Honey sparer penger – men til hvilken pris?

Honey and Privacy Featured

Honey logoNett-shopping blir stadig mer populært. Det er ikke veldig overraskende. Det er så enkelt å klikke på «kjøp» og la en pakke komme i posten noen dager etterpå. Det er mange online rabatter også. En rabatt på 200 kroner på den nyeste Nintendo, 10% avslag på favorittskjortene dine – hver eneste sparte krone er en krone du kan bruke på noe annet. Det er her utvidelser som Honey kommer inn i bildet. Disse programmene sjekker på internett for aktive kupongkoder og rabatter på produktene du ønsker å kjøpe, slik at du aldri vil bruke for mye. Høres nyttig ut, men er Honey egentlig så fantastisk som det høres ut?

I denne artikkelen vil vi fortelle deg mer om Honey, hvordan det fungerer med nett-shopping, hvordan de tjener pengene sine, og hvordan denne gratis pengebesparende appen behandler dine personlige data og ditt personvern.

Hva er Honey?

Honey er en app- og nettleserutvidelse som hjelper deg å spare penger når du handler på nettet. Det ble grunnlagt i 2012 i USA. Honey søker på internett etter eksisterende kupongkoder som vil gjøre produktene du vil kjøpe billigere. Det er mange apper som fungerer på en lignende måte, for eksempel PriceScout og InvisibleHand. Imidlertid er Honey for tiden den mest kjente.

Pengebesparende apper søker på nettet etter de beste tilbudene. Målet deres er å gjøre nett-shopping så billig og raskt som mulig. Honey, spesifikt, har både en app for telefonen din og nettbrettet og en nettleserutvidelse for datamaskinen din. Utvidelsen kjører i bakgrunnen av nettleseren din, så du vil bare se den når du trenger den. Når du handler på nettet, kan du klikke på Honey-utvidelsen øverst i nettleseren for å se hvilke rabatter som er tilgjengelige.

Hvordan Honey fungerer

Honey money savedHoney gjør flere endringer i internettopplevelsen din. For det første legger det til knapper på websidene du besøker, spesielt de som er i nettbutikker. Med disse knappene, vil du være i stand til å lagre et bestemt produkt i en dropliste. Dette betyr at Honey fortsetter å sjekke prisen på dette produktet og varsle deg om det faller under et bestemt punkt, så du kan kjøpe det når det er på det billigste.

Et annet alternativ finnes på Amazon, den enorme online markedsplassen som samarbeider tett med Honey. Her vil Honey sjekke om prisen du betaler for et bestemt produkt er den billigste på Amazon. Noen ganger blir det samme produktet lastet opp til Amazon flere ganger, hver oppføring med en annen pris. Med Honey vil du alltid finne det billigste alternativet uten å måtte lete selv.

Selv utover Amazon, vil Honey kunne hjelpe deg. Når du har fylt handlekurven din i en nettbutikk og er klar til å sjekke ut, klikker du ganske enkelt på Honey-logoen i nettleseren. Honey vil da forsøke å finne de beste kupongkodene. En enkel og nyttig app. Men spørsmålet er: hva er haken? Honey har nå over 17 millioner medlemmer. Hvordan ble dette så vellykket? Og hvor fikk de pengene til å drive virksomheten sin hvis tjenestene deres virkelig er gratis ?

Honey reklame: YouTube

Hvis du har hørt om Honey sin nettleserutvidelse før, er sjansen stor for at de har jobbet med en av dine favorittinfluensere på nettet. Honey har sponset utallige kjente YouTubere, som har snakket om utvidelsen i videoene sine. De kan nevne de mest utrolige rabattene de kunne finne med Honey, og oppfordrer seerne til å laste ned utvidelsen, som med «bare tar to klikk». Her er et eksempel på en slik sponset video, i dette tilfellet av MrBeast , en berømt YouTuber med nesten 30 millioner abonnenter.

Bortsett fra direkte kontakt med influensere, markedsfører Honey også tjenestene sine ved å kjøpe annonser på YouTube . Du har kanskje sett disse annonsene i starten (eller til høyre i midten) av en video. På grunn av annonsene og sponsingene deres på plattformer som YouTube, har Honey klart å vokse merkevaren deres og få tusenvis (om ikke millioner) nye brukere.

Honey og penger

Honey kan være en gratis utvidelse, men det betyr ikke at den ikke har å gjøre med penger i det hele tatt. Noen av videoene sponset av Honey har blitt sponset for titusenvis av dollar. På slutten av 2019 avslørte PayPal at de kjøpte Honey for fire milliarder dollar – deres største anskaffelse så langt. Hvordan kan gratis programvare bli så verdifullt?

