsec og OpenVPN.

Spesifikasjoner Mullvad
Operativsystemer
  • Android
  • ,
  • Linux
  • ,
  • Mac
  • ,
  • Windows
  • ,
  • iOS
Samtidige forbindelser
  • 5
Torrents
  • Torrenting tillatt
Loggpolicy
  • Null logger
Protokoller
  • OpenVPN
  • ,
  • Wireguard
Betalingsmetoder
  • Kryptovaluta
  • ,
  • Andre
  • ,
  • Kredittkort
  • ,
  • Paypal
Money-back guarantee
  • Ja
Fungerer med
  • Torrent

Hastighet – hvor rask er Mullvad?

Ønsker du surfe, strømme å laste ned enkelt når du er beskyttet med en VPN? Da trenger du en VPN som knapt påvirker din netthastighet. Derfor testet vi grundig Mullvad sin hastighet. Under er testresultatene våre.

Hastighetsresultater Mullvad

Før vi testet Mullvad kjørte vi en test av vår egen forbindelse uten VPN via speedtest.net. Vi skrudde så på Mullvad og valgte lokal server for å sjekke til hvilken grad vår ned- og opplastingshastighet ble påvirket. Så gjorde vi det samme med en server i USA. Vi har prøvd og holde testvariablene så konsistent som mulig.

Hastighet uten VPN (speedtest.net):

Mullvad speedtest no VPN

Dette var hastigheten på vår tilkobling uten bruk av en VPN. Vi vil bruke disse resultatene til å sammenligne våre andre tester med.

Lokal server (speedtest.net):

Mullvad speedtest local server

Dette er speedtest resultatene på vår tilkobling etter at vi koblet til en lokal server gitt av Mullvad. Både opp- og nedlastingshastigheten ble knapt påvirket.

Server i USA (speedtest.net):

Mullvad speedtest USA server

Mullvad sine USA-servere er ekstremt raske sammenlignet med de til andre VPN-tjenester. Som vanlig økte pingen markant, men både ned- og opplastingshastigheten forble høy.

Hastighet under daglig bruk

Mullvad sine hastighetsresultater er utrolige. Derfor ble vi ikke overrasket når vi ikke merket noe forskjell i hastighet når Mullvad var aktivert under vår daglige internettbruk. Strømming på YouTube, gaming via Steam, nedlasting både i vår nettleser og gjennom torrent-nettverk, og all annen internettbruk gikk mykt og uten hakking: vår hastighet var knapt påvirket av Mullvad. Med disse resultatene er Mullvad en av de raskeste VPN-ene vi har testet.

Konklusjon om hastigheten til Mullvad

Til å begynne med var våre forventninger til Mullvad sin hastighet lave. Ettersom denne VPN-tjenesten er så sterkt fokusert på sikkerhet. Uansett presterte Mullvad fantastisk godt når det kommer til hastighet og klarte å overraske oss. Her er vår konklusjon:

  • Mullvad oppnådde veldig høye hastigheter under våre grundige hastighetstester
  • Vår netthastighet under daglig bruk var knapt påvirket av Mullvad
  • Mullvad er en ekstremt rask VPN-tjeneste – raskere enn de fleste andre VPN-er

Sikkerhet – Hvor sikker er Mullvad?

Sikkerhet er udiskutabelt det viktigste aspektet ved hvilken som helst VPN. Dette er også nært relatert til personvern. På disse frontene er Mullvad et godt valg. De bruker de sikreste protokollene og har til og med tenkt på et unikt system for håndtering av brukerkontoer, så de spør etter så lite personlig data som mulig.

Protokoller

Mullvad velger å bruke bare de sikreste protokollene: OpenVPN og WireGuard. OpenVPN har sakte men sikkert blitt en standard for VPN-tjenester. WireGuard er en relativt ny protokoll som fortsatt er under utvikling, men er allerede påstått bedre enn IPsec og OpenVPN. Med andre ord: når det kommer til protokoller er Mullvad et hestehode foran.

