Hvem kan se surfehistorikken din?

Chi può visualizzare la tua cronologia di navigazione?
Klikk her for et sammendrag av artikkelen
Beskytt deg mot nysgjerrige øyne på nettet!

Når du er på nettet er det utallige parter som vil prøve å spionere på deg, fra nettstedene du besøker til myndigheter og søkemotorer som Google. Nettleverandører kan også se mye av det du gjør på nettet. Det har blitt stadig viktigere å beskytte seg mot overvåking. En god måte å gjøre dette på er å bruke en VPN. Dette fordi en VPN skjuler din IP-adresse og krypterer din nettrafikk så ingen kan spore deg på nettet.

En god VPN-tjeneste for alle som tar sitt personvern på nettet seriøst er Surfshark. Denne tjenesten tilbyr utmerkede krypteringsprotokoller, en streng filosofi på ingen logging og flere unike sikkerhetsfunksjoner for å holde din nettaktivitet privat.

Våre liv på nettet blir mer og mer omfattende hver dag. Vi bruker internett til å ta hånd om økonomi, for å holde øye med vår helse, og for å holde kontakten med venner, familie og kolleger. Uten å være klar over det sender hver og enkelt av oss mye informasjon ut i tomrommet.

Etter prosjekter som WikiLeaks og varslere som Edward Snowden har dette belyst at mange offentlige institusjoner kontinuerlig spionerer på folk, og personvern har blitt til et hett tema. Hvem lytter? Har din personlige data blitt delt med tredjeparter? Hvilke organisasjoner kan spore deg på nettet, og hva kan de faktisk se? Dette er spørsmålene vi vil besvare for deg.

En VPN skjuler dine nettvaner for snokende øyne

Før vi diskuterer alle de forskjellige partene som kan snoke på deg på nettet vil vi gi deg et kjapt tips for å beskytte ditt personvern: bruk en VPN når du surfer på nettet. En VPN gjør dine nettaktiviteter mer anonyme, ved å guide datatrafikken din gjennom en ekstern VPN-server med en annen IP-adresse enn din egen. Andre på nette vil ikke lenger se din IP-adresse, men vil se IP-adressen til VPN-serveren. På denne måten vil alle dine nettsøk og besøkte nettsteder ikke kunne spores tilbake til deg. Videre sikrer en VPN din datatrafikk med sterk kryptering, så det blir vanskeligere å fange opp dine data. Dette øker din nettsikkerhet mye.

Surfshark: en rimelig og sikker VPN

For de som tar sitt personvern seriøst er Surfshark et utmerket valg. Den fungerer ved å laste ned en enkel applikasjon på din telefon, tablet eller datamaskin. Ved et knappetrykk blir din identitet skjult og all din nettrafikk sikret. Surfshark tilbyr en ekstrem sikker krypteringprotokoll i OpenVPN og lagrer ingen logger. Surfshark tilbyr også noen gode ekstrafunksjoner slik som en kill switch og dobbel VPN-tilkobling for ekstra sikkerhet og personvern. Og alt dette til en veldig rimelig pris, med 30-dagers pengene tilbake garanti.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
  • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
  • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
  • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Hvem kan se hva jeg gjør på nettet?

Det er mange forskjellige parter som kan spore deg på nettet. I tabellen under har vi listet opp noen du kan huske på. Den andre kolonnen gir deg mer informasjon om hva hver part kan ha om deg og hva de kan gjøre med det.

