Vad är en kill switch?

Kill Switch Featured
Klicka här för en sammanfattning av den här artikeln
Kill switch - en sammanfattning

En kill switch är ett nödbrytare. Denna funktion som de flesta VPN-program har, blockerar automatiskt all internettrafik om din VPN-anslutning försvinner. På så sätt kommer din data att förbli säker, trygg och anonym.

En pålitlig VPN med en bra kill switch är ExpressVPN. Tryck på knappen nedan om du vill ge denna leverantör en chans.

Vill du veta mer om kill switch, hur den fungerar exakt, och varför det kan vara en bra idé att välja en VPN som har en? Läs artikeln nedan för att ta reda på allt det och mer därtill.

Om du är intresserad av VPN eller har läst några av våra recensioner har du troligtvis stött på termen ”kill switch”. Kill switch anses ofta vara en stor fördel för alla VPN-leverantör som erbjuder en. Ändå verkar många av våra läsare inte veta exakt vad en kill switch gör och varför det är bättre att använda en. Därför kan du läsa allt om en kill switch längre ner.

Vad är en kill switch?

Kill Switch OffI ordets mest allmänna mening hänvisar en kill switch (Sv: nödbrytare) till en mekanism som gör att en maskin plötsligt stängs av när något går fel. Dessutom kan den också användas för att beskriva ett liknande nödstopp i programvara istället för fysiska maskiner.

Om en maskin går sönder, kraschar eller börjar agera konstigt på något sätt kan kill switchen användas för att stänga av den omedelbart. De flesta typer av tunga maskiner har en funktion som denna för skydd. Som ni kan föreställa er, är en kill switch avgörande för alla maskiner med borrar eller sågar som kan äventyra sina användare om de är utom kontroll. Kill switchar är ofta röda knappar på dessa maskiner, så de är lätta att hitta. Med den här knappen kan du undvika farliga situationer direkt. Inte bara tunga maskiner, men också vissa fordon och hissar har en nödknapp som fungerar som en kill switch. Denna funktion läggs alltid till för att garantera användarens säkerhet.

En kill switch för programvara

Samma som med maskiner, använder vissa program också en kill switch. Tänk till exempel på programvara som används av stora företag som samlar in mycket användardata eller statlig programvara som innehåller all slags känslig information. Om programvaran hamnar i händerna på obehöriga personer, kan en kill switch se till att de inte kommer att få se något av denna känsliga data. Utan rätt tillstånd kommer personen som försöker få tillgång till informationen inte att få den. Uppgifterna kommer att göras osynliga eller otillgängliga. En kill switch kan även helt ta bort programvaran. På så sätt hålls känslig information borta från orätta händer.

Kill switchar kan också användas i andra sammanhang. Smartphones tenderar att använda dem för att motverka stöld. Eftersom en kill switch kan göra enheten helt oanvändbar är det mycket mindre troligt att tjuvar kommer att slösa bort sin tid på att försöka stjäla den. Vissa Windows-, Google- och Apple-smartphones har också en kill switch för att säkerställa säkerheten för installerade appar. Om en app på telefonen är infekterad med skadlig programvara, kan en kill switch omedelbart isolera och stoppa den appen. Detta förhindrar ytterligare infektion och håller resten av enheten säker. Dessutom kan skadlig programvara tas bort omedelbart.

Varför har en VPN en kill switch?

De flesta som använder en VPN, gör det för att skydda sin integritet. De vill vara anonyma när de surfar på internet, och en VPN kan hjälpa till med det. Om din VPN skulle få ett tillfälligt fel, skulle du dock bli lämnad oskyddad. Din data kommer att skickas till internet utan extra skydd av en VPN-tunnel. Som ett resultat därav kommer din IP-adress att vara synlig för yttervärlden trots allt. Det är här kill switchen kommer in.

En VPN kill switch garanterar att du aldrig kommer att gå ut på nätet oskyddad. Om din VPN får ett funktionsfel medan du surfar, kommer en kill switch stänga av din anslutning till internet helt och hållet. Så länge din VPN lider av anslutningsproblem, kommer du inte att kunna bläddra, strömma eller ladda ner något. Eftersom hela din internet-anslutning stoppas kommer din riktiga IP-adress att förbli skyddad och din integritet kommer att förbli intakt. Hackare kommer inte att kunna komma åt din data. Med andra ord säkerställer en kill switch att din VPN skyddar dig, även när den inte fungerar riktigt som den ska. Bilden nedan visar hur detta fungerar.

