Vad är en dedikerad IP och varför skulle du behöva en?

Dedicated IP feature
Klicka här för en kort sammanfattning av den här artikeln
Dedikerad IP - en sammanfattning

Vissa VPN-leverantörer erbjuder sina kunder möjlighet att begära en dedikerad IP. Detta innebär att du får en unik, statisk IP-adress som bara används av dig men fortfarande döljer din riktiga IP. Detta har flera fördelar jämfört med en delad IP:

 • Det är mindre troligt att du läggs till i en svartlista
 • Du behöver inte gå igenom så många extra verifieringsprocesser
 • Du kommer att kunna maila snabbare
 • Du kan enkelt arbeta hemifrån

En dedikerad IP-adress kommer också med vissa nackdelar. För det första påverkar den din integritet online. För det andra kostar den dig ofta extra. Ändå är en dedikerad IP den perfekta lösningen för många VPN-användare.

Vill du använda en dedikerad IP? Inte alla VPN-leverantörer erbjuder denna möjlighet. En bra leverantör som gör det, är NordVPN:

Vill du veta mer om dedikerade IP-adresser? Läs vår fullständiga artikel nedan.

Om du har jämfört VPN-leverantörer har du förmodligen stött på termen ”dedikerad IP”. De flesta VPN-leverantörer kommer att lista detta som en fördel som deras tjänst kan erbjuda över andra. Men vad exakt är en dedikerad IP? Varför skulle du välja en VPN som erbjuder detta alternativ? Denna artikel kommer att berätta allt om det. Vi diskuterar skillnaden mellan en gemensam IP och en dedikerad IP. Dessutom förklarar vi fördelarna och nackdelarna med en dedikerad IP.

Vad är en dedikerad IP?

Laptop With LockEn dedikerad IP är en IP-adress som används av endast en person. För det mesta när du ansluter till en VPN-server delar du den IP-adressen med många andra användare. Du väljer en serverplats, låt oss säga New York, och kommer att tilldelas en IP med den platsen. Samma IP-adress används också av många andra VPN-användare som valde New York. Kort sagt skickas datatrafik från mer än en person via samma VPN-server. Detta är inte fallet med en dedikerad IP.

Med en dedikerad IP-tjänst kommer leverantören att tilldela dig en statisk IP-adress som bara du kan använda. Denna IP kommer att vara annorlunda än din faktiska lokala IP, naturligtvis, så du kommer fortfarande att skyddas online. All din datatrafik kommer att skickas via den IP-adressen utan att förlora någon kontroll över din integritet. Dessutom kan ingen annan använda din dedikerade IP. Tyvärr kostar i de flesta fall dedikerade IP-adresser lite mer.

För mer information om IP-adresser, kan du läsa vår artikel ”Vad är min IP-adress”, som låter dig kontrollera vilken IP du använder för att surfa på webben just nu.

Vad är skillnaden mellan en dedikerad IP och en delad IP?

Skillnaden mellan en dedikerad och en delad IP kan redan ha blivit tydlig från förklaringen ovan. Oavsett, eftersom denna skillnad är så viktig för att förstå fördelarna och nackdelarna med dedikerade IP-adresser, vill vi ägna lite extra tid åt det. Med en dedikerad IP-adress har du alltid exakt samma IP-adress, var du än är. Du kan alltid ansluta till den IP-adressen på den specifika VPN-servern.

Som namnet antyder delar du en delad IP med andra. Detta är normen för många VPN-leverantörer. Det innebär att du tar an samma IP-adress som olika användare med samma leverantör. Både din data och trafiken av dussintals andra människor över hela världen kommer att skickas via samma server. Till exempel kan flera personer använda samma New York-server för att få tillgång till Netflix.

Dessutom kommer du ofta tilldelas olika IP-adresser när du ansluter till VPN-servrar som bara har delade adresser. VPN-leverantörer flyttar ofta användare från en IP-adress till en annan för ökad säkerhet. Oavsett om du ansluter till en annan serverplats eller inte, kommer du sannolikt alltid att uppleva en förändring i din offentliga IP när du bara använder delade IP-adresser. Detta är inte fallet med dedikerade IP-adresser. Bilden nedan visar skillnaden mellan de två typerna av IP-adresser.