HVEM KAN SE DEGDET DU TRENGER Å VITE
Internettleverandører
  • KAN se hvilke nettsteder du besøker, sosiale medier, hvem du sender e-post til
  • KAN potensielt se detaljer om din helse og finans
  • De kan lagre dine data for seks måneder opp til et år (eller lengre), avhengig av lokal lovgivning
  • Mulighet å etterspørre dem en datarapport (om du er en EU-borger)
Ditt (Wi-Fi) nettverk sin administrator
  • KAN se nettsteder du besøker, sosiale medier, videoer du ser
  • KAN IKKE se hva du fyller inn i sikrede skjemaer på HTTPS sider
  • Din sjef/arbeidsgiver faller ofte under denne kategorien
Operativsystemer
  • KAN se nettsteder du besøker, sosiale medier, videoer du ser
  • KAN se din beliggenhet (hvis aktivert)
  • Mulighet å etterspørre dem en datarapport (om du er en EU-borger)
Nettsteder
  • KAN se din nettaktivitet på enkelte nettsteder
  • Fungerer for det meste med informasjonskapsler
  • Kan skreddersy annonser til dine surfevaner
Søkemotorer
  • KAN se din søkehistorikk
  • KAN se dine søkeresultater
  • Google: har data fra alle plattformene du bruker din Google-konto på
Apper
  • KAN se din beliggenhet, kontoinformasjon, e-postadresse
  • Varierer for hver app
  • Tips: Vær nøye med personvernserklæring til en app
Myndigheter
  • Kan etterspørre nettleverandør å gi ut din surfedata
  • Spore nettaktiviteter for å bekjempe nettkriminalitet
  • Tendens til å begrense nettfrihet og personvern
Hackere
  • KAN potensielt se din netthistorikk, innloggingsdata, finansielle detaljer, etc.
  • Avhenger av type angrep

Hva ser min internettleverandør?

Incognito Mode IconDin nettleverandør er din port til internett. Alt du gjør på nett går gjennom din nettleverandør. Dette betyr at de automatisk mottar mye informasjon om deg og ditt liv på nettet. Så lenge dine nettdata ikke er tilstrekkelig kryptert, vil din nettleverandør se alt. Selv inkognitomodusen vil ikke sikre deg. Din nettleverandør vet hvilke nettsteder du besøker, hva du gjør på sosiale medier og hvem du sender e-post til. Noen ganger vet de mer enn du ønsker om private saker om din helse og økonomi. Ved å bruke all denne dataen kan din nettleverandør skape en nøyaktig profil på deg og knytte det til din IP-adresse. Det er en av grunnene til at det kan være lurt å skjule din IP-adresse.

De fleste land har datalagringsdirektiv. Disse lovene avgjør hvor lenge internettleverandøren skal lagre data de samler. Men denne lovgivningen varierer fra land til land: noen steder er denne perioden seks måneder, mens andre steder minst et år. I denne perioden kan myndigheter og politi etterspørre data fra internettleverandøren. Hva som skjer med dataene dine etterpå er ikke alltid klart. Det varierer mest sannsynelig av leverandør og landet. Men det er ofte forbudt for din internettleverandør å videreselge dine data til tredjeparter.

Det er fint å vite at kryptert data som WhatsApp-meldinger lukket bak en kryptering, ikke er synlige for din internettleverandør. Hvis du bor i et EU-land og ønsker å vite hvilken data din internettleverandør har samlet om deg, gir GDPR deg retten til å spørre om en full rapport.

Hva ser administratoren til mitt Wi-Fi nettverk?

Mange vil være klar over at dataen du sender gjennom et åpent Wi-Fi nettverk ikke er godt beskyttet. Dette er grunnen til at du ikke bør sjekke kontoen eller betale regninger når du bruker Burger King’s gratis trådløse nett. Når du er klar over dette kan en hver internettilkobling som ikke er åpen virke ekstremt sikker. Men dette er bare delvis tilfelle: i motsetning til Wi-Fi tillater ikke en kabeltilkobling alle til å se dine nettaktiviteter.

Men det er allikevel noen som kan det: administratoren til ditt nettverk vil kunne se all surfehistorikken din. Dette betyr at de kan se omtrent alle nettstedene du har besøkt. Men deler av surfehistorikken din er trygg: HTTPS gir deg en liten bit ekstra sikkerhet. Har du besøkt nettsteder som bruker denne protokollen? Da vil ikke administratoren ha mulighet til å se nøyaktig hva du har foretatt deg på siden.

Hva ser sjefen min?

