Nettsteder på det mørke nettet som er verdt å besøke

Browser window icon, laptop with onion link icon and submarine icon on a table

Det mørke nettet er den mystiske delen av nettet som de fleste bare får tilgang til med nettleseren Tor. Nettsteder med endelsen ‘.onion’ er skjulte tjenester som ikke er tilgjengelige gjennom vanlige nettlesere (med mindre du gjør mye finjustering). Tor-nettleseren lar deg imidlertid besøke disse tjenestene, samtidig som får et ekstra lag med anonymitet.

Når det mørke nettet er i nyhetene, er det ofte i forbindelse med ulovlige ting. Det er utallige historier om “mørke markedsplasser” der du kan kjøpe narkotika, våpen eller falske pass. Det er et element av sannhet i dette, men ganske ofte er disse historiene overdrevne og usanne.

Vanligvis nevnes aldri de mer positive og noen ganger overraskende tingene du kan finne på den mørke nettet. Denne artikkelen er dedikert til å vise at det er en annen side av det mørke nettet. Vi tilbyr til og med de mest oppdaterte linkene slik at du kan finne ut av det selv. Vi har satt sammen en liste over nettsteder du kan besøke hvis du er nysgjerrig på det mørke nettet, men ønsker å besøke det på en sikker måte. Noen nettsteder på listen er ganske seriøse, mens andre bare er veldig rare.

Vi har laget en liste over nettsteder du kan besøke når du er nysgjerrig på det mørke nettet, men ønsker å besøke det på en sikker måte. Noen nettsteder på listen er ganske seriøse og nyttige, mens andre bare er veldig dumme. Lykke til med å utforske! Vet du ikke hvordan du kommer deg inn på det mørke nettet? Sjekk veiledningen vår for hvordan du får tilgang til det mørke nettet!


Forsiktig: Sikkerhet først når du skal bruke det mørke nettet

Hvis du våger deg videre på det mørke nettet, er det lurt å ta noen forhåndsregler. Siden det mørke nettet er uregulert, er det en økt risiko for malware-infeksjoner og cyberkriminelle som sjekker dataene dine. Forsikre deg om at du har installert antivirusprogramvare og at du bruker en VPN. En VPN krypterer og sikrer all Internett-trafikken. Det sikrer personvernet ditt på nettet og beskytter deg mot visse former for nettkriminalitet.

For å komme i gang kan du prøve Surfshark. For mindre enn 2,50 dollar per måned beskytter Surfshark alle internettdataene dine med kraftig kryptering, så det blir langt vanskeligere å få tilgang til dataene dine. I tillegg blir du anonym når du bruker Surfshark, da IP-adressen din blir skjult. Dette forhindrer regjeringer, internettleverandører og hackere å spore hva du gjør på nettet. Surfshark tilbyr 30 dager pengene tilbake garanti, slik at du kan prøve det helt uten risiko. Det er et viktig skritt hvis du vil utforske det mørke nettet på en trygg måte.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
  • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
  • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
  • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Selv om det mørke nettet ikke er har søkemotorer som Google, er det fremdeles mulig å navigere i det mørke nettet gjennom søkemotorer og kataloger, hvis du vet hvor du skal se. En rekke av de følgende nettstedene kan hjelpe deg på veien. Husk at du må åpne disse Onion lenkene i Tor-nettleseren for at de skal fungere.

1. Hidden Wiki

Dark Web Hidden Wiki homepage

Link til Hidden Wiki: Få tilgang til Hidden Wiki

The Hidden Wiki er en Wikipedia for det mørke nettet der du kan finne linker til forskjellige nettsteder. Som du kanskje legger merke til i denne artikkelen, er nettadressene til mørke websider ofte helt uforståelige. Dette gjør det vanskelig å finne nettstedet du leter etter. På den Hidden Wiki gjør de mye av søket for deg. Videre gir de informative sider om en rekke emner som kan være en interessant lesning.