Dedikerad IP-Adress Svenska

Fördelarna med en dedikerad IP-adress

Det finns en hel del fördelar med att använda en dedikerad IP-adress över en delad IP, både för enskilda användare och företag. Vi har listat de viktigaste nedan.

Håller dig borta från svartlistan

List with magnifying glassEn av de största fördelarna med en dedikerad IP är att din IP-adress inte kommer att svartlistas lika enkelt. När du har en dedikerad IP är du den enda personen som använder den specifika IP-adressen, medan delade IP-adresser har många, många användare. Detta har en annan effekt på hur webbplatser kommer att ta emot dig som besökare: en dedikerad IP kommer inte att orsaka någon misstanke.

Låt oss ta Netflix som ett exempel. Tänk dig att du använder en delad IP som erbjuds av en VPN-leverantör för att titta på Netflix. Det är troligt att du inte är den enda som gör det. Eftersom många människor kommer att försöka få tillgång till olika Netflix-konton från samma delade IP, kommer strömningstjänsten att bli misstänksam. De vet att de sannolikt ser en IP-adress från en VPN-tjänst. De kommer inte att kunna verifiera från vilken plats de många olika användarna av den IP-adressen faktiskt försöker nå deras innehåll. Netflix erbjuder olika serier och filmer beroende på var du befinner dig. Om företaget inte kan bestämma din faktiska plats blockerar de därför åtkomsten helt och hållet. Den delade IP du använder för att titta på Netflix kommer att läggas till i deras svarta lista. Som ett resultat kommer du inte att kunna titta på något av innehållet med den IP-adressen längre. Istället får du se ett meddelande som talar om för dig att stänga av din proxy om du vill få åtkomst igen.

Som exemplet visar kan en webbplats blockera en delad IP-adress när många använder den för att få tillgång till den. När du använder en dedikerad IP är du dock den enda person som försöker komma åt webbplatsen, oavsett om det är Netflix eller en annan plattform. Därför är chansen mycket mindre att din IP kommer att placeras på den svarta listan. Du kommer att kunna avnjuta fritt internet så länge du vill. Kort sagt: med en dedikerad IP kommer du att kunna komma åt alla dina favoritströmningstjänster utan att oroa dig för att blockeras.

Ingen extra verifiering

När webbplatser svartlistar din IP-adress, är det oftast eftersom det finns en känsla av misstro eller misstanke. Mest sannolikt var användningen av den IP-adressen oregelbunden och oförutsägbar. På grund av dessa oegentligheter misstänker webbplatsen missbruk av IP eller ditt konto och vidtar åtgärder. I vissa fall innebär det att du sätter din IP på den svarta listan, men det kan också innebära att du behöver gå igenom ett extra steg av verifiering innan du kan logga in på en tjänst.

Webbplatser som Gmail, PayPal och eBay kan begära extra verifiering om de ser att flera personer använder en IP-adress samtidigt. De blir också misstänksamma när du använder en annan IP-adress för att logga in på ditt konto än du använde för att skapa det kontot. Oftast litar de inte på dessa (delade) IP-adresser, vilket gör att de vill dubbelkolla din identitet. De kan till exempel be dig att verifiera att du inte är en robot. Det finns en chans att varje gång du får tillgång till en tjänst med en annan IP-adress måste du gå igenom ett extra steg. Med en dedikerad IP har du inte detta problem, vilket kan spara mycket tid.

Snabbare e-post

En annan fördel med en dedikerad IP är att e-post från dessa typer av IP-adresser är mer betrodda av e-posttjänster som Gmail än e-post som härrör från en delad IP-adress. E-posttrafik via dedikerade IP-adresser har prioritet över den trafik som genereras genom delade IP-adresser. Så är fallet, eftersom e-postmeddelanden som skickas via delade IP-adresser måste dubbelkontrolleras av tjänsten. Dessa e-postmeddelanden kan till och med hamna i mottagarens skräppostmapp. För att se till att dina e-postmeddelanden når sin destination snabbare och inte hamnar i skräppostmappen kan du använda en dedikerad IP-adress. Du kommer att kunna kommunicera mycket snabbare, vilket kan vara av stor betydelse under vissa omständigheter, till exempel på jobbet.