Et ofte stilt spørsmål er: Kan sjefen min se hva jeg gjør på nettet? Svaret er ja. Så lenge du er tilkoblet et nettverk som er under sjefens kontroll, kan han/hun se omtrent alt du gjør, samme som eventuelt andre nettverksadministratorer kan. Bortsett fra det, glem heller ikke at din arbeidsgiver — eller hvem som helst med tilgang til din (jobb) datamaskin og konto — kan enkelt se din surfehistorikk. Derfor er det kanskje beste og ikke spille noen Facebook spill i arbeidstimene.

Windows operating system privacy

Hva ser operativsystemet ditt?

Din enhets operativsystem (Windows, iOS, etc.) vet også en ting eller to om deg. Du kan justere personvernsinnstillingene i Windows 10 og iOS for å holde deg så sikker som mulig når du bruker deres systemer. Men selv da vil de ha tilgang til mye av din data.

For og få en ide om hva ditt operativsystem lagrer, ta en titt på foreldrekontroll-programmer som er innebygd i systemet. Med foreldrekontroll kan du holde øye med barnas nettaktiviteter. Du vil se hvilke nettsteder de besøker, hvilke YouTube videoer de ser på, og hvilke sosiale medier de bruker. All denne informasjonen er sendt gjennom operativsystemet, hvilket betyr at systemet i seg selv har tilgang til all denne dataen.

Akkurat som din internettleverandør er operativsystemet ditt også lovpålagt (EU) til å gi deg en full rapport på innsamlet data. Windows gir også denne muligheten. Hvis du tar bruk av dette, vil du se at Microsoft vet hvilke apper du har åpnet, hvilke søkeord du har brukt, hvilke filmer du har sett og noen ganger til og med hvor du er. Så lenge du bruker programmer og apper som er eid av Microsoft, slik som Edge nettleseren og Windows Movie Player, vet Microsoft nøyaktig hva du har drevet med.

Hva kan nettsteder se?

Nettstedene du besøker samler ofte informasjon om deg. De bruker din data til å forbedre tjenesten eller gjøre spesifikke funksjoner tilgjengelig for deg. Dette er grunnen til at du trenger et innloggingsnavn og passord på ulike sosiale mediers nettsteder. Ved å samle inn data og plassere informasjonskapsler, kan nettsteder enkelt spore dine surfevaner.

Du har mest sannsynlig hørt om informasjonskapsler. De fleste av oss kan ikke komme unna pop-up vinduer på nettsteder som spør om tillatelse til å bruke dem. Faktisk er informasjonskapsler for det meste veldig nyttig: de sørger for en raskere og enklere nettopplevelse. Informasjonskapsler lagrer informasjon om nettstedene du har besøkt i nettleseren, så navigering på disse nettstedene vil skjer mye raskere og mykere neste gang du besøker dem. De husker dine innloggingsdata og tillater nettsteder og tilpasse annonser bedre.

Informasjonen disse kapslene samler blir også sendt til selve nettstedene. Grunnet GDPR i Europa, vil de fleste nettsteder fortelle deg når og om de samler informasjonskapsler. De må til og med eksplisitt spørre EU-besøkende for tillatelse. Det eneste problemet her er at mange sider ikke vil fungere halvparten så godt om du ikke gir dem tillatelse til plassering av informasjonskapsler.

Nettsteder bruker informasjonskapsler for å samle inn informasjon. En informasjonskapsel kan for eksempel huske hvilke sider på en nettbutikk du besøkte. På denne måten vet nettstedet hvilke produkter du har kikket på, og kan tilpasse annonser deretter. Dette øker sjansen for at du kommer over en annonse for noe du faktisk kunne tenke deg å kjøpe. Men samtidig er det allikevel et stort brudd på personvernet.

Hva ser søkemotorer?

Akkurat som nettsteder kan også søkemotorer samle informasjon om brukerne. Hvert søk du gjør og hver lenke du klikker på sier noe om hvem du er. Denne dataen er ofte samlet og lagret. Den mest populære søkemotoren i verden, gode gamle Google, har en unik posisjon når det kommer til innsamling av data. Mens Google startet som «bare» en søkemotor, eier nå selskapet utallige tjenester som alle er betalt med annonseinntekter. Mange av disse annonsene er personlig tilpasset ved bruk av data Google har samlet inn. Så i praksis tjener Google penger på å selge dine brukerdata til andre parter.

