Hvordan skjule eller endre din IP-adresse

How to hide my IP address featured
Klikk her for en oppsummering
Hvordan skjule din IP-adresse: en oppsummering

Hvis du ønsker å surfe nettet anonymt og fritt, er et godt første skritt å endre IP-adressen din. Din lokale IP-adresse inneholder mye informasjon om deg. Ved å skjule deg bak en annen IP-adresse, vil du kunne være på nettet på en mye sikrere måte. En VPN kan hjelpe deg med dette. Følg ganske enkelt disse stegene:

 1. Velg en VPN-leverandør, for eksempel CyberGhost, og inngå et abonnement
 2. Last ned VPN-programvaren og logg inn med kontoen din
 3. Velg en server (om nødvendig) og koble til VPN-en

Om du går på nett ved bruk av en VPN vil andre kun ha mulighet til å se IP-adressen til VPN-serveren din, mens din egen IP forblir skjult. En god VPN og komme i gang med er CyberGhost. Denne leverandøren er ekstremt brukervennlig og har i tillegg noen meget rimelige tilbud.

Ønsker du å vite mer? Les vår fullstendige artikkel under for mer informasjon om din IP-adresse, hvordan du kan skjule og endre den, og hvilke andre fordeler dette medfører.

Under de siste årene har vårt personvern og beskyttelse av vår personlige data blitt enda viktigere. Du har kanskje hørt at det er en god ide å endre eller skjule din IP-adresse ved surfing på nettet. Google, sosiale media plattformer og selv skjulte tjenester sporer nettvanene dine i stor skala. Selv om dette for det meste er allmenn kjennskap for tiden, skjuler mange fortsatt ikke sin IP-adresse så godt som de burde. Disse personene utsetter sitt personvern for risiko. Kanskje de tror de ikke behøver å skjule sitt liv på nettet, ettersom de ikke har noe å skjule. Men det er mange andre grunner til å endre din IP. Vil du gjøre som andre, og endre din? I denne artikkelen vil vi forklare hvordan du enkelt kan skjule og endre din IP-adresse – og hvorfor du burde det.

Hva er en IP-adresse?

Change IP Address Graphic

«IP»-en i IP-adressen står for «internet protocol». En IP-adresse er en unik serie av numre som blir tildelt en hver nettilkobling. Disse numrene gjør enheten din identifiserbar ved tilkobling til internett. En IP-adresse er essensielt for overføring og mottagelse av data gjennom internett. Uten vil du ikke kunne utføre selv de mest basiske oppgavene på nettet.

Men IP-adressen din kan også true ditt personvern. Den avslører din generelle beliggenhet, og tredjeparter kan bruke den til å spore dine nettaktiviteter. Nettsteder og myndigheter kan velge og ikke vise enkelte sider eller tjenester basert på din beliggenhet. Enda verre er at nettkriminelle kan fange opp IP-en og gjøre all slags form for skade på enheten din. Av disse grunner velger mange brukere og skjule eller endre sin IP-adresse. En av de beste og enkleste måtene og gjøre dette på, er å bruke en pålitelig VPN. En VPN-tjeneste vi anbefaler er CyberGhost. Denne leverandøren tilbyr gode hastigheter og har sterkt fokus på sikkerhet og personvern. I tillegg er den rimelig og veldig brukervennlig, så det er en bra VPN og komme i gang med. Dersom du ønsker å sjekke ut våre personlige erfaringer med denne leverandøren kan du sjekke ut vår utfyllende omtale av CyberGhost.

CyberGhost
Tilbud:
 Fra $1,99 per måned
Fra
$1.99
8.8
 • Meget brukervennlig
 • Høy kvalitet for en lav pris
 • Torrents og Netflix er mulig
Besøk CyberGhost

Ønsker du heller og prøve en begrenset gratis VPN først? Ta gjerne en titt på vår liste av de beste gratis VPN-ene på markedet for tiden. Dette er våre personlige favoritter, alle er pålitelige og et godt valg for alle som ønsker å prøve ut en VPN før de binder seg til en årlig kontrakt.

