Det mørke nettet ordbok: definisjon av alt med det mørke nettet

Computer on the table with router and magnifier and a letter A

Det mørke nettet er full av spesiell sjargong og teknisk språk. Mange aktive på det mørke nettet bruker forkortelser som er utydelig for nykommere. Derfor er et kort sammendrag av ofte bruke ord noe som kan være nyttig. Hvis du ønsker å vite mer kan du lese vår artikkel om det mørke nettet.

2FA

2FA er en forkortelse for tofaktorautentifisering. Dette er en mer omfattende måte å sikre en konto på. Istedenfor og bare avhenge av ditt passord, må du med 2FA identifisere deg selv en andre gang for og få tilgang til din konto. Ofte fungerer dette med en kode som blir sendt til din smarttelefon. Denne metoden gjør det vanskeligere for kriminelle å hacke kontoen din.

Alphabay

Alphabay var det største markedet på det mørke nettet etter nedstengningen av den originale Silk Road. Når Silk Road ble stengt ned, flokket de fleste kjøperne seg til Alphabay. Men etter noen år ble også Alphabay stengt av politi.

Blockchain

Blockchain (eller blokkjede på norsk) er den underliggende teknologien for Bitcoin. Den fungerer som et offentlig register for å sikre overholdelse på tvers av brukerne. Den eliminerer i teorien behovet for private banker.

Botnet

Et botnet er et nettverk av enheter som har blitt infisert med virus. På grunn av dette kan en hacker opererer på alle disse infiserte enhetene samtidig. Disse nettverkene kan brukes i DDoS-angrep og er noen ganger solgt på det mørke nettet.

Bridges

Bridges er noder som du kan bruke for tilgang til Tor-nettverket selv om dette nettverket er forbudt i ditt land. En bridge vil gjøre at det ser ut som om du entrer nettverket fra en annen beliggenhet. På grunn av dette gjelder ikke lenger lokale restriksjoner. Noen bruker det også som en måte å hindre at nettleverandøren kan vite at de har entret Tor-nettverket. Ettersom antall bridges er begrenset blir det sett ned på å bruke de til fjollete grunner. Spesielt ettersom personer i enkelte land trenger denne typen program for og oppnå frihet på nettet.

BTC

BTC er en forkortelse gitt til Bitcoins. Det er fortsatt den mest brukte og mest populære kryptovalutaen.

Clearnet

Clearnet er enkelt fortalt alt du kan finne på internett via en søkemotor slik som Google. Dette er alle nettstedene som er offentlig tilgjengelig og ikke krever noen form for registrering eller logg-inn data. Men dette betyr ikke nødvendigvis at nettsteder som krever logg-inn ikke er en del av clearnet.

CP

CP er forkortelse for barnepornografi. Dessverre inneholder det mørke nettet en rekke pedofile nettverk hvor medlemmer utveksler ulovlig materiale. Det er en pågående prosess for politi over hele verden å prøve å stenge ned slike nettverk. Selv hacktivister som gruppen Anonymous har aksjonert mot slik adferd. Derfor vedvarer problemet. Av og til er skyldige arrestert og dømt. Men den store majoriteten av disse samfunnene forblir.

Darknet

Darknet er et synonym for det mørke nettet. Selv om noen meninger om definisjonen varierer, er de to ordene ofte bruke om hverandre.

Hidden Wiki

Hidden Wiki er en godt kjent side på det mørke nettet. Til å begynne med ser den veldig lik ut som Wikipedia. Men på Hidden Wiki kan du finne lenker til sider på det mørke nettet som har blitt gruppert i forskjellige kategorier. Dette hjelper folk å navigere på det mørke nettet. Hvis du befinner deg på Hidden Wiki bør du være forsiktig så du ikke klikker på en lenke til noe som du ikke ønsker å se.

HS

HS er forkortelse for «Hidden Services» (skjulte tjenester). Dette er tjenester funnet på det mørke nettet som er skjult fordi de ikke sporer IP-adressen til brukerne, eller kringkaster sin egen IP-adresse. Kommunikasjon er tillatt, allikevel er alle kanalene skjult.

LEA/LE

LEA og LE er forkortelser for «Law Enforcement Agencies/Law Enforcement» (rettshåndhevingsbyråer/politi). Disse forkortelsene er brukt i chatterom av de som ønsker å holde seg unna. Etterretning og politi er tilstede og aktive på mørke marked for å prøve å fange opp kriminelle. Vær klar over dine rettigheter og gjør ikke noe ulovlig. Det er ikke ulovlig å lese om, eller surfe på det mørke nettet.

Mystery Boxes

Mystery boxes på det mørke nettet var en hype på YouTube. YouTubere latet som de bestilte mystery boxes på det mørke nettet og åpnet disse foran kamera. Mens disse videoene kan se veldig creepy og spennende ut, så er de mest sannsynlig helt falske.

.Onion

.Onion er det mørke nettet sin versjon av .com. Det er domeneendelsen oftest brukt på det mørke nettet. Den fikk sitt navn fra «The Onion Router» (Tor). Tor nettleseren er brukt for tilgang til det mørke nettet.

OS (Live or Host)

OS er forkortelse for operativsystem. Et live OS kan være et OS som midlertidig lastes inn fra program som VirtualBox. Et «host OS» er operativsystemet som du kjører på datamaskinen, for eksempel Windows eller MacOS.

PGP

PGP er forkortelse for «Pretty Goog Privacy». Dette er en kryptografisk metode som brukes av hundretusener av personer daglig til anonym og sikker kommunikasjon.

Red Rooms

Red Rooms er en vanlig myte om det mørke nettet. Mange hevder at det eksisterer enkelte typer nettsteder hvor et antall personer betaler for tilgang til en live-stream hvor de kan se en som blir torturert. Heldigvis har det aldri vært noen rapporter om noen red rooms som faktisk var legitime.

Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto er mest sannsynlig et pseudonym for skaperen og arkitekten bak Bitcoin. Men det er mulig og troverdig at flere personer samarbeidet for å lage Bitcoin.

Silk Road

Silk Road var den originale «suksesshistorien» på det mørke nettet. En ung mann satte opp en helt gratis markedsplass for folk til å konkurrere på. Den ble stengt i 2013 og var mest kjent som en markedsplass for narkotika og våpen.

Tails

Tails står for “The Amnesiac Incognito Live System” og er et OS som du kan laste inn fra en USB-enhet for å anonymt surfe på det mørke nettet. Ingen informasjon om dine aktiviteter vil bli lagret på datamaskinen når du går ut av systemet.

Tor

Tor er forkortelse for The Onion Router. Dette er protokollen som lar deg besøke det mørke nettet. Tor nettleseren er den mest brukte nettleseren til å besøke det mørke nettet med.

Vendor

En Vendor (selger) er en person som prøver å selge varer og tjenester på det mørke nettet på et spesifikt marked.

VPN

VPN står for virtual private network. En VPN blir brukt til å kryptere din data og beskytte ditt personvern på nettet.

Whistleblower

En whistleblower (en varsler) er en som avslører urett begått av et selskap eller en organisasjon til verden utenfor. Ofte fikk de denne innside-informasjonen fordi de jobber for organisasjonen det gjelder. Varslere ønsker som regel og forbli anonyme for ikke å bli sparket eller saksøkt for deling av hemmelig informasjon. Av denne grunn bruker mange varslere det mørke nettet for å komme i kontakt med journalister anonymt.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.