Vad är min IP-adress? Ta reda på din IP-adress och plats!

Globus with location pin icon and a computer with a router on a table
Klicka här för en kort sammanfattning av denna artikel!
Sammanfattning: Vad är en IP-adress?

Varje internet-användare har en IP-adress. Detta är din ”virtuella postadress”, så att säga, så att alla webbplatser du besöker vet vart att skicka sin information. Utan en IP-adress skulle du inte kunna surfa på webben.

Din IP-adress avslöjar mycket om dig. Den är länkad till din internetleverantör och kan användas för att också bestämma din plats. Eftersom detta är en ganska stort intrång i privatlivet väljer många människor att artificiellt ändra sin IP-adress. Detta kan göras med en VPN, som till exempel Surfshark:

Vill du veta mer om IP-adresser och lära dig hur du kan ta reda på vad din är? Läs hela artikeln nedan och prova vårt verktyg!

Din IP-adress är din digitala hemadress, som du kan använda för att utbyta information på internet. När du besöker en hemsida så skickar du till den sidan principiellt en begäran om information. De skickar den informationen till din IP-adress, så att du kan se deras hemsida. Du kan se din IP-adress i tabellen nedan. Den här IP-adressen gör det möjligt för andra parter att spåra ditt onlinebeteende och identifiera din person. Hemsidor kan se vilken internetleverantör du använder och var du befinner dig. Du hittar mer information om IP-adresser och din internetuppkoppling under tabellen.

IP-detaljerDina uppgifter
IP-adress
ISP eller organisation
Ort (ungefärlig)
Område
Land
Tidszon

Om tabellen inte visar några detaljer så kan det hjälpa att stänga av annonsblockeraren en kort stund och ladda om sidan.

Obs: Den angivna platsen är en approximation som tillhandahålls av offentliga databaser. Internetleverantörer (och myndigheter) kan fastställa din exakta adress.

Hur ser hemsidor min IP-adress?

IP-adressen som visas ovan är den adress vår hemsida gavs när du anslöt till denna hemsida. Detta kan vara adressen till ditt hemnätverk, din mobildataanslutning, ditt skolnätverk eller till och med din VPN-anslutning. IP-adresser är nödvändiga eftersom de visar hemsidor att skicka information till. Utan IP skulle ingen kommunikation mellan enheter och hemsidor vara möjlig alls. Hemsidor kan därför se din IP-adress eftersom din enhet (dator, bärbar dator, smartphone) automatiskt vidarebefordrar den till dem så att ditt system kan fungera.

Avgörandet av platsen för en IP-adress

Smartphone lokeringsmarkörGeolokerings-databaser bestämmer din plats genom att länka din IP-adress till ett fördefinierat geografiskt område. Dessa databaser innehåller diverse IP-adresser och deras associerade länder, distrikt, städer, postnummer, koordinater, internetleverantörer och all möjlig sorts övrig data. Din IP-adress plats hittas via en sökning i en sådan databas, vilket är hur vår hemsida kunde se var du är. Det är värt att påpeka att sådana databaser inte är 100 % korrekta. Din faktiska plats kan skilja sig något från vad som visas i tabellen. Till skillnad från många andra hemsidor skapar vi inte användarprofiler. Det innebär att vi kanske inte kan fastställa din exakta plats.

Din internetleverantör kan ansluta din IP-adress till ditt internetabonneman. Det innebär att din IP-adress är länkad till ditt juridiska namn, din adress och andra personuppgifter. Under vissa omständigheter har statliga myndigheter (tänk Polisen och Justitiedepartementet) rätt att få tillgång till denna information. Om ett allvarligt brott på nätet har begåtts med en viss IP-adress, kan polisen använda den IP-adressen för att räkna ut mer om den misstänkte och så småningom gripa denne.

Dessutom spåras din IP-adress konsekvent av företag som Google och Facebook, så att de kan skapa personliga profiler. Dessa företag sätter ihop en mycket detaljerad uppsättning data om dig, inklusive en exakt plats baserad på din IP-adress, genom att följa dina internet-aktiviteter.

