Inkognitomodus: Hvor anonym gjør det deg?

Uomo davanti a un computer con un uomo mascherato per raffigurare la navigazione anonima
Klikk her for et sammendrag av denne artikkelen
Sammendrag: Hvor anonymt er inkognitomodus?

De fleste nettlesere har en inkognitomodus. Når du bruker den, lagrer nettleseren din ingen informasjon om nettstedene du besøker. Dette gir deg litt ekstra personvern på nettet, men er ikke nok hvis du vil surfe anonymt og sikkert på nettet.

Hvis du vil surfe mer anonymt, anbefaler vi å ta følgende forholdsregler:

  • Bruk en pålitelig og pålitelig VPN. Vi anbefaler ExpressVPN, fordi den tilbyr høye hastigheter og høy kvalitet.
  • Bruk Tor-nettleseren.
  • Ikke logg inn på brukerkontoer hvis du vil holde en økt anonym.
  • Bruk en anonym søkemotor.
  • Unngå å opprette bokmerker.

Vil du vite mer om inkognitomodus og anonym surfing? Les vår artikkel nedenfor for å få svar på alle spørsmålene dine.

Har du noen vært på jakt etter en hemmelig gave til din bedre halvdel? Trenger du å logge på nettbanken din på en datamaskin som ikke tilhører deg? Eller besøker du sider med innhold for voksne, noe du vil beholde for deg selv. Det er mange grunner til å surfe så anonymt som mulig og holde det du gjør på nettet skjult. Heldigvis er det mange måter å gjøre dette på, selv om ikke alle er like pålitelige. Mange nettlesere har i dag et innebygd et alternativ som kalles «inkognito» eller «privat surfing». Men hvor anonym er denne inkognitomodusen virkelig?

Vi kan allerede fortelle deg at inkognitomodus ikke er så anonym som du kanskje tror. Hvis du virkelig vil være anonym på nettet, er det bedre å bruke en VPN-tjeneste.

Hva er inkognitomodus?

Begrepet «inkognito» taler for seg selv. Når du aktiverer inkognitomodus, er du inkognito eller ikke gjenkjennelig. I det minste er det ideen. I praksis er du imidlertid langt fra gjenkjennelig.

I dag er «privat surfing»-modus et standardalternativ i mange nettlesere. I noen tilfeller kan det gi brukeren litt ekstra anonymitet. Mange sletter regelmessig internettdata, inkludert søkeloggen, informasjonskapsler, passord og så videre. Inkognitomodus tar seg av dette, så du slipper å gå gjennom denne prosessen hver gang selv. I stedet for å slette internettdataene dine regelmessig, kan du bruke denne modusen, og ingen av internettdataene dine blir lagret på datamaskinen din.

Dette er imidlertid alt annet enn en grundig måte å surfe anonymt på. For det første lagres ikke bare dataene i inkognitovinduet. IP-adressen din, operativsystemet, fontene du har installert og all slags annen informasjon kan fremdeles lagres mens du surfer i inkognitomodus. Videre sørger inkognitomodus bare for at data ikke lagres på datamaskinen din, men de sendes fortsatt til internett.

Hvordan blir jeg inkognito i nettleseren min?

De fleste nettlesere har en inkognitomodus. Dette blir noen ganger også referert til som en inkognitoskjerm, en privat skjerm eller privat modus. Tabellen nedenfor forteller deg hvordan du starter inkognitomodus på din PC når du bruker Chrome, Edge, Firefox, Brave eller Safari.

NettleserMusTastatur
ChromeInnstillinger (høyre hjørne) & Nytt inkognitovinduCtrl + Shift + N
EdgeInnstillinger (høyre hjørne) > Nytt InPrivate-vinduCrtl + Shift + P
FirefoxInnstillinger (høyre hjørne) > Nytt privat vinduCtrl + Shift + P
BraveInnstillinger (høyre hjørne) > Nytt privat vinduCtrl + Shift + N
SafariInnstillinger (høyre hjørne) > Privat nettlesing-modusShift + + N

Illustrert nedenfor er noen eksempler på private vinduer i flere forskjellige nettlesere. Sekvensen fra øverst til venstre til nederst til høyre er: Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox og Brave.

