Mullvad

Mullvad Recension 2022

Uppdateringen: 29 december 2021
Höjdpunkter
  • Mycket bra för integritet och säkerhet
  • Mycket snabbt
  • iOS-mjukvara inte så bra
Betyg
8.3

Vår Mullvad betyg

  • Hastighet
    9.0
  • Säkerhet
    9.0
  • Användarvänlighet
    8.0
  • Servernätverk
    7.0

Recension av Mullvad (2022): Utmärkt för integritet och hastighet

Mullvad är en VPN-leverantör belägen i Sverige (ett ”14 eyes”-land) som främst fokuserar på integritet. De tar sitt uppdrag på största allvar: du behöver inte ens en e-postadress för att registrera dig för ett konto. På deras hemsida ger Mullvad dig en unik kod som låter dig logga in och skaffa ett betalabonnemang. Betalning kan också göras anonymt.

Förutom detta mycket privata system ligger Mullvad i framkant när det gäller VPN-protokoll. Mullvad-användare kan till exempel välja att använda WireGuard-protokollet. Detta protokoll utvecklades speciellt för Linux-användare och förväntas fungera ännu bättre än IPsec och OpenVPN.

Specifikationer Mullvad
Operativsystem
  • Android
  • ,
  • Linux
  • ,
  • Mac
  • ,
  • Windows
  • ,
  • iOS
Samtidiga anslutningar
  • 5
Torrents
  • Torrenting tillåtet
Loggpolicy
  • Noll loggar
Protokoll
  • OpenVPN
  • ,
  • Wireguard
Betalningsmetoder
  • Kryptovaluta
  • ,
  • Övrig
  • ,
  • Kreditkort
  • ,
  • Paypal
Money-back guarantee
  • Ja
Arbetar med
  • Torrent

Hastighet: Hur snabb är Mullvad?

Vill du surfa, strömma och ladda ner utan ansträngning medan du skyddas av en VPN? Då behöver du en VPN som knappt påverkar din internethastighet. Det var därför vi testade Mullvads hastighet. Nedan har du våra testresultat.

Testresultat för Mullvads hastighet

Innan vi testade Mullvad körde vi först ett test via speedtest.net av vår egen ”nakna” anslutning, utan VPN. Vi startade sedan på Mullvad och valde en lokal server för att kontrollera i vilken utsträckning våra nedladdnings- och uppladdningshastigheter påverkades. Vi fortsatte att göra samma sak med en server i USA. Vi har försökt hålla testvariablerna så konsekventa som möjligt.

Hastighet utan VPN (speedtest.net):

Mullvad hastighetstest utan VPN

Detta var hastigheten på vår uppkoppling när vi inte använde en VPN. Vi kommer att använda detta resultat för att jämföra våra andra tester mot.

Lokal server (speedtest.net):

Mullvad hastighetstest lokal server

Detta är resultaten av hastighetstest genom vår uppkoppling efter anslutning till en lokal server i Nederländerna, som tillhandahålls av Mullvad. Varken uppladdnings- och nedladdningshastigheterna påverkades.

Server i USA (speedtest.net):

Mullvad hastighetstest USA server

Mullvads amerikanska servrar är extremt snabba jämfört med andra VPN-leverantörers. Som vanligt ökade pingen kraftigt, men både nedladdnings- och uppladdningshastigheten förblev hög.

Hastighet under vardagsbruk

Mullvads resultat från hastighetstest är otroliga. Därför blev vi inte förvånade när vi inte märkte någon skillnad i hastighet när Mullvad aktiverades under vår vardagliga internetanvändning. Strömnings på YouTube, spel via Steam, nedladdning både i vår webbläsare och via torrentnätverk, och all annan internetanvändning, gick smidigt och utan problem: vår hastighet påverkades knappt av Mullvad. Med dessa resultat är Mullvad en av de snabbaste VPN-tjänsterna vi har testat.

Slutsats om hastighet hos Mullvad

Inledningsvis var våra förväntningar på Mullvads hastighet låga, eftersom denna VPN-leverantör är så starkt fokuserad på säkerhet. Dock presterade Mullvad fantastiskt när det gäller hastighet och lyckades överraska oss. Här är våra slutsatser:

  • Mullvad nådde mycket höga hastigheter under våra omfattande hastighetstester
  • Vår internethastighet under vardaglig internetanvändning påverkades knappt av Mullvad
  • Mullvad är en extremt snabb VPN-leverantör – snabbare än de flesta andra VPN:erna

Safety: Hur säker är Mullvad?

