Avblockera YouTube-videor med VPN

Youtube Blocked Featured Image

Vi känner alla till YouTube som webbplatsen för videodelning, med ett outsinligt förråd av nya videor. Du kan hitta ett enormt utbud av videor som handlar om alla tänkbara olika saker. Ibland kan du dock stöta på restriktioner, som hindrar dig från att titta på någon viss video. Läs här varför en del videor är blockerade och hur du kan komma förbi dessa geografiska begränsningar med en VPN.

video not available youtube

Varför är vissa YouTube-videor blockerade?

När du får ett felmeddelande på YouTube är det sannolikt på grund av något av följande skäl. För att citera webbplatsen, så kan en video inte vara tillgänglig för dig eftersom “innehavaren av rättigheterna till videon har valt att göra innehållet tillgängligt bara i vissa länder (vanligen på grund av licensrättigheter)” eller “YouTube kan blockera visst innehåll för att följa lokala lagar.” Dessa är de två huvudsakliga orsakerna. Det finns dock även länder som begränsar åtkomsten till webbplatsen i sin helhet. I det sistnämnda fallet blockerar de inte specifika videor, utan de blockerar hela webbplatsen.

Blockerad av uppladdaren

YouTube är en webbplats där alla kan skapa innehåll. När du laddar upp en video på din YouTube kanal, så kan du bestämma i vilka länder folk kan titta på dina videor. Dessutom kan du välja att blockera åtkomsten till din video i ett bestämt land.

Medan de flesta YouTubers ger alla tillgång till deras videor, finns det vissa företag som använder restriktioner. Större företag i musik- eller filmindustrin blockerar ibland innehåll på grund av releasedatum eller distributionsrättigheter. Ifall de inte har rättigheterna att visa en video i ett visst land, så kommer de att blockera tittare från det landet.

Blockerad av YouTube

YouTube måste följa lagarna i varje enskilt land där det är tillgängligt. Eftersom lagarna varierar från land till land, måste YouTube anpassa sig. Detta innebär att YouTube blockerar innehåll i vissa länder. De flesta restriktioner har att göra med lagar om copyright och upphovsrätt. Det mest kända exemplet på en konflikt som YouTube har haft kring copyright var med GEMA (Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte). Detta tyska företag, som representerar musiker och kompositörer, införde en geografisk blockering för ett stort antal videor år 2009. De krävde att musiker ska få betalt för användningen av deras sånger på YouTube. Efter en lång kamp, nådde YouTube och GEMA en överenskommelse år 2016. Det är dock inte känt hur länge denna fred kommer att bestå.

Du kan bara komma förbi denna typ av blockering om videorna är tillgängliga i minst ett land. Dessutom måste din leverantör ha tillgång till minst en server i ett land där videon inte är blockerad.

Regeringar begränsar användandet av själva YouTube

Ibland begränsar regeringar åtkomsten till YouTube. I dessa fall har det mer att göra med webbplatsen generellt än innehållet specifikt. I länder som Kina och Nordkorea blockeras YouTube eftersom det anses sprida illegala meddelanden. YouTube ses som ett hot mot regimen, eftersom alla kan sprida sina egna tankar och uppfattningar på webbplatsen. De flesta totalitära regimer tillåter inte meddelanden som motsäger deras sanningar. Du kan läsa mer om dessa typer av restriktioner i vår artikel om censur online.

LANDANLEDNING FÖR BLOCKERING AV YOUTUBE
KinaOkänd
EritreaMöjligen p.g.a. hänsyn till kapacitet
NordkoreaFörbjudet enligt lag
Pakistan‘Anti-islamitiskt’ innehåll
Södra Sudan‘Anti-islamitiskt’ innehåll
TadzjikistanEn video där presidenten sjunger falskt
TurkmenistanAv säkerhetsskäl
UzbekistanOkänd

Åtkomst till blockerade YouTube-videor med en VPN

VPN-connection-internet

En VPN kan hjälpa dig ta bort blockeringen av alla videor, oavsett anledningen bakom restriktionerna. En VPN krypterar all din trafik på internet. Dessutom döljer den din IP-adress. När du använder en VPN så får din dator IP-adressen till den VPN-server som den är ansluten till. Webbplatser och andra kommer att se den IP-adressen. Det kommer att verka som om du är ansluten till internet på den plats där servern befinner sig, som du är ansluten till. På detta sätt kan du låtsas vara någonstans du inte är!