VPN Kill Switch Svenska

Varför skulle min VPN-anslutning avbrytas?

En avbruten VPN-anslutning kan ha flera orsaker. Här är några av de vanligaste:

  • Dålig internet-anslutning: Om du arbetar med en instabil internet-anslutning till att börja med, finns risken att din VPN kan börja få problem. Detta kan vara fallet när du använder ett Wi-Fi-nätverk med en svag signal, till exempel. Att ständigt växla mellan nätverk har en liknande effekt.
  • Problem med VPN-servern: En annan möjlig orsak är VPN-servern själv. Om en server upplever någon form av internt fel kan detta leda till att din VPN-anslutning helt avbryts. Problem kan orsakas av serverns signalstyrka, störningar i den fysiska servern eller enkla timeouts av anslutningen. Dessutom blir en viss server överfull, när den används av många människor samtidigt. Vid dessa tillfällen uppstår problem ofta också: anslutningen kan bli otroligt långsam eller avbrytas helt och hållet.
  • Brandvägg, antivirus- eller routerinställningar: En annan möjlig hindrande faktor kan gömma sig i inställningarna för andra program på din enhet. Vissa program har specifika inställningar som, när de aktiveras, inte tillåter din VPN att skapa en anslutning. En brandvägg eller ett antivirusprogram kan se en VPN:s externa anslutning som en risk. Som ett resultat kommer de att försöka stoppa din VPN, vilket förvandlar din säkra tunnel till en oregelbunden och opålitlig anslutning. Även din router och enhetens automatiska uppdateringar kan orsaka problem av detta slag.

Vilka VPN:er har en bra kill switch?

I allmänhet ser folk en kill switch som ett positivt tillägg till en VPN-tjänst. På grund av dess natur kan en aktiverad kill switch hindra dig från att gå ut på nätet under en stund. Men i de flesta fall slår det alternativet: att vara oskyddad på internet. En kill switch ökar din integritet online och hjälper dig att behålla kontrollen över din internet-anslutning.

Många VPN har en kill switch. Vissa leverantörer kräver att du slår på den för hand genom att ändra inställningarna, medan andra leverantörer har aktiverat den som standard. Vissa VPN-leverantörer är bättre än andra, dock. Av den anledningen har vi listat två av de bästa VPN-leverantörerna som erbjuder en kill switch nedan.

ExpressVPN

ExpressVPN har toppat vår lista över Bästa VPN under en lång tid. Deras kill switch kallas ”Network Lock” och är tillgänglig för Windows, Mac, Linux och alla routrar (via deras app). Om din anslutning avbryts kommer Network Lock att märka det och omedelbart kapa all kommunikation med internet. Network Lock ser till att ingen av dina personuppgifter skickas ut tills ExpressVPN har återställt anslutningen till servern. I det ögonblicket kommer Network Lock att tillåta datatrafik att skickas igenom igen. Förutom en bra kill switch, har ExpressVPN också snabba servrar, är mycket användarvänlig och fungerar med Netflix.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

NordVPN

NordVPN är ett annat konsekvent och pålitligt alternativ. Denna VPN-leverantörs kill switch fungerar på Windows, MacOS, Android och iOS. Funktionen har integrerats i programvaran och är lätt att slå på och av. NordVPN rekommenderar att användarna använder kill switch så mycket som möjligt. Företaget ser det som en sista försvarslinje. Dessutom tillåter NordVPN sina användare att ställa in ”kill-lists” , där du kan inkludera appar som du inte vill ska blockeras i händelse av en timeout. På så sätt kommer du att kunna komma åt vissa program även när kill switchen har aktiverats och VPN-anslutningen avbryts. I allmänhet har NordVPN ett omfattande servernätverk och är relativt billigt. Det fungerar även när du är utanför USA och vill titta på amerikanska Netflix.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Sammanfattning

En kill switch, eller nödstopp/nödbrytare, är en användbar programvarufunktion som hjälper till att skydda användaren. När man talar om en VPN-kill switch, innebär det att din information förblir säker även när VPN-programvaran får ett fel och din skyddade anslutning fallerar. Du kommer inte att kunna gå ut på nätet oskyddad, och webbplatser kommer inte att kunna upptäcka din riktiga IP-adress. Om du letar efter ett VPN-nätverk med en kill switch, skulle vi vilja hänvisa dig till antingen ExpressVPN eller NordVPN. Dessa VPN-leverantörer kommer definitivt att hjälpa dig att vara säker!

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.