Är Reddit säker? Tips åt föräldrar för att hålla tonåringar säkra online

Kid surfing on Reddit while father is watching over
Ont om tid? Läs en sammanfattning av artikeln här!
Är Reddit säker? Tips åt föräldrar för att hålla tonåringar säkra online - en snabbguide

Reddit är utformad för vuxna användare, inte barn. Den är ingen säker plats för barn eller yngre tonåringar på grund av risker inklusive rovjägare, desinformation och dataläckor. Den lägst rekommenderade åldern för en tonåring att bör besöka Reddit är 15. Faktum är att barn under 13 år inte får skapa konto på Reddit, enligt deras The Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA).

Föräldrar och tonåringar måste vidta åtgärder för att förstå farorna med Reddit, hur man filtrerar bort vuxenmaterial och sätt att hålla personlig information säker.

Farorna med Reddit:

  • Rovjägare
  • Olämpligt vuxenmaterial
  • Gruppchattar med främlingar
  • Desinformation
  • Risk för personinformationsläckage
  • Farliga eller olämpliga onlineutmaningar

Föräldrar, beväpna er med information. Prata sen med er tonåring om riskerna med att använda Reddit. På så sätt förstår ni båda vikten av sekretessinställningar och säkerhetsfunktioner när du använder sociala medier som Reddit.

Så hjälper ni er tonåring att hålla sig säkrare på Reddit:

  1. Tala ärligt med din tonåring om digital kompetens och hur du håller dig säker online.
  2. Ställ in sekretessinställningar på Reddit.
  3. Installera en familjesäkerhetsapp för att spåra aktivitet
  4. Överväg användandet av en VPN (Virtual Private Network) så att din onlineaktivitet är anonym. Reddit-användare och vårt team är överens om att Express VPN är det bästa alternativet.

Var medveten om riskerna och vidta åtgärder redan från början för att förhindra vuxet eller skadligt innehåll från att nå din tonåring.

Vill du lära dig mer om hur du håller dina barn och tonåringar säkra som Reddit-användare? Läs hela artikeln nedan!

I grunden är Reddit en smältdegel av kollektivt insamlad information. Om du går igenom någon artikel om Reddit ser du fraser som ”Vilda västern”, ”gratis för alla” eller ”förstasidan på internet”. Vad föräldrar behöver veta: allt detta är sant. Vad betyder detta för ditt barns och tonåringens säkerhet med Reddit? Den plattformen är utformad för vuxna användare, inte barn. Risker likt rovjagare, desinformation och dataläckor gör Reddit till en osäker plats för barn och yngre tonåringar.

Är Reddit säker?

Reddit är inte säker för någon under 15, Även då bör du överväga hur moget ditt barn är. Hur skulle det reagera om det stötte på moget innehåll? Kan det ändra säkerhetsinställningar? Även med innehållsmoderatorer och säkerhetsfunktioner är sannolikheten för att ditt barn snubblar över något olämpligt hög.

Om Reddit är en del av din tonårings sociala mediekonsumtion, så bör det konsumeras med försiktighet, och med en rejäl nypa skepsism, enligt Common Sense Media, för dess egna säkerhet.

Som förälder till en tonåring har du förmodligen hört talas om Reddit. Problemet är att du inte känner till hur det fungerar eller dess faror. Börja med dessa två saker, som vi beskriver nedan. Då får du en bättre uppfattning om vilka integritets och säkerhetsåtgärder att vidta för att hålla ditt barn din eller tonåring säker på nätet.

Vad är Reddit?

Google på ”Reddit” så hittar du taggen ”Dive into anything.”. På gott och ont är det precis vad du kan göra på den här sociala mediesidan. Enligt webbplatsstatistik på Alexa, rankas Reddit som den 19:e mest globalt besökta webbplatsen, och i USA rankas Reddit som nummer 7.

Du behöver inte vara registrerad medlem för att läsa innehåll på Reddit. Vem som helst kan komma åt innehåll på webbplatsen. När du har loggat in ser du ett flöde med trendande inlägg och, därunder, de mest populära inläggen baserat på dina inställningar (plats, intressen och sekretessinställningar). Till höger återfinns dagens snabbast växande eller mest populära gemenskaper. I genomsnitt besökte 52 miljoner människor om dagen plattformen, enligt Reddit Inc. 2020.

