Hva er min IP? Finn ut din IP-adresse og beliggenhet!

Globus with location pin icon and a computer with a router on a table
Klikk her for et kort sammendrag av artikkelen
Sammendrag: hva er en IP-adresse?

Hver nettbruker har en IP-adresse. Dette er din «virtuelle postadresse», slik at nettstedene du besøker vet hvor å sende informasjonen til. Uten en IP-adresse ville du ikke ha mulighet til å surfe på nettet.

IP-adressen din avslører mye om deg. Den er koblet til nettleverandøren din og kan også brukes til å avgjøre din plassering. Ettersom dette truer personvernet ditt velger mange å kunstig endre sin IP-adresse. Dette kan gjøres med en VPN, slik som Surfshark:

Ønsker du å lære mer om IP-adresser og hvordan du kan finne ut hva din er? Les vår fulle artikkel under, og prøv vårt verktøy.

Din IP-adresse er din digitale hjemmeadresse, som du kan bruke til å utveksle informasjon på internett. Hver gang du besøker et nettsted, sender du essensielt ut en forespørsel om informasjon til den siden. De vil sende denne informasjonen til din IP-adresse, som gjør at du kan se siden deres. Du kan se IP-adressen din i tabellen under. Denne IP-adressen gjør det mulig for andre å spore din nettaktivitet og identifisere deg som person. Nettsteder kan se hvilken nettleverandør du bruker og hvor du befinner deg. Du kan finne videre informasjon vedrørende IP-adresser og din internettilkobling under i tabellen.

IP detaljerDine detaljer
IP-adresse
Nettleverandør eller organisasjon
By (beregnet)
Område
Land
Tidssone

Hvis tabellen ikke viser noen detaljer, kan det hjelpe og skru av din adblocker for en liten stund, og oppdatere siden.

Merk: den oppgitte beliggenhet er kun en beregning gitt av offentlige databaser. Nettleverandører (og myndigheter) har mulighet til og nøyaktig finne din adresse.


Hvordan ser nettsteder min IP-adresse?

IP-adressene vist ovenfor er adressen vårt nettsted mottok når du koblet deg til siden. Dette kan være adressen til ditt hjemmenettverk, din mobile datatilkobling, ditt nettverk på skolen, eller din VPN-tilkobling. IP-adresser er nødvendige fordi de viser nettsteder hvor de må sende informasjon til. Uten IP-er ville ikke noen kommunikasjon mellom enheter og nettsteder være mulig i det hele tatt. Nettsteder kan derfor se dine IP-adresser, fordi din enhet (datamaskin, laptop, smarttelefon) automatisk sender den til dem, så systemet ditt kan fungere.

Fastslå beliggenheten til en IP-adresse

Smartphone Location Marker

Databaser med geografisk beliggenhet beregner din beliggenhet ved å lenke din IP-adresse til et forhåndsdefinert geografisk område. Disse databasene inneholder forskjellige IP-adresser og deres assosierte land, distrikter, byer, postkoder, koordinater, nettleverandører og all slags annen data. Din IP-adresse sin beliggenhet er funnet via søk i slike databaser, og er hvordan vårt nettsted var i stand til å se hvor du er. Det er verdt å nevne at slike databaser ikke er 100% nøyaktige. Din faktiske beliggenhet kan variere noe fra hva som er listet opp i tabellen. I motsetning til mange andre nettsteder lager vi ikke brukerprofiler. Dette betyr at vi kanskje ikke kan beregne din nøyaktige beliggenhet.

Din nettleverandør kan koble din IP-adresse til ditt abonnement. Dette betyr at din IP-adresse er lenket til ditt lovlige navn, adresse og annen personlig data. I enkelte tilfeller kan myndigheter (tenk politi og justisdepartement) ha rett til tilgang av denne informasjonen. Hvis en kriminell handling har blitt gjort med en spesifikk IP-adresse, kan politiet bruke denne IP-adressen til å finne ut mer om den mistenkte og deretter arrestere dem.

Videre er IP-adressen din konsekvent sporet av selskaper som Google og Facebook, så de kan lage personlige profiler. Disse selskapene setter sammen et ekstremt detaljert sett av data om deg, inkludert nøyaktig beliggenhet basert på din IP-adresse, ved å følge dine nettaktiviteter.