Stay safe and anonymous on the Hidden Wiki with Surfshark VPN

Pass på at du ikke klikker på en lenke til noe du ikke vil se, fordi Hidden Wiki ikke bare indekserer lovlige nettsteder. Det er faktisk mange forskjellige «Hidden Wiki» nettsteder der ute. The Hidden Wiki pleide å være kjent for å være vertskap for, eller i det minste, indeksere en haug med pedofile nettsteder og har derfor vært gjenstand for nettangrep av FBI og Anonymous. Mange kopier og spin-offs av Hidden Wiki har også blitt opprettet. Ikke bli overrasket om du kommer over «The Official Hidden Wiki» eller «The Uncensored Hidden Wiki». Det er imidlertid best å holde seg borte fra disse spin-off-nettstedene. De fleste skjulte Wiki-nettstedene i dag inneholder lenker til noen deler av det mørke nettet du ikke ønsker å besøke. Den beste måten å takle dette på er å bare holde seg til kategoriene som er relativt risikofri.


2. DuckDuckGo

Screenshot of Onion link page DuckDuckGo

Onion link til DuckDuckGo: https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/

DuckDuckGo er en søkemotor som også er tilgjengelig på overflatenettet. I motsetning til andre søkemotorer, DuckDuckGo samler ikke inn eller deler noen av dine personlige opplysninger. Denne søkemotoren er ideell hvis du ønsker å være mer anonym på nettet.

DuckDuckGo kan brukes på det mørke nettet, fordi det også viser .onion-lenker. De fleste vanlige overflatesøkemotorer indekserer ikke .onion-nettsteder. Dermed vil en vanlig søkemotor ikke bringe deg noe sted på det mørke nettet, mens DuckDuckGo vil tillate deg å besøke mørke nettsider.


3. Ahmia

Skjermbilde av løk lenkeside Ahmia

Link til Ahmia: http://juhanurmihxlp77nkq76byazcldy4cmovvlion/adfubssy4cmov>

Ahmia er en annen søkemotor du kan bruke på det mørke nettet. Den har som mål å gi brukere av Tor Anonymity Network en kraftig og robust søkemotor som hjelper til med å oppdage forskjellige nyttige nettsteder på det mørke nettet. Dessuten kan Ahmia også brukes til å se statistikk, innsikt og nyheter om Tor-nettverket.


4. Daniel

Skjermbilde av løk linkside Daniel

Link til Daniel: http://danielas3rtn54uwmofdo3zhuafreymbgdup4x2bsncdfnpvon/

Daniel er en utmerket ressurs for å hjelpe deg med å utforske forskjellige mørke nettlenker og Tor-nettleseren generelt. Daniels nettsted viser 7000 onion lenker som er kategorisert for å gjøre surfingen enklere. Dessuten har den en veldig nyttig innebygd funksjon som lar deg vite om et bestemt nettsted er online. Dette er veldig nyttig, siden det betyr at du ikke trenger å klikke og laste inn hver eneste mørke nettlink som er oppført for å se om den fungerer. Spesielt med de potensielt lange lastetidene til Tor-nettleseren, er dette en flott funksjon.


Avsnitt 2: Tilholdsted på det mørke nettet

Det mørke nettet er fullt av overraskende nettsteder. En av dem er Facebook. Selv om vi ikke anbefaler deg å logge på Facebook for noen form for beskyttelse på nettet, er det slående at denne sosiale mediesiden har en så enorm tilstedeværelse på det mørke nettet. På det mørke nettet finner du også versjoner og speil av nyhetskanaler og plattformer der varslere og andre trygt kan dele informasjon. Til slutt, mange andre typer nettsteder du kanskje også finner på overflatenettet er også representert på det mørke nettet, for eksempel nettsteder om Bitcoin, Q&A-nettsteder, nettsteder med beregninger, etc.

5. Facebook

Screenshot of Onion link page Facebook

Onion link til Facebook mirror:
http://facebookwkhpilnemxj7asaniu7vnjjbiltxjqhye3mhbshg7kx5tfyd.onion

Dette er en speiling av ekte Facebook. Ved å opprette en Facebook-konto gjennom det mørke nettet kan du gjøre det helt anonymt. Imidlertid krever dette mye arbeid, for som kjent liker Facebook å samle inn alle dataene de kan.

Enda viktigere er at denne speilversjonen av det sosiale nettverket er en vei rundt regjeringssensur. Noen regimer sensurerer sosiale medier eller gjør dem fullstendig utilgjengelige for folket sitt. De gjør dette for å eliminere enhver form for motstand. Ved å bruke den mørke nettversjonen av Facebook kan folk være mer anonyme.


