Så här hanterar du din integritet på Tinder

Privacy Tinder Featured Image Italian

Tinder logoTinder är utan tvekan den mest populära dejtingappen i hela världen. Sedan 2012 kan vi svajpa till höger (”jag är intresserad”) eller till vänster (”jag är inte intresserad”) på profiler tillhörande användare i vår närhet. Man uppskattar att appen har cirka 50 miljoner aktiva användare.

Onlinedejting är för det mesta bara väldigt roligt. Dejtingappar gör det möjligt för användare att komma i kontakt med andra människor från sitt hem eller vilken annan plats som helst. Det finns emellertid ett flertal integritetsrisker knutna till användningen av dessa appar, även Tinder. Det är alltid bra att vara medveten om dessa.

Den här artikeln är inte avsedd att skapa panik eller hindra människor från att använda Tinder. Vi vill dock hjälpa dig att skydda dig så gott det går mot alla risker för din personliga integritet och säkerhet. För att se till att användningen av dejtingappar som Tinder förblir rolig, säker och privat, berättar vi i den här artikeln allt om Tinders säkerhets- och integritetsrisker samt försiktighetsåtgärder för att garantera din integritet och säkerhet.

Vilka är integritetsriskerna med att använda Tinder?

Det här avsnittet behandlar integritetsrisker relaterade till Tinder.

Many Tinder accounts are connected to other social media

På Tinders webbplats hittar du nästan omedelbart en knapp som säger ”Logga in med Facebook”. Många trycker på den här knappen, ofta för att det känns enkelt och bekvämt att registrera sig på Tinder via Facebook. Men detta alternativ går inte väl ihop med mångas önskan om att hålla sitt kärleksliv och sitt Facebook-liv separat.

När du loggar in med Facebook kan Tinder automatiskt komma åt vissa delar av din Facebook-profil: ditt namn, din profilbild, ditt födelsedatum, alla dina Facebook-bilder, sidor som du gillar och din e-postadress.

Uppenbarligen är det inte precis lugnande att veta att en app som du bara använder för att fixa dejter med människor du inte känner särskilt väl (ännu) har tillgång till all den här personliga informationen om dig.Numera kan du också logga in på Tinder med ditt Google-konto. Men detta medför naturligtvis liknande risker. Det säkraste och mest privata sättet att registrera sig på Tinder är förmodligen att använda sitt mobilnummer, eftersom det här sättet kräver minst personuppgifter.

Något annat man ofta ser på Tinder just nu är att människor har kopplat sin Tinder till sin Instagram. Detta gör att du ser deras Instagram-bilder längst ner i deras profil. Ur ett integritetsperspektiv är detta inte en bra idé. Till att börja med – eftersom Tinder har en enorm användarbas – innebär detta att massor av människor som du inte känner kan och kommer att se dina Instagram-bilder.

Några av er kanske undrar varför detta är ett problem. Jo, det är nämligen så att människor som du aldrig har träffat eller hört talas om kan använda Instagram-bilderna på ditt Tinder-konto för att göra en omvänd bildsökning på Google. På så sätt kan de faktiskt hitta din Instagram-profil och till exempel börja cyberstalka dig.

Ovanstående gäller naturligtvis också för andra sociala mediekonton: Om du använder (profil)bilder från andra sociala mediekonton på Tinder, kan Tinder-användare som du inte ens känner enkelt hitta dina andra konton. Naturligtvis gäller detta inte bara bilder. Detta kan lika gärna hända med informationen i din bio, till exempel kombinationen av ditt namn och ditt jobb eller gymmet du går på.

Tinder lagrar dina personuppgifter

Enligt Tinders integritetspolicy kan dina data användas för reklamändamål. Fortsättningsvis säger den att ”du bör inte förvänta dig att dina personuppgifter, chattar och din kommunikation alltid förblir säkra.” I praktiken kan detta översättas till hundratals sidor med data.

År 2017 begärde den franska journalisten Judith Deportail att få se alla personuppgifter som Tinder hade om henne och blev väldigt chockad när Tinder skickade henne 800 sidor med personlig information.

