Tor Browser – vad är det och varför är det användbart?

Computer on a table with onion icon and incognito Wi-Fi background
Klicka här för en sammanfattning
Sammanfattning: Vad är Tor och hur installerar du det?

TOR Browser är en webbläsare som tillåter användare att surfa på webben anonymt. Det ger även tillgång till den mörka weben. Tor är ett världsomspännande nätverk av servrar som är specialtillverkade för privat kommunikation. Om du vill komma igång med denna webbläsare kan du följa dessa steg: 

  1. Skaffa en pålitlig VPN för att skydda dig online
  2. gå till Tor-projektets hemsida
  3. Ladda ner rätt TOR Browser för ditt operativsystem
  4. installera webbläsaren
  5. Klicka på ”Anslut”

Du är nu redo att röra dig anonymt i alla hörn av World Wide Web. Om du inte är säker på vilken VPN som kommer att skydda dig bäst när du använder Tor, vill vi rekommendera CyberGhost: 

För mer information om Tor och en detaljerad installationsguide, ta en titt på hela artikeln nedan.

Tor The Onion Router Logo

Om du är intresserad av online-integritet och anonymitet, har du säkert hört talas om Tor. För många är Tor grunden för fullständig frihet på internet. Men vad är Tor? Hur fungerar det och varför skulle du använda det? Vilka är de största skillnaderna mellan Tor-webbläsaren och andra integritetsrelaterade lösningar, som exempelvis en VPN eller proxyserver? Läs allt om det i den här artikeln!

Säkerheten kommer först: var försiktig när du börjar använda Tor!

Vi förstår att du är glad att kunna experimentera med alla de möjligheter som kommer. Men några av dessa möjligheter innehåller stora risker. Ett exempel är Dark Web. Tor ger dig tillgång till denna mörka del av Internet, men du bör inte försöka komma åt den utan att veta exakt vad du ger dig in på. Så innan du börjar använda Tor, vill vi visa dig några åtgärder du kan vidta för att vara trygg, särskilt när du besöker Dark Web.

För det första, se till att kontrollera Tors säkerhetsinställningar. Tor använder ett mycket effektivt och tillförlitligt system för datakryptering, som vi strax ska beskriva mer ingående. Trots detta kan användandet av Tors säkerhetsinställningar göra ditt surfande mycket säkrare. För det andra, är det viktigt att aldrig besöka webbplatser och klicka på länkar som du inte litar på. Naturligtvis, är detta något du bör tänka på oavsett vilken webbläsare eller vilka säkerhetsåtgärder du använder. Slutligen rekommenderar vi att du använder en bra och säker VPN (virtuellt privat nätverk).

Använd VPN för att vara säker när du använder Tor

Att använda VPN samtidigt som Tor säkerställer att dina data är bättre krypterade. Dessutom, döljer VPN även din IP-adress genom att visa IP för den VPN-server du använder i stället för din ”riktiga”, statiska IP-adress. Detta innebär att du är mycket säkrare när du surfar. En VPN-leverantör vi rekommenderar för extra säkerhet när du använder Tor Browser är CyberGhost. Denna leverantör erbjuder ett mycket pålitligt och säkert dubbelkryptering-system, är mycket prisvärt och har även en pengarna-tillbaka-garanti inom 45 dagar. Detta innebär att du kan prova på detta för att se om det fungerar bra för dig utan att behöva åta dig en årlig prenumeration.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
  • Mycket användarvänlig
  • Hög kvalitet till ett lågt pris
  • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Vad är Tor?

Teamet bakom Tor (The Onion router) erbjuder gratis programvara med öppen källkod som hjälper dig att surfa anonymt på Internet. Ursprungligen utvecklades Tors nätverk av den amerikanska flottan. Detta för att göra det möjligt för amerikanska flottan och andra militära organisationer att kommunicera anonymt online. Nuförtiden lägger Tor främst tiden på att utveckla sin webbläsare och några andra integritetsverktyg, som vi kortfattat kommer att beröra senare.

