Bästa VPN för Linux

Linux PC on desktop
Klicka här för en kort sammanfattning
Sammanfattning: bästa VPN för Linux

Linux är ett operativsystem som används aktivt av endast en liten andel personer. Detta kan göra det utmanande att hitta en VPN som fungerar bra på dessa datorer.

Många VPN-tjänster erbjuder inte programvara för Linux, eller erbjuder bara en minimal tjänst. Men lyckligtvis finns det några leverantörer som har ett annat tillvägagångssätt. ExpressVPN är en av dem. Leverantören erbjuder ett omfattande servernätverk och snabba anslutningar för flera operativsystem, inklusive Linux.

Vill du ta reda på vilka andra VPN-tjänster som är lämpliga för din Linux-dator? Läs då artikeln nedan.

Endast en liten andel personer använder Linux, varför mjukvaruutvecklare inte prioriterar dem. Detsamma gäller VPN-utvecklare. Det finns bara ett fåtal leverantörer som erbjuder välfungerande applikationer för Linux. Så att hitta en bra VPN kan vara en utmaning för Linux-användare. Den här artikeln kommer att diskutera de bästa VPN-alternativen för Linux-användare. Vi har testat många VPN-tjänster och vi har listat de bästa alternativen åt dig.

De bästa VPN-tjänsterna för Linux

Linux och VPN har något gemensamt: de strävar båda efter att säkerställa din integritet och säkerhet. En bra VPN kommer att se till att din internetanslutning är säker. Den kommer att skicka alla din data genom en krypterad virtuell tunnel. Så att ansluta ditt Linux-system till en VPN-tjänst är en vinnande kombination för din integritet.

Tyvärr är inte alla VPN-tjänster kompatibla med Linux. Det är mycket viktigt att ta reda på vilka VPN-tjänster som fungerar med respektive operativsystem och vilka funktioner som är tillgängliga för dig. Det finns stora skillnader mellan VPN-tjänster för Linux-användare när man tittar på kvalitet och användarvänlighet. Och dessa skillnader är mycket större än de är för Windows-användare, eftersom Linux inte bara är ett enda operativsystem. Istället finns det hundratals olika versioner av operativsystemet.

Det tar tid, pengar och ansträngning att anpassa VPN-programvaran på ett sådant sätt att den fungerar med alla olika Linux-system. Det är därför vissa leverantörer väljer att bara erbjuda en viss täckning, eller de inte utvecklar VPN för Linux alls.

Du måste se upp för ett par saker när du väljer en VPN för Linux. Först och främst är det viktigt att en tjänst tillhandahåller en app för Linux. Servernätverket, säkerheten, protokollen och funktionerna är också viktiga. Följande VPN-leverantörer är det bästa valen för Linux baserat på dessa kriterier.

ExpressVPN: den snabbaste anslutningen för Linux

Bäst på: hastighet och stabilitet

Tillgänglig för: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN är utan tvekan ett av de bästa alternativen för Linux. Den kraften hos ExpressVPN ligger i dess omfattande servernätverk och de otroligt höga hastigheterna på dess servrar. ExpressVPN såg till att deras servernätverk är tillgängligt för många Linux-distributioner. De lyckades göra detta genom att hålla inställningarna enkla. Där finns inga krusiduller, bara ett par kommandon som gör att du kan välja din server och ansluta. En av dess funktioner är att du kan aktivera eller inaktivera kill switch.

ExpressVPN erbjuder också stabilitet. Servrarna fungerar korrekt och ger dig den bästa internethastigheten. Och om du råkar hitta en server som inte är så snabb så kan du enkelt ansluta till ett av de många andra alternativen som ger dig den hastighet du söker. Du kan också vara säker på att ExpressVPN:s säkerhet alltid håller måttet. Hittills har vi aldrig hittat några DNS- eller WebRTC-läckor.

Den enda nackdelen med ExpressVPN är att den kostar lite mer än några av de andra VPN-tjänsterna. Men de pengarna ger dig en riktigt bra VPN-leverantör som fungerar perfekt ihop med Linux.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

NordVPN: extra säkerhet och många funktioner

Bäst på: säkerhet och extrafunktioner

Tillgänglig för: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, RHEL, QubesOS

NordVPN är mycket lik ExpressVPN på många sätt. Båda VPN-leverantörerna erbjuder ett omfattande servernätverk, snabba servrar och är kompatibla med olika distributioner. Men det finns vissa skillnader. ExpressVPN kan vara något snabbare, medan NordVPN erbjuder dig många fler funktioner. ExpressVPN erbjuder dig bara valet av server och en kill switch, medan NordVPN ger dig många fler alternativ för extra säkerhet och integritet. Med NordVPN kan du ställa in följande funktioner för Linux: en kill switch, automatiska anslutningar, anpassade DNS-servrar, ett val i protokoll, dolda servrar och en tillägnad IP-adress.

