Hva er antivirusprogramvare og hvordan fungerer det?

Antivirus virusscanner featured
Klikk her for en oppsummering
I et nøtteskall: Hva er en Virus Scanner?

En virus scanner, også kjent som et antivirusprogram eller antivirusprogramvare, sikrer at virus ikke har mulighet til å skade enheten. Internett er fullt av skadelig programvare. Antivirusprogrammer kjemper mot denne malware ved å stadig scanne datamaskinen din for farlige programmer.

Det er veldig viktig å installere en god virus scanner. Vær oppmerksom på om programvaren er kompatibel med enheten, eller om det kommer med en god pris, og om programmet gjør jobben riktig. Hvis du er usikker på hvilket program du skal velge, er vi glade for å gi deg noen anbefalinger.

Et godt antivirusprogram du burde prøve er Bitdefender. Dette premium antivirusprogrammet kommer med flere alternativer og er et av de beste valgene på markedet.

Vil du vite mer om antivirusprogrammer? Les hele artikkelen nedenfor.

Internett er et flott sted å dele informasjon eller å starte samtaler, det være seg politiske diskusjoner, nyheter eller søte GIF-er fra favorittdyrene dine. Dessverre er det også mange ekle ting som venter på oss på nettet. Ta for eksempel de mange virusene og annen skadelig programvare som er skjult i nedlastinger og på nettsteder.

Det er viktig å beskytte deg mot skadelig programvare. For å gjøre det, er det beste alternativet å installere et godt antivirusprogram, også kalt virus scanner. Vil du vite hva en virus scanner gjør, hvorfor du trenger en, og hva du skal se etter når du kjøper en? I denne artikkelen vil vi dekke alle disse spørsmålene og mer.

Hva er antivirusprogramvare?

Et antivirusprogram er et program som beskytter datamaskinen, den bærbare datamaskinen, nettbrettet, telefonen eller andre Internett-tilkoblede enheter mot skadelig programvare. Antivirusprogramvare, også kjent som en virus scanner, identifiserer virus og stopper og fjerner dem deretter.

Gjennom årene har skadelig programvare endret seg og vokst. Ondsinnede programmer har blitt mer varierte og smartere. Selvfølgelig følger selskaper som lager antivirusprogramvare med denne endringen. Dette er grunnen til at virusscannere i dag er sofistikerte programmer som fungerer på forskjellige nivåer og på forskjellige måter. Vi vil diskutere dette videre senere.

Hvorfor trenger du en virus scanner?

Computervirus Laptop

Ved å bruke et antivirusprogram holder du enheten tryggere. Datavirus – og mange andre farer på nettet – stoppes av virus scannere. Dette reduserer sjansen for at enheten din blir ubrukelig eller at dataene dine kommer i feil hender.

Internett er fullt av skadelig programvare og virus. Dette kan for eksempel være et «vanlig» datavirus, en datamask, en trojan, keylogger eller til og med spyware eller ransomware. Når datamaskinen din er infisert, er det ekstremt vanskelig å få systemet helt «rent» igjen. Ofte henger en eller annen ondsinnet kode et sted på enheten din, selv om du har slettet alle infiserte filer. Som et resultat kan du aldri være 100 prosent sikker på at viruset eller skadelig programvare er fjernet fullstendig.

For å beskytte deg mot denne typen trusler, trenger du en skikkelig virusscanner. Antivirusprogramvare scanner filene dine før du åpner dem, slik at et virus ikke har mulighet til å infisere systemet ditt. De fleste avanserte virusscannere oppdager også ikke-tradisjonell skadelig programvare. Denne typen skadelig programvare trenger ikke nødvendigvis å «aktiveres» for å forårsake skade, for eksempel ved å åpne en fil. Eksempler på denne typen malware er adware og spyware.

Hvordan fungerer en virus scanner?

Målet med en virus scanner er å beskytte enheten mot virus og andre typer skadelig programvare. Den gjør dette ved å sammenligne den trusselen den møter med en “svarteliste”. Alle virus som er kjent for antivirusprogrammet ditt, er på denne svartelisten.

