Vad är torrenting och hur fungerar det? En komplett guide

Pirate on laptop holding his hand under folders that say "Torrents"
Läs den här sammanfattningen för att få ett hum om ämnet!
Vad är torrenting: en (riktigt liten) snabbkurs

Torrenting avser detta att ladda ner och ladda upp filer mellan enskilda datorer. Detta i motsats till att hämta filer från en enda server, vilket är hur du brukar hem ditt digitala innehåll.  Torrenting har också några komponenter:

  1. En tracker, som är en liten fil som rymmer information om filen du vill ladda ner – information om vilka som har filen.
  2. Torrenting-webbplatser, som i grunden är samlingar av trackers.
  3. Torrenting-klienter, som är programvara som öppnar din tracker och ansluter din dator till andra personers datorer som har den fil du vill ha.

Även om detta kan låta tilltalande så är torrenting olagligt om du laddar ner upphovsrättsskyddade produkter med det, såsom filmer, musik och videospel. Vi avråder starkt från att illegala filer torrentas. Men om du vill ta reda på mer om hur detta system fungerar se till att du läser hela artikeln.

Torrenting är ett verktyg för gratis online-datadelning, men inte desto mindre en symbol för piratkopiering och kränkning av upphovsrättslagstiftning. Termen ”torrenting” används främst för att beskriva handlingen att ladda ner och ladda upp en fil (vanligtvis en film, ett musikstycke eller en bok) med hjälp av ett peer-to-peer-nätverk.

Men hur fungerar det mer specifikt? Är det säkert att ”torrenta”? Kan du få juridiska problem? Låt oss svara på alla dessa frågor i vår artikel om vad torrenting är.

Vad är en torrent?

En torrent – även känd som torrent-fil eller ”tracker” (engelska för ”spårare”) är en liten fil som håller reda på var den faktiska filen du vill ladda ner befinner sig på ett brett nätverk av olika datorer. Det kan låta komplicerat men är faktiskt enklare än man kanske tror.

I grund och botten är en torrent en liten fil som används av något som kallas för torrent-klient, som låter andra veta: ”Hej, jag är ute efter att ladda ner och ladda upp denna specifika bit av innehåll till och från dig”.

Denna torrent-fil kan användas för att dela media såsom filmer, musik, böcker etc. med andra som använder något som kallas ”peer-to-peer-nätverk”, eller ”P2P”.

Vad är en torrentklient?

En torrentklient eller torrenting-klient är programvara som använder en torrent-fil för att se vilka som har den faktiska filen du vill ladda ner. Klienten hämtar data från alla dessa datorer, för att sakta föra ihop små paket (eng.: ”packets”), dvs. små delar av filen du laddar ner till din egen dator. Torrenting-klienten laddar också upp sådana små paket till de här andra datamaskinerna. Detta är vad som bildar P2P-nätverket.

I grund och botten är torrenting-klienten den mjukvara som kopplar nedladdare och uppladdare av en viss fil till varandra, med hjälp av torrent-filen som avgör vilken fil som ska delas.

Vilka är de bästa torrentklienterna?

Det beror mycket på vad du behöver. Om du vill ha ett enkelt gränssnitt så är BitTorrent ett bra val. Om du vill slippa annonsavbrott och ha ett bra utbud av funktioner kan qBittorrent vara bättre.

Men generellt rekommenderar vi att du använder uTorrent. Den är snabb, tillförlitlig, lätt att navigera i och har tillräckligt med avancerade funktioner instoppade för att göra alla nöjda. Här är en snabb översikt över tre av de mest populära torrentklienterna:

Torrent-klientBeskrivning
BitTorrentBitTorrent är den ursprungliga torrenting-klienten, med en lång historia på marknaden och pålitliga funktioner för ”torrenters” (de som använder torrenter). Det finns inget uppseendeväckande med den, bara att den är ett bra val av torrentklient.
uTorrentuTorrent är baserad på BitTorrents infrastruktur, men går lite längre. Till att börja med är dess design lite bättre, vilket gör det enkelt att navigera i verktyget och ladda ner torrenter snabbare. Dessutom har det en hel del användbara funktioner såsom ett sökfält för att söka efter trackers genom programmet.

