Beste nettleser for ditt personvern: Oppsummering for 2021

Laptop with lock on it

Hvis du bruker feil nettleser, kan selskaper spore hva du gjør på internett. De kan til og med finne ut hva du liker, hva du ikke liker, hvor gammel du er, hvordan du bruker tiden din og mye mer. Men det handler ikke bare om personvern og personlige data. Sikkerhetsbrudd som kan kompromittere passordene dine, sensitiv informasjon eller til og med bankdata er ikke sjeldne. Heldigvis er det fortsatt relativt trygge måter å surfe på nettet. Å bruke den mest personvernorienterte nettleseren betyr at du surfer ganske trygt på nettet. Les videre for å se hva som er den beste nettleseren for personvern.

Hva skjer når du bruker feil nettleser?

Med feil nettleser risikerer du ganske mye:

 • Å ha nettleserloggen utnyttet av private selskaper.
 • Å miste påloggingsinformasjonen din for forskjellige nettsteder.
 • Ved et uhell navigerer du til malware-infiserte nettsteder.

Datainnbrudd, lange personvernavtaler som ingen leser eller forstår og informasjonskapsler er alle en del av problemet. Informasjonskapsler er hovedgrunnen til at du ikke er anonym på nettet. Når du surfer på et nettsted som bruker informasjonskapsler, lagres en liten fil på din PC, Mac eller smarttelefon. Denne filen lagrer ting som aktiviteten din på nettstedet og en unik ID. Denne IDen blir deretter brukt til å spore aktiviteten din og annen personlig informasjon. Slik kan markedsførere vise deg målrettede annonser basert på din nettaktivitet.

Men det handler ikke bare om grådighet fra store teknologibedrifter og e-handelsnettsteder. Brudd kan skje når som helst, hvor som helst på nettet, slik at alle dataene du har lagret i nettleseren din, kan nås av hackere, noe som kompromitterer dine lagrede passord, bokmerkede nettsteder, personlig informasjon og forretningsdetaljer. Chrome, den mest populære nettleseren, er ikke et trygt sted å lagre disse dataene. For eksempel hadde de for en stund tilbake et datainnbrudd på deres nettbutikk for nettleserutvidelser.

Personvern og sikkerhet er alvorlige bekymringer når du surfer på nettet, og bruk av feil nettleser kan gi deg mange problemer. Men ikke bekymre deg, vi har laget en liste som hjelper deg med å velge den beste nettleseren for dine personvernbehov.

Tips: Hvis du vil beskytte personvernet ditt på nettet, må du bruke en VPN av god kvalitet for å beskytte tilkoblingen din til internett og kryptere dataene dine. Et godt og relativt billig alternativ er Surfshark.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
 • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
 • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
 • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Beste nettlesere for personvern – Topp 5

Før vi begynner, la oss forklare det vi tar i betraktning når vi bestemmer hva som er den beste nettleseren for personvern.

For det første kan mange personvernproblemer overvinnes med riktige innstillinger. Selv det å bruke Google Chrome kan være tryggere hvis du går til Innstillinger &  Personvern og sikkerhet og deaktiver en del av sporingen.

Vi tar også hensyn til anonymitet. Med noen nettlesere kan du surfe på nettet i såkalt «inkognitomodus», noe som sikrer en tryggere og mer privat navigasjon (da dette lar deg starte surfesesjonene dine blant annet uten informasjonskapsler).

Vi så også på kryptering. Nettleserbasert kryptering koder dataene dine i ett eller flere beskyttelseslag når du surfer på nettet, så jo mer bedre.

Til slutt vurderer vi også tilleggsdetaljer som nettleserens historiske sikkerhet, noe som betyr at hvis det har skjedd betydelige brudd tidligere, er det mer sannsynlig at vi ikke tar den med her.

Husk at en sikker nettleser ikke utgjør alt, så sørg for at du også leser artikkelen vår om hvordan du surfer anonymt.

1. Tor nettleseren

Tor Logo SmallTor nettleseren bruker NoScript for å maskere din tidligere aktivitet fra nettstedene du besøker. Den sender internettrafikken din gjennom Tor-nettverket, noe som sikrer et stort nivå av anonymitet, og den koder alle dataene dine i tre lag med kryptering. Det er litt komplisert å forklare, så la oss se på fordeler og ulemper med Tor.