Deportails fall är inte ovanligt eftersom Tinder har enorma mängder data om alla sina användare. De typer av information som Tinder förvärvar inkluderar din plats, Facebook-gillningar, länkar till Instagram-bilder (även om kontot har raderats), Tinder-konversationer med matchningar och hur många Facebook-vänner du har.

Det är viktigt att komma ihåg att när du chattar med någon via Tinder så avslöjar du inte bara din information till personen du pratar med utan även till Tinder.

Tinder och hackers kan se samt kontrollera vad du ser och gör

En tredje risk relaterad till att använda Tinder gäller den höga graden av kontroll som Tinder har över de profiler du får se. Även detta är kopplat till användardatan som de har om dig. Tinder visar inte bara alla profiler som är närmast dig; det är inte den enda avgörande faktorn. Istället kommer Tinders algoritm ihåg dina preferenser och visar profiler för dig baserat på dessa preferenser.

Ovanstående ger dig en bättre Tinder-upplevelse utan att du ens vet om det. Men detta medför också vissa risker. Forskning som Checkmarx utförde år 2018 hävdar att cyberbrottslingar kanske kan få insikter om ditt ”Tinder-beteende”. När de är på samma nätverk som du är på, påstås de ha tillgång till information om vilka profiler du får se och ditt ”svajpmönster”.

Dessutom sägs hackers till och med kunna manipulera Tinder: det hävdas att de kan manipulera vilka profiler du får se.

”Tinder-faror” i vardagen

Tinder är och förblir en onlinedejtingtjänst. Detta innebär att du, oavsett hur du använder appen, kommer i kontakt med främlingar. Du vet förmodligen ingenting alls om dessa främlingar, så det finns alltid en risk att du utsätts för catfishing. Fastän detta kan låta skrämmande så är det inte helt oväntat.

Vi vill ändå informera dig om diverse andra faror som också lurar på Tinder. Det betyder inte att själva appen är farlig, utan att människor missbrukar det befintliga sociala nätverket som Tinder erbjuder. För att förhindra att du faller offer för dessa människor listar vi i det här avsnittet några av Tinders säkerhetsrisker.

”Stalkingguiden för Tinder”

Tinder StalkerPå ett flertal forum och webbplatser pratar folk om ”Stalkingguiden för Tinder”. Detta var en onlineguide som berättade exakt hur man kunde ta reda på så mycket information som möjligt om sin Tinder-matchning.

Inom några minuter kunde man hitta personuppgifter om över 40 % av alla Tinder-profiler genom att spåra till exempel deras Twitter-, Instagram- eller Facebook-konton.

Denna guide verkar ha försvunnit från internet, eller iallafall från den synliga webben, men ändå är det oftast väldigt enkelt för främlingar att hitta information om dig. Det enda de behöver är vanligtvis din Tinder-profilbild och ditt namn.

Sedan kan de göra en omvänd bildsökning på Google för att hitta dina andra sociala mediekanaler. Nämner du staden du bor i, ditt jobb eller din favoritrestaurang där? Då kan alla med dåliga avsikter använda den här informationen för att förfölja eller utpressa dig.

Vissa användare kanske vill veta lite mer om dig innan ni börjar dejta. I sådana fall måste du fråga dig själv om det är en bra idé att de kan ta reda på alla möjliga saker om ditt privatliv utan ditt tillstånd, genom att helt enkelt googla lite.

Tinder och våldsbrott

Vissa nyhetssajter har stora mängder nyhetsartiklar om Tinder-dejter som har gått väldigt fel. År 2017 dödades amerikanska Sydney Loofe av sin Tinder-dejt. Ett år tidigare hittades en kvinnas skelett i Mexico City. Det var allt som fanns kvar av henne efter att mannen hon träffade på Tinder dumpade hennes kropp i saltsyra.

Det finns otaliga andra exempel på människor som föll offer för mord eller övergrepp genom Tinder. Både män och kvinnor löper denna risk. I nästan alla fall gick en träff i verkligheten, efter att först ha träffats på Tinder, extremt snett.