Hvordan Honey tjener penger

Enhver vellykket virksomhet har en finansiell strategi: en måte de tjener pengene sine på og er i stand til å fortsette å eksistere. Honey sin strategi har å gjøre med provisjon og tilknyttede selskaper. Partnerne deres, selgerne hvis rabattkoder du bruker, gir dem en provisjon når et Honey-medlem kjøper noe ved å bruke en kampanjekode. Med andre ord, hvis du kjøper noe fra nettbutikk X ved hjelp av Honey-koden, vil Honey motta penger fra nettbutikk X. På denne måten, hevder de, kan de fortsette å tilby Honey helt gratis, uten å måtte selge noen av brukerens data.

Honey er helt klart mer enn en enkel database for kupongkoder. Mange nettsteder, butikker og andre virksomheter har inngått avtaler med Honey. Disse avtalene, som resulterer i provisjoner for Honey, skaper utvidelsens største form for inntekt. Kodene som brukes av Honey er med andre ord ikke bare generelle koder du plukker fra Internett. Det er aktive kampanjer som hjelper Honey å tjene penger.

Honey Gold

Moneybag with dollar sign on computerI stedet for bare å gi deg rabattkoder, går Honey et skritt videre. De har et spesielt lojalitetsprogram som lar deg tjene poeng. Jo oftere du bruker utvidelsen, desto raskere får du «poeng» i dette systemet, som kalles Honey Gold. Når du har nok poeng (1000 Honeygull), kan du bytte dem mot gavekort hos alle slags nettbutikker, inkludert Amazon og eBay.

Dette enkle belønningssystemet skaper en følelse av lojalitet for brukere. De ønsker å tjene opp Honeygull slik at de kan få et gavekort – og derfor vil de fortsette å bruke Honey.

Hvorfor PayPal kjøpte Honey

PayPal kjøpte Honey i slutten av 2019. Oppkjøpet skjedde for ikke mindre enn 4 milliarder dollar. Honey ga ut en uttalelse om hvordan dette ville påvirke medlemmene. De vil være i stand til å samarbeide med flere selgere og tilby flere betalingsmåter. Brukere vil også kunne bli med i Honey gjennom PayPal-kontoene sine. Dessuten nevnte Honey eksplisitt at det ikke vil bli noen endringer i måten de håndterer brukernes personopplysninger på. Vi vil se nærmere på dette i den neste delen.

For Honey, vil det å bli en del av PayPal-familien helt klart komme med flere fordeler. Så hva får PayPal til gjengjeld for denne avtalen? Honey kan være gratis, men det betyr ikke at den ikke tjener penger. Som nevnt tidligere tjener Honey provisjoner hver gang et medlem kjøper noe med en av rabattkodene sine. Bortsett fra de potensielle fremtidige inntektene, ønsket PayPal imidlertid å få tak i Honey sin teknologi. Ifølge selskapet vil denne teknologien hjelpe PayPal med å nå ut til flere kunder og tilpasse shoppingopplevelsen for dem. Spørsmålet er: hvordan fungerer personaliserte handleopplevelser med personvern?

Samler inn brukerdata

I en verden der ingenting er «gratis», er det umulig å ha en gratis utvidelse som Honey som ikke tjener på deg. Hva skjer her? Vi har sett nærmere på det.

Samler inn brukerdata

For å få tjenesten sin til å fungere, må Honey samle inn brukerdata. Tross alt, må de vite hvor du er på internett, for å kunne tilby deg rett type rabatt. Fordi Honey har vokst til å bli mye mer enn en enkel rabatt-lokaliserer, samler de inn mye mer brukerdata, for eksempel gjennom informasjonskapsler. Når du installerer utvidelsen, får du opp følgende skjermbilde som oppfordrer deg til å opprette en konto.

Creating an account with Honey

Hvis du velger å opprette en Honey-konto, vil appen kunne samle mer informasjon om deg. Hva vet de egentlig? I personvernreglene sine nevner de at de samler inn:

Personlig informasjon:

  • Din pålogging, hvis du velger å bruke det (inkludert e-post, brukernavn, passord)
  • All data du velger å dele på profilen din, for eksempel navnet ditt, linker til sosiale medier og profiler (hvis du logger deg på med Google- eller Facebook-kontoen din, vil de kunne se på disse kontoene, men bare hvis de er offentlig tilgjengelig)
  • All kommunikasjon med Honey via e-post eller på andre måter
  • Bank- eller kredittkortinformasjon hvis du oppga den via Honey Mobile App eller Honey Pay
  • Elementer du legger til i droplisten
  • Kuponger, kampanjekoder og tilbud du delte med Honey
  • Venner du henviser til Honey
  • Butikker du velger å følge med Honey tracker

Teknisk informasjon:

  • Typen enhet
  • Enhetens unike ID
  • Operativsystemet
  • Nettleseren typen
  • IP adresse
  • Hendelser
  • Feillogger

Som du ser, avhenger mye av den personlige informasjonen de samler på om du deler den med dem eller ikke. Jo mer du deler, jo mer effektiv vil appen være og mindre personvern har du. Noen ganger blir dataene de samler inn anonymisert og samlet for å hjelpe dem med å analysere tjenestene sine.