Förmodligen är den viktigaste aspekten hos varje VPN dess säkerhet. Detta är också nära relaterat till integritet. På de fronterna är Mullvad ett bra val. De använder de säkraste protokollen och tänkte till och med ut ett unikt system för att hantera kundkonton, där de ber om så lite personuppgifter om dig som möjligt.

Protocoll

Mullvad väljer att endast använda de säkraste protokollen: OpenVPN och WireGuard. OpenVPN har sakteligen blivit standard för VPN-leverantörer. WireGuard är ett relativt nytt protokoll som fortfarande är under utveckling, men är förmodligen redan bättre än IPsec och OpenVPN. Med andra ord: när det gäller protokoll ligger Mullvad i framkant.

Loggning och integritet

Mullvad har en strikt policy om att inte logga. Deras integritetspolicy är mycket tydlig och talar om för alla exakt vad de gör och inte loggar. I allmänhet har de behåller de liten eller ingen information om dig. De nämner till och med hur all data de samlar in sparas och hur länge. De medger också öppet att om du använder specifika betalningsmetoder kommer det att finnas andra aktörer som får viss information om dig.

Mullvads integritetspolicy är unik. Även om det finns många leverantörer som är mycket öppna om sin policy idag, kan Mullvad vara den enda som visar sitt sätt att öppet sköta detta. Detta är inte så konstigt, eftersom de loggar närmast ingenting och det enda de behöver av dig för att skapa ett konto är en betalningsmetod (som kan förutsätta ytterligare personlig betalningsinformation). Du behöver inte ens en e-postadress för att använda denna VPN. Om du vill skicka e-post till dem, till exempel för att komma i kontakt med kundservice, kan du använda en PGP-krypterad e-post. Kort sagt har Mullvad tänkt på allt när det gäller integritet.

Vilken information behöver Mullvad?

Mullvad kräver inte att du ger dem din e-postadress. Detta är ganska unikt, eftersom de flesta andra privata VPN-leverantörer behöver din e-post för att öppna ett konto åt dig. Med Mullvad behöver du bara en unik kod som tillhandahålls av dem. Du kan länka din abonnemangsbetalning till den här koden. Det är allt Mullvad behöver för att ge dig tillgång till deras VPN-nätverk.

Slutsats kring säkerhet hos Mullvad

Mullvad är en extremt säker VPN. Det kan vara en av de säkraste betal-VPN:erna vi har stött på hittills. Därför är våra slutsatser följande:

  • Mullvad använder endast de säkraste protokollen: OpenVPN och WireGuard
  • Mullvad för inte loggar av något slag
  • Du behöver ingen e-postadress för att skapa ett VPN-konto med Mullvad
  • Att skicka e-postmeddelanden till kundsupport kan också göras via PGP-krypterad e-post
  • Det enda anmärkningsvärda är att Mullvad är baserat i ett ”14 Eyes”-land, vilket kan innebära att Mullvad kan pressas (nu eller i framtiden) att lämna ut loggar (dock har de inga, så därför kan de inte lämna ut några)

Användbarhet: Hur användarvänlig är Mullvad?

Mullvads användarvänlighet är hyfsad. Många VPN-program ser likadana ut idag, och Mullvad är inget undantag. Denna välbekanta formel gör Mullvad till en mycket användarvänlig VPN-leverantör. Trots det finns det några funktioner vi saknade när vi jämför tjänsten med till exempel NordVPN. Detta är mest när det gäller mindre saker, som att inte kunna se hur belastad en server är och vilka servrar som är mest lämpliga för torrenter eller strömning. Dessutom kan du inte installera Mullvad på din iPhone via AppStore. Istället måste du göra detta via konfigurationsfiler för OpenVPN eller WireGuard.

Mullvads webbplats

Mullvad har en strukturerad webbplats som innehåller användbar information. Du kan hitta det mesta du söker på hemsidan. Mer djupgående och specifik information finns på deras FAQ-sida. Enligt vår mening är detta inte alltid smidigt. Även om det finns en Om-sida med information om företaget bakom Mullvad och leverantörens vision, saknar vi den mer praktiska informationen som de flesta andra VPN-leverantörer skulle ha haft på en Funktioner-sida.