Vad exakt är en IP-adress?

Du har förmodligen landat på denna sida antingen genom en länk på en av våra andra sidor eller via en Google-sökning som sa något i stil med ”vad är min IP” eller ”vad är min IP-adress”. Men vet du vad ordet IP-adress egentligen hänvisar till?

IP står för Internet Protocol. Din IP-adress är en kod som tilldelats din enhet för att aktivera dess identifiering, vilket innebär att den innehåller den information som gör att ditt nätverk, din laptop, din stationära dator, din surfplatta eller din smartphone kan kännas igen av andra parter. Som vi redan har nämnt används dessa koder för att identifiera de två adresserna mellan vilka kommunikationen äger rum. För att förenkla saker och ting kan du tänka på IP-adresser som postadresser eller telefonnummer, men specifikt för datorer. Så här fungerar kommunikationen mellan datorer via IP-adresser:

IP-adress förklarad

I de flesta fall allokeras din IP-adress till modemet som tillhandahålls av din internetleverantör. Därför kommer alla som använder samma internetnätverk (familjemedlemmar, rumskamrater eller kollegor på ett företagsnätverk) att ha samma IP-adress. Denna IP är tillräcklig för att lokalisera din plats med stor noggrannhet.

Vad är skillnaden mellan IPv4 och IPv6?

När man talar om IP-adresser görs åtskillnad mellan IPv4- och IPv6-adresser. Majoriteten av IP-adresser är IPv4. Faktum är att IPv6-adresser har skapats enbart på grund av att IPv4-adresser tar slut. Trots allt måste varje IP-adress vara unik. En IPv4-adress består av 32 bitar, som kan ge cirka 4,3 miljarder kodkombinationer. En IPv6-adress består av 128 bitar, vilket resulterar i 340 sextiljon (vilket innebär 3,4 med 38 tillagda nollor) möjliga kodkombinationer – kort sagt, många.

Det finns så många fler möjliga IPv6-adresskombinationer när du jämför den med IPv4. På grund av den konsekventa ökningen av internetanslutningar (som alla kräver en unik IP-adress) var införandet av IPv6 ett nödvändigt steg. Den genomsnittliga internet-användare kommer inte att märka någon skillnad mellan dessa två versioner. IPv6 ger dig helt enkelt ett längre antal nummer.

IPv4IPv6
Antal bitar32128
Antal potentiella IP-adresser4,3 miljarder3,4 x 10^38 (3,4 med 38 nollor)
Exempel på IP-adress213.243.23.1742001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

Vad används en IP-adress till?

IP-adresser används för att avgöra vilka två servrar eller enheter som utbyter information. Detta fungerar enligt samma principer som att göra en butiksbeställning. När du vill beställa en produkt och få den skickad till ditt hus så måste du fylla i dina adressuppgifter för att säkerställa att paketet levereras till rätt destination. Samma sak händer när du surfar på internet. När du besöker en hemsida så ”beställer” du ett paket med data (informationen på hemsidan du vill besöka) från hemsidans (IP-)adress. Dessa data skickas sedan till din adress, vilket innebär enhetens IP.

Din IP-adress ändras så fort du ansluter till internet med ett annat modem. Med andra ord har du en annan IP-adress hemma än du har när du är på jobbet, även om du använder samma bärbara dator. Hemsidor och enheter vet vilken adress de behöver kommunicera med för att leverera datapaket till rätt person. Det är därför din IP-adress automatiskt vidarebefordras när du besöker en hemsida eller laddar ner en fil – det är viktigt för kommunikation, även om det också plockar dig på din online-integritet.

Karta med platsIP-adresser kan användas för att bestämma din plats. Din IP är kopplad till en internetleverantör, som redan ger en indikation på din allmänna plats. Leverantören har en kunddatabas som innehåller information om användaren/användarna av en viss IP-adress. Denna information skulle till exempel kunna användas i domstol.

