Anonym nedladdning med VPN

Scaricare file in modo anonimo con una VPN
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Ladda ner anonymt och säkert med en VPN

Använda en VPN är ett mycket bekvämt och effektivt sätt att rejält förbättra din integritet och online-säkerhet medan du laddar ner torrenter och andra filer. Det är trots allt genom den kryptering en VPN erbjuder som din datatrafik blir helt krypterad.

Detta innebär att (illvilliga) tredjeparter inte längre kan spionera på dig när du laddar ner något. Dessutom döljer en VPN din verkliga IP-adress, genom att leda din datatrafik via en extern server, innan den når den avsedda sidan.

En VPN vi verkligen rekommenderar för nedladdning anonymt, är ExpressVPN. ExpressVPN är trots allt en mycket säker, integritetsinnad VPN-leverantör, som kan nå höga nedladdningshastigheter!

Läs resten av artikeln nedan för mer information om säker och anonym nedladdning. Det är viktigt att du tänker på lagligheten av de saker du laddar ner. Detta diskuteras också i artikeln.

När det gäller nedladdning kan det finnas bekymmer, precis som vid varje annan onlineaktivitet. Ett är att du vill förmodligen vill ladda ner så anonymt och säkert som möjligt. Torrent-nätverk är mycket användbara, men de kan också vara angripna av onda aktörer som försöker komma över din data, som exempel. För det andra kan vissa frågor resas när du laddar ner torrenter, till exempel: är det lagligt; kommer jag att få böter? Detta är frågor som vi också kommer att ta upp i den här artikeln.

När det gäller säker och anonym nedladdning ligger huvudfokus i denna artikel på VPN, som är ett mycket användbart verktyg för att förbättra din integritet och säkerhet när du laddar ner filer. Som sådan, kommer vi i den här artikeln att berätta allt om att använda detta behändiga verktyg för att ladda ner torrenter mycket mer säkert och anonymt.

Anonym nedladdning med en VPN

Laptop-nedladdning

Principen bakom P2P-nätverk och torrenter är att användare utbyter data online, från dator till dator. Detta kallas för nedladdning och uppladdning av innehåll. Om du laddar ner en fil från en torrentsida, kommer torrentprogrammet att se till att denna fil skickas till dig av andra användare. Dessa andra användare har redan den här filen på sin dator. De är de uppladdare (seeders), och du är nerladdare (leecher).

Ovanstående är naturligtvis användbart, men inse följande: baserat på din IP-adress, kan andra i torrent-nätverket identifiera dig. Integritet och skydd av dina personuppgifter är mycket viktiga. Av denna anledning kan det vara klokt att alltid ansluta till en VPN när du kopplar upp din dator, surfplatta eller smartphone.

En VPN-anslutning krypterar din datatrafik och leder den via en extern server. Denna kryptering ger dig extra skydd mot hackare och spionprogram, som ofta kan hittas på vissa torrent-nätverk. Dessutom skyddar en VPN dina personuppgifter och ger en viss anonymitet. När du går ut på internet med en VPN så gör du det via en extern servers IP-adress.

På grund av detta kommer andra, till exempel hackare och de hemsidor du besöker, inte att kunna se din faktiska IP-adress. På så sätt kan ingen koppla dina online-aktiviteter till dig. Användningsområdena för VPN är många, vilket också gäller de olika leverantörerna.

Viktigt: Tänk på att det också är förbjudet och straffbart att hämta olagliga filer med VPN. Använd VPN endast för att ladda ner lagligt innehåll. Vi berättar mer om detta senare i den här artikeln.

Komma igång med VPN

Det är väldigt enkelt att komma igång med VPN. Följ bara de sex enkla stegen nedan så skyddas du av VPN:

  1. Välj en bra och pålitlig VPN-leverantör och skapa ett konto på VPN-hemsidan. Vi kan rekommendera ExpressVPN.
  2. Ladda ner VPN-programvaran från den officiella hemsidan för din valda VPN-leverantör.
  3. Installera VPN-programvaran.
  4. Logga in på VPN-programvaran.
  5. Välj önskad VPN-server.
  6. Starta VPN:en, så krypteras din datatrafik. Du kan nu ladda ner mer säkert och anonymt.

