Være trygg på Grindr: Hvordan ivareta personvernet ditt

Grindr Privacy Featured

Grindr Logo

Med millioner av brukere over hele verden er Grindr en av de mest populære dating-appene for homofile og bifile menn. Appen ble lansert i 2009, noe som gjør den eldre enn Tinder. Siden den gang har Grindr endret homofile miljøet fullstendig. Grindr har som mål å gi menn fra LHBT-miljøet en trygg (dating) plattform. Med appen kan brukerne sjekke ut andre menneskers profiler i sitt nærområde, utveksle meldinger og se etter en date.

Nettdating er stort sett bare moro. Likevel er det alltid godt å være klar over de potensielle personvernrisikoene som følger med dating-apper som Grindr. Vi ønsker ikke å forårsake panikk eller hindre folk i å bruke dating-apper. Vi ønsker imidlertid å sikre at du og andre brukere har muligheten til å beskytte deg selv og ditt privatliv. Spesielt i noen land, der lokale lover ikke aksepterer LHBT-personer, er forsiktighet ekstremt viktig. Dessverre diskriminerer mange fremdeles andre ut fra deres legning, noe som gjør sikkerhetstiltak nødvendig.

VPNOverview snakket med ekspert Philip Tijsma, som er en del av COC, en offisiell LHBT-forening i Nederland, samt Azza Sultan, assisterende direktør i Grinder for Equality. Etter samtalen satte vi opp en liste med tips for de som tar personvern på Grindr på alvor: ikke del unødvendig personlig informasjon, slå av posisjonen på enheten din og bruk en falsk beliggenhet-app gjennom en Android-emulator.

Hvilken personvernrisiko har Grindr?

For mange brukere er Grindr en plattform hvor de kan være seg selv uten skam. Det er ofte en enorm lettelse i en verden der mange fortsatt dømmer to menn som holder hender. Dessverre bruker en liten gruppe mennesker med dårlige intensjoner Grindr til sine egne formål. Dette skaper potensielle farer for personvern og privatliv.

Andre brukere kan finne plasseringen din

Smartphone Location MarkerHvis du vil få mest mulig ut av Grindr, må appen vite hvor du er. Programmet bruker GPS og Wi-Fi for å matche deg til andre Grindr-brukere i ditt geografiske område. Imidlertid har Grindr, i likhet med andre populære dating-apper, flere sårbarheter som lar fremmede finne ut hvor du befinner deg. For eksempel viser appen hvor langt unna «matchene» dine er. I 2014 oppdaget forskere hos Synack-cybersecurity at Grindr-brukere lett kunne utnytte denne informasjonen for å avdekke andre brukeres beliggenhet. Grindr tok opp dette problemet ved å la brukere deaktivere deling av lokasjonen sin.

Dessverre viste en oppfølgingsstudie utført av Trever Faden at forskere innen cybersikkerhet fortsatt kunne finne Grindr-brukernes lokasjoner, sammen med andre personopplysninger. Dette var mulig selv når brukere hadde deaktivert posisjonsdeling, fordi brukerens posisjonsdata fremdeles sendes til Grindrs server, der de kan avdekkes. Faden opprettet et nettsted hvor brukere kunne identifisere hvem som blokkerte dem på Grindr. For å avdekke denne informasjonen, trengte brukerne bare å oppgi Grindr brukernavn og passord.

Etter Fadens studie begrenset Grindr tilgangen til data fra brukere som hadde blokkert andre brukere. I tillegg ba Grindr brukerne om ikke å bruke Grindr-påloggingene sine på andre nettsteder.

