Bästa VPN för Kina: Kringgå den kinesiska brandväggen

Best VPN for China Featured Image
Klicka här för en sammanfattning
Sammanfattning - bästa VPN för Kina

Att koppla upp sig i Kina är en helt annan upplevelse jämfört med att koppla upp sig från någon annan del av världen. Den kinesiska regeringen har blockerat många hemsidor, vilket gör det nästan omöjligt för människor inom landets gränser att få tillgång till dessa hemsidor.

Med vissa VPN kan du dock komma runt denna kinesiska brandvägg. Här är de tre bästa VPN du kan använda i Kina för att få tillgång till YouTube, Netflix, Facebook, Twitter, Discord och otaliga andra hemsidor och plattformar.

  1. ExpressVPN (har speciella ”stealth”-servrar)
  2. NordVPN (använder dolda servrar)
  3. VyprVPN (utvecklad kameleont-teknik)

Vill du veta mer om Kina, online-begränsningar och de många sätt på vilka en VPN kan hjälpa dig? Läs hela artikeln nedan för att ta reda på mer.

Kina är ett land med aldrig tidigare skådad ekonomisk tillväxt. På nolltid har Kina blivit en av världens största supermakter. Tyvärr är Kina också ett land där fritt internet inte är lika tillgängligt som det är i väst. Alla som reser till Kina kommer att märka att hemsidor som Gmail, Facebook och YouTube inte är tillgängliga här. Det är synd eftersom det skrämmer bort västerländska turister, företag och utlänningar. Dessutom har kinesiska medborgare inte tillgång till all information som finns är ute.

Lyckligtvis finns det ett sätt att kringgå den kinesiska brandväggen. Lösningen är ganska enkel: Använda en VPN. En VPN är en mjukvara som skyddar din internetuppkoppling och kan ansluta dig till internet via en server i ett annat land. Den senare säkerställer att den kinesiska brandväggen inte ”upptäcker” att du försöker komma åt en av dessa blockerade hemsidor från Kina. Fortsätt läsa för att ta reda på exakt hur detta fungerar och vilka VPN som är bäst att använda i Kina.

De tre bästa VPN för Kina

Det finns VPN som har specialfunktioner som tillåter dem att kringgå den kinesiska brandväggen utan att upptäckas. Du kan ofta installera dessa VPN på din smartphone eller surfplatta så att du kan använda dem fritt i Kina. Nedan hittar du en översikt över de bästa VPN-leverantörerna för Kina. Letar du efter mer? Kolla in vårt VPN-jämförelseverktyg.

ExpressVPN för Kina

ExpressVPN är inte den billigaste VPN-tjänsten men det är en av de bästa för Kina. Den använder stealthservrar i Hong Kong som är speciellt utformade för att kringgå brandväggen. ExpressVPN har också en hel del servrar nära Kina – till exempel i Japan, Malaysia och Thailand – för en snabb, censur-fri internetuppkoppling.

ExpressVPN använder en kill switch för sina kunders integritet. Denna stoppar alla internetapplikationer så fort VPN kopplas bort. Detta innebär att ingen information kommer att exponeras via en oskyddad anslutning.

VPN-tjänsten ger också DNS-läckageskydd, WebRTC-läckageskydd och OpenVPN-kryptering med perfekt framåtsekretess för att kryptera din information och säkerställa din integritet. Det kan låta lite tekniskt, men summan av kardemumman är att du förblir säker och anonym, även i Kina.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

NordVPN för Kina

NordVPN använder en annan metod för att kringgå brandväggen som kallas ”Obfsproxy-VPN-teknik”. Detta är samma robusta teknik som Tor använder för att ta sig förbi hinder. Med den här tjänsten behöver du inte oroa dig för integriteten.

NordVPN använder också en kill switch och ger DNS-läckageskydd. NordVPN har OpenVPN-kryptering med perfekt framåtsekretess. Du måste ansluta via en speciell NordVPN-server eftersom du måste använda Obfsproxy.

En annan fördel som NordVPN erbjuder användare i Kina är dess dedikerade IP-adresser. Dessa är unika IP-adresser som används av endast en person i taget. Som motsats delas vanliga VPN-IP-adresser av många användare samtidigt. Detta innebär VPN-användare med dedikerade IP-adresser är svårare att upptäcka och svårare att blockera av den kinesiska regeringens VPN-blockering.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

VyprVPN för Kina

VyprVPN använder portval och stealth-teknik som kallas Kameleont. Den här tekniken är särskilt utformad för att kringgå brandväggen. Det gör att din krypterade VPN-trafik ser ut som vanlig internettrafik.