Som vi nämnde tidigare, gynnar Tors webbläsare avsevärt din online-integritet och, till en viss punkt, din säkerhet. Webbläsaren utnyttjar ett stort och världsomspännande servernätverk. När du använder Tor Browser, går dina data via olika Tor-servrar (eller ”noder”). Trafiken är kraftigt krypterad och långsamt avkodas ett lager i taget på de olika noderna. Detta innebär att den som försöker identifiera dig baserat på din online-trafik, endast snubblar på den sista servern din datatrafik passerat, ”exit nod”. Med andra ord: Tors webbläsare gör det omöjligt, eller åtminstone mycket svårt, att identifiera sina användare.

Girl retrieving an internet file through Tor Nodes

För att få tillgång till Tor-nätverket behöver du bara ladda ner TOR webbläsare. Allt du gör online när du använder den kommer automatiskt att krypteras och ”anonymiseras” i den process som beskrivs ovan.

En nackdel som det ofta pratas om är att TOR Browser i allmänhet är mycket långsammare än din internetuppkoppling. Eftersom din online-trafik skickas via olika noder, kommer din Internet-anslutning att gå den långa vägen runt och blir därför betydligt långsammare.

Varför använder människor Tor?

Även om Tors utvecklare ursprungligen skapade programvaran för militära ändamål, har den utvecklats till ett verktyg som kan vara till nytta för alla, särskilt för dem som har något att dölja eller på annat sätt kommer att gynnas av anonymitet online. Många journalister och politiska aktivister använder Tor för att undvika att åtalas. Vanligtvis, bor dessa människor i länder där myndigheterna kan straffa dem för de tankar och åsikter som de vill dela på nätet.

Även många journalister använder Tor för att skydda sina källor. Om en källa inte vill riskera att avslöjas kan de skicka känslig information via Tors webbläsare. Förutom leverantörer av information, finns det även konsumenter på Tor. Många använder Tors webbläsare för att få tillgång till geografiskt begränsat innehåll, för att kringgå censur och besöka specifika webbplatser. Trots allt, kommer en hel del sidor, såsom de på Dark Web, inte att synas för dig när du använder en ”vanlig webbläsare” som Safari eller Firefox.

En annan välkänd grupp människor som använder Tor är visselblåsare. En av Tors mest anmärkningsvärda användare och supportrar är exempelvis Edward Snowden, som avslöjade dokument om sekretessbelagda övervakningsprogram i USA. På samma sätt kan Tor användas av anställda för att avslöja företags-eller myndighets hemligheter eller ta itu med olagliga eller omoraliska aktiviteter.

Den mörka sidan av Tor

Även om allt detta kan tyckas mycket positivt, använder inte alla människor Tor för vad man kan kalla ”en ädel sak”. Till exempel använder många hackare och cyberbrottslingar Tor för att hålla sig anonyma medan de bedriver sin olagliga verksamhet. Tor är särskilt användbart för brottslingar, eftersom det ger tillgång till den mörka webben. Denna mörka del av internet innehåller flera olagliga nätverk som exempelvis den tidigare illegala marknaden Silk Road. Detta var förrut ett stort nätverk där människor köpte och sålde alla typer av olagliga föremål, såsom illegala droger och skjutvapen. Kort sagt, många brottslingar använder Tor för att undvika att åka fast när de bedriver sin olagliga verksamhet.

Tor kan inte bara användas för att få anonymitet på internet. Med Tor, är det även möjligt att vara värd för webbplatser som endast är tillgängliga för personer som använder Tors webbläsare. Webbsidor som är registrerade på Tors nätverk blir inte katalogiserade av populära sökmotorer som Google Chrome eller Mozilla firefox. Detta gör dem till en del av den mörka webben.

Är Tor lagligt?

Användandet av Tor är helt lagligt i de flesta jurisdiktioner, särskilt i den ”västerländska världen”. Men som vi nämnde, använder vissa människor Tor för olagliga aktiviteter, på grund av den anonymitet programvaran hjälper användarna att uppnå. Att använda Tor gör inte dessa aktiviteter mindre olagliga. Därför vill vi starkt råda dig att avstå från detta.