Installera VPN på dator steg för steg

Du lär förmodligen inte ens märka att du är ansluten till en VPN. Det är ett program som du slår på och som körs i bakgrunden på din dator, laptop, surfplatta eller telefon. När VPN-anslutningen är aktiv kan du faktiskt surfa på internet på samma sätt som alltid, bara mycket mer anonym och säker. Du kan också ladda ner mycket mer anonymt och säkert.

Tips: Som vi nämnde lär du att uppleva minimalt besvär när du använder en VPN. Genom att omdirigera via en extern server och kryptering kan din anslutning dock bli långsammare. Du kan dock oftast lösa detta genom att använda en bra VPN med snabba anslutningar, till exempel ExpressVPN.

Dölj din IP-adress vid nedladdning

Vissa som laddar ner torrenter olagligt eller strömmar filmer och visar genom tjänster som Popcorn Time eller Kodi, använder en VPN till att dölja sin IP-adress. Upphovsrättsorganisationer har inte möjlighet att spåra vad dessa människor gör på nätet.

Naturligtvis bör du inte använda en VPN för olaglig uppladdning och nedladdning av musik, filmer och serier. Men att ladda ner från en torrentsida är inte nödvändigtvis olagligt. Det finns en hel del användbart lagligt innehåll tillgängligt via P2P-nätverk.

När är anonym nedladdning via torrentsida och P2P-nätverk olagligt?

Nedladdning på nätet via torrentsidor och P2P-nätverk i sig är inte olagligt. Något att hålla koll på är att du agerar i enlighet med eventuella tillämpliga upphovsrättslagar när du laddar ner filer. Om innehållet är upphovsrättsskyddat och du laddar ner eller laddar upp det, är det olagligt. Således beror det på innehållet du laddar ner om det är lagligt eller inte.

Torrentingsidor är där du hittar dina trackers, vilka låter torrenta de filer du vill ha. Det är inget komplicerat system, men det är viktigt att veta en sak om dessa platser: det är dessa kampanjer mot anti-piratkopiering riktar in sig mot.

Vissa torrentsidor har dåligt rykte hos upphovsrättsorganisationer eftersom folk använder dessa sidor för att utbyta olagligt material. De mest kända exemplen på sådana hemsidor är KickAss Torrents och The Pirate Bay. På The Pirate Bay delar folk ofta laddar ner filmer, serier och musik som är upphovsrättsskyddade. Samma sak pågår på många hemsidor som fungerar som alternativ till The Pirate Bay.

Regeringar försöker ständigt stänga dessa torrentsidor ner, vilket resulterar i dessa sidor ofta byter sin serverplats, och det kan också innebära att ibland din favorittorrentsida inte dyker upp. Det görs gott om ansträngningar av internetleverantörer att blockera eller stänga torrentsidor. Ändå finns det fortfarande flera torrentsidor som är aktiva och säkra.

I allt fler länder tillåts upphovsrättsorganisationer samla in information om de människor som är aktiva på torrentsidor och strömningstjänster. De övervakar IP-adresserna för dem som olagligt laddar ner och laddar upp filmer, serier, böcker och musik eller använder olagliga strömningstjänster.

Med dessa spårade IP-adresser har de även börjat bötfälla folk i vissa länder. Det är därför som vissa nerladdare har börjat använda VPN för att dölja sin IP-adress.

Kom dock ihåg att du alltid bör bekanta dig med eventuella tillämpliga upphovsrättslagar och agerar i enlighet med dessa innan du laddar ner något.

Vissa saker som i allmänhet ses som olagliga:

  • Dela eller ladda ner programvara, som spel, på torrentsidor.
  • Ladda ned eller dela filmer eller serier som är upphovsrättsskyddade.
  • Dela eller ladda ned musik som inte har betalats.

