Facebook-restriktioner utomlands: hur kringgå dem?

Restrizioni Facebook: come aggirarle
Klicka här för en sammanfattning av artikeln
Facebookrestriktioner utomlands: en kort sammanfattning

Många länder blockerar eller filtrerar åtkomst till Facebook av både politiska och religiösa skäl. Vilket är det bästa sättet att komma runt dessa begränsningar under din semester eller vistelse utomlands? Det bästa sättet att ansluta till Facebook i ett begränsat land är att använda en VPN-tjänst. VPN är lätta att installera och enkla att använda. Följ stegen nedan:

  1. Abonnera på en bra VPN och skapa ett konto
  2. Ladda ned programvaran för denna VPN till enheten.
  3. Logga in på VPN-programvaran.
  4. Välj en VPN-server i ett land där Facebook inte är blockerat.
  5. Du kan nu använda Facebook. Förutom Facebook kan du även få tillgång till andra tjänster som kan blockeras av landet du är i, till exempel Skype.

Vill du börja använda en VPN för att övervinna Facebook-restriktioner? Vi rekommenderar NordVPN. Denna VPN har en hel del alternativ, erbjuder säker och snabb service och har ett stort antal servrar över hela världen.

För mer information om varför Facebook är blockerat och tips om hur man kringgår Facebook-blockering – läs hela artikeln nedan.

Facebook är en av de mest populära och allstädes närvarande sociala medieplattformen i modern historia. Webbplatsen har över en miljard användare från hela världen.

Trots sin överväldigande popularitet finns det fortfarande länder som betydligt begränsat eller direkt förbjudit användningen av Facebook. I extrema fall har totalitära regeringar, som de som finns i Nordkorea eller Iran, av politiska skäl inkluderat Facebook i deras generella förbud mot sociala medier.

Mer överraskande är att även några mer liberala länder och regeringar också begränsar eller filtrerar trafik till Facebook. Även om du kan förvänta dig sådana begränsningar på Kuba eller i Kina så har även regeringarna i länder som Bangladesh, Indien och Vietnam förbjudit Facebook vid ett eller flera tillfällen.

Den ideella organisationen Reportrar utan gränser har även inkluderat länder som Storbritannien, USA och Tyskland på sin lista över ”Internets fiender”. Detta efter att dessa har infört lagstiftning som gör det möjligt för dem att filtrera internet och sociala mediers innehåll för ”nationell säkerhet”.

Så om du upptäcker att din tillgång till Facebook blockeras, eller om du är orolig för att ditt innehåll filtreras eller övervakas, hur kan du då kringgå dessa begränsningar?

I den här artikeln kommer vi att titta på hur och varför Facebook är begränsat, vilka länder som begränsar det och hur du kan använda teknik som virtuella privata nätverk (VPN) och proxysidor för att övervinna de begränsningarna.

Varför begränsar länder Facebook?

FacebookblockeringLiksom många webbplatser är sociala medier såsom Facebook ofta förbjudna eftersom de fungerar som forum för sociala, religiösa eller politiska tankar som vissa regeringar inte vill att deras medborgare ska ha tillgång till. Att begränsa tillgången till Facebook är i allmänhet, men inte alltid, en del av en mer betydande insats för att begränsa tillgången till internet.

I länder som Iran och Pakistan kan förbud på Facebook vara religiöst motiverade. Ett utmärkt exempel på detta är när den pakistanska regeringen blockerade tillgången till Facebook under 2010 som svar på en global online-tävling som en Facebook-sida var värd för och som handlade om att lämna in teckningar på profeten Muhammed. Enligt vissa islamiska lagar är varje skildring av profeten Muhammed strängt förbjuden.

I länder som Turkiet och Kina införs restriktioner på sociala medier för att förhindra att deras medborgare får tillgång till politiska idéer som anses farliga för staten. Bevis för detta kan ses i Turkiets ökande begränsning av yttrandefriheten, i nyhetsmedier och på sociala medier efter den misslyckade kuppen 2016.

Hur är Facebook förbjudet eller begränsat?

Generella Facebookrestriktioner förekommer i länder där regeringen utövar ett stort mått av kontroll över de företag som fungerar som internet-leverantörer (ISPs). När lagstiftningen har antagits som gör det möjligt för regeringen att svartlista vissa webbplatser, är dessa internetleverantörer vanligtvis skyldiga att blockera sina kunder från att komma åt förbjudet innehåll.

