Kaspersky-recension: lever denna antivirus-leverantör upp till sitt rykte?

Review star bar, magnifier, Kaspersky logo and star showing total review score

Kaspersky Internet Security är antiviruslösningen från den ryska cybersäkerhetsleverantören Kaspersky, tidigare känd som Kaspersky Lab. Kaspersky är känd som en av de större cybersäkerhetsleverantörerna, tillsammans med företag som Symantec, Sophos och McAfee. Det är därför vi undersökte hur Kaspersky klarar sig, och jämförde dem med andra antivirusleverantörer som AVG, Avast, Avira och Bitdefender. Nedan listar vi våra resultat.

Kaspersky-paket och priser

Kaspersky erbjuder tre antiviruspaket med olika program och funktioner, som inte bara skyddar dig mot virus och malware (skadlig kod) utan också skyddar till exempel betalningar på nätet och din integritet. Naturligtvis erbjuder alla tre paketen en skanningsfunktion; detta kan vara en snabb genomsökning, en grundlig genomsökning, en genomsökning av mapparna eller valfria undermappar, eller en genomsökning av externa enheter – exempelvis en USB-enhet.

Se nedan för en sammanfattning av Kasperskys paket.

Kaspersky Anti-Virus
(Basfunktioner)
Kaspersky Internet Security (extrafunktioner)Kaspersky Total Security
(Extrafunktioner)
Realtidsskydd mot virus och malwareSkyddar flera enheter – på PC, Mac och mobilSafe Kids: inkl. innehållsblockerare mot ”dåligt innehåll”, GPS-spårare m.m.
VirusskannrarOnlinebetalningsskydd genom krypterad surfningLösenordshanteraren och synkroniseringen
PrestandaskyddSkydd mot nätfiskeFilskydd inkl. säkerhetskopiering – ENDAST PC
Brandvägg

De riktiga antivirusfunktionerna ingår i paketen Anti-Virus och Internet Security. I denna översyn kommer vi därför att fokusera på dessa två paket. Bara för att förtydliga: Kaspersky Total Security paket erbjuder också alternativen för de andra två paket och Kaspersky Internet Security erbjuder också KasperSky’s Anti-Virus’s funktioner. I vår recension kommer vi att titta på användarvänlighet och övergripande kvalitet och, naturligtvis, säkerhet. I skrivande stund är Kasperskys prissättning är följande:

Kaspersky-priser

Vill du teckna ett abonnemang för något av Kasperskys paket direkt? Klicka på knappen nedan för att gå till sidan för denna leverantörens betalda antivirus.

Besök Kaspersky

Säkerhet: Hur väl skyddar Kaspersky din dator?

För realtidsskydd förlitar sig Kaspersky på en brandvägg som avgör vilken internettrafik som ska tillåtas eller inte. Dessutom genomsöks all inkommande data automatiskt. Detta kan vara data som kommer från internet men också från andra källor som till exempel USB-minnen. Skanningsfunktionen kontrollerar också aktiviteten för alla installerade program, för att förhindra att de utför några skadliga åtgärder.

Naturligtvis är också planerade och användarinitierade skanningar möjliga – allt från snabbskanningar till grundliga systemskanningar. Du får läsa mer om detta i avsnittet ”Hastighet och prestanda”. För att bedöma nivån på skyddet mot malware och andra skadliga filer som kommer in i din PC så beräknade vi ett genomsnitt baserat på resultaten av tester från AV-Comparatives – en ledande forskningsföretag för leverantörer av antivirusprogram. Leverantörer under detta genomsnitt får ett lägre betyg för säkerhet, och vice versa.

Vidare tar vi hänsyn till hur komplett Kasperskys uppsättning funktioner är jämfört med andra leverantörer, och hur mycket värde som erbjuds för de priser konsumenterna betalar. När det gäller Kaspersky, är funktionaliteten ganska omfattande. Med detta sagt, är de flesta antivirusleverantörer i samma prisklass också jämförbara när det gäller funktionalitet.

Särskilda underfunktioner

Vissa sub-funktionaliteter är en riktig bonus. Ett skärmtangentbord till exempel, som skyddar dig mot tangentloggare. Istället för att skriva på ditt vanliga tangentbord så använder du helt enkelt skärmen för att på säkert sätt ange känslig information, exempelvis din inloggningsuppgifter till din bank på nätet.

Du kan också lägga till vissa webbplatser i en Safe Money-lista. På så sätt Kaspersky kommer automatiskt att öppna webbplatsen i läget ”Skyddad webbläsare” och därmed skydda betalningar som görs via dessa webbplatser. Denna metod känns lite säkrare än det skydd som till exempel AVG erbjuder. I detta fall blockerar funktionen Betalningsskydd falska och osäkra copycat-webbplatser.