Skärmbild Reddit framsida

Det finns mycket innehåll som en Reddit-användare bläddrar igenom inklusive nyhetshistorier, roliga memes, sportuppdateringar eller textinlägg som engagerar användare i någon fråga eller tanke.

Farorna med Reddit

Det mesta av innehållet på Reddit är skapat för vuxna på webbplatsen. På grund av detta finns det många risker för barn och tonåringar i användande Reddit.

De största farorna med Reddit inkluderar:

  • Rovjägare
  • Vuxet, olämpligt innehåll
  • Gruppchattar med främlingar
  • Desinformation
  • Risk för personinformationsläckage
  • Farliga eller eller olämpliga onlineutmaningar

Föräldrar behöver känna till hur dessa risker framstår för ditt barn. Lär dig om plattformen och prata med dem skickligt om hur de håller sig säkra på nätet.


Rovjägare

Barn vid laptop med stalker bakom sigDe flesta användare är aktiva på Reddit under pseudonym. Eftersom alla som har ett konto kan meddela eller kommentera så kan din tonåring prata med hur många främlingar som helst. Några av dessa användare är rovdjur – lurar på plattformen med det enda syftet att fånga och locka ungdomar. Prata med ditt barn om inte lämna ut personuppgifter av något slag online.


Olämpligt innehåll

Ikon olämpligt innehållUnga och utsatta tonåringar kan lätt snubbla över diskussioner som involverar hatpropaganda, vit makt eller andra ”mörka ämnen”. De flesta tonåringar är inte redo att hantera den typen av innehåll.


Gruppchatt

Ikon gruppchattGruppchattar är inte del av Reddits gemenskaper, så de har inte moderering likt de en subreddit gör. Det är upp till Redditors att rapportera dåligt uppförande. Användare kan stänga av gruppchattfunktioner. De kommer dock alltid att få chattförfrågningar från personer som de inte har anslutit till tidigare. Förfrågningar accepteras eller avvisas, men det är svårt att hindra att främlingar från att skicka förfrågningar. Blockerade användare kan dock inte skicka chattförfrågningar.


Desinformation

Ikon desinformationDictionary.com definierar desinformation som ”falsk information som sprids, oavsett avsikt att vilseleda”. Under 2018 var desinformation Årets ord och det förvånar inte varför. Sociala medier säkerställer att desinformation färdas snabbt och når alla hörn av internet, inklusive ditt barns dator. En studie publicerad av Ohio State University säger att desinformation blir svårare att upptäcka. Hackare från andra länder använder foton, videor, Twitter-konton och falska sammanhang för att skapa kompletta bluffar baserade på falsk information.


Personinformation-läckage

Uppbrutet hänglås över ett ID.Hackare är cyberbrottslingar som bryter sig in på en webbplats och säljer din information till tredje part eller på dark web. Om sekretessinställningarna är korrekta är din tonåring lite tryggare på nätet. Tyvärr har Reddit ingen ren meritlista när det gäller integritet. Under 2019 återaktiverade de inställningar för kontospårning. Användare kan anpassa sekretessinställningarna när som helst.


Onlineutmaningar

Utropstecken i triangelUtmaningar är populära bland barn på nätet och det är lätt att se varför. De är jätteroliga. Eller så är de skrämmande. TikToks dansutmaningar har varit familjesupplevelser; hela skolor hamnade manekängutmaningar för några år sedan. På baksidan av myntet finns utmaningar, som Tide Pod-utmaningen, som har lett till i fysisk skadade tonåringar.

Vissa utmaningar, som Reddits 50/50 Challenge utsätter användarna för otroligt grafiskt, traumatiserande innehåll. Eller så kan du se den sötaste bilden av kattungar som leker likt inget annat du tidigare sett. Det är utmaningen – och incitamentet.

Hur Reddit fungerar

Nu när du har en viss förståelse för vad Reddit är och farorna som finns där ute – låt oss förklara hur den fungerar. Tonåriga Reddit-användare öppnar webbplatsen på sina datorer, surfplatta eller mobila enheter genom en webbläsare eller med Reddit-appen. Användare på plattformen kallas vanligtvis Redditors. En registrerad Reddit-användare kan posta innehåll på webbplatsen såsom länkar, foton, videor, bilder eller textinlägg som antingen kan röstas upp eller ned av andra. Fler uppröster flyttar inlägg högre upp på subreddit, vilket ger fler visningar. Om ett inlägg får tillräckligt med uppröster så hamnar det på hemsidan tillsammans med webbplatsens mest trendande konversationer.