De flesta VPN-leverantörer erbjuder servrar i många olika länder. Ifall innehåll blockeras av ägaren eller YouTube, så kan du ansluta via ett land där videon är tillgänglig. Om du inte kan få åtkomst till YouTube eftersom din regering har blockerat den webbplatsen i sin helhet, så behöver du ansluta till en server i ett land där så inte är fallet. Det finns många VPN-leverantörer. Vi har räknat upp nedan de två leverantörer som fungerar bäst om du vill titta på YouTube-videor med en VPN. Om du planerar att använda en VPN för olika ändamål, så kan du se på vår lista över de bästa allround-VPN-leverantörerna.

1. ExpressVPN

ExpressVPN har över 3000 servrar i över 90 olika länder. Med detta urval av servrar så kommer du alltid att finna en väg runt alla restriktioner för YouTube. ExpressVPN:s servrar erbjuder snabba och stabila anslutningar, så du kan enkelt strömma videor. Dessutom är deras applikationer användarvänliga och de har en mycket bra kundsupport.

ExpressVPN återfinns i den högre ändan av prisskalan, men du får mycket för dina pengar. Med ExpressVPN kan du säkert och anonymt surfa på internet oberoende av restriktioner.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

2. Surfshark

Surfshark har över 500 servrar i mer än 50 länder över hela världen. Detta är tillräckligt för att alltid kunna hitta en server som tillåter dig att komma runt restriktionerna på YouTube. Surfshark erbjuder extremt snabba anslutningar, som tillåter dig att enkelt strömma YouTube-videor. Du kan använda deras tjänst på ett obegränsat antal enheter samtidigt. Slutligen, tillåter deras säkerhetsprotokoll dig att titta på YouTubes videor anonymt och problemfritt. Läs mer om denna supersnabba tjänst i vårt utförliga Surfshark-test.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Hur man kan se var en YouTube-video är blockerad

Så, hur kan du veta vilken server du behöver ansluta till, för att kunna titta på den video du önskar? Nå, det finns flera webbplatser som kan hjälpa dig att lista ut det. Ett exempel är Unblockvideos, där du kan skriva in url:en till videon du skulle vilja se och sedan får du reda på allt som du behöver veta. Webbplatsen visar dig en utförlig världskarta, som visar dig var videon du önskar se är blockerad. Kartan nedan exemplifierar genom att visa i vilka länder videon till Adele’s Skyfall är blockerad:

YouTube Restriction

När du har listat ut var videon du önskar se inte är blockerad, så ansluter du till en server i det landet och laddar om YouTube-sidan.

Så enkelt är det! Nu finns det inte längre några restriktioner för dig.

Att anonymt titta på YouTube-videor

Med den ovannämnda valmöjligheten genom en VPN så kan du titta på videor på YouTube anonymt. Kom dock ihåg att logga ut och använda privat läge i din webbläsare. I annat fall kommer YouTube att minnas dina sökningar och visa videor länkade till de videor du tidigare har sett på, när du nästa gång besöker webbplatsen. YouTube har denna service för att hjälpa dig att hitta videor som du tycker om. Om du dock verkligen vill vara anonym gör detta det en smula svårare.

Avslutande tankar

Det finns tre möjliga anledningar till varför du kan finna att det inte är möjligt att titta på en video på YouTube. I det första fallet, kan det vara så att användaren som laddade upp videon har satt upp begränsningar för i vilka länder som man kan se videon. I det andra fallet, kan YouTube blockera videor i vissa länder, ifall innehållet inte är i enlighet med lagarna i landet ifråga. I det tredje fallet, kan det vara så att din regering blockerar användandet av hela YouTubes webbplats.

Du kan komma runt all dessa typer av restriktioner med hjälp av en VPN. Genom att ansluta till en VPN-server i ett annat land kan du titta på de YouTube-videor du önskar. Om ditt syfte är att titta på YouTube-videor anonymt är en VPN inte tillräckligt. Du måste komma ihåg att logga ut ifrån ditt YouTube-konto och använda det privata läget i din webbläsare.

Tech journalist
Tove har arbetat för VPNoverview sedan 2017 som journalist skrivande om cybersäkerhet och utvecklingen i integritetsfrågor. Sedan 2019 är hon VPNoverview.com's nyhetskoordinator inom cybersäkerhet.