Konfigurera en VPN-anslutning på Windows 10

VPN Setup Windows 10 Featured Image
Klicka här för en kort sammanfattning av denna text
Konfigurera VPN på Windows 10: En snabb steg-för-steg-guide

Behöver du ansluta till en VPN via din Windows-dator? Ibland har du inte VPN-programvara till din hjälp utan måste själv ställa in denna. Lyckligtvis är detta ganska lätt att göra. Följ bara dessa steg:

1. Se till att du har rätt inloggningsuppgifter för ditt VPN-konto. Om du fortfarande letar efter en VPN-leverantör så kan du prova CyberGhost:

2. Klicka på Windows-logotypen och gå till Inställningar. Välj Nätverk och internet och klicka på VPN.

3. Lägg till VPN-anslutningen genom att klicka på Lägg till en VPN-anslutning. Ange rätt inloggningsinformation och klicka på Spara.

4. Välj anslutningen med VPN-inställningsskärmen och anslut.

Om du stöter på problem när du försöker konfigurera din VPN, eller om du helt enkelt vill ha mer information så kan du läsa hela vår artikel här nedan.

Det finns flera sätt att konfigurera VPN på din Windows 10-dator. I den här artikeln kommer vi att diskutera hur du konfigurerar VPN via dina Windows-inställningar. Detta är användbart om du exempelvis vill använda VPN-nätverket som tillhandahålls av din arbetsgivare.

Windows operating system privacy

Många VPN-leverantörer tillhandahåller särskilt programvara som gör att man enkelt och snabbt kan ansluta till en av deras många VPN-servrar. Men vissa VPN, inklusive många företagsnätverk, levereras inte med egen programvara. Lyckligtvis har Windows en funktion som låter dig ställa in en VPN-anslutning själv. I den här steg-för-steg-guiden förklarar vi hur du kan konfigurera en VPN-anslutning i Windows 10. Har du en VPN som erbjuder sin egen programvara, såsom ExpressVPN eller CyberGhost? Rulla ner för en snabbguide som förklarar hur du ställer in din VPN med denna programvara.

Steg 1: Få rätt inloggningsuppgifter

För att konfigurera en VPN-anslutning med Windows 10 behöver du rätt inloggningsuppgifter. Annars kommer du inte att kunna komma åt VPN-servern. Om din VPN-anslutning ordnas genom ditt arbete måste du be din chef om rätt inloggningsinformation. Arbetar du med en VPN för privat bruk? Sedan skapade du dessa uppgifter själv när du konfigurerade ditt konto. Med den här informationen, som ofta består av ett användarnamn och lösenord och eventuellt en specifik serveradress att ansluta till, kan du följa de tre stegen nedan för att ansluta till VPN.

Om du inte har ett VPN-konto och inloggningsuppgifter ännu och letar efter en bra VPN för att skydda din internetuppkoppling, kan du alltid prova CyberGhost. Denna leverantör är mycket billig, men fortfarande av bra kvalitet. Dessutom har de en 45 dagars pengarna-tillbaka-garanti, så att du kan prova tjänsten först.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
  • Mycket användarvänlig
  • Hög kvalitet till ett lågt pris
  • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Steg 2: Öppna VPN-inställningar i Windows

Vill du installera en VPN på Windows 10? Först och främst måste du se till att du använder ett Windows-konto med administrationsrättigheter. Vanligtvis har ägaren av datorn dessa rättigheter. Han eller hon kan också distribuera dem till andra. Om du bara har ett enda användarkonto på den enhet du arbetar med så har du automatiskt dessa rättigheter.

Gå till startmenyn (genom att klicka på Windows-logotypen längst ned till vänster på skärmen) och klicka på Inställningar. Den här knappen ser ofta ut som ett litet kugghjul. När skärmen Inställningar öppnas klickar du på Nätverk och internet från menyn. Välj sedan VPN från listan till vänster på skärmen. Bilden till höger om den här texten visar hur det ser ut. Du har nu hittat VPN-inställningsskärmen i Windows och är redo att lägga till en VPN-anslutning till ditt operativsystem.

Steg 3: Lägga till en VPN-anslutning

Det är dags att lägga till en VPN-anslutning. Klicka först på knappen högst upp som säger Lägg till en VPN-anslutning.

