Håll dig säker på Grindr: Så här skyddar du din integritet

Grindr Privacy Featured

Grindr Logo

Med miljoner användare över hela världen är Grindr en av de mest populära dejtingapparna för homosexuella och bisexuella män. Appen lanserades åt 2009, vilket gör den äldre än Tinder. Sedan dess har Grindr förändrat den homosexuella scenen helt och hållet. Grindr har som mål att förse män från HBTQ-samhället med en säker dejtingplattform. Med appen kan användare kolla in profiler tillhörande människor i deras omgivning, skriva meddelanden till varandra och leta efter någon att dejta.

Onlinedejting är för det mesta väldigt roligt. Trots det är det alltid bra att vara medveten om de potentiella integritetsriskerna som dejtingappar som Grindr innebär. Vi vill inte skapa panik eller hindra människor från att använda dejtingappar. Däremot vill vi se till att du och andra användare har chansen att skydda er själva och er integritet. Särskilt i vissa länder, där lokala lagar inte är lika accepterande mot HBTQ-communityn, är det oerhört viktigt att vara försiktig. Tyvärr diskriminerar många fortfarande andra människor på grund av deras sexualitet, vilket gör det nödvändigt att vidta säkerhetsåtgärder.

VPNOverview talade med experten Philip Tijsma, som är en del av COC, en officiell HBTQ-förening i Nederländerna, samt Azza Sultan, biträdande direktör för Grindr for Equality. Därefter skapar vi en lista med tips för personer som tar sin Grindr-integritet på allvar: dela inte personlig information i onödan, stäng av din plats och använd en falsk position-app med hjälp av en Android-emulator.

Vilka är integritetsriskerna med Grindr?

För många användare är Grindr en plattform där de kan vara sig själva utan att skämmas. Att vara gay är givet. Det är ofta en enorm lättnad i en värld där många fortfarande dömer två män som håller händerna. Tyvärr använder en liten grupp människor med dåliga avsikter Grindr för sina egna syften. Detta skapar potentiella faror för din integritet och ditt välbefinnande.

Andra användare kan avslöja din plats

Smartphone Location MarkerOm du vill få ut mesta möjliga av Grindr måste appen hela tiden veta var du är. Programmet använder GPS och Wi-Fi för att matcha dig med andra Grindr-användare i ditt geografiska område. Men Grindr, liksom andra populära dejtingappar, har flera sårbarheter som gör att främlingar kan ta reda på din plats. Till exempel visar appen hur långt bort dina ”matcher” är i stor detalj. 2014 upptäckte Synacks cybersäkerhetsforskare att Grindr-användare enkelt kunde utnyttja denna information för att avslöja andra användares platser. Grindr hanterade detta problem genom att låta användare inaktivera sin platsdelning.

En uppföljningsstudie genomförd av Trever Faden visade dock att cybersäkerhetsforskarna fortfarande kunde hitta Grindr-användarnas platser, tillsammans med andra personuppgifter. Detta var möjligt även när användare hade inaktiverat platsdelning, eftersom användarnas platsdata fortfarande skickas till Grindrs server där de kan upptäckas. Faden skapade en webbplats där användare kunde identifiera vilka personer som hade blockerat dem på Grindr. För att avslöja denna information behövde användarna bara ange sitt Grindr-användarnamn och -lösenord.

Efter Fadens studie begränsade Grindr åtkomst till data gällande vilka användare som hade blockerat andra användare. Dessutom uppmanade Grindr användare att inte använda sina inloggningsuppgifter för Grindr på andra webbplatser.

Grindr-användare i länder med antigay-lagar kan vara i fara

Eftersom Grindr låter folk se användarnas exakta platser är integritetsriskerna många, särskilt på platser där det är ett brott att vara homosexuell. Homosexualitet är fortfarande olagligt i 69 länder, och vissa av dessa länder har till och med dödsstraff. Att använda Grindr på någon av dessa platser kan få extrema konsekvenser. Egyptens regering använde till exempel Grindr-appen och dess svagheter för att spåra och till och med gripa homosexuella medborgare, fastän homosexualitet tekniskt sett inte är olagligt där. Människor i Marocko har nyligen börjat skapa fejkprofiler på dejtingappar som Grindr för att avslöja homosexuella personer genom att publicera deras bilder offentligt. Detta har lett till att flera homosexuella män har hamnat på gatorna, bortstötta av sina familjer. Iran utnyttjade också Grindrs säkerhetsbrister för att identifiera personer som använde appen. Så småningom togs 200 Grindr-användare i förvar. Grindr har försökt bekämpa den här faran genom att dölja avståndsflaggan som finns i appen, men dessa förändringar är enkla att kringgå.

