5 øyne, 9 øyne, og 14 øyne forklart

5 9 14 yeux
Klikk her for en oppsummering
5 øyne, 9 øyne, 14 øyne: en oppsummering

‘5 øyne, ‘9 øyne, og ’14 øyne refererer alle til samarbeidstiltak mellom (for det meste) vestlige land som utveksler sensitiv data. Disse landene samler informasjon om deres borgere og deler dette med hverandre om nødvendig. Med andre ord spionerer de på sine innbyggere. Datainnsamling på dette nivået kan være nyttig ved og eksempelvis lokalisere en terrorist eller en internasjonal kriminell. Men for det meste forstyrrer dette vårt private rom og personvern.

Om du ønsker å forbli nokså anonym ved nettsurfing, bør du antakeligvis starte og bruke en VPN. I lys av 5 øyne, 9 øyne, og 14 øyne er det viktig å velge en VPN-leverandør som ikke befinner seg i et av disse landene som tar del i disse alliansene. Når alt kommer til alt vil de ikke være underlagt disse påtrengende personvernslovene om de befinner seg andre steder. Derfor vil de være i bedre stand til å beskytte ditt personvern. Et godt valg å vurdere er ExpressVPN:

Ønsker du å vite mer om 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne? Fortsett å les nedenfor! 

Eye on Laptop

Om du er interessert i personvern, har du kanskje hørt om betegnelsen «5 øyne», «9 øyne», og «14 øyne». Disse begrepene er brukt til å beskrive en koalisjon av land som jobber sammen med og samle og dele all slags data. Disse landene har i essens blitt til en nærmest global organisasjon med tilgang til enorme mengder av informasjon.

Dersom du bor i et av disse koalisjonslandene kan det være godt å vite hva dine myndigheter kan dele av informasjon om deg med de andre medlemmene av disse alliansene. Dette har alvorlige konsekvenser for ditt personvern på nettet. Hva disse 5, øyne, 9, og 14 øyne-landene nøyaktig gjør, hvordan de oppsto, og hvilke følger deres handlinger har for ditt personvern vil bli omdiskutert i denne artikkelen.

Opprinnelsen til 5 øyne

Den opprinnelige 5 øyne-alliansen ble formet in 1940-årene. Den startet som en union mellom USA og Storbrittania: den såkalte UKUSA-avtalen. Denne muliggjorde enklere utveksling av informasjon mellom USA og Storbrittania. Canada, Australia, og New Zealand tilsluttet seg UKUSA-avtalen, fordi de var samveldeland med et likt rettssytem. Dette er hvordan 5 øyne, også kjent som FVEY, så dagens lys.

Utviklingen av ECHELON-overvåkningsystemet

Under den kalde krigen utviklet FVEY et system som gjorde det mulig og fange opp Sovjet-kommunikasjon. Dette systemet kalt ECHELON-overvåkningsytemet er nå brukt til å overvåke kommunikasjonen til billioner av mennesker over hele verden.

Allmennheten ble klar over ECHELON-systemet på 90-tallet, noe som førte til et lite opprør i Europa og USA. Terrorangrepet den 11. september og den påfølgende krigen mot terror ble brukt som argument til fortsettelse og økende overvåkningspraksiser. Fra og med da skiftet fokuset på overvåkning seg til internett. Dette gir mening ettersom internett var på vei oppover, og på dette tidspunktet foregår det meste av vår kommunikasjon der.

5 øyne og økende overvåking på verdensbasis

Keylogger HackerMed utvidelsen av ECHELON-systemet og datautvekslingen mellom de 5 øyne-landene ble det klart at masseovervåkning ble normen på verdensbasis. Selv i dag er kommunikasjon mellom statsmenn og innbyggere fanget opp og delt med de andre 5 øyne-landene i storstilt skala. Grunnet avtalen har mengden overvåkning bare økt med årene.

Lovgivningen i USA pleide å bemerke at NSA ikke hadde lov til å spionere på sine egne innbyggere. Men ettersom reglene er annerledes i andre land, kan det være enklere for USA og ha utenlandske organisasjoner, som for eksempel en fra Storbrittania til å spionere på sine innbyggere. På grunn av 5 øyne-alliansen kan Storbrittania enkelt dele informasjon med NSA. Dette skaper muligheter for land å omgå sine egne personvernslover og bruke masseovervåkning på sine innbyggere.

I mellomtiden har flere nye spionasjelover blitt introdusert i flere land. På nåværende tidspunkt har det amerikanske NSA tillatelse og adgang til telefonhistorikk, spore folk hvor enn de befinner seg, og hacke enheter om nødvendig. I tillegg har Storbrittania blitt enig om å introdusere en ny spionasjelov, og Russland og Kina har gjort seg enig til å samarbeide når det kommer til nettspionasje for å bedre ruste seg mot nettangrep.