Hvordan åpne en inkognitofane som standard

Vi har allerede diskutert hvordan du aktiverer inkognitomodus i de forskjellige nettleserne. Selv om det er veldig enkelt å bytte til inkognitomodus, er det også lett å glemme å gjøre dette. I stedet for å alltid slå på inkognitomodus manuelt, kan du også velge at nettleseren skal starte i inkognitomodus som standard.

Google Chrome

Med Google Chrome kan du sørge for at inkognitomodus starter automatisk ved å følge disse trinnene:

  • Høyreklikk på Google Chrome-snarveien (på oppgavelinjen, på skrivebordet eller i startmenyen). Det vises en meny som inneholder bokmerkene dine, mest besøkte nettsteder og så videre.
  • Høyreklikk på Google Chrome-ikonet og velg «Egenskaper».
  • Gå til «Mål» tekstboksen. På slutten av «Mål»-feltet, legg til «-incognito» (etter anførselstegnene og med et mellomrom like før). Dette vil trolig se slik ut:»C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe» -incognito.
  • Klikk på «OK» nederst for å lagre endringene.
  • Neste gang du starter Google Chrome, starter den automatisk i inkognitomodus.

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox tilbyr også muligheten til å aktivere det private vinduet som standard:

  • I Firefox, gå til «Alternativer»-menyen ved å klikke på de tre linjene øverst til høyre i nettleseren og velge «Innstillinger».
  • Klikk på «Personvern og sikkerhet»-fanen til venstre i vinduet for å få tilgang til personverninnstillingene dine.
  • Under «Historikk» klikker du på «Firefox vil»-boksen og velger «Bruk egne innstillinger for historikk». Flere alternativer vises.
  • Merk av for «Alltid bruk privat nettlesing-modus».
  • Du blir bedt om å starte Firefox på nytt. Klikk på «Start Firefox på nytt».
  • Firefox vil nå bruke innstillingene for privat nettlesing-modus som standard. Det vanlige nettlesergrensesnittet vises, og du vil ikke se noen forskjell i Firefox-nettleservinduet.

Safari

Safari-nettleseren på MacOS har også et alternativ som lar deg åpne den i privat modus som standard:

  • Åpne Safari og klikk på «Safari – Innstillinger».
  • Klikk på boksen «Safari åpnes med» under «Generelt» og velg «Et nytt privat vindu».
  • Hvis du har fulgt trinnene ovenfor, åpner nettleseren automatisk privatmodus.

Brave

Hvis du alltid vil at Modig skal åpne i inkognitomodus, følger du trinnene nedenfor:

  • Høyreklikk på Brave-ikonet i oppgavelinjen.
  • Klikk på «Egenskaper».
  • Gå til fanen «Snarvei».
  • Gå til tekstfeltet «Mål». Legg til «-Incognito» bak Brave.exe.
  • Klikk OK for å lagre endringene.

Microsoft Edge tillater foreløpig ikke brukerne å starte nettleseren i privatmodus som standard. Dette inkluderes i fremtidige oppdateringer.

Slik deaktiverer du inkognitomodus

Vil du deaktivere inkognitomodus og bruke standardmodus igjen? Det er veldig enkelt og kan gjøres når som helst. Gå til vinduet der privatmodus er aktivert. Inkognitovinduet ser annerledes ut for hver nettleser. Klikk på krysset øverst i høyre hjørne og inkognitomodus blir deaktivert.

Har du satt nettleseren din til å åpnes inkognitomodus automatisk? Da gjør du det motsatte av trinnene du har tatt for å aktivere dette alternativet, som du finner i de forrige avsnittene. Tar Firefox som et eksempel: gå til innstillingene dine og sørg for at du fjerner merkingen for «Alltid bruk privat nettlesing-modus».

