Hvordan håndtere personvernet ditt på Tinder

Privacy Tinder Featured Image Italian

Tinder logo

Tinder er uten tvil den mest populære dating-appen i verden. Helt siden 2012 kan vi sveipe gjennom profiler fra brukere i nærheten til høyre («Jeg er interessert») eller til venstre («Jeg er ikke interessert»). Det anslås at appen har omtrent 50 millioner aktive brukere.

Nettdating er stort sett bare mye moro. Dating-apper gjør det mulig for brukere å møte andre, enten der de bor eller andre steder. Imidlertid er det flere personvernrisikoer knyttet til bruken av disse appene og Tinder spesielt. Det er alltid lurt å være klar over disse.

Denne artikkelen er ikke ment å forårsake panikk eller forhindre at folk bruker Tinder. Vi ønsker imidlertid å hjelpe deg med å beskytte deg selv så godt du kan mot enhver risiko mot sikkerhet og personvernet ditt. For å sikre at bruk av dating-apper som Tinder forblir morsomt, trygt og privat, vil vi fortelle deg alt om Tinders sikkerhets- og personvernrisikoer og forholdsregler for å garantere ditt privatliv og sikkerhet i denne artikkelen.

Hva er personvernrisikoen ved å bruke Tinder?

Denne delen tar for seg personvernrisiko forbundet med Tinder.

Mange Tinder-kontoer er koblet til andre sosiale medier

På Tinders hjemmeside vil du nesten umiddelbart se en knapp som sier «Logg inn med Facebook». Mange vil trykke på denne knappen, ofte fordi det å registrere seg på Tinder via Facebook blir sett på som enkelt og praktisk. Imidlertid blandes ikke dette alternativet med ønsket mange vil ha for å holde datinglivet adskilt fra Facebook-livet sitt.

Når du logger deg på med Facebook, kan Tinder automatisk få tilgang til visse deler av Facebook-profilen din: ditt navn, profilbilde, fødselsdato, alle Facebook-bildene dine, sider som du likte og e-postadressen din.

Det er ikke akkurat er beroligende å vite at en app du bare bruker for å få dater med folk du ikke kjenner godt (ennå), har tilgang til all denne personlige informasjonen. I dag kan du også logge inn på Tinder med Google-kontoen din. Imidlertid utgjør dette selvfølgelig lignende risikoer. Den tryggeste og mest private måten å registrere deg som Tinder er å bruke mobiltelefonnummeret ditt, fordi denne måten krever minst mulig personlig informasjon.

Noe annet du vil se mye på Tinder i dag, er folk som har koblet Tinder til Instagram-kontoen sin. Som et resultat ser du Instagram-bildene deres nederst på profilen. Fra et personvernperspektiv er dette ikke en god idé. For det første – siden Tinder har en enorm brukerbase – betyr dette at mange mennesker du ikke kjenner kan og vil se Instagram-bildene dine.

Noen av dere lurer kanskje på hvorfor dette er et problem. Personer du aldri har møtt eller hørt om, kan bruke Instagram-bildene på Tinder-kontoen din for å gjøre et omvendt Google-søk. På den måten kan de Instagram-profilen din, og kan for eksempel cyberstalke deg.

Ovennevnte gjelder åpenbart også for andre sosiale mediekontoer: Hvis du bruker (profil) bilder fra andre sosiale mediekontoer på Tinder, kan Tinder-brukere som du ikke kjenner, lett oppdage disse andre kontoene. Dette gjelder selvfølgelig ikke bare bilder. Det kan like gjerne skje med informasjon i biografen din, for eksempel kombinasjonen av navnet ditt og jobben din eller treningsstudioet du bruker.

Tinder lagrer dine personopplysninger

Tinders personvernregler sier at dataene dine kan brukes til annonseringsformål. Videre står det at «du bør ikke forvente at din personlige informasjon, chatter og kommunikasjon alltid vil være sikker.» I praksis kan dette oversettes til hundrevis av sider med data.

I 2017 ba den franske journalisten Judith Deportail om at Tinder skulle gi ut sine personopplysninger og ble sjokkert da Tinder sendte henne 800 sider med sin personlige informasjon.