Att koppla ihop en IP-adress med en viss användare är dock inte riktigt så enkelt. En IP-adress talar om för dig om en fil har skickats eller hämtats från en viss anslutning, men när en dator eller ett WiFi-nätverk delas mellan människor är det svårt att avgöra exakt vem som har skickat eller hämtat dessa data. En IP-adress är inte nödvändigtvis personspecifik. Huruvida ägaren av en internet-anslutning är ansvarig för all användning eller missbruk av vissa uppgifter är ett ämne för mycket debatt. Nerladdningsböter till exempel, behandlas olika i olika länder.

Ska du dölja eller ändra din IP-adress?

Numera är de flesta av oss anslutna till internet dygnet runt. Därför bör vi inte underskatta de enorma mängder personlig information och data som vi gör tillgängliga online. Varje detalj och beteendemönster kan kopplas till en individ via dennes IP-adress. Även om du inte gör något olagligt, kan det ge viss sinnesfrid att veta att du gör något för att hindra andra från att observera och följa dig över hela internet. Lyckligtvis är det ganska lätt att ändra eller dölja din IP-adress. När du gör det blir det mycket svårare för andra att se vilka hemsidor du har besökt.

Dölj din IP-adress med VPN

En VPN (Virtual Private Network) krypterar all datatrafik och skickar den via en extern server innan den går vidare till sin destination. På så sätt tar du över IP-adressen för den externa VPN-servern, vilket innebär att din riktiga IP-adress förblir dold för omvärlden. Därför kan du med en VPN vara online på ett mer anonymt och säkrare sätt. På samma sätt kan du använda en VPN för att få tillgång till ett friare internet, särskilt om ditt land eller någon av de onlinetjänster du använder har placerat geografiska begränsningar online. När du använder en VPN-server på en annan plats, till exempel en i USA i stället för Europa, kan du plötsligt få tillgång till hemsidor som du inte kunde besöka tidigare.

Om du vill dölja din IP-adress för att skydda din integritet kan Surfshark vara en bra VPN att komma igång med. Surfshark är billigt men också mycket pålitlig. Dessutom har den en hel del extrafunktioner. Om du vill kolla in deras hemsida så kan du klicka på knappen i bannern nedan.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
 • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
 • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
 • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Hitta routerns IP-adress

Precis som din vanliga internetuppkoppling har din router också en IP-adress. Denna routers IP-adress är inte samma sak som din internetanslutning. För att ändra dina lokala (hem)nätverksinställningar måste du logga in på routern. De flesta routrar gör att du kan komma åt och ändra inställningar såsom ditt nätverksnamn och lösenord. Du kan vanligtvis komma åt det här genom att skriva in IP-adressen för routern i din webbläsare. De korta stegen nedan visar hur du hittar routerns IP-adress.

Hitta routerns IP-adress i Windows

Du kan enkelt hitta routerns IP-adress i Windows med hjälp av en mängd olika metoder. Det snabbaste är att använda den inbyggda kommandotolken:

 1. Tryck samtidigt på Windows-tangenten och bokstaven R. Om tangentbordet inte har någon Windows-tangent klickar du på Windows-ikonen längst ned till vänster för att öppna startmenyn.
 2. Skriv CMD i det tomma fältet som visas och tryck på Enter.
 3. Skriv IPconfig på den svarta skärmen som följer och tryck på Enter
 4. Olika data visas. Routerns IP-adress finns bakom Default Gateway (standardgateway).

IP-adress kommandotolken Windows

Hitta routerns IP-adress på Mac (OSx)

Apple har gjort det extremt enkelt att på antingen en Mac eller MacBook (OSx) hitta en routers IP-adress. Följ stegen nedan för att hitta routerns IP-adress:

 1. Tryck och håll ned alternativet Option.
 2. Klicka på Wi-Fi-ikonen i Mac-menyraden.
 3. Du ser alla typer av data om din nätverksanslutning, inklusive din router-IP-adress och Mac-adressen för ditt nätverkskort.