Eye on Laptop

Sekretess-och säkerhetsbegränsningar för Tor

Tor är användbart, men har definitivt sina brister. Att surfa med Tor är inte så anonymt som du kanske hoppas på. Även om Tors arbetslag ständigt arbetar för att förbättra skyddet, har det hänt att deras program kraschat. Tor har betonat att det inte var deras nätverk och system som kraschade, utan snarare enskilda webbläsare. Men trots att detta kanske ger vissa användare ett inre lugn, visar det även att Tor är inte helt perfekt.

Med hjälp av Internetleverantörer, kan brottsbekämpare ibland avslöja identiteten på Tor:s användare. Men detta görs endast selektivt. När något skumt pågår, kan officiella organisationer prova denna metod för att exponera en webbplats eller en individ. Så länge du håller dig till lagen, bör du vara säker. Men du bör även inse att användandet av Tors webbläsare, som många förknippar med olagliga aktiviteter på den mörka webben, kan göra myndigheterna mer benägna att försöka spåra dig.

Mer sekretess betyder inte mer säkerhet

Sekretess är inte nödvändigtvis samma sak som säkerhet. Tor kan inte garantera att du kommer att vara säker från cyberattacker och cyberbrottslingar när du använder deras webbläsare. Tor-nätverket är oerhört svårt att hacka, vilket förstärks av det faktum att dess kod är öppen källkod. Men, detsamma gäller inte för din webbläsare, den är relativt lätt att hacka. Attacker är med andra ord fortfarande möjliga på Tor med hjälp av Internetleverantörer. Lyckligtvis, är Tors utvecklare mer än medvetna om dessa risker och arbetar ständigt för att förbättra Tors programvara för att göra det lättare för användare att skydda sig själva.

Om du vill använda Tor, se då alltid till att ladda ner den senaste versionen. Det är tydligt att Tor har begränsningar, men de arbetar ständigt för att få en bättre och säkrare programvara. Du kommer bara att kunna dra nytta av denna säkerhet om du håller ditt system så uppdaterat som möjligt.

Är Tor webbläsaren för dig?

För den genomsnittlige internetanvändaren erbjuder anonymiteten på Tor inte tillräckligt med incitament för att börja använda programvaran. Detta beror främst på att krypteringen gör din anslutning betydligt långsammare. Det är ju även så, som vi nämnde tidigare, att genomförandet av online-övervakning både kostar tid och pengar, vilket innebär att regeringarna varken kan eller vill spionera på varenda en av sina medborgare. De måste fokusera på misstänkt beteende på nätet istället. Det är därför de flesta människor som tillbringar sin tid på nätet och, låt oss säga, letar efter roliga katt-filmer eller närmaste pizza plats, inte kommer att gynnas speciellt mycket av att använda Tors webbläsare.

VPN ett alternativ till Tor

VPN on mobileDu kan visserligen surfa relativt anonymt med Tor, men webbläsaren kan inte anonymisera eller skydda alla dina andra Internet-aktiviteter. Program som körs utanför din webbläsare kommer inte att skyddas av Tors nätverk. Om du vill se till att all din aktivitet online är krypterad och anonymiserad kan en VPN vara en bättre lösning för dig. Speciellt om du vill skydda din anslutning från cyberbrottslingar när du använder ett offentligt WiFi-nätverk.

En VPN tillåter dig att använda Internet utan restriktioner. Det hjälper dig att kringgå all geografisk censur och geografiska begränsningar i allmänhet, till exempel begränsningarna som tillämpas av Netflix. Dessutom krypterar en VPN all din datatrafik och ser till att du kan bläddra och ladda ner helt anonymt. Den VPN som är bäst har även en hastighet som är överlägsen Tors. Detta innebär att streaming, nedladdning och spel generellt ger mycket mindre frustration med en VPN än med Tor-läsare.

Det finns dock även vissa saker som en VPN inte kan göra. VPN ger dig till exempel inte tillgång till den mörka webben. Om du använder en VPN när du besöker den mörka webben, har du bättre skydd mot malware, online-attacker och andra faror. En annan fördel med Tor jämfört med VPN är att Tor är helt gratis. De flesta VPN kräver vanligtvis en liten ersättning per månad.