Deportails tilfelle er ikke uvanlig siden Tinder har store datamengder på alle brukerne. Informasjon Tinder samler inn inkluderer din beliggenhet, Facebook-likes, lenker til Instagram-bilder (selv om kontoen er blitt slettet), Tinder-samtaler med dater og hvor mange Facebook-venner du har.

Det er viktig å huske at når du chatter med noen via Tinder, avslører du informasjonen din til appen i tillegg til personen du snakker med.

Tinder og hackere kan se og kontrollere hva du gjør

En tredje risiko knyttet til bruk av Tinder er knyttet til det høye kontrollnivået Tinder har over profilene du får se. Dette gjelder også brukerdataene de har på deg. Tinder viser ikke bare alle profilene som er nærmest deg, det er ikke den eneste avgjørende faktoren. I stedet husker Tinders algoritme preferansene dine og viser profiler basert på disse preferansene.

Ovennevnte gir deg sannsynligvis en bedre Tinder-opplevelse uten at du engang vet det. Dette utgjør imidlertid også visse risikoer. Forskning fra Checkmarx fra 2018 hevder at cyberkriminelle kan være i stand til å få innsikt i din «Tinder-oppførsel». Når de er i det samme nettverket som du er på, hevdes det at de har tilgang til informasjon om hvilke profiler du får se og «sveipemønsteret» ditt.

Videre sies det at hackere kan manipulere Tinder, at de er i stand til å manipulere hvilke profiler du får se.

«Tinder-farer» i dagliglivet

Tinder er og forblir en online datingtjeneste. Dette betyr at uansett hvordan du bruker appen, vil du komme i kontakt med fremmede. Du vet sannsynligvis absolutt ingenting om disse fremmede, så det er alltid en mulighet for at du blir lurt. Selv om dette kan høres skummelt ut, er det ikke helt uventet.
Vi ønsker å informere deg om andre farer som også lurer på Tinder. Det betyr ikke at selve appen er farlig, men at folk misbruker det eksisterende sosiale nettverket som Tinder har å tilby. For å forhindre at du blir et offer for disse menneskene, viser vi noen av Tinders sikkerhetsrisikoer i denne delen.

The ‘Tinder Stalking Guide’

stalker in bushes

På flere forum og nettsteder snakker folk om «Tinder Stalking Guide». Dette var en online guide som fortalte deg nøyaktig hvordan du kunne finne ut så mye informasjon som mulig om Tinder-daten din.

I løpet av få minutter kunne man finne personlig informasjon om over 40% av Tinder-profiler ved å spore opp for eksempel Twitter-, Instagram- eller Facebook-kontoene deres.

Denne guiden ser ut til å ha forsvunnet fra internett, eller i det minste fra det søkbare nettet, poenget er at det ofte er veldig lett for fremmede å finne informasjon om deg. Det eneste de trenger, er Tinder-profilbildet ditt og navnet ditt.

Med Google kan de gjøre et omvendt bildesøk for å finne de andre kontoene du har på sosiale medier. Nevner du byen du bor i, jobben din eller favorittrestauranten din der? Da kan alle med dårlige intensjoner bruke denne informasjonen til å stalke eller drive med utpressing av deg.

Noen brukere vil kanskje bli kjent med deg litt mer før dere begynner å date. I et slikt tilfelle må du spørre deg selv om det er bra at de er i stand til å finne ut alle slags ting om privatlivet ditt, og det uten din tillatelse, ganske enkelt ved å Google deg.

Tinder og (voldelig) kriminalitet

Noen nyhetssider har samlinger med nyhetsartikler om Tinder-dater som har gått galt, på verste måte. I 2017 ble amerikanske Sydney Loofe drept av Tinder-daten sin. Et år før det ble beina til en kvinne funnet i Mexico City. Det var alt som var igjen etter at mannen hun hadde møtt på Tinder dumpet kroppen hennes i saltsyre.

Det er utallige eksempler på mennesker som ble offer for drap eller overgrep gjennom Tinder. Både menn og kvinner risikerer det. I nesten alle tilfeller gikk et møte i det virkelige liv, etter en innledende kontakt på Tinder, ekstremt galt.

Den slags forbrytelser er vanskelig å forhindre for Tinder, siden ingen av dem forekommer på selve appen. Derfor er det ekstremt viktig å være forsiktig når du bestemmer deg for å møte noen. Du kan imidlertid bidra til å redusere sjansen for at dette skjer ved å varsle Tinder når du merker noe mistenkelig (mer om dette senere).