Och de flesta Linux-användare vill ha dessa funktioner. Personer som verkligen är integritetsorienterade vill ha dolda servrar, Cybersec och anpassade DNS-servrar. Även om NordVPN har så många funktioner är den fortfarande väldigt lätt att använda. Kommandona i terminalen är alla meningsfulla och intuitiva att använda. Och om du kämpar med dem kan du kontrollera en av de många manualerna.

I likhet med ExpressVPN är NordVPN:s enda nackdel priset. Men NordVPN har många erbjudanden så att du kan få din VPN till ett lägre pris. Vänligen se deras hemsida för att få reda på mer.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Private Internet Access (PIA): billig och en bra Linux-app

Bäst på: budget och app

Tillgänglig för: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

PIA instrumentbräda i appNordVPN och ExpressVPN kan ha de bästa servernätverken, hastigheterna, säkerheten och marknadsföringen, men det betyder inte att PIA inte har gjort avtryck på VPN-marknaden. Denna pålitliga, integritetsorienterade och prisvärda VPN har en app som också är lätt att använda på Linux. PIA:s Windows-app fungerar också på Linux, vilket är ett mervärde speciellt för nya Linux-användare.

PIA:s servernätverk är inte lika omfattande som NordVPN:s eller ExpressVPN:s. Servrarna är inte heller lika snabba, men för de flesta användare spelar det ingen roll så länge de är pålitliga och stabila. Och detta är definitivt fallet för PIA. PIA:s serverhastighet är bra och den fluktuerar sällan. Och de har nästan aldrig säkerhetsproblem såsom DNS-läckor. Och hastigheten du förlorar, är pengar som vinns, eftersom PIA är den är denna listas billigaste VPN.

PIA erbjuder också några extra funktioner. Appen ”mace” skyddar dig mot annonser, spårare och skadlig kod (precis som Cybersec gör hos NordVPN). Du kan också konfigurera anpassade DNS-servrar och till och med en SOCKS5-proxy. Kort sagt är PIA en av de mest pålitliga, prisvärda och användarvänliga VPN-leverantörerna för Linux.

PIA
Erbjudande:
PIA är alltid väl prissatt med en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Från
$2.69
8.5
  • Starkt fokus på integritet och säkerhet
  • Bra pris
  • Snabba och stabila servrar
Besök PIA

Mullvad: för Linux-nybörjare

Bäst på: allmänt bruk och användarvänlighet

Tillgänglig för: Ubuntu, Debian, Fedora

Mullvad har en stark icke-loggningspolicy och erbjuder ett separat användargränssnitt (UI) för sina Linux-användare. Att installera och konfigurera din VPN-anslutning är verkligen enkelt med Mullvad. Du kan ladda ner appen på deras Linux-sida så snart du har skapat ett konto och har fått dina inloggningsuppgifter. Och därefter öppnar du bara appen och väljer en server. Det är verkligen så enkelt. Mullvads användarvänlighet gör denna VPN perfekt om du inte är så erfaren av Linux ännu.

Mullvads servernätverk är inte lika stort som NordVPN:s eller ExpressVPN:s, men det är fortfarande ett av de bästa nätverken för Linux-användare. Mullvad har över 400 servrar i 39 länder. Dessa servrar är mycket snabba och säkra. De fungerar bara genom OpenVPN- och Wireguard-protokollet, som är de säkraste protokollen som finns. Mullvad har också egna broservrar för att kringgå starka brandväggar.

Mullvad kostar fem euro per månad, vilket är lite dyrare än de flesta VPN-tjänster. Men detta pris ger dig en stabil, pålitlig och användarvänlig VPN för Linux. Tyvärr är Mullvad baserat i Sverige, som är ett 14 eyes-land. Du måste ta hänsyn till detta, men det betyder inte att Mullvad inte är ett bra val som VPN för Linux.

Mullvad
Från
$6.08
8.3
  • Mycket bra för integritet och säkerhet
  • Mycket snabbt
  • iOS-mjukvara inte så bra
Besök Mullvad

Vad du behöver se upp för när du väljer en VPN för Linux

Linux logotyp på skärm, pingvinDu måste ta hänsyn till ett par saker när du köper en VPN för Linux. Först och främst är det viktigt att du väljer en leverantör som erbjuder programvara för Linux. Du måste också se till att rätt protokoll stöds för din distribution och att VPN erbjuder många funktioner för Linux. Slutligen måste du se till att VPN fungerar korrekt med din distro.