Grindr strävar efter att föra samman människor som bor i samma område. Därför blir appen helt meningslös om man raderar varje användares plats. Utan denna information kan människor som är hundratals eller tusentals mil ifrån varandra matchas utan att ha någon möjlighet att träffas i verkligheten. Troligtvis spelar dessa praktiska frågor en stor roll i Grindrs beslut att bekämpa felaktig användning av deras app.

Din hälsoinformation kan avslöjas

Smartphone Healthcare IconEn annan integritetsrisk som Grindr medför har att göra med dina personuppgifter. Företaget har tidigare delat konfidentiella uppgifter, inklusive känslig hälsoinformation, om sina användare. I april 2018 hamnade Grindr i dålig dager då det avslöjades att företaget delade användarnas HIV-status med andra företag, tillsammans med platsdata och e-postadresser.

Företrädare för Grindr försvarade till en början detta. De hävdade att datadelning är ett utbrett fenomen och att användare samtycker till datadelning när de registrerar sig på appen. I praktiken var dock många Grindr-användare inte medvetna om att deras hälsoinformation delades. Om Grindr-användare väljer att ange sin HIV-status är denna information synlig för alla Grindr-användare som tittar på deras profil. Ändå förväntade sig många användare att appen inte skulle dela deras känsliga hälsoinformation utanför Grindr.

Detta allvarliga integritetsintrång orsakade ramaskri, och Grindr utfärdade till sist ett uttalande om att användardata aldrig skulle säljas till tredje part. Men Grindr-användare bör ändå fundera noga över om de vill inkludera sin hälsoinformation i sin profil.

Grindr hjälper användare genom att erbjuda tips och guider

Uppenbarligen arbetar Grindr hela tiden med att förändra sina tjänster. Företaget försöker vara transparent genom att informera sina kunder så gott det går. Dessutom utvecklar de nya alternativ och lösningar när folk ber om det. Vi frågade Grindr om den senaste utvecklingen kring deras användarsäkerhet och -integritet, och fick följande svar från Azza Sultan, biträdande direktör för Grindr for Equality:

”Vi på Grindr förstår att ansvaret för säkerheten inte bara ligger hos användare av dejtingappar. Därför försöker Grindr kontinuerligt utveckla och förbättra sina säkerhetsfunktioner, för att inte bara skydda sina användare utan också för att ge dem den kritiska säkerhetsinformationen som krävs för att garantera en säker dejtingupplevelse. Utöver de säkerhetsriktlinjer som vi tillhandahåller våra användare, utvecklar vi för närvarande en holistisk säkerhetsguide som snart kommer att finnas tillgänglig på olika språk.”

Den här guiden finns nu på Grindrs webbplats och kan hittas genom att klicka på följande länk: grindr.com/safety.

Faror i vardagen

Dejtingappar som Tinder, Happn och Grindr har känslig information om sina användare. Om dessa uppgifter hamnar i fel händer kan det få allvarliga konsekvenser. Detta är särskilt fallet i länder där HBTQ-personers existens hotas av lokala lagar. Det kanske inte känns särskilt relevant om du bor i ett land där homosexualitet är helt lagligt, men tyvärr stämmer det inte alltid. Fördomar och brist på social acceptans skapar stora risker för alla Grindr-användare.

Ta med Grindr utomlands

Airplane above planet EarthAtt dejta under semestern kan vara ett trevligt sätt att träffa nya människor på. Det är roligt, men du måste vara försiktig. Om ditt hemland helt och hållet accepterar HBTQ-communityn kanske du tror att alla andra länder också gör det. Men så är inte alltid fallet. Grindr justerar automatiskt din plats varje gång du aktiverar appen. Som tidigare nämnt kan det vara farligt på många platser, till exempel i Algeriet, Nigeria, Barbados, Indien och Pakistan. Alla dessa länder har lagar som gör samkönade sexuella handlingar olagliga.

Det finns dessutom länder där homosexualitet är lagligt men fortfarande straffas. Två exempel är Ryssland och Egypten. I Egypten, som fortfarande är ett ganska populärt semestermål för många, beordrade regeringen att man skulle slå och låsa in ett flertal individer efter att de hade arrangerat en dejt via Grindr. Unga Firas var ett av offren: han hade planerat en dejt med en kille som han hade träffat på appen, men blev lurad, arresterad och dömd för ”sedeslöshet”, vilket är olagligt enligt egyptisk lag.