Personvernproblemer rundt «Tinder Passport»

Tinder Passport er en relativt ny funksjon som tilbys av Tinder til Tinder Plus og Tinder Gold-brukere (betalt versjon). Alternativet lar deg endre din beliggenhet til omtrent hvilken som helst by på denne kloden. Dette lar deg sveipe på profiler i et område der du ikke er fysisk lokalisert, for eksempel før du skal et sted på ferie.

Denne funksjonen utgjør imidlertid noen personvernrisikoer. Se for deg at du er på forretningsreise til utlandet og partneren din bruker Tinder-passport for å sjekke deg. Partneren din kan for eksempel bruke Tinder Passport for å sjekke om du er aktiv på Tinder mens du er i utlandet. I teorien kan partneren din til og med lage en falsk Tinder-profil for å «teste» lojaliteten din.

Uansett de moralske implikasjonene av at noen faktisk er utro mot partneren sin, vil det for mange ikke akkurat være en beroligende tanke at Tinder kan brukes til å krenke privatlivet deres i utlandet eller utenfor byen, selv om det er av partneren deres.

Hvordan kan du beskytte ditt privatliv og sikkerhet på Tinder?

Gitt alle mulige brudd på personvernet som kan oppstå med Tinder, hva kan du gjøre for å beskytte ditt privatliv? Det er en rekke trinn du kan ta for å skjule din beliggenhet og identitet på Tinder. Her er noen av de viktigste:

Vær forsiktig med det du deler på nettet

Det er viktig å vurdere konsekvensene før du legger ut noe på nettet eller i dating-apper. Selv om du ikke oppgir ditt fulle navn eller kontaktinformasjon, kan andre brukere fremdeles identifisere deg på andre måter. Noen på Tinder kan for eksempel gjøre et omvendt bildesøk for å se om bildet ditt vises andre steder på nettet.

Hvis du brukte Facebook til å registrere deg på Tinder, kunne man enkelt finne Facebook-profilen din siden Tinder henter profilbildet ditt fra Facebook. For å beskytte personvernet ditt, bør du bruke et annet bilde for Tinder som ikke finnes andre steder på internett.

Du bør også unngå å legge navnet på arbeidsplassen din eller skolen din på Facebook. I tillegg bør du unngå å legge lenker til Instagram eller andre kontoer du har på sosiale medier på Tinder-profilen din.

Bruk en «falsk» Facebook-konto for Tinder

En populær måte å holde Tinder- og Facebook-profilene separate på, er å opprette en ekstra Facebook-konto som du bare bruker til Tinder. På denne måten kan du bruke din «falske» Facebook-konto for å få tilgang til Tinder slik at du har mer kontroll over personvernet ditt.

Når du registrerer deg, bruk en midlertidig e-postadresse og bruk et kallenavn for din «falske» Facebook-konto. Det er også bra å laste opp noen få bilder av deg selv som ikke finnes andre steder på nettet. Ved å ta disse forholdsreglene, kan du gjøre det vanskeligere for noen du nettopp møtte på Tinder å finne deg på nettet.

Dette kan være en god måte for deg å dra nytte av det enkle og praktiske ved å logge på med Facebook, men likevel beskytte personvernet ditt.

Bruk en VPN

Mange dating-apper er ikke nøye nok med dataene dine. De bruker usikre tilkoblinger, som HTTP-protokollen , for å laste opp bilder. Dette gjør dem svært sårbare for man-in-the-middle angrep. For å sikre at data fra dine dater ikke kommer i gale hender, er det smart å bruke en VPN.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

En VPN oppretter en kryptert forbindelse mellom deg og serveren. På denne måten kan andre ikke se IP-adressen din og vil ikke vite hva du gjør på apper som Tinder. En VPN kan også bidra til å holde personopplysningene dine personlige.

For LHBTI+-personer: bruk Traveller Alert

I fjor ga Tinder ut en oppdatering som kan bidra til å beskytte alle LHBTI+-medlemmer som bruker appen. Med Traveller Alert-funksjonen varsler appen deg nå når du kommer inn i et land eller område som har lover mot LHBTI+-personer.