Det mest slående med denna VPN-tjänst är att den har full kontroll över hela sin infrastruktur. Det finns inga tredje-parter som ökar både hastighet och integritet. Nackdelar är att anslutningsloggar hålls (när du ansluter till VPN) och att P2P (torrenting) inte är tillåtet.

Besök VyprVPN

Den stora brandväggen i Kina: Varför blockerar Kina hemsidor?

China with Lock

Den stora brandväggen i Kina, även känd som ”Golden Shield”, är det största systemet i världen för internetcensur. Inte alla delar av internet som du enkelt kan komma åt i USA och andra länder är också tillgängliga i Kina. Google, Facebook, Twitter, YouTube och många andra hemsidor är blockerade. Men varför?

Den kinesiska regeringen har flera skäl att blockera hemsidor. Ibland handlar det om att ”skydda” sina medborgare eller skydda kinesiska företag mot utländsk konkurrens. Dessutom används censur för att sprida eller blockera vissa ideologier i Kina.

Genom att blockera vissa hemsidor försöker den kinesiska regeringen skydda sina medborgare från innehåll som den anser vara farligt eller olämpligt. Detta innebär dessutom att kinesiska företag också skyddas mot konkurrens från utlandet. Till exempel, eftersom medborgare endast kan komma åt den kinesiska versionen av Facebook (WeChat), är de tvungna att använda denna snarare än en konkurrent utanför Kina. Det gör det också lättare för regeringen att kontrollera uppgifterna om kinesiska företag och medborgare.

Hur fungerar den kinesiska censurapparaten?

Kinas stora brandvägg består av en mängd olika tekniker. Detta inkluderar att blockera IP-adresser för hemsidor samt filtrering av DNS (Domain Name Systems), webbadresser och paket. Kina blockerar aktivt också VPN. Men vissa VPN-leverantörer som de tre som anges ovan, har hittat vägar runt detta.

Kina är ett enormt land, så det är omöjligt för regeringen att i detalj hålla ett öga på dess medborgares all internetverksamhet. Därför kan brandväggen vara mycket inkonsekvent: En plats som är blockerad i en provins kan vara tillgänglig i en annan.

Detta innebär att den enorma brandväggen inte är helt säkrad. Det är en pågående katt-och-råtta-lek mellan blockerade platser och de kinesiska myndigheterna. Först hittar någon ett hål i brandväggen, sedan Kina stänger detta hål och startar cirkeln igen. Trots detta blir det dock allt svårare för kinesiska medborgare att få fri tillgång till internet.

Vilka hemsidor är blockerade i Kina?

Det är i bästa fall en olägenhet för både kinesiska medborgare och utländska besökare att inte ha tillgång till en fritt och komplett version av internet.

Tabellen nedan innehåller en översikt över populära hemsidor som är blockerade i Kina. Vi nämner inte alla hemsidor som är blockerade (den listan är helt enkelt alldeles för lång), men vi tar upp några välkända och allmänt använda blockerade hemsidor.

BLOCKERAD HEMSIDABLOCKERAT SEDAN
Kinesiska Wikipedia(-delen)Maj 2015
DiscordJuli 2018
DropboxJuni 2014
DuckDuckGoSeptember 2014
FacebookJuli 2009
FlickrJuli 2014
Google (Maps, Docs, Gmail etc.)Maj 2014
HBOJuni 2018
InstagramSeptember 2014
Microsoft OneDriveJuli 2014
NetflixOkänt
PinterestMars 2017
PornhubMaj 2012
RedditAugusti 2018
SlideShareOkänt
The Pirate BayFebruari 2012
TinderOkänt
Torproject2008
Twitch.tvSeptember 2018
TwitterJuni 2009
VimeoOktober 2009
WhatsAppSeptember 2017
YouTubeMars 2009

Gmail, Facebook och YouTube i Kina

En VPN är en enkel och ganska välkänd lösning för att motverka kinesisk internetcensur. Med en VPN kan du enkelt kringgå barriärerna när den ansluter dig till internet via en server utanför Kina. Internettrafiken kan till exempel ledas om via Tyskland.