Regeringarna i länder som Turkiet och UEA utövar strikt kontroll över sina internetleverantörer. De kräver att de registrerar sig hos regeringen. Dessa företag behöver ett ”certifikat för aktivitet” för att göra affärer. Som en del av denna registrering måste de följa regeringens censurverksamhet eller möta hårda straff.

Det finns ett antal sätt på vilka en internetleverantör kan blockera trafik till en viss webbplats. En av de vanligaste metoderna att blockera domäner på DNS-nivå. Enskilda regeringar, som de i Turkiet och Iran, använder mer sofistikerad teknik som paketfiltrering för att aktivt hindra användare från att få tillgång till förbjudet innehåll.

Vilka länder begränsar Facebook?

Alla de länder som anges nedan har begränsat tillgången till Facebook vid ett eller annat tillfälle. I de mer begränsande staterna, som Nordkorea och Iran, är tillgång till Facebook helt förbjudet. I andra, såsom Turkiet och Kuba, är webbplatser för sociala medier inte officiellt svartlistade, även om nationella internetleverantörer använder anslutningsstrypning för att göra webbplatserna mycket svårt att komma åt.

Nordkorea

Föga förvånande för ett av de mest hemlighetsfulla och begränsande länderna i världen har majoriteten av nordkoreanerna inte tillgång till internet. Istället driver den totalitära staten ett kraftigt begränsat intranät, känt som Kwangmyong. Ett 3G-nätverk är tillgänglig för utländska besökare. Men dess användare är starkt övervakade och är förhindrade att komma åt de allra flesta webbplatserna, inklusive Facebook.

Iran

Iran förbjöd initialt Facebook efter det omstridda valet 2009 som svar på farhågor om att både oppositionsrörelser och radikala grupper använde plattformen för att planera aktioner och utbyta meddelanden. Precis som Nordkorea är tillgången till sociala medier i Iran starkt begränsad. Ett stort antal webbplatser svartlistas av den iranska regeringen.

Kina

Det statligt sponsrade censur- och övervakningsprogrammet, som i dagligt tal kallas ”Kinas stora brandvägg”, har blockerat tillgången till Facebook sedan 2009. Denna första begränsning sattes in efter upploppen i Ürümqi 2009. Regeringen antog att Xinjiang-aktivisterna använde Facebook för att kommunicera och planera upploppen.

I ett försök att blidka potentiella utländska investerare, är tillgång till Facebook möjligt om du befinner dig inom Shanghais 30 kvadratkilometer stora frihandelszon.

Kuba

Enligt kubansk lag är det bara politiker, journalister och utvalda läkarstudenter som tillåts få tillgång till internet från sina hem. Alla andra som vill ansluta tvingas använda certifierade internetkaféer. De begärda 6-10 dollarna per timmes tillgång till internet kanske inte verkar så mycket i vissa delar av världen. Detta är dock ett land där den genomsnittliga lönen ligger på runt 20 dollar per månad, något som gör tillgången till internet oöverkomligt dyr.

Dessutom har det rapporterats att de statligt ägda internetleverantörerna rutinmässigt använder hastighetsbegränsning på anslutningarna för att begränsa åtkomsten till sociala medier, så att sidor tar flera minuter att ladda.

Bangladesh

År 2010 blockerade bangladeshiska regeringen tillgången till Facebook. Detta efter att satiriska karikatyrer av regeringstjänstemän och profeten Muhammed förekom på en Facebook-sida. Förbudet har sedan hävts, men Awami-League-ledda regeringen fortsätter att övervaka tillgången till sociala medier. De riktar sig till användare som lägger upp ”uppviglande eller hädiskt innehåll”.

Egypten

Egypten blockerade ursprungligen tillgången till en rad sociala medier under försöket att störta Egyptens president Hosni Mubarak. Sedan dess har det inte genomförts någon officiell svartlistning. Men regeringen använder regelbundet anslutningsbegränsning för att strypa tillgången till sociala medier. Dessutom övervakar de internetanvändning och kommunikation hos Egyptens befolkning, utifrån ”nationell säkerhet.”

Tadzjikistan

Sedan november 2012 har Tadzjikistan blockerat tillgången till Facebook. Denna begränsning har införts som svar på att negativa kommentarer om president Emomalii Rahmon och andra regeringstjänstemän postats på nätet.

Indien

Som respons på påståenden om att sociala medier användes av anti-nationella och antisociala element som backades upp av pakistanska armén och pakistanska underrättelseorgan införde Indien ett sex månaders förbud mot Facebook, Twitter och andra sociala nätverk i Kashmirdalen 2016.