Hvordan endre IP-adressen din med en VPN: en steg-for-steg guide

For å gjøre ting så enkelt som mulig, vil vi vise deg hvordan du kan endre IP-adressen din ved bruk av en steg-for-steg guide. Som eksempel vil vi bruke CyberGhost. Prosessen med å sette opp din VPN er ganske rett fram. For å endre IP-adressen din med CyberGhost trenger du bare følge disse stegene:

 1. Klikk på denne lenken for å gå til CyberGhost nettstedet
 2. Klikk på knappen claim the deal. Du blir automatisk omdirigert til siden med priser
 3. Velg kontrakten som passer deg best (månedlig, årlig, etc.)
 4. Velg betalingsmetoden du ønsker å bruke og skriv inn din email
 5. Logg inn på CyberGhost nettstedet og last ned VPN-klienten som fungerer på ditt operativsystem
 6. Åpne installasjonsfilen når nedlastingen er fullført
 7. Gå gjennom installasjonsprosessen for å installere VPN-en på din enhet
 8. Åpne den installerte programvaren
 9. Logg inn med kontoen du opprettet
 10. Klikk ‘Surf anonymously‘ og skru på VPN-en

Så fort VPN-en har koblet til, blir din egen IP-adresse skjult og du får IP-adressen fra din valgte VPN-server. Så lenge denne tilkoblingen står vil du sikkert og anonymt kunne bruke internett. La VPN-programvaren kjøre i bakgrunnen, og tilkoblingen din vil være beskyttet. Hvis du ønsker kan du endre beliggenheten på din «nye» IP-adresse ved å velge en annen server. Scroll enkelt gjennom servermenyen og velg det landet du ønsker din nye IP-adresse skal være basert i. Ved å gjøre dette smart kan du omgå geografiske restriksjoner satt opp av nettsteder, som vi vil diskutere nærmere senere.

Hvorfor bør du skjule eller endre IP-adressen din?

Laptop With LockSkjule IP-adressen din er en måte å beskytte ditt personvern og anonymitet på. Ved å endre din IP-adresse til en annen kan dette drastisk øke friheten din på nettet. Som oftest skjer skjuling og endring av IP-adressen samtidig, som for eksempel når du bruker en VPN. Dette betyr at du kan få både ekstra beskyttelse og mer adgang på nettet ved hjelp av bare en løsning. Endre din IP, og du kan:

Stopp nettleverandøren din og andre tredjeparter fra å spore deg

Din nettleverandør og andre tredjeparter sporer regelmessig brukeres nettaktiviteter ved hjelp av deres IP-adresser. I USA så vel som mange andre land, er det helt lovlig for nettleverandører å gjøre dette. I tillegg til å samle opp din nettaktivitet, kan nettleverandøren din dele denne informasjonen med andre parter. De kan for eksempel gi over din personlige data til myndigheter, dersom de blir etterspurt dette. De kan til og med selge din netthistorikk til reklamebyråer for profitt.

Ikke bare nettleverandørene dine, men også nettsteder, sosiale medier og reklamenettverk kan logge dine nettaktiviteter og surfevaner. De selger ofte disse dataene til reklameselskaper, slik at de kan vise deg annonser skreddersydd dine spesifikke interesser. Hvis du skjuler din IP-adresse, vil din nettleverandør, nettsteder, sosiale medier og andre tredjeparter ikke være i stand til å spore deg og din enhet like effektivt som før.

Hold deg sikker og anonym på offentlige Wi-Fi hotspots

Ved bruk av offentlig Wi-Fi, er det essensielt å ta rette forholdsregler for og holde din IP-adresse og annen personlig informasjon sikker. Selv om offentlige Wi-Fi hotspots er ekstremt praktisk, er de også ekstra usikre. Hvem som helst på nettverket kan se din IP-adresse og spionere på dine aktiviteter. Dette gjør deg sårbar for nettkriminelle og andre med onde hensikter. Å skjule din IP er et viktig steg mot beskyttelse av din personlige informasjon og aktivitet på et usikret offentlig Wi-Fi-nettverk.

Dette gjelder også til en viss grad for hjemmenettverk. Selv din familie, romkamerater og kolleger kan enkelt se hva du gjør på nettet hvis de har en viss teknologisk kunnskap. Selv om dette ofte ikke er et problem, kan det allikevel utgjøre noen uheldige situasjoner. Hva om du fant en fantastisk bursdagsgave for din mor som du ikke ønsker at henne skal vite om? Og hva om ditt bedriftsnettverk ikke gir deg tilgang til sosiale medier, men du behøver virkelig å bruke Twitter – for hvilken som helst grunn? I alle disse tilfellene kan endring av IP-adressen hjelpe deg.