Grindr-brukere i land med forskrifter mot homofile kan være i fare

Med Grindr som tillater folk å finne brukernes nøyaktige beliggenhet, er personvernsrisikoen stor, spesielt på steder der det å være homofil anses som et straffbart forhold. Homoseksualitet anses fortsatt som ulovlig i 69 land, og noen av disse landene bruker til og med dødsstraff. Å være en Grindr-bruker på et av disse stedene kan ha ekstreme konsekvenser. Egypts regjering brukte for eksempel Grindr-appen og dens mangler for å spore og til og med arrestere homofile borgere, selv om homofili teknisk sett ikke er ulovlig der. Folk i Marokko har nylig begynt å lage falske profiler på dating-apper som Grindr for å oute homofile personer ved å legge ut bildene deres offentlig. Som et resultat har flere homofile menn havnet på gata, avskåret fra familien. Iran brukte også mangelen på sikkerhet i Grindr-appen for å identifisere brukere, noe som resulterte at 200 Grindr-brukere ble satt i varetekt. Grindr har forsøkt å bekjempe denne faren ved å skjule avstandsflagget som er brukt i appen, men disse endringene ble enkelt omgått.

Grindr har som mål å koble folk som bor i samme område. Derfor vil appen være meningsløs hvis du sletter alle brukeres beliggenhet. Uten denne informasjonen kan mennesker som er hundre eller tusenvis av kilometer fra hverandre, bli matchet med hverandre uten å ha noen mulighet til å møte hverandre i det virkelige liv. Det er sannsynlig at slike praktiske problemer spiller en avgjørende rolle i Grindrs beslutninger om å bekjempe ethvert misbruk av appen deres.

Helseinformasjon om deg kan bli avslørt

Smartphone Healthcare IconEn annen personvernrisiko som følger med Grindr har å gjøre med dine personopplysninger. Selskapet har vært kjent for å dele konfidensielle data, inkludert sensitiv helseinformasjon, til sine brukere. I april 2018 ble Grindr plassert i et dårlig lys da det ble avslørt at selskapet delte brukernes HIV-status med andre selskaper, sammen med stedsdata og e-postadresser.

Representanter fra Grindr forsvarte i utgangspunktet praksisen. De hevdet at deling av data var utbredt og at brukerne samtykker til datadeling når de registrerer en brukerkonto. I praksis var imidlertid mange av Grindr-brukerne ikke klar over at helseinformasjonen deres ble delt. Hvis Grindr-brukere velger å avsløre sin HIV-status, er denne informasjonen synlig for alle Grindr-brukere som ser profilen deres. Likevel forventet mange brukere at appen ikke skulle dele deres sensitive helseinformasjon utenfor Grindr.

Dette alvorlige bruddet på personvernet forårsaket et offentlig opprop, og Grindr ga etter hvert ut en erklæring om at brukerdata aldri ville bli solgt til tredjeparter. Likevel bør Grindr-brukere tenke seg grundig om før de oppgir sensitiv helseinformasjon på profilen sin.

Grindr hjelper brukere ved å tilby tips og guider

Grindr jobber åpenbart kontinuerlig med å forbedre sine tjenester. Selskapet prøver å være gjennomsiktig ved å informere kundene så godt de kan. Dessuten utvikler de nye alternativer og oppdateringer når folk ber om dem. Vi spurte Grindr om den nylige utviklingen rundt sikkerheten og personvernet til brukerne deres og fikk følgende svar fra Azza Sultan, assisterende direktør for Grindr for Equality:

«Vi i Grindr forstår at sikkerhet ikke bare er ansvaret for brukere av dating-apper. Derfor søker Grindr kontinuerlig å utvikle og forbedre sine sikkerhetsfunksjoner for ikke bare å beskytte brukerne, men også for å gi dem kritisk sikkerhetsinformasjon som er nødvendig for å sikre en sikker datingopplevelse. Bortsett fra sikkerhetsretningslinjene vi gir brukerne våre, utvikler vi for tiden en helhetlig sikkerhetsguide som snart vil være tilgjengelig på forskjellige språk.»

Farer i den daglige bruken

Dating-apper som Tinder, Happn og Grindr har sensitiv informasjon om brukerne sine. Hvis disse dataene faller i gale hender, kan det få alvorlige konsekvenser. Dette er spesielt tilfelle i land der eksistensen av LHBT-personer trues av lokale lover. Det kan ikke virke så relevant hvis du bor i et land der homofili er lovlig, men dessverre er det ikke alltid sant. Fordommer og mangel på sosial aksept skaper store risikoer for alle Grindr-brukere.