6. Bitcoin og andre kryptovalutaer

Screenshot of Onion link page Hidden Wallet

Link til HiddenWallethttp://d46a7ehxj6d6f2cf4hi3b424uzywno24c7qtnvdvwsah5qpogewoeqid.onion/

Selv om Bitcoin først nå begynner å bli populært hos vanlige folk, har det vært det mørke nettets valuta i årevis. Det vil ikke være noen overraskelse at det er mange kryptovaluta-nettsteder på det mørke nettet. På nettsteder som HiddenWallet kan du administrere kryptovalutaene dine, samt kjøpe og selge dem.


7. BBC Tor Mirror

Screenshot of Tor Mirror page BBC

Link til det offisielle BBC mirror på det mørke nettet: https://www.bbcnewsd73hkzno2ini43t4gblxvycyac5aw4gnv7t2rccijh7745uqd.onion/

Noen land og myndigheter utøver streng sensur på nettet og blokkerer tilgang til utenlandske nyhetssider. BBCs nettsted er et godt eksempel på en nyhetskilde som ikke er tilgjengelig i visse undertrykkende land. I hvert fall ikke på det vanlige nettet. Det er her Tor kommer inn.

BBC har laget et spesielt Tor-utgave av nyhetsnettstedet sitt, som er tilgjengelig på det mørke nettet. Målet er å tilby folk en måte å anonymt få tilgang til BBCs nettsted uten begrensninger, uavhengig av hvor de bor. Den mørke webkopien av nettstedet BBC News er en internasjonal utgave. Dette betyr at det ikke først og fremst fokuserer på Storbritannia, men dekker nyheter fra hele verden.


8. ProPublica

Screenshot of Onion link page ProPublica

Link til ProPublica: http://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

ProPublica er et undersøkende journalistikk utsalg som har en tilstedeværelse på overflatenettet, men også en mørk nettlenke. På denne måten kan besøkende på nettstedet forbli anonyme hvis de ønsker det. Dette kan for eksempel være nyttig for mennesker som lever under undertrykkende regimer. ProPublica viker tross alt ikke tilbake for å dekke kontroversielle temaer, som barnearbeid og korrupte politikere. ProPublica publiserer nyheter på både engelsk og spansk.


9. Tor Metric

Screenshot of Onion link page Tor Metrics

Link til Tor Metrics: http://hctxrvjzfpvmzh2jllqhgvvkoepxb4kfzdjm6h7egcwlumggtktiftid.onion/

På Tor Metric kan du finne mer informasjon om Tor-prosjektet. Hvis du er interessert i personvern og hvordan Tor-prosjektet fungerer, kan dette nettstedet gi deg litt innsikt. Hvis du forsker på Tor og det mørke nettet for et skoleprosjekt, kan dette nettstedet hjelpe deg med statistikk. Blant annet kan du se hvor mange som bruker Tor-nettleseren og hvor mange .onion nettsteder som finnes. Statistikken til Tor-brukere kan også gi deg en god indikasjon på hvor mye aktivitet det er på det mørke nettet, hvor mange skjulte tjenester som finnes og hvor de fleste brukere på det mørke nettet er fra.

Noen morsomme fakta:

  • Bare rundt 6% av Tor-brukerne bruker nettleseren for å få tilgang til det mørke nettet.
  • Noen av de mest produktive Tor-brukerne er fra land med relativt små befolkninger, som Tyskland eller Nederland.
  • Tor-nettleseren har blitt lastet ned rundt en halv million ganger bare i 2019.

10. Hidden Answers

Screenshot of Onion link page Hidden Answers

Link til Hidden Answers: http://pbqttnffb5sh6ckgnz4f5by55w25gd6tuw5f5qcctmnyk62eyhgx6rad.onion/

Hidden Answers svar kan beskrives som en mørk nettversjon av Reddit eller Quora. Du kan stille ethvert spørsmål du vil, uten sensur. Andre i samfunnet vil prøve å svare på spørsmålene dine. Det kan også være morsomt bare å se seg om. Husk at dette er en ufiltrert del av internett, og at du kan støte på samtaler som du ikke ønsker å se.

Dette er også et flott sted å stille spørsmål om det mørke nettet, hvis du er ny på denne delen av Internett. Det er imidlertid et tryggere alternativ å besøke subreddits om det mørke nettet, på det vanlige nettet.