Hva konkret er en IP-adresse?

Du har sannsynligvis landet på denne siden enten gjennom en lenke på en av våre andre sider eller via Google søk som så ut som noe ala «hva er min IP» eller «hva er min IP-adresse». Men vet du hva ordet IP-adresse faktisk refererer til?

IP står for Internet Protocol. Din IP-adresse er en kode bevilget din enhet for å muliggjøre dens identifikasjon, som betyr at den inneholder informasjon som tillater ditt nettverk, laptop, datamaskin, tablet eller smarttelefon til å bli gjenkjent av andre parter. Som vi allerede har nevnt er disse kodene brukt til å identifisere de to adressene mellom hvor kommunikasjon foregår. For å gjøre ting enklere, du kan tenke på IP-adresser som postkoder eller telefonnumre, men spesielt til datamaskiner. Dette er hvordan kommunikasjon mellom datamaskiner via IP-adresser fungerer:

IP address Norwegian

I de fleste tilfeller er IP-en din bevilget til modemet av din nettleverandør. Derfor vil alle (familiemedlemmer, romkamerater, kollegaer på bedriftsnettverk) ha den samme IP-adressen. Denne IP-en er nok til å beregne din beliggenhet med stor nøyaktighet.

Hva er forskjellen mellom IPv4 og IPv6?

Når vi snakker om IP-adresser er et skille gjort mellom IPv4 og IPv6-adresser. Majoriteten av IP-adresser er IPv4. Faktisk har IPv6-adresser blitt laget av den enkle grunn at IPv4-adresser går tom. Tross alt må hver IP-adresse være unik. En IPv4-adresse består av 32-biter, som kan produsere rundt 4.3 milliarder kodekombinasjoner. En IPv6 består av 128-biter, som resulterer i 340 “undecillion” (som betyr 3.4 med 38 nuller lagt til) mulige kodekombinasjoner – kort sagt, mange.

Det er så mange flere IPv6-adressekombinasjoner mulig når du sammenligner med IPv4. På grunn av den stødige økningen av internettilkoblinger (som alle trenger en unik IP-adresse) var introduksjonen av IPv6 et nødvendig steg. Den gjennomsnittlige nettbrukeren vil ikke oppleve noen forskjell mellom disse to versjonene. IPv6 gir deg ganske enkelt en lengre rekke numre.

IPv4IPv6
Antall biter32128
Antall potensielle IP-er4.3 milliarder3.4 x 10^38 (3.4 med 38 nuller)
Eksempel på IP-adresse213.243.23.1742001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

Hva er en IP-adresse brukt til?

IP-adresser er brukt til å vite hvilke to servere eller enheter som utveksler informasjon. Dette virker under det samme prinsippet som å legge inn en butikkbestilling. Når du ønsker å bestille et produkt og få det sendt til huset ditt, må du fylle inn dine adressedetaljer for å sikre at pakken vil bli levert til riktig destinasjon. Det samme skjer når du surfer på nettet. Hver gang du besøker et nettsted, «bestiller» du en pakke av data (informasjonen på nettstedet som du ønsker å besøke) fra (IP) adressen til siden. Denne dataen er deretter sendt til din adresse, som betyr din enhets IP.

Din IP-adresse endrer seg når du kobler til internett ved bruk av et annet modem. Med andre ord vil du ha en annerledes IP-adresse hjemme enn du har når du er på jobben, selv når du bruker den samme laptopen. Nettsteder og enheter vet hvilke adresser de må kommunisere med for å levere datapakker til den rette personen. Dette er grunnen til at din IP-adresse automatisk blir videredelt når du besøker et nettsted eller laster ned en fil: det er essensielt for kommunikasjon, selv om det også stripper deg for personvern.

Map with location

IP-adresser kan brukes til å finne din beliggenhet. Din IP er koblet med en nettleverandør, som allerede gir en indikasjon på din generelle beliggenhet. Nettleverandøren har en brukerdatabase som inkluderer detaljene om brukeren(e) av en spesifikk IP-adresse. Denne informasjonen kan for eksempel bli brukt i en rettsak.