ProContra
Tor skjuler identiteten din, preferanser og enhver form for personlige data ved å sende trafikken din gjennom minst tre noder i Tor-nettverket. Dataene dine er kryptert på hver Tor-node (server) den går gjennom. Med mindre du skriver inn dataene dine et sted, gjør dette deg utrolig anonym.Det kan hende at forbindelsen din blir redusert når du bruker Tor. Med mindre du har stor båndbredde, vil trafikkomdirigeringer og trippelkryptering få internett til å gå tregere. Dette betyr at du bør bruke Tor for ting som å bla gjennom Reddit, men hvis du vil streame en film, bør du bruke en av de andre nettleserne på listen.
Tor forhindrer ikke bare å registrere internettaktiviteten din, den sletter til og med alle informasjonskapsler du har installert etter en økt.Siden Tor lar deg streife fritt rundt på det mørke nettet, vil det ikke hindre deg i å få tilgang til skadelige nettsteder, som kan inkludere malware-infiserte nettsteder, noe som utgjør stor sikkerhetsrisiko spesielt for personvern.
Tors tre-lags kryptering legger til et ekstra sikkerhetsnett for å hindre at store selskaper eller hackere stjeler dataene dine. Legg til en VPN på toppen, så er du et digitalt spøkelse.

Totalt sett er Tor-nettleseren en av de sikreste nettleserne der ute. Det forventes av en nettleser som lar deg få tilgang til det mørke nettet, men du bør ikke la tilknytningen til de verste delene av internett påvirke din vurdering av Tor. Edward Snowden berømmet selv Tor Browser for å være sikker og personvernbevisst.

2. Brave

Brave Logo SmallBrave ble grunnlagt i 2016 og er et estetisk alternativ for privat og sikker surfing. Den har alle verktøyene du trenger for å holde nettlesingen din privat, men den er ikke 100% personvernvennlig. Det er noen ulemper med å bruke Brave, men bortsett fra det er det en god nettleser å bruke. Dette er noen av fordelene og ulempene med Brave.

ProContra
Brave harn en innebygd adblocker. Selv om det er en god start, gjør det ikke noe for å beskytte dataene dine. Brave kan imidlertid blokkere markedsførere i å spore din atferd på nettet.I april 2019 lanserte Brave sitt eget annonseprogram, som forståelig nok er forvirrende for brukerne. På den ene siden blokkerer den annonser fra tredjeparter, men på den andre viser den sine egne annonser, som ikke er like målrettede og ikke betaler noen provisjon til skaperne av innholdet du bruker.
Brave er intuitivt å bruke, med et slankt grensesnitt. Brave lar deg også tilpasse nettlesingen din på mange måter.Selv om den er rask, er ikke Brave like rask som Chromium eller Safari.
I 2018 byttet Brave til en Chromium-basert infrastruktur, noe som gjør overgangen fra Chrome enda enklere (mer om Chromium senere).
Brave har noen få anstendige sikkerhetsfunksjoner, inkludert muligheten til å sikre usikre nettsteder med HTTPS.
Brave kan blokkere forsøk på fingerprinting, og hindre at usikre skript lastes inn.
Brave er basert på åpen kildekode og den laster sider ganske raskt.

Generelt er Brave veldig trygg. Det fungerer på et personvernvennlig rammeverk, og det har alle verktøyene du trenger for å sikre websurfing.

3. Mozilla Firefox

Firefox Logo SmallUten kryptering på Tor-nivå har enhver nettleser en høy risiko for å bli kompromittert, selv om utviklerne er forsiktige med personvernet ditt. Bakdører blir funnet hele tiden, og datainnbrudd kan finne sted når som helst. Derfor har sikre nettlesere hyppige oppdateringer, akkurat som Mozilla.

ProsCons
Mozilla Foundation er en ideell organisasjon, så den har ikke noe insentiv til å selge dine personlige data.For noen mennesker kan all tilpasning av Firefox være forvirrende, og du er kanskje ikke helt klar over hva hver innstilling betyr for nettleseropplevelsen din.
Firefox’sikkerhetstiltak inkluderer å skjule posisjonen din, blokkere sporing og stå i veien for annonsører som ønsker å plukke opp dine personlige data.Firefox er fryktelig RAM-sulten, så hvis du bruker en eldre datamaskin, kan det være bedre alternativer, som Brave eller Tor.
Firefox’s «privat modus» sletter all informasjon du legger inn så snart du logger av.Firefox har noen kompatibilitetsproblemer, spesielt med CSS-delene av et nettsted, men det er mange aktive utviklere som løser disse problemene, så du bør være trygg. Bare husk å installere de beste tilleggene for personvern på Mozilla.
Firefox belønner programmerere som finner en bakdør i systemet og varsler dem om det. Firefox tetter deretter disse bakdørene ganske raskt.
Siden Mozilla er en åpen kildekodeplattform, er det en gjennomsiktig nettleser. Hvis noe endres i koden som kan true personvernet ditt, vil allmennheten finne ut av det.