Använder du Grindr eller en liknande dejtingapp och ska ut och resa? Se i så fall alltid till att kolla upp din destinations lokala lagar och allmänna attityd gentemot homosexualitet. De årliga forskningsrapporterna om statligt sponsrad homofobi av ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans och Intersex Association) kan vara ett bra ställe att börja. Längst ner i den här artikeln har vi sammanfattat de länder där samkönade sexuella handlingar är olagliga. Vårt råd är att noggrant överväga det som står på den här listan, men också att göra ytterligare efterforskning, så att du inte av misstag hamnar på en plats som Egypten med din Grindr-app aktiverad.

Även länder som helt och hållet accepterar homosexualitet enligt lag och i praktiken är inte alltid bra ställen att vara på. Dömande individer kan försöka använda Grindr på sätt som är skadliga för medlemmar av HBTQ-communityn. Därför är det viktigt att du alltid skyddar dig själv och din integritet så gott du kan – även när du dejtar.

Anonym dejting på Grindr?

Anonymity SmartphoneAtt hålla din integritet intakt medan du dejtar innebär ett visst dilemma. Om varje Grindr-användare sätter sin integritet först blir dejtingen mycket svårare – om inte omöjlig. Hur kan du vara säker på att din matchning är den han säger att han är? När är det säkert att träffa någon? Och hur kan du göra det klart för den andra personen att du inte menar något illa utan bara är ute efter en dejt?

Trots den negativa uppmärksamheten som Grindr har fått nyligen är det fortfarande ett positivt utrymme. 99 % av alla dejter, konversationer och träffar går bra och är problemfria. För att se till att detta också blir fallet för dig finns det flera försiktighetsåtgärder som du kan vidta. Grindr skapade en lista med säkerhetsåtgärder som alla dess användare kan och bör vidta. Några exempel är: meddela alltid en vän eller familjemedlem om platsen där du ska träffa någon från Grindr och lita på din instinkt. Om något känns fel så är det förmodligen det.

Så här skyddar du din integritet på Grindr

Bortsett från att följa de allmänna säkerhetsriktlinjerna som Grindr tillhandahåller, kan du alltid vidta flera andra säkerhetsåtgärder för att skydda dig själv så gott som möjligt. Här är tre bra tips som hjälper dig med det:

Dela inte för mycket

Liksom med andra dejtingappar är det alltid klokt att begränsa mängden personlig information som du inkluderar i din profil. Undvik att använda ditt fullständiga namn, telefonnummer, e-postadress, HIV-status och annan känslig information. Dessutom är det klokt att ladda upp en profilbild som inte finns någon annanstans online. Annars kan användare försöka göra en omvänd bildsökning av ditt foto och hitta dina andra sociala medier. Om du använder samma foto på Facebook eller Twitter hittar de dina konton på ett ögonblick och kan använda informationen där för att ta reda på ännu mer din identitet.

Om ni dessutom väljer att fortsätta konversationen utanför appen är det säkrare att använda Google Voice eller en liknande tjänst. Med sådana appar kan du hålla ditt eget telefonnummer privat och använda ett sekundärt nummer istället.

Inaktivera avståndsfunktionen

Grindr och andra dejtingappar använder telefonens GPS-position för att matcha dig med människor i ditt område. Du kan i realtid se exakt hur långt ifrån varandra du och den personen är. Bekvämt om du vill träffa någon direkt: baren runt hörnet är lätt för er båda att ta er till!Tyvärr innebär detta också att andra användare kan se din exakta plats. Om en annan Grindr-användare känner till avståndet mellan er två kan de beräkna din position genom en process som kallas trilateration. Därför är det viktigt att dölja din avståndsinformation.

Du kan dölja ditt avstånd på Grindr genom att vidta följande åtgärder:

  1. Öppna Grindr-appen på din enhet
  2. Gå till din profil
  3. Klicka på ”Inställningar” i det övre högra hörnet
  4. Gå till ”Visa preferenser
  5. Stäng av ”Visa mitt avstånd

Tänk dock på att avstängningen av den här funktionen bara hindrar andra användare från att se exakt hur långt bort du är. Din profil kommer fortfarande att kategoriseras med och visas för andra Grindr-användare i ditt område. Detta innebär att din plats fortfarande är sårbar om andra lokala Grindr-användare visar sin avståndsinformation.

