Vad är kryptokapning?

What is Cryptojacking Featured
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Sammanfattning: Vad är kryptokapning? Hur upptäcker och förebygga det?

Kryptokapning är en typ av cyberbrott där hackare använder din dator för att bryta kryptovaluta. De gör detta eftersom, även om kryptobrytning kan vara lukrativt, också tullar på datorns resurser.

Det är därför det är så viktigt att upptäcka kryptokapning så snart som möjligt. Vissa indikationer på kryptokapning inkluderar en underpresterande dator, en enhet som överhettas och ökad användning av processorn.

Eftersom nya former av detta cyberbrott inte lämnar några spår på din dator kan det vara svårt att upptäcka eller förhindra kryptokapning. Läs mer om hur du kan försvara dig genom att läsa artikeln nedan.

Med uppkomsten av kryptovalutor så följde en ny typ av cyberbrott kallad kryptokapning (eng. ”cryptojacking”). Du kanske frågar dig själv: vad är kryptokapning, och hur påverkar det hotet mig? Kryptokapning är när någon använder din dator online för att bryta kryptovaluta utan din vetskap.

I den här artikeln kommer vi att förklara vad kryptokapning är, hur man upptäcker och förhindrar kryptokapning, liksom vad du ska göra om du eller någon du känner drabbas.

För att svara på frågan om vad är kryptokapning, måste du förstå varför människor bryter för kryptovalutor och hur brytning av kryptovaluta-processen fungerar.

Vad är kryptobrytning?

BitcoinbrytareFör att du bäst ska förstå kryptobrytning så behöver du ha lite allmän kunskap om digital blockkedjeteknik. I den här artikeln kommer vi att fokusera på Bitcoinbrytning eftersom detta är den vanligaste typen av kryptovaluta. På många sätt är blockchain den digitala liggares som alla kryptovalutatransaktioner är registrerade i. Du kommer att ha en kopia av denna blockkedja om du har ett system med kryptoprogramvara installerad på den. Kom bara ihåg att inte alla kryptovalutor är baserade på blockkedjeteknik.

Hur fungerar kryptobrytningssystem?

För att hjälpa dig att förstå hur brytning av kryptovalutor fungerar, så åt oss titta på Bitcoin-transaktioner. En kryptobrytare verifierar en kryptotransaktion. Gruvarbetaren tjänar pengar genom att verifiera ett ”block” av transaktioner. Ett av dessa block är lika med 1 MB data. Att tjäna Bitcoin kan innebära att användarna bara behöver verifiera en enda transaktion. Å andra sidan kan detta också innebära att användarna skulle behöva verifiera tusen kryptovalutatransaktioner. Detta beror på transaktionerna komplexitet och data. När ett block verifieras av någon läggs det till i den digitala blockkedjan.

Ett annat sätt att se på kryptobrytning är att i utbyte mot verifieringen som gjorts av gruvarbetaren så belönar Bitcoin dem med Bitcoin. De kan använda denna för att investera eller för att använda den till onlinebetalningar.

Varför är brytning så populärt

Anledningen till att gruvarbetare väljer att bryta kryptovalutor är att de vill tjäna pengar i form av kryptovaluta. Bitcoin tjänar på kryptobrytning på olika två sätt. För det första: Genom att kontrollera alla transaktioner, ser kryptobrytare till att människor inte missbrukar systemet genom att spendera samma kryptovaluta två gånger. För det andra: Eftersom gruvarbetare får betalning i Bitcoin, för de in ny kryptovaluta till nätverket vilket får detta att växa.

Vad är kryptokapning?

För att bryta kryptovaluta behöver du speciell hårdvara och mycket datorkraft, som båda kan kosta mycket pengar att köpa. Många kryptobrytare vill bryta kryptovaluta men är inte villiga att betala pengarna för kostnaden för hårdvaran när det gäller att hitta resurser för brytningen. Denna önskan att bryta kryptovaluta men inte betala för den nödvändiga utrustningen är anledningen till att kryptokapning existerar. Kryptobrytare tar via nätet över någon annans system så att de kan bryta, i likhet med botnet, står enheten till hackarens förfogande.

Du kanske tror att du inte kommer att falla offer för kryptokapning eftersom du inte har tillräckligt med datorkraft, men så är inte fallet. Vanligtvis riktar sig kryptojackor inte mot specifika system. Det finns också många kryptovalutor som kan brytas utan något dedikerat grafikkort eller någon specifik hårdvara. Faktum är att en kryptovaluta som Monero kan brytas med vilken CPU som helst.

Hur fungerar kryptokapning?

