Är det lagligt att använda en VPN?

Is a VPN connection legal featured

Lady JusticeOm du har nått den här sidan undrar du förmodligen om det är lagligt tillåtet att arbeta med en VPN. För de flesta länder i världen är svaret ja. Men varje land har fortfarande sina egna lagar och förordningar. Om du använder en VPN för att vara anonym när du utför olagliga aktiviteter, är du fortfarande föremål för lagen. Vad du gör är fortfarande olagligt, oavsett om du använder en VPN eller inte.

VPN (Virtuellt Privat Nätverk) skapar många möjligheter. Du kan använda den för att kringgå geografiska begränsningar på internet och få tillgång till information som normalt inte skulle vara tillgänglig i ditt land. Ett enkelt exempel skulle vara BBC iPlayer. Denna tjänst är endast avsedd för den brittiska allmänheten, som bor i Storbritannien. Men om du skulle använda en VPN-server i Storbritannien, skulle du kunna komma åt webbplatsen från Italien, Norge eller USA också.

Många undrar om det är lagligt att använda en VPN-anslutning. I de flesta delar av världen, särskilt i västländer, är det helt lagligt att använda en VPN. Där behöver du inte frukta att bli arresterad bara för att du använder en VPN. Ändå finns det några länder vars regeringar inte accepterar VPN-användning. Vanligtvis har dessa länder diktatoriska regimer eller extremt auktoritära ledare. Exempel skulle vara Kina, Ryssland och Iran. Varför vill de begränsa VPN-användningen? Och varför har VPN-tjänster ett så dåligt rykte? Vi förklarar allt i den här artikeln.

Varför är en VPN-anslutning olaglig i vissa länder?

VPN-användning är mestadels förbjuden i länder med auktoritära lagar som Kina, Nordkorea och Turkmenistan. Regeringen i dessa länder har begränsat friheten på internet och pressfriheten. Därför tenderar sociala medier och kritiska nyhetswebbplatser att blockeras för internetanvändare i landet. För att få tillgång till dessa blockerade webbplatser och onlinetjänster ändå använder många civila, utlandsboende, turister, journalister och visselblåsare en VPN- eller proxyserver. Bilden nedan visar länder som använder online-censur i stor skala och deras huvudsakliga motiv för att göra det.

Is a VPN illegal infographic

Genom att förbjuda VPN hoppas regeringarna kunna kontrollera den information som deras medborgare kan få tillgång till. Dessutom vill de övervaka och registrera medborgarnas internetbeteenden. När de använder en VPN, kan medborgare, turister, journalister och visselblåsare kringgå online-censur och samtidigt anonymisera alla sin online-data. Detta irriterar regeringarna, eftersom det betyder att de kommer att ha mindre kontroll. Därför görs VPN ofta olagliga på sådana platser. Vissa länder införde även allvarliga straff för användningen av en VPN. Ett exempel skulle vara Förenade Arabemiraten, som vi kommer att prata mer om senare.

I vissa fall görs VPN ursprungligen olaglig av säkerhetsskäl. Irak beslutade till exempel att förbjuda den säkra anslutningen för att göra det lättare att bekämpa IS. Tyvärr betyder det att resten av befolkningen lider av de negativa konsekvenserna av dessa lagar. På sätt och vis är de tvungna att ge upp en del av sitt privatliv för den nationella säkerheten.

I vilka länder är det förbjudet att använda en VPN-anslutning?

Vi har redan namngett ett par länder där det inte är tillåtet att använda en VPN. För tydlighetens skull har vi nedan listat alla länder som är kända för att blockera VPN eller anser VPN-användning vara olaglig. Det är ofta inte helt klart om VPN-anslutningar är helt förbjudna och vilken typ av straff du kan förvänta dig om du använder en. Oavsett, är användning av en VPN på någon av dessa platser en stor risk.