En annan intressant säkerhetsfunktion är System Watcher. Den här programkomponenten förhindrar att ransomware eller andra skadliga program som låser din PC gör ändringar. Den söker också igenom ditt system efter nätverksattacker, så att de kan stoppas innan de kommer åt din enhet.

Funktioner för bedrägeribekämpning

När det gäller integritet och bedrägeribekämpning erbjuder Kaspersky skydd mot datainsamling via webbplatser, samt skydd mot tredjepartsövertag av din webbkamera. Du har också möjlighet att slå på ett anti-annonsfilter, för att inaktivera visningen av dessa irriterande annonser. Vidare finns det en funktion mot nätfiske via sms och e-post. Kaspersky använder sig av en omfattande databas för att automatiskt känna igen nätfiskemeddelanden i e-postprogram som Outlook.

Prestanda och användarvänlighet

Kaspersky har också flera funktioner som adderar till användarvänligheten av din PC och dess prestanda. Spelläget till exempel, garanterar att du inte störs av antivirusmeddelanden när du spelar. Vidare utförs inga schemalagda antivirusaktiviteter när batteriet är svagt. Utöver det påverkar Kasperskys programvara inte datorns prestanda drastiskt.

Säkerhetsnivå: poäng

I vårt användartest märkte vi genast att Kasperskys realtidsskyddsfunktioner är utmärkta. Vi försökte ladda ner ett antal testfiler, som var förklädda till skadlig kod för antivirusskannrar. Varje gång fick vi omedelbart en avisering. Så, användare medvetandegörs var gång något kan ha gått fel. I de flesta fall blockeras filer i webbläsaren.

Meddelande om att Kaspersky blockerar virustestfil

I AV-Comparatives test Kaspersky kunde parera 99,9 % av alla hot, utan falska positiva. Falska positiva är filer som felaktigt klassificeras som ett hot, vilket är obekvämt om de filer du försöker ladda ner faktiskt är ofarliga men satta i karantän oavsett.

På grund av Kasperskys 99.9 %-iga hotskydd, dess omfattande funktioner och det faktum att det inte genererar några falska positiva, ger vi Kaspersky Security 9,5 poäng. Detta hör till de mer imponerande poängen bland de antiviruslösningar vi har granskat.

Integritetspolicy: Hur hanterar Kaspersky din data?

När vi tittar på integritet så väger vi inte inte bara in Kasperskys egna förmåga till integritetsskydd utan också integritetspolicyn hos företaget själv. Tidigare har det funnits vissa problem, nämligen med att vissa skript på webbsidorna som kunde ha utnyttjats för att stjäla data. Inga bevis för faktiska missbruk hittades någonsin. Icke desto mindre bestämde vi oss för till ta en ordentlig titt på Kasperskys integritetspolicy.

Kaspersky integritetspolicy fastställer flera gånger att de ger användarna möjlighet att välja bort ”de flesta” former av datainsamling. Det finns verkligen olika lägen där du kan ange om du vill skicka din data till Kaspersky eller inte. Till exempel när du vill få deras nyhetsbrev, men också för marknadsföring och personalisering.

Att välja bort innebär ibland tyvärr att du inte kan använda programvaran. Så i slutänden medger användare som samtycker till integritetspolicyn till att Kaspersky samla in data från användare:

”Men om du inte tillhandahåller personuppgifter vid begäran, så kanske du inte kan dra nytta av hela sortimentet av Kaspersky Labs produkter och tjänster och vi kanske inte kan ge dig information om produkter, tjänster och kampanjer.”

Dessutom har några regeringar har förbjudit användning av Kaspersky Antivirus på till exempel federala myndigheters nätverk. Inte nödvändigtvis för att det finns en anledning att misstänka det ryska företaget för spionage, utan för att företaget är baserat i Ryssland och därför är bundet av reglerna till stöd för den ryska underrättelsetjänsten om så begärs. Indirekt påverkar detta naturligtvis användarnas integritet.

Att dela med sig av din data är långt ifrån idealiskt, men tyvärr är det så leverantörerna kan förbättra sitt skydd. Så var medveten om att du samtycker till datadelning när du använder Kaspersky Internet Security. Sammanfattningsvis ger vi Kaspersky 7,5 för deras starka integritetspolicy, eftersom inga bevis för missbruk har hittats och eftersom deras integritetspolicy tydligt nämner datainsamlingen.

Användarvänlighet: Hur användarvänligt är Kaspersky?

