Är Roblox säker? Så håller du dina barn säkra på nätet

Kid looking at a laptopscreen with the Roblox logo on it
Klicka här för en snabb genomgång
Sammanfattning: Så håller du ditt barn säkert på Roblox

Roblox är en massiv plattform där över 150 miljoner användare samlas för att skapa, spela och prata om tusentals spel. Det är en populär hobby bland barn nuförtiden, överlag är allt säkert för dem att använda.

Det finns dock fortfarande risker med att använda Roblox, som nätmobbning eller grupptryck för att spendera pengar på spelet. För att skydda ditt barn på plattformen – ställ in föräldrakontroller. Så här gör du:

 1. Logga in på ditt barns konto.
 2. Öppna inställningar. För mobila enheter är det de tre punkterna i det högra hörnet av skärmen.
 3. Öppna menyn Security.
 4. Gå till Account Restrictions (sv: Kontobegränsningar) menu.
 5. Aktivera Account Restrictions. Detta filtrerar känsliga chattmeddelanden (som ditt telefonnummer, din adress, ditt barns namn) och begränsar ditt barns tillgång till en kurerad lista över spelli>

Om du vill veta mer om riskerna med Roblox och hur du skyddar ditt barn medan det har kul på plattformen så fortsätt läsa vår artikel.

Fascinerar Roblox ditt barn? Om du är här, antar vi att svaret är Ja. Även om du förmodligen är glad över ditt barns nya passion kanske du också undrar om Roblox är säker för barn.

Du har rätt att oroa dig för de säkerhetsrisker som denna plattform kan medföra. Barn är särskilt sårbara för cyberbrott, så det är viktigt att vara uppmärksam på deras säkerhet.

Frågor du bör ställa dig själv inkluderar: Hur säker är Roblox? Och vad är ”Robux”? Vad är ”säker chatt” på Roblox? Hur kan du garantera onlinesäkerhet för dina barn? I den här guiden till Roblox säkerhet för barn svarar vi på alla dessa frågor och mer därtill.

Vad är Roblox och hur fungerar den?

Skärmdump av en Roblox-karaktär i spelet med Roblox-logotypen i hörnet

Enligt utvecklarna är Roblox en ”fantasiplattform” för multiplayer online – vilket är en ganska korrekt beskrivning. Roblox är en plattform där vem som helst kan spela olika videospel över flera genrer eller till och med skapa sina egna spel.

Roblox tillhandahåller alla dess användare de verktyg som behövs för att utveckla nya spel, så att spirande utvecklare kan använda sin kreativitet och bygga spel att dela med gemenskapen.

Med lite övning kan vem som helst skapa spel på denna plattform. Folk använder dessa spel för att:

 • Roa sig med med vänner
 • Visa sin kreativitet
 • Lära sig hur man utvecklar spel
 • Stärka sina CV:n om de söker en karriär inom spelutveckling
 • Tjäna pengar, vilket är en potentiell ekonomisk väg för Roblox-användare

Många användare är naturligtvis nöjda med att bara spela, särskilt som Roblox är en social plattform med en inbyggd chattfunktion. Många spelare kollar in ett specifikt spel när deras vänner rekommenderar det åt dem.

Alla spel som listas på Roblox visar deras åldersklassificering. Många förlitar sig på kommunikation mellan spelare för att uppnå ett mål, oavsett om handlar om att bygga ett hus eller lösa ett fall.

Roblox åldersbegränsningar: Bäst för barn över 10 år

Cirkel med Age 10+

På grund av fantasivåld anser ESRB (Entertaining Software Rating Board) att Roblox är lämplig för barn över 10 år. Det rekommenderas inte att föräldrar låter barn spela spelet innan de fyller 10, vilket motsvarar andra åldersanpassade spel som Minecraft.

Även då, om ditt barn fortfarande går i grundskolan, rekommenderar vi några extra säkerhetsåtgärder:

 • Använd din egen e-postadress för att registrera dig.
 • Notera ditt barns inloggninsuppgifter.
 • Har ditt barn spelandes i samma rum som en ansvarsfull vuxen.
 • Övervaka chattinteraktioner.

Hur tjänar Roblox pengar?

Roblox körs utifrån en freemiummodell. Detta innebär att spelet är gratis att spela; du kan nå plattformen, spela med vänner och skapa spel utan att spendera några pengar.

Vissa spel och föremål i spelet kan dock köpas med riktiga pengar.

