Så håller du dina barn säkra online – den ultimata guiden!

Come proteggere i tuoi figli online: la guida definitiva!

Sedan dess ganska ödmjuka början på 1970-talet har internet vuxit till att bli ett av världens största informationsarkiv och en viktig medlare av global kommunikation. 3,5 miljarder människor har tillgång till internet över hela världen, vilket innebär att 45 procent av världens befolkning regelbundet surfar på webben varje år.

Mobil internetuppkoppling har kraftigt ökat antalet människor som har regelbunden tillgång till internet, vilket hjälper internetpenetration att nå 89 procent i Nordamerika under 2017.

Medan internet är ett fantastiskt verktyg med många användningsområden – från utbildning till underhållning, har det också en mörk sida, särskilt för barn och unga vuxna.

Keylogg-hackareÖver 45 miljoner barn, mellan tio och sjutton år, använder internet regelbundet och ett av fem av dessa barn har blivit sexuellt ofredade. Omkring 60 procent av tonåringarna har fått någon form av kommunikation från en främling, och hälften av de barn som kontaktades svarade på dessa meddelanden. Cyberbrott är ett av de snabbast växande områdena av brottslig verksamhet, och cyberbrottslingar blir yngre och yngre.

Farorna med internet är inte bara begränsade till pedofiler och brottslingar. Lika enkelt som internet låter oss kommunicera med andra över hela världen kan det lika enkelt användas för att rikta in sig mot någon via meddelanden och sociala medier. Omkring 15 procent av barnen under 15 år har utsatts för någon form av nätmobbning.

Tack och lov finns det en rad alternativ för föräldrar att hålla sina barn säkra samtidigt som de kan utnyttja internet fullt ut.

I den här artikeln kommer vi att titta på vad de vanligaste internetbaserade hoten mot barn är och hur man bekämpar dem, enkla regler du kan använda för att öka ditt barns säkerhet online, hur du anpassar dessa regler till specifika åldersgrupper och vilka verktyg som finns tillgängliga som gör att du kan övervaka ditt barns onlineaktiviteter.


Vilka är farorna?

Det bästa sättet att skydda ditt barn mot de vanligaste farorna med internet är att veta vad du ska se upp för. Förvarnad är förberedd, tänker vi, så i det här avsnittet kommer vi att titta på några av de vanligare farorna ditt barn kan möta online.


Inaktivt innehåll

Internet är en plats fylld med allt slags innehåll, vilket är det som gör det till en så utmärkt resurs för barn som vill lära sig. Men den stora mängden innehåll på internet är exakt vad som gör det så svårt att förhindra barn från att komma åt saker de inte borde ha tillgång till.

Ett av fyra barn som regelbundet använder internet har utsatts för oönskad pornografi. Även den mest ofarliga Google-sökningen kan leda till webbplatser som främjar rasism, religiös radikalisering eller till och med uppmuntrar människor att begå våld eller självmord.


Sexuella förövare

Det är ett sorgligt faktum att ett av fem barn som har tillgång till internet har blivit sexuellt ofredade. Som samhälle är vi mer sammankopplade än vi någonsin har varit tidigare. Även om internetbaserade sociala medier är ett bra sätt att ansluta massor av människor, kan det också försätta barn i kontakt med förövare.

De flesta sociala medieplattformar, som Twitter och Facebook, screenas för olämpligt innehåll eller kommunikation riktad till barn. Men det enkla faktumet är att inte alla dåliga saker kan fångas upp. Till exempel använder många sexuella förövare Reddit, så det är viktigt att lära dig hur säkert det är för barn och unga tonåringar.

Obegränsade chattrum och meddelandeappar – exempelvis WhatsApp, är mycket svårare att reglera. Som vi nämnde tidigare har 60 procent av tonåringarna fått någon form av kontaktförsök från en främling. Drygt hälften av de kontaktade svarade på dessa meddelanden.


Nätmobbning

En undersökning från 2017 visade att cirka 15 procent av barn under 15 år har utsatts för någon form av nätmobbning. För att sätta det i sitt sammanhang påverkar fysisk mobbning cirka 20 procent av skolbarn i USA, vilket innebär att nätmobbning har vuxit till att bli ett lika stort problem som fysisk mobbning.