Använd en falsk position-app

Map with locationAtt dölja ditt avstånd på Grindr kanske redan lindrar din oro. Men eftersom du fortfarande matchas med människor i din direkta omgivning ger det inte fullständig integritet. Du kanske tänker att du inte behöver detta: Grindr handlar ju trots allt om att träffa människor.

Om du vill ta det ett steg längre är ditt bästa alternativ att installera en falsk position-app och välja en falsk plats. Dessa appar kan lura andra appar till att tro att du är någon annanstans. Detta fungerar nästan alltid även på dejtingappar. På grund av Grindrs senaste uppdatering verkar det tyvärr som att falska positioner inte längre fungerar på mobilen. Detta kan leda till farliga situationer för vissa användare. Om du ändå vill skapa en falsk plats kan du ladda ner en Android-emulator på din dator och använda Grindr där. Detta hjälper dig att dölja din verkliga position.

Bluestacks för din dator

Bluestacks är en pålitlig Android-emulator som kan hjälpa dig att kringgå Grindrs senaste restriktioner för falska positioner. Om du laddar ner Bluestacks på din dator och sedan fortsätter att använda Grindr där, kommer du fortfarande att kunna ändra din virtuella plats på Grindr. Följ dessa steg för att köra Bluestacks på din dator.

  1. Ladda ner den senaste versionen av Bluestacks från deras officiella webbplats.
  2. Logga in på Google Play med ett konto.
  3. Ladda ner den officiella Grindr-appen från Play Store.

Innan du fortsätter måste du hitta en app som gör att du kan manipulera din plats. Ett populärt alternativ är Fake GPS GO Location Spoofer. Vi har testat den här appen och kan bekräfta att den fungerar för både Grindr och Happn.

Fake GPS GO Location Spoofer

Fake GPS GO är ganska enkel att installera och är tillgänglig för Android 6.0 och senare. Så här använder du den:

  1. Ladda ner appen i Bluestacks.
  2. Öppna appen och tryck på ”Enable Mock Locations” på den första skärmen.
  3. Gå till kartan, välj positionen du vill använda och klicka på spelknappen i skärmens nedre vänstra hörn.
  4. Om meddelandet ”Mock locations are disabled or the app is not the default Mock Location app, please enable to continue” dyker upp klickar du på aktivera.
  5. Skärmen ”Developer Options” kommer att visas. Klicka på ”Select Mock Location App” och välj ”FakeGPS Free”.
  6. Gå tillbaka och tryck på spelknappen igen för att aktivera den falska GPS-inställningen.

När du väl har konfigurerat din falska position kan du logga in på ditt Grindr-konto på emulatorn och använda det som vanligt.

iTools Fake GPS Location*

Följ dessa steg för att skapa en falsk position på iOS med iTools:

  1. Installera iTools på din dator.
  2. Öppna programmet och välj ”Free Trial”.
  3. Gå till fliken ”Toolbox”.
  4. Gå till ”Device Toolkits” och välj ”Virtual Location”.
  5. Ange den falska positionen i textrutan på kartan och tryck på Enter.
  6. När en markör för den falska positionen visas på kartan klickar du på ”Move Here” för att knyta din iPhone till den platsen.

*Sedan de senaste uppdateringarna av Grindr måste du använda en Android-emulator för att kunna skapa en falsk position. Detta innebär att du behöver använda appen Fake GPS GO Location Spoofer.

Håll dig säker, men hitta rätt profiler

Att ställa in din telefons GPS till en falsk position är för närvarande det mest effektiva sättet att skydda din plats på Grindr och andra dejtingappar. Men kom ihåg att du kommer att matchas med profiler som finns i närheten av den falska positionen och inte din faktiska plats. Oavsett kan en falsk position vara mycket användbar: du kan alltid välja en plats som bara är några mil från där du egentligen är. På så sätt matchar du med människor i ditt område utan att avslöja din faktiska position.

Det kanske inte känns rättvist mot din dejt att du använder en falsk position. I så fall kan du helt enkelt ta upp ämnet under den första eller andra dejten, så att du inte verkar som en catfish. Prata om möjligheten att anpassa din Grindr-position och prata om fördelarna. Det finns alltid en chans att den som sitter mittemot dig är lika orolig för sin integritet och säkerhet som du är. Kanske vill han till och med veta mer om det.

SCRUFF

Grindr letar ständigt efter lösningar på problem som användare har stött på. Säkerhet spelar en enorm roll i detta. Men Grindr är inte den enda appen som jobbar på detta. En annan dejtingplattform för homosexuella och bisexuella män är SCRUFF. Deras mål är att skapa ett nätverk av (homosexuella) människor som kan utbyta information för att skydda varandra. Appen erbjuder möjligheten att kontakta lokala ambassadörer: specialmedlemmar i appen som du kan be om tips när du reser till deras land eller stad.