Mullvad VPN webbplats hemsida

För att logga in på webbplatsen och komma åt sidan ”Mitt konto” behöver du bara koden du använder för ditt VPN-konto. Denna kod är perfekt när det gäller integritet, men den stora nackdelen är att alla kan logga in på ditt konto när de väl har koden. I praktiken gör detta liten skillnad, eftersom de enda tillgängliga alternativen på denna del av webbplatsen är hantering av portar och möjligheten att göra en betalning. Hur som helst, är detta något att vara medveten om. Trots allt kan människor använda ditt konto ifall de hade din kod och har laddat ner programvaran. Därför är det viktigt att aldrig dela din kontokod med någon annan.

Om du vill ladda ner Mullvad så behöver du inte logga in först. Ladda bara ner programvaran genom att klicka på den tydliga gröna ”Ladda ner”-knappen högst upp på hemsidan. När du når nedladdningssidan kan du välja rätt programvara för ditt operativsystem.

Installera Mullvad

Att installera Mullvad är enkelt, men fungerar inte riktigt på samma sätt som att installera någon annan VPN-tjänst. Det var därför vi vill ta oss tid att förklara hur det fungerar. Du kan antingen börja med att ladda ner programvaran eller generera ett kontonummer. Att göra det ena eller det andra först förändrar inte proceduren så mycket. Vi valde att generera ett kontonummer först, vilket vi förklarar nedan.

  1. Gå till Mullvads hemsida, rulla ner och klicka på ”Generera konto”. Du når en sida med en unik kod. Den här koden är allt du behöver för att logga in och konfigurera ditt konto, så se till att hålla den säker.
  2. Slutför betalningen genom att välja din betalningsmetod på kontonummersidan och följa de angivna stegen.
  3. Ladda ner Mullvads VPN-programvara genom att ladda ner installationsfilen.exe för ditt OS.
  4. Följ stegen som indikeras av Mullvad VPN:s installationskärm.
  5. Öppna Mullvad programvara när installationen är komplett.
  6. Fyll i ditt kontonummer och anslut till vilken Mullvad VPN-server du vill!

Mullvads utseende och användarvänlighet

Mullvad ansluten Chicago-serverMedan Mullvads programvara möjligtvis ser ut som de flesta andra betal-VPN-tjänsterna så finns det något att säga om den minimala mängd funktioner som den tillhandhåller dig. Eftersom Mullvad har valt att begränsa valet mellan VPN-protokoll, bland andra alternativ, är programvaran mycket lätt att använda. Den enda nackdelen är att det finns mycket lite information tillgänglig om de olika servrarna, till exempel hur upptagna de är och om de är lämpliga för att ladda ner torrenter och avblockera den amerikanska versionen av Netflix.

Förutom de små sakerna finns det inte mycket att säga om Mullvads användbarhet. Programvaran är inte extraordinär, men allt är lätt att hitta och fungerar bra. Ett litet irritationsmoment var att programvaran är knuten till Aktivitetsfältet och minimeras när du klickar någonstans utanför den skärmen. I allmänhet är Mullvad dock en hyfsad, minimalistisk VPN när det gäller utseende och användarvänlighet.

Prissättning och betalningsmetoder

Vid 5 euro per en månad, vilket är cirka 6,08 USD är Mullvad ganska dyr. Detta pris ändras inte, oavsett om du vill ha ett abonnemang för blott en månad eller många fler. De marknadsför betalning via Bitcoin eller Bitcoin Cash genom att ge dig tio procent rabatt om du väljer att betala på något av dessa sätt. Även om detta inte är en enorm rabatt, kan det vara värt att kolla in det om du vill använda Mullvad under en längre tid.

Mullvad betalningsmetoder

När det gäller betalningsmetoder kan du välja mellan följande alternativ:

  • PayPal
  • Kredit-kort
  • Banköverföring
  • Swish
  • Bitcoin
  • Bitcoin Cash
  • Cash
  • Voucher

Betalning via Bitcoin eller Bitcoin Cash är det mest anonyma alternativet. Det är också möjligt att överföra pengarna direkt från ditt bankkonto till deras. I det här fallet kommer du att dela din kontoinformation under överföringen, vilket innebär att du inte kommer att vara helt anonym längre. En annan sak som är värd att nämna är att Mullvad erbjuder en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.

Kundservice

Mullvad erbjuder utmärkt kundservice. Även om de inte erbjuder en livechatt på plats så svarar de snabbt på e-postmeddelanden. Vi fick ofta svar på våra frågor inom tio minuter. Det var uppenbart att de faktiska medarbetarna svarade oss och att de verkligen försökte hjälpa oss i stället för att ge oss standardsvar, vilket vi uppskattade mycket.