Logging og personvern

Mullvad har en streng regel på ingen logging. Deres personvernerklæring er veldig klar, som forteller alle nøyaktig hva de gjør, og ikke logger. Generelt sett samler de lite til ingen informasjon om deg. De nevner i tillegg hvordan eventuell data de samler er lagret og hvor lenge. De innrømmer også åpent at dersom du bruker spesifikke betalingsmetoder, vil det være andre parter som vil motta en viss informasjon om deg.

Mullvad sitt personvern er unikt. Selv om det er mange leverandører som er åpne om sitt personvern i disse dager, er Mullvad muligens den eneste som viser sin måte å operere på så ærlig. Dette er ikke så rart siden de logger omtrent ingenting og det eneste de trenger fra deg til å sette opp en konto er en betalingsmetode (som kan komme med personlig betalingsinformasjon i tillegg). Du trenger ikke en gang en e-postadresse for å bruke denne VPN-en. Om du ønsker å sende e-post til dem for eksempel i forbindelse med kundeservice kan du bruke en PGP-kryptert e-post. Kort sagt har Mullvad tenkt på alt når det kommer til personvern.

Hvilken informasjon trenger Mullvad?

Mullvad krever ikke at du gir dem din e-postadresse. Dette er ganske unikt, fordi de fleste andre private VPN-tjenester behøver din e-postadresse for å opprette en konto til deg. Med Mullvad trenger du bare en unik kode du får fra dem. Du kan lenke din betaling for abonnementet med denne koden. Det er alt Mullvad trenger for å gi deg tilgang til deres VPN-nettverk.

Konklusjon om sikkerhet – Mullvad

Mullvad er en ekstremt sikker VPN. Den er muligens en av de sikreste premium VPN-ene vi har kommet over til nå. Derfor konkluderer vi følgende:

  • Mullvad bruker bare de sikreste protokollene: OpenVPN og WireGuard
  • Mullvad samler ingen logger av noe slag
  • Du trenger ingen e-postadresse for å opprette en VPN-konto med Mullvad
  • Sending av e-post til kundeservice kan også gjøres gjennom PGP-kryptert e-post
  • Det eneste bemerkelsesverdige er at Mullvad er basert i et «14-øyne» land, som kan bety at Mullvad muligens kan presses (nå eller i fremtiden) til og oppgi logger (selv om de ikke har dem, og ikke kan dele dem)

I bruk – Hvor brukervennlig er Mullvad?

Mullvad sin brukervennlighet er brukbar. Mye VPN-programvare ser like ut i disse dager, og Mullvad er ingen unntak. Denne velkjente modellen gjør Mullvad til en meget brukervennlig VPN-tjeneste. Men allikevel er den noen få muligheter vi savner sammenlignet med for eksempel, NordVPN. Det er for det meste når det kommer til mindre ting som å kunne se hvor belastet en server er, og hvilke som er best egnet for torrent eller strømming. I tillegg kan du ikke installere Mullvad på din iPhone gjennom AppStore. Isteden må du gjøre dette via OpenVPN eller WireGuard konfigurasjonsfiler.

Mullvad nettstedet

Mullvad har et strukturert nettsted som inneholder nyttig informasjon. Du vil kunne finne det meste du ser etter på hjemmesiden. Mer dyptgående og spesifikk informasjon kan du finne på FAQ-siden. Etter vår mening er ikke dette alltid praktisk. Selv om det er en «om oss» side med informasjon om selskapet bak Mullvad og deres visjon, så savner vi den mer praktiske informasjonen som de fleste andre VPN-leverandører vil vise på en «funksjon» side.

Mullvad VPN website homepage

For å logge inn på nettstedet og ha tilgang til siden «My Account» trenger du bare koden du brukte til din VPN-konto. Denne koden er perfekt når det kommer til personvern, men den store ulempen er at hvem som helst kan logge inn på kontoen din hvis de har koden. I praksis utgjør ikke dette store forskjellen ettersom de eneste valgene på denne delen av nettstedet er betjening av porter og muligheten for å utføre en betaling. Men det er uansett noe å være klar over. Tross alt kan folk bruke din konto om de har koden for så å laste ned programvaren. Derfor er det viktig å aldri dele din kontokode med andre.

Hvis du ønsker å laste ned Mullvad, trenger du ikke å logge inn først. Last ganske enkelt ned programvaren ved å klikke på den klare grønne knappen «Download» på toppen av hjemmesiden. Når du kommer til nedlastingssiden vil du kunne velge den rette programvaren for ditt operativsystem.

