ExpressVPN mot Surfshark: vinner den fiffige nykomlingen eller den erfarne veteranen?

ExpressVPN vs Surfshark Featured Image
Klicka här för en kort sammanfattning
ExpressVPN mot Surfshark

ExpressVPN och Surfshark är två populära VPN-leverantörer med olika fördelar. ExpressVPN är mest känd som en erfaren leverantör du kan lita på; Surfshark är en nykomling som snabbt tagit sig till toppen. Vi har jämfört dessa två leverantörer inom följande kategorier:

  • Säkerhet: ExpressVPN
  • Hastighet: Surfshark
  • Integritet: ExpressVPN
  • Pris: Surfshark
  • Användarvänlighet: ExpressVPN
  • Kundservice: Lika

De två leverantörerna vinner två kategorier var, men vi har tilldelat den övergripande vinsten till ExpressVPN eftersom denna leverantör erbjuder högre integritet.

Vill du veta exakt vilka skillnaderna är mellan dessa två leverantörer? Läs sedan vidare nedan.

I vår serie av populära VPN-leverantörsjämförelser bedömde vi både ExpressVPN och Surfshark. ExpressVPN är oomtvistligt nummer ett bland VPN-leverantörer hos VPNOverview. Icke desto mindre uppskattar vi särskilt Surfshark för dess ytterst resonabla pris-/kvalitetsförhållande. Men vilken leverantör föll bäst ut i test? Du kan läsa allt om det nedan.

ExpressVPN mot Surfshark: översikt över deras egenskaper

Nedan finner du en kort förklaring av alla ovan nämnda funktioner:

FunktionerExpressVPNSurfshark
Servrar3.000+ servrar i 94 länder3.200+ servrar i 65 länder
Torrenter/P2P-stöd
Netflix
Samtidiga anslutningar5Ingen gräns
OperativsystemWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtokollOpenVPN, IKEv2/IPsec, L2TP/IPSec, Lightway (beta)OpenVPN, IKEv2/IPsec, WireGuard, Shadowsocks (proxy)
PrisFrån 6,67 USD per månadFrån 2,49 USD per månad
LoggningspolicyInga loggarInga loggar
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar30 dagar
DNS-läckagetest
Tor över VPN
Dolda servrar
Double VPN
Dedikerad IP
Kill Switch
Split tunnelning
Annonsblockering
Disklösa servrar
Valbara DNS-alternativ
Onlinespårnings-blockerare
Statiska IP-adressservrar
Anonym sökmotor
E-postläckage-avisering
Automatiserad HTTPS-omdirigering
Alternativ för datakomprimering
Länk till webbplatsGå till ExpressVPNGå till Surfshark

Nedan finner du en kort förklaring av alla ovan nämnda funktioner:

  • Servrar: Visar hur många servrar respektive VPN-leverantör har till sitt förfogande och på hur många världsomspännande platser dessa servrar finns.
  • Torrenter/P2P-stöd: Anger om torrenter kan hämtas via en viss VPN.
  • Netflix/strömning: Anger om du kan få tillgång till den amerikanska versionen av Netflix via den specifika VPN-leverantören.
  • Samtidiga anslutningar: Anger hur många samtidiga VPN-anslutningar du kan ha per abonnemang hos respektive VPN-leverantör.
  • Operativsystem: Anger med vilka operativsystem den specifika VPN:en är kompatibel med.
  • Protokoll: Tillhandahåller en lista över varje VPN:s krypteringsprotokoll
  • Pris: Ger information om respektive VPN:s lägsta månadsabonnemangs-kostnader. De lägsta priserna innebär ofta ett längre abonnemang.
  • Loggpolicy: Anger vilken typ av loggningspolicy företaget bakom denna VPN använder. En VPN-leverantör som inte för loggar är att föredra framför en som för.
  • Pengarna tillbaka-garanti: Anger den period inom vilken du kan begära tillbaka pengarna om du ändrar dig angående denna VPN. Denna period är ofta kortare om du tecknat endast månadsabonnemang.
  • DNS-läckagetest: Ett DNS-läckagetest är ett test som kontrollerar om din IP-adress håller på att läckas ut.
  • Tor över VPN: Anger om VPN-leverantörens servrar är lämpliga att använda på Tor-nätverk. Detta nätverk används för att besöka Dark web;
  • Dolda servrar: Dolda servrar gör att VPN-trafiken ser ut som normal trafik. Detta gör det svårare för repressiva regimer att neka dig tillgång till vissa webbplatser.
  • Double VPN: När du använder Double VPN ansluter du via två VPN-servrar i stället för en. Detta skapar en ännu mer anonym VPN-tunnel, men den har en menlig inverkan på hastighet.
  • Dedikerad IP: Anger om du kan få en fast IP-adress hos den specifika VPN-leverantören (ofta mot en liten extra avgift per månad).
  • Kill switch: Kill switch är en funktion som säkerställer att din internettrafik automatiskt upphör om du förlorar din VPN-anslutning.
  • Split tunneling: Gör det möjligt att ange vilka program och för vilka webbplatser du vill och inte vill ansluta med VPN.
  • Annonsblockering: Gör det möjligt att avgöra om den specifika VPN:en kan blockera reklam, om så önskas, utan att behöva installera något separat webbläsartillägg.
  • Disklösa servrar: Dessa servrar fungerar inte som lagringsservrar. Fördelen med sådana servrar är att de inte behåller någon data. Följaktligen är de värdelösa för hackare om de skulle lyckas få tillgång till sådana servrar.
  • Valbara DNS-alternativ: Anger om VPN-enheten låter dig göra egna DNS-inställningar.
  • Onlinespårnings-blockerare: Anger om den specifika VPN-leverantören kan blockera onlinespårare.
  • Servrar för statisk IP-adress: Även om Surfshark inte har någon dedikerad IP så har den delade servrar med statiska IP-adresser.
  • Anonym sökmotor: Surfshark har en egen variant av DuckDuckGo – en anonym sökmotor som inte håller koll på din data.
  • Mejlläckage-avisering: Du kan välja om Surfshark ska meddela dig ifall din e-postadress visas i någon onlinedatabas.
  • Automatisk HTTPS-omdirigering: Om du aktiverar den här funktionen skickas du automatiskt till HTTPS-versionen av en webbplats i stället för HTTP-versionen
  • Alternativ för datakomprimering: Detta är ett trevligt tillägg till VPN. Det gör att du kan minska din dataanvändning genom att komprimera stora bilder, etc.

ExpressVPN mot Surfshark: vilken är mer säker?

Säkerheten hos en leverantör kan sammanfattas i ett par punkter: de protokoll som erbjuds, vilka typer av servrar som används och om några ytterligare funktioner erbjuds – exempelvis att blockera onlinespårare och liknande.

  • ExpressVPN stöder OpenVPN-protokoll med UDP eller TCP, samt IKEv2/IPSec-, L2TP/IPSec- och Lightway. ExpressVPN själv rekommenderar att du bara använder L2TP för att ändra din plats (till exempel för att titta på filmer från Netflix-biblioteket i USA). Säkerhetsfördelarna med L2TP är mycket begränsade. Surfshark erbjuder OpenVPN- och IKEv2/IPSec-protokoll. WireGuard är ett nytt protokoll som ska vara snabbare och säkrare än OpenVPN. WireGuard är dock fortfarande i sin utvecklingsfas. Samma sak gäller för Lightway från ExpressVPN. Den testas ännu och bör inte användas av den genomsnittlige VPN-användaren, som vi ser det
  • Shadowsocks erbjuds också av Surfshark som ett ”protokoll”, men detta är i själva verket bara en proxyfunktion. Den här funktionen är dock användbar i länder som Kina, där VPN-användning är blockerad. Det är dock olyckligt att Surfshark inte klart förklarar att Shadowsocks faktiskt inte är något riktigt VPN-protokoll. Att ha en proxy för att blockera innehåll i vissa länder är mindre säkert än att använda en VPN, så vi gillar inte nödvändigtvis det här alternativet.
  • Både Surfshark och ExpressVPN använder 256-bitarskryptering, och båda leverantörerna har också en kill switch i fall VPN-anslutningen oväntat skulle brytas.
  • Surfshark erbjuder dubbla VPN-anslutningar, men det här lyfter inte din säkerhetsnivå särskilt mycket.
  • ExpressVPN ger möjlighet att skapa anpassade DNS-poster, vilket är rätt behändigt.
  • Vidare stöder båda VPN:erna obfsproxy. Denna Tor-teknik kan förhindra en Deep Packet Inspection, som används för att fastställa om en individ använder en VPN-anslutning. Med en obfsproxy kan du i många fall använda VPN i länder där detta inte är tillåtet.