Det enda de inte kunde hjälpa oss med var att avblockera den amerikanska versionen av Netflix. Eftersom Mullvad fokuserar på säkerhet och integritet valde de att inte försöka avblockera Netflix. Detta är synd, men vi förstår en integritetsinriktad leverantör som Mullvad som fattar detta beslut.

Slutsats kring användarvänlighet hos Mullvad

Efter att ha testat Mullvad kom vi till följande slutsatser om leverantörens användbarhet:

  • Mullvad är en minimalistisk, men användarvänlig VPN-leverantör
  • Mullvads programvara är snabb och enkel att använda
  • Att skapa ett konto är enkelt och gjort med ett par klick
  • Mullvad är lätt att installera
  • Mullvad har ingen iOS-app i AppStore
  • Mullvads kundservice reagerar förvånansvärt snabbt via e-post
  • Då ett abonnemang kostar 5 euro i månaden (ca 6,08 USD) är Mullvad inte den billigaste VPN:en
  • Mullvad erbjuder en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti

Mullvads server-nätverk

Mullvad har ett ganska stort servernätverk. Det är inte lika stort som hos ExpressVPN eller CyberGhost, men innehåller ett par hundra servrar. Mullvad har delat in sina servrar i tre kategorier:

  • OpenVPN-servrar (de mer ”vanliga” VPN-servrarna)
  • WireGuard-servrar (den ”nya” typen av VPN-server: dessa bör vara snabbare än OpenVPN-servrarna, men är fortfarande under utveckling)
  • Bridges (en speciell typ av VPN-server för när andra servrar inte är tillgängliga på grund av nätcensur)

Mullvad skiljer sig inte mellan strömnings- och P2P-servrar. De erbjuder inte heller några särskilda Onion-servrar för Tor-nätverket, såsom NordVPN gör.

Antal servrar och platser

Mullvad har totalt 410 servrar spridda över 63 städer i 39 länder. Servrarnas placering kan ses i tabellerna nedan:

Mullvads OpenVPN-servrar

LandAntal servrarPlatser
Albanien1Tirana
Australien10Adelaide, Brisbane, Canberra, Melbourne, Perth, Sydney
Österrike3Wien
Belgien3Bryssel
Brasilien2São Paulo
Bulgarien2Sofia
Kanada13Montreal, Toronto, Vancouver
Tjeckiska Republiken3Prag
Danmark6Köpenhamn
Finland6Helsingfors
Frankrike3Paris
Tyskland20Frankfurt
Grekland1Aten
Hongkong2Hongkong
Ungern2Budapest
Indien1Pune
Israel1Tel Aviv
Italien2Milano
Japan2Tokyo
Lettland1Riga
Luxemburg1Luxemburg
Moldavien1Chisinau
Nederländerna18Amsterdam
Nya Zeeland1Auckland
Norge7Oslo
Polen3Warszawa
Portugal1Lissabon
Rumänien2Bukarest
Serbien2Belgrad, Nis
Singapore2Singapore
Sydafrika1Johannesburg
Spanien3Madrid
Sverige57Göteborg, Helsingborg, Malmö, Stockholm
Schweiz9Zürich
Ukraina1Kiev
Förenade Arabemiraten1Dubai
Storbritannien27London, Manchester
USA67Atlanta, Chicago, Dallas, Denver, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, San Francisco, Seattle, Secaucus

Mullvads WireGuard-servrar

LandAntal servrarPlatser
Australien4Melbourne, Sydney
Österrike2Wien
Belgien2Bryssel
Brasilien1São Paulo
Bulgarien3Sofia
Kanada7Montreal, Vancouver
Tjeckien3Prag
Danmark2Köpenhamn
Finland1Helsingfors
Frankrike3Paris
Tyskland5Frankfurt
Hongkong1Hongkong
Ungern2Budapest
Indien1Pune
Irland1Dublin
Italien3Milano
Japan2Tokyo
Lettland1Riga
Moldavien1Chisinau
Nederländerna3Amsterdam
Nya Zeeland2Auckland
Norge3Oslo
Polen3Warszawa
Rumänien3Bukarest
Serbien2Belgrad
Singapore1Singapore
Spanien3Madrid
Sverige9Göteborg, Malmö, Stockholm
Schweiz4Zürich
Ukraina1Kiev
Storbritannien7London, Manchester
USA19Atlanta, Chicago, Dallas, Los Angeles, Miami, New York, Phoenix, Piscataway, Salt Lake City, Seattle