Arbeta hemifrån

Businessmen shaking handsFör företagsanvändare kan en dedikerad IP vara mycket användbar för att få tillgång till ett visst nätverk. Vissa nätverk är av säkerhetsskäl endast tillgängliga via specifika IP-adresser. På så sätt kan din chef garantera att endast de personer som har tillgång till internetanslutningen på kontoret kan nå viktiga dokument och andra data relaterade till verksamheten. Nackdelen med detta system är att du inte kommer att kunna komma åt någon av dessa filer med bara din egen Internet-anslutning hemma eller med en delad IP-adress som erbjuds av en VPN.

Med en dedikerad IP kommer du att kunna få tillgång till dessa nätverk, var du än är. Detta kan vara till stor hjälp när du vill arbeta hemifrån eller kanske på språng. Genom din dedikerade IP kan du enkelt ansluta till ditt arbetsnätverk. Samtidigt skyddar den dedikerade IP alltid din anslutning.

En viktig anmärkning att nämna här är att du inte kommer att kunna komma åt ditt företagsnätverk med vilken dedikerad IP som helst. Det bästa du kan göra om du vill använda en dedikerad IP för att arbeta hemifrån, är att kontakta din chef och få dem att ordna en säker anslutning med rätt IP-adress för dig.

Nackdelarna med en dedikerad IP-adress

Tyvärr finns det också vissa nackdelar med att ha en dedikerad IP-adress. Först och främst är tjänsten sällan gratis: Du kommer sannolikt att behöva betala mer för din VPN-tjänst om du vill ha en dedikerad IP. Priset på en dedikerad IP kan variera från några dollar i månaden till över 100 dollar per år. Eftersom dessa kostnader läggs ovanpå din månadskostnad så är det en mycket viktig faktor att överväga.

En annan viktig nackdel är att du kan offra en del av den integritet som en VPN ger. Om du använder en statisk dedikerad IP kan webbplatser fortfarande skapa en profil på dig baserat på dina onlineinställningar. På så sätt kan de visa anpassade annonser. Dessutom finns det en ökad chans att någon kopplar dina online-aktiviteter till dig som person. Detta innebär att du är något mindre anonym med en dedikerad IP.

Dedikerad IP: en översikt över fördelar och nackdelar

För en snabb sammanfattning av fördelarna och nackdelarna med en dedikerad IP kan du kolla in tabellen nedan.

FÖRDELARNA MED EN DEDIKERAD IPNACKDELAR MED EN DEDIKERAD IP
Du kommer inte att blockeras av webbplatser som NetflixHögre kostnader
Inget behov av dubbel verifiering när du besöker webbplatser som Gmail, eBay eller PayPalMindre anonymitet
E-post kommer att skickas och tas emot snabbare
E-postmeddelanden kommer inte att skickas till skräppostmappen så enkelt
Du kan få tillgång till nätverk som bara tillåter en specifik IP, oavsett din plats

Utmärkta VPN-tjänster med ett dedikerat IP-alternativ

Har du bestämt att du vill skaffa en dedikerad IP, men är osäker på vilken VPN-leverantör du ska välja för detta ändamål? Nedan har vi listat de tre bästa VPN-leverantörerna som erbjuder en dedikerad IP-tjänst.

Dedikerad IP med TorGuard

När vi tänker på dedikerade IP-tjänster är den första leverantören som vi kommer att tänka på TorGuard. TorGuard kanske inte är bästa VPN för alla att använda, eftersom den definitivt behöver en van hand för att kunna användas korrekt. Därför rekommenderar vi inte denna VPN till nybörjare. Användaren behöver lite teknisk kunskap, vilket gör TorGuards programvara något mindre användarvänlig. TorGuard är ändå en bra VPN med bra hastighet, många servrar och utmärkt säkerhet. Viktigast av allt, av alla leverantörer vi nämner här, har TorGuard det största urvalet platser för dedikerade IP-användare.

TorGuards tjänst för dedikerad IP är ganska billig. Dessutom kommer kostnaderna för tjänsten att sjunka tillsammans med det månatliga priset på ditt abonnemang när du betalar för en längre tid. Det är också mycket enkelt att skaffa en dedikerad IP med TorGuard: du kan välja en på ordersidan, när du skaffar ditt abonnemang.