Last trygt ned torrents

De fleste land i verden har lover vedrørende nedlasting. Som regel når material (musikk, filmer, bøker) blir spredt på nett uten eierens tillatelse er det regnet som ulovlig. Noen nasjonale opphavsrettsorganisasjoner prøver aktivt å stoppe denne praksisen. Avhengig av hvor du bor kan nedlasting av ulovlig materiale resultere i en bot.

Videre kan nedlasting av hva som helst være risikabelt, ettersom hackere og ondsinnede torrents kan bruke din IP-adresse til å spore alle dine nedlastinger. Denne informasjonen kan brukes på mange forksjellige ulovlige måter. Nettkriminelle kan sende deg en «falsk bot», og utgi seg for å være en offisiell organisasjon som kjemper for opphavsrett, mens de faktisk kun er ute etter pengene dine. Selv om du har lastet ned noe helt lovlig kan de fremdeles prøve å skvise deg for penger ved å true med å spre dine nedlastede filer offentlig – noe du kanskje ønsker og unngå.

Med disse nettkriminelle og organisasjonene som holder øye med din nettaktivitet, er sjansene for at du ønsker noe av personvernet ditt tilbake. Du kan oppnå dette ved å bruke en VPN til å skjule IP-adressen din og laste ned sikkert og privat.

Omgå geografiske restriksjoner

Map with locationEn populær grunn noen brukere endrer IP-adressen for er at det gir dem tilgang til geografisk begrenset innhold. Dette inkluderer nettsteder og strømmetjenester (eller spesifikt innhold på disse tjenestene) som bare er tilgjengelig i enkelte land. For eksempel, strømmetjenester som Hulu og HBO GO er kun tilgjengelig for brukere i USA. Men om en bruker i Storbritannia ønsker tilgang til tjenesten kan de omgå denne restriksjonen ved å maskere sin ekte IP-adresse og endre den til en amerikansk IP. Dette er som oftest gjort med en VPN, som du kan programmere til å sende din data gjennom en server basert i et annet land. Din IP-adresse vil da synes og komme fra et dette landet.

Omgå myndighetssensur

I enkelte land som Kina og Iran er streng (nett) myndighetssensur utbredt. Disse myndighetene begrenser ofte tilgang til en stor mengde innhold, og følger nøye med på innbyggernes nettaktiviteter. De ønsker å kontrollere media og nyheter så de kan påvirke innbyggerne. Du kan unngå disse restriksjonene og hindre myndighetene fra å spionere på deg ved å endre IP-adressen. Hvis du bruker en VPN til å maskere din ekte IP-adresse, vil ikke myndighetene kunne se hva du gjør på nettet.

Hvordan skjuler jeg eller endrer min IP-adresse?

Det er et par måter og skjule eller endre din IP-adresse på. Noen av disse er langt sikrere enn andre. For å gi deg best oversikt, vil vi diskutere de vanligste mulighetene for maskering av IP-adressen din, og sammenligne dem underveis.

Invester i en høykvalitets VPN

VPN shieldSom vi allerede foreslo i andre deler av denne artikkelen, er den sikreste måten å skjule din IP-adresse på å bruke en høykvalitets VPN-tjeneste. En VPN er en sikker nettverkstilkobling som sender dine data gjennom fjernservere. I tillegg krypterer en VPN dataen din, som utgjør enda et lag med sikkerhet. Når du kobler til en VPN blir den ekte IP-adressen din skjult, og du får IP-adressen fra en av VPN-leverandørens servere isteden. Tredjeparter vil bare se IP-adressen til VPN-serveren noe som gjør det meget vanskelig om ikke umulig for dem å spore din datatrafikk tilbake til deg.

Hvis du ønsker å starte bruk av en VPN, kan du enkelt kjøpe det fra en anerkjent leverandør som vi har beskrevet ovenfor. Sett bort fra CyberGhost er det mange andre gode VPN-leverandører, slik som ExpressVPN og NordVPN.