Kasperskys webbplats ser ren och professionell ut. I vissa länder måste man först välja om man är ett företag eller en hemanvändare. I andra länder kan du gå direkt till avsnittet Produkter. För att installera Kaspersky så klicka först på konsument och sedan på PC, Mac eller Mobil. Om du till exempel klickar på PC så ser du följande prisöversikt:

Kaspersky priser

Paketet som vi har installerat är den mellersta, eftersom dess funktioner är jämförbara med de andra leverantörernas mest populära programpaket, såsom AVG, Bitdefender eller Avira. På så sätt är vår jämförelse mellan leverantörerna så rättvis som möjligt.

Hur installerar jag Kaspersky?

Kasperskys installationsprocess är självförklarande, vilket är fallet med många andra antivirusprogram. Efter behandling av din betalning kommer installationsprogrammet att laddas ner automatiskt. Därefter behöver du bara klicka på Kör. Efter att du har gått igenom denna process, skannar Kaspersky omedelbart ditt system, varefter startskärmen visas.

Kaspersky installation färdig skärmdump

Du kanske måste ange i vilken del av världen du bor i för att få Kaspersky att fungera korrekt innan installationsfilen hämtas. Om så är fallet kan du göra detta i rullgardinsmenyn enligt nedan. Se till att du är uppmärksam under detta steg, ifall du behöver gå igenom det, annars kanske programmet du laddar ner helt enkelt inte fungerar.

Kasperskys rullgardinsmenyn för att välja plats innan installationen

Kasperskys programvara

De alternativ du har i Kaspersky’s Internet Security programvara är inte mycket mer omfattande än hos andra leverantörer, men programvaran framstår som mycket transparent och lätt att navigera i under användning. Det är till exempel mycket lätt att visa detaljer om olika delar av programvaran. Genom att klicka på ett avsnitts knapp kan du med en ögonkast se vad som är skyddat och vad som inte är det.

Vad också är mycket användarvänligt är att en kort förklaring visas på din skärm när du öppnar en viss programkomponent för första gången. Med till exempel ”Safe banking” är det inte genast klart från standardgränssnittet vad du kan göra med denna del, men förklaringen talar om hur du använder den. Du kan visa dessa bruksanvisningar när som helst senare genom att klicka på knappen ”Hur fungerar det?”

Denna förklaring visas inte i avsnittet Integritetsskydd, men detta gränssnitt är mer självförklarande. Detta tyder på att utvecklarna verkligen har tänkt på utformningen av programvaran, så att du inte konfronteras med irriterande och onödigt innehåll.

Enligt vår mening är programvaran i allmänhet lätt att använda och lätt att navigera. Det är ganska uppenbart var man kan hitta vissa funktioner. Kombinerat med den eleganta webbplatsen och den enkla installationsprocessen ger vi därför Kaspersky 9,0 för enkel användning.

Kaspersky gränssnitt skärmbild

Kundservice

Kasperskys kundservice med en äkta person kan nås via chatt. Som med många andra antivirusleverantörer är detta alternativ något dolt bakom annan supportinformation på webbplatsen. Det finns till exempel en mycket omfattande Knowledge Base, som i många fall ger dig den information du behöver.

När vi faktiskt försökte kontakta Kaspersky tog det dock ett tag innan vi kunde nå någon. Det här alternativet är endast tillgängligt för dem som har ett användarkonto. Men även då måste du måste genomgå några för många steg.

Det är möjligt att skicka en supportförfrågan, till vilken du får ett svar via e-post. Dessutom finns det också möjlighet till en livechatt för att få ett snabbt svar på dina frågor. Kontakt via telefonen är också möjlig. Telefonnumret kan dock inte hittas på supportsidan och nämns bara på sidan ”Om”.

När vi kom in i livechatten tog det bara en minut innan vårt problem löstes. Så, hastigheten och effektiviteten av Kasperskys kundsupport service var säkert bra. Vår chatt avbröts dock ganska abrupt efter att vi sagt ”Ja” på frågan om vårt problem hade lösts, trots att det var fullt möjligt att vi hade ett annat problem.

Efteråt fick vi frågan om vi ville fylla i en enkät om kvaliteten på kundsupporten. Helt ärligt talat så skulle vår gradering ha varit högre om det hade varit lättare att kontakta kundservice i första hand, och om vi inte hade blivit bortkopplade för snabbt. Därför ger vi Kasperskys kundtjänst ett betyg på 6,5.

Hastighet och prestanda

Kasperskys skanningsfunktion ger dig två alternativ: en snabb genomsökning eller en grundlig genomsökning. Den grundliga skanningen tog oss ungefär 12.30 minuter; den snabba skanningen bara 40 sekunder. Dessa är utmärkta hastigheter, vilket innebär att du snabbt kan göra en skanning utan att bli störd under din dag.