TorGuard
Från
$
7,8
 • Torrenter tillåtna
 • Stort utbud av snabba servrar
 • Viss teknisk kunskap behövs
Besök TorGuard

Dedikerad IP med NordVPN

NordVPN är en av de bästa VPN-leverantörerna på marknaden. Deras VPN är snabb, säker, och de erbjuder en dedikerad IP-tjänst. I våra ögon är NordVPN den bästa leverantören som erbjuder en dedikerad IP-tjänst. Men deras dedikerade IP-tjänst är inte så utvecklad ännu som till exempel tjänsten TorGuard erbjuder. NordVPN erbjuder dedikerade IP-adresser på sju olika platser: USA, Tyskland, Storbritannien, Nederländerna och Frankrike.

Tyvärr är funktionen för dedikerade IP ganska svår att installera och konfigurera på NordVPN. Du måste ha ett NordVPN-abonnemang till att börja med och sedan skapa ett nytt konto för att betala för din dedikerade IP via en särskild kupongkod. Därefter kan du kontakta NordVPN:s kundsupport för att kombinera de två kontona.

Trots dessa svårigheter erbjuder NordVPN mycket värde för pengarna du spenderar. Detta gör NordVPN till en fantastisk VPN, oavsett om du vill använda en dedikerad IP. Om du vill ha en dedikerad IP, kommer NordVPN att ge dig en för 70 USD extra utöver kostnaderna för ditt abonnemang. När det gäller VPN:s arbete i allmänhet, inklusive användarvänlighet, föredrar vi Nord framför TorGuard. Men när du specifikt tittar på alternativ för dedikerade IP-adresser, kanske du vill välja TorGuard istället.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
 • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
 • Trevlig och tilltalande app
 • Ingen loggning
Besök NordVPN

Dedikerad IP med CyberGhost

Vårt tredje val av bra VPN med en dedikerad IP-tjänst är CyberGhost. Denna VPN-leverantör är mycket användarvänlig, billig och pålitlig. Nyligen har CyberGhost börjat erbjuda dedikerade IP-adresser också. Från och med nu har tjänsten dedikerade IP-adresser tillgängliga i Kanada, Tyskland, Frankrike, Storbritannien och USA. På så sätt kan du titta på amerikanska Netflix med en dedikerad IP från USA.

Du kan enkelt skaffa en dedikerad IP på CyberGhost på samma sida som du registrerar dig för tjänsten. Se till att skaffa din dedikerade IP samtidigt med ditt abonnemang eftersom du inte kan lägga till den efteråt. En dedikerad IP kostar bara 5 USD extra per månad, utöver ditt ordinarie abonnemang. Lyckligtvis kommer ett CyberGhost-abonnemang till mycket överkomlig i pris, speciellt när du väljer att abonnera under en längre tid. På grund av detta är det totala priset inklusive en dedikerad IP inte så illa. Sammantaget är CyberGhost ett mycket bra budgetval för alla som letar efter en bra VPN med ett alternativ för dedikerad IP.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
 • Mycket användarvänlig
 • Hög kvalitet till ett lågt pris
 • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Sammanfattning

En dedikerad IP-adress ger dig möjlighet att gå ut på nätet på ett säkert sätt med samma IP-adress varje gång. Den här IP-adressen är inte densamma som din faktiska IP, men kommer inte heller att delas med andra VPN-användare. Inte alla VPN-leverantörer erbjuder möjlighet att begära en dedikerad IP. När de erbjuder det, kommer det att kosta dig mer än ett vanligt VPN-abonnemang.

En dedikerad IP har flera fördelar och nackdelar jämfört med en delad IP. I allmänhet kommer en dedikerad IP att göra dig mer synlig för webbplatser och andra parter. Detta kan vara användbart, om du inte vill behöva verifiera din identitet hela tiden eller inte vill att den IP du använder ska blockeras av webbplatser och tjänster som Netflix. Detta innebär dock också att du ger upp en del av VPN-tjänstens anonymitet. Om du vill ha en VPN-som har en dedikerad IP-service, rekommenderar vi TorGuard, NordVPN, eller CyberGhost.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.