Installere Mullvad

Installering av Mullvad er enkelt, men fungerer ikke på samme måte som installering av andre VPN-tjenester. Derfor vil vi bruke tid til å forklare hvordan den virker. Du kan enten starte ved å laste ned programvaren eller å generere et kontonummer. Å gjøre det ene eller andre først forandrer ikke prosedyren mye. Vi valgte å generere et kontonummer først, som vi vil forklare under.

  1. Gå til Mullvad hjemmesiden, scroll ned og klikk ‘Generate Account’. Du vil komme til en side med en unik kode. Denne koden er alt du trenger for å logge inn og konfigurere kontoen din, så forsikre deg at du holder den trygg.
  2. Fullfør betalingen ved å velge din betalingsmetode på kontonummer siden og følge de gitte stegene.
  3. Last ned Mullvad VPN-programvaren ved å laste ned .exe installasjonsfil for ditt OS.
  4. Følg stegene gitt av Mullvad VPN sitt installasjonsbilde.
  5. Åpne Mullvad programvaren når installasjonen er ferdig.
  6. Fyll inn ditt kontonummer og koble til den Mullvad serveren du ønsker!

Mullvad sin utforming og brukervennlighet

Mullvad connected Chicago serverSelv om Mullvad sin programvare ser ut som de fleste andre premium VPN-er, så er det verdt å påpeke de minimale valgmulighetene den tillater deg. Siden Mullvad har valgt å begrense valgmuligheter i VPN-protokoller og andre ting, er programvaren veldig lett å bruke. Den eneste ulempen er at det er veldig lite informasjon tilgjengelig om de forskjellige serverne, for eksempel hvor belastet de er, og om de er egnet til nedlasting av torrents og avblokkere den amerikanske versjonen av Netflix.

Sett bort fra disse småtingene, er det lite å si om bruksområdet til Mullvad. Programvaren er ekstraordinær, men alt er lett å finne og fungerer godt. Et lite irritasjonsmoment vi hadde var at programvaren er bundet til oppgavelinjen og minimeres hver gang du klikker bort på skjermen. Men generelt sett er Mullvad en brukbar og minimalistisk VPN når det kommer til utforming og brukervennlighet.

Pris og betalingsmetoder

På $6,08 per måned er Mullvad nokså kostbar. Denne prisen endrer seg ikke enten du vil ha et abonnement på bare en måned eller lenger. De oppfordrer betaling via Bitcoin eller Bitcoin Cash ved å gi deg 10% rabatt hvis du velger å betale på en av disse måtene. Selv om dette ikke er en stor rabatt, så kan det være verdt å sjekke ut om du vil bruke Mullvad for en lengre periode.

Mullvad payment methods

Når det kommer til betalingsmetoder kan du velge mellom følgende:

  • Paypal
  • Kredittkort
  • Bankoverføring
  • Swish
  • Bitcoin
  • Bitcoin Cash
  • Kontant
  • Kupong

Betaling med Bitcoin eller Bitcoin Cash er den meste anonyme metoden. Det er også mulig å overføre penger direkte fra din bankkonto over til deres. Ved dette tilfelle vil du dele din kontoinformasjon under overføringen, hvilket betyr at du ikke vil være fullstendig anonym lengre. En annen ting som er verdt å nevne er at Mullvad tilbyr en 30-dagers pengene tilbake garanti.

Kundeservice

Mullvad tilbyr utmerket kundeservice. Selv om de ikke tilbyr en live chat, så svarer de hurtig på e-post. Vi mottok ofte et svar på våre spørsmål innen 10 minutter. Det var tydelig at det var ansatte som svarte oss og at de genuint prøvde å hjelpe oss istedenfor å gi standardsvar. Som vi satte stor pris på

Det eneste de ikke kunne hjelpe oss med var å avblokkere den amerikanske versjonen av Netflix. Siden Mullvad fokuserer på sikkerhet og personvern, velger de og ikke prøve å avblokkere Netflix. Dette er synd, men vi forstår at en leverandør som fokuserer på personvern gjør dette valget.