Add VPN connection in Windows settings

En blå skärm visas. Här kan du ange information om din VPN-leverantör. I vissa länder kan du välja en VPN-leverantör utifrån ett antal standardleverantörer, men den här steg-för-steg-guiden fokuserar bara på alternativet Windows (inbyggda) variant.

Ge VPN-anslutningen ett igenkänningsbart namn under Anslutningsnamn. Du kan till exempel välja ”VPN-anslutning arbete” om du bara behöver det för arbetsrelaterade aktiviteter.

Add VPN connection to Windows blue screen settingsUnder Servernamn eller -adress anger du VPN-serverns IP-adress eller server-URL. Denna information tillhandahålls av leverantören av anslutningen, t.ex. din chef.

Under VPN-typ väljer du det VPN-protokoll som du vill använda. I de flesta fall kan du välja alternativet Automatiskt här. För mer information om VPN-protokoll: läs vår artikel om detta ämne.

Under Typ av inloggningsinformation kan du ange hur du vill logga in. I de flesta fall handlar det om att använda ett användarnamn och lösenord. Alternativen inkluderar att logga in med ett smartkort eller certifikat.

Fyll i nödvändiga inloggningsuppgifter under Användarnamn och Lösenord.

Observera: Det är säkrast att inte låta datorn komma ihåg din inloggningsinformation ifall du använder en offentlig dator. Välj bara att spara data om din dator inte kan användas av främlingar och är väl skyddad!

När du har angett all nödvändig data klickar du på Spara.

Steg 4: Ansluta till VPN-servern

Med hjälp av VPN-menyn i Inställningar (som beskrivs i steg 1) kan du nu välja den tillagda VPN-anslutningen från listan som visas och ansluta till denna VPN-servern. Nu är du ansluten på ett säkert sätt och kan komma åt internet säkert och privat.

Avancerade inställningar

När du har lagt till en VPN-anslutning har du extrafunktioner att välja på utöver att starta och stoppa VPN. Du kan till exempel konfigurera en proxyserver. För att göra detta så gå till den avancerade menyn. Detta kan göras genom att upprepa steg 2 igen: klicka på VPN-anslutning du vill ändra och välj Avancerade funktioner. Ändra bara dessa inställningar om du är helt säker på vad du gör. Windows och din VPN-leverantör arbetar redan tillsammans för att ge dig en säker anslutning. Med ord behöver framför allt nybörjare INTE ändra några avancerade inställningar för att skyddas online.

VPN settings in Windows through Notifications

Om du snabbt och enkelt vill komma åt VPN-sektionen i dina inställningar kan du följa instruktionerna i steg 2. Men du kan också klicka på Meddelanden (informationsballongen) längst ned till höger i Aktivitetsfältet. Skärmbilden ovan visar hur skärmen ser ut. Klicka på VPN så kommer du direkt till VPN-inställningsskärmen.

VPN-programvara på Windows 10

Använda din VPN via dina inställningar i Windows 10 kan vara mycket användbart. Windows ansluter dig trots all automatiskt dig till VPN-servern, så du inte manuellt behöver starta VPN varje gång. Dessutom ger det dig möjlighet att på distans ansluta till ett privat nätverk på säkert sätt. Tänk till exempel på personer som arbetar hemifrån med hjälp av en VPN-server som ger dem tillgång till alla dokument och andra filer i företagets nätverk.

Det är dock inte alltid bekvämt att länka din VPN till ditt operativsystem. Om du använder en betald VPN-leverantör som NordVPN eller Private Internet Access rekommenderar vi att du använder den medföljande programvaran. Dessa program stöder ofta ytterligare VPN-protokoll, använder sina egna DNS-servrar för att förhindra DNS-läckor och har en kill switch som automatiskt ingriper om din VPN-anslutning bryts. Med andra ord kommer du att vara säkrare om du använder VPN-programvara istället för att via Windows logga in på din VPN-server.

