Kaspersky anmeldelse: Leverer denne antivirus programvaren opp til sitt rykte?

Review star bar, magnifier, Kaspersky logo and star showing total review score

Kaspersky Internet Security er antivirusløsningen fra den russiske leverandøren av cyber sikkerhetsløsninger Kaspersky, tidligere kjent som Kaspersky Lab. Kaspersky er kjent som en av de større leverandørene av cybersikkerhet, sammen med selskaper som Symantec, Sophos og McAfee. Dette er grunnen til at vi undersøkte hvordan Kaspersky har det, og sammenlignet det med andre antivirus leverandører som AVG, Avast, Avira og Bitdefender. Nedenfor viser vi våre funn.

Kaspersky Pakker og priser

Kaspersky tilbyr tre antivirus pakker med forskjellige programmer og funksjoner, som ikke bare beskytter deg mot virus og skadelig programvare, men som også beskytter for eksempel betalinger på nettet og personvernet ditt. Selvfølgelig tilbyr alle tre pakkene en scanne funksjon; dette kan være en rask scanning, en grundig scanning, en scanning av mappene eller under mappene du ønsker, eller en scanning av eksterne enheter – for eksempel en USB.

Se nedenfor for et sammendrag av Kasperskys pakker.

Kaspersky Anti-Virus
(Grunnleggende funksjoner)
Kaspersky Internett Security (Ekstra funksjoner)Kaspersky Total Security
(Ekstra funksjoner)
Sanntids beskyttelse mot virus og skadelig programvareBeskytter flere enheter – på PC, Mac og mobileSafe Kids: incl. “Dårlig innhold» innholdsblokkering, GPS-tracker og mer
Virus scannerOnline betalingsbeskyttelse gjennom kryptert surfingPassordbehandling og synkronisering
Ytelses beskyttelseSvindel beskyttelseFil beskyttelse inkl. sikkerhetskopier – bare PC
Brannmur

De virkelige antivirus funksjonene er inkludert i Anti-Virus og Internett Security-pakkene. I denne gjennomgangen vil vi derfor fokusere på disse to pakkene. Bare for å avklare: Kaspersky Total Security-pakkene tilbyr også alternativene til de to andre pakkene, og Kaspersky Internett Security tilbyr også KasperSkys antivirus funksjoner. I vår gjennomgang vil vi se på brukervennlighet og generell kvalitet og selvfølgelig sikkerhet. I skrivende stund er Kasperskys priser som følger:

Kaspersky prices

Ønsker du å tegne et abonnement på en av Kaspersky-pakkene med en gang? Klikk på knappen nedenfor for å gå til nettstedet til denne premium antivirusleverandøren.

Visit Kaspersky

Sikkerhet: Hvor godt beskytter Kaspersky datamaskinen din?

For sanntids beskyttelse er Kaspersky avhengig av en brannmur som styrer om bestemt internettrafikk er tillatt eller ikke. I tillegg scannes alle innkommende data automatisk. Dette kan være data som kommer fra internett, men også fra andre kilder, for eksempel USB-pinner. Scanne funksjonen sjekker også aktiviteten til alle installerte programmer for å forhindre at de utfører skadelige handlinger.

Selvfølgelig er planlagte og bruker innledet scanning også mulig, alt fra rask scanning til grundige system scanning. Du vil lese mer om dette i delen «Fart og ytelse». For å vurdere beskyttelsesnivået mot skadelig programvare og andre ondsinnede filer som kommer inn på PC-en din, beregnet vi et gjennomsnitt basert på resultatene av tester fra AV-Comparatives, et ledende forsknings firma for antivirusprogramvare leverandører. Leverandører under dette gjennomsnittet får en lavere vurdering for sikkerhet og omvendt.

Videre tar vi hensyn til hvor komplett Kasperskys sett med funksjoner er sammenlignet med andre leverandører, og hvor mye verdi som tilbys for prisene forbrukerne betaler. I tilfelle Kaspersky er funksjonaliteten ganske omfattende. Når det er sagt, er de fleste antivirus leverandører i samme prisklasse også sammenlignbare når det gjelder funksjonalitet.

Spesifikk underfunksjoner

Noen underfunksjoner er en reell bonus. Et tastatur på skjermen, for eksempel, som beskytter deg mot nøkkelloggere. I stedet for å skrive på det vanlige tastaturet, bruker du bare skjermen til å trygt legge inn sensitiv informasjon, for eksempel påloggingsinformasjonen for nettbanken din.

Du kan også legge til bestemte nettsteder i en «Safe Money» -liste. På denne måten vil Kaspersky automatisk åpne nettstedet i beskyttet nettleser modus og dermed beskytte betalinger som gjøres gjennom disse nettstedene. Denne metoden føles litt sikrere enn beskyttelsen som for eksempel AVG tilbyr. I dette tilfellet blokkerer funksjonen «Betalings beskyttelse» falske og usikre kopierings nettsteder.