Men å koble en IP-adresse til en spesifikk bruker er allikevel ikke så enkelt som dette. En IP-adresse vil fortelle om en fil har blitt sendt eller lastet ned fra en spesifikk tilkobling, men når en datamaskin eller Wi-Fi-nettverk er delt mellom mange personer, er det vanskelig å finne ut nøyaktig hvem som sendte eller lastet ned dataen. En IP-adresse er ikke nødvendigvis personspesifikk. Avhengig av om eieren av internettilkoblingen er ansvarlig for en hver bruk eller misbruk av enkelte data er et emne under mye debatt. Nedlastingsbøter, for eksempel blir håndtert forskjellig i forskjellige land.

Bør du skjule eller endre din IP-adresse?

Nå for tiden er de fleste av oss koblet til internett 24/7. Derfor bør vi ikke undervurdere det enorme volumet av personlig informasjon og data vi gjør tilgjengelig på nettet. En hver detalj eller adferdsmønster kan lenkes til et individ basert på IP-adressen. Selv om du ikke gjør noe ulovlig, kan det gi litt sinnsro å vite at du gjør noe for å holde andre fra å observere og følge etter deg overalt på nettet. Heldigvis er det ganske enkelt å skjule eller endre din IP-adresse. Når du gjør dette, vil det være mye vanskeligere for andre å se hvilke nettsteder du har besøkt.

Skjul din IP-adresse med en VPN

En VPN (Virtual Private Network) krypterer all din datatrafikk og sender den gjennom en ekstern server før den går videre til sin destinasjon. På denne måten tar du IP-adressen til den eksterne VPN-serveren, som betyr at din ekte IP-adresse vil forbli skjult for den utenforstående verden. Derfor vil en VPN gi deg tilgang til et friere internett, spesielt når ditt land eller en av nettjenestene du bruker har satt opp geografiske restriksjoner. Når du bruker en VPN-server i en annen lokasjon, for eksempel en i USA istedenfor Europa, kan du plutselig ha tilgang til nettsteder du ikke kunne besøke før.

Hvis du ønsker å skjule din IP-adresse for å verne ditt personvern, kan Surfshark være en god VPN å komme i gang med. Surfshark er rimelig, men også veldig troverdig. I tillegg har den mange valgmuligheter. Om du ønsker å sjekke ut nettstedet, kan du klikke på knappen nedenfor.

Spesifikasjoner Surfshark
Operativsystemer
  • Windows
  • ,
  • Mac
  • ,
  • iOS
  • ,
  • Android
  • ,
  • Linux
Samtidige forbindelser
  • Uendelig
Torrents
  • Torrenting tillatt
Netflix
  • Fungerer med Netflix
Loggpolicy
  • Null logger
Protokoller
  • OpenVPN
  • ,
  • IKEv2
  • ,
  • Wireguard
Betalingsmetoder
  • Paypal
  • ,
  • Andre
  • ,
  • Kredittkort
  • ,
  • Kryptovaluta
Money-back guarantee
  • Ja

Finn ruterens IP-adresse

Akkurat som din vanlige internettilkobling, har din ruter også en IP-adresse. Denne IP-adressen til ruteren er ikke den samme som den til internettilkoblingen. For å endre dine lokale (hjemme) nettverksinnstillinger, må du logge inn på ruteren. De fleste rutere vil tillate tilgang å endre innstillinger slik som ditt nettverksnavn- og passord. Du kan som oftest nå dette området ved å skrive in IP-adressen til ruteren i nettleseren din. De korte stegene under viser deg hvordan du kan finne din ruter sin IP-adresse.

Finn ruterens IP-adresse i Windows

Du kan enkelt finne din ruter sin IP-adresse i Windows ved å bruke flere metoder. Den raskeste er å bruke den innebygde kommandolinjen:

  1. Press samtidig på Windows –tasten og bokstaven “R“. Hvis tastaturet ditt ikke har en Windows-tast, klikk på Windows-ikonet i nedre venstre hjørne for å åpne startmenyen.
  2. Skriv inn “cmd” i det blanke feltet og press enter.
  3. Skriv inn “ipconfig” i det blanke feltet som følger og press enter.
  4. Forskjellig data vil vises. Din ruter sin IP-adresse kan du finne bak “Default Gateway“.

