Titta säkert på Putlocker. Är den laglig och vilka alternativ finns?

Computerscreen with Putlocker logo
Klicka här för att öppna en kort sammanfattning av denna artikel
Är Putlocker laglig, och finns det några alternativ? En sammanfattning

En gratis strömningstjänst som Putlocker kan tyckas vara toppen, men det finns vissa potentiella nackdelar med dess användning och det kan även vara olagligt i ditt land att använda Putlocker. Dessa är några av de viktigaste punkterna att ta med från den här artikeln:

  • Användningen av Putlocker är förmodligen inte tillåtet i ditt land. Huruvida det finns konsekvenser av att använda Putlocker beror på det land du befinner dig i.
  • Den ursprungliga Putlocker-webbplatsen togs ner 2016. Detta innebär att alla aktuella Putlocker-webbplatser är kopior som andra huserar och kan vara opålitliga.
  • Det är svårt att hitta en fungerande Putlocker webbplats. Det finns webbplatser som liknar Putlocker som fungerar, såsom 123movies och PrimeWire;
  • Andra alternativ till Putlocker är mestadels strömningstjänster man betalar för. Populära alternativ är Netflix, Disney Plus och Amazon Prime.

Det är ett känt faktum att många använder VPN numera för att vara säkra och anonyma när de använder strömningstjänster. Detta gäller även för Putlocker. En populär VPN som folk använder för att titta på Putlocker anonymt är Surfshark.

Även om en VPN skyddar dig från nyfikna ögon, kan det vara klokt att kontrollera om Putlocker är tillåtet i ditt land.

Vill du veta mer om Putlocker och vilka lagliga alternativ finns till den? Läs vidare i artikeln nedan.

Putlocker LogoPutlocker var en webbplats som användes för att strömma filmer och TV-program online. Även om den officiella webbplatsen har tagits bort finns det fortfarande kopior och speglar (eg. spegelservrar) av sidan. Det är för närvarande okänt om den ursprungliga grundaren eller grundarna av webbplatsen har något att göra med dessa speglar. De olika webbplatserna som är värdar för en kopia av Putlocker är fortfarande mycket populära.

Eftersom brottsbekämpning har stängt ner webbplatser som distribuerar upphovsrättsskyddat innehåll har många dock letat efter (lagliga) alternativ till dessa tjänster. Detta väcker två allmänna frågor: Får du enligt lag använda Putlocker? Och vad finns det för alternativ?

Är det olagligt att använda Putlocker?

Det korta svaret är i de flesta fall ja, det är olagligt eller inte tillåtet att använda en webbplats som Putlocker. Precis som 123movies eller PrimeWire gör Putlocker upphovsrättsskyddat innehåll strömbart åt dess användare. Detta är innehåll som de inte äger rättigheterna till, och användare betalar inte upphovsrättsägarna för att se dessa filmer eller program. När det gäller denna typ av strömnings- eller nedladdningstjänster kan du vanligtvis se det så här:

Om du inte betalar för innehåll som någon annan innehar upphovsrätten till och upphovsrättsinnehavaren inte gav tillstånd att dela dess