En annen interessant sikkerhetsfunksjon er “System Watcher”. Denne program komponenten forhindrer ransomware eller andre ondsinnede programmer som låser PCen din fra å gjøre endringer. Det scanner også systemet ditt for nettverks angrep, slik at de kan stoppes før de når enheten.

Anti-svindel funksjoner

Når det gjelder personvern og svindel, tilbyr Kaspersky beskyttelse mot datainnsamling via nettsteder, samt beskyttelse mot tredjeparts overtakelser av webkameraet ditt. Du har også muligheten til å slå på et anti-banner filter for å deaktivere visning av de irriterende annonsene. Videre er det en funksjon mot svindel via tekstmeldinger og e-post. Kaspersky bruker en omfattende database for automatisk å gjenkjenne svindel-meldinger i e-post programmer som Outlook.

Ytelse og brukervennlighet

Kaspersky har også flere funksjoner som gjør det enklere å bruke PCen og ytelsen. Spillmodus garanterer for eksempel at du ikke blir forstyrret av antivirus varsler mens du spiller. Videre utføres ingen planlagte antivirus oppgaver når batteriet er lavt. På toppen av dette påvirker ikke Kasperskys programvare ytelsen til PC-en drastisk.

Sikkerhetsnivå: poengsum

I bruks testen la vi merke til at Kasperskys sanntids beskyttelses funksjoner er utmerkede. Vi prøvde å laste ned en rekke testfiler, som var forkledd som skadelig programvare for antivirus scannere. Hver eneste gang mottok vi umiddelbart et varsel. Så brukerne vil med en gang være klar over at noe kan ha gått galt. I de fleste tilfeller er filer blokkert i nettleseren.

Kaspersky blocks virus test file message

I AV-Comparatives ‘test var Kaspersky i stand til å forsvare 99.9% av alle trusler, uten falske positive. Falske positive er filer som er feil klassifisert som en trussel, noe som er upraktisk hvis filene du prøver å laste ned i virkeligheten er ufarlige, men i karantene uansett.

På grunn av Kasperskys trussel beskyttelse på 99.9%, dens omfattende funksjoner og det faktum at den ikke genererte falske positive, gir vi Kaspersky Security en poengsum på 9.5. Dette er en av de mer imponerende resultatene blant antivirusløsninger vi har vurdert.

Personvernregler: Hvordan håndterer Kaspersky dataene dine?

Når vi ser på personvern, vurderer vi ikke bare Kasperskys egne personvernbeskyttelsesmuligheter, men også personvernpolitikken til selskapet selv. Tidligere har det vært noen problemer, nemlig med visse skript på websider som kunne ha blitt utnyttet til å stjele data. Det ble aldri funnet bevis for faktisk misbruk. Ikke desto mindre bestemte vi oss for å ta en god titt på Kasperskys personvernregler.

Kasperskys personvernregler angir flere ganger at de gir brukerne muligheten til å velge bort «de fleste» former for datainnsamling. Det er faktisk forskjellige tilfeller der du kan indikere om du vil sende dataene dine til Kaspersky. For eksempel når du vil motta nyhetsbrev, men også for markedsførings- og personaliseringsformål.

Dessverre kan det hende at det å velge å velge bort at du ikke kan bruke programvaren. Så til slutt er brukerne enige og Kaspersky har lovlig lov til å samle inn data fra brukere som godtar personvernreglene:

«Men hvis du ikke oppgir personlige data når du blir bedt om det, kan det hende du ikke kan dra nytte av hele spekteret av Kaspersky Lab produkter og -tjenester, og vi kan ikke være i stand til å gi deg informasjon om produkter, tjenester og kampanjer.»

I tillegg har noen regjeringer forbudt bruk av Kaspersky Antivirus på for eksempel føderale byråers nettverk. Ikke nødvendigvis fordi det er grunn til å mistenke det russiske selskapet for spionasje, men fordi selskapet er basert i Russland og derfor er bundet av reglene for å hjelpe den russiske etterretningstjenesten hvis det blir bedt om det. Indirekte påvirker dette selvfølgelig brukernes privatliv.

Deling av data er langt fra ideell, men akk, dette er måten leverandører kan forbedre beskyttelsen deres. Så vær oppmerksom på at du godtar datadeling når du bruker Kaspersky Internet Security. Avslutningsvis gir vi Kaspersky 7.5 for deres personvernregler, fordi det ikke er funnet bevis for misbruk og fordi deres personvernregler tydelig nevner datainnsamlingen.

Brukervennlighet: Hvor brukervennlig er Kaspersky?