En av anledningarna till ökningen av cybermobbning är anonymiteten från internet. Den anonymiteten gör det möjligt för andra barn att säga och göra saker som de aldrig skulle överväga att göra ansikte mot ansikte. Cybermobbning kan också vara svår att upptäcka, eftersom barn och unga vuxna ofta är privata om sina sociala medieprofiler och innehållet i sina meddelandeappar.

Läs vår artikel om cybermobbning för att lära dig hur föräldrar kan stoppa och förhindra dessa situationer.


Cyberbrott

Cyberbrott är det snabbast växande kriminella verksamheten i USA och tyvärr är barn den snabbast växande offergruppen. Enkelt uttryckt är barn och unga vuxna mycket mer sårbara för att manipuleras till att ladda ner skadlig mjukvara eller eller lämna ut personuppgifter under phishingattacker.


Ett blankt förbud är en dålig idé

Med tanke på de faror som ett barn med obegränsad tillgång till internet potentiellt kan möta, kan det tyckas vara en bra idé att helt enkelt förhindra ditt barn från att komma åt internet alls. Detta är inte det bästa alternativet av flera skäl:

 • Internet finns överallt – att helt avkärma ditt barn från internet kan vara mycket svårt om inte omöjligt. 95 procent av skolorna i Nordamerika och Europa har tillgång till internet, och mobil internetpenetration ligger universellt på cirka 80-90 procent i de flesta utvecklade länder. Ett stort utbud av enheter, från spelkonsoler till smartwatches behöver internetanslutning för att fungera korrekt.

Att stänga av ditt barn från internet när det är en så stor del av det moderna samhället kan visa sig vara svårare än du tror, och även om du gör det så kanske det inte är så effektivt som du hoppas.

Flera studier har visat att bildning är den bästa metoden för att skydda barn online, medan ett totalförbud lämnar dem okunniga och därför sårbara för potentiella faror på nätet.

 • Internet har betydande fördelar. För även om det verkar bekvämt att begränsa dina barn från att använda internet överhuvudtaget, hindrar det barn från att dra nytta av de många fördelarna som erbjuds av internetåtkomst. Om inte annat är internet ett utmärkt bildningsverktyg, så att barn kan lära sig allt som finns att veta.

De grundläggande reglerna för internetsäkerhet

Om du letar efter ett sätt att låta ditt barn använda internet samtidigt som du håller dem säkra från dess vanliga faror, finns det steg du kan vidta.

Även om inte alla lösningar kommer att vara tillämpliga på allas situation, finns det några grundläggande regler du kan sätta på plats som förbättrar dina barns onlinesäkerhet utan att avsevärt begränsa deras tillgång till lämpligt innehåll.


Bilda dig själv

Det bästa sättet att avgöra om ditt barn deltar i eller utsätts för olämplig kommunikation eller olämpligt innehåll är att veta hur datorer fungerar och hur internet används ofta.

Oroa dig inte ifall det låter lite skrämmande – tekniken utvecklas ständigt och tack och lov finns det en mängd resurser som kan hjälpa dig att skaffa den information du behöver.


Undervisa ditt barn

En av de faktorer som ofta förbises när man överväger internetsäkerhet för barn är hur viktigt det är att involvera barn i det samtalet. Vi lever i en värld där allt yngre barn blir bättre och bättre på att använda internetanslutna enheter. Att undervisa dina barn om de potentiella riskerna med att använda dessa enheter och varför du har infört specifika begränsningar är en viktig del av att hålla dem säkra.

Det är svårt för vem helst – inte minst ett barn, att undvika faror de inte är medvetna om.


Förklara cyberbrottslighet

Naturligtvis beror detta till någon del på ditt barns ålder, men det skadar inte att förklara grunderna i cyberbrottslighet för barn. Desto mer de förstår de desto mindre sannolikt är det att de luras att lämna ut personlig information eller ladda ner farlig programvara till familjedatorn.


Håll dina datorer i ett gemensamt rum

Att placera datorn i ett delat rum och se till att skärmen är synlig är ett enkelt sätt att övervaka dina barns onlineaktiviteter och se till att de bara får tillgång till lämpligt innehåll.

Blotta närvaron av en vuxen i samma rum är vanligtvis tillräckligt för att hindra barn från att försöka komma åt något de inte borde utsättas för, och detta låter dig också övervaka deras onlinekommunikation.