Skärmbild Reddit-inlägg Gordon Ramsay

Reddit-användare klickar på en länk eller ett foto för att se hela inlägget. Redditors har möjlighet att kommentera, dela, spara, dölja eller rapportera innehåll med hjälp av ikonen under rubriken. Bredvid rubriken klickar läsarna på upp-pilen för att rösta upp(du tycker att fler borde se inlägget) eller ned-pilen för att rösta ner(du tycker inte att inlägget är värt för andra läsare att se). Kommentarer röstas också upp eller ned, beroende på hur relevanta de är för ämnet.

Redditorer kan också utdela en mängd utmärkelser till specifika inlägg. Vissa utmärkelser görs tillgängliga gratis, medan andra kan köpas med Reddit Coins. Detta är en användares sätt att visa sin uppskattning för andras innehåll.

Subreddits och gemenskaper

Innehållet skickas till en Reddit-gemenskap eller ”subreddit”. Enligt Backlinko-statistik om Reddit-användare, hyser webbplatsen fler än 100 000 gemenskaper organiserade kring olika ämnen eller intressen. Subreddits föregås av ”r/” framför deras ämnet, vilket kan vara nästan vad som helst. Ja, allt från ”r/screamingfish” till ”r/celebrityarmpits!” Det finns också ”normala” subreddits som ”r/politics” eller ”r/worldnews.” Eller så kan det vara samtal kring gemensamma intressen som ”r/TVfantheories”. Om du kan föreställa dig något så finns det förmodligen en subreddit för det. De flesta subreddits har sina egna teman, regler and riktlinjer. De måste följa Reddits innehållspolicy.

Reddit-innehåll skickas endast av Redditors som uppfyller vissa kriterier. Men vem som helst kan läsa Reddit-innehåll, även om åtkomst ibland är begränsad till endast användare som har loggat in.

Endast Reddit-användare som uppfyller vissa kriterier kan skicka in innehåll

Reddit-gemenskaper skapas endast av användare om de möter vissa kriterier. Till att börja med måste läsarna ha ett Reddit-konto som är minst 30 dagar gammalt. För det andra måste kontot vara aktivt och det ska ha tjänat ett visst antal ”karma”-poäng (det exakta antalet är bara känt av Reddit) baserade på din nuvarande aktivitet. Karma ges av andra användare som uppskattar ditt innehåll.

Innehåll på Reddit

Innehåll på Reddit-ikon

Det finns mycket bra information tillgänglig på Reddit. Till exempel är memes eller diskussioner kring populära spel som Roblox är mycket populära bland barn på nätet.

Barn och tonåringar följer niche-subreddits med innehåll som de inte kan hitta någon annanstans. På grund av Reddit-gemenskapens ständiga ström av uppladdningar från hela världen är barn ofta medvetna om trender innan dessa blir allmängods.

Men det finns också en hel del desinformation, konspirationsteorier och mörka ämnen.

Typer av innehåll på Reddit:

  • Länkar
  • Textinlägg
  • Bilder
  • Videor

Reddit rymmer nästan all slags innehåll som du kan tänka dig. Från memes till populära ”Reddit 50/50 Challenge” (eller ”Reddit FiftyFifty”, ”Reddit 50 50 challenge”). På grund av detta är det av yttersta vikt föräldrar till barn och tonåringar vet att Reddits innehåll är vänder sig mot vuxna. Det är inte helt säkert för barn eller unga tonåringar.

Reddit har ett modereringssystem för att hålla innehållet i linje med sin policy. Reddit har historiskt sett dock etablerat sig som en neutral plattform för alla typer av innehåll. Det betyder, oavsett om du gillar det eller inte, att sorts innehåll (bra som dåligt) är tillgängligt för din tonåring.

Hur Reddits gemenskapsinnehåll modereras

Reddit använder modereringsupplägg för innehåll. Moderering sker på tre nivåer: Reddits anställda administratörer, decentraliserade frivilliga moderatorer och automatiserade verktyg.