Dessa typer av brott är svåra för Tinder att förhindra, eftersom inga av dem faktiskt sker på själva appen. Därför är det oerhört viktigt att vara försiktig när du bestämmer dig för att träffa någon. Du kan dock hjälpa till att minska risken för att detta händer genom att varna Tinder när du lägger märke till något misstänksamt (mer om detta senare).

Integritetsproblem kring ”Tinder Passport”

Tinder Passport är en relativt ny funktion som Tinder erbjuder till Tinder Plus- och Tinder Gold-användare (betald version). Alternativet låter dig ändra din plats till nästan vilken stad som helst i världen. Detta gör att du kan svajpa på profiler i ett område som du inte fysiskt befinner dig i, till exempel inför en semester.

Denna funktion innebär dock vissa integritetsrisker. Föreställ dig att du är på en affärsresa utomlands och din partner använder Tinder Passport för att hålla koll på dig. Din partner kan till exempel använda Tinder Passport för att kontrollera huruvida du är aktiv på Tinder medan du är utomlands. Teoretiskt sett kan din partner till och med skapa en fejkprofil på Tinder för att ”testa” din lojalitet.

Oavsett de moraliska konsekvenserna av att någon faktiskt är otrogen mot sin partner, är det för många inte precis en lugnande tanke att Tinder kan användas för att kränka deras integritet medan de är utomlands eller i en annan stad, även om det är deras partner som gör det.

Hur kan du skydda din integritet och säkerhet på Tinder?

Med tanke på alla möjliga integritetsintrång som kan uppstå i samband med Tinder, vad kan du göra för att skydda din integritet? Det finns olika åtgärder du kan vidta för att dölja din plats och identitet på Tinder. Här är några av de viktigaste:

Var försiktig med vad du delar online

Det är viktigt att överväga konsekvenserna innan du publicerar något online eller på dejtingappar. Även om du inte anger ditt fullständiga namn eller kontaktinformation kan andra användare fortfarande identifiera dig på andra sätt. Till exempel kan någon på Tinder göra en omvänd bildsökning för att se om din bild visas någon annanstans online.

Om du använde Facebook för att registrera dig på Tinder kan någon enkelt hitta din Facebook-profil, eftersom Tinder tar din profilbild från Facebook. För att skydda din integritet bör du använda en annan bild på Tinder som inte finns någon annanstans på internet.

Du bör också undvika att ange namnet på din arbetsplats eller skola på Facebook. Undvik dessutom att ange länkar till Instagram eller dina användarnamn på sociala medier i din Tinder-profil.

Använd ett burner-Facebook-konto för Tinder

Ett populärt sätt att hålla dina Tinder- och Facebook-profiler åtskilda är att skapa ett extra Facebook-konto som du bara använder för Tinder. På så sätt kan du använda ditt burner-Facebook-konto för att få tillgång till Tinder medan du har mer kontroll över din integritet.

Använd en tillfällig e-postadress och ett smeknamn när du registrerar ditt burner-Facebook-konto. Det är också bra att ladda upp några bilder på dig själv som inte finns någon annanstans online. Genom att vidta dessa försiktighetsåtgärder kan du göra det svårare för någon du precis träffat på Tinder att hitta dig online.

Detta kan vara ett bra sätt för vissa att dra nytta av att det är enkelt och bekvämt att logga in med Facebook, men ändå skydda sin integritet.

Använd ett VPN

Många dejtingappar är inte tillräckligt försiktiga med dina data. De använder osäkra anslutningar som HTTP-protokollet för att ladda upp bilder. Detta gör dem mycket sårbara för man-i-mitten-attacker. För att se till att din dejtinginformation inte hamnar i fel händer kan du använda ett VPN.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Ett VPN skapar en krypterad anslutning mellan dig och servern. På så sätt kan andra inte se din IP-adress och vet inte vad du gör på appar som Tinder. Ett VPN kan hjälpa dig att hålla dina personuppgifter hemliga.