Kasperskys nettsted ser rent og profesjonelt ut. I noen land må du først velge om du er en bedrift eller en hjemmebruker. I andre land kan du gå direkte til produkt seksjonen. For å installere Kaspersky, klikk først på forbruker og deretter på PC, Mac eller Mobile. Hvis du for eksempel klikker på PC, vil du se følgende prisoversikt:

Kaspersky prices

Pakken vi har installert, er den midterste, fordi funksjonene er sammenlignbare med de mest populære programvarepakkene til andre leverandører, som AVG, Bitdefender eller Avira. På denne måten er vår sammenligning mellom leverandører så rettferdig som mulig.

Hvordan installerer jeg Kaspersky?

Kasperskys installasjons prosess er selvforklarende, slik tilfellet er med mange andre antivirusprogrammer. Etter at betalingen er behandlet, blir installasjonsprogrammet lastet ned automatisk. Deretter trenger du bare å klikke på «Kjør». Etter at du har gått gjennom denne prosessen, scanner Kaspersky umiddelbart systemet ditt, hvoretter startskjermen vises.

Kaspersy installation finished screenshot

Du må kanskje angi i hvilken del av verden du bor for å få Kaspersky til å fungere skikkelig før installasjonsfilen lastes ned. Hvis dette er tilfelle, kan du gjøre dette i rullegardinmenyen som vist nedenfor. Sørg for at du er oppmerksom i løpet av dette trinnet hvis du må gjennom det, ellers fungerer ikke programmet du laster ned.

Kaspersky drop-down menu to choose location before installation

Kasperskys programvare

Alternativene du har i Kasperskys Internett-sikkerhetsprogramvare er ikke mye mer omfattende enn hos andre leverandører, men programvaren kommer over som veldig gjennomsiktig og enkel å navigere under bruk. Det er for eksempel veldig enkelt å se detaljer om forskjellige deler av programvaren. Ved å klikke på en seksjonsknapp kan du raskt se hva som er beskyttet og hva som ikke er.

Det som også er veldig brukervennlig er at en kort forklaring vises på skjermen når du åpner en bestemt program komponent for første gang. Med «Safe banking» er det for eksempel ikke umiddelbart klart fra standard grensesnittet hva du kan gjøre med denne delen, men forklaringen forteller deg hvordan du bruker den. Du kan se disse bruker håndbøkene når som helst senere ved å klikke på «Hvordan fungerer det?» knapp.

Denne forklaringen vises ikke i delen Personvern, men dette grensesnittet er mer selvforklarende. Dette indikerer at utviklerne virkelig har tenkt på utformingen av programvaren, slik at du ikke blir konfrontert med irriterende og unødvendig innhold.

Etter vår mening er programvaren generelt enkel å bruke og enkel å navigere. Det er ganske åpenbart hvor du finner visse alternativer. Kombinert med det elegante nettstedet og den enkle installasjonsprosessen, gir vi derfor Kaspersky en 9.0 for enkel bruk.

Kaspersky interface screenshot

Kundesupport

Kasperskys kundeservice med en faktisk person kan nås via live chat. Som med mange andre antivirusleverandører, er dette alternativet skjult bak annen støtteinformasjon på nettstedet. Det er for eksempel en veldig omfattende kunnskapsbase, som i mange tilfeller gir deg den informasjonen du trenger.

Da vi faktisk prøvde å kontakte Kaspersky, tok det imidlertid en stund før vi kunne nå noen. Dette alternativet er bare tilgjengelig for de som har en brukerkonto. Men selv da må du fullføre noen for mange trinn.

Det er mulig å sende en støtteforespørsel, som du vil motta svar på via e-post. I tillegg er det også muligheten for en live chat for å få et raskt svar på spørsmålene dine. Kontakt via telefon er også mulig. Telefonnummeret finner du imidlertid ikke på støttesiden og er bare nevnt på «Om» -siden.

Når vi kom inn i live chatten, tok det bare et minutt før problemet vårt ble løst. Så hastigheten og effektiviteten til Kasperskys kundesupport tjeneste var absolutt bra. Imidlertid ble chatten vår brått avbrutt etter at vi sa «Ja» til spørsmålet om problemet vårt var løst, mens det var fullt mulig at vi hadde et annet problem.

Etterpå ble vi spurt om vi ønsket å fylle ut en undersøkelse om kvaliteten på kundesupport. Ærlig talt ville vurderingen vår vært høyere hvis det hadde vært lettere å kontakte kundeservice i utgangspunktet, og hvis vi ikke hadde blitt avskåret for tidlig. Derfor gir vi Kasperskys kundeservice en rangering på 6.5.

Hastighet og ytelse

Kasperskys scanne funksjon gir deg to alternativer: en rask scanning eller en grundig scanning. Den grundige scanning tok oss omtrent 12:30 minutter, den raske scanningen bare 40 sekunder. Dette er utmerkede hastigheter, noe som betyr at du raskt kan scanne uten å bli forstyrret i løpet av dagen.