Ska jag använda Tor?

Svaret beror mycket på dina behov. Tor är gratis, lätt att använda och är i de flesta fall ett mycket effektivt program för att skydda integriteten. Det ger dig tillgång till den mörka webben och har flera alternativ för att skydda dig online. Å andra sidan är Tor ganska långsamt och öppnar dörren för många, många faror på nätet. Om du hellre vill ha en snabb anslutning, exempelvis för streaming, nedladdning och spel, rekommenderar vi en VPN. Känn dig fri att ta en titt på våra VPN recensioner och jämförelseverktyg, för att se vilken VPN som skulle passa dina önskemål bäst.

Vad är skillnaden mellan Tor och en proxyserver?

Förutom Tor och ett VPN kan du även välja att öka din integritet och onlinesäkerhet genom att använda en proxyserver. Men vanligtvis fungerar proxyservrar endast bra för specifika ändamål och situationer, till exempel om du ska nyttja Pirate Bay. Även i det fallet, anser många att de både är mindre effektiva och mindre säkra än Tor eller en bra VPN. Många undrar hur en proxy skiljer sig från Tor. Av den anledningen kommer vi att ta en titt på de viktigaste skillnaderna här.

Vad gör en proxyserver?

En proxyserver, gör ungefär som en VPN eller Tor, dvs vägleder din online-trafik genom en annan server som (bildligt) står mellan din dator och din data ’ målservern ’. Den här servern kallas proxyserver och erbjuds dig av den person som äger den. Den inställning som används för detta är ofta ganska enkel: alla som använder tjänsten skickar sina data via samma server. Sen får alla dessa människor samma ”falska” IP-adress.

Person connecting to the internet through a Proxy Server

Anledningen till att Tor och en VPN skyddar dig bättre än proxyservrar

Folk tenderar att gilla proxyservrar eftersom många av dem är gratis att använda. Detta betyder däremot inte att proxyservrar är den bästa lösningen på dina problem. Proxyservrar erbjuder endast en viss grad av anonymitet och onlinesäkerhet. De kan exempelvis i allmänhet inte kryptera dina data som Tor och VPN gör. Dessutom är sekretessen en proxy erbjuder inte alls lika tillförlitlig som en bra och säker VPN som PIA.

En annan nackdel med att använda en proxyserver är att serverns värd kan se exakt vad du gör online. I teorin kan de även logga denna information och potentiellt orsaka dig alla typer av problem. Av den anledningen, bör du välja en proxyserver som är styrs av någon du verkligen litar på. Oftast känner man inte till ägarens identitet, vilket gör detta svårt att göra. Han eller hon kan samla in dina data eller skicka riktade annonser till de sidor du besöker. Kort sagt, en proxyserver erbjuder dig inte verklig integritet och säkerhet. Åtminstone inte på den nivå som Tor eller en bra VPN kan.

Hur installerar jag Tor?

Övertygad om att du vill ha Tor? Att installera Tor på din enhet är inte svårt alls. Följ vår beskrivning så kommer du att kunna använda Tors webbläsare på några minutrar.

Steg 1: Gå till Tors webbplats och klicka på nerladdningsknappen i det övre högra hörnet på skärmen.

Tor installatie download button

Steg 2: Du kommer hitta dig själv på nerladdningssidan. Välj ditt operativsystem genom att klicka på en av de fyra ikonerna som visas nedan. Som du kan se kan du välja antingen Windows, Mac, Linux eller Android. Om du vill ladda ner webbläsaren på ett visst språk, kan du klicka på ”Ladda ner på ett annat språk eller annan plattform”.

Screenshot besturingssystemen ondersteund door Tor

Steg 3: En fil kommer att laddas ner till din dator. Öppna den här filen för att starta installationsprocessen. Välj önskat språk och tryck sedan på ”OK”.