I slutänden tycker vi att ExpressVPN klår Surfshark när det gäller säkerhet, om än med mycket tunn marginal.

Säkerhetsvinnare: ExpressVPN

VPN-leverantör mot leverantör - vinnare av utmärkelsen för säkerhet: ExpressVPN


ExpressVPN eller Surfshark: vilken leverantör vinner inom hastighet?

För att jämföra hastigheten på dessa två VPN, genomförde vi hastighetstester för dem båda. Men först testade vi vår egen internetuppkoppling utan en VPN för att ställa in baslinjen för hastighet. Resultaten tillhandahålls i följande skärmdump.

Speedtest no VPN

Vi testade sedan internationella och lokala servrar som tillhör både ExpressVPN och Surfshark. Resultaten anges i tabellen nedan, med de snabbaste hastigheterna angivna i fetstil.

HastighetsdataExpressVPNSurfshark
Nerladdningshastighet lokal server (Mbit/s)322,38381.40
Uppladdningshastighet lokal server (Mbit/s)171,11265,15
Pinga den lokala servern8 ms4 ms
Nedladdningshastighet internationell server (Mbit/s)139,68372,46
Uppladdningshastighet internationell server (Mbit/s)26,9719,02
Pinga internationell server114 ms78 ms

Testresultat visar att båda leverantörerna definitivt är tillräckligt snabba för vardagsbruk. Därför spelar det ingen roll vilken leverantör du väljer när det gäller vardagsbruk – du lär förmodligen inte uppleva att någon av dem är långsam. Men om du regelbundet kör intensiva nedladdningar eller strömmar en hel del så kan skillnaden i erhållna hastigheter säkert vara en anledning till att välja Surfshark.

Snabbaste VPN: Surfshark

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för hastighet: Surfshark


ExpressVPN mot Surfshark: hur hanterar dessa VPN-leverantörer din integritet?

Förutom datasäkerhet från tredje part är VPN-leverantörens interna policy naturligtvis också av betydelse. Om en leverantör för loggar så är det troligt att VPN-anslutningen visserligen är mycket säker, men din data kan ändå hamna i andras händer. Hur hanterar ExpressVPN och Surfshark din data?

Förutom hastighet är det också viktigt att dina personuppgifter inte hamnar i händerna på tredje part pga. själva VPN-leverantören. Har dessa två leverantörer fört loggar, och i så fall: vad händer med dem?

ExpressVPN

  • Det står omedelbart klart att ExpressVPN inte för loggar. Företaget verkar från Brittiska Jungfruöarna, där extremt strikta sekretesslagar gäller.
  • Vidare används TrustedServers på vilka ingen data kan lagras permanent eftersom servrarna är ”disklösa”. Även om man skulle vilja föra loggar så är detta inte möjligt med dessa typer av servrar.

Surfshark

  • Surfshark har också en icke-loggningspolicy. Men Surfshark ber om viss information, som den använder för att övervaka sin programvara. Företaget använder denna (anonymiserade) data för att se hur upptagna dess servrar är.
  • Surfshark har nyligen bytt till ett enbart disklöst servernätverk. Precis som med ExpressVPN:s servrar kan ingen data sparas på dessa servrar eftersom all data bara finns tillfälligt.

Ingen av leverantörerna för loggar, men eftersom Surfshark för anonyma uppgifter så ger vi segern till ExpressVPN. Anledningen till detta är att vi blint tvingas lita på Surfshark ifråga om dessa uppgifter är och kommer att förbli anonyma.

Integritetsvinnare: ExpressVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för integritet: ExpressVPN


ExpressVPN mot Surfshark: vilken leverantör är snällast mot plånboken?

Surfsharks mest attraktiva drag är dess oöverträffat låga pris. Detta är den billigaste av alla de premiumleverantörer som vi rekommenderar (med undantag för tillfälliga VPN-erbjudanden). Tabellen nedan ger en översikt över de olika abonnemangsalternativ som finns (priset per månad visas).

AbonnemangExpressVPNSurfshark
1 månad12,95 USD12,95 USD
6 månader9,99 USD6,49 USD
1,25-årsplan (15 månader)6,67 USD
2-årsplan2,49 USD

Observera: Priserna kan variera från dag till dag. Vi försöker hålla den här tablån uppdaterad, men titta alltid på en VPN-leverantörs webbplats för att få det mest aktuella priset.