Lagligheten i torrenter och P2P-program

Bittorrent logotypJa, nedladdningsplattformar som BitTorrent och Utorrent är lagliga. Du kan använda dessa för att hämta en programfix, ett demospel eller en filmtrailer. I dessa fall är det inte olagligt eftersom du inte gör intrång på någons upphovsrätt. Återigen blir det bara olagligt när innehållet du hämtar är skyddas av en upphovsrätt.

Det kan vara svårt att avgöra om det finns upphovsrätt på en fil eller inte. Som tumregel är det upphovsrättsskyddat, om du kan köpa den någonstans.

Bästa VPN för torrenter, P2P och nedladdning

För att försäkra dig om att din internetanslutning har hög säkerhet och integritet så är det klokt att använda en VPN när du laddar ner (eller gör något alls på nätet, för den delen). Tråkigt nog är inte alla VPN-leverantörer kompatibla med P2P-nedladdning. Detta är anledningen till nedan har vi listat tre VPN-leverantörer som möjliggör anonym (torrent-)nedladdning och ger säkra, stabila och snabba anslutningar.

Låt oss kolla in de bästa VPN:erna för torrenting!

1. ExpressVPN för anonym nedladdning

ExpressVPN är idealisk för nedladdning av torrenter. Denna leverantör har inga rättsliga skyldigheter att dela information om sina användare med tredje part. Ägarna till företaget fattade det strategiska beslutet att registrera företaget på Brittiska Jungfruöarna, som är ett integritetsparadis. Företag på Brittiska Jungfruöarna är trots allt inte skyldiga att lagra loggar som innehåller deras användares internetverksamhet. Därför klargör ExpressVPN att de inte lagrar några som helst användarloggar.

Dessutom ligger de högst upp på vår allmänna lista över bästa VPN-leverantörer. Vi kan konstatera att de ligger i den övre delen av spektrumet både ifråga om kvalitet och pris. Deras tjänster är inte billiga men, återigen, erbjuder de överlägsen säkerherhet och hög kvalitet, ultrasnabba anslutningar och är praktiskt taget perfekt för anonym nedladdning. Detta är en väsentlig funktion för att hämta stora filer.

Deras kundsupport (24/7) är mycket bra och deras program är användarvänliga. Det är också mycket trevligt att de har en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Detta gör att du kan prova deras tjänster utan några risker.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

2. NordVPN för anonym nedladdning

NordVPN har sitt huvudkontor i Panama vilket innebär att de inte är juridiskt skyldiga att lagra användarloggar. Detta innebär att de inte registrerar någon av dina aktiviteter på nätet.

De erbjuder en säker anslutning som ger dig en hög nivå av anonymitet på nätet. NordVPN låter dig vara på nätet med sex personer samtidigt med bara ett abonnemang.

Viktigast är att NordVPN är kompatibel med P2P-nedladdning. De har speciella servrar för torrentnedladdning. Dessa servrar är mycket snabba och du kan ladda ner filer på nolltid.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

3. Surfshark för anonym nedladdning

Surfshark är ett bra alternativ för nerladdare som vill förbättra sin integritet och säkerhet utan att bli panka. Fakturm är att Surfshark är en av de billigaste betal-VPN:erna vi har kunnat hitta.

Till skillnad från mot vad dess pris kan signalera så kompromissar Surfshark inte en det minsta kring säkerhet och integritet. I själva verket är Surfshark, precis som ExpressVPN, officiellt registrerad på Brittiska Jungfruöarna, vilket innebär att de inte lagrar och inte behöver lagra några användarloggar.

Utöver detta så erbjuder de solid kryptering, bra protokoll och en bra balans mellan hastighet och säkerhet när det gäller deras servrar. På det sättet gör Surfshark gör det möjligt för dig att säkert och privat ladda ner stora torrentfiler smidigt.

Slutligen kommer Surfshark med en 30-dagars pengar-tillbaka-garanti, så att du kan prova den själv på egen hand innan du helt går in för den.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Varför ska jag inte använda en gratis VPN för torrenting?

Vid sidan av betal-VPN finns också gratis VPN. De är lockande, eftersom man inte behöver betala något direkt, men vi har några skäl att inte rekommendera dem.