Hver gang du reiser til et slikt land, vil Tinder sende deg et varsel. Hvis du viser din seksuelle preferanse i profilen din, blir dette automatisk usynlig inntil du forlater det nevnte området.

Bortsett fra det, kan du deaktivere alternativet «Vis meg på Tinder» i innstillingene, for ekstra sikkerhet. Hvis du gjør dette, vil profilen din ikke lenger være synlig for noen.

Rapporter mistenkelig oppførsel

Tinder prøver stadig å fjerne falske profiler, kriminelle og roboter fra appen deres. Du kan hjelpe dem ved å rapportere all mistenkelig oppførsel du ser. Hvis du rapporterer en mistenkelig konto, kan Tinder-teamet undersøke og fjerne den kontoen. Dette kan gjøre deg og andre brukere tryggere.

Her er noen eksempler på atferd som bryter Tinders vilkår:

  • Brukere som ber om penger eller en donasjon
  • Brukere som ber om bilder
  • Mindreårige som bruker appen
  • Brukere som trakasserer andre
  • Brukere som opptrer upassende under et møte
  • Falske profiler/catfishing
  • Spam, forsøker å selge produkter til brukere

Hvis du støter på noe av det ovennevnte, kan du kontakte Tinder direkte. Du kan også blokkere brukere som trakasserer deg (ved å velge «unmatch»). På denne måten er det umulig for dem å kontakte deg gjennom appen.

Siste tanker

Selv om Tinder og andre dating-apper er ekstremt populære, utgjør disse appene også en risiko for ditt personvern og din sikkerhet.

Sårbarheter i Tinder-appen kan føre til at hackere spionerer på aktiviteten din, eller at andre Tinder-brukere finner ut hvor du befinner deg.

I tillegg samler Tinder inn dine personlige data og appens integrasjon med Facebook kan også føre til brudd på personvernet ditt. Dette er hensyn som alle Tinder-brukere bør vite om. Selv om Tinder kan få tilgang til dataene dine, kan du ved å ta forholdsregler beskytte personvernet ditt til en viss grad når du bruker dating-appen.

Hvordan håndtere personvernet ditt på Tinder: ofte stilte spørsmål

Hvis du har et spørsmål om å holde deg trygg og beskytte personvernet ditt på Tinder, kan du se på våre vanlige spørsmål nedenfor!

Tinder er, forutsatt at du tar noen sikkerhetsregler, generelt trygt å bruke. Det er imidlertid visse risikoer å være klar over, for eksempel at folk finner andre kontoer på sosiale medier, trusselen om (cyber) stalking og at partneren din eller andre kan sjekke deg mens du er i utlandet. Hvis du vil lære alt om disse risikoene og hvordan du kan dempe dem, kan du sjekke artikkelen vår om å holde seg trygg på Tinder.

Dessverre er det ingen måte å garantere personvern med 100% på Tinder. Appen har utrolig mye data på alle brukerne. I henhold til personvernreglene kan den bruke denne informasjonen til alle slags formål, fra reklame til forbedring av appen. Tinder kan også dele informasjonen din med andre selskaper i sitt «Match Group»-nettverk, som består av minst 10 store selskaper. Dette kan virke litt dystert, personvernmessig. Heldigvis er det imidlertid ting du kan gjøre for å forbedre personvernet ditt på Tinder. Les alt om disse forholdsreglene i vår artikkel om beskyttelse av personvernet ditt på Tinder.

Det er noen få ting du kan gjøre for å beskytte personvernet ditt på Tinder, for eksempel å bruke bilder på Tinder som ikke er på noen av dine andre sosiale medier, være forsiktig med hva du deler og bruke en VPN. For å beskytte din og andre brukers sikkerhet kan du rapportere mistenkelige kontoer og oppførsel direkte til Tinder. Hvis du er en del av LHBTI+-samfunnet, ikke glem å bruke «Travel Alert». Hvis du vil ha flere tips, kan du lese denne artikkelen.

Teknologijournalist
Erik er utdannet i humanitære fag, og startet deretter å undersøke teknologi og nettkultur. Han er spesielt interessert i personvern og nettnøytralitet. Erik har jobbet som redaktør, tekstforfatter og oversetter på flere plattformer med teknologi som et gjengående emne.