IP-adress router Mac

Hitta routerns IP-adress på Android

När din smartphone är ansluten till ett Wi-Fi-nätverk hemma kommer din data att gå via hemroutern. Gör följande för att hitta den routerns IP-adress som används av din Android-telefon eller -surfplatta:

 1. Gå till Inställningar och klicka på Wi-Fi.
 2. Klicka på de tre punkterna i det högra hörnet på skärmen.
 3. Klicka på Avancerat.
 4. Rulla nedåt. Du hittar din router-IP-adress under IP-adress.

Hitta routerns IP-adress på iPhone (iOS)

Du hittar IP-adressen för routern din iPhone eller iPad är ansluten till genom att följa dessa steg:

 1. Gå till Inställningar.
 2. Välj Wi-Fi.
 3. Tryck på den blå cirkeln med ett ”i” inuti, som du hittar till höger om namnet på det nätverk som du för närvarande är ansluten till.
 4. Du kommer att se olika data, inklusive dina nätverks- och router-IP-adresser.

Avslutande tankar

Din IP-adress säger mycket om vem och var du är. Hemsidor och onlinetjänster använder din IP för att kunna kommunicera med dig. Utan en IP-adress är det helt omöjligt att surfa på webben. Eftersom en IP-adress avslöjar din plats så kan det vara ganska skadligt för din integritet när du fritt delar denna IP online. Det är därför det ofta är en bra idé att dölja och ändra din IP-adress manuellt. Om du använder en VPN, till exempel, förblir din lokala IP-adress dold eftersom du istället använder din VPN:s IP-adress för att kommunicera med andra webbsidor. Du kommer att förbli mycket mer anonym på nätet, och din plats samt dina online-aktiviteter kommer inte att vara synliga för alla.

Vilken är min IP? Vanliga frågor

Har du en fråga om IP-adresser, eller är du inte säker på hur du hittar din egen? Nedan finner du ett antal vanliga frågor. Bara klicka bara på en fråga för att läsa svaret.

IP-adressen står för Internet Protocol-adress. Detta är en kod som är tilldelad din internetanslutning när du ansluter till internet. Den fungerar på samma sätt som din hemadress, men är istället virtuell. Tack vare din IP-adress vet de hemsidor du besöker vart de ska skicka sin information. Men din IP-adress är också länkad till din plats, så att alla som kan se din IP också vet var du befinner dig. Det är därför många väljer att dölja sin IP-adress.

Det är mycket lätt att lista ut vad din nuvarande IP-adress är. Vi har skapat ett speciellt verktyg som gör att du omedelbart kan se din IP-adress och den plats den avslöjar. Klicka här för att prova det verktyget.

Routerns IP-adress skiljer sig från IP-adressen för din internetanslutning. Letar du efter routerns IP-adress på en Windows-dator? Då måste du öppna kommandotolken. Om du skriver in ”ipconfig” där så ser du din routers IP-adress direkt efter Standard gateway. På en Mac hittar du routerns IP-adress genom att hålla ned alternativnyckeln och klicka på Wi-Fi-ikonen.

Din IP-adress är länkad till din plats. Så om någon har din riktiga IP-adress så vet de ungefär var du är. De kommer också att kunna se vilken leverantör eller organisation som tillhandahåller den IP-adressen. Eftersom ens IP-adress läcker känslig information om en så väljer många att ändra sin IP-adress så att den inte längre delar deras fysiska plats.

Att dölja eller ändra din IP-adress kan göras på flera sätt. Det bästa är att använda en VPN. En VPN ändrar din IP-adress till IP-adressen för VPN-servern du använder, vilket innebär att din riktiga IP-adress förblir dold. Letar du efter en bra VPN? Vi har listat de bästa alternativen för dig precis här.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.