Så snart virus scanneren støter på noe som er svartelistet, stopper programmet filen og prøver å slette den. Et antivirusprogram scanner systemet ditt på forskjellige måter:

  • Sanntids scanner: disse scanner skjer når antivirus programmet kjører i bakgrunnen. Programvaren sjekker hver fil og hvert program i det øyeblikket du klikker på dem. Hvis virus scanneren din støter på noe mistenkelig, vil den gi deg beskjed. Fordi scanning skjer før filen åpnes, stoppes viruset før det kan infisere systemet, slik at du og enheten din blir trygg..
  • Scanner av hele systemet ditt: system scanner gjøres på en gang og sjekk hele enheten for mulige virus eller skadelig programvare. Fulle scanninger er ikke ofte nødvendige, spesielt når sanntidsskanninger stadig foregår. Det kan imidlertid være nyttig å kjøre en systemskanning når du installerer et nytt antivirusprogram. De ukentlige scanningene som mange antivirusprogrammer kjører automatisk, er også nyttige fordi de dobbeltsjekker hele systemet ditt for de nyeste virusene. Når som helst vil antivirusprogramvaren din aktiveres umiddelbart, i sanntid, så snart du klikker på en fil med et skjult virus.

Svartelistet

List with magnifying glassVi har allerede nevnt antivirusprogrammers “svarteliste”. Mange virus scannere fungerer med svartelister. De inneholder alle slags “definisjonsfiler”, som er filer som tilsvarer kjente virus. I hovedsak er en svarteliste som en slags database med alle virus som virus scanneren kjenner til.

Under en scanning sammenligner antivirusprogrammer umiddelbart filene på datamaskinen din med definisjons filene som er på svartelisten. Hvis den finner samsvar, betyr det at et virus på svartelisten er i den filen på datamaskinen din. Virus scanneren går deretter i gang og isolerer den farlige filen.

Trussel deteksjon

I tillegg bruker mange antivirusprogrammer også prediktive teknikker, også kjent som «heuristikk» eller «trussel deteksjon». Dette gjør at virus scannere kan identifisere nye eller modifiserte former for skadelig programvare, selv om de ennå ikke er på svartelisten.

Videre bør en virus scanner kunne oppdage om noe er galt når programmer oppfører seg mistenkelig. Ta en fil, for eksempel, som prøver å trenge gjennom andre filer for å overskrive den interne koden. Et godt antivirusprogram henter denne uvanlige oppførselen og motvirker den.

En ulempe med heuristikk er at en spådom aldri kan være 100 prosent nøyaktig. Det er tross alt en spådom, og ikke en sikkerhet som når et virus er på en svarteliste “i svart-hvitt”. Dette betyr at hvis et virus ikke (ennå) er på svartelisten, kan ikke antivirusprogrammet ditt være sikker på at det er et virus. Dette kan føre til at virus scanneren trekker feil konklusjon og kan identifisere en sikker fil som et virus. Derfor kan ikke antivirusprogrammer være for “aggressive”. Ellers vil du bare få konstante varsler, og bruk av enheten din vil bli vanskelig.

Kan jeg bruke et gratis antivirusprogram?

Som med mange andre typer programvare, er det både gratis og betalte virus scannere. Så ja, du kan velge og laste ned et gratis antivirusprogram for å beskytte datamaskinen din. Men vær oppmerksom på, det er mer til det …

Mange gratis programmer som hevder å være «et antivirusprogram», bærer selv skadelig programvare. Når du har lastet ned programvaren, kommer skadelig kode inn i datamaskinen din og kan forårsake mye elendighet, da alt du prøvde å gjøre var å beskytte enheten. For å unngå dette anbefaler vi at du sørger for at du er godt informert og for eksempel sjekker pålitelige anmeldelser før du laster ned slike antivirusprogrammer.

Annet enn det faktum at noen gratis antivirusprogrammer inneholder skadelig programvare, er det en annen grunn til å være forsiktig med gratis virus scannere. Mange gratis antivirusprogrammer er ikke like gode som betalte versjoner. Du må for eksempel sjekke selv at systemet ditt alltid er oppdatert, og at du generelt er mindre beskyttet.

Heldigvis er det noen veldig gode gratis antivirusprogrammer der ute. I denne artikkelen vil vi diskutere en som du kan bruke trygt.

Forskjellen mellom antivirusprogramvare og en brannmur

firewall-laptop

Hvis du har hørt ordet “antivirus” før, vil du mest sannsynlig også ha hørt ordet “brannmur”. Mange tror at dette er to sider av samme sak, men det er ikke helt sant. De utfører litt forskjellige oppgaver. Derfor er det lurt å ikke bare installere en virus scanner, men også sørge for at du har en god brannmur.