Bruke Grindr i utlandet

Airplane above planet EarthDating når man er på ferie kan være en fin måte å møte nye mennesker på. Det er bare gøy, men du må være på vakt. Hvis hjemlandet ditt aksepterer LHBT-personer, forventer du kanskje at ethvert annet land også gjør det. Dette er ikke alltid tilfelle. Grindr oppdaterer plasseringen din automatisk hver gang du aktiverer appen. Som nevnt tidligere, kan det være farlig mange steder, for eksempel Algerie, Nigeria, Barbados, India og Pakistan. Alle disse landene har retningslinjer som gjør seksuelle handlinger mellom samme kjønn ulovlig.

Tilsvarende er det land der homofili er lovlig, men blir fortsatt straffet. Eksempler er Russland og Egypt. I Egypt, som er et populært feriemål for mange, har regjeringen beordret juling og innlåsing av flere individer etter at de hadde arrangert en date via Grindr. Den unge Firas var et av ofrene: han hadde planlagt en date med en gutt han hadde møtt på appen, men ble lurt, varetektsfengslet og dømt for utsvevende livsførsel, som er ulovlig i henhold til egyptisk lov.

Bruker du Grindr, eller en lignende dating-app, og skal reise? Sørg alltid for å sjekke destinasjonens lokale lover og generelle holdning til homofili. Årlige forskningsrapporter om statlig sponset homofobi fra ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) kan være et godt sted å starte. Nederst i denne artikkelen har vi oppsummert landene der seksuelle handlinger mellom samme kjønn blir sett på som ulovlig. Vårt råd er å vurdere denne listen nøye, men også gjøre noe mer research, slik at du ikke ved en tilfeldighet havner på et sted som Egypt med den aktiverte Grindr-appen din.

Selv land som godtar homoseksualitet ved lov og i praksis, er ikke alltid et godt sted å være. Dømmende individer kan prøve å bruke Grindr på måter som er skadelige for medlemmer av LHBT-samfunnet. Derfor er det alltid viktig å beskytte deg selv og personvernet ditt så godt du kan – også når du dater.

Anonym dating på Grindr?

Anonymity SmartphoneÅ holde personvernet ditt intakt mens du dater kommer med et visst dilemma. Hvis hver Grindr-bruker setter sitt privatliv først, ville dating bli mye vanskeligere – om ikke umulig. Hvordan vil du vite at den du matcher med er den han sier han er? Når er det trygt å møte noen? Og hvordan kan du gi den andre beskjed om at du ikke mener dem noen skade og bare leter etter en date?

Til tross for den negative oppmerksomheten Grindr har fått den siste tiden, er det fortsatt et bra sted å være. 99% av alle dater, samtaler og møte går bra og uten problemer. For å sikre at dette også er tilfelle for deg, er det flere forholdsregler du kan ta. Grindr laget en liste med sikkerhetstiltak som alle brukerne kan og bør bruke. Eksempler er: alltid varsle en venn eller familiemedlem om hvor du skal møte noen fra Grindr, og stol på instinktet ditt. Hvis noe føles rart, er det sannsynligvis best å komme seg vekk.

Hvordan beskytte personvernet ditt på Grindr

Bortsett fra å følge de generelle sikkerhetsretningslinjene som Grindr gir, kan du alltid bruke andre sikkerhetstiltak for å beskytte deg selv så godt som mulig. Her er tre gode tips for å hjelpe deg med det:

Ikke del for mye

Som med andre dating-apper, er det alltid lurt å begrense mengden personlig informasjon du inkluderer på profilen din. Unngå å bruke ditt fulle navn, telefonnummer, e-postadresse, HIV-status og annen sensitiv informasjon. Dessuten er det lurt å laste opp et profilbilde som ikke vises andre steder på nettet. Ellers kan brukere prøve å gjøre et omvendt bildesøk på bildet ditt og finne dine andre sosiale medier kontoer. Hvis du bruker det samme bildet på Facebook eller Twitter, vil de ha funnet kontoene dine på et øyeblikk og kan bruke informasjonen der til å avdekke identiteten din ytterligere.