11. SecureDrop

Screenshot of Onion link page SecureDrop

Link til SecureDrop: http://sdolvtfhatvsysc6l34d65ymdwxcujausv7k5jk4cy5ttzhjoi6fzvyd.onion/

SecureDrop er et sted hvor varslere og journalister kan møtes. Det mørke nettet er den eneste måten varslere har en sjanse til å dele informasjonen på, uten å bli sporet. Varslere har skadelig informasjon om et selskap eller en regjering og prøver å dele dette med journalister. Hvis de gjør det på det vanlige nettet, vil de sannsynligvis bli sporet opp og i noen tilfeller straffet. Secure Drop er et .onion nettsted som beskytter personvernet til varslere og journalister over hele verden. Mange viktige nyhetsorganisasjoner har innsett kraften til anonyme varslere på det mørke nettet og satt opp en egen SecureDrop URL. Noen viktige eksempler inkluderer:


Det er mange e-postleverandører der ute i tillegg til Outlook og Gmail. Ta en titt på noen av de fantastiske tjenestene som tilbys gratis.

12. ProtonMail

Dark Web ProtonMail screenshot homepage

Link til ProtonMail: http://protonmailrmez3lotccipshtkleegetolb73fuirgj7r4o4vfu7ozyd.onion

ProtonMail er en sveitsisk kryptert e-posttjeneste som er blant de aller beste e- e-postklienter der ute. De bruker ende-til-ende-kryptering og fører ingen logger. Dessuten trenger du ikke å gi dem personlig informasjon hvis du vil opprette en konto. Merk at ProtonMail også har en overflatenettversjon.

ProtonMail oppgir selv at bruk av Tor for å få tilgang til (den mørke nettversjonen av) ProtonMail gir både sikkerhetsfordeler og fordeler knyttet til frihet. Tross alt gjør bruk av Tor – den vanligste og sikreste måten å få tilgang til det mørke nettet på – det mye vanskeligere for eksterne parter å se nettsidene eller (post)tjenestene du besøker. Dessuten, hvis ProtonMail, uansett grunn, blir blokkert i ditt bostedsland, kan Tor sannsynligvis hjelpe deg med å omgå denne blokkeringen.


13. CTemplar

CTemplar screenshot with logo

Link til CTemplar: http://ctemplarpizuduxk3fkwrieizstx33kg5chlvrh37nz73pv5smsvl6ad.onion/

CTemplar er en fullservice-e-postpakke som er tilgjengelig på TOR-nettverket. I likhet med ProtonMail, bruker CTemplar ende-til-ende-kryptering for å beskytte e-postene dine. E-posttjenesten beholder ingen brukerdata og all informasjon som sendes til dens servere slettes umiddelbart. Dessuten er CTemplat basert på Island, som er en personvernvennlig jurisdiksjon. Å bruke CTemplars tjeneste via Tor-nettleseren legger til et ekstra lag med anonymitet og gjør kommunikasjonen din enda sikrere.


14. Elude

Screenshot of Onion link page Elude

Link til Elude: http://eludemailxhnqzfmxehy3bk5guyhlxbunfyhkcksv4gvx6d3wcf6smad.onion/

Elude er en annen e-postklient som har som mål å holde e-postene dine unna andres hender. Den lar brukere sende og motta anonyme e-poster via webmail. Ingen informasjon er nødvendig for å opprette en Elude-konto. Tjenesten er helt gratis og gir et flott alternativ for brukere som ønsker å dele sensitiv og konfidensiell informasjon via e-post. Dens brukervennlighet gjør det til et flott alternativ.


15. Riseup

Screenshot of Onion link page Rise Up

Link til Riseup: http://vww6ybal4bd7szmgncyruucpgfkqahzddi37ktceo3ah7ngmcopnpyyd.onion/

Riseup er et mørkt nettsted som tilbyr sikre e-post- og chattealternativer. Faktisk ble plattformen laget for å gjøre det mulig for mennesker og grupper som jobber med frigjørende sosial endring å kommunisere trygt med hverandre. For dette formål sørger Riseup for at det ikke føres journal over kommunikasjon og at plattformen er beskyttet mot ondsinnede angrep og innblanding fra myndighetene.

Den eneste ulempen med denne klienten er at du trenger en invitasjonskode for å opprette en Riseup-konto. Du må med andre ord kjenne noen som allerede bruker plattformen for å komme inn. Men uten en kan du fortsatt bla gjennom Riseups sikkerhetsseksjon, som gir mange tips om hvordan du kan øke informasjonssikkerheten i hverdagen.