Lokal vs. nettanonymitet

Når man snakker om anonym surfing, er det viktig å skille mellom lokal og nettanonymitet. Forskjellen mellom de to avhenger av stedet der dine nettaktiviteter lagres. Dette kan skje både på din egen datamaskin og hos andre parter, for eksempel nettsteder eller online trackere som har som mål å lære mer om din nettatferd.

Lokal anonymitet betyr at nett-historikken din, preferanser, informasjonskapsler og så videre ikke lagres på din lokale enhet. Nettanonymitet betyr at denne informasjonen ikke lagres eller spores av nettsteder, informasjonskapsler, offentlige etater, hackere, søkemotorer, internettleverandører, nettleserutvidelser og mer. Med andre ord betyr lokal anonymitet at dataene dine ikke lagres på enheten din, mens nettanonymitet betyr at de ikke spores av ulike nettaktører.

Nettleserens inkognitomodus gir deg bare lokal anonymitet. Den gjør at dine aktiviteter på nettet ikke blir lagret på din lokale enhet. Inkognitomodus beskytter imidlertid ikke din nettanonymitet, siden informasjonen din fremdeles er synlig for informasjonskapsler, utvidelser, Internettleverandører, offentlige etater, søkemotorer og mange andre parter. IP-adressen, operativsystemet, plasseringen og all slags annen informasjon forblir sårbar selv når du surfer i inkognitomodus. For en god oversikt over parter som kan følge deg på nettet, ta en titt på vår artikkel om hvem som kan se surfehistorikken din.

Inkognitomodus i praksis: et konkret eksempel

Anonymity SmartphoneSe for deg dette: du vil kjøpe nye jeans. Du åpner nettleseren din, åpner en inkognitofane og går til https://www.asos.com/. Du surfer på nettstedet en stund, går gjennom flere sider med jeans og velger forskjellige størrelser. Dessverre finner du ikke det du leter etter, så du lukker nettleseren igjen. Hvilken informasjon er samlet inn om deg?

Siden du brukte inkognitomodus, vil ikke internettloggen og informasjonskapslene dine være lagret på enheten din. Det faktum at du besøkte asos.com, søkte etter jeans, klikket på spesifikke jeans, valgte størrelser – ingen av denne informasjonen er lagret på enheten din. Hvis noen hadde brukt datamaskinen din, vil de ikke kunne se hva du lette etter. Som sådan er inkognitomodus et flott verktøy for å se på gaver til dine venner og familie.

Selv om din nettaktivitet ikke lenger er synlig i nettleseren din, har du definitivt lagt igjen spor på nettet. Under økten din, var IP-adressen din synlig for nettverksadministratoren, internettleverandøren din og asos.com. Med andre ord: privat surfing hjelper deg bare med å skjule din nettatferd for folk som bruker samme enhet, og ikke for parter som uansett vil kunne se IP-adressen din.

Hva gjør inkognitomodus?

Det at andre parter kan se IP-adressen din, betyr ikke at inkognitomodus er helt ubrukelig. Det er en praktisk utvidelse av nettleseren din for å beskytte din lokale anonymitet. Det fungerer raskt og enkelt: Når du har åpnet inkognitovinduet, er du klar. Inkognitomodus sørger for at:

  • Nettleserloggen din holder ikke rede på noe: nettstedene du besøker blir ikke lagret på datamaskinen eller i nettleseren, og søkehistorikken din blir heller ikke lagret. Dette er også nyttig når du er på en offentlig datamaskin.
  • Informasjonskapslene du bruker mens du surfer på internett, slettes når du lukker nettleseren.
  • Informasjonen du oppgir i elektroniske skjemaer (brukernavn, passord osv.) Blir slettet etter økten. Hvis du for eksempel skriver inn postnummeret ditt på siden til en butikkjede for å søke etter åpningstider, blir denne informasjonen ikke lagret på datamaskinen din. En viktig ting å merke seg her er at informasjonen du fylte ut blir sendt til nettstedet du besøker når du trykker ‘OK’. Den blir lagret der, selv etter at du har lukket vinduet.
  • Du kan kanskje komme deg rundt betalingsmurer. Noen nettsteder, som The New York Times, setter opp betalingsmurer. Dette betyr at brukere har tilgang til et begrenset antall artikler før de må skaffe seg et betalt abonnement for å se noe mer innhold. Du kan komme deg rundt dette ved å åpne nettleseren din i inkognitomodus. Eventuelle sporings-informasjonskapsler blir slettet når økten din er over. Når du besøker nettstedet igjen, kan det se ut som om du er en ny besøkende og får et nytt utvalg av gratis artikler.