Den kinesiska brandväggen kan bara se att du ansluter till en tysk server, och inte att du ansluter till Google. Den här servern är tillåten så därför kan anslutningen skapas. Kina vet inte att du faktiskt använder Google via den externa servern. Det kan vara svårt att förstå exakt hur en VPN fungerar, men det fungerar i allmänhet enligt följande:

Tillgång till YouTube från Kina utan VPN

Tillgång till YouTube från Kina utan VPN

Utan VPN ser den kinesiska brandväggen att du försöker komma åt en hemsida som de har blockerat. Du kommer att få ett meddelande som säger att hemsidan du försöker besöka inte är tillgänglig.

Komma åt YouTube från Kina med en VPN

Komma åt YouTube från Kina med en VPN

Med en VPN krypteras din data och den kinesiska brandväggen ser bara att du vill ansluta till en server i ett annat land. Den kinesiska brandväggen känner inte igen detta som en blockerad hemsida och tillåter anslutningen. Hemsidan du försöker besöka kommer nu att vara tillgänglig.

Är VPN lagligt i Kina?

Eftersom Kina blockerar VPN, kanske du undrar om VPN är olagligt i Kina. Det här är lite av en gråzon. I dagsläget har det inte förekommit några rapporterade fall om någon som får problem för att använda en VPN, men Kina försöker göra det så svårt som möjligt att använda VPN. VPN-hemsidor blockeras och VPN-programvaran för Android och iOS är inte tillgänglig i App Stores. Under 2015 kopplades telefonanslutningarna för alla VPN-användare i Xinjiang bort. Den här anslutningen återställdes inte förrän VPN-programvaran togs bort. Detta var dock en engångsföreteelse.

Som utlänning kommer du att stöta på mycket få problem om du använder en VPN i Kina. Även om VPN som inte har godkänts av staten nyligen har förbjudits i Kina, har ingenting ännu gjorts åt detta. Kort sagt: Det finns inget att oroa sig för ännu, men det är en bra idé att hålla dig uppdaterad med nyheter kring VPN-användning i Kina.

Installera en VPN för Kina

Du behöver praktiskt taget ingen teknisk kunskap alls för att installera en VPN. Du kan installera en VPN helt enkelt genom att ladda ner en fil och köra den. Det fungerar på samma sätt som att till exempel installera Spotify. Installera en VPN på skrivbordet med den här steg-för-steg-guiden:

Installera VPN Steg för Steg Desktop

  1. Gå till hemsidan för din valda VPN-tjänst, välj ett abonnemang och skapa ett konto.
  2. Ladda ner VPN-installationsfilen för ditt operativsystem eller logga in på hemsidan och ladda ner installationsfilen från din kontosida.
    Kör installationsguiden från den hämtade filen.
  3. Öppna VPN-appen och logga in med dina kontouppgifter.
  4. Om det behövs så kan du anpassa inställningarna och välja en server. Observera att VPN-leverantörer har olika sätt att säkerställa en lyckad anslutning i Kina. Du kanske måste titta på de exakta stegen som ska vidtas.
  5. Starta VPN. Det finns oftast en tydlig knapp eller brytare i VPN-programvaran. När VPN är ansluten kan du njuta av censurfritt internet i Kina

Android eller iOS fungerar detta ungefär på samma sätt, men du kan bara ladda ner programvaran från App Store eller Google Play. Det är också praktiskt att du inte behöver ha ett separat konto för varje enhet. Du kan installera din VPN på alla dina enheter och du behöver bara ett konto och ett abonnemang för att logga in.

Observera: Vissa VPN-leverantörers hemsidor är blockerade i Kina. Detta innebär att du inte kan ladda ner och installera VPN medan du är i Kina. Så se alltid till att installera VPN innan du åker till Kina. Det kan vara svårt att säga upp en VPN-prenumeration från Kina.

Kinesiska alternativ till västerländska platser

Kanske du inte vill använda en VPN eller om du är nyfiken på de kinesiska alternativen till västerländska hemsidor. Kina har sin egen motsvarighet för nästan alla välkända västerländska hemsida. De har egna sökmotorer, videohemsidor och sociala medier. Det är ganska intressant att se. Kanske kan du även få bättre kontakt med lokalbefolkningen med hjälp av dessa platser.