Om du vet ett och annat om nätverk och internet så kommer du att gilla uTorrent desto mer. Den har avancerade funktioner som exempelvis att manuellt kunna ställa in bandbreddsallokering för en fil du hämtar, eller att tvinga start av nedladdning av en torrent även om fel uppstår.

qBittorrentqBittorrent är inte den enklaste torrenting-klienten, men den är inte för komplex heller. Den är kompatibel med alla operativsystem, och den har inget monetariseringssystem, eftersom den är ideellt utvecklad. Därutöver har den intressanta funktioner inklusive en mediaspelare, en torrent-sökmotor och massa mer, vilket gör den till ett bra val ifall du inte behöver de avancerade funktionerna i BitTorrent eller uTorrent.

Vad är Peer-to-peer?

Peer-to-peer-nätverk eller P2P är ett sätt genom vilket datorer eller servrar kan dela arbetsbördan av att slutföra en viss uppgift eller, som i det här fallet – att ladda ner. Detta skiljer sig från den vanliga klient-server-modellen där en användare helt enkelt hämtar en fil från en server. Vid torrenting – med användandet P2P, kopplas datorn samman med en annan dator för att ladda ner (leech) och för att ladda upp (seed) en specifik fil.

Med det ”normala” sättet att ladda ner, med hjälp av klient-servermodellen, hämtas filer från servern, på det här sättet:

Person som laddar ned fil från server

Så här fungerar hämtningen vanligtvis.

Med ett P2P-nätverk delas dock filen ständigt mellan andra i P2P-nätverket, tills filen har helt laddats ner, på det här sättet:

Personer som delar fil genom torrenting-nätverk

I den betydelsen fungerar personer som delar filen som små servrar för att ladda ner en fil, med hjälp av torrenting-klienten.

Vad är Seeders och Leechers?

Seeders (engelska för blodiglar) och leechers (engelska för såmaskiner) är ord som används för de olika delarna av P2P-nätverket. Den som laddar ner är en klient som kallas för leecher, eftersom den suger ner filen från andra. Den som laddar upp är en klient som kallas för seeder, eftersom den ger frön åt andra att ladda ner.

Vanligtvis är du både en seeder och en leecher när du använder en torrenting-klienten, eftersom du samtidig laddar ner och upp delar av en fil. När du har laddat ner en fil helt går du över till att bara vara en leecher. Detta då du inte längre laddar ner filen utan bara laddar upp delar av den via P2P-nätverket.

Hur fungerar torrenting?

Torrenting fungerar med hjälp av P2P-systemet vi har beskrivit ovan. Först främst börjar det med att ladda ner en torrent-fil – en tracker.

En torrenting-klient använder den lilla trackern för att se vem som har den faktiska filen du vill ladda ner – exempelvis en film, och den hämtar delar (paket) av filen från alla dessa datorer och långsamt sätter ihop de små delarna till filen som du laddar ner till din egen dator.

Medan du laddar ner flera paket av filen kan du också till andra personer ladda upp paket som du redan har hämtat ner, vilket gör din dator till en liten server också. På så vis agerar personer som delar filen (även kallade ”seeders” i torrentingvärlden) som små servrar för att ladda ner en fil, med hjälp av klienten.

Den här nedladdningsprocessen fortsätter till dess du antingen laddat ner filen helt eller stoppar klienten från att dela filen. För att kunna sluta ladda upp en fil så måste man oftast manuellt stoppa torrenten från seeding.

Varifrån hämtar folk torrenter?

För att torrenta så du måste först få tag på en torrent-fil. Det finns olika webbplatser som hyser dessa filer och de kallas för torrent-webbplatser. Ett välkänt exempel på en sådan plats är Pirate Bay.

Var dock medveten om att en hel del torrent-webbplatser innehåller upphovsrättsskyddat innehåll. Detta innehåll är oftast olagligt att ladda ner och dela, så se alltid till att du håller dig borta från dessa typer av filer. Vissa torrentwebbplatser, inklusive Pirate Bay och Kickass Torrents, har till och med tagits ner av lokala brottsbekämpare för att stoppa den olagliga delningen av upphovsrättsskyddat innehåll. Detta även om handlingen att torrenta är helt lagligt i sig själv och inte alla filer på dessa platser är upphovsrättsskyddade.