Siden Google eier mange tjenester, har selskapet en gigantisk database med informasjon om sine brukere. Google.com, Chrome, Gmail, Maps, Hangout og YouTube er alle knyttet til din Google-konto. Med all dataen som flyter fra disse plattformene kan Google forme en skummel nøyaktig profil om deg. Enten det gjelder fremtidsplaner, eller hvordan du ser ut, Google vet.

En søkemotor som går fullstendig i mot strømmen og ikke samler inn data i det hele tatt er DuckDuckGo. Anonyme søk er hovedfokuset til tjenesten: søkene dine vil aldri bli lagret, og som resultat vil ikke søkeresultatene bli skreddersydde i henhold til dine vaner. DuckDuckGo bruker Tor-nettverket som tillater sterk kryptering for å sikre anonymitet. Vi vil fortelle deg mer om Tor senere i denne delen.

Hva kan apper se?

Apper på din datamaskin, laptop, tablet eller smarttelefon mottar også deler av dine nettdata. Hver app har tilgang til informasjon du sender og mottar innen selve appen. Typen og mengden av informasjon avhenger per app. GPS-apper og de fleste dating-apper vil for eksempel trenge din beliggenhet for å fungere ordentlig, mens andre apper trenger en e-postadresse for å la deg opprette en konto. Som regel har hver app sine personvernsvilkår, som beskriver hva de bruker dine data til. Dette er alltid tilfelle i Apple Store, ettersom Apple gjorde det obligatorisk å ha med en personvernserklæring for og bli inkludert i Apple Store. Det er ofte ganske nyttig å lese disse erklæringene, så du kan bli mer bevisst på hva slags data disse selskapene samler.

Eye on Laptop

Hva ser myndighetene?

Som tidligere nevnt er ofte internettleverandører lovpålagt å lagre dine data for en bestemt periode. Lokale myndigheter eller politi kan spørre etter denne dataen fra internettleverandøren i forbindelse med en etterforskelse. Det er en av måtene myndigheter kan få tilgang til dine nettdata på. Denne informasjonen kan brukes til å bekjempe nettkriminalitet. I noen land blir ulovlige opplastere identifisert på denne måten.

Du har nok ikke mye å frykte fra ditt lands politi så lenger du holder deg til loven — men selv da kan det være litt ukomfortabelt å vite at myndighetene (og ikke bare dine lokale myndigheter) kan kikke over skulderen din. Din data kan bli lagret av offisielle myndigheter i flere år, og ikke bare når du handler mistenksomt. Gjennom lover om datalagring og internasjonale avtaler om deling av informasjon, overtreder mange myndigheter de siviles personvern.

Denne situasjonen er enda mer ekstrem i noen land. Der bruker myndigheter nettinformasjon om mistenkte til å innskrenke friheten. I Egypt for eksempel har flere bloggere blitt arrestert for å ha vært kritiske til landets ledere på nettet.

Hva kan hackere se?

Selvsagt kan folk også prøve å avdekke dine nettaktiviteter på ulovlige måter. Hackere og nettkriminelle kan innsamle din data ved å bryte seg inn i din datamaskin eller nettverk. Det er uttalige triks som gjør din informasjon mer sårbar. Om du har med en «black hat» hacker å gjøre eller en ekte nettkriminell kan denne dataen enkelt brukes i mot deg. Tenk på alvorlige forbrytelser som identitetstyveri. Det er viktig å beskytte deg mot slike angrep. Derfor har vi summert opp noen måter du kan beskytte dine data på nettet og ta grep om ditt personvern.

Hvordan hindrer jeg andre fra å se hva jeg gjør på nettet?

Du liker sikkert ideen om at alle disse partene kikker over skuldrene dine like mye som vi gjør: ikke i det hele tatt. Heldigvis er det flere måter å forbli anonym på nettet. Hovedtrikset er å skjule IP-adressen din. Om din IP er skjult kan de ikke spore hva du gjør på nettet. Det er forskjellige måter å skjule din IP på: du kan bruke en proxy, laste ned Tor nettleseren, eller installere en VPN. Under vil du finne en forklaring på hver av disse mulighetene.