Konklusjon brukervennlighet Mullvad

Etter og ha testet Mullvad, har vi kommet til følgende konklusjoner vedrørende brukervennligheten til tjenesten:

  • Mullvad er en minimalistisk, men brukervennlig VPN
  • Mullvad sin programvare er rask og enkel å bruke
  • Opprette en konto er enkelt og gjort med et par klikk
  • Mullvad er enkel å installere
  • Mullvad har ikke en iOS-app i AppStore
  • Mullvad sin kundeservice reagerer overraskende hurtig via e-post
  • Siden et abonnement koster $6,08 i måneden er ikke Mullvad den rimeligste VPN
  • Mullvad tilbyr 30-dagers pengene tilbake garanti

Servernettverk Mullvad

Mullvad har et nokså stort servernettverk. Det er ikke like utbredt som ved ExpressVPN eller CyberGhost, men inkluderer et par hundre servere. Mullvad har delt opp serverne i tre kategorier:

  • OpenVPN-servere (de mer “standard” VPN-serverne)
  • WireGuard-servere (den “nye” typen VPN-servere: disse bør være raskere enn OpenVPN-serverne, men er fortsatt i utvikling)
  • Bridge (en spesiell type VPN-server når andre servere ikke er tilgjengelige grunnet nettsensur)
  • Mullvad skiller ikke mellom strømme- eller P2P-servere. I tillegg tilbyr de ingen spesielle «onion»-servere for Tor nettverket, som NordVPN gjør.

Antall servere og beliggenheter

Mullvad har totalt 410 servere spredt utover 63 byer i 39 land. Beliggenheten til serverne kan du se i tabellen under:

Mullvad OpenVPN-servere

LandAntall servereBeliggenhet
Albania1Tirana
Australia10Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Perth, Sydney
Belgia3Brussels
Brasil2São Paulo
Bulgaria2Sofia
Canada13Montreal, Toronto, Vancouver
Danmark6København
Finland6Helsinki
Forente Arabiske Emirater1Dubai
Frankrike3Paris
Hellas1Athen
Hong Kong2Hong Kong
India1Pune
Israel1Tel Aviv
Italia2Milano
Japan2Tokyo
Latvia1Riga
Luxembourg1Luxembourg
Moldova1Chisinau
Nederland18Amsterdam
New Zealand1Auckland
Norge7Oslo
Østerrike3Wien
Polen3Warszawa
Portugal1Lisboa
Romania2Bucuresti
Serbia2Beograd, Nis
Singapore2Singapore
Sør-Afrika1Johannesburg
Spania3Madrid
Storbritannia27London, Manchester
Sverige57Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm
Sveits9Zürich
Tsjekkia3Praha
Tyskland20Frankfurt
Ukraina1Kiev
Ungarn2Budapest
USA67Atlanta, Chicago, Dallas, Denver, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, San Francisco, Seattle, Secaucus

Mullvad WireGuard-servere

LandAntall servereBeliggenhet
Australia4Melbourne, Sydney
Belgia2Brussels
Brasil1São Paulo
Bulgaria3Sofia
Canada7Montreal, Vancouver
Danmark2København
Finland1Helsinki
Frankrike3Paris
Hong Kong1Hong Kong
India1Pune
Irland1Dublin
Italia3Milano
Japan2Tokyo
Latvia1Riga
Moldova1Chisinau
Nederland3Amsterdam
New Zealand2Auckland
Norge3Oslo
Østerrike2Wien
Polen3Warszawa
Romania3Bucuresti
Serbia2Beograd
Singapore1Singapore
Spania3Madrid
Storbritannia7London, Manchester
Sverige9Göteborg, Malmö, Stockholm
Sveits4Zürich
Tsjekkia3Praha
Tyskland5Frankfurt
Ukraina1Kiev
Ungarn2Budapest
USA19Atlanta, Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, Seattle

Mullvad Bridge-servere

LandAntall servereBeliggenhet
Australia1Sydney
Canada1Montreal
Hong Kong1Hong Kong
Nederland1Amsterdam
Norge1Oslo
Polen1Warszawa
Romania1Bucuresti
Singapore1Singapore
Storbritannia1London
Sverige3Göteborg, Helsingborg, Malmö
Tyskland1Frankfurt
USA4Chicago, Los Angeles, Miami, New York

Dedikert IP-adresse

Mullvad tilbyr ikke dedikerte IP-er. Alle IP-adressene er delt, og vi forventer ikke at dette endrer seg snarlig. Mullvad fokuserer på personvern og sikkerhet. Og statiske IP-adresser slik som en dedikert IP er enklere å spore tilbake til en person. Derfor gir det mening at de ikke tilbyr dette.