Välj ett säkert lösenord

Detta kan låta enkelt, men faktum är att de flesta av oss inte ens bryr sig om att själva uppmärksamma de enkla reglerna för internetsäkerhet. Att ställa in ett säkert lösenord på alla dina internetanslutna enheter är innebär ingen större olägenhet för många av oss, men det kommer att hindra yngre barn från att komma åt enheter när du inte är i närheten.

Om det stora antalet berättelser om småbarn som spenderar stora summor pengar på spel eller i Google Play Store har lärt oss något, så är det att barn i alla åldrar är förvånansvärt skickliga på att använda teknik, vilket är något vi som föräldrar måste ta hänsyn till.


Ge dem en tidsgräns

Även om internet är en utmärkt källa till utbildning och underhållning så är det knappast hälsosamt att spendera alla timmar av dagen på det. Om du anger en tidsgräns för internetuppkoppling för dina barn så uppmanas de att gå ut och leka. Dessutom kan du förhindra att de kommer åt internet under stunder du inte kan övervaka dem.


Låt dem inte ladda upp och ladda ner foton av sig själva

Laptop nedladdningRovjägare på nätet begär ofta bilder på sina offer. De börjar med att fråga efter ”ofarliga” bilder, men när de börjar få barnets förtroende kommer de att börja pressa dem att skicka fler och mer olämpliga bilder.

Att be ditt barn söka din tillåtelse innan de skickar några bilder är en annan säkerhetsåtgärd som kan hjälpa till att skydda dem mot olämplig kommunikation.


Inskärp regeln om att ”inte prata med främlingar”

Det gamla talesättet ”prata inte med främlingar” är lika lämpligt för onlinekommunikation som det är i den verkliga världen. Medan sociala medier är ett utmärkt sätt för unga vuxna att kommunicera och få kontakt med människor bör yngre barn avskräckas från att prata med människor online utanför sin etablerade vänskapsgrupp.


Utveckla dina regler när dina barn växer

Barn förändras när de växer upp och blir mer mogna och ansvarsfulla. Begränsningar som var meningsfulla när de var små barn kan bli onödiga när de växer till unga vuxna.

Det bästa sättet att hålla barn säkra utan att hindra dem för mycket när de växer är att utveckla dina regler över tid. Nedan följer några föreslagna riktlinjer som kommer att hålla barn i olika åldersgrupper säkra medan de nyttjar internet.


Fem år och yngre

 • Sätt tidigt dina gränser för internetanvändning. Nu är den bästa tiden att vänja ditt barn vid tanken på begränsningar och tidsgränser för deras användning av internet.
 • Kommunicera dina regler för internetanvändning med andra personer och grupper som kommer att ta hand om ditt barn. Om mor- och farföräldrarna, skolan, klubbarna efter skolan och din barnvakt alla arbetar utifrån samma spelbok så blir det så mycket enklare att hålla ditt barn säkert medan det använder internet så mycket enklare.
 • Köp en enhet som är särskilt utformad för användning av barn som är fem år eller yngre. Dessa enheter kan vara anslutna till internet, men innehåller strikta kontroller av internetanvändning, programmerbara föräldrakontroller och är ofta mycket mer robusta än din genomsnittliga iPad.
 • Kolla med internet-leverantören för att se om de har inbyggda föräldrakontroller som du kan aktivera. De flesta större leverantörer erbjuder nu en rad föräldrakontroller, även om deras funktioner kan vara något.
 • Ett annat alternativ är att installera programvara för föräldrakontroll från tredje part. Dessa program är i allmänhet mer sofistikerade och erbjuder ett större utbud av kontroll över vad barn kan komma åt på nätet och när de kan komma åt det.
 • Om du använder inbyggda föräldrakontroller från din internetleverantör, var medveten om att dessa inte fungerar om ditt barn använder en enhet som är ansluten till gratis Wifi som ofta erbjuds på platser som stora kaffekedjor.
 • Ladda bara ner spel, appar och media som har fått en lämplig åldersklassificering och se till att testa eller visa det mediet innan du låter ditt barn använda det.