Roblox har sin egen valuta som heter ”Robux”, som kan köpas för att få tillgång till exklusivt innehåll på plattformen:

Roblox abonnemangsmodell (Robux)

Denna typ av freemium-modell är inte ovanlig för videospel. Titlar som FIFA, Hearthstone och Genshin Impact använder också valutor i spelen.

Vi måste varna dig för att Roblox kan vara svårt att roas av utan att köpa dess valuta. Andra spelare kan pressa ditt barn att köpa Robux för att skaffa premiumfunktioner, och spelet i sig visar ofta erbjudanden om premiumartiklar till ditt barn.

Men om föräldrar har en seriös diskussion med sina barn om Robux och köp av digital valuta, bör de kunna spela utan att spendera riktiga pengar.

Är Roblox dyrt?

Det är möjligt att roas av Roblox helt gratis, men du kan göra det så dyrt hur du (eller ditt barn) vill. Roblox erbjuder Robux-paket, som ger ditt barns konto en viss mängd spelvaluta per köp. I skrivande stund kostar 40 Robux 0,49 USD och 80 Robux kostar 0,99 USD.

Alternativt kan föräldrar abonnera på ett Roblox Premium-medlemskap åt sina barn (4,99 USD per månad), vilket ger dem 450 Robux varje månad, så länge ditt abonnemang är aktivt.

Det upp tilll dig att avgöra du vill spendera pengar på Robux. Föräldrar bör dock akta sig för potentiella problem med att köpa föremål i spelet på Robux. Det händer inte ofta, men föremålen i spelet som köps på Roblox kan teoretiskt sett försvinna när som helst. Det fanns ett exempel med en far från Michigan som stämde företaget för att ha raderat saker som hans dotter köpt med Robux.

Vad är ”säker chatt” på Roblox?

Roblox brukade ha en säker chattfunktion som gjorde det möjligt för användare att välja från en fördefinierad lista med svar istället för att kunna skriva ett anpassat meddelande. Målet var att minska antalet svordomar och annat olämpligt innehåll i ett varierat multiplayerspel.

Laptop med låsFör närvarande dyker Robloxhjälpen och supportwebbplatsen inte djupt in i spelets chattsäkerhetsfunktioner. Enligt webbplatsen har Roblox-appen och inlägg från spelare från tolv år och nedåt, både för olämpligt innehåll och personlig information. Samtidigt tillåter appen spelare som är 13 år och äldre att säga fler ord och fraser än yngre spelare.

Roblox hävdar att detta filtreringssystem täcker alla kommunikationsområden på programvaran, både offentliga och privata.

Är Roblox säker för barn?

Som med alla typer av spel finns det inneboende risker med att ditt barn har obegränsad tillgång till Roblox:

 • För mycket tid framför en skärm kan orsaka hälsoproblem, såsom fetma och sömnsvårigheter.
 • Chattar och andra onlineinteraktioner kan vara skadliga vid fall av nätmobbning. Nätmobbning kan ha en stark negativ inverkan på ett barns utveckling. Över tio miljoner människor som spelar spel har rapporterat fall av nätmobbning.
 • Rovjägare kan dra nytta av barn som spelar spel på nätet. De brukar inte trakassera ditt barn på själva appen; snarare övertygar de ditt barn att följa med dem till tredjepartsappar som Discord eller Reddit.
 • Det användargenererade innehållet på Roblox kan också vara skadligt. Om ditt barns konto inte har föräldrakontroller aktiverade har det tillgång till alla spel som någonsin skapats på Roblox. Detta kan inkludera olämpligt innehåll som till sin natur är våldsamt eller sexuellt.
 • Roblox-relaterat innehåll på plattformar som YouTube kan också ha magstarka teman, så försiktighet är viktigt när ditt barn tittar på videor och interagerar med människor utanför spelets ekosystem.

Lyckligtvis kan alla dessa risker minskas så att dina barn kan spela Roblox säkert.

Så håller du ditt barn säkert på Roblox

Roblox är i allmänhet säkert för barn. Mänskliga moderatorer, liksom spelets integritets- och säkerhetsåtgärder, har hjälpt till att göra denna plattform till en skön gemenskap.

Risker som nätmobbning finns fortfarande, men Roblux kämpar aktivt mot detta hot. Företaget avråder också från att avslöja personuppgifter. När ditt barn registrerar sig för första gången till exempel, kommer det att uppmuntras inte att använda sitt riktiga namn:

Skärmdump av "Användarnamn" på Roblox webbplats

För att se till att dina barn är skyddade när de spelar sina favoritspel – läs igenom våra råd nedan:

1. Övervaka chattinteraktioner på Roblox

Roblox övervakar redan chattinteraktioner – svordomar censureras (de ersätts med hashtags), och det finns mänskliga moderatorer som upprätthåller gemenskapsstandarder för alla Roblox-interaktioner, oavsett vilket spel ditt barn spelar. Detta innebär att onlinespel för dina barn på Roblox i allmänhet är åldersanpassade.