Konklusjon servernettverk Mullvad

Dette er våre konklusjoner om Mullvad sitt servernettverk:

  • Mullvad har et betydelig antall servere over hele verden
  • Mullvad har 288 OpenVPN-servere, 105 WireGuard-servere og 17 Bridge-servere
  • Mullvad-brukere kan bare bruke delte IP-er

Mullvad sine funksjoner

Mullvad er en enkel og funksjonell VPN. Sett bort fra en god kill switch og bridge-servere, tilbyr de ikke ekstra funksjoner som leverandører slik som Surfshark gjør. Det er ingen «whitelister», mulighet for MultiHop-servere eller sporingsblokkering. Uansett er dette en del av Mullvad sin styrke: de sikter på å tilby en privat og sikker VPN. Andre luksusfunksjoner kommer i andre rekke.

Mullvad og Netflix

Netflix App IconVi kan ikke garantere at Mullvad vil fungere til å avblokkere den amerikanske versjonen av Netflix. Netflix prøver aktivt å holde VPN-brukere unna sin tjeneste, og Mullvad sine servere ser ut til og ikke være i stand til å gå rundt denne blokkeringen. Når vi spurte dem om dette, ga Mullvad oss beskjed om at noen brukere klarte og få tilgang til Netflix ved å bruke SOCKS5 proxy og en New York server, men dette fungerte ikke for oss. Dette er veldig synd for en VPN som oppnår slike hastigheter og ville vært perfekt for Netflix strømming, om den bare klarte å gi deg tilgang.

Mullvad og torrents

Bittorrent logoSelv om Mullvad ikke har noen dedikerte P2P-servere, så virket våre lokale servere ved nedlasting av torrents. Filer ble lastet ned raskt grunnet den høye hastigheten til Mullvad sine servere. I tillegg kan du finne ekstra instruksjoner for å beskytte din BitTorrent klient på Mullvad sitt nettsted. Andre klienter er ikke støttet av Mullvad, ettersom de ikke er åpen kildekode, inneholder adware eller eller ganske enkelt ikke tilbyr ordentlige personvernsinnstillinger.

Konklusjon funksjoner Mullvad

  • Mullvad fungerer ikke med Netflix
  • Nedlasting av torrents med Mullvad er mulig og det er ekstra sikkerhetsfunksjoner for BitTorrent
  • Mullvad har kill switch
  • Mullvad sine Bridge-servere kan hjelpe deg å gå rundt brannmurer

Konklusjoner – Vår erfaring med Mullvad

Fordeler Ulemper
Veldig god når det kommer til sikkerhet og personvernNetflix fungerer ikke
Lagrer ikke loggerRelativt kostbart
Bruker kun de sterkeste VPN-protokolleneIngen programvare for iOS
Ekstremt raske servereBeliggenhet i et “14 øyne” land
Veldig brukervennlig programvare
Kundeservice svarer raskt
Valgfri WireGuard-servere
Torrent nedlasting er mulig

Alt i alt er Mullvad en utmerket VPN-tjeneste. Selv om de hovedsaklig fokuserer på sikkerhet og personvern, scorer de også høyt når det kommer til hastighet og brukervennlighet. Etter vår mening er Mullvad en av de beste VPN-ene der ute. De eneste ulempene er at Mullvad er nokså kostbart og ikke fungerer med (den amerikanske versjonen av) Netflix. For noen brukere vil dette være grunn nok til å velge en rimeligere VPN som gir brukere tilgang til Netflix.

Personlig mening ekspert VPNoverview.com

“Veldig sikker VPN med raske servere. Muligens det beste valget for beskyttelse av ditt personvern ”
Vår score
8.3
Besøk Mullvad