Vi tog hänsyn till alla dessa aspekter när vi valde de bästa VPN-alternativen för Linux. Men naturligtvis måste du själv bestämma vilka aspekter du tycker är viktiga och välja din VPN i enlighet därmed. Behöver du mer information om vad du ska hålla utkik efter? Vi har gått in på några detaljer för varje faktor nedan.

Mjukvara för Linux

Först och främst är det viktigt att en VPN-leverantör erbjuder programvara för Linux, eftersom inte alla leverantörer gör det. Och mycket ofta är de applikationer som de erbjuder endast tillgängliga för vissa distributioner. Om VPN-leverantören inte erbjuder programvara för din Linux-version måste du konfigurera din VPN-anslutning manuellt, vilket är mycket tidskrävande och komplicerat. Och ännu viktigare är att VPN-programvara erbjuder säkerhet som du kommer att gå miste om när du ställer in anslutningen själv.

Det är därför vi rekommenderar att du köper en VPN som erbjuder programvara för Linux. Du kan ta reda på om en VPN-leverantör erbjuder programvara för din distro i våra omfattande recensioner av olika VPN:er.

Linux-protokoll

Vanligtvis erbjuder en VPN-leverantör bara ett visst antal protokoll för Linux – blott de allmänt använda alternativen. Så det kan vara frustrerande om du vill använda ett mindre känt protokoll. Det är därför klokt att ta reda på vilka Linux-protokoll som stöds av en VPN-leverantör. Du hittar denna information i VPN-leverantörens manual.

Vi rekommenderar att du om möjligt använder OpenVPN, vilket är ett av de snabbaste och säkraste VPN-protokollen, och stöds av de flesta distributioner.

Extra-funktion som att titta på Netflix och ladda ner torrenter

Det är viktigt att ta reda på vad du vill ha ut av din VPN när du väljer en. De flesta VPN-leverantörer har bara en del av sina vanliga funktioner tillgängliga för Linux-användare. Så du kanske kan torrenta anonymt med en viss VPN på Windows eller Mac, men inte på Linux. Och detsamma gäller Netflix. Inte alla VPN-tjänster för Linux erbjuder tillgång till det amerikanska Netflix. Så om du letar efter vissa funktioner, se till att kontrollera att de är tillgängliga för din distribution.

Användarvänlighet för Linux

Det är klokt att jämföra användarvänligheten hos olika VPN-tjänster när du tittar på alternativen. Det finns två sätt att använda en VPN med Linux. Du kan använda en VPN manuellt via terminalen, eller så kan du använda en app med grafisk visning.

Linux-appen med en grafisk visning:

Grafisk visning i Linux-appen, världskarta med tillgängliga servrar

Linux-appen via terminalen:

Linux terminal, kommandorader

Många VPN-leverantörer erbjuder en VPN-anslutning för Linux, men ofta måste den anslutningen styras manuellt via terminalen. Detta behöver inte nödvändigtvis vara ett problem, men det betyder att du måste ha viss kunskap om ”kommandorader”, vilket inte är fördelaktigt för användarvänligheten.

Om du hellre vill använda en VPN-leverantörs programvara är det viktigt att du väljer en leverantör som erbjuder den här programvaran för Linux. Du måste fortfarande installera dessa program med terminalen, men när du har gjort det kan du njuta av den välkända grafiska skärmen.

Risker med (gratis) VPN för Linux

Det finns ett par VPN-tjänster som du bör hålla dig borta från, av olika skäl. En av dessa skäl är att vissa VPN-leverantörer för loggar. Loggar är datafiler som loggar data om ditt onlinebeteende. Dessa filer kan sedan länkas till din IP-adress och kan användas för att identifiera dig. Det finns VPN-tjänster som har överlämnat sina loggar till regeringar. Så om du vill vara anonym bör du välja en VPN som inte loggar någonting.

Det finns många gratis VPN:er tillgängliga, som kan tyckas tilltalande. Men vi skulle avråda från att använda dessa, främst för att många av dem för loggar. De är också i allmänhet mindre säkra, de har fasta data- eller hastighetsgränser, och de sprider ibland till och med skadlig kod. Och det finns ändå bara några få gratis VPN-tjänster som erbjuder en Linux-app. Så istället för en gratis VPN skulle det vara bättre att satsa på en billigare betal-VPN.

Varför behöver du en VPN för Linux?