6 till 9 år

 • Till denna ålder kan du behöva ställa in föräldrakontroller på ett bredare utbud av enheter som ditt barn kommer att vara tillräckligt gammalt för att använda. Spelkonsoler, smarta TV-apparater och till och med vissa klockor kan komma åt internet och har inbyggda meddelandefunktioner.
 • Om du inte kan aktivera föräldrakontroller på en enhet som du är orolig för att ditt barn använder, se till att enheten är konfigurerad i ett offentligt rum, snarare än i barnets sovrum.
 • Discuss grundläggande internetsäkerhet med dina barn och komma överens om en lista över webbplatser är det ok för dem att besöka. Ange vilken information de inte ska ge ut online, till exempel namn, adress eller adressen till deras skola.
 • Arbeta med andra föräldrar för att fastställa rimliga riktlinjer för internetanvändning som kan tillämpas på ditt barn och deras vänskapsgrupp. Konsekventa regler om internetåtkomst är mer benägna att accepteras av barn, och du behöver inte oroa dig för att de ska stanna över med sina vänner.
 • Titta på enhetsspecifikationerna för alla enheter du köper åt ditt barn. Det bästa sättet att se till att ditt barn bara kommer åt internet på det sättet, och vid den tiden vill du att de ska vara medvetna om exakt vilka enheter de kan komma åt internet via.

10 till 12 år

 • Prata med ditt barn om riskerna med att använda sociala medier. Förklara vilken information som inte ska lämnas ut och att de under inga omständigheter någonsin ska skicka bilder på sig själva utan ditt tillstånd, ifall någon som begär dem.
 • Låt ditt barn veta att det bör rapportera misstänkt beteende eller olämplig kontakt till dig omedelbart. Om ditt barn anmäler olämplig kommunikation till dig så tveka inte att kontakta polisen.
 • Försäkra dig om att ditt barn vet att förvara saker som mobiltelefoner, surfplattor och smartwatches på en säker plats när de inte är hemma. Detta minimerar risken för förlust eller stöld.
 • Sociala medieplattformar som Facebook och YouTube har en minimiåldersgräns på 13 år. Åldersgränsen är där av en anledning, och du bör se till att dina barn observerar det. Vissa plattformar gör det möjligt för barn att säkert börja använda sociala medier, till exempel Facebook Messenger Kids.
 • I denna ålder är det rimligt att du har tillgång till alla dina barns inloggningsuppgifter och kan kontrollera deras onlineaktiviteter och vilka meddelanden de skickar och tar emot.

13 år och äldre

 • På grund av att ditt barn börjar övergå till att vara en ung vuxen är det rimligt att de har en viss grad av autonomi. I denna ålder bör du arbeta med ditt barn för att själva klara sin online-säkerhet. Inkludera dem i konversationen och ge dem den information de behöver för att hålla sig säkra.
 • Håll dig uppdaterad kring detaljerna hos nyare internetanslutna enheter, sociala medieplattformar och mobilappar. Ju mer du vet, desto bättre utgångsläge har du för att säkerställa ditt barns säkerhet.
 • När ditt barn når puberteten så låt så veta att det är OK för det att undersöka ämnen som hälsa, välbefinnande, kroppsbild och sexualitet. Undersök dina föräldrakontroller för att se till att de återspeglar ditt barns växande mognad och den information det behöver skaffa sig tillgång. Kom ihåg att diskutera dessa ämnen med ditt barn för att se till att det inte får enfalsk eller vilseledande information online.
 • Diskutera de inneboende farorna med sexmeddelanden och skickandet av egna nakenbilder till andra.
 • Eftersom ditt barn har nu laglig tillgång till webbplatser för sociala medier som Facebook och YouTube så diskutera begreppet nätmobbning med det. Lyft också fram att kommunikation via internet inte är någon verklig garanti för säkerhet eller anonymitet.
 • Diskutera grunderna i cyberbrott med ditt barn. Ge det den information som det behöver för att identifiera och undvika phishing-bedrägerier, utlämnande av personuppgifter via sociala medier och nedladdande av misstänkt mjukvara.
 • Var medveten om de juridiska och personliga konsekvenserna av upphovsrättsstöld och plagiering och se till att ditt barn också är medvetet om dem.

Hur man använder föräldrakontrollprogramvara

En av de saker vi har nämnt i den här artikeln är användningen av föräldrakontrollprogramvara, antingen som inbyggd i operativsystem, via internetleverantörer eller via tredjepartsprogram.

Att använda föräldrakontrollprogramvara kan göra livet mycket enklare när det gäller att hålla dina barn säkra på nätet och begränsa deras tillgång till de skummare delarna av internet. Rätt program kan sköta mycket av grovgörat åt dig, filtrera vad ditt barn kan komma åt, begränsa de tider de kan använda internet och låta dig övervaka deras kommunikation och sociala medieprofiler.