LandANMÄRKNING
VitrysslandVitryssland förbjöd VPN-anslutningar samt Tor-webbläsaren år 2015. Det har till och med gjort användningen av anonymiserande nätverk eller anslutningar olagliga. Sannolikt har detta att göra med dess nära relation till Ryssland.
KinaVPN-användning i Kina är lite av en gråzon. Den kinesiska regeringen har gett sitt officiella godkännande för vissa VPN-tjänster, som kan användas lagligt. Dessa tjänster loggar sannolikt dina online-aktiviteter och delar den med myndigheterna. Även om Kina har hotat att blockera alla utländska VPN:er 2018, är det fortfarande möjligt att använda dem, även om det kanske inte är 100 % lagligt. Vissa högkvalitativa VPN-tjänster som NordVPN erbjuder även speciella ”dolda servrar”, som hjälper dig att komma runt Kinas brandvägg.
EgyptenEgyptens regering har använt Deep Packet Inspektion (DPI) för att blockera flera VPN-protokoll (PPTP, L2TP, OpenVPN) sedan 2017. Landet har blockerat många webbplatser och tjänster under lång tid. Även om VPN-tjänster inte är officiellt olagligt, har Egypten gjort det mycket svårt att använda en VPN för att åtnjuta av en ett fritt internet inom dess gränser.
IrakIrak införde ett fullständigt VPN-förbud i 2014, vilket också blockerar tillgången till vissa sociala medier och andra tjänster. Deras främsta motivation var att det skulle hjälpa dem att slåss mot IS. Även nu är dessa lagar fortfarande aktiva, även om det inte längre har landet i sitt grepp.
IranIran har officiellt förbjudit användningen av många VPN sedan mars 2013. Att främja och sälja dessa VPN är förbjudet och kan leda till fängelsestraff. Endast VPN-leverantörer med myndighetsgodkännande får användas, även om de fortfarande inte ger dig tillgång till blockerade webbplatser som YouTube. De loggar troligen din användning också.
NordkoreaNordkorea är känt för sin strikta censur. Det tillåter inte ens civila att använda det vanliga internet. VPN:er är förbjudna, men eftersom Nordkorea är så avstängt från resten av världen är konsekvenserna av VPN-användning i detta land okända.
OmanAtt använda en VPN är olagligt för alla Omanska medborgare, men organisationer får använda en så länge de har en licens. Endast VPN-tjänster som har godkänts av regeringen är lagliga.
RysslandSedan juli 2017 får VPN-leverantörer endast erbjuda sina tjänster till den ryska befolkningen om de delar alla användardata med regeringen. År 2019 gav Roskomnadzor (den ryska nationella mediekontrollstyrkan) flera välkända VPN trettio dagar för att ge dem tillgång till alla ryska data och följa den ryska lagen (vilket betyder att man upprätthåller censur). Många VPN svarade genom att stänga ner sina ryska servrar.
SyrienAtt använda en VPN är inte nödvändigtvis olagligt i Syrien. Men sedan 2011 blockeras vissa VPN-anslutningar, eftersom regeringen attackerar VPN-protokoll. Det är osäker på hur framgångsrika dessa försök är.
TurkietFör att hindra medborgarna från att komma åt blockerade webbplatser har den turkiska regeringen begränsat VPN-användningen. Försök görs för att upptäcka och blockera VPN-anslutningar med hjälp av DPI. Att använda en VPN i Turkiet fungerar därför inte alltid. Dessutom kan det göra dig mer av ett mål för regeringen: dess vaksamma ögon kommer att granska dig närmare.
TurkmenistanTurkmenistan censurerar kraftigt och begränsar internet för att blockera utländska medier. VPN-användning är därför också förbjudet i detta land. Landet har bara en ISP, som är under statlig kontroll.
UgandaUganda införde en social medie-skatt i 2018. För att komma runt denna skatt började många medborgare använda VPN. Nu blockerar regeringen VPN-anslutningar och avråder från användning. VPN-användning är dock inte officiellt olaglig (ännu).
Förenade ArabemiratenI Förenade Arabemiraten får endast organisationer använda en VPN. VPN-användning är olaglig för civila när de använder det för kriminella ändamål. Men kriminella handlingar i Förenade Arabemiraten inkluderar också att besöka dejtingwebbplatser och den amerikanska Netflix. VoIP-tjänster som Skype är inte heller tillåtna. Om du använder dem, kan du få en hög böter eller till och med sättas i fängelse.

Varför har VPN-tjänster ett så dåligt rykte?

En VPN kan hjälpa dig att surfa på internet anonymt. Den ger mer frihet och säkerhet online. Därför använder nästan alla stora företag regelbundet en företags-VPN nuförtiden. Trots det tror många att VPN inte är helt lagliga. I många delar av världen är de det: du kan använda en VPN för att skydda din integritet online när du vill. VPN gör att du kan komma åt internet på ett säkert sätt, vilket inte är dåligt, farligt eller förbjudet i sig själv – på de flesta ställen.

Det är dock mot lagen att delta i brottslig verksamhet när du använder en VPN. Beroende på vilket land du befinner dig i kan definitionen av ”brottslig” skilja sig enormt. De flesta länder skulle till exempel se försäljning av tunga droger som ett brott. Brottslingar som bryr sig om sådana aktiviteter kan försöka hålla sig borta från regeringens grepp genom att använda en VPN. Deras integritet kommer att vara något skyddad, vilket gör det svårare för polisen att hitta och straffa dem. De straffrättsliga förfaranden som de deltar i är dock fortfarande olagliga. Om de åker fast, kommer de få allvarliga problem. Inte för att använda en VPN, men för att bedriva olaglig verksamhet.

Precis som fallet är med Tor-webbläsaren, tror många att en VPN-anslutning är olaglig eftersom den underlättar brott. Detta är dock inte enda användbara med en skyddad och anonym internetanslutning. En VPN är helt enkelt ett verktyg som kan användas för flera ändamål, både bra och dåliga.

Laglig användning av en VPN

Det finns många goda skäl för människor att använda en VPN. Sekretess spelar ofta en stor roll, tillsammans med extra skydd när du använder öppna Wi-Fi-hotspots. Strömning av online-innehåll kan också bli lättare med en VPN. För mer information om varför du kanske vill använda en VPN, vill vi hänvisa dig till vår fullständiga artikel om VPN-tjänster och deras användningsområden.

Sammanfattning: VPN är lagligt i de flesta länder. Vissa regeringar har dock gjort restriktioner för VPN-användning eller förbjudit användningen helt och hållet. På så sätt syftar de till att kontrollera befolkningen eller upprätthålla nationell säkerhet. Att använda en VPN på dessa platser kan vara farligt och ge dig problem med lagen. När du inte befinner dig i något av dessa länder och inte deltar i brottslig verksamhet, finns det dock ingen anledning att vara rädd.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.