Proxy-server

Å bruke en proxy-server betyr at IP-adressen din ikke vil bli avdekket til nettstedene du besøker. Minuset med en proxy er at din data ikke vil bli kryptert og kan derfor fremdeles leser av tredjeparter. Dette er grunnen til at en proxy er veldig nyttig for å omgå geografiske nettbarrierer og blokkeringer, men ikke for utveksling av sensitiv informasjon. Generelt sett er anonymiteten og beskyttelsen en proxy tilbyr minimal.

Tor nettleseren

Tor The Onion Router LogoTor-nettleseren tillater deg å sende all din nettrafikk via et nettverk av servere over hele verden. Ved hvert steg legger Tor-nettverket til et lag av kryptering til dine data. I tillegg gir Tor deg tilgang til det mørke nettet. Tor er ment å tilby sine brukere en trygg og anonym internettopplevelse. Men uheldigvis fører den sterke krypteringen Tor bruker til en tregere tilkobling. I tillegg kan en feil innstilling i nettleseren bety at du ikke lenger er så sikker som du burde.

VPN-tilkobling

VPN connection InternetEn VPN-tilkobling er den mest avanserte løsningen når det kommer til personvern og sikkerhet på nettet. En VPN gir deg en ny IP-adresse som ikke kan spores tilbake til deg som bruker. I tillegg krypterer en VPN dine data, så andre ikke vil ha mulighet til å stjele eller lese den lenger. En VPN er i essens en proxy-tilkobling med ekstra sterk kryptering i tillegg: et sikrere og mer anonymt alternativ til andre tjenester som skjuler din IP. Det er mange forskjellige VPN-leverandører der ute, så det vil alltid være en som passer dine behov.

Oppsummering

Det er mange parter som gjerne ønsker hånd om din personlige informasjon. Denne dataen kan brukes til og personlig tilpasse annonser eller forbedre tjenester, men også for å holde et nøye øye med deg eller stjele fra deg. Derfor er det viktig å beskytte sitt personvern godt. Du kan gjøre dette ved å bruke en proxy, Tor nettleseren, eller en VPN. Selv om en proxy ikke vil kryptere dine nettaktiviteter, vil både Tor og en VPN gi en brukbar beskyttelse. Å bruke begge vil beskytte deg enda mer: du kan enkelt skaffe deg en VPN og bruke Tor nettleseren samtidig. På denne måten vil andre parter ha store problemer med å få tak i din personlige informasjon.

Hvem kan se netthistorikken og nettstedene du besøker? - Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om ditt personvern eller om tiltak du kan ta for å bedre det? Ta i så fall en titt på våre ofte stilte spørsmål under.

Det er utallige forskjellige parter som kan spionere på deg på nettet, slik som nettsteder du besøker, myndigheter, hackere, søkemotorer, nettleverandører og mange andre. Hvis du ser etter en oversikt over alle disse partene kan du sjekke ut vår artikkel: «Hvem kan se din netthistorikk og nettsteder du har besøkt?» Scroll så ned til den nyttige tabellen for full oversikt.

Dette varierer mye avhengig av hvilke parter, men også av hvilke sikkerhetstiltak du har tatt. For eksempel hvis du bruker et offentlig Wi-Fi punkt til nettbanken uten og ta noen sikkerhetstiltak kan detaljer om din økonomi fort ende opp i hendene på en hacker. Samtidig kan selvsagt Google se hva du søker på.

Selv om mange parter kan se og spore hva du gjør på nettet er det heldigvis noe du kan gjøre for å drastisk bedre ditt personvern. Hva dette er kan du sjekke ut i vår artikkel om anonym surfing på nettet.

Det er flere måter du kan forbedre ditt personvern på, slik som å bruke en personvernorientert søkemotor som DuckDuckGo og Tor nettleseren, installasjon av annonsesperring eller tillegg som fjerner informasjonskapsler osv. En utmerket måte vi varmt anbefaler til alle er å bruke en VPN. Tross alt skjuler en VPN din IP-adresse og krypterer din datatrafikk.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.