Titta säkert på PrimeWire. Bör du avstå från att använda tjänsten?

Laptop screen with PrimeWire logo
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Är det lagligt att titta på PrimeWire, och finns det några alternativ? En kort sammanfattning

Gratis strömningstjänster som PrimeWire kan verka mycket attraktiva, eftersom tusentals filmer och TV-serier är fritt tillgängliga. Det finns dock vissa nackdelar, och bland dem följande:

  • Tjänster som PrimeWire är olagliga i de flesta länder. Detta kan leda till att användare får böter.
  • PrimeWire och jämförbara webbplatser är långt ifrån säkra. Farlig programvara, som adware och virus, är inte ovanlig på dessa plattformar.
  • Dessa webbplatser kan ofta endast nås via spegelservrar, vilket innebär att du inte riktigt vet vad som kan hända med dina personuppgifter. Du kanske spåras eller så kan din data bli stulen.

Om du är intresserad kan du få tillgång till PrimeWires webbplats här. Vi råder dig dock att först läsa följande.

Varför många använder en VPN när de tittar på PrimeWire

Det finns två huvudsakliga anledningar till att folk använder en VPN (virtuellt privat nätverk) för PrimeWire:

  • För att säkra deras anslutning och skydda deras integritet vid strömning. En VPN krypterar all sin data och döljer sin IP-adress, vilket gör det mycket svårt att spåra dem.
  • Så här avblockerar du PrimeWire-webbplatsen i länder där den är blockerad.

En populär VPN för detta ändamål är NordVPN. Detta är inte förvånande, eftersom den erbjuder bra anslutningshastigheter och användarvänliga appar för Windows, Mac, iOS och Android. Det finns också en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti på alla paket. Du kan prova NordVPN utan risk genom den orangea knappen nedan.

Även om din identitet är mycket väl skyddad med en VPN och du inte kan spåras så kan det vara klokt att först kontrollera lagligheten i att använda PrimeWire i ditt land. Om det behövs så finns det många bra alternativ till PrimeWire.

Vill du veta mer om PrimeWires (nack-/)fördelar, och vilka lagliga alternativ som finns? Vi berättar allt om det i resten av artikeln nedan.

PrimeWire är en populär gratis strömningstjänst på nätet för TV-program och filmer, jämförbar med Putlocker. Tusentals filmer och program som du normalt skulle behöva betala för är tillgängliga gratis på plattformen. Webbplatsen var också känd under namnen LetMeWatchThis och 1Channel, som senare byttes till PrimeWire.

PrimeWire har några betydande nackdelar. Sidan arbetar med popup-annonser, vilket kan vara allt från vanliga annonser till annonser för porr. Om du klickar på fel länk kan det dessutom leda till nedladdning av skadlig programvara, till exempel datatjuvar. I denna artikeln diskuterar vi lagligheten hos tjänsten och riskerna med att använda PrimeWire.

Är det olagligt att använda PrimeWire?

Precis som för 123movies eller Putlocker är PrimeWire inte tillåtet i de flesta fall. Eftersom det finns en skillnad mellan strömning och nedladdning, tror många att strömning är lagligt. Båda formerna av piratkopiering är dock olagliga. Saken är att även om strömmat innehåll försvinner från din enhet efter det att man har slutat tittat så bryter du fortfarande upphovsrättslagar genom att inte betala skaparna.

Dessutom är den taktik som används av PrimeWire är att vara ett nav för innehåll som strömmas från flera olika platser på den (djupa) webben. Problemet är att ingen av dessa källor är legitima. Detta innebär att myndigheter kan åtala dig för att du brutit mot upphovsrätten, om detta är olagligt i ditt land.

Rättsliga konsekvenser

Om du blir påkommen med att ladda eller strömma en upphovsrättsskyddad film eller TV-serie kan du få ganska stränga böter. Till exempel kan böter för piratkopiering i Tyskland ge upp till tusen euro eller mer. I USA kan man i teorin få böter på hundratusentals dollar, eller till och med fem års fängelse. I praktiken så händer inte de extrema påföljder så ofta, men att vara försiktig är aldrig fel. Se nedan för en översikt över situationen i många länder:

JURIDISK STÅNDPUNKTLÄNDER
Piratkopiering är lagligt eller tillåtet (för personligt bruk)Polen, Spanien, Schweiz
Piratkopiering är olagligtAustralien, Kina, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Japan, Lettland, Portugal, Ryssland, Sydafrika, USA
Piratkopiering är olagligt, men inget aktivt åtalArgentina, Brasilien, Kanada, Colombia, Tjeckien, Danmark, Egypten, Grekland, Indien, Israel, Iran, Mexiko, Nederländerna, Filippinerna, Rumänien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Uruguay

Viktig information: strömning och nedladdning av upphovsrättsskyddat innehåll är inte tillåtet i de flesta länder. Strömning innebär i princip att du tillfälligt laddar ner något för att omedelbart titta på det. I det ögonblick du lämnar strömmen går det nedladdade innehållet förlorat. Detta betyder dock inte att det inte är så olagligt som att ladda ner filerna som du har på din dator. Det faktum att du inte ”sparar” upphovsrättsskyddat innehåll på din enhet gör inte någon skillnad.