Hvis du ikke bruker privatmodus, blir alle nettsteder du besøker lagret på datamaskinen din. Dette gjelder også alle informasjonskapsler og utfylte skjemaer som lagrede passord og adresser. På denne måten kan andre være i stand til å tegne et veldig nøyaktig bilde av internettadferden din uker eller måneder etter at du åpnet nettleseren.

Hvordan fungerer informasjonskapsler?

Cookies on screen

Informasjonskapsler samler stadig inn data om nettleserens atferd uten at du merker det. For eksempel kan informasjonskapsler se når du besøker nettsteder, hvilke sider du ser på, hvilke søkeord du bruker og hva slags produkter du kjøper. Informasjonskapsler kan også være i stand til å se posisjonen din, hvor lenge du blir på bestemte deler av en side og hvilke annonser som er mest effektive. På denne måten kan annonseringsselskaper få et bedre bilde av deg som potensiell kunde.

Disse informasjonskapslene er fremdeles aktive når du bruker inkognitomodus, men de lagres ikke. Med andre ord, neste gang du besøker ASOS, vet ikke disse informasjonskapslene at du er brukeren som lette etter jeans sist du besøkte siden.

Hva kan ikke inkognitomodus skjule?

Det viktigste elementet som inkognitomodus ikke skjuler, er IP-adressen din. Din «Internet Protocol» (IP)-adresse er både et identifikasjons- og et lokaliseringsverktøy. Denne adressen forteller internett nøyaktig hvem og hvor du er.

Hver enhet som har tilgang til internett har en IP-adresse. Du kan se det som den digitale ekvivalenten til en postadresse for enheten eller ruteren. Når du besøker et nettsted, sender du faktisk en forespørsel til en nettside om å sende informasjon til IP-adressen din.

Fordi hver forespørsel over internett er knyttet til en IP-adresse, kan man enkelt spore atferden til folk. Inkognitomodus forhindrer ikke at IP-adressen din blir koblet til dine online-søk. Derfor må du endre eller skjule IP-adressen din på en annen måte hvis du vil ha et tryggere og mer privat nettmiljø.

IP-adressen din er enkel å spore

Inkognitomodus skjuler ikke internettaktiviteten din fra parter som kan se IP-adressen din. Disse partene kan være nettsteder du besøker, din internettleverandør eller administratoren av nettverket (f.eks. din arbeidsgiver). Hvis du logger deg på Facebook-kontoen din på arbeidsdatamaskinen din i privat modus, kan det hende at arbeidsgiveren din kan se dette.

Selv offentlige etater kan være i stand til å spore dine aktiviteter på nettet. Myndighetene kan gå til en ISP (Internet Service Provider) for å be om internetthistorikk og navn og adresseopplysninger for spesifikke IP-adresser. Denne informasjonen kan da også bli delt med myndigheter i andre land. Imidlertid har ikke internettleverandører alltid en plikt til å oppgi brukernavn og adresseinformasjon til tredjeparter. Nylige søksmål har vist at dette er tilfelle.

Hvis du fremdeles deler internettadferd og personlig informasjon mens du surfer i et privatmodus med nettsteder, internettleverandører, arbeidsgivere og nettverksoperatører, er ikke din nettanonymitet godt beskyttet. Derfor er det mye bedre å bruke en VPN for å beskytte anonymiteten din på nettet.

