Antivirus tester

Antivirus tester

Översikten nedan listar de olika antivirusprogram som har klarat våra tester hittills. De listas efter prestandaklassificering, och börjar med den högst rankade programvaran först. Vi testar kontinuerligt olika leverantörer, så att denna översikt hålls uppdaterad. Bläddra nedåt för mer information om vår testmetodik.

Vilka är de krav ett antivirusprogram behöver uppfylla?

För att garantera din integritet och onlinesäkerhet är det viktigt att köpa en rejäl virusskanner, en som matchar dina behov och preferenser. Men vilka är de faktorer du bör vara uppmärksam på när du köper ett antivirusprogram? Det finns ett antal saker du kanske vill ha i åtanke. Vi har listat de viktigaste för dig nedan.

Funktioner och pris

Ta en titt på de olika funktioner en virusskanner erbjuder och kontrollera om de uppfyller dina krav och preferenser. Naturligtvis är priset också en avgörande faktor. Liksom med många andra program kommer virusskannrar också i betalda och gratis versioner. Liksom VPN kan många gratis virusskannrar vara värda att överväga. Inte för att gratisversioner har samma alternativ och funktioner som betalda versioner - i de flesta fall är dina valmöjligheter rätt begränsade. Icke desto mindre inkluderar vi alltid gratis versioner i våra översyner.

Säkerhet

Hur mycket faktiskt skydd ger antivirusprogram mot angrepp från virus och annan skadlig kod? Och hur är det med antalet ofarliga filer som felaktigt flaggas som skadliga? För att bedöma de olika virusskannrarna har vi testat dem själva och jämfört våra resultat med information från motsvarande AV-testresultat. Dessa tester är av högsta kvalitet och ger ytterligare insikt i hur antivirusprogram står sig mot varandra.

Privatliv

Lika viktigt är hur en leverantör hanterar din data. Det är därför vi spenderade mycket tid på att forska om möjliga integritetsbrott eller andra problem som kan ha uppstått hos respektive leverantör. Betänk till exempel praxis som vidareförsäljning av användardata.

Användarvänlighet

Användarvänligheten hos en virusskanner är också viktig, särskilt för nybörjare. Att ladda ner och installera programvaran ska gå snabbt och enkelt. Väl installerad ska virusskanner mer eller mindre göra sitt jobb självständigt. Och om du vill anpassa några saker här och där så bör det inte vara alltför svårt att komma på hur man gör detta. Det är också trevligt om dina frågor besvaras snabbt. Därför är nivån på kundservice leverantören erbjuder också viktig. Detta beaktas också i våra resultatbetyg.

Hastighet och systembelastning

Sist men inte minst så lägg märke till skanningshastigheten. Du vill inte vänta i timmar medan din skanning kör. Dessutom bör en virusskanners systembelastning inte vara sådan att den saktar ner din PC så pass mycket att den nästan är oanvändbar. Tvärtom bör du ens inte märka att din virusskanner är igång. Så är det viktigt att veta om ett antivirusprogram kommer att sakta ner din dator. För att testa detta körde vi flera program medan virusskannern kördes, och tittade på andelen arbetsminne, hårddisk och processorkapacitet antivirusprogrammen använde under sitt arbete.