Utvidelse av 5 øyne-alliansen: 9 øyne og 14 øyne

Over tid har 5 øyne-alliansen ekspandert til å inkludere andre land i tillegg. Disse forskjellige alliansene har vokst seg til et stort nettverk av land som deler sensitiv informasjon med hverandre. Dette inkluderer kommunikasjon mellom innbyggere og organisasjoner.

De 9 øyne-landene inkluderer de originale 5 øyne-landene og Nederland, Frankrike, Danmark og Norge. Mens de 9 øyne for det meste er en utvidelse av de 5 øyne, er samarbeidet mellom disse ni landene mindre intenst enn hva som er tilfelle med de 5 øyne. Til slutt har vi også 14 øyne-alliansen, som inkluderer ytterligere Belgia, Italia, Tyskland, Spania, og Sverige. Her er også målet å samle informasjon og dele det med hverandre ved behov. Men 14 øyne er ikke like streng og intens i sitt samarbeid som 9 øyne og 5 øyne er. Allikevel deler disse 14 landene sensitiv informasjon med hverandre uten trøbbel. Denne informasjonen omfatter til og med privat kommunikasjon mellom innbyggere.

Beskytt deg mot masseovervåking

Ettersom mer og mer av vårt liv foregår på nettet og personvern på nettet er i ferd med å bli et viktig tema, er det greit og være klar over konsepter som 5,9, og 14 øyne-alliansene. Slike prosjekter kan potensielt krenke ditt personvern. En offentlig etat i ditt land kan fange opp din personlige kommunikasjon. Senere kan de dele denne kommunikasjonen, og andre personlige data med offentlige etater i andre land. Dine myndigheter kan gjøre dette uten din direkte tillatelse.

For å beskytte seg mot slike krefter, velger noen nettbrukere nå og bruke en VPN. En VPN er veldig effektiv når du ønsker å beskytte ditt personvern på nettet og skjule din datatrafikk fra snokende øyne. Men det er en ting verdt å merke seg: om du spesielt ønsker å bruke en VPN for å sikre at du er utenfor rekkevidden til de 5,9,14 øyne-landene bør du velge en VPN som ikke er basert i noen av disse landene. Noen eksempler på premium VPN-leverandører som ikke er del av masseovervåkningen til de 14 øyne-landene er:

ExpressVPN

ExpressVPN er en stor aktør på VPN-markedet. Denne leverandøren befinner seg på de britiske jomfruøyene. Derfor trenger du ikke bekymre deg om 5 øyne og de andre alliansene så mye om du regelmessig bruker denne VPN-en.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

NordVPN

I skrivende stund er NordVPN den største VPN-en der ute. Selskapets hovedkvarter har beliggenhet i Panama. Dette landet er ikke del av 5,9, og 14 øyne-alliansene.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

CyberGhost

CyberGhost er en annen populær VPN. Denne leverandøren har team som jobber i både Romania og Tyskland. Men hovedkontoret deres er i Romania, som plasserer dem utenfor de 5,9, og 14 øyne jurisdiksjonen.

CyberGhost
Tilbud:
 Fra $1,99 per måned
Fra
$1.99
8.8
  • Meget brukervennlig
  • Høy kvalitet for en lav pris
  • Torrents og Netflix er mulig
Besøk CyberGhost

Oversikt over 5 øyne, 9 øyne, og 14 øyne-land

Nedenfor kan du finne en hurtig oversikt over landene som utgjør 5 øyne, 9 øyne, og 14 øyne-alliansene.

5 øyne land9 øyne land14 øyne land
USAUSAUSA
StorbrittaniaStorbrittaniaStorbrittania
AustraliaAustraliaAustralia
CanadaCanadaCanada
New ZealandNew ZealandNew Zealand
NederlandNederland
FrankrikeFrankrike
DanmarkDanmark
NorgeNorge
Belgia
Italia
Tyskland
Spania
Sverige

Oppsummering

De 5 øyne, 9 øyne og 14 øyne-landene utgjør en enorm vestlig allianse som utveksler sensitiv informasjon og bruker masseovervåkning. Det har nærmest blitt til et globalt spionasjenettverk. Avtaleverket mellom disse landene tillater dem å omgå sine nasjonale personvernslover og få tak i mer informasjon enn de burde. Som resultat, hvis du lever i et av disse 14 øyne-landene kan dine myndigheter utveksle all informasjon med offentlige etater i de andre 13 landene. Derfor er det kanskje ingen dårlig ide og forbedre ditt personvern på nettet med en VPN. En god VPN forsikrer at ingen kan fange opp din nettrafikk. Du tror kanskje at du ikke har noe å skjule, men med så mange snokende øyne, hvem vet hva de kan se – og hva de kan bruke din informasjon til.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.