I tillegg, hvis du bestemmer deg for å ta samtalen utenfor appen, er det tryggere å bruke Google Voice eller en lignende tjeneste. Slike apper lar deg holde ditt eget telefonnummer privat og bruke et sekundært nummer i stedet.

Deaktiver avstandsfunksjonen

Grindr og andre dating-apper bruker telefonens GPS-plassering for å matche deg med folk i ditt område. Du vil kunne se nøyaktig hvor langt du og den personen er fra hverandre i sanntid. Veldig praktisk hvis du umiddelbart vil møte vedkommende med en gang: baren rundt hjørnet er lett tilgjengelig for dere begge! Dessverre betyr dette også at andre brukere kan avdekke den nøyaktige plasseringen din. Hvis en annen Grindr-bruker vet avstanden mellom dere to, kan de beregne hvis du bruker en prosess som heter trilaterasjon. Av denne grunn er det viktig å skjule avstandsinformasjonen din.

Du kan skjule avstanden din på Grindr ved å gjøre følgende:

  1. Åpne Grindr-appen på enheten din
  2. Gå til profilen din
  3. Trykk på “Innstillinger ” i øverste høyre hjørne
  4. Gå til «Visningsinnstillinger«
  5. Slå av “Vis min avstand

Vær imidlertid oppmerksom på at å slå av denne funksjonen bare vil hindre andre brukere i å se nøyaktig hvor langt unna du er. Profilen din vil fremdeles bli kategorisert med og vist for andre Grindr-brukere i ditt område. Dette betyr at stedet ditt fortsatt vil være sårbart hvis andre lokale Grindr-brukere røper sin avstandsinformasjon.

Bruk en falsk plassering-app

Map with locationÅ skjule avstanden din på Grindr er et godt første steg. Siden du fremdeles blir matchet med mennesker i dine omgivelser, gir det imidlertid ikke fullt personvern. Kanskje du ikke tror du vil trenge dette: Grindr handler tross alt om å møte mennesker.

Hvis du vil ta ting et skritt videre, er det beste alternativet å installere en falsk-plassering-app og forfalske plasseringen din. Disse appene kan lure andre apper til å tro at du er et annet sted. I nesten alle tilfeller fungerer dette også på dating-apper. På grunn av en fersk oppdatering fra Grindr ser det dessverre ikke ut som om stedforfalskere fungerer lenger på mobilen. Dette kan føre til farlige situasjoner for noen brukere. Hvis du uansett vil forfalske plasseringen din, kan du laste ned en Android-emulator på datamaskinen din og bruke Grindr der. Dette vil hjelpe deg å skjule ditt virkelige oppholdssted.

Bluestacks for datamaskin

Bluestacks er en pålitelig Android-emulator som kan hjelpe deg med å komme deg rundt Grindrs nylige begrensninger når det gjelder forfalsking av plassering. Hvis du laster ned Bluestacks på datamaskinen din og deretter fortsetter å bruke Grindr der, vil du fortsatt kunne endre din virtuelle plassering for Grindr. Følg disse trinnene for å få Bluestacks til å kjøre på datamaskinen.

  1. Last ned den nyeste versjonen av Bluestacks fra deres offisielle nettsted.
  2. Logg på Google Play med en konto.
  3. Last ned den offisielle Grindr-appen fra Play Store.

Før du går videre, må du finne en app som lar deg forfalske plasseringen din. Et populært alternativ er Fake GPS GO Location Spoofer. Vi har testet denne appen og vet at den fungerer for både Grindr og Happn.