Komme seg rundt inkognitomodus

I tillegg til at inkognitomodus bare sørger for lokal anonymitet, er det en rekke spesifikke situasjoner der den heller ikke fungerer. For eksempel kan datamaskinen lagre informasjon, selv når du er i inkognitomodus, når:

  • Du legger til bokmerker (favoritter) eller laster ned filer.
  • Foreldrekontrollprogramvare er installert på enheten.
  • Datamaskinen din er infisert med spionprogramvare.
  • Du logger deg på bestemte nettsteder som Google eller Facebook.
  • Nettsteder bruker ‘fingeravtrykk for nettleser’

Alt dette blir forklart under.

Bokmerker og nedlastning

Alt du laster ned og alle bokmerker du oppretter under en inkognito-økt, lagres på datamaskinen. Ikke forvent at de forsvinner når økten er over.

Foreldrekontroll

Noen velger å sette opp programvare for foreldrekontroll på en delt datamaskin. Dette gjør at foreldre kan holde rede på hvilke websider barna deres besøker, og for eksempel hvilke videoer de ser på YouTube. Inkognitomodus kan vanligvis ikke skjule nettleserloggen fra denne typen programvare. Programvaren vil plukke opp alt uansett.

Spionprogramvare

Spionvare er en form for skadelig programvare som lar eieren av de spyware-infiserte enhetene bli spionert – vanligvis uten deres viten. Hvis det er spionprogramvare på datamaskinen din, kan den for eksempel registrere alle tastetrykkene dine eller føre logg over alle internettaktivitetene dine. Inkognitomodus kan ikke stoppe dette.

Logge på nettsteder

I det øyeblikket du logger på et nettsted, for eksempel Google eller Facebook, kan alt du gjør på nettstedet (og ofte til og med utover det nettstedet) spores. Gigantiske plattformer elsker å få informasjon om deg. Når du logger på en personlig konto, kan alle handlinger som blir utført mens du bruker den kontoen kobles til hverandre, selv når du bruker inkognitomodus.

Fingeravtrykk for nettleser

Browser Fingerprinting Computer

Nettsteder blir mer og mer sofistikerte hver dag, og noen strekker seg langt for å identifisere besøkende. Noen har muligheten til å lage et såkalt “digitalt fingeravtrykk” mens du surfer, selv når du har adblockers eller er i inkognitomodus. Nettsteder forteller deg knapt når de oppretter en profil på deg. Når du besøker et nettsted som deltar i fingeravtrykk i nettleseren, sender nettstedet en forespørsel om ytterligere informasjon til nettleseren. Denne informasjonen kan omfatte data om brukerens operativsystem, antall skrifter som er installert, hvilke nettleserutvidelser som er lagt til, og mange andre identifiserende funksjoner.

Disse bitene av informasjon avslører ikke mye om deg av seg selv. Imidlertid er det mulig å opprette en unik profil på nesten alle online besøkende. Dette betyr ikke at nettstedet vil vite identiteten din, men de vil sannsynligvis tildele deg et profilnummer og være i stand til å gjenkjenne deg når du kommer tilbake til nettstedet deres, selv når du bruker inkognitomodus eller en skjult IP-adresse.

Hvis du vil sjekke om fingeravtrykk i nettleseren kan brukes på deg, kan du besøke Panopticlick.

Hvis du er en av menneskene hvis nettleser er utsatt for fingeravtrykk, er et av alternativene du har å installere Privacy Badger utvidelsen. Denne utvidelsen ble utviklet av de samme menneskene som Panopticlick og kan installeres på Firefox, Opera, Chrome, Brave, Iridium og Android. Dessverre vil ikke dette løse hele problemet. Det triste er at vi ennå ikke har funnet ut en idiotsikker måte å motvirke fingeravtrykk på nettleseren.

Effektive metoder for å surfe anonymt

Som diskutert ovenfor er det ikke nok å bruke inkognitomodus for å kunne surfe anonymt på internett. Hvis du ønsker å gjøre dette, er det viktig å ta ekstra forholdsregler. Mulige tiltak inkluderer:

  • Installere og bruke en pålitelig VPN.
  • Bruke Tor-nettleseren.
  • Ikke logge på online plattformer.
  • Bruke anonyme søkemotorer som DuckDuckGo.
  • Unngå å opprette bokmerker.