Du må være forsiktig når du bruker Firefox. De deler ikke noe personlig med mindre du gir dem tillatelse til det. På toppen av det må det settes opp mange sikkerhetstiltak på forhånd. Du kan gjøre det ved å trykke på skjoldet ved siden av en hvilken som helst lenke og deretter klikke på “Protection Settings”. Det vises en skjerm som viser en rekke forskjellige sikkerhetsalternativer. Hvis du ikke vil bry deg med å krysse av for hvert sikkerhetsalternativ du finner passende, kan du bare aktivere deres forhåndsinnstillinger. Hvis ikke, må du sørge for at du:

 • Blokkér farlig og villedende innhold.
 • Spør OCSP-responder-servere for å bekrefte gyldighet av sertifikater.
 • Slett informasjonskapsler og nettsteddata når Firefox lukkes.
 • Send alltid nettsteder et «Do Not Track»-signal om at du ikke vil spores.

Alle disse alternativene er tilgjengelige i kategorien «Protection Settings».

4. Safari

Safari Logo SmallSafari er Apples standard nettleser, selv om mange bare laster ned Chrome rett etter at de har kjøpt en ny Mac. I tråd med Apples hermetiske utviklingsfilosofi kan det forhindre at et virus eller en ondsinnet lenke påvirker hele systemet ditt, og den har noen anstendige sikkerhetstiltak.

ProContra
Safari lar ikke ondsinnet kode spre seg til tilkoblingen eller nettleseren din, og det holder dataene dine sikre i tilfelle du har klikket på feil kobling.Safari oppdateres veldig sjelden. På den ene siden er det et stort rødt flagg i tilfelle sikkerhetsbrudd, og det vil være et stort problem for enhver annen plattform. På den annen side, med tanke på hvor tett Apples programvare er, trenger det ikke å være så stort et problem.
Safari vil ikke laste inn mistenkelige nettsteder, og det vil varsle deg om potensiell fare.Safari kan ikke tilpasses som andre nettlesere når det gjelder personvern og sikkerhetsinnstillinger, selv om du kan få det til med noen utvidelser.
Safari lanserte en sporingsforebyggende funksjon, som ikke lar annonsører bruke informasjonen din, og det hjelper deg å være anonym når du surfer på nettet ved å skjule det digitale fingeravtrykket ditt.Som med alle andre store teknologiselskaper, er det snakk om skyggefulle datalekkasjer, og siden Safari ikke er åpen kildekode, kan utenforstående ikke bekrefte disse påstandene.
Safari har mange sikkerhetsutvidelser. De har en enkel bokmerkefunksjon, og du får fordelene med iCloud uten å bekymre deg for å dele dataene dine med Google.

Safari er et bedre valg enn Chrome, men det bør ikke nødvendigvis være ditt beste valg. Ikke uten noen sikkerhetsfremmende nettleserutvidelser. Hvis du fremdeles vil bruke Safari, bør du informere deg om hvilke nettleserutvidelser som finnes.

5. Chromium

Chromium Logo SmallChrome er ikke akkurat et trygt eller et sikkert nettleservalg. Men Google Chrome lastes raskt, har mange nyttige utvidelser, og det har heller ikke dårlig design. Chromium har alle de gode delene av Google Chrome, men uten lekkasje av personlige data og sikkerhetsproblemer.

ProContra
I likhet med Mozilla blir Chromium ofte lappet og oppdatert, men den spiser ikke så mye RAM.Chromium er som et skall av den fullstendige nettleseren du er vant til (Google Chrome). Den mangler kodeker og en anstendig flash-spiller. Det betyr at du ikke vil kunne spille av videoer eller se pdf-filer i den med mindre du konfigurerer og installerer programvare på den selv.
Chromium sender ingen data til Google, og det er åpen kildekode, så du har et helt fellesskap som kan hjelpe deg med å oppdage sikkerhetsproblemer og utvikle nyskapende programvare.
Siden grensesnittet er så likt Chrome, og siden kompatibilitet med utvidelser ikke vil være noe problem, er det enkelt å gjøre en overgang fra Googles nysgjerrige nettleser.