Fake GPS GO Location Spoofer

Fake GPS GO er ganske enkel å installere og tilgjengelig for Android 6.0 og nyere. Følg trinnene nedenfor for å bruke den:

  1. Last ned appen i Bluestacks.
  2. Åpne appen og trykk på «Enable Mock Locations» på det første skjermbildet.
  3. Gå til kartet, velg stedet du vil bruke, og klikk på avspillingsknappen nederst til venstre på skjermen.
  4. Hvis meldingen «Mock locations are disabled» eller «the app is not the default Mock Locations app, please enable to continue» dukker opp, klikk på aktiver.
  5. Skjermbildet «Developer Options» kommer opp. Klikk på «Select Mock Location App» og velg «FakeGPS Free».
  6. Gå tilbake og trykk på avspillingsknappen igjen for å aktivere den falske GPS-innstillingen.

Når du har satt opp den falske plasseringen din, kan du logge deg på Grindr-kontoen din på emulatoren og bruke den slik du normalt ville gjort.

iTools falsk GPS-plassering *

Følg disse trinnene for å forfalske plasseringen din på iOS med iTools:

  1. Installer iTools på datamaskinen.
  2. Åpne programmet og velg “Free Trial”.
  3. Gå til «Verktøykasse»-fanen.
  4. Gå til «Device Toolkits» og velg «Virtual Location».
  5. Angi den falske plasseringen i tekstboksen på kartet og trykk enter.
  6. Når en markør for den falske plasseringen vises på kartet, klikker du på «Flytt hit» for å angi iPhone-en din til det stedet.

* Etter de siste oppdateringene av Grindr, er det nødvendig å bruke en Android-emulator hvis du vil forfalske plasseringen din. Dette betyr at du må bruke Fake GPS GO Location Spoofer-appen.

Hold deg trygg, men finn riktige profiler

Å angi en falsk plassering av telefonen din er for tiden den mest effektive måten å beskytte din beliggenhet på Grindr og andre dating-apper. Husk imidlertid at du blir matchet med profiler som er i nærheten av det forfalskede stedet, og ikke din faktiske beliggenhet. Likevel kan forfalskning være veldig nyttig: du kan alltid velge et sted som ligger bare noen kilometer fra der du virkelig er. På denne måten vil du samsvare med folk i nabolaget ditt, men du vil ikke gi bort din faktiske beliggenhet.

Kanskje det ikke føles rettferdig mot daten din når du bruker en falsk beliggenhet. I så fall er det helt greit å ta opp temaet på en første eller andre date, slik at du ikke blir sett på som en tulling. Snakk om mulighetene for å justere Grindr-plassering og snakk om fordelene. Det er alltid en sjanse for at personen som sitter overfor deg har de samme bekymringene for personvern og sikkerhet som du har. Kanskje han til og med vil vite mer om det.

SCRUFF

Grindr leter stadig etter løsninger på problemer, som brukere har møtt. Sikkerhet spiller en enorm rolle i dette. Grindr er imidlertid ikke den eneste appen som jobber med dette. En annen datingplattform for homofile og bifile menn er SCRUFF. Målet deres er å skape et nettverk av (homofile) mennesker som kan utveksle informasjon for å holde hverandre trygge. Appen har muligheten til å kontakte lokale ambassadører: spesielle medlemmer av appen som du kan be om tips når du reiser til landet eller byen deres.

Vi bestemte oss for å teste appen for oss selv og tok kontakt med SCRUFF-ambassadører i forskjellige land. Spørsmålene våre ble besvart raskt og grundig, og vi fikk til og med en håndfull nyttige reisetips. Helt klart et vellykket system. Bortsett fra disse ambassadørene, bruker SCRUFF ILGA-data for å advare sine brukere om den lokale situasjonen i over 80 land, noe Tinder nylig også har begynt å gjøre. Dette er spesielt nyttig hvis du ikke er oppdatert om destinasjonens situasjon mens du allerede er på vei dit.