Administratörer: Som webbplats anställer Reddit ett team av administratörer eller ”admins”. De är ansvariga för att hålla webbplatsen igång, kommunicera eventuella ändringar på webbplatsen och ”genomdriva Reddits regler och innehållspolicy.” Administratörer har den ultimata auktoriteten för att hantera innehåll, subreddits, gemenskaps-moderatorer och användare.

Moderatorer: Reddits gemenskapsmoderatorer, eller ”mods” (moddar), är frivilliga – inte anställda av Reddit, som är självutsedda eller utsedda av gemenskaperna. Moddar kan redigera utseendet på en subreddit, diktera vilken slags innehåll som är tillåten i tråden, ta bort inlägg, stänga av ljudet eller bannlysa användare från subreddit.

Automatiserade verktyg: Reddit använder automatiserade verktyg som AutoModerator baserade på algoritmer som identifierar, filtrerar och tar bort innehåll som strider mot Reddits policyer, som exempel barnpornografi eller CSAM. Moddar kan också använda gratis eller andra automatiserade verktyg online för att förbättra sätten de modererar sina subreddits på.

Moderering är inte perfekt

Reddits modereringspolicy känns lite som vilda västern. Större policyskapare och administratörer anger riktlinjer som automatiserade verktyg och moddar tolkar i sitt användande inom sitt egna decentraliserade modereringsupplägg. Det är en multi-nivåstrategi för att hålla olämpligt innehåll borta. En Ny amerikans fallstudie kring Reddit-modereringstaktiker reser många frågor kring tillförlitlighet, partiskhet, noggrannhet och ansvarsskyldighet. Det är inte klart hur mycket eller vilken typ av innehåll moderatorer flaggar eller tar bort från subreddits.

År 2020 meddelade Reddit att den skulle ha en karantän”-funktion för att bekämpa desinformation. När en subreddit är i karantän framträder en anslagstavla som visar en varning, som uppmanar användare att anmäla sig till subreddit. Reddit community moderatorer säger dock att det knappt är en krusning mot havet av desinformation som finns på webbplatsen.


Vad ålder rekommenderar experter barn uppnått för att använda Reddit?

Cirkel med Ålder 13+Barn under 13 år kan inte skapa ett konto på Reddit. Detta är en del av Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA), som ger webbplatsoperatörer specifika regler för insamling av data, föräldrarnas samtycke och skydd av barns integritet under 13 år.

Christine Elgersma på Common Sense Media anser att tonåringar under 15 år inte ska tillåtas på Reddit. Men det är olika för alla barn. Om din tonåring använder Reddit så se till att hen har de verktyg hen behöver för att undvika olämpligt innehåll och agera digitalt ansvarsfullt.

Hur du håller dina tonåringar säkra på Reddit

Vuxenmaterial (även känt som ”inte säkert för arbete” eller NSFW) är lättillgängligt på denna plattform. En del av det som gör Reddit säkert (eller inte) är om föräldrar tar sig tid att ställa in integritets- och säkerhetsfunktioner på Reddit. Om du inte gör det så faller din tonåring offer för ett antal säkerhetsrisker online, inklusive rovjägare, porr eller en labyrint av mörka ämnen eller desinformation, dvs fejknyheter (det är lättare än du tror). Familjer bör överväga att använda en familjesäkerhetsapp med föräldrakontroller för att spåra aktivitet.

Steg för att skydda din tonåring på Reddit:

  • Tala öppet med ditt barn om digital kompetens och om att hålla sig säker på nätet
  • Ställ in sekretessinställningar på Reddit
  • Installera en familjesäkerhetsapp för allas säkerhet

Hur du pratar med din tonåring om att vara säker online

Steg ett för att skydda ditt barn online: prata med det. Oavsett om din tonåring har varit online i fem år eller om det här är första gången så ge din tonåring tryggt och icke-dömande utrymme för samtal kring vad de gör online, webbplatser de besöker, spel de spelar.

Genom att göra detta har du skapat en öppen och ärlig kommunikationslinje där de känner sig bekväma med att berätta när saker går fel. Se till att du pratat med hen om porr, hatpropaganda och olaglig aktivitet, innan din Reddit-tonåring använder webbplatsen. Beväpna dig med information.