Forskjellen mellom et antivirusprogram og en brannmur ligger i når en malware-trussel oppdages og hvordan den blir nøytralisert. Antivirusprogrammer scanner filene på datamaskinen din etter skadelig programvare, mens brannmurer beskytter deg mot skadelig programvare, nettkriminelle og andre ondsinnede ting på internett før de når datamaskinen din. Du kan se en brannmur bokstavelig talt som en “vegg” mellom deg selv og den elektroniske verdenen. Bare filer og informasjon som anses som trygge kan passere gjennom veggen. En antivirusskanner, derimot, scanner alle filene som allerede er på datamaskinen din, og eliminerer dem, selv om de ennå ikke er aktivert.

Mange virus scannere har sin egen innebygde brannmur. Dette betyr at du installerer begge på en gang. Hvis du vil ha mer informasjon om brannmurer og forskjellen mellom brannmurer og virus scannere, kan du lese artikkelen «Virus scannere og brannmurer: hva er forskjellen

Kjøpe antivirusprogramvare: Hva skal du se etter?

Å skaffe ny programvare er alltid vanskelig, spesielt når du trenger å betale for den. Hvordan vet du om du tar det riktige valget? Kan du være sikker på at denne virus scanneren er bedre for deg enn den andre ? Her er noen ting du kanskje vil huske på når du vurderer hvilket program som er den beste antivirusprogramvaren for deg.

Effektivitet

Den viktigste egenskapen til et godt antivirusprogram er selvfølgelig at det gjør jobben sin riktig. Identifiserer programmet de fleste virusene? Kan det avvæpne skadelig programvare før det påvirker datamaskinen din? Disse tingene er vanskelige å teste uten å installere og jobbe med programvaren, og faktisk vil du ikke teste dette i det hele tatt. Du vil bare vite det. Heldigvis er det mange online vurderinger fra folk som allerede har gjort jobben for deg. Antivirusprogramvaren er nøye testet slik at du vet hva du kan forvente.

Operativsystem og kompatibilitet

Når du kjøper programvare, er det viktig å sjekke at programmet fungerer på enheten din. Derfor bør du sjekke om antivirusprogrammet er kompatibelt med operativsystemet ditt. Enten du har en Windows-, Mac-, Linux-, Android- eller iOS-enhet: så lenge virus scanneren fungerer med den, er du klar til å brukes.

Brukervennlighet

Et program som er enkelt å bruke og lett å navigere gjør en forskjell. Et brukervennlig grensesnitt er et must hvis du enkelt vil finne deg rundt i programmet og avdekke de forskjellige funksjonene. Kanskje du regelmessig vil se en liste over alle handlingene som er utført av virus scanneren. Kanskje du foretrekker å bestemme selv om en fil er farlig eller ikke før virus scanneren griper inn. Eller tvert imot, kanskje du ikke vil merke i det hele tatt at virus scanneren kjører i bakgrunnen mens du bruker enheten. Dette har alt å gjøre med brukervennligheten til programmet og alternativene som er tilgjengelige med virus scanner.

Kundeservice

I tillegg til brukervennligheten til virus scanneren, kan du finne god kundeservice like viktig. Har du fått et problem? Svarer ikke antivirusprogramvaren din som den skal? Hvis det er tilfelle, kan det være veldig nyttig å ha et support team tilgjengelig som raskt og effektivt kan svare på spørsmålene dine og hjelpe til med å løse eventuelle problemer.

Noen antivirus programvareutviklere tilbyr støtte, andre ikke. Av de som tilbyr støtte, tilbyr noen live chat, mens andre bare tilbyr e-poststøtte. Sistnevnte kan øke ventetiden. Vær oppmerksom på hva du foretrekker, og ta hensyn til dette.

Ekstra alternativer

Laptop With LockHver virus scanner prøver å skille seg fra konkurrentene. De gjør dette blant annet ved å tilby ekstra alternativer. I tillegg til en virus scanner tilbyr de for eksempel en passord behandling, eller beskyttelse mot svindelforsøk. Andre tilbyr deg backup-plass i skyen når du kjøper et abonnement, eller gir deg rabatt på en VPN-tjeneste.

I tillegg til disse ekstra alternativene, kan muligheten til å justere innstillingene nøyaktig også gjøre en forskjell. En nybegynnerbruker vil sannsynligvis komme i gang så snart som mulig. En avansert og mer teknisk bruker vil derimot like fordelene manuell konfigurasjon har å tilby.

Pris

Selvfølgelig er prisen på antivirusprogramvaren din også en viktig faktor. Ideelt sett vil du beskytte enhetene dine så optimalt som mulig uten å måtte betale for mye for det du trenger. Du kan vurdere freeware eller velge mer sikkerhet med en betalt virusscanner. Som vi diskuterte tidligere, fungerer noen gratis virusscannere ganske bra, men de har noen risiko du må være oppmerksom på.