Mullvads Bridges

LandAntal servrarPlatser
Australien1Sydney
Kanada1Montreal
Tyskland1Frankfurt
Hongkong1Hongkong
Nederländerna1Amsterdam
Norge1Oslo
Polen1Warszawa
Rumänien1Bukarest
Singapore1Singapore
Sverige3Göteborg, Helsingborg, Malmö
USA4Chicago, Los Angeles, Miami, New York
Storbritannien1London

Dedikerad IP-adress

Mullvad erbjuder inte dedikerade IP-adresser. Alla deras IP-adresser delas, och vi förväntar oss inte att detta kommer att ändras inom det närmaste. Mullvad är inriktad på integritet och säkerhet, och statiska IP-adresser – exempelvis dedikerad IP, är lättare att spåra tillbaka till en person. Därför är det vettigt att de valt att inte erbjuda dem.

Slutsats kring servernätverk hos Mullvad

Dessa är våra slutsatser om Mullvads servernätverk:

  • Mullvad har ett rimligt antal servrar över hela världen
  • Mullvad har 288 OpenVPN-servrar, 105 WireGuard-servrar och 17 Bridges
  • Användarna av Mullvad kan endast använda delade IP-adresser

Mullvads extrafunktioner

Mullvad är en enkel och funktionell VPN. Bortsett från en bra kill switch och Bridge-servrar erbjuder de inga ytterligare funktioner såsom leverantörer som Surfshark gör. Det finns ingen vitlistare, möjlighet att använda MultiHop-servrar eller spårningsblockering. På sätt och vis är detta en del av Mullvads styrka: de syftar till att erbjuda en privat och säker VPN. All annan lyx kommer på andra plats.

Mullvad och Netflix

Netflix App ikonVi kan inte garantera att Mullvad kommer att fungerar för att avblockera den amerikanska versionen av Netflix. Netflix försöker aktivt hindra VPN-användare från att använda dess tjänster, och Mullvads servrar verkar inte kunna komma runt denna blockering. När vi frågade dem om detta lät Mullvad oss veta att vissa användare lyckas få tillgång till Netflix när de använder SOCKS5-proxyn och en New York-server, men det fungerade inte för oss. Detta är verkligen synd för en VPN som når sådana hastigheter och skulle vara perfekt för Netflix-strömning, om den bara lyckades ge tillgång.

Mullvad och torrenter

Bittorrent logotypÄven om Mullvad saknar dedikerade P2P-servrar så fungerade våra lokala servrar när de laddade ner torrenter. Filer laddades ner snabbt på grund av de höga hastigheterna på Mullvads servrar. Dessutom kan du på Mullvads webbplats hitta mer instruktioner för att skydda din BitTorrent-klient. Andra klienter stöds inte av Mullvad, eftersom de inte är i öppen källkod, innehåller annonsprogramvara (adware) eller skräpprogram (junkware), eller helt enkelt inte erbjuder anständiga intregritetsinställningar.

Slutsats om extrafunktioner hos Mullvad

  • Mullvad fungerar inte med Netflix
  • Det är möjligt att ladda ner torrenter med Mullvad, och det finns extra säkerhetsfunktion för BitTorrent
  • Mullvad har en kill switch
  • Mullvads Bridge-servrar kan hjälpa dig att komma runt ihärdiga brandväggar

Slutsats – vår upplevelse av Mullvad

FördelarNackdelar
Mycket bra när det gäller säkerhet och integritetNetflix fungerar inte
Sparar inte loggarRelativt dyr
Använder bara de starkaste VPN-protokollenIngen mjukvara för iOS
Extremt snabba servrarLokaliserad i ett ”14 Eyes”-land
Mycket användarvänlig programvara
Kundservice reagerar snabbt
Valbara WireGuard-servrar
Möjligt att ladda ner via torrenter

Sammantaget är Mullvad en utmärkt VPN-leverantör. Även om de främst fokuserar på säkerhet och integritet, ger de också mycket bra resultat när det gäller hastighet och användbarhet. Enligt vår mening är Mullvad utan tvekan en av de bästa VPN:ernasom finns. De enda nackdelarna är att Mullvad är ganska dyr och inte fungerar med (den amerikanska versionen av) Netflix. För vissa användare lär detta vara skäl nog att välja en billigare VPN som ger tillgång till Netflix.

Personliga expertutlåtanden VPNoverview.com

“Mycket säker VPN med snabba servrar. Kan vara det bästa valet för att skydda din integritet ”
Vår poäng
8.3
Besök Mullvad