IP Address Command Prompt Windows

Finn ruterens IP-adresse på Mac (OSx)

Apple har gjort det ekstremt enkelt å finne ruteren sin IP-adresse på enten en Mac eller MacBook (OSx). Følg stegene under for å finne din ruters IP-adresse:

  1. Press og hold på valg tasten (command).
  2. Klikk på Wi-Fi-ikonet i Mac meny baren.
  3. Du vil se all slags data relatert til din nettverkstilkobling, inkludert IP-adressen på din ruter, og Mac-adressen på ditt nettverkskort.

IP Address Router Mac

Finn ruterens IP-adresse på Android

Når smarttelefonen din er koblet til Wi-Fi-nettverket hjemme, vil dataen din gå gjennom denne hjemmeruteren. Gjør følgende steg for å finne IP-adressen til ruteren med din Adroid-telefon eller tablet:

  1. Gå til Innstillingerog klikk på “Wi-Fi”.
  2. Klikk på det tre dottene på høyre hjørnet av skjermen.
  3. Klikk på “Avansert”.
  4. Scroll ned. Du vil finne IP-adressen til ruteren under “IP-address”.

Finn IP-adressen til ruteren din på iPhone (iOS)

Du kan finne IP-adressen til ruteren din iPhone eller iPad er koblet til ved å følge disse stegene:

  1. Gå til Innstillinger.
  2. Velg Wi-Fi.
  3. Klikk på den blå sirkelen med en “i” på innsiden, som du kan finne på høyre siden av navnet på nettverket du for øyeblikket er koblet til.
  4. Du vil se forskjellig data, inkludert IP-adressen til nettverket og ruteren din.

Oppsummering

Din IP-adresse sier mye om hvem og hvor du er. Nettsteder og nettjenester bruker din IP for å kunne kommunisere med deg. Uten en IP-adresse er det ganske enkelt umulig å surfe på verdensveven. Men ettersom en IP-adresse avslører din beliggenhet, kan den være skadelig for ditt personvern på nettet når du deler denne IP-en åpent. Derfor er det en god ide og skjule eller endre den manuelt. Hvis du bruker en VPN, for eksempel, vil din lokale IP-adresse forbli skjult, ettersom du bruker VPN-en sin IP-adresse til å kommunisere med andre nettsider. Du vil forbli mye mer anonym, og din beliggenhet så vel som dine nettaktiviteter vil ikke være synlig for alle.

Hva er min IP? - Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om IP-adresser, eller lurer på hvordan du finner ut din egen? Du vil finne flere ofte stilte spørsmål nedenfor. Klikk på et spørsmål for å se svaret.

IP-adresse står for ‘Internet Protocol’ adresse. Dette er en kode som blir tildelt din nettilkobling når du har tilgang til internett. Den fungerer på samme måte som din hjemmeadresse, men er virtuell istedenfor. Takket være din IP-adresse vil nettstedene du besøker vite hvor de skal sende sin informasjon til. Men IP-adressen din er også knyttet til din beliggenhet, så alle som kan se din IP vet hvor du er. Derfor velger mange å skjule sin IP-adresse.

Det er lett å finne ut din nåværende IP-adresse. Vi har laget et eget verktøy som tillater deg og øyeblikkelig se din IP-adresse og beliggenheten den avslører. Klikk her for å prøve ut verktøyet.

IP-adressen til ruteren din er annerledes fra IP-adressen på nettilkoblingen din. Ser du etter IP-adressen til ruteren på en Windows PC? Da må du åpne kommandovinduet. Hvis du skriver inn «ipconfig» der vil du kunne IP-adressen til ruteren din rett etter «Defauly gateway». På Mac vil du finne IP-adressen til ruteren din ved å holde valg-knappen nede og klikke på Wi-Fi ikonet.

IP-adressen din er knyttet til din beliggenhet. Så hvis noen har den ekte IP-adressen din kan de vite hvor du befinner deg. De vil også kunne se hvilken nettleverandør eller organisasjon som er bak denne IP-adressen. Siden IP-adressen din lekker sensitiv informasjon om deg, velger mange personer å endre sin IP-adresse så den ikke lenger røper den fysiske beliggenheten.

Å skjule eller endre IP-adressen din kan gjøres på flere måter. Den beste måten er å bruke en VPN. En VPN endrer din IP-adresse til IP-en til VPN-serveren som du bruker, som betyr at din ekte IP-adresse vil forbli skjult. Ser du etter en god VPN? Vi har listet opp de beste valgene for deg her.

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.