För det första för de flesta gratis-VPN:er loggar över när du dolde din anslutning, och när du fick tillbaka på din faktiska anslutning. Detta är skadligt för din anonymitet på nätet. Plus att gratis VPN får mycket trafik och de begränsar din bandbredd. Detta innebär att det blir riktigt svårt att ladda ner något eftersom din anslutning stryps av den VPN du använder.

En annan anledning att inte ladda ner med en gratis VPN är att många gratis VPN inte stöder torrenting.

Dessutom handlar betal-VPN inte bara om att dölja din anslutning. De innebär också ett extra lager av övergripande säkerhet. De flesta VPN har andra säkerhetsfunktioner, till exempel att ha en automatisk kill switch i fall din anslutning till VPN:en förloras.

Så gör dig själv en tjänst – om du vill torrenta: använd en betald VPN.

Alternativa hämtningsmetoder

Vill du hellre använda en annan metod för att ladda ner istället för en VPN? För den mer tekniskt orienterade användaren finns det alternativa metoder att ladda ner anonymt. Till exempel finns det möjlighet att använda Tor-webbläsare, BTguard eller en seedbox. Tor är en anonym internetwebbläsare som fragmenterar och krypterar din internettrafik. Detta gör den oläslig för andra. Som sådan är Tor-webbläsare ett relevant alternativ för att ladda ner anonymt.

Men många människor föredrar en VPN eftersom Tor-webbläsaren är mindre användarvänlig och fungerar långsammare än många VPN-tjänster. När du laddar ner torrenter via Tor så saktar hela Tor-nätverket ner. Tors kapacitet är begränsad och när många människor laddar ner torrenter blir nätverket överbelastat.

Dessutom är nedladdningshastigheterna ofta betydligt lägre. Tor är inte heller 100 % anonym.

Avslutande tankar

Du kan använda en VPN för att ladda ner anonymt från torrent-nätverk. Tack vare en VPN:s kryptering är det mycket svårare för tredje part att spionera på dig medan du laddar ner. Dessutom ser de som spårar IP-adresser, efter personer som laddar ner, inte din personliga IP-adress utan kommer istället att se IP-adressen som VPN ger dig. Därmed är din data och ditt privatliv mycket bättre skyddade mot hackare, spionprogram och andra skadliga parter.

Inte alla VPN-leverantörer tillåter nedladdning på torrent-hemsidor eller via P2P-nätverk. En orsak till detta är att de vill hindra användare från att ladda ner olagligt material. Beroende på vilket land VPN-leverantören är registrerad i, kan olaglig nedladdning orsaka dem problem med myndigheterna. Det kan hända att en VPN-leverantör tillåter nedladdning på utvalda servrar. Detta beror på var servrarna finns och lagstiftningen i det landet.

Om en VPN-leverantör tillåter nedladdning så kan du vanligtvis anta att detta kommer att ske säkert och anonymt, förutsatt att det är en bra VPN. Om du väljer ExpressVPN, NordVPN eller Surfshark så kan du vara säker på att du tryggt och bekvämt laddar ner torrenter!

Så ladda ner anonymt: vanliga frågor

Har du någon fråga om anonym nedladdning? Ta då en titt på frågorna nedan. Klicka på en fråga för att direkt se svaret på din fråga.

Med en VPN kan du ladda ner torrenter på ett mer anonymt och säkert sätt utan att din IP-adress är synlig. En VPN skyddar din IP-adress och krypterar din internettrafik.

Vi rekommenderar ExpressVPN för anonym nedladdning. Denna VPN är mycket säker, snabb och integritetsfokuserad. Med ExpressVPN kan du ladda ner filer utan fördröjning.

Vi rekommenderar inte användning av gratis VPN om du vill ladda ner. Gratis VPN:er är ofta inte säkra och de för loggar. Dessutom får gratis-VPN:er mycket trafik och de begränsar din brandbredd. Detta gör det svårt att ladda ner något.

Detta beror på vilket innehåll du laddar ned. Nedladdning på nätet via torrentsidor och P2P-nätverk är i sig inte olagligt. Vissa filer är dock upphovsrättsskyddade, och det är olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat innehåll.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.