Siste tanker

Dating, enten det er i det virkelige liv eller på nettet, skal være trygt for alle. Dating-apper i seg selv er ikke farlige; de er ganske enkelt verktøy som gjør det lettere for folk å møte hverandre. Dette er stort sett bare mye moro. Dessverre er det fortsatt mange mennesker med dårlige intensjoner som hater apper som Grindr fordi de er rettet mot homofile og bifile menn. Disse menneskene kan forårsake mange problemer, spesielt i land der homofili fremdeles blir sett på som ulovlig.

Grindr har de samme sikkerhetsproblemene som andre dating-apper, spesielt når det gjelder å holde brukernes beliggenhet skjult. Til tross for Grindrs forsøk på å løse dette sikkerhetsproblemet, er det mulig for Grindr-brukere og noen ganger til og med myndigheter å avdekke brukernes identitet. For øyeblikket er det å begrense informasjonen du deler på profilen din og bruke en falsk-plassering-app på datamaskinen, noen av de beste forholdsreglene du kan ta når du bruker Grindr.

Når det gjelder Grindr, er det viktig å være klar over mulig risiko du blir utsatt for når du bruker datingstjenesten. Ikke la dette hindre deg fra å bruke appen. Så lenge du behandler dine personlige opplysninger klokt og tenker gjennom handlingene dine, er sjansen for at noe dårlig skal skje veldig liten.

Hvor blir kjønnshandlinger mellom samme kjønn ansett for å være ulovlige?

Det interaktive verdenskartet som er vist nedenfor gir en oversikt over lovligheten av homofili i land over hele verden. Vær oppmerksom på det faktum at noen land og områder der homofili anses lovlig fortsatt ikke alltid støtter LHBT-personers rettigheter. Man kan møte diskriminering, vold og stigmatisering på disse stedene, for eksempel i Russland.

Interaktivt verdenskart over LHBT-rettigheter (som indikerer ulovligheten av homofili)

Flere land trenger litt ekstra forklaring, siden situasjonen ikke er så lett definert. Du finner disse landene og de nødvendige merknadene i tabellen nedenfor.

LandLovlighet av homoseksualitetMerknader
EgyptOffisielt lovlig, men man kan fortsatt bli tiltaltTeoretisk sett er homofili ikke ulovlig, men i praksis blir det ofte sett på som et brudd på «moralske lover». Reglene for kvinner er fortsatt uklare.
IndonesiaAvhengig av beliggenhetÅ være homofil er lovlig i det meste av Indonesia, utenom følgende områder: Aceh, Sør-Sumatra og byen Palembang.
IrakLovligIfølge loven er homofili lovlig i Irak, men å uttrykke seg som en del av LHBT-samfunnet er ekstremt farlig på grunn av borgere som vil ta loven i egne hender.
LibanonUlovlig for kvinner og mennNoen dommere har bestemt seg for ikke å tiltale enkeltpersoner, men dette er ennå ikke fastsatt av loven.
Nord- KoreaLovligDet er ingen lover mot homofili i Nord-Korea. Landet benekter ganske enkelt dets eksistens.
PalestinaAvhengig av beliggenhetÅ være homofil er ulovlig for menn i Gaza. Homoseksualitet er offisielt lovlig i resten av landet.
RusslandAvhengig av beliggenhetUlovlig i Tsjetsjenia. Det er rapportert at homofile blir plassert i konsentrasjonsleirer.
SingaporeUlovlig for mennLovlig for kvinner. For menn er loven ikke overholdt siden 1996.
Sri LankaUklartNoen kilder rapporterer at homofili er avkriminalisert.

En av de største internasjonale organisasjonene som tar for seg LHBT-rettigheter er International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association eller ILGA. De har laget et enda mer detaljert verdenskart med informasjon om lover og lovverk som omhandler seksuell legning.

Gå til ILGAs verdenskart for lover om seksuell legning
Teknologijournalist
Erik er utdannet i humanitære fag, og startet deretter å undersøke teknologi og nettkultur. Han er spesielt interessert i personvern og nettnøytralitet. Erik har jobbet som redaktør, tekstforfatter og oversetter på flere plattformer med teknologi som et gjengående emne.