Föräldrar kan dock fortfarande gå in och se till att deras barn är säkra på plattformen.

Så som anges på sidan för Roblox säkerhetsfunktioner kan föräldrar blockera andra användare som kan trakassera, mobba eller spamma sitt barn. Det är en bra åtgärd att använda om ditt barn lider av nätmobbning eller grupptryck.

Att blockera användare kommer att förhindra att den olämpliga användaren någonsin kontaktar ditt barn via Roblox. Så här gör du det:

 1. Gå till dettas konto på Roblox.
 2. Välj de tre punkterna i det övre högra hörnet av skärmen.
 3. Klicka på ”Block User” i menyn som dyker upp.

Om du tycker att hårdare åtgärder ska vidtas mot en spelare kan du också rapportera någon på själva Roblox.

Ett annat mått du kan vidta är att avaktivera chatten helt och hållet. Som sagt, vi rekommenderar inte att du gör det. Spelarinteraktion är en stor del av Roblox-upplevelsen och det finns ingen anledning att ta ifrån ditt barn denna. Istället kan du helt enkelt filtrera deras chatt eller till och med kontrollera deras meddelanden då och då.

2. Ställ in föräldrakontroller på Roblox

Om du vill känna dig mer bekväm medan dina barn leker på Roblox så bör du ställa in föräldrakontroller på deras konton. För att göra det måste du:

 1. Öppna Roblox-appen på ditt barns enhet. Se till att det är inloggat på sitt konto.
 2. Klicka på ikonen med tre punkter i det nedre högra hörnet av skärmen.
 3. Klicka på inställningarnas menyflik Security.
 4. Gå till fliken Account Restrictions.
 5. Klicka på skjutreglaget för att göra det grönt.

Skärmdump av Roblox webbplats som visar inställningarna "Account Restrictions&quot

Genom att göra detta kan du avgränsa ditt barns tillgång till specifika spel och lägga till filter för att chatta. Till exempel kan du aktivera appen för att censurera alla meddelanden som dina barn skickar som innehåller personlig information, till exempel en adress eller deras fullständiga namn. Om de någonsin blir ombedda att lämna känslig information kommer de därmed inte att kunna dela den.

Att aktivera dessa inställningar kommer också att begränsa ditt barns tillgång till en kurerad lista över Roblox-spel som är familjevänliga.

Du kan skapa en PIN-kod för kontot med hjälp av föräldrakontroller. Detta begränsar åtkomsten till kontobegränsningar, så en användare kan inte återställa de ändringar du gör om denne inte känner till din PIN-kod.

Viktigt att notera är att vi inte rekommenderar att du kontrollerar barns spelaktiviteter varje dag. Integritet är viktigt för alla, inklusive små barn. Du kan kontrollera deras aktivitet med några dagars mellanrum och diskutera vikten av föräldrakontroll. På så sätt respekterar du deras integritet och håller dem uppdaterade.

3. Skaffa ett starkt lösenord och aktivera ytterligare säkerhetsfunktioner

Se till att ditt barn har starka lösenord på dess konto.

Se också till att de har tvåfaktorautentisering aktiverat vid spel. Detta kommer avsevärt förebygga alla hackningsförsök på dina barns Roblox-konto.

4. Prata med ditt barn om Roblox

Om du har en öppen diskussion om Roblox, digital säkerhet och onlinesäkerhet kommer ditt barn att vara förberett om någon vill mobba det eller komma över dess uppgifter.

Tonåringar och yngre barn kan verka mer tekniskt kunniga än sina föräldrar, men det betyder inte att de är redo att hantera trakasserier, nätfiske, och andra former av nätbrott. Att ha en öppen dialog kring median de konsumerar hjälper du dem att navigera på webben mer självsäkert och tryggt.

Roblox ordlista: Vad dina barn pratar om

Roblox logotypFörstår inte vad dina barn pratar om med sina vänner? TV-spel skapar unika gemenskaper som sedan skapar unika förkortningar och slang. Dessa termer kan vara förvirrande för människor som inte spelar Roblox, men de hjälper verkligen till att främja en känsla av gemenskap bland spelare.