Men det skal også være sagt, at Honey lover å aldri å spore søkemotor historikk, e-post eller å aktiveres på nettsteder som ikke er shoppingrelatert.

På forhåndsgodkjente butikknettsteder vil Honey samle informasjon om nettstedet (forhandlerens navn, sidevisninger) samt priser og tilgjengelighet av varer. De kan bruke denne informasjonen og informasjonen de har samlet om deg for å gi deg personlige anbefalinger, for eksempel å vise sponsede produkttilbud. Med andre ord, de sporer dine shoppingvaner og justerer din online handleopplevelse deretter.

Deling av brukerdata

Businessmen shaking handsHonning lover aldri å selge personopplysningene dine. Man kan hevde at «personopplysninger» ikke dekker alle dataene de samler inn: er informasjon om produktene du kjøper eller ser etter egentlig personlig? Denne informasjonen, også kalt metadata, kan være veldig verdifull . At Honey bruker det for å vise personlige tilbud og en skreddersydd opplevelse, vitner allerede om dette. I henhold til personvernreglene sine selger ikke Honey denne informasjonen. De vil imidlertid dele den med forskjellige parter, inkludert:

  • Tjenesteleverandørene deres , som hjelper dem med å opprettholde sine produkter, markedsføring, juridiske problemer, IT-sikkerhet, betalingsbehandling og så videre
  • Butikkene hvor du handler, som vil trenge leveringsinformasjon for å kunne sende deg det du har kjøpt (men bare når du bruker Honey Mobile App)
  • Morselskapet, PayPal, og deres tilknyttede- og datterselskaper

Bortsett fra disse, kan Honey også dele informasjon med andre parter, for eksempel når det er lovpålagt. De kan også dele anonymiserte data med andre. En siste merknad de gjør om dette emnet, er at de kan dele informasjon “når [de] i god tro mener det er nødvendig å beskytte [deres] rettigheter, beskytte din sikkerhet eller andres sikkerhet, eller undersøke svindel”. Selv om denne uttalelsen sannsynligvis med vilje er vag for å dekke eventuelle uventede situasjoner, gir den Honey gode muligheter til å dele brukerdata, hvis de ønsker det.

All denne informasjonen finnes i selskapets personvernregler, som er åpent tilgjengelig på deres hjemmeside. Honey samler inn og deler ganske mye av informasjonen din, noe som kan være et problem hvis du setter pris på personvernet ditt. Imidlertid er Honey i det minste åpen om retningslinjene sine.

Følger Honey deg overalt?

Med Honey sine tilpassede anbefalinger for brukerne, lurer du kanskje på i hvilken grad de overvåker hva du gjør på nettet. Hvilken informasjon bruker de for å gi deg persontilpassede tilbud? Noen lurer på om Honey faktisk er en form for spionprogram som sporer alt du gjør på nettet, bare for å kunne tjene på det. Selskapet har hørt disse bekymringene og svarte med en egen YouTube-video. I denne videoen utfører de en løgndetektortest på sine ansatte.

De ansatte snakker om at de ikke selger personopplysningene dine, for eksempel e-postadressen din. De gjentar at Honey tjener penger på provisjon og innrømmer å bruke tjenesten selv. Denne videoen var et smart markedsføringstrekk, ettersom den spiller på den økende populariteten til testvideoer hvor det brukes løgndetektortester. Hvorvidt det faktisk er nyttig når det gjelder å finne ut hvor sannferdig Honey er, kan diskuteres. Opptakene kan tross alt redigeres. Selv om utvidelsen kanskje ikke selger dataene dine, betyr ikke det at den ikke kan se dataene dine, til eget bruk – noe den kan.

Er Honey spyware?

Eye on LaptopFor å komme til bunns i dette undersøkte vi saken selv. Noen frykter at Honey kan være et spionprogram. Spyware er en form for malware som infiserer datamaskinen din, smarttelefonen eller andre enheter og samler informasjon om deg. Den bokstavelig talt spionerer på deg når du bruker enheten din, sporer nettleserloggen, nedlastingsloggen, all personlig informasjon som innloggingsdata og bankinformasjon og e-postene dine.