16. Keybase

Screenshot of Keybase website

Link til Keybase: http://keybase5wmilwokqirssclfnsqrjdsi7jdir5wy7y7iu3tanwmtp6oid.onion/

Selv om det teknisk sett ikke er en e-posttjeneste, er Keybase en fin måte å trygt dele informasjon du finner på Tor-nettverket med venner og andre kontakter. Det er et effektivt meldingsverktøy som fungerer omtrent som andre populære meldingsapper, for eksempel WhatsApp og Signal.

Det fine med Keybase er at selv ikke serverne vet hva du kopierer og limer inn. Tross alt blir dataene dine kryptert i nettleseren din før de i det hele tatt kommer til Keybases server. Du kan også beskytte meldingen din med et passord og velge hvor lang tid det skal ta før meldingen utløper. Som sådan tilbyr dette kommunikasjonsverktøyet stor sikkerhet og anonymitet.


Avsnitt 4: Diverse nettsteder på det mørke nettet

15. Comic Book Library

Er du en som elsker tegneserier? På Comic Book Library kan du laste ned tusenvis av tegneserier, alt fra helt vanlige titler til nisjetegneserier. Bare vær oppmerksom på mulig brudd på opphavsretten når du får tilgang til tegneserier gjennom Comic Book Library, selv om du stort sett er anonym når du bruker Tor.

Link til the Comic Book Library: http://r6rfy5zlifbsiiym.onion/

16. Deep Web Radio

Ser du etter litt musikk mens du surfer på det mørke nettet? Du er heldig, for det mørke nettet har sin egen digitale radiostasjon. Med Deep Web Radio kan du velge mellom alle slags musikkstrømmer via Tor. Da vi sjekket, kunne vi velge mellom 11 forskjellige kanaler, alle med forskjellige musikksjangre.

Link til Deep Web Radio: http://76qugh5bey5gum7l.onion/

Advarsel

Nysgjerrighet er en vakker ting, men husk at den også drepte katten! Det kan være interessant å ta en titt på det mørke nettet, men det er også ganske farlig. Før du vet ordet av det, kan du klikket på en skadet link og datamaskinen din kan være infisert med skadelig programvare. Av denne grunn anbefaler vi deg å ikke dra dit hvis du ikke har en god grunn til det.

Hvis du vil se deg rundt, må du sørge for at du har noen sikkerhetstiltak på plass for å beskytte deg mot angrep.

Sikkerhetstiltak

VPN shield

Det er ikke uten risiko å besøke det mørke nettet, og derfor anbefaler vi deg å gjøre følgende tiltak for å beskytte deg og enheten din.

Først av alt trenger du god anti-malware. For å forhindre at enheten din blir infisert med virus eller spyware må du installere god anti-malware. Denne typen programvare er viktig, selv når du bare surfer på det vanlige nettet.

For det andre må du finne en god VPN . En VPN (Virtual Private Network) er programvare som krypterer all Internett-trafikken din og skjuler den virkelige IP-adressen din. For å være helt trygg, er det best å bruke en VPN slik at ingen kan se at du besøker det mørke nettet. Dessuten vil ikke hackere på det mørke nettet kunne spore aktiviteten din tilbake til din personlige IP-adresse. Noen gode VPN-leverandører er Surfshark, ExpressVPN , NordVPN og IPVanish.

Se de beste VPN-leverandørene

Til slutt bør du bruke sunn fornuft. Ikke klikk på linker du ikke stoler på og ikke oppgi personlig informasjon på det mørke nettet.

Siste tanker

Den mørke nettet høres mystisk og kanskje til og med skummelt ut, men noen av .onion- nettstedene er veldig dagligdagse. For vanlige internettbrukere finnes det egentlig ingen god grunn til å dra dit. Men hvis du gjør det, kan det være lurt å besøke en av disse 10 nettstedene. Husk at det er mye lurvete virksomhet som skjer på det mørke nettet, så ikke klikk på noe du ikke stoler på.

Bruk sunn fornuft og ha det gøy mens du utforsker!

Teknologijournalist
Erik er utdannet i humanitære fag, og startet deretter å undersøke teknologi og nettkultur. Han er spesielt interessert i personvern og nettnøytralitet. Erik har jobbet som redaktør, tekstforfatter og oversetter på flere plattformer med teknologi som et gjengående emne.