Du kan säga något i stil med: ”Jag ser varför du gillar Reddit! Det är coolt att du kan titta på dina favoritfotbolls höjdpunkter och bläddra igenom nyheter. Jag vill att du ska veta att jag förväntar mig att du håller dig borta från dåligt eller skadligt innehåll. Jag litar på dig, men jag litar inte på andra människor på internet.”

Digital läs- och skrivkunnighet är livslång

Ta sedan lite tid att förklara digital läskunnighet som är definierad av Common Sense Media som ”förmågan att effektivt hitta, identifiera, utvärdera och använda information.”. Var förstående – det är lätt att sugas in i det svarta hålet på internet (det händer oss alla). Prata med dem om respektfulla sätt att bete sig (Reddit har till och med sin egen Reddiquette) – hur man märker och rapporterar dåligt uppförande och vilka personuppgifter som inte är säkra att dela.

Viktigaste digitala läs- och skrivkunnighetsfärdigheterna att lära din barn:

  • Hur man söker säkert och ansvarsfullt
  • Sätt att skydda privat information
  • Korrekt citering av tillförlitliga källor
  • Skapandet av ett positivt digitalt fotavtryck genom det barn gör och inte publicerar online
  • Hur man respekterar alla människor på nätet

När du har pratat med ditt barn eller din tonåring om onlinesäkerhet är det dags att göra rätt sekretessinställningar. Dessa inställningar håller borta vuxeninnehåll, minskar dataspårningen och hindrar främlingar från kontaktförsök.

Ställ in sekretessinställningar

Reddit samlar information om dess användare enligt beskrivningen i Privacy policy. Inom kontoinställningarna finns det några alternativ för att ge din tonåring en mer privat användarupplevelse:

Hur du ställer in sekretessinställningar på Reddit:

  1. Använd din webbläsare (inte alla sekretessfunktioner är tillgängliga i appen), klicka på kontoprofilen och välj User Settings .

Skärmbild Reddits Profile User Settings

  1. Härnäst, välj Safety & Privacy och avmarkera alla alternativ, så att aktivitet inte spåras online.

Skärmbild Reddits Safety and Privacy-meny

Skärmbild Reddits avmarkera alla integritetsinställningar

  1. Rulla ner till Avanced Security och aktivera tvåfaktorsautentisering för att avskräcka obehöriga användare från att komma åt kontot.

Skärmbild Reddits Advanced Security 2-faktorsautentisering

  1. Längst ner klickar du på Manage third-party app authorization och tar bort behörighet för anslutna konton så att data inte delas mellan konton.

Skärmbild Reddits hantare för auktorisation av 3:e-partsapplikationer

  1. Klicka därefter på Feed Settings för att utesluta vuxeninnehåll. Stäng av vuxeninnehåll så att NSFW-innehåll inte visas i tonåringens flöde eller sökresultat.

Skärmbild Reddits flödeshantering vuxeninnehåll

  1. Rulla ner till Chat and Messaging och se till att ”Who can send you chat requests” (sv. Vem kan skicka dig chattförfrågningar) och ”Who can send you private messages” (sv. Vem kan skicka dig privata meddelanden) är inställda på ”Nobody” (sv. Ingen). Nu kan inte främlingar skicka förfrågningar eller privata meddelanden (PM).

Skärmbild Reddits chatt- och meddelandeinställningar

Använd familjesäkerhetsprogram

Använd slutligen familjesäkerhetsappar som Barks föräldrakontroller för att blockera tonåringar från att använda Reddit tills de är redo, eller begränsa tonåringar från att använda internet inom vissa tider. Bark kan övervaka ditt barns inlägg, kommentarer och privata meddelanden medan man är på Reddit, inklusive privata meddelanden. Barks föräldrakontroll kan dock inte spåra direktmeddelanden, vilket lämnar ett glapp i din möjlighet att övervaka aktivitet.

Använd en VPN

Ett annat sätt att hålla din tonåring säkrare online är att använd en VPN eller en virtuell privat nätverkstjänst. När du kopplar upp dig så spåras din aktivitet, av webbplatser som skapar en slags nätprofil med allt de vet om dig. Det är trevligt när du ser en riktad annons för de rosa mockaskorna du älskar, men den informationen delas också med icke godkända tredje parter.