Systemets prestanda medan du använder Kaspersky är bra. Man märker faktiskt inte ens det när en genomsökning är igång eller när realtidsskydddet mot malware körs i bakgrunden. Dessa processer använder totalt cirka 110 MB arbetsminne när du kör i bakgrunden. CPU-användningen ligger kvar under 2 procent.

Förutom att kontrollera fakta och siffror så har vi i stor utsträckning testat om andra program förblir stabila i kombination med Kaspersky. Vi kan helt enkelt dra slutsatsen i detta avseende, att inget eller mycket lite avslöjar att ett antivirusprogram körs. Under genomsökningar går CPU-användning och användning av arbetsminne upp snabbt, men detta är att vänta med bra virusskydd.

Framför allt hindrade detta oss inte när vi använde annan programvara. Men med detta sagt blev vår dator, under den grundliga skanningen mycket varm och fläktarna spann på full effekt. Detta är en viss nackdel. Vi kan föreställa oss att enheter med mindre imponerande specifikationer kan drabbas på grund av överdriven systembelastning.

Kasperskys goda systemprestanda resulterade i 9 poäng vad gäller prestanda och hastighet. Vi drog av 0,5 poäng för den intensiva grundskanningen, som krävde en hel del från vårt system. Sammanfattningsvis gav vi Kaspersky 8,5 poäng.

Slutgiltig bedömning: Är Kaspersky en bra virusskanner

Kaspersky gjorde inte oss besvikna, men ingen virusskanner är perfekt. Se nedan för en lista över för- och nackdelar.

FördelarNackdelar
Kasperskys skydd är av högsta kvalitetKundtjänsten fungerade inte så smidigt och snabbt som vi hade hoppats
Mycket användarvänlig med mycket informationIntegritetspolicyn är inte alltid så tydlig
Kaspersky erbjuder många olika typer av skanningar som också är mycket snabbaVår dator blev ibland mycket varm under en grundlig skanning

Sammanfattningsvis är Kaspersky en leverantör av antivirus av hög klass. Leverantören lever helt klart upp till sitt rykte. Icke desto mindre, det finns några minus att notera – nämligen kundservice och kundsupport. Integritetspolicyn är inte heller särskilt transparent. Tyvärr är detta numera snarare norm än undantag.

För vår slutgiltiga omdöme kombinerade vi betygen för säkerhet (viktning 0,5), hastighet och systembelastning (viktning 0,2), integritet (viktning 0,1) användarvänlighet (viktning 0,1) och kundservice (viktning 0,1). Se nedan för en översikt. Som du kan se får Kaspersky en hög värdering på 8,8. Vi måste tillägga att en mer finjusterad kundserviceprocess säkert skulle ha resulterat i 9 eller högre.

  • Säkerhet: 9,5
  • Hastighet och systembelastning: 8,5
  • Integritetspolicy: 7,5
  • Användarvänlighet: 9,0
  • Kundservice: 6,5
  • Slutpoäng: 8,8

Är du precis som vi övertygad om kvaliteten hos Kaspersky, och du vill teckna ett abonnemang direkt? Klicka på knappen nedan för att gå direkt till hemsidan.

Besök Kaspersky
Kaspersky Antivirus: vanliga frågor

Har du en fråga som du vill ha ett snabbt svar på? Kolla in våra vanliga frågor nedan så kanske ditt problem blir löst omedelbart.

Kaspersky finns i tre paket, nämligen Kaspersky Anti-Virus för 15,99 USD per år (1 enhet), Internet Security för 31,99 USD per år (3 enheter) och Total Security för 39,99 USD per år (5 enheter).

I Windows 10 kan Kaspersky tas bort genom att vidta följande åtgärder:

  1. Högerklicka på ”Start”-knappen i det nedre vänstra hörnet på din skärm för att öppna snabbmenyn
  2. Välj ”Appar och funktioner”
  3. Skärmen ”Appar och funktioner” öppnas
  4. Välj ”Kaspersky Security Scan”
  5. Klicka på knappen ”Avinstallera”

För Mac kan Kaspersky tas bort på följande sätt:

  1. Öppna installationsfilen för ditt paket
  2. Dubbelklicka på ”Avinstallera”
  3. Ange ditt användarnamn och lösenord
  4. Kaspersky är borttaget.

Nej, Kaspersky har ingen gratisversion. Men det är möjligt att ladda ner en demoversion från Kasperskys webbplats för att kontrollera om programvaran passar dig. Vi rekommenderar också att du kollar in vår djupgående granskning för att ta reda på om Kaspersky är något för dig.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.