HackareDet finns två sätt på vilka kryptokapningshackare kan få tillgång till din hårdvaras processorkraft. Dessa är de vanligaste metoderna för att infoga kryptokapningsskript:

  • Hackarna injicerar ett skadligt kryptokapningsskript på maskinvaran när du klickar på en illegitim länk. Detta kombineras ofta med phishing-tekniker.
  • Hackaren placerar kryptokapningsskriptet på en populär webbplats så att varje dator som besöker webbplatsen börjar kryptobryta automatiskt.

Den andra metoden för kryptokapning är mycket svår att upptäcka eftersom ingen digital kod placeras på din dator. I det här fallet körs skriptet via webbläsare i stället för på datorn. Det är därför de flesta antivirusprogram inte upptäcker denna form av kryptokapning, som också kallas webbläsarbaserad brytning.

Vilka är konsekvenserna av kryptokapning?

långsam datorKryptokapningskoden arbetar i systems bakgrund utan att du märker det. Din hårdvaras processorkraft används för att bryta kryptovaluta vilket gör din hårdvara mycket långsammare än vanligt. Du kommer dessutom att ha någon i din dator utan din kunskap, vilket alltid är farligt när det gäller dina personuppgifter.

Så här identifierar du kryptokapning

Även om det kan vara svårt att se om du har smittats av ransomware för kryptokapning, så finns det sätt att kontrollera ifall du är offer för kryptokapning genom skadlig programvara på din enhet. Följande är de vanligaste indikationerna på om dina enheter har tagits över:

Håll ett öga på maskinvaran

Eftersom kryptobrytning saktar ner datorer är detta det enklaste sättet att identifiera om din datorkraft potentiellt har tagits över av skadlig programvara från kryptokapare. Att ha en långsammare dator betyder inte alltid att du har att göra med kryptokapning, men det är en indikation.

Kontrollera Aktivitetshanteraren i Windows

Med Aktivitetshanteraren i Windows kan du kontrollera om det är något misstänkt som pågår med datorn genom att övervaka programmen som körs i datorns bakgrund. Du bör kontrollera Aktivitetshanteraren för att se om det är något som körs som du inte känner igen. Om det finns ett program som ser skadligt ut kan du hindra det från att köras direkt från Aktivitetshanteraren. Detta är ett bra sätt att övervaka kryptokapningshot för att förhindra att brytning av kryptovaluta händer på din hårdvara utan att du vet om det.

Använd pålitliga antivirusprogram

Om du laddar ned antivirusskannrar, exempel Bitdefender, så kan du identifiera skadlig programvara för kryptobrytning på maskinvaran. Kryptobrytning-skript upptäcks inte som skadlig kod av antivirusprogram, men om de hamnar på din hårdvara genom phishing-metoder så kan de upptäckas. Den här identifieringen är anledningen till att ett tillförlitligt antivirusprogram är avgörande för att skydda dina enheter från kryptokapning.

Kontrollera din webbläsarikon

Om kryptokapning arbetar på dina enheter kommer du att märka att din internetfönsterikon förblir aktiv även om du har stängt ditt fönster.

Leta efter ”konstiga” filnamn

Om du äger en webbplats och vill se om den har infekterats av skadlig programvara, så leta efter filnamn som ccminer.exe. Alla kryptorelaterade namn som inte ser bekanta ut kan indikera att din webbplats säkerhet har kryptokapats för brytning av kryptovaluta.

Titta på dina elräkningar

Kryptokapning av skadlig kod saktar inte bara ner din enhet genom att använda dess resurser – det ökar också kostnaden på din elräkning. Detta beror på att så många av enhetens resurser används konsekvent. Om du märker av en ökning på din månadsräkning så kan detta bero på att kryptobrytning-kod tar av din datorkraft.

Så här undviker du att bli kryptokapad

Kryptokapning har blivit nästan omöjlig att skydda dig mot online. Detta beror främst på att du inte har någon kontroll över filerna som är installerade på andra webbplatser. Även med detta i åtanke finns det några säkerhetssteg du kan vidta för att säkerställa att risken för att bli kryptokapad är så liten som möjligt.

Använd en annonsblockerare

Adlock logotypKryptobrytningsskript är vanligtvis dolda i annonser på webbplatser, så om du använder en annonsblockerare, kan du undvika vissa former av kryptokapning. Vissa annonsblockerare, exempelvis Adblock Plus, har till och med en funktion där den kan identifiera vissa kryptobrytningsskript.

Använd specialtillägg

Vissa tillägg som upptäcker kryptobrytningsskript som placerats av hackare på webbplatser inkluderar NoMiner och minerBlock.

Använd antivirusprogram

Antivirusprogram är användbara om datorn redan har infekterats av ett kryptokapningsskript. Precis som med vanliga virus eller skadlig kod kan du sätta ett skript i karantän och ta bort det. Dessutom erbjuder många antivirusprogram förebyggande funktioner som kan upptäcka kryptobrytningsskript.