Bruk en proxy-server

Proxy-servere er en annen metode du kan bruke til å skjule eller endre din ekte IP-adresse på. Men det er viktig og nevne at proxy-servere ikke har noen av sikkerhetsfunksjonene som de fleste VPN-ene har. En proxy er en type server som fungerer som et mellomledd mellom brukeren og internett. Når du bruker en proxy blir alle dine nettforespørsler sendt gjennom proxy-serveren. Proxy-serveren videresender så dine forespørsler til nettserveren du prøver å nå. I løpet av denne prosessen endrer proxy-serveren noe av dataen din, inkludert IP-adressen din. Proxy-serveren vil ha sin egen IP-adresse. Ettersom all din data er sendt gjennom der, vil denne IP-en bli sendt ut til resten av nettet istedenfor din egen.

Proxy-servere blir ofte brukt for tilgang til regionsbegrenset innhold, spesielt når det kommer til strømmetjenester. Men det er uansett best å bruke proxy-servere til kun lavrisiko oppgaver, for de krypterer ikke dataen din og kan heller ikke forhindre tredjeparter tilgang til den. Når du bruker en proxy kan nettleverandøren og andre tredjeparter fortsatt overvåke hva du gjør på nettet. Kort sagt: proxy-servere kan være nyttige for å omgå geografiske restriksjoner, men bør ikke brukes til torrents eller andre sensitive aktiviteter.

Last ned Tor nettleseren

Tor The Onion Router LogoEn annen mulighet til å skjule IP-adressen din er å installere Tor nettleseren. Tor er en gratis nettleser du kan bruke til å surfe på nettet anonymt. Den krypterer dine data for så å sende den gjennom forskjellige servere (Tor noder) over hele verden. Dette gjør det mye vanskeligere for andre å spore dine nettaktiviteter. Tor nettleseren skjuler også IP-adressen din så andre parter ikke kan se den. Et minus er at den krypterer kun trafikken inne i selve nettleseren, så den gir deg ikke den samme komplette beskyttelsen en VPN gir. Og ettersom dine data er rutet gjennom mange forskjellige servere vil surfeopplevelsen mest sannsynelig være betydelig langsommere i motsetning til en topp VPN.

Koble til et offentlig Wi-Fi hotspot

En siste metode du kan bruke om du ønsker å skjule den private IP-adressen din er å koble til et offentlig Wi-Fi hotspot isteden. Selv om dette kan hjelpe deg å maskere den ekte IP-adressen din er det en risikabel taktikk. I dette scenarioet tar du til deg IP-en til Wi-Fi-nettverket istedenfor din vanlige. Men som vi tidligere har nevnt er de fleste offentlige Wi-Fi hotspots langt fra sikre, så hvem som helst bruker av samme nettverket kan se dine nettaktiviteter. Om de vil kan de til og med fange opp dine data. Selv om det er sant at du kan skjule din ekte IP ved å koble til offentlige Wi-Fi-nettverk gjør det deg ekstremt utsatt for hackere. Så om du bruker offentlig Wi-Fi vil vi alltid anbefale deg å gjøre dette med en VPN for å beskytte deg.

Oppsummering

Hvis du ikke beskytter IP-adressen din kan myndigheter, nettsteder, nettleverandør og selv andre personer som bruker det samme nettverket potensielt ha mulighet til å snoke på din datatrafikk til en hver tid. Dersom du ikke liker dette, er det lurt å skjule IP-adressen. Dette gjelder selv når du tror du ikke har noe å skjule. Hva du gjør på nettet er ganske enkelt ingen annens business en din.

I tillegg kommer endring av IP-adressen din med et par fine fordeler. Du kan for eksempel bruke en VPN for tilgang til blokkerte nettsteder eller geografisk spesifikt innhold. Og det vil også være mye vanskeligere for din nettleverandør til å spore eller spionere på deg, og det vil også holde annonsører fra og nå dine data. Når det kommer til å skjule eller endre din IP-adresse, er en VPN en langt mer sikker og effektiv metode. Ved å investere i en anerkjent VPN-tjeneste kan du skjule din IP-adresse og oppnå det høyeste nivået av personvern og sikkerhet når du er på nettet.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.