Hur säker är PrimeWire och hur använder man tjänsten på ett säkert sätt

Som du ser i tabellen ovan åtalar vissa länder inte aktivt användare av gratis strömningstjänster som Primewire. Andra länder tillåter till och med piratkopiering för personligt bruk. Detta betyder dock inte att PrimeWire är säkert i dessa länder; det betyder bara att du förmodligen inte får några böter.

Din största oro är kanske inte ens är möjliga åtal för användning av PrimeWire. Ett annat realistiskt hot är att virus och annan skadlig programvara teoretiskt kan invadera din dator genom ett felklick. PrimeWire använder trots allt inte legitima källor för sitt innehåll. I allmänhet rekommenderar vi att du använder bra anti-malware eller antivirusprogram som BitDefender. Det hjälper till att hindra dig från att ladda ner mer än du tänkt dig.

Om du ska använda PrimeWire rekommenderar vi starkt att du använder en VPN. En VPN döljer din IP och andra uppgifter för att göra den oigenkännlig för externa parter. När en VPN krypterar all din internettrafik tar din dator IP-adressen för VPN-servern som du är ansluten till. I princip täcker du dina spår genom att låtsas att du surfar på webben från en annan plats än den du faktiskt befinner dig på. En mycket användarvänlig VPN, som vi rekommenderar för vanliga användare, är NordVPN:

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Primewire-speglar

Förutom virus kan du till och med identifieras av externa aktörer via webbplatsen, vilket kan leda till identitetsbedrägeri. Detta faktum förvärras av det faktum att ursprungliga PrimeWire inte existerar längre utan det finns bara speglar. Speglar (eg. spegelservrar) är andra domäner som återger en kopia av PrimeWire på en annan server.

Så här når du PrimeWire

Om användningen av PrimeWire är tillåten i ditt land så se alltid till att du skyddar din enhet mot alla typer av hot innan du besöker en PrimeWire-spegel. Om du råkar bo i ett land där användningen av PrimeWire är tillåten så håll dig säker genom att följa ett par steg folk vidtar för att säkerställa att de får den säkraste PrimeWire-upplevelsen:

  1. De börjar med att använda en bra VPN-tjänst, till exempel NordVPN, och bra antivirusprogram, såsom Kaspersky;
  2. Steg två är att nå själva PrimeWire genom gå genom en PrimeWire-spegel eller genom att googla på frasen ”PrimeWire Mirror”;
  3. Om du har använt Google för att leta efter speglar måste du förmodligen gå till en annan webbplats där speglarna listas. Google visar inte alltid speglar i sina egna resultat.

Och detta är hur folk skaffar sig tillgång PrimeWire dessa dagar (i länder där det är tillåtet).

Friskrivning: Vi har inget överseende med olaglig användning av webbplatser som PrimeWire. Vi råder dig att kolla upp om det är tillåtet i ditt land att få tillgång till PrimeWire och agera därefter. Om det är olagligt så använd den inte.

Lagliga alternativ till PrimeWire

Trots att en VPN och ett antivirusprogramvara kan räcka långt för att skapa säkrare förhållanden, är PrimeWire inte ett optimalt val för strömning. Tyvärr finns det inga kostnadsfria och lagliga strömningstjänster liknande som Netflix eller Amazon Prime som kan konkurrera. Vi kan dock ge dig råd om hur du väljer ett alternativ som kostar. Populära strömningstjänster såsom Netflix, Amazon Prime, Disney Plus och HBO Now har alla sin egen katalog, så ditt val beror på tillgängligt innehåll och det pris du vill betala.

Strömningstjänster såsom Hulu och YouTube TV är mer fokuserade på TV-program från olika kanaler, med en hel del on-demand-innehåll som en bonus. Sling TV är en populär tjänst i USA, som låter dig strömma TV-kanaler till vilken enhet du än väljer. De flesta av dessa strömmar från var som helst i världen, men en VPN låter dig titta på Hulu var som helst. För att sammanfatta, vilken strömningstjänst som är bäst för dig så krävs lite efterforskning. Priset för ett abonnemang och tillgängligt innehåll är de viktigaste faktorerna för att göra ditt val.