Att välja vilken föräldrakontrollprogramvara som ska användas kan vara mer utmanande. För att göra saker så enkla som möjligt visar vi hur du aktiverar föräldrakontrollerna som tillhandahålls av din internetleverantör eller följer med ditt operativsystem. Vi bryter också ner fördelarna och funktionerna med att använda föräldrakontrollprogramvara.


Inbyggda internet-kontroller

Majoriteten av de stora isp-leverantörerna erbjuder nu en föräldrakontrollfunktion. Dessa alternativ tenderar att vara ganska simpla, som hjälp av nyckelordsfiltrering för att hindra användare från att komma åt svartlistade webbplatser med olämpligt innehåll, till exempel våld eller pornografi.

Det bästa sättet att aktivera internetleverantörens innehållsfiltrering är att kontakta denne direkt för att diskutera detaljerna kring den tjänst de erbjuder och dina behov.

Det bör noteras att nyckelordsfiltrering och DNS-filtrering ofta kan kringgås genom användning av proxywebbplatser eller till och med användning av en annan webbläsare. Även om detta kan låta komplicerat bör du alltid anta att dina barn är tekniskt kunnigt nog att göra detta.

Dessutom filtrerar internetleverantörens innehållsfilter inte innehåll som används från mobila enheter om inte internetleverantören också tillhandahåller din mobila bredbandstjänst.


Inbyggda operativsystemskontroller

Enskilda operativsystem, till exempel Android, Microsoft Windows och iOS/macOS, har inbyggda föräldrakontroller som i allmänhet är mer komplexa och effektiva än de som erbjuds av internetleverantör. De har också fördelen av att vara gratis! Om du inte har aktiverat dina föräldrakontroller ännu så ges här är en kort vägledning i detta på de fyra mest populära operativsystemen.


Android

 • Android-mobiltelefonFör att aktivera föräldrakontroller på en Android-enhet så gå in på din Android-enhets Inställningar och bläddra sedan ner till alternativet ”Användare”.
 • Därifrån behöver du lägga till en ny användare och trycka på alternativet ”Begränsad” när du får frågan om det. Därigenom befordras du till att ställa in en PIN-kod, ett lösenord eller ett mönster för att komma åt enheten.
 • På grund av att den begränsade användaren har skapats kan du antingen bevilja eller stänga av åtkomst till alla appar och platstjänster som din Android-enhet erbjuder. Ditt barn kommer att kunna komma åt enheten utan lösenord, men bara på dess begränsade konto.

Windows 10

 • För att komma åt inställningarna för föräldrakontroll i Windows 10 så skriv ”Familjealternativ” i sökfältet under startmenyn.
 • Från Familjealternativsidan kommer du att kunna tidsbegränsa både internet och datoranvändning. Du kan också blockera olämpligt innehåll, svartlista webbplatser och till och med sätta in pengar på sitt Microsoft-konto så att ditt barn kan köpa åldersanpassade spel och media utan att behöva dina betalningsuppgifter.
 • Innehållsfiltrerings- och SafeSearch-alternativ fungerar bara om ditt barn använder Microsoft webbläsare Edge.
 • Du måste konfigurera ett Microsoft-konto för att ditt barn ska kunna dra full nytta av Windows Familjenalternativ. Detta ger fördelarna av att kunna övervaka ditt barns internetaktiviteter och till och med få regelbundna uppdateringar om dessa aktiviteter från Microsoft.
 • En av de betydande fördelarna med att använda Windows Familjealternativ är att det sträcker sig till andra Microsoft-enheter, som exempelvis Windows-telefoner och Xbox-sortimentet bland spelkonsoler.

macOS

 • För att aktivera Föräldrakontroll på en Mac behöver du först ta dig till fliken ”Systeminställningar” genom att klicka på Apple-logotypen längst upp till vänster på skrivbordet.
 • Du ser då alternativet ”Föräldrakontroll” markerat, och när du har klickat på det alternativet kommer du att få ett meddelande som säger: ”Det finns inga användarkonton att hantera.”
 • Följ uppmaningarna för att lägga till en ny hanterad användare.
 • Efter att den nya användaren för ditt barn har lagts till kan du kontrollera deras åtkomst till vissa appar, vilka Apple-butiker de kan använda, ställa in tidsgränser för deras användning av din Mac och till och med stänga av åtkomsten till funktioner som mikrofonen eller den inbyggda webbkameran.
 • Du kan också ställa in kontroller för att filtrera vilka webbplatser ditt barn har tillgång till, även om detta innehållsfilter bara fungerar om internet nås via Safari-webbläsaren.