Det har förekommit flera andra fall där Facebook blockerats i Indien, inklusive ett tre dagars förbud mot Facebook och en rad andra sociala webbplatser, under upploppen i Punjab, Haryana, och Chandigarh vilka föranleddes av gripandet av Baba Ram Rahim Sing.

Pakistan

Pakistan förbjöd Facebook av samma skäl som Bangladesh, dvs. pga. den Facebook-sida som främjade en global online-tävling för att producera ritningar av profeten Muhammed.

Tillgången har sedan dess återställts, men den pakistanska regeringen fortsätter att blockera enskilda Facebook-sidor för att filtrera bort religiöst och politiskt innehåll som den anser vara skadligt för sina medborgare.

Vietnam

I maj 2016 blockerade den vietnamesiska regeringen officiellt tillgång till Facebook i två veckor för att begränsa kommunikationen mellan grupper av protesterande studenter. Även om inga fler officiella förbud har utfärdats så har internetnedstängnings-observatören Netblocks noterat flera fall där Facebook inte varit tillgängligt i Vietnam under tider av civila och politiska oroligheter.

Hur kan du kringgå Facebook-restriktioner?

Det finns ett antal sätt med vilka du kan kringgå åtkomstrestriktioner för Facebook, från att helt enkelt ändra dina DNS-inställningar till att använda Tor-webbläsaren. Men den absolut mest effektiva metoden är att använda en VPN-tjänst. Nedan kan du ta reda på hur dessa metoder kan hjälpa dig att kringgå restriktioner.

VPN

VPN-koppling-internetVPN representerar det absolut bästa alternativet för åtkomst till Facebook var du än befinner dig i världen. En VPN, eller Virtual Private Network, skapar en krypterad anslutning mellan din dator och en rad servrar runt om i världen. Detta döljer både dina onlineaktiviteter och hindrar internetleverantörer från att blockera din åtkomst till webbplatser eller innehåll.

Att använda VPN har också andra fördelar. Den krypterade karaktären av datorns kommunikation med VPN-servern hjälper dig att skydda dig mot cyberbrott medan din förmåga att dirigera trafik genom servrar i en rad länder gör att du kan övervinna geoblockering och titta på alla dina favoriter bland sportevenemang.

Vilka VPN är bäst för åtkomst till Facebook?

Om du vill börja använda en VPN för att få tillgång till Facebook så måste du se till att du väljer rätt VPN-leverantör. Du behöver en VPN som är pålitlig och har alla funktioner du behöver för att skydda dina data från en snokande regering. Nedan kan du hitta några av våra rekommendationer.

NordVPN

NordVPN är en pålitlig VPN-leverantör till ett konkurrenskraftigt pris. De är kända för sin snabba och säkra service, de har ett stort antal servrar över hela världen och de erbjuder en rad alternativ för att dirigera din trafik. NordVPN tar sina kunders integritet och säkerhet på största allvar.
Med NordVPN kan du komma åt allt innehåll du vill. Du behöver inte oroa dig för att någon övervakar dig. Om du inte är helt nöjd med deras service så erbjuder NordVPN en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

ExpressVPN

ExpressVPN är en snabb, lättanvänd VPN med massor av användbara alternativ och funktioner. Om du letar efter kvalitet så rekommenderar vi ExpressVPN.
ExpressVPN är en av de snabbaste VPN-leverantörerna på marknaden och kommer att få dig ansluten till Facebook på nolltid. Du kan välja bland mer än 3000 snabba servrar.
Om du inte är 100 % nöjd så erbjuder även de en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

Surfshark

Om du vill ha en premium-VPN till ett mycket lågt pris så är Surfshark rätta vägen. Med sina låga priser, starka säkerhetsalternativ och användarvänliga programvara är denna VPN ett billigt men ändå bra alternativ till andra premium-VPN. De erbjuder utmärkta anslutningshastigheter till sitt breda utbud av globala servrar.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Ändra dina DNS-serverinställningar

En annan metod för att begränsa åtkomsten till Facebook för en internet-leverantör är att filtrera trafik som passerar genom dess DNS-servrar. Genom att ändra den DNS-server som föredras till Google Public DNS så kan du kringgå dessa begränsningar.