Anmeldelser

Andres meninger og erfaringer med forskjellige antivirusprogrammer er sannsynligvis den mest nyttige ressursen din. Selv om du sannsynligvis ikke er i stand til eller i stand til å teste forskjellige virus scannere, er andre det. Du kan finne mange anmeldelser online.

På Google Play, for eksempel, vurderer folk ofte appene de laster ned. Noen ganger inkluderer de kommentarer, som kan være en veldig nyttig kilde til flere detaljer. På forum som Tweakers diskuterer tekniske brukere effektiviteten til spesifikke virus scannere. Dette kan også være en god ressurs hvis du snakker noe om språket. Og på offisielle nettsteder som våre finner du gjennomtenkte og komplette anmeldelser av de beste og mest kjente virus scannerne. Benytt deg av disse ressursene smart før du velger. På denne måten finner du det beste antivirusprogrammet for deg.

To gode antivirusprogrammer

Hvis du ikke er sikker på hvilken virus scanner som er den beste for deg å kjøpe, er vi glade for å være til hjelp. Her er to pålitelige virus scannere som vi trygt anbefaler. Den ene en betalt versjon og den andre et anstendig gratis alternativ.

Beste betalte virus scanner: Bitdefender

bitdefender-logo

Bitdefender tilbyr mange forskjellige abonnements alternativer og har programvare for både hjemmebrukere og bedrifter. Antivirusprogramvaren deres sørger for at du er godt beskyttet mot skadelig programvare. Du får også beskyttelse mot webkamera og mikrofon, slik at fremmede ikke kan høre på deg.

Programvaren oppdateres automatisk, slik at du ikke trenger å sjekke hele tiden om antivirusprogramvaren din er oppdatert. Videre reduserer ikke denne virus scanneren systemet ditt. Du kan prøve Bitdefender gratis i 30 dager. Vil du vite mer og samtidig få en betydelig rabatt? Klikk på knappen nedenfor.

Visit Bitdefender

Beste gratis virus scanner: Avast Gratis Antivirus

avast-logo

Avast Free er Avasts gratis versjon av virus scanning programvaren. Denne antivirusprogramvaren tilbyr god “sanntid” beskyttelse og oppdagelse av trusler, noe som gjør det til kanskje det beste gratis alternativet til premium virus scannere.

Over 400 millioner mennesker over hele verden bruker Avast. Alle disse datamaskinene fungerer som et gigantisk nettverk: hvis en bruker identifiserer en ny trussel, deles denne informasjonen umiddelbart med hele nettverket.

Ulempen med denne gratis programvaren er reklamene. Programmet prøver hele tiden å overbevise deg om å bytte til den betalte versjonen av Avast.

Visit Avast Free

Komme i gang med et antivirusprogram: trinnvise instruksjoner

Vil du installere antivirusprogramvare på enheten din? Slik gjør du det raskt og enkelt:

  1. Velg et antivirusprogram: for å finne den beste virus scanneren, gjør undersøkelsene dine. Vurder pris, kompatibilitet, effektivitet og eventuelle ekstra alternativer du måtte ønske å bruke.
  2. Last ned programvaren: velg et abonnement hos din foretrukne leverandør og last ned den tilhørende programvaren fra leverandørens offisielle nettside.
  3. Kjør en full scanning: sett det nye antivirusprogrammet i gang med en gang. La programvaren utføre en fullstendig systemskanning, slik at den umiddelbart kan nøytralisere alle virus som allerede kan skjule seg på enheten.
  4. La programvaren kjøre i bakgrunnen: virus scanneren vil fortsette å kjøre i bakgrunnen og gripe inn når det er nødvendig. Du kan fortsette å surfe med tillit.

Trygt internett: Hva annet kan du gjøre?

En riktig virus scanner vil beskytte enheten mot de fleste typer skadelig programvare. På denne måten er det mye mindre sannsynlig at datavirus, keyloggers eller spionprogramvare blir aktive på enheten din. Imidlertid er det flere risikoer på nettet. Så hva mer kan du gjøre for å beskytte deg selv på nettet?

Brannmur

En god brannmur blokkerer de mest skadelig programvarene fra å nå datamaskinen din. Det er derfor det er lurt å installere en anstendig brannmur i tillegg til en god virus scanner. Windows-enheter kommer automatisk med en pålitelig brannmur kalt Windows Defender. Du kan administrere denne brannmuren i Windows Alternativer. Mange antivirusprogrammer har også sin egen brannmur som du kan bruke.