En översikt över de bästa alternativen för strömning, enligt vår åsikt:

STRÖMNINGSTJÄNSTSPECIFIKT
NetflixNetflix erbjuder ett mycket brett urval av program och filmer. Tjänsten leder strömningmarknaden, så för många är detta det första valet. Du kan öka din Netflix-katalog genom att använda en VPN, eftersom tjänsten erbjuder olika innehåll i olika länder.
Amazon Prime VideoAmazon Prime Video är ett billigare alternativ till Netflix. Innehållskatalogen är dock mindre.
Disney PlusDisney Plus är mer specialiserad – istället för en stor mängd filmer och program från olika håll, erbjuder Disney Plus helt enkelt allt som rör Disney. Detta innebär att populära titlar som Aladdin finns tillgängliga (både den nya och den gamla versionen), förutom alla typer av familjevänliga Disney-program och filmer.
HBO NowHBO Now liknar till stor del Netflix, Hulu och Amazon Prime, men den har endast HBO-program. HBO Now erbjuder några av de mest kritikerrosade programmen. Tänk bara på Band of Brothers, The Wire, The Sopranos och Game of Thrones.
HuluHulu är ett bra alternativ om du vill titta på live sport, eftersom de nyligen har lagt till strömmar av sportevenemang. Hulu är lite billigare än Netflix, men det finns mindre filmer och program tillgängliga. I vissa länder är Hulu inte tillgänglig, i vilket fall du behöver en VPN för att komma åt Hulu.
YouTube TVYouTube TV är en av de dyrare strömningstjänsterna, eftersom den ger dig tillgång till över 70 olika TV-kanaler. I ett paket kan du titta på kanaler som Fox, ESPN, ABC och CBS.
Sling TVSling TV kan jämföras med YouTube TV. Den ger dig tillgång till många olika TV-kanaler och den är också bara tillgängligt i USA. Skillnaden är att Sling TV låter dig kombinera flera kanaler efter val istället för alla kanaler.

Spara pengar

Dessutom finns det många sätt på vilka du kan spara pengar när du väljer en strömningstjänst. Att till exempel använda en VPN-server i länder där abonnemang är billigare är ett praktiskt sätt att sänka din månadsavgift. Om en viss rabatt endast finns i Storbritannien, men du bor i Sverige, kan du ansluta dig till en brittisk server och betala det reducerade priset. För tips och tricks, läs vår artikel om hur du sparar pengar genom att använda en VPN-tjänst.

Avslutande tankar

PrimeWire är en av de många gratis strömningstjänsterna som verkar inom ett olagligt område. Därför rekommenderar vi att du använder ett av de många (betalda och lagliga) alternativen. Ofta kan du spara pengar genom att använda en VPN och välja en server i ett land med billigare abonnemang.

Friskrivningsklausul: Artikeln ovan är tänkt att endast vara informativ. VPNoverview-teamet består inte av advokater, och detta är inte juridisk rådgivning, så ta inte artikeln som sådan. Varje land har sina egna lagar, som ständigt förändras. Om du har några ytterligare frågor angående regler och förordningar i ditt land – rådgör med en lokal expert.

PrimeWire - vanliga frågor

Behöver du en snabb lösning på ditt problem? Kontrollera våra vanliga frågor och din fråga kan besvaras på nolltid. Om du har en fråga och inte inte hittar svaret så lämna gärna en kommentar.

Nej, PrimeWire är inte lagligt i de flesta länder (det finns dock några undantag). Strömningstjänster underlättar ofta olagligt nedladdning av TV-serier eller filmer, vilket bryter mot upphovsrättslagar. Det spelar ingen roll om videofilen aldrig fanns på din enhet – att inte betala för betalinnehåll är inte tillåtet. Vissa användare använder sig till och med av en VPN för att hålla sig anonyma när de använder strömningstjänster som PrimeWire.

Om du blir påkommen med att ladda eller strömma upphovsrättsskyddat innehåll kan du får rejäla böter. Många länder åtalar inte för olaglig strömning, men vissa länder jobbar man aktivt för att hitta pirater på internet. Varje land har olika regler i detta avseende.

Betalda strömningstjänster såsom Netflix, Disney Plus, Amazon Prime, Hulu och HBO är de enklaste sätten att få tillgång till onlineinnehåll lagligt. Med tjänster som Sling kan du dessutom strömma TV-kanaler till vilken enhet du vill. I många länder finns det tyvärr inte några lagliga alternativ.

Det finns alltid en risk att använda kostnadsfria streamingstjänster online såsom PrimeWire; malware är en av dem. Om du klickar på fel popup-annonser på PrimeWire kan detta leda till att virus, adware eller annan skadlig programvara laddas ner till din enhet.

Eftersom PrimeWire är olagligt i många länder kan regeringar tvinga internetleverantörer att blockera webbplatsen. Eftersom webbplatsen är blockerad av internetleverantörer kan ingen komma åt dem. Detta leder dock ofta till spegelversioner som dock kan vara ännu mindre säkra än den ursprungliga webbplatsen.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.