Prisvinnare: Surfshark

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för pris: Surfshark


ExpressVPN mot Surfshark: vilken applikation är lättare att arbeta med?

Våra tidigare recensioner av ExpressVPN och Surfshark visade att båda leverantörerna erbjuder en lättanvänd applikation. Men finns det några skillnader. Och hur är det med installationsprocessen och deras respektive webbplatser?

  • Layouten på ExpressVPN:s applikation är mycket tydlig, som ger en stor knapp för att ansluta, så att du ödslar minimalt med tid innan du kan gå online. Du kan också välja olika platser. Surfshark har i princip samma layout som ExpressVPN, men med Surfshark kan du från startskärmen välja ifall du önskar ansluta till ”snabbaste servern” eller till ”närmaste land”. ExpressVPN väljer automatiskt den snabbaste servern.
  • Surfshark ger endast begränsad information angående dess applikations olika funktioner. Till exempel kan du slå på Shadowsocks utan att veta vad denna funktion faktiskt gör. ExpressVPN ger däremot en förklaring till när det är bäst att använda vart och ett av protokollen.
  • Webbplatserna för både Surfshark och ExpressVPN tillhandahåller ett kunskapscenter där nybörjare kan hitta information om dess VPN:s funktioner, samt guider om hur dessa funktioner ska användas. Vi fann att Surfsharks webbplats är något lättare att navigera i, men ExpressVPN ger ofta mer ingående information.
  • Installationen av båda applikationerna är självförklarande; du klickar på den hämtade filen och följer de steg som anges på skärmen. Detta liknar installationsprocessen för många andra programpaket.

För det första ska vi säga att båda applikationerna fungerar bra. Dock kunde Surfshark gärna lämna lite mer information om sina olika inställningar. Det är därför ExpressVPN, med liten marginal, vinner i denna kategori.

Skärmdumpar av ExpressVPN:s och Surfsharks programvara visas nedan.

Skärmdumpar ExpressVPN och Surfshark mjukvara

Vinnare för enkel användning: ExpressVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för enkel användning: ExpressVPN


Kundservice: hur löser dessa leverantörer dina problem?

Naturligtvis kan det dyka upp problem där det inte är inte tillräckligt att titta på leverantörens hemsida för att lösa dem. Hur svarar ExpressVPN:s och Surfsharks kundservice?

  • ExpressVPN och Surfshark har båda kundservicerepresentanter som kan nås via livechatt. Vidare kopplade båda leverantörerna oss direkt till en anställd.
  • Båda de anställda var kunniga och gav lämpliga svar på våra frågor.
  • Kundservice finns endast på engelska hos båda leverantörerna.
  • Som beskrivits ovan innehåller båda leverantörernas webbplatser även en informationsdatabas som rymmer svar på vanliga frågor.

Sammantaget fanns det ingen tydlig skillnad för oss mellan dessa två leverantörer när det gäller kundservice.

Kundservicevinnare: Lika

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för kundservice: Lika


Vår slutliga dom: när ska du välja ExpressVPN och när ska du välja Surfshark?

Det är vanligt att de bästa VPN-leverantörerna hamnar jämsides. Både Surfshark och ExpressVPN är utmärkta val, men om du bara vill satsa på lägsta pris så ska du förmodligen välja Surfshark.

Å andra sidan är Surfshark inte lika bra när det gäller integriteten. Eftersom integriteten är den främsta orsaken till att använda en VPN från första början så väger denna kategori mycket tungt. I slutänden vinner Surfshark inom två kategorier medan ExpressVPN vinner inom tre. Ja, du betalar mer för ExpressVPN, men det innebär också att du lider mindre risk för integritetsintrång.

I följande lista finns en översikt över varje kategoris resultat:

  • Säkerhet: ExpressVPN
  • Hastighet: Surfshark
  • Sekretess: ExpressVPN
  • Pris: Surfshark
  • Användarvänlighet: ExpressVPN
  • Kundservice: Lika

ExpressVPN vinner till slut, med en mycket liten marginal. Vill du teckna ett abonnemang hos någon av dessa leverantörer? Klicka då på lämplig ruta nedan för att gå till antingen ExpressVPN:s eller Surfsharks webbplatser.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN
Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Skulle du vilja se de andra VPN-jämförelser? Klicka då på en av länkarna nedan:

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.