iOS

 • För att ställa in föräldrakontroller på en iOS-enhet – till exempel en iPhone så gå till fliken ”Inställningar” och tryck sedan på ”Skärmtid”.
 • Klicka på ”Fortsätt” och välj sedan alternativet märkt ”Det här är mitt barns iPhone.”
 • Du kommer då att uppmanas att ange en ”Föräldrakod” om det här är ditt barns telefon eller en ”Skärmtidskod” om det här är din enhet och du tillåter ditt barn att använda den.
 • När väl ”Skärmtid” har ställts in kan du förhindra köp på iTunes och App Store, begränsa åtkomsten till inbyggda appar och funktioner, filtrera explicit innehåll genom att använda innehållsklassificeringar, filtrera webbplatsinnehåll, begränsa Siris webbsökning och begränsa åtkomsten till Game Center.

Tredjeparts-programvara för föräldrakontroll

Även om de inbyggda föräldrakontroller som erbjuds av internetleverantörer och specifika operativsystem har fördelarna av att vara gratis och ganska enkla att inrätta så för de med vissa nackdelar.

Innehållsfiltrering tenderar att vara relativt grundläggande och är inte universell. De flesta inbyggda föräldrakontrollprogram har begränsningar som bara fungerar i de webbläsare som kommer med operativsystemet, till exempel Edge eller Safari.

Medan vissa föräldrakontrollalternativ sträcker sig över en rad enheter har de flesta moderna hushåll en mängd olika enheter som fungerar på olika operativsystem. Detta innebär att du måste använda en rad olika föräldrakontrollalternativ, vilket kan bli förvirrande och potentiellt lämna luckor i dina begränsningar.

En lösning på dessa problem är användningen av programvara från tredje part. Det finns ett stort utbud av föräldrakontrollprogram att välja mellan.

För att hjälpa dig i ditt val och ge dig en uppfattning om vad du bör leta efter har du här några av de viktigare funktionerna man vill ha i ett föräldrakontrollprogramvara.


Stödjer en rad enheter

En av de betydande fördelarna med att använda en tredjepartslösning är att många av dem erbjuder appar som kan installeras på en lång räcka av enheter. Detta innebär att du kan använda en enda uppsättning begränsningar på alla familjens enheter utan att använda en rad olika föräldrakontrollsystem.


Innehållsfiltrering

Eftersom de inte är länkade till ett visst operativsystem har föräldrakontrollprogram från tredje part möjlighet att filtrera internetsökningar, webbsidor och innehåll i en rad olika webbläsare. Många av dem inkluderar också säker HTTPS-filtrering, vilket gör surfning säkrare.

Programvara för föräldrakontroll kan också användas för att förhindra nedladdning av misstänkta program eller specifika appar. Detta är idealiskt för att undvika skadlig programvara och förhindra ett barn från att komma åt meddelanden och sociala medieappar.


Tidsbegränsningar

De flesta föräldrakontrollappar låter dig ange en daglig eller veckovis tidsgräns för både internet- och datoranvändning. Viss programvara kan också att blockera åtkomst till vissa appar vid vissa tidpunkter, vilket är bra för att se till att ditt barn gör sina läxor eller sover snarare än att spela Candy Crush.


Meddelanden och övervakning av sociala medier

Även om det här alternativet blir mindre användbart när ditt barn blir äldre och förtjänar lite integritet är ett meddelande- och övervakningsalternativ för sociala medier bra för att hålla koll på yngre barn som just börjar med sociala medier och för att förhindra nätmobbning och olämplig kontakt.


Fjärrhantering av meddelanden och åtkomst

Du kommer inte alltid att finnas till hands om ditt barn behöver ett tillägg till sin tidsgräns för att få en gjord en vikig uppgift eller om det behöver tillgång till en meddelandetjänst när det är hemifrån.

Med alternativ för fjärrhantering meddelanden och åtkomst kan du på din telefon styra den begränsning som föräldrakontrollprogrammet medför. Detta gör att du kan svara på förfrågningar om utökad åtkomst eller ge tillgång till funktioner som platsspårning i händelse av en nödsituation.