Detta är vad några av de vanligare Roblox-specifika termerna betyder:

 • ABC: ”A-B-C, lätt som 1-2-3.” Det innebär att en spelare är villig att göra något. Denna term kan användas både som en fråga och som svar.
 • Blox: Detta innebär att döda en spelare i ett Roblox-spel.
 • Brick: Byggstenen i Roblox, en tegelsten hänvisar till vanligt material som kan användas för att skapa alla slags av saker i spelet.
 • Brick Battle: Detta avser strid i spelet, antingen en mot en eller i lag.
 • Cord/Discord: Detta hänvisar till den populära meddelandeplattformen Discord, som kan vara en farlig plats för oövervakade barn. Även om Discord har roliga och intressanta funktioner som videosamtal och spelrobotar så gör det också det enkelt för främlingar att kontakta barn.
 • Obby/Obbie: Detta är kort för ”obstacle course game” (sv. hinderbanespel) – en populär genre på plattformen.
 • Robloxian: Detta hänvisar till alla som spelar Roblox.

Mer tips för att hålla ditt barn säkert online

Roblox är en rolig plattform för barn, men kan också innebära vissa risker om de lämnas oövervakade för att spela spelet timvis åt gången. Om du vill lära dig mer om hur du beskyddar dina barn medan de spelar online eller surfar på internet har vi fler guider du kan titta i:

 • Skydda barn på Minecraft – är Minecraft säkert för barn?
 • Så håller du dina barn säkra på nätet
 • 8 enkla steg för att hålla sig säker på nätet
Är Roblox säker? Vanlig frågor

Om du vill veta mer om hur Roblox fungerar, och om den är säker eller inte, är du välkommen att kolla vårt avsnitt med vanliga frågor nedan.

Roblox är en massiv plattform med tusentals spel skapade av användare. Det är som en marknadsplats för videospel, förutom att de flesta av dem är gratis. Ditt barn kan ha kul med något av dessa spel eller skapa ett självt.
Det finns dock säkerhetsrisker med att använda Roblox. Om du vill veta mer om dessa risker och hur du kan övervinna dem så läs hela vår artikel om hur du håller ditt barn säkert på Roblox.

Roblox är en säker plattform för barn. Gemenskapen är vänlig och mänskliga moderatorer ser till att flerspelarinteraktioner förblir respektfulla. Med det sagt kan det innebära vissa risker, precis som med alla andra multiplayer-spel. Om du vill lära dig att mildra dem så läs vår artikel om <a href=”https://vpnoverview.com/internet-safety/kids-online/is-roblox-safe/”hur du skyddar du ditt barn på Roblox.

Roblox är integritetsinriktad, och den erbjuder många verktyg för föräldrar som vill övervaka sina barns aktivitet på plattformen. Så här kan du göra:

 • Aktivera föräldrakontroll på fliken Settings.
 • Prata med dina barn om Roblox.
 • Övervaka deras chattaktivitet.

Om du vill veta mer om att hålla ditt barn säkert på Roblox så läs vår artikel i ämnet här.

Att ställa in föräldrakontroller på Roblox är enkelt. Detta behöver du göra:

 1. Öppna Roblox-appen på ditt barns enhet. Kontrollera att det är inloggat på sitt konto.
 2. Klicka på ikonen med tre punkter i det nedre högra hörnet på skärmen.
 3. Klicka på menyn Security på Settings.
 4. Gå till fliken Account Restrictions (sv: kontobegränsningar).
 5. Klicka på skjutreglaget för att göra det grönt.

När du har konfigurerat föräldrakontroller behöver du lägga till en PIN-kod så att ingen annan än du kan ångra alla ändringar du har gjort i kontots sekretessinställningar.

Roblox hade en gång funktionen ”Safe Chat”, vilket hindrade unga användare från att skriva sina egna meddelanden. Istället var de tvungna att välja från ett förutbestämt urval av lämpliga meddelanden. Enligt Roblox Wiki har alternativet att aktivera säker chatt med chattkommandon sedan länge inaktiverats.

Robux är Roblox valuta i spelet. Användare måste betala riktiga pengar för att köpa Robux. Dina barn kan köpa spelförbättringar, kläder, accessoarer med mera med Robux.

Roblox erbjuder olika ”Robux-paket” du kan köpa: 40 Robux kostar 0,49 USD, medan 80 Robux kostar 0,99 USD. Du kan också abonnera på ett Roblox Premium-medlemskap för 4,99 USD per månad, vilket ger dig 450 Robux varje månad, så länge ditt abonnemang förblir aktiv.

Författare
International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.
Author
News & Tech Editor
Nica is a news and tech editor at VPNOverview. She has an educational background in journalism and has worked in content marketing across several industries, including finance and cybersecurity.