Om du letar efter en plats att hämta torrenter från så kolla in vår artikel över de bästa torrentsidorna.

Är torrenting lagligt?

Ja, handlingen att torrenta är lagligt. Den innebär att vara en del av ett P2P-nätverk, att ladda ner och ladda upp paket av en viss fil, vilket är lagligt. Nedladdningen av upphovsrättsskyddat innehåll är dock olagligt i de flesta länder.

Nedladdningen av upphovsrättsskyddat innehåll anses vara upphovsrättsintrång. Detta är mer allmänt känd som piratkopiering, där de personer som gör i upphovsrättsintrång ibland kallas för pirater.

Om du blir straffad eller inte beror dock mycket på var du bor. I de flesta länder – särskilt i Östeuropa eller Latinamerika, är det visserligen olagligt att torrenta men lagarna tillämpas nästan aldrig. Det är därför en vanlig praxis att torrenting i dessa regioner görs utan några säkerhetsåtgärder.

I de fall som intrånget spåras och ageras mot, kan man få en rejäl bot. Men bara en liten mängd personer som laddar ner upphovsrättsskyddat innehåll får faktiskt böter eller bli stämda. Detta förändrar inte det faktum att när du åker fast för torrenting av olagliga filer i länder som Tyskland, så lär dryga böter komma som ett brev på posten.

Vilka är riskerna med torrenting?

Det finns ett par risker som du måste ta hänsyn till när du överväger torrenting. Det vanligaste problemet du kan ha med en torrent är att ladda ner ett virus tillsammans med (eller istället för) den fil du faktiskt behöver. Det var mycket vanligare i början av 2010-talet, men det kan fortfarande vara ett problem om du inte är försiktig. Dessa är de största riskerna du kan snubbla på när du laddar ner torrenter:

  • Du kanske hämtar en fil som innehåller upphovsrättsskyddat innehåll. Detta anses vara olagligt i de flesta länder, och du kan komma i allvarliga juridiska problem när du torrentar upphovsrättsskyddat innehåll.
  • Du kanske hämtar ett virus i stället för, eller tillsammans med, filen du försöker ladda ned.
  • Hackare kan rikta in sig mot torrentnedladdare på alla möjliga sätt. Fast detta är inte längre lika vanligt som det brukade vara.

Läs vidare för att ta reda på mer om dessa risker.

Risk 1: Oavsiktlig torrenting av upphovsrättsskyddat innehåll.

Torrenting är olagligt om du använder torrentklienter för att ladda ner upphovsrättsskyddat innehåll från andra såsom filmer, låtar, böcker eller tv-spel. Du hämtar då upphovsrättsskyddat innehåll utan att betala för det – en handling som går utanför regelverket. Även om du är i ett land som inte upprätthåller upphovsrättslagar kring torrenting just nu så går det inte att säga vad som kommer att hända i framtiden.

Med detta sagt: handlingen att torrenta är i sig är inte olaglig, och det är anledningen till att torrenting ännu sker efter så många år. Kokar man ner det så är torrenting bara delning av filer, så hela infrastrukturen (kunder, trackers och även vissa privata webbplatser) är inte i sig olaglig.

Risk 2: Hämta ett virus

En av de största riskerna när du laddar ner med hjälp av torrenter är att få med ett virus. Eftersom nedladdning och delning av torrenter anses vara en gråzon så är själva filerna inte hanterade av företagen själva. Detta innebär att du med ganska stor sannolikhet kommer att ladda ner skadlig kod i stället för, eller ihop med, en torrent.

Därför är det alltid viktigt att använda ordentliga antivirusprogram när du gör något på nätet. Programvara som Kaspersky kan skydda din enhet från alla typer av oönskad skadlig kod såsom spionprogram och ransomware.

Risk 3: Hackare som orsakar problem

Torrenting har lite dåligt rykte över hela världen, så det är rimiligt att folk började associera torrentande med allt dåligt på internet, inklusive hackare.