Konfigurera VPN på Windows med VPN-programvara: En steg-för-steg-guide

Att installera VPN på Windows 10 med officiella VPN-program är mycket lätt och går till enligt följande:

Installera VPN Steg för Steg Desktop

  1. Skapa ett konto på VPN-hemsidan. Gå till den officiella hemsidan för den önskade VPN-leverantören (exempelvis CyberGhosts hemsida) och gå igenom stegen för att där köpa ett abonnemang och skapa ett konto.
  2. Ladda ner VPN-programvaran från den officiella hemsidan. Ofta skickar din leverantör dig vidare till nedladdningen direkt efter att du har påbörjat ditt abonnemang.
  3. Installera VPN-programvaran. När installationsfilen har hämtats kan du klicka på den och följa stegen för att installera VPN-programvaran på din dator.
  4. Logga in på programvaran med ditt konto. Detta är ofta en fråga om att fylla i den kombination av användarnamn och lösenord som du skapade i steg 1.
  5. Välj önskad VPN-server (valfritt). Beroende på vad du vill göra online så kan du välja en lämplig serverplats. Du kan till exempel välja en amerikansk server för att titta på den amerikanska versionen av Netflix eller häva blockeringen av Skype, Facebook eller andra tjänster som kanske censureras i landet du befinner dig i. Om du inte har ett specifikt syfte i åtanke, annat än att vara online på ett säkert sätt, så kan du helt enkelt välja den server som ligger närmast din position.
  6. Starta VPN. De flesta VPN-program har en stor strömbrytare som kommer att starta VPN med blott ett klick. Faktum är att om du hoppar över steg 5 så kommer programvaran förmodligen automatiskt välja närmaste eller snabbaste servern åt dig.

Varför använda en VPN på Windows 10?

Det finns många anledningar för människor att använda en VPN. Dessa är de vanligaste:

  • Datakryptering för extra skydd mot hackare och cyberbrottslingar (liksom andra tjuvlyssnare såsom regeringar och företag).
  • Säker användning av offentliga nätverk.
  • Tillgång till tjänster som endast kan användas inom ett företags eller instituts nätverk.
  • Dölja din riktiga plats och IP-adress.
  • Anonymt ladda ner torrent.
  • Kringgå regionala blockader av till exempel vissa filmtjänster (Netflix) eller sociala medier.
  • Kringgå censur i ett land.
  • Öka hastigheten för en anslutning till en annan server.

Att konfigurera en VPN på din Windows 10-dator är alltid en bra idé. Du använder förmodligen enheten för många av dina dagliga internet-aktiviteter. Med en VPN kommer du att skyddas under alla dessa aktiviteter samtidigt som du ökar din integritet och frihet online.

Om du inte redan har VPN och vill använda en för att skydda ditt privata nätverk så har du flera valmöjligheter. Du kanske vill ha en privat VPN-leverantör. Om inte har en aning om var du ska börja så ta en titt på topp 5-lista över bästa VPN-leverantörer. Den här listan kan vara till hjälp när du försöker göra ditt val.

Konfigurera en VPN i Windows: Vanliga frågor och svar

Har du någon fråga om att konfigurera en VPN på ditt Windows-system? Klicka på din fråga nedan så får du automatiskt se svaret. Stöter fortfarande på problem? Tveka inte att lämna en kommentar under denna artikel. Vi hjälper dig gärna.

Det finns två sätt att konfigurera VPN på din Windows-dator. Dels VPN som ExpressVPN och Surfshark där du kan installera den medföljande programvaran. Då trycker du helt enkelt på en knapp så har du VPN-anslutningen är inställd. Om du inte har någon programvara kan du göra detta själv i Windows. Gå till avsnittet VPN i dina inställningar och lägg manuellt till en VPN-anslutning.

Det har många fördelar att använda en VPN. Dels så skyddas din internetuppkoppling, vilket kan ge dig tillgång till specifika nätverk som till exempel ditt jobbs nätverk när du arbetar hemifrån, och skyddar din integritet. Dels ökar den din internetfrihet. Med en VPN kan du koppla upp dig säkrare utan alltför stor ansträngning.

Ifall du vill använda en privat VPN för att säkra din internetanslutning så har du många alternativ. Tack och lov finns det många bra VPN-leverantörer som skyddar din anslutning och ökar din frihet online. Vi gjorde en lista över de fem bästa VPN-leverantörer som finns idag, som alla kommer att fungera perfekt på din Windows-dator.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.