WeChat är extra populärt i Kina. Det används för nästan vad som helst och du skulle verkligen förlora på att vara i Kina under en lång tid utan använda denna. I vilket fall som helst visar tabellen nedan några vanliga västerländska hemsidor och tjänster tillsammans med sin kinesiska motsvarighet. Det är inte alltid bara ett förbud. Ibland finns det andra skäl till att hemsidor fungerar bra i väst men inte i Kina (såsom konkurrens, lagstiftning, etc.).

GEMENSAM HEMSIDA ELLER TJÄNSTKINESISKA ALTERNATIV
FacebookWeChat*, QQ
GoogleBing, Google.cn (fungerar inte alltid), Baidu
Google MapsGoogle.cn, Baidu Maps, Open Street Map, Mapquest
News sites Quartz, Asia Times, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post
Online shopping websitesTaobao, Tmall
PinterestWoxihuan
Resteraunt review sites Dianping
TinderTantan
TwitterWeibo
UberDiDi, Mobike (för cyklar)
YouTubeYouko Tudou, Bilibili

*Att jämföra WeChat (Weixin) till Facebook gör det verkligen inte någon rättvisa. WeChat är mycket större och används för många fler ändamål. Det är en slags megaplattform bestående av Instagram, Facebook, WhatsApp, Uber, Apple Pay och mycket mer. Du kan ställa frågor, beställa en taxi, betala på restauranger och så vidare. Kineserna använder det för nästan vad som helst och det är därför starkt rekommenderat att du tar en titt på den tjänsten och använder den om du ska vara i Kina under en lång tid.

Det finns också några kinesiska hemsidor och tjänster som vi faktiskt inte har något alternativ till. Ett exempel på detta är Douban. Douban är en kombination av IMDb, Spotify, SoundCloud och Myspace. Det är en mötesplats för alla typer av kulturella intressen som film och musik.

Slutsats

Att använda internet i Kina är en helt annan erfarenhet av att koppla upp sig än i de flesta andra länder. På grund av myndigheters censur blockeras många populära hemsidor och appar, till exempel Facebook och Google. Men med rätt VPN kan du få tillgång till dessa blockerade hemsidor. Vi rekommenderar ExpressVPN, NordVPN och VyprVPN, eftersom dessa VPN-leverantörer är bra på att säkerställa en fri tillgång till internet, även i Kina.

Kina har en hel del lokala alternativ till de hemsidor som det blockerar, som definitivt är värda att prova. Till exempel är WeChat (det mest populära sociala nätverket i Kina) mycket populärt. Ska du till Kina under en längre tid? Se i så fall till att installera en bra och pålitlig VPN på alla dina enheter, men se definitivt också till att ha kul medan du prövar några lokala alternativ till blockerade hemsidorna!

Bäst VPN för Kina - kringgå den kinesiska brandväggen: Vanliga frågor och svar

Har du en fråga om att kringgå den kinesiska brandväggen med rätt VPN? Ta en titt på våra vanliga frågor nedan!

Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att åstadkomma detta, med hjälp av en VPN. Med en VPN kan du styra din datatrafik från Kina och via en server i ett främmande land (USA till exempel) innan du ansluter till den sida du vill besöka. På det sättet kommer den kinesiska brandväggen inte att upptäcka att en användare i Kina vill besöka en blockerad hemsida, vilket innebär att du får samma tillgång till som du normalt har i andra länder.

Den kinesiska regeringen blockerar ett stort antal hemsidor och appar som bl.a. Gmail, Facebook, Whatsapp, Google och den kinesiska versionen av Wikipedia. En mycket mer omfattande lista över blockerade webbplatser och appar hittar du här.

Det finns flera skäl till detta, men dessa tre är sannolikt viktigast: För det första vill den kinesiska regeringen ”skydda” sina medborgare mot idéer och budskap som de anser vara farliga. För det andra är blockering av utländska webbutiker ett effektivt sätt att skydda kinesiska företag från internationella konkurrenter. Slutligen är det mycket lättare att övervaka kinesiska hemsidor och appar än att övervaka utländska hemsidor.

Vill du veta hur du kan ta dig runt den kinesiska brandväggen och få tillgång till blockerade tjänster som Gmail och Facebook? Titta på den här artikeln.

Bästa VPN för användning i Kina är ExpressVPN. Denna leverantör erbjuder snabba, stabila servrar och särskild teknik för att oupptäckt komma runt den stora kinesiska brandväggen. På så sätt får du en tillgång till fritt internet utan censur. Läs mer om ExpressVPN genom i vår omfattande recension.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.