Tor language

Steg 4: Installationen för Tors webbläsare kommer att visas. Välj målmapp (vanligtvis behöver du inte ändra något här och installeraren kommer automatiskt att skapa en ny mapp för Tor) och tryck på ”Installera”.

Tor install

Steg 5: under installationen kan du välja att Tor ska starta automatiskt när den är klar. Om du inte gjorde detta måste du öppna Tor själv genom att leta upp programmet. Första gången webbläsaren öppnar, ser du skärmen som visas nedan. I de flesta fall kan du bara klicka på ”Anslut” och komma igång. Men om du befinner dig i ett land som aktivt censurerar Tor, såsom Turkiet, Kina eller Egypten? Då är det bäst att klicka på ”Konfigurera” först. Tor hjälper dig att konfigurera din webbläsare så att du inte störs så mycket av ditt lands online-restriktioner.

Tor app

Steg 6: när du har konfigurerat färdigt, tryck på ”Anslut” och din Tor webbläsare öppnas. Du kan nu använda Tor fritt.

Tor browser

 

Andra Tor-projekt

orbotFörutom Tors webbläsare, har Tor även en hel del andra projekt som alla har något att göra med integriteten online. Tor-projektet, som teamet kallas, arbetar ständigt för att hitta sätt att skydda användarnas integritet online och kämpa för friheten på nätet. Ett exempel på ett av deras projekt är Orbot, som är en gratis proxy-applikation för Android-enheter. Den använder samma nätverk av noder som webbläsaren för att transportera din information över World Wide Web. Orbot både hjälper din online-integritet och krypterar din internet-trafik, precis som webbläsaren, men på din Android.

OONIEtt annat projekt av Tor-teamet är OONI som fokuserar på att upptäcka online-restriktioner. OONI, som står för Open Observatory of Network Interference, övervakar censuren på internet runt om i världen. Sedan 2012, har det utvecklats en kostnadsfri mjukvara som kan upptäcka censur online. Programvaran skyddar inte din enhet, inte heller kringgår den de begränsningar den hittar. Den används helt enkelt för att få en inblick i den globala situationen kring online-restriktioner och censur. Du kan läsa mer om OONIS resultat på OONI webbplats.

Tor-messengerEn del av Tors projekt är inte igång. Tor-projektet skapade en gång ett chattprogram som krypterar all kommunikation. De kallade det Tor Messenger. Med det här programmet fungerar fortfarande alla dina vanliga tjänster som Google Talk, Facebook Messenger och Twitter, men din chattdata är anonym. Inga loggar fanns, så dina meddelanden var omöjliga att spåra. Emellertid, slutade Tor uppdatera Tor Messenger i april 2018, vilket innebär att programvaran inte är så säker som det brukade vara. Av den anledningen vill vi inte rekommendera att du använder Tor Messenger längre.

Avslutande tankar

Tor är en av de stora mästarna i världen när det gäller integritet online. Webbläsaren ger användarna friheten att besöka webbplatser som de gillar och erbjuder dem en viss grad av anonymitet på nätet. Men detta skydd är begränsat till deras webbläsare och täcker inte alla internet-aktiviteter, som VPN gör. Dessutom är Tor ofta noga övervakat av brottsbekämpare, eftersom illegala företag och brottslingar ofta använder webbläsaren för olaglig verksamhet. Tjänsten är gratis och lätt att ladda ner, men har sina begränsningar. Om du väljer att använda Tors webbläsare, var då alltid försiktig med oreglerade webbplatser och skydda dig mot skadlig kod med nåt anständigt antivirusprogram. Vi rekommenderar även att du använder andra säkerhetsåtgärder i kombination med Tor, till exempel nåt bra VPN. Om du skyddar dig väl och tänker igenom dina val noggrannt, kan Tors webbläsare erbjuda en rolig, anonym och kostnadsfri internetupplevelse.

Tech journalist
Tove har arbetat för VPNoverview sedan 2017 som journalist skrivande om cybersäkerhet och utvecklingen i integritetsfrågor. Sedan 2019 är hon VPNoverview.com's nyhetskoordinator inom cybersäkerhet.