Circle with Disney

Oroa dig inte ifall idén att installera en app på varje enhet som din familj äger inte tilltalar dig men du fortfarande vill ha mer skydd än de inbyggda föräldrakontrollerna som erbjuds av din internet-leverantör eller operativsystemet kan ge. Det finns ett tredje alternativ.

Circle with Disney är en enhet som befinner sig mellan ditt hems WiFi-router och alla enheter som är anslutna till den. Intressant nog använder Circle with Disney ARP-förfalskning på ett sätt som mycket liknar vad du kan förvänta dig av en hackerattack av typen ”man in the middle” men använder den tekniken för att förbättra din familjs säkerhet.

Genom placeringen mellan alla familjens enheter och din router kan Circle with Disney selektivt filtrera trafik för att stoppa åtkomsten till innehåll, webbplatser och enskilda appar.

Föräldrar kan använda Circle-appen för att gruppera enheter under specifika familjemedlemmar. På så sätt kan du ställa in tidsgränser för en rad olika enheter. Om ditt barn bara får tillgång till internet i fyra timmar per dag så spåras de fyra timmarna via dess telefon, surfplatta, bärbara dator eller spelkonsol.

Förutom att du kan låta dig upprätta tidsgränser gör appen att du selektivt kan neka specifika enheter åtkomst till internet. Du kan också styra hur mycket tid vissa appar är anslutna till internet. Detta är idealiskt för att begränsa ditt barns tillgång till sociala medier eller spel eller till och med stänga av anslutningen till internet för alla enheter.

Även om Circle with Disney inte erbjuder mycket mer än andra föräldrakontrollprogram så har det fördelen av att bunta ihop allt. Om konceptet med att använda en rad inställningar i en mängd olika appar på olika enheter är din idé om teknik-helvete så kan Circle with Disney vara något för dig. Den är ett användarvänligt och enkelt alternativ som även den tekniskt mest tveksamma föräldern kan använda den för att säkerställa sitt barns onlinesäkerhet.


Avslutande tankar

Internet är en fantastisk resurs och har blivit så inrotad i vårt samhälle att det är nästan omöjligt att inte använda det. Den har dock sina risker. Förutom dess kolossala förråd av nästan all mänsklig kunskap och roliga kattvideor är internet också jaktmark för rovjägare, brottslingar, nätbmobbare och innehåll som ingen i sitt sinnes fulla bruk skulle vilja utsätta ett barn för.

Även om det kan tyckas vara rätt sak att göra, är det huvudsak kontraproduktivt att helt blockera ditt barn från att nå internet. Den bästa lösningen för att hålla ditt barn säkert online är en kombination av kommunikation, utbildning och rimliga begränsningar.

Det är inget fel med att hindra ditt barn från att komma åt innehåll som det inte är moget nog att kunna hantera. Men när ditt barn växer och mognar måste dina regler om internetanvändning utvecklas med det. Det som fungerar för en femåring kommer bara att orsaka friktion med en tonåring.

Tack och lov är du inte ensam. Det finns ett stort antal resurser där ute för att hjälpa dig att bilda dig om de faror som kan uppstå på internet och hur man bekämpar dem. Bildning, för både dig själv och ditt barn, är en av de mest kritiska faktorerna för att hålla dig själv och det säkert medan det är online. Du kan inte undvika faror du inte är medveten om.

Det finns också en rad tekniska lösningar för att hjälpa till att hålla din familj digitalt säker, från de som är inbyggda i din iPhone till smarta små prylar som tillhandahålls av Disney. Med hjälp av det stora utbudet av föräldrakontroller som är tillgängliga för dig kan du ställa in tids- och användningsgränser, filtrera vad ditt barn kan komma åt på webben, övervaka dess kommunikation och till och med stänga av det från internet helt och hållet.

Så användbara som dessa föräldrakontrollalternativ är, är det bästa sättet att hålla ditt barn säkert under dess onlineaktiviteter att göra det medvetet om faran och att hålla en öppen kommunikationslinje med det.

Att involvera det i konversationen om internetsäkerhet innebär att ni båda kommer att arbeta mot samma mål. Det vet att det kan komma till dig med frågor och kommer att kunna prata med dig om allt det har stött på som har upprört det. Detta gör att du kan spela en mer aktiv hand i dess säkerhet.

Läs mer om hur du skyddar dina barn online med följande artiklar:

International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.