System ytelsen  mens du bruker Kaspersky er bra. Du merker det faktisk ikke engang når en scanning kjører eller når sanntids beskyttelse mot skadelig programvare kjører i bakgrunnen. Disse prosessene bruker totalt omtrent 110 MB arbeidsminne når de kjører i bakgrunnen. CPU-bruken forblir under 2 prosent.

I tillegg til å kontrollere fakta og tall, har vi grundig testet om andre programmer holder seg stabile i kombinasjon med Kaspersky. Vi kan ganske enkelt konkludere med at i den forbindelse gir lite eller ingenting bort at et antivirusprogram kjører. Under scanning øker CPU-bruk og arbeids minnebruk raskt, men dette kan forventes med god virusbeskyttelse.

Fremfor alt hindret dette oss ikke når vi brukte annen programvare. Likevel, når det er sagt, ble datamaskinen vår veldig varm, og fansen kjørte på full kraft under den grundige scanning. Dette er en liten ulempe. Vi kan forestille oss at enheter med mindre imponerende spesifikasjoner kan lide på grunn av overdreven system belastning.

Kasperskys gode systemytelse resulterte i en score på 9 når det gjelder ytelse og hastighet. Vi trakk 0.5 poeng for den intense grundige scanning, som krevde ganske mye fra systemet vårt. Avslutningsvis ga vi Kaspersky en score på 8.5.

Endelig dom: Er Kaspersky en god virus scanner?

Kaspersky skuffet oss ikke, men ingen virusscanner er perfekt. Se nedenfor for en liste over fordeler og ulemper.

FordelerUlemper
Kasperskys beskyttelse er av topp kvalitetKundeservicen fungerte ikke så jevnt og raskt som vi hadde håpet
Veldig brukervennlig med mye informasjonPersonvernreglene er ikke alltid veldig tydelige
Kaspersky tilbyr mange forskjellige typer scanning som også er veldig raskeDatamaskinen vår ble noen ganger veldig varm under en grundig scanning

Avslutningsvis er Kaspersky en antivirus leverandør på høyt nivå. Leverandøren leverer tydeligvis opp til sitt rykte. Ikke desto mindre er det noen få minus å merke seg, nemlig kundeservice og kundesupport. Personvernreglene er heller ikke veldig gjennomsiktige. Dessverre, i dag, er dette normen snarere enn unntaket.

For vår endelige vurdering kombinerte vi klassifiseringene for sikkerhet (vekting 0.5), hastighet og system belastning (vekting 0.2), personvern (vekting 0.1) brukervennlighet (vekting 0.1) og kundeservice (vekting 0.1). Se nedenfor for en oversikt. Som du kan se, får Kaspersky en høy score på 8.8. Vi må legge til at en mer finjustert kundeservice prosess absolutt ville ha resultert i 9 eller høyere.

  • Sikkerhet: 9.5
  • Hastighet og systembelastning: 8.5
  • Personvernregler: 7.5
  • Brukervennlighet: 9.0
  • Kundeservice: 6.5
  • Sluttresultat: 8.8

Er du, akkurat som oss, overbevist om kvaliteten på Kaspersky, og ønsker du å tegne et abonnement med en gang? Klikk på knappen nedenfor for å gå direkte til nettstedet.

Visit Kaspersky
Kaspersky Antivirus – Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål du vil ha et raskt svar på? Sjekk ofte stilte spørsmål nedenfor, og problemet ditt kan løses umiddelbart.

Kaspersky er tilgjengelig i tre pakker, nemlig Kaspersky Anti-Virus for $ 15.99 per år (1 enhet), Internett sikkerhet for $ 31.99 per år (3 enheter) og Total Security for $ 39.99 per år (5 enheter).

I Windows 10 kan Kaspersky fjernes ved å gjøre følgende:

  1. Høyreklikk på «Start» -knappen nederst til venstre på skjermen for å åpne hurtigmenyen
  2. Velg «Apper og funksjoner»
  3. Skjermbildet «Apper og funksjoner» åpnes
  4. Velg «Kaspersky Security Scan»
  5. Klikk på “Avinstaller” -knappen

For Mac kan Kaspersky fjernes som følger:

  1. Åpne installasjonsfilen til pakken
  2. Dobbeltklikk på “Avinstaller”
  3. Skriv inn brukernavn og passord
  4. Kaspersky fjernes.

Nei, Kaspersky har ikke en gratis versjon. Men det er mulig å laste ned en demo-versjon fra Kaspersky-nettstedet for å sjekke om programvaren passer deg. Vi anbefaler også å sjekke ut vår grundige gjennomgang for å finne ut om Kaspersky er noe for deg.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.