VPN

Hvis du ikke bare vil bruke internett trygt, men også anonymt, er en VPN en god ide. Et VPN (Virtual Private Network) sørger for at IP-adressen din forblir skjult. Dette gjør det veldig vanskelig for andre parter, for eksempel hackere og nettsteder, men også din internettleverandør og husfeller, å følge med på hva du gjør på nettet.

Ønsker du mer informasjon om VPN-er? Du kan lese her hva akkurat en VPN gjør og hvilke som er de beste VPNene for øyeblikket.

Passordbehandling

I dag må du opprette en brukerkonto på alle nettsteder eller plattformer du vil besøke. Videre må du oppgi en unik pålogging for hver av dem. Vi kan ikke understreke nok hvor viktig det er å lage et sterkt og unikt passord for hver konto, slik at andre ikke enkelt kan gjette eller knekke passordene dine. Hvis du synes det er vanskelig å huske dem alle, er du ikke alene. En passordbehandling tilbyr en perfekt løsning for dette: du lagrer ganske enkelt alle passordene og kontoene dine i dette programmet. Alt du trenger å huske heretter er passord behandlerens passord. Bare vær sikker på at du velger en pålitelig passordbehandling, for eksempel RememBear eller Blur.

Oppdateringer

Det kan virke litt overdrevet, men ikke desto mindre kan vi ikke understreke nok hvor viktig det er å holde all programvare og applikasjoner oppdatert. Oppdateringer sørger for at de nyeste sikkerhetshullene oppdateres, og at den nyeste sikkerhetsinformasjonen lastes inn i programmet ditt. Dette er ekstra viktig med virusscannere, ettersom nye virus må legges til på svartelisten så snart som mulig. Men det er også viktig for annen programvare, da oppdateringer løser svakheter og feil i koden. Hvis du sørger for at hele systemet ditt er oppdatert, er du mye tryggere online.

Sunn fornuft

I tillegg til å installere og oppdatere alle disse beskyttelseslagene, er det veldig viktig at du er årvåken når du er online. Sørg for at du er godt informert om de forskjellige typene svindel, skadelig programvare og nettkriminalitet som er aktivt. Vet for eksempel hvordan du gjenkjenner og unngår svindel. Hvis du er godt informert, kan du navigere tryggere på internett. Det er mer sannsynlig at du gjenkjenner skadelig programvare, virus og svindel, noe som gjør deg sikrere.

Konklusjon

Antivirusprogramvare hjelper deg med å beskytte datamaskinen mot virus og forskjellige typer skadelig programvare. Det finnes en rekke virus scannere på markedet. Noen er ganske enkle og gratis, mens andre gir deg flere alternativer, men du må betale for dem. Før du tar et valg, er det lurt å sjekke hva som er der ute og hvilke programmer som er nyttige og pålitelige. Du kan for eksempel gjøre dette ved å lese våre anmeldelser.

I tillegg til en virus scanner, er det flere måter du bedre kan beskytte deg selv når du er online. Tenk for eksempel på bruken av en brannmur, en VPN eller en passord behandling. Uansett er et antivirusprogram et godt første skritt mot internett sikkerhet.

Hva er en virus scanner: Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om antivirusprogrammer og hvordan de beskytter enheten din? Klikk på et av de ofte stilte spørsmålene nedenfor for å se svaret.

Et antivirusprogram identifiserer skadelig programvare på datamaskinen din og sørger deretter for at denne skadelige programvaren, enten datamaskinvirus eller orm, for eksempel blir eliminert før den forårsaker skade. Antivirusprogrammer kalles også virus scannere. Hvis du vil beskytte datamaskinen, telefonen eller en annen enhet mens du surfer på internett, er et antivirusprogram et must.

Det er betalte så vel som gratis antivirusprogrammer. Gratis er selvfølgelig alltid hyggelig, men betalte versjoner er generelt bedre og / eller vil mest sannsynlig passe bedre til dine behov. Bitdefender er et flott alternativ for å beskytte enhetene dine. Vil du heller prøve et gratis alternativ? Da anbefaler vi Avast Free Antivirus.

De fleste virus scannere bruker en kombinasjon av en såkalt svarteliste og trussel deteksjon for å beskytte deg mot skadelig programvare. Svartelisten er en samling kode som virus scanneren vet er virus. Hvis programvaren møter denne koden, vil koden bli slettet, og enheten er trygg.

Trussel deteksjon er en prediktiv teknikk som et antivirusprogram bruker for å oppdage mistenkelig kode i nyere virus. Men ved noen anledninger merkes helt sikre programmer ved et uhell som virus.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.