Den største ulempen er også grunnen til at Chromium ikke er like bra nettleser som noen av de andre på denne listen. Det er som Google Chrome, men mer privat og mindre brukervennlig. Andre nettlesere som Brave og Firefox er også trygge, men de ofrer ikke så mye brukervennlighet som Chromium gjør.

Bonusnettleser for mobilenheter: DuckDuckGo Mobile

DuckDuckGo Logo SmallDuckDuckGo Mobile slakter sporere, blokkerer annonser, tvinger HTTPS-tilkoblinger når det er mulig, og det vurderer nettsteder basert på deres sikkerhet. Nettleseren kan automatisk slette navigasjonsdataene dine, og du kan også slette dem selv ved å klikke på flammeikonet nederst i nettleseren. DuckDuckGo Mobile er et veldig godt valg for dine mobile nettbehov.

Nettlesere du bør unngå

De fleste nettlesere vi nevner er gode valg (men noen er bedre enn andre). Med unntak av noen bekymringer med hensyn til Safari, kan du føle deg trygg på nettet med dem alle. Når det er sagt, er det nettlesere du bør unngå hvis du er opptatt av dine personopplysninger.

NettleserHvofor denne ikke er bra for personvern
Google ChromeFør jeg byttet over til Tor, lagret Google over 150 unike interesser for meg. Google sporer hvert eneste trekk du gjør på nettet. Det er sant at Chrome kan optimaliseres for å gjøre navigasjonen litt sikrere, du kan slette informasjonskapslene dine, og du har muligheten til å gjøre tilpasninger. Men det er ikke en nettleser som gjør deg anonym. Etter et søksmål som beskylder Google for å dele data samlet fra brukere i inkognitomodus, er det definitivt ikke den beste nettleseren for personvern.
Microsoft EdgeVi var ikke sikre på hva vi skulle gjøre med Microsoft Edge i denne runden. På den ene siden har den stort sett de samme sikkerhetsalternativene som Safari, minus den hermetiske programvaren til Apple. På den annen side er den heller ikke så forsiktig med dataene dine. Men vi fraråder bruk av Edge. Du bør unngå Microsoft Edge fordi de hadde en utsatt sårbarhet i fjor, noe som gjør at deres sikkerhetstiltak ikke alltid ser ut til å være førsteklasses.
OperaOpera har potensialet til å være en sikker og privat nettleser. Du kan sette opp «inkognitomodus» som standard, du har mange alternativer for sikkerhetstilpasning, og nettleseren har også sin egen «VPN». Men du bør være forsiktig. VPN-en deres logger faktisk dataene dine, noe som gjør den både ubrukelig og en med hensyn til personvern. Vit også at Opera eies av en kinesisk foretak, et land kjent for sin ignorering av personvernproblemer, så du har mange grunner til å velge en annen nettleser.

Hva er den sikreste nettleseren?

Den sikreste nettleseren er definitivt Tor. Den har tre-lags kryptering, et godt fungerende nettverk for å dirigere tilkoblingen din, og alle personverntilpasningene du vil ha, de fleste av dem er aktivert som standard. Bare husk, uten en rask internettforbindelse, fungerer det kanskje ikke for alle dine nettbehov. Vi anbefaler at du bruker den sammen med Brave eller Firefox, for når du vil streame noe og båndbredden ikke er helt på din side.

Husk også, å ha den beste nettleseren for personvern ikke er nok. Du må gjøre mer for å være sikker på nettet.

Bruke nettlesere på den sikre måten

Å være trygg og beskytte personvernet ditt på nettet er en vedvarende innsats, i begynnelsen, men det blir lettere med tiden. Her er hva du bør gjøre når det gjelder nettlesere:

 • Bruk en adblocker.
 • Tøm data, cache og historie når du tar kvelden.
 • Hold deg til nettsteder med HTTPS-tilkoblinger og SSL-sertifikater. Hvis de ikke har det, må du ikke legge igjen sensitiv informasjon.
 • Start den valgte nettleseren din i inkognito- eller privatmodus.
 • Bruk en trygg søkemotor som DuckDuckGo. Gjør det til din nettlesers standard søkemotor.
 • Bruk en VPN for å surfe anonymt på nettet. Hvis du ikke er sikker på hvor du skal begynne, kan du lese artikkelen vår om de 5 besten VPN-ene.
Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.