Titta säkert på 123Movies. Är det lagligt och vilka alternativ finns?

Browser window with 123Movies Logo
Klicka här för att öppna en kort sammanfattning av denna artikel
Titta säkert på 123Movies. Är det lagligt och vilka alternativ finns? En sammanfattning

123Movies har funnits ett tag och den har visat sig vara mycket populär bland folk som vill strömma filmer på nätet. Det kan dock vara olagligt att titta på 123Movies i ditt hemland. För dessa länder har vi listat några (lagliga) alternativ. Dessa är de viktigaste punkterna från artikeln nedan:

  • Att titta på strömmar på 123Movies är förmodligen inte tillåtet i ditt land. Det hänger på ditt lands resurser om du kommer att åtalas eller inte om myndigheterna får reda på att du tittar på upphovsrättsskyddat innehåll.
  • I mars 2018 stängdes den officiella 123Movies-webbplatsen ner, med ett meddelande på deras hemsida där det står ”respect filmmakers by paying for movies and TV-shows”. Detta innebär att varje webbplats efter 2018 är en kopia av den ursprungliga webbplatsen som inhyses hos andra.
  • Några populära lagliga alternativ till 123Movies är betaltjänster som Netflix, Disney Plus och Amazon Prime.

De som är intresserade kan nå 123movies här. Men läs gärna nästa stycke innan du gör det.

Varför många använder en VPN för att titta på 123Movies

Det finns två huvudsakliga orsaker till att människor använder en VPN (virtuellt privat nätverk) för 123Movies:

  • Att vara säker och anonym online, eftersom en VPN döljer ens IP-adress och identitet. På så sätt blir människor blir praktiskt taget omöjliga att spåra när de använder webbplatser som 123Movies.
  • Så här tar du bort blockeringen av 123Movies webbplats i länder där den är blockerad.

En populär VPN som folk använder för att strömma 123Movies säkert är Surfshark. Detta är en mycket prisvärd VPN med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Du kan prova Surfshark utan risk genom att klicka på den orangea knappen nedan.

Vill du veta mer om 123Movies, och vad några av de populära lagliga alternativen är? Läs hela artikeln nedan.

123Movies var tidigare en av de mest populära webbplatserna för att strömma filmer och TV-program online. Den var också känt under namnen GoMovies, GoStream, MeMovies och 123movieshub. Den officiella webbplatsen 123Movies togs bort i mars 2018, men kopior av webbplatsen finns fortfarande och är tillgängliga via spegelservrar online. Trots det är 123Movies fortfarande ett mycket populärt sökord enligt Google Trends och det visar att dessa strömningstjänster fortfarande är efterfrågade.

Brottsbekämpande myndigheter från hela världen har hållit ett öga på en webbplats eller tjänst som gör att användare kan se upphovsrättsskyddat innehåll utan att betala för det. Detta reser frågorna: får du strömma filmer och program från 123Movies? Vad gör personer för att hålla sig säkra när de använder 123Movies? Och vilka anständiga alternativ finns det där ute?

Är det olagligt att använda 123Movies?

Svaret på denna fråga är att användning av 123Movies förmodligen är olagligt i de flesta fall. Vi säger ”förmodligen” eftersom varje land och region har sin egen inställning till piratkopiering av upphovsrättsskyddat innehåll. De flesta länder försöker skydda immateriell egendom genom att förbjuda nedladdning (och därmed strömning) av upphovsrättsskyddat innehåll. Det finns dock vissa länder som tillåter det för personligt bruk eller tillåter det helt och hållet.

Eftersom varje land har olika regler när det kommer till upphovsrätt och piratkopiering bör du alltid se till vad ditt lands regler är innan du går till en webbplats som 123Movies, PrimeWire eller Putlocker. Dessa är några av de allmänna ståndpunkterna mot piratkopiering som vi kunde hitta:

Ståndpunkt om piratkopieringLänder
Piratkopiering är lagligt eller tillåtet (för personligt bruk)Polen, Spanien, Schweiz
Piratkopiering är olagligtArgentina, Brasilien, Kanada, Colombia, Tjeckien, Danmark, Egypten, Grekland, Indien, Israel, Iran, Mexiko, Nederländerna, Filippinerna, Rumänien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Uruguay
Piratkopiering är olagligt, men individer åtalas inte aktivtArgentina, Brasilien, Kanada, Columbia, Tjeckien, Danmark, Egypten, Grekland, Indien, Israel, Iran, Mexiko, Nederländerna, Filippinerna, Rumänien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Uruguay

Det är viktigt att notera att det är nästan ingen skillnad mellan nedladdning av upphovsrättsskyddat innehåll och strömning av det. Strömning innebär att du laddar ner något och tittar på det i realtid, men det rensas från din cache när du lämnar en viss sida. Du har dock fortfarande laddat ner filmen eller programmet. Strömning kan jämföras med att ladda ner en torrent, sedan omedelbart titta på den och radera den när du är klar.

Vilka är de juridiska konsekvenserna av att använda 123Movies?