Vi beslutade oss för att själva testa appen och kontaktade SCRUFF-ambassadörer i olika länder. Våra frågor besvarades snabbt och i stor detalj, och vi fick till och med en handfull användbara resetips. Definitivt ett framgångsrikt system. Förutom dessa ambassadörer använder SCRUFF även ILGA-data för att varna sina användare om den lokala situationen i över 80 länder, något som Tinder också börjat göra nyligen. Detta är särskilt användbart om du inte är helt uppdaterad gällande din destination när du redan är på väg dit.

Slutliga tankar

Dejting, vare sig den sker i verkligheten eller online, borde vara säkert för alla. Dejtingappar i sig är inte farliga; de är bara instrument som gör det lättare för människor att träffa varandra. Det är oftast bara roligt. Tyvärr finns det fortfarande många människor med dåliga avsikter som hatar appar som Grindr eftersom de riktar sig till homosexuella och bisexuella män. Dessa människor kan orsaka många problem, särskilt i länder där homosexualitet fortfarande är olagligt.

Grindr har samma säkerhetsproblem som andra dejtingappar, särskilt när det gäller att hålla användarnas positioner privata. Trots Grindrs försök att fixa denna sårbarhet är det möjligt för Grindr-användare och ibland till och med regeringar att avslöja användarnas identitet. För närvarande är några av de bästa försiktighetsåtgärderna du kan vidta när du använder Grindr att begränsa informationen du delar på din profil och att använda en falsk plats-app på din dator.

När det kommer till Grindr är det viktigt att vara medveten om de möjliga riskerna du utsätts för när du använder dejtingtjänsten. Men låt inte det hindra dig från att använda appen. Så länge du behandlar dina personuppgifter med varsamhet och tänker igenom dina handlingar är risken att något dåligt händer dig mycket liten.

Var anses samkönade sexuella handlingar vara olagliga?

Den interaktiva världskartan nedan ger en översikt över lagens syn på homosexualitet i länder över hela världen. Var uppmärksam på det faktum att vissa länder och områden där homosexualitet är lagligt fortfarande inte alltid stöder HBTQ-rättigheter. Man kan möta diskriminering, våld och stigmatisering på dessa platser, till exempel i Ryssland.

Interaktiv världskarta över HBTQ-rättigheter (som indikerar homosexualitetens olaglighet)

Flera länder behöver lite extra förklaring eftersom situationen där inte är lika enkel att definiera. Du hittar dessa länder och de nödvändiga anmärkningarna i tabellen nedan.

LANDHOMOSEXUALITETENS LEGALITETANTECKNINGAR
EgyptenOfficiellt lagligt, men man kan fortfarande åtalasTeoretiskt sett är homosexualitet inte olagligt, men i praktiken ses det ofta som ett brott mot ”moraliska lagar”. Reglerna för kvinnor är fortfarande oklara.
IndonesienBeror på platsenAtt vara gay är lagligt i större delen av Indonesien, förutom i följande områden: Aceh, södra Sumatra och staden Palembang.
IrakLagligtEnligt lagen är homosexualitet lagligt i Irak, men att uttrycka att man är en del av HBTQ-communityn är extremt farligt på grund av medborgare som tar lagen i egna händer.
LibanonOlagligt för män och kvinnorVissa domare har beslutat att inte åtala individer, men detta har ännu inte fastställts i lagen.
NordkoreaLagligtDet finns inga lagar mot homosexualitet i Nordkorea. Landet förnekar istället homosexualitetens existens helt och hållet.
PalestinaBeror på platsenAtt vara homosexuell är olagligt för män i Gaza. Homosexualitet är officiellt lagligt i resten av landet.
RysslandBeror på platsenOlagligt i Tjetjenien. Det har rapporterats att homosexuella personer placeras i koncentrationsläger.
SingaporeOlagligt för mänLagligt för kvinnor. När det gäller män har lagen inte följts sedan 1996.
Sri LankaOklartVissa källor rapporterar att homosexualitet har avkriminaliserats.

En av de största internationella organisationerna som kämpar för HBTQ-rättigheter är International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association, förkortat ILGA. De har skapat en ännu mer detaljerad världskarta med information om lagar gällande sexuell läggning.

Gå till ILGA:s världskarta över lagar gällande sexuell läggning
Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.