För HBTQ+-communityn: använd Traveler Alert

Förra året släppte Tinder en uppdatering som kan hjälpa till att skydda alla HBTQ+-medlemmar som använder appen. Med Traveler Alert-funktionen varnar appen nu dig när du kommer in i ett land eller område som har lagar som är negativa för LGBTQ+-personer.

När du reser i ett sådant land skickar Tinder ett meddelande till dig. Om du visar din sexuella preferens i din profil blir detta automatiskt osynligt tills du lämnar området.

Utöver detta kan du inaktivera alternativet ”Visa mig på Tinder” i appens inställningar för extra säkerhet. Om du gör detta kommer din profil inte längre att vara synlig för någon.

Rapportera misstänkt beteende

Tinder försöker ständigt ta bort fejkprofiler, brottslingar och botar från sin app. Du kan hjälpa dem genom att rapportera misstänkta beteenden när du stöter på sådant. Om du rapporterar ett misstänkt konto kan Tinder-teamet undersöka och ta bort det kontot. Detta kan göra det säkrare för dig och andra användare.

Här är några exempel på beteende som bryter mot Tinders villkor:

  • Användare som ber om pengar eller en donation
  • Användare som ber om bilder
  • Minderåriga som använder appen
  • Användare som trakasserar andra
  • Användare som beter sig olämpligt under en träff
  • Fejkprofiler/catfishing
  • Spam, försöker sälja produkter till användare

Om du stöter på något av ovanstående kan du kontakta Tinder direkt. Du kan också blockera användare som trakasserar dig (genom att välja ”avmatcha”). Då blir det omöjligt för dem att kontakta dig via appen.

Slutliga tankar

Även om Tinder och andra dejtingappar är extremt populära utgör dessa appar också en risk för din integritet och säkerhet.

Sårbarheter i Tinder-appen kan leda till att hackers spionerar på din aktivitet eller att andra Tinder-användare räknar ut din plats.

Dessutom samlar Tinder in dina personuppgifter, och appens täta integration med Facebook kan också resultera i ett integritetsintrång. Dessa är överväganden som alla Tinder-användare bör ta ställning till. Även om Tinder kan komma åt dina data kan du genom att vidta försiktighetsåtgärder skydda din integritet i viss utsträckning när du använder dejtingappen.

Så här hanterar du din integritet på Tinder: vanliga frågor

Om du har en fråga om hur man håller sig säker och skyddar sin integritet på Tinder, ta en titt på våra vanliga frågor nedan!

Tinder är, förutsatt att du vidtar vissa säkerhetsåtgärder, generellt säkert att använda. Det finns emellertid vissa risker som du bör vara medveten om, till exempel att människor kan hitta dina andra sociala mediekonton, hotet om cyberstalking och att din partner eller andra kan hålla koll på dig medan du är utomlands. Om du vill lära dig allt om dessa risker och hur du kan minska dem, kolla in vår artikel om att hålla sig säker på Tinder.

Tyvärr finns det inget sätt att garantera att din integritet är 100 % skyddad på Tinder. Appen bevarar en otrolig mängd data om alla dess användare. Enligt deras integritetspolicy kan appen använda denna information för alla slags ändamål, från reklam till att förbättra appen. Dessutom kan Tinder dela din information med andra företag i dess nätverk av ”Match Group-företag”, som består av minst 10 stora företag. Detta kan verka lite dystert, integritetsmässigt sett. Men lyckligtvis finns det saker du kan göra för att förbättra din integritet på Tinder. Läs allt om dessa försiktighetsåtgärder i vår artikel om att skydda din integritet på Tinder.

Det finns ett par saker du kan göra för att skydda din integritet på Tinder, till exempel att använda bilder på Tinder som inte finns på någon av dina andra sociala medier, vara försiktig med vad du delar och använda ett VPN. För att skydda din och andra användares säkerhet kan du rapportera misstänkta konton och beteende direkt till Tinder. Glöm inte att använda ”Travel Alert” om du är en del av HBTQ+-communityn. Läs den här artikeln för fler tips.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.