Förvisso utsätter du dig för risker när du tanklöst laddar ner torrenter. Men vi vittjade forum och nyhetssajter för att leta efter sätt som hackare utnyttjar torrenter på, och vi hittade inte riktigt något.

För att ge perspektiv: praktiskt taget all programvara, särskilt programvara som är ansluten till internet, kan ha brister som exponerar din dator.

Hackare har mycket mer framgång med nätfiske (eng: phishing), då de låtsas vara någon annan, antingen genom att skicka bedrägliga e-postmeddelanden eller genom att direkt kopiera en webbplats och jaga personlig information.

Så hackare behöver inte nödvändigtvis vara din huvudsakliga oro när du torrentar. Men virus, skadlig kod, adware och juridiska problem är en risk, och detta kan även användas av hackare.

Hur man håller sig säker vid torrenting

Det finns några steg du kan ta för att höja din säkerhet när du torrentar. Tänk på att torrenting av upphovsrättsskyddat innehåll är oftast olagligt, och att du därför inte ska hämta eller dela sådant. Det finns dock också en hel del hel lagliga torrenter där ute, och vi vill se till att man vet hur folk gör för att hålla sig trygga medan de försöker ladda ner och dela dessa filer.

För att kunna vara säker när man torrentar så brukar folk göra följande saker:

  • De använder bara torrent-webbplatser som bedöms vara säkra och som inte innehåller en massa annonser eller skadlig kod.
  • De använder bra antivirusprogram som Kaspersky för att skydda dem från oönskad skadlig kod som de kan stöta på när de laddar ner en torrentfil.
  • De laddar inte ner upphovsrättsskyddat innehåll, för undvika att bryta mot lagen och förhindra att de blir stämda eller bötfällda.
  • De använder en VPN för att skydda sin identitet när de använder torrentwebbplatser och P2P-nätverk. En populär VPN-tjänst bland torrenters är ExpressVPN*:
ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

*: Vi tolererar inte användandet av VPN för olaglig torrenting, bara användande för torrenting av lagliga filer. Att hålla säker när du surfar på internet är en av de viktigaste sakerna du kan göra, därav rekommenderar vi användning av en VPN oavsett vad du gör på nätet.

I korthet

Torrenting är ett sätt att dela innehåll via internet, med hjälp av en torrentklient för att bli en del av ett P2P-nätverk. Torrenting fungerar genom att använda en spårningsfil för att hitta andra personer som ”seedar” och ”leechar” en viss del av filen. Istället för att ladda ner filen från en viss server så delar torrenters bitar av filen med varandra tills filen är ’komplett’.

Handlingen att torrenta är helt laglig i de flesta länder. Men om personer torrentar innehåll som är upphovsrättsskyddat så är torrentandet av sådant innehåll oftast olagligt.

Vad är torrenting: vanligt förekommande frågor

Om du har några frågor angående torrenting som inte har besvarats ännu så ta en titt på denna avsnitt för vanligt förekommande frågor, för att se om vi kanske har svaret åt dig. Du får också gärna ställa en fråga till oss i kommentarerna.

Seeders är de människor som skickar paket av en fil till människor som vill ladda ner en specifik torrent.

Leechers är människor som för närvarande laddar ner en torrent.

Det korta svaret är: Skaffa en bättre internetuppkoppling.

Det finns visserligen tips och tricks du kan tillämpa för att marginellt öka din nedladdningshastighet, men om man kokar ner det hela så spelar din internethastighet störst roll.

Med detta sagt kan du försöka ladda ner trackers från listan över de bästa torrentsidorna som har en hög nedladdningshastighet.

Om det fortfarande inte möter dina behov, och du använder uTorrent, så kan du högerklicka på en torrent som för närvarande laddas ner, gå till Bandbreddsallokering, och ställa in den på hög. I övrigt finns det inte mycket annat du kan göra.

Ja, i vissa länder kan du det. Torrenting är i allmänhet inte olagligt, men att ladda ner upphovsrättsskyddat innehåll är det. Detta gör att du kan i onåd hos din ISP och i klammeri med lagen.

Men många länder runt om i världen jagar inte enskilda nedladdare. De jagar bara ägarna av torrent-webbplatser.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.