Använd en brandvägg som är uppdaterad

Detta är särskilt viktigt om enheten ingår i ett större nätverk av datorer som använder en kollektiv brandvägg. Om du tror att en webbsida har ett kryptobrytningsskript så är det viktigt att nätverksbrandväggen uppdateras så att du och alla i nätverket blockeras från att besöka den här sidan på deras datorer via webben. Detta skyddar ditt nätverk från brytare av kryptovalutor som vill använda dina resurser utan din vetskap.

Inaktivera Javascript

Javascript-kod är det vanligaste skriptet på någon webbplats varför hackare vanligtvis döljer kryptobrytningsskript i Javascript-element. Det finns flera sätt att inaktivera Javascript, till exempel genom att använda ett gratis tillägg såsom Quick Javascript Switcher. Du kan också använda en speciellfunktion i Tor-webbläsaren för att skydda dig mot kryptokapning.

Fall inte för phishing-mejl och -meddelanden

Idag sker kryptokapning vanligtvis via öppna flikar i ditt internetfönster. Det betyder inte att det inte kan hända på andra sätt, till exempel att systemets säkerhet smittas av skadlig programvara. Detta sker oftast via skadliga länkar i phishing-mejl, så se till att du aldrig klickar på länkar i mejl du inte känner igen.

Vad du ska göra om du har blivit kryptokapad

Få inte panik om du har blivit kryptokapad. Om du har upptäckt att det finns ett kryptobrytningsskript på ditt system bör du ta bort den här filen så snart som möjligt. Detta förhindrar att brytning av kryptovalutor sker på din hårdvara vilket gör att systemets resurser saktas ner och dina personuppgifter komprometteras.

Om du tror att det finns en kryptobrytningskod på din dator så bör du köra ett antivirusprogram för att skanna dina enheter efter alla hot. Om några filer hittas i skanningen som du inte känner igen så måste du ta bort dem så snart som möjligt.

Kryptokapning i webbläsaren är lite lättare att lösa eftersom allt du behöver göra är att stänga fönstret. Du bör också bekräfta med Aktivitetshanteraren att det inte finns några processer som körs, som använder mycket av datorns resurser. Om det finns processer som du inte känner igen kan du stoppa dem manuellt.

Kryptokapning är en vilseledande typ av cyberbrott som är svår att upptäcka. Om du letar efter tecknen och använder tipsen i den här artikeln begränsar du chanserna att bli kryptokapad och sänker effekten av det om det inträffar.

Kryptokapning - vanliga frågor

Kolla in våra vanliga frågor nedan för att läsa några av de vanligaste frågorna om kryptokapning.

Kryptokapning är en metod som används av cyberbrottslingar för att få tillgång till din dator så att de kan bryta kryptovaluta. De gör detta eftersom, även om kryptobrytning kan vara lukrativt, tullar det också hårdvaran. Kryptokapning låter cyberbrottstjuven använda datorns resurser för att bryta kryptovalutan. Läs vår omfattande artikel om kryptokapning för att lära dig mer!

Kryptobrytning är verifiering av kryptotransaktioner med målet att förhindra att ett kryptomynt eller -enhet spenderas mer än en gång. Kryptobrytning ser till att systemet med kryptovalutor förblir ärligt och fritt från bedrägeri. Människor bryter krypto eftersom de belönas med kryptovaluta när de gör det.

Det finns några tecken som kan peka på kryptokapning:

  • En dator som är mycket långsammare än vanligt
  • En överhettad dator eller en fläkt som spinner mycket mer än normalt
  • Ovanligt hög användning av CPU eller GPU. Du kan kontrollera dessa i Aktivitetshanteraren i Windows

Punkterna ovan är bara några av indikationerna på att du har blivit kryptokapad. Men de tecken som har att göra med datorns prestanda och strömförbrukning är de bästa sätten att upptäcka dessa moderna typer av kryptokapning. För mer information kan du läsa vår artikel om kryptokapning.

Kryptokapning är ett lömskt slags cyberbrott som du vanligtvis inte märker. Men det finns några mått och steg du kan vidta för att begränsa risken för att det drabbar dig:

  • Använd en annonsblockerare
  • Inaktivera Javascript
  • Använd speciella webbläsartillägg som kan identifiera kryptobrytningsskript, exempelvis NoMiner och minerBlock
Tech journalist
Nathan är en internationellt erfaren journalist som har ett speciellt intresse för bekämpandet av cyberbrottslighet, särskilt när det är sårbara grupper som drabbas. Han gör research för VPNoverview.com inom områdena cybersäkerhet, censur på Internet och integritet online.