Det finns flera skäl till att använda en VPN. De tre viktigaste är integritet, säkerhet och frihet.

Integritet

Alla datorer har en unik adress, en så kallad IP-adress. Den här adressen kan användas av andra för att ta reda på din plats och identitet. En VPN döljer din IP-adress, eftersom du kommer att ta över VPN-serverns IP-adress. Det innebär att du anonymt kan gå ut på nätet. Webbplatser kan inte längre se vem du är när du besöker dem. En VPN garanterar din anonymitet när du går ut på nätet.

Säkerhet

Linux är ett operativsystem av typen ”open source”. Detta innebär att vem som helst kan titta på Linux programvara. Som ett resultat därav hittas gsvagheter i programvaran snabbare, vilket gör detta operativsystem mycket säkrare än de andra. Men internet utgör fortfarande en säkerhetsrisk för Linux-användare. När du ansluter din enhet till ett offentligt Wi-Fi-nätverk kan hackare fånga upp din data och kan sedan missbruka denna data på många olika sätt. En VPN-anslutning skyddar dig från denna typ av brottslig verksamhet.

Frihet

En välansluten VPN ger dig tillgång till blockerade webbplatser. Vissa webbplatser är inte tillgängliga överallt, på grund av geografiska blockeringar eller censur i det land du för närvarande befinner dig i. Med enVPN kan du ansluta till internet via en server i ett annat land. Du kommer att anta IP-adressen för den servern, vilket ger dig tillgång till webbplatsen du vill besöka.

Netflix och BBC iPlayer är exempel på webbplatser som har innehåll som är blockerat på vissa platser. Du kan komma åt det här innehållet var som helst i världen när du använder en VPN.

Konfigurera en VPN på Linux

När du har valt din VPN vill du självklart börja använda den så snart som möjligt. Så nedan kan du hitta en steg-för-steg-guide som du kan använda för att ställa in ett VPN-program på Linux.

  1. Logga in på ditt VPN-konto. Du kan göra detta på din VPN-leverantörs webbplats.
  2. Ladda ner VPN för din distribution.
  3. Öppna Linux-terminalen och gå till mappen som har VPN i sig.
  4. Ange ”install command” för den specifika filen. Om detta inte fungerar så måste du dekomprimera filen först.
  5. Så snart du har installerat programmet startar du det och loggar in med dina inloggningsuppgifter.
  6. Välj servern och klicka på Anslut. Du är nu ansluten till din VPN!

Slutsats

Linux och en VPN utgör ett bra team, eftersom de tillsammans lyckas hålla oönskade besökare borta. En VPN gör också din internetanslutning säkrare, eftersom den krypterar din anslutning. Och det är mindre troligt att din dator kommer att infekteras av skadlig programvara när du använder en VPN. Tyvärr erbjuder många VPN-leverantörer bara begränsade alternativ för Linux-användare. Så det är mycket viktigt att du kontrollerar om en VPN-leverantör fungerar med din Linux-distribution.

Fyra VPN-leverantörer som fungerar bra med Linux är ExpressVPN, NordVPN, PIA och Mullvad. Om du söker efter de bästa hastigheterna så rekommenderar vi ExpressVPN. Om du vill ha fler alternativ bland inställningarna är NordVPN VPN något för dig. Letar du efter en bra och pålitlig VPN som erbjuds till ett konkurrenskraftigt pris? Då är PIA rätt väg att gå. Och Mullvad är perfekt för extra anonymitet och är lätt att använda.

Bästa VPN för Linux: vanliga frågor

Har du en fråga om de bästa VPN-alternativen för Linux? Kolla in frågorna nedan och hitta svaren.

Vi rekommenderar ExpressVPN. ExpressVPN:s omfattande servernätverk är tillgängligt för många Linux-distributioner. Styrkan hos just denna VPN-leverantör är att deras servrar är stabila och erbjuder höga hastigheter samt utmärkt säkerhet.

Vi rekommenderar att du undviker gratis VPN eftersom de vanligtvis inte är särskilt säkra, de ofta har data- och hastighetsgränser och ibland till och med sprider skadlig programvara. Och det finns i alla fall inte många gratisleverantörer på marknaden som erbjuder någon app för Linux. Istället för en gratis VPN föreslår vi att du väljer en av de bästa VPN-tjänsterna för Linux.

Linux är ett ”open source”-baserat operativsystem och är engagerat i säkerheten för dess användare. En VPN hjälper bara till med detta. Den kan till exempel se till att du är skyddad från cyberbrottslingar. En VPN ger dig också mer integritet och frihet på nätet.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.