En VPN fungerar som en säker mellanhand mellan dig och resten av internet. Data som skickas till och från en VPN krypteras, så att din anslutning varken kan hackas eller spioneras på. Om säkerhet är en prioritet för dig är VPN ett av de bästa verktygen du kan använda för att skydda dig och din familj online.

Det är viktigt att notera att en VPN inte gör hela din tonårings Reddit-konto anonymt omedelbart. Hen använder detta kontot, och det hen gör genom kontot spåras, även vid bruk av en VPN. Men Reddit kan inte logga hens IP. Det betyder att kontot inte är bundet till hen OM din tonåring skapar en anonym profil och använder anonym e-post när hen registrerar sig.

Konstant uppmärksamhet!

Idag gör sociala medier som Reddit det enkelt att dela mycket personlig information utan att du inser det. Det är viktigt att skydda din tonårings integritet och välbefinnande genom att vara vaksam och proaktiv.

Börja med att prata med dem om risker och farorna med onlineutmaningar på internet, såsom Reddit 50/50 Challenge, vilka gör Reddit till en osäker plattform. Ändra sedan sekretessinställningarna i Reddit, installera en familjesäkerhetsapp och överväg att använda en VPN. Internet är roligt och användbart, men det kan också vara farligt och lömskt. Påminn din tonåring och var skeptisk till allt de ser online. Dessa färdigheter kommer att hålla dem säkra nu och resten av livet.

För en detaljerad guide om barns onlinesäkerhet, läs vår guide.

Reddit-säkerhet för barn och tonåringar - vanliga frågor

Om du letar efter mer information om Reddit-säkerhet, läs våra vanliga frågor avsnitt.

Reddit är utformad för vuxna, inte barn. Innehåll som delas såsom länkar, foton, videor och textinlägg innehåller en mängd information från roliga memes till skrämmande utmaningar eller farlig desinformation. Risker inkluderar attacker från rovjägare, dataläckor, desinformation, farliga onlineutmaningar.

Risker när du använder Reddit:

  • Rovjägare
  • Vuxet, olämpligt innehåll
  • Gruppchattar med främlingar
  • Desinformation
  • Risk för personinformationsläckage
  • Farliga eller eller olämpliga onlineutmaningar

Reddit-användare behöver använda en hälsosam porttion digital kompetens och skepsism när de använder webbplatsen.

Här finns tips som hjälper barn och tonåringar att hålla sig säkra på Reddit:

  • Prata öppet med ditt barn om digital läskunnighet
  • Ställ in sekretessinställningar på Reddit
  • Installera en familjesäkerhetsapp för att övervaka och meddela skadlig aktivitet

Ja, Reddit-innehåll modereras genom tre resurser: administratörer, moderatorer och automatiserade verktyg. Det finns dock utrymme för förbättringar när det gäller partiskhet, subjektivitet, noggrannhet och ansvarsskyldighet.

Så modereras Reddit:

  • Administratörer är ansvariga för att hålla webbplatsen igång, kommunicera eventuella ändringar på webbplatsen och ”genomdriva Reddits regler och innehållspolicy”. Administratörer har den ultimata auktoriteten för att hantera innehåll, subreddits, gemenskapsmoderatorer och användare.
  • Moderatorer eller ”mods” är frivilliga och ej anställda av Reddit, som är självutnämnda eller gemenskapsutnämnda. Moddar kan redigera utseendet på en subreddit, diktera vilka typer av innehåll som är tillåtna i tråden, ta bort inlägg, stänga av ljudet eller förbjuda användare på subreddit.
  • Automatiserade verktyg som AutoModerator baseras på algoritmer som identifierar, filtrerar och tar bort innehåll mot Reddits policyer som barnpornografi eller CSAM. Moddar kan också använda gratis eller andra automatiserade verktyg online för att förbättra sätten att moderera sina subreddits.

Som förälder kan du skydda dina barn medan de använder Reddit genom att göra dessa saker:

  • Prata öppet med ditt barn om digital kompetens.
  • Gör rätt sekretessinställningar på Reddit.
  • Installera en familjesäkerhetsapp för att övervaka och meddela skadlig aktivitet.

Vår fullständiga artikel berättar allt om ungars säkerhet på Reddit.

International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.