Vanligvis vil spyware redusere hastigheten på enheten din. Det er fordi skadelig programvare hele tiden logger alt du gjør, det bruker mye minnekapasitet. Det vil ta betydelig lengre tid å surfe på nettet, strømme, klikke rundt. Da vi installerte Honey, var dette ikke tilfelle.

For å være helt sikre, så vi på de aktive prosessene på datamaskinen vår for å finne ut om Honey sin programvare var aktiv i bakgrunnen. Dette var ikke tilfelle. Kort sagt, Honey er ikke en form for spionvare, selv om den samler inn dataene dine, som nevnt ovenfor og i deres personvernregler.

Honey sin aktivitet i nettleseren din

Vi kan konkludere med at Honey ikke følger hvert eneste trekk du gjør på enheten din. På denne måten påvirker det ikke din generelle sikkerhet og personvern. Siden det er en nettleserutvidelse, vil det imidlertid være interessant å se hvordan det fungerer i nettleseren. Vi installerte Honey i Firefox-nettleseren og prøvde å se hvor mye programmet sporer. Ved å se på nettleserens oppgavebehandling, kunne vi se hvor aktiv Honey var under surfingen.

Honning er en nettleserutvidelse som ser ut til å være aktiv til enhver tid , selv om den ofte bare viser lite aktivitet. Når du besøker nettbutikker, for eksempel Amazon, skyter Honey sin aktivitet i været. Dette betyr at den er på jakt etter de riktige rabattene og den vet at du har nådd en nettbutikk til en partner. Ingenting utenom det vanlige så langt: Det er akkurat det Honey er ment å gjøre.

Når du besøker nettsteder som ikke er nettbutikker, for eksempel vår egen webside eller andre informative sider som er funnet gjennom et Google-websøk, forblir Honey sin aktivitet lav. Selv om appen har sjekket om nettstedet er en forhandler, gjør den ikke noe annet når den finner ut at det ikke er det. Ingenting nevneverdig skjer når du bruker sosiale medier som Twitter og YouTube heller. Honey ser ut til å ikke spore aktiviteten din her.

Nettside BesøktHoneys Aktivitet
Nettbutikk (Amazon)Gjennomsnittlig / høy
Ikke-nettbutikk ( VPNoverview )Lav/null
Plattform for sosiale medier (YouTube, Twitter)Lav/null

Når Honey er veldig aktiv, vil bruk av internminne (RAM) vokse. Dette betyr at appen lagrer informasjon om handlemåten din på nettet, slik det er kjent å gjøre. Selv om denne praksisen definitivt har innvirkning på personvernet ditt, er det ikke nødvendigvis galt. Når alt kommer til alt, ved å bruke Honey, samtykker du i å la den spore bevegelsene dine på nettet og sjekke hver nettbutikk du bruker. Utvidelsen bygger en profil med bakgrunn i dine data, som de bruker for å persontilpasse handleopplevelsen din. Det er grunnen til at minnet på utvidelsen vokser.

Siste tanker

Honey sin pengesparende app er en av de mest populære i sitt slag. Tjenesten er rettet mot å finne de beste, mest relevante rabattene for brukerne. Det har også et cash-back- system, der brukere kan tjene tilbake deler av pengene som brukes på kjøp av nye produkter, gjennom Honey. For at Honey skal kunne fungere, må den samle inn visse personopplysninger. Du kan velge å dele det meste av disse dataene, for eksempel e-post, sosiale medier og annen sensitiv informasjon. For en vanlig bruker vil imidlertid Honey bruke data for å justere og å persontilpasse handleopplevelsen.

Når det gjelder personvern, er ikke Honey den beste utvidelsen du kan bruke. Hvis du ønsker å være anonym på nettet eller ganske enkelt ikke ønsker å dele handlevanene dine med andre, vil vi anbefale deg å holde deg unna Honey. For det formålet utvidelsen var designet for, gjør det imidlertid en god jobb. Det ser ikke ut til å inneholde noe form for spionprogramvare og starter kun når du befinner deg på siden til en nettbutikk. Utvidelsen selger ikke dataene dine til markedsførere (eller noen andre, for den saks skyld), men den utfører oppgavene som en markedsfører selv. Ved å gi deg en personlig opplevelse prøver den å få deg til å kjøpe mer på nettet, slik at de og partnerbutikkene deres tjener på det. Bruk gjerne Honey, så lenge du er klar over at dette selskapet vil vite mye om deg og hvordan du handler på nettet!

Teknologijournalist
Erik er utdannet i humanitære fag, og startet deretter å undersøke teknologi og nettkultur. Han er spesielt interessert i personvern og nettnøytralitet. Erik har jobbet som redaktør, tekstforfatter og oversetter på flere plattformer med teknologi som et gjengående emne.