Den viktigste og mest effektive måten å bla anonymt er å installere og bruke en god VPN.

Anonym surfing med en VPN

VPN krypterer all internettrafikken din. De endrer den virkelige IP-adressen din til IP-adressen som hører til VPN-serveren, slik at din virkelige adresse og plassering ikke lenger er synlig for nettstedene du besøker. På denne måten lar en VPN deg surfe mer anonymt og sikkert, mens inkognitomodus bare sørger for at internettrafikken din ikke er lagret på din egen datamaskin.

Det er veldig enkelt å sette opp en VPN-tilkobling:

  1. Få et VPN-abonnement hos en VPN-leverandør du velger.
  2. Installer VPN-programvaren på enheten din.
  3. Start VPN-programvaren.
  4. Logg inn med kontoen som følger med abonnementet ditt.
  5. Slå på VPN og velg VPN-serverplasseringen du vil bruke.
  6. Du er nå beskyttet av VPN-en. Fra nå av er all internettrafikken din kryptert, og du kan surfe anonymt.

En av de beste VPN-leverandørene som finnes er ExpressVPN. Ved å klikke på knappen nedenfor, blir du automatisk sendt videre til den offisielle nettsiden til denne leverandøren. Hvis du foretrekker en annen VPN, har vi også en et stort utvalg av VPN-anmeldelser som du kan se igjennom.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

Siste tanker

Inkognitomodus kan hjelpe deg med å gjøre internettadferden mindre synlig for andre brukere av datamaskinen din. Det gjør deg imidlertid ikke anonym på internett. Betyr dette at du ikke kan surfe på internett trygt og anonymt i det hele tatt? Heldigvis nei. Du kommer imidlertid ikke langt med bare inkognitomodus.

For å kunne surfe på anonymt internett, må du ta andre forholdsregler. Vi anbefaler bruk av en VPN. Inkognitomodus bør sees på som et ekstra lag med lokal sikkerhet på toppen av en rekke andre metoder du kan bruke for å surfe anonymt.

Hvor anonym er inkognitomodus? - FAQ

Har du et spørsmål om inkognitomodus på enheten din? Du finner de vanligste spørsmålene som er oppført nedenfor. Bare klikk på et spørsmål for å lese svaret.

Mange nettlesere har inkognitomodus som gir brukeren mer anonymitet. Når du åpner privatmodus, kan du surfe på internett uten at nettleserens oppførsel og internettdata blir sporet av nettleseren. Med andre ord: du trenger ikke å tømme din egen nettleserlogg. Imidlertid er det absolutt ikke nok å bruke inkognitomodus for å kunne surfe anonymt på internett.

Inkognitomodus sikrer at:

  • Nettleserloggen din lagrer ikke noe: nettstedene du besøker er ikke lagret på datamaskinen eller i nettleseren.
  • Informasjonskapslene du bruker mens du surfer, slettes etter at du har lukket nettleseren.
  • Informasjonen du oppgir i elektroniske skjemaer slettes etter internettøkten.

Inkognitomodus skjuler ikke IP-adressen din. Det sikrer bare lokal anonymitet. Dette betyr at bruk av inkognitomodus ikke vil forhindre andre i å se internettadferden din. Nettstedene du besøker ser fortsatt nøyaktig hva du gjør og hvem du er.

Også inkognitomodus fungerer ikke hvis det for eksempel er foreldrekontroll på enheten din eller datamaskinen din er infisert med spionprogramvare.

Å bare bruke inkognitomodus er ikke nok til at du kan surfe anonymt på internett. Hvis dette er målet ditt, er det viktig å ta ekstra forholdsregler. En rekke ting vil hjelpe:

  • Bruk en pålitelig VPN.
  • Bruk Tor-nettleseren.
  • Ikke logg på noen plattformer hvis du vil holde en økt anonym.
  • Bruk en anonym søkemotor, for eksempel DuckDuckGo.
  • Unngå å opprette bokmerker.
Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.