Om du vill ändra DNS-servern på en Windows-dator går du igenom följande steg:

  • Navigera till Kontrollpanelen > Nätverk och internet-> Nätverks- och delningscenter och välj Ändra nätverkskortsinställningar.
  • Högerklicka på ditt aktiva nätverkskort och välj Egenskaper.
  • Högerklicka på posten Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4)” och välj Egenskaper.
  • Aktivera alternativet Använd följande DNS-adresser, och ange 8.8.8.8 som vald DNS-serveradress.

Med lite tur kommer detta att vara det enda du behöver göra för att kringgå din regerings restriktioner.

Tor-nätverket

Om det inte räcker med att ändra din DNS-server för att kringgå ISP-begränsningar för åtkomst till Facebook så kan Tor-webbläsaren vara din nyckel till att komma tillbaka till sociala medier.

Tor-webbläsaren fungerar genom att dirigera din trafik genom ett antal distribuerade reläer runt om i världen. Användningen av dessa reläer gör det mycket svårt för regeringar eller internetleverantörer att övervaka din aktivitet.

Nackdelen med Tor-webbläsaren är att omledningen av din trafik ökar din latens avsevärt. Detta gör att din anslutning och nedladdningshastighet blir långsammare. Följaktligen kan det vara svårt att använda röstsamtalsappar, såsom Skype. Dessutom tillåter, vilket vi har sett, vissa länder dig att nå Facebook, men försöker göra detta omöjligt genom att strypa ditt internet. Tor-webbläsaren kommer bara att sakta ner dig ytterligare, vilket gör det närmast omöjligt att nå Facebook.

Avslutande ord

För många människor är sociala medier plattformar som Facebook deras primära sätt att hålla kontakten med sina vänner och sin familj. Att få denna anknytning borttagen på grund av det land du befinner dig i kan vara mycket frustrerande, för att inte tala om isolerande.

Tyvärr blockerar eller filtrerar många länder runt om i världen fortfarande åtkomst till Facebook av både politiska och religiösa skäl. De kapar helt enkelt sina medborgares och besökares anslutning till sociala medier.

Att komma runt dessa begränsningar är inte lätt, men det är inte heller omöjligt. Om du konfigurerar om DNS-servern till Google Public DNS-servern så kan du komma runt de enklaste begränsningarna. Men för mer genomgripande filtrering måste du använda Tor-webbläsare eller en VPN.

Medan Tor-webbläsaren är ett utmärkt sätt att surfa anonymt så har den vissa nackdelar. Att använda sina många reläer för att omdirigera din trafik ökar din latens. Detta innebär att du kommer att märka en hel del avmattning i din anslutning. Dessutom begränsar vissa länder, såsom Kina, rutinmässigt tillgången till internetinnehåll och gör allt större ansträngningar för att hitta och blockera platser där Tor finns att hämta.

Det absolut bästa sättet att ansluta till Facebook i ett begränsat land är att använda en VPN-tjänst. VPN är enkla att installera, lätta att använda och kommer med en rad fördelar utöver detta att du får tillgång till en webbplats. Med en VPN på plats kan du vara säker på att ingen spårar dina internetaktiviteter. VPN-krypterad anslutning innebär att varken regeringar eller cyberbrottslingar, kommer att ha tillgång till din data.

Oavsett om du vill ha tillgång till TikTok, du är en sportfantast, eller bara vill titta på BBC iPlayer från utlandet så är en VPN precis vad du söker. Eftersom din trafik verkar vara från vilket land som helst låter en VPN dig komma runt den där pestiga geo-blockeringen. På så sätt kan du titta på ditt favoritprogram och uppdatera dina sociala medier utan några begränsningar alls.

Få tillgång till Facebook utomlands: Vanliga frågor

Har du någon fråga om hur man kan kringgå Facebook-blockader när du reser? Ta en titt på vår sektion för vanliga frågor här nedan, och klicka på en fråga för att se dess svar!

Facebook blockeras av regeringar av både politiska och religiösa skäl. Länder som Turkiet och Kina har begränsningar för sociala medier för att hindra sina medborgare från att få tillgång till politiska idéer som anses vara farliga för staten.

Det bästa sättet att ansluta till Facebook i ett begränsat land är att använda en VPN-tjänst. När du väl är ansluten till en server i ett annat land så får du också det landets frihet. Du kommer att få en motsvarande IP-adress och från det ögonblicket befinner du dig digitalt i det andra landet. Om du är ansluten till en server i ett land där det är tillåtet att använda Facebook så har du också tillgång till den här tjänsten.

Vi rekommenderar NordVPN. Detta är en mycket bra och snabb VPN. Ett billigt men ändå toppenaltnernativ är Surfshark.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.