Länder har inte bara olika regler när det gäller strömning, länder skiljer sig också i vilka konsekvenser det har för att bryta dessa regler. Till exempel får du i Tyskland ganska stränga böter när myndigheterna får reda på att du laddar ner upphovsrättsskyddat innehåll, medan du i andra länder kanske bara får en varning. Med strömningstjänster såsom 123Movies är det ännu svårare att åtala personer, eftersom det inte finns några filer kvar på någons dator efter att ha sett en ström, även om du enkelt kan spåras av din IP-adress.

Inte alla länder anstränger sig för att upprätthålla reglerna genom att aktivt åtala personer som använder illegala strömningstjänster. Ofta jagar myndigheterna efter personer som distribuerar innehållet snarare än de enskilda tittarna. Men när du är i ett land som ingripter vid intrång i upphovsrätten, kan du få en stor bot med posten. Och detta kan bli mycket dyrt.

Hur man tittar på 123Movies på ett säkert sätt

Eftersom användningen av 123Movies inte är tillåten i många länder, kan vi inte acceptera användningen av det i nämnda länder. Men det finns också många länder där du får använda sådana strömningstjänster (även om det endast är för personligt bruk).

Men i de länder där det är tillåtet måste du skydda dig mot nyfikna ögon, virus och skadliga webbplatsvärdar om du använder en 123Movies-spegel. Det rekommenderas att du använder antivirusprogram och en VPN för att skydda dina uppgifter och enheter. En populär VPN idag är Surfshark. Att använda en VPN som Surfshark döljer alla dina internet- och strömningsaktiviteter från din internetleverantör och regeringar.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Om du använder antivirusprogram och VPN ser du till att du är tillräckligt skyddad mot skadlig programvara och spionerande administratörer. Vi vill alltjämt vara tydliga med att att nedladdning och visning av upphovsrättsskyddat innehåll endast är tillåtet i en liten mängd länder. Även om en VPN kommer att göra dig anonym och förhindra att du åker fast när du använder strömningstjänster som 123Movies, rekommenderas det fortfarande att agera enligt lokal lag. Om du är osäker på vilka reglerna är så kontakta en lokal expert i frågan.

Är det farligt att använda 123Movies?

Vi har redan kort diskuterat om du får titta på innehåll på en webbplats som 123Movies. Vi har dock inte gått in på möjliga säkerhetsrisker när vi använder en sådan webbplats förutom de böter du kan få.

När vi tittar på säkerheten på en webbplats som 123Movies är det svårt att ge ett enkelt ja eller nej svar på frågor som ”är det säkert?” Allt beror på några faktorer, där de flesta kontrolleras av personen som är värd för webbplatsen.

Eftersom den officiella webbplatsen för 123Movies inte längre är online är det enda sättet att komma åt dess databas genom kopior, även kända som speglar (eller spegelservrar), av webbplatsen. Dessa är värdar och kontrolleras av en tredje part som inte behöver ha varit inblandad i den ursprungliga webbplatsen 123Movies. Det betyder att det inte finns någon kvalitetskontroll. Ägaren till en kopia kan förse webbplatsen med skadlig programvara eller spåra en del av dina uppgifter. Och eftersom det finns så många kopior är det omöjligt att säga om alla dessa speglar är säkra eller inte. Sanningen att säga är att en av speglarna är säkra och andra inte. De enda sätten att säkerställa att du håller dig säker är att skydda dig med en VPN och antivirusprogram eller att inte använda 123Movies.

Se upp för speglar

Som nämnts tidigare har 123Movies officiellt tagits bort 2018. Varje webbplats som liknar 123Movies eller använder dess namn efter det är en kopia/spegelserver. Dessa kopior försöker se ut som originalet så mycket som möjligt. Nackdelen är att de kan ägas av vem som helst. Som vi redan har sagt kan detta innebära att några av dessa speglar används för att sprida skadlig programvara. Och det är svårt att rapportera dessa speglar till myndigheterna, för de kan tas ner och läggas tillbaka under under annat namn.

Så här kommer du åt 123Movies

Användningen av 123Movies är inte lagligt överallt. Med detta sagt är det lagligt i vissa regioner. Trots detta måste människor i dessa regioner vidta nödvändiga åtgärder för att vara säker på webbplatser som 123Movies, och så här gör de det:

  1. De använder en VPN (till exempel Surfshark) och bra antivirusprogram (till exempel Kaspersky.
  2. De ser till att de får tillgång till en ordentlig 123Movies-spegel eller söker på Googletermen ”123Movies Mirror”.
  3. När de använder Google måste de besöka en webbplats som visar en lista med 123Movies-speglar, eftersom Google inte alltid visar dessa speglar i sina sökresultat.

Så gör folk för att få tillgång till 123Movies (i länder där det är tillåtet).

Friskrivning: Vi tolererar inte olaglig användning av webbplatser som 123Movies. Vi råder dig att kontrollera att det är tillåtet i ditt land att få tillgång till 123Movies och agera därefter. Om det är olagligt – använd den inte.

Lagliga alternativ till 123Movies

Tyvärr är det svårt att hitta strömning och nedladdning av webbplatser som är både gratis och lagliga. Sanningen är att när du arbetar med upphovsrättsskyddat innehåll är det enklast att få tillgång via webbplatser eller strömningstjänster som är abonnemangsbaserade. Dessa webbplatser eller tjänster ber om en relativt liten summa för en stor databas med filmer och program. Och även om dessa inte alltid innehåller de nyaste filmerna och programmen såsom olagliga strömningswebbplatser ofta gör så har de ändå en ganska stor samling. Vi har listat några populära lagliga alternativ till 123Movies nedan.

Lagliga alternativ till 123Movies:

StrömningstjänstBeskrivning
NetflixNästan alla känner till Netflix. Det är förmodligen den största strömningstjänsten med ett brett utbud av filmer och program. Det är därför som många vänder sig till Netflix. Dessutom, om du använder en VPN, kan du utöka din Netflix-katalog.
Amazon Prime VideoAmazon Prime är inte så annorlunda från Netflix. Den har en mindre databas med filmer och program jämfört med Netflix, men de kan ha det programmet du verkligen vill titta på. Det är också en billigare tjänst.
Disney PlusDisney Plus är helt inriktat på alla saker som rör Disney. Om du är ett stort fan av Disney, rekommenderar vi definitivt att du tittar på Disney Plus. En mycket populär titel på Disney Plus är The Mandalorian.
HBO MaxHBO är som Disney Plus, i det att den bara har program från ett visst nätverk (i detta fall HBO). Den kanske inte har samma mängd filmer och program som Netflix, men den har några mycket högkvalitativa serier som Band of Brothers, The Sopranos och Game of Thrones.
HuluHulu är bra för livesport. Det är något som de hela tiden annonserar. Den är lite billigare än Netflix, men har ett mindre utbud av filmer. Vi rekommenderar att du kollar in Hulu om du letar efter en strömningstjänst som också erbjuder ett stort utbud av livesport. I vissa länder är Hulu inte tillgänglig, varför du behöver en VPN för att komma åt Hulu.
YouTube TVYouTube TV är ganska dyrt, men det beror på att det fungerar lite annorlunda jämfört med andra strömningstjänster. Istället för att ha program och filmer ger den dig tillgång till många olika TV-nätverk. 70 för att vara exakt. Med bara ett abonnemang kan du komma åt nätverk som Fox, ESPN, ABC och CBS.
Sling TVSling TV är mest likt YouTube TV. Skillnaden är att Sling TV låter dig kombinera din egen uppsättning nätverk och kanaler istället för att skaffa dem alla till ett fast pris.

Var medveten om att inte alla dessa alternativ som nämns ovan fungerar överallt i världen. Vissa fokuserar endast på USA medan andra, såsom Disney Plus, just nu endast är tillgänglig i ett fåtal längder. Om du vill komma åt dessa tjänster, måste du använda en högkvalitativ VPN för att ändra din virtuella plats.

Friskrivning: Artikeln ovan är tänkt att endast vara informativ. Vi är inte advokater och detta är inte juridisk rådgivning, så ta det inte som sådan. Dessutom har varje land sina egna lagar och dessa lagar förändras ständigt, så var även medveten om detta. Om du har några frågor angående regler och förordningar i ditt land så rådgör med en lokal expert kring nämnda föreskrifter.

Titta säkert på 123Movies. Är det lagligt och vilka alternativ finns det? Vanliga frågor

Har du fastnat i en fråga angående 123Movies som du inte har svaret på? Kolla in detta avsnitt för vanliga frågor för att se om vi har svaret. Om du inte hittar det du letar efter så lämna gärna en kommentar.

Antagligen inte. Vi söger ”antaligen” eftersom nedladdning/strömning av upphovsrättsskyddat innehåll inte är tillåtet i de flesta länder. Detta är dock inte sant för varje land. På grund av skillnaden i lagar och förordningar bör du se efter vilka reglerna är i det land du befinner dig. Vi rekommenderar också att du läser hela artikeln om 123Movies och dess laglighet och alternativ.

Allt beror på det land du befinner dig i när du använder 123Movies. I vissa länder är det olagligt, i andra är det inte. Och även om du är i ett av de länder där det är olagligt, följer de inte alltid efter den enskilda nedladdaren. Konsekvenserna sträcker sig från att inget händer till böter på hundratals dollar.

Förmodligen inte. Du riskerar inte bara att få böter när du använder 123Movies i vissa länder – den officiella webbplatsen för 123Movies har tagits bort och har ersatts av alla sorters kopior. Dessa kopior ägs av personer som potentiellt kan injicera skadlig programvara på webbplatsen eller visa dig skadliga annonser.

Några populära (lagliga) alternativ till 123Movies är:

  • Netflix
  • Hulu
  • Disney Plus
  • YouTube TV
  • Sling TV
  • HBO Now

Du behöver ett betalt abonnemang för att få tillgång till de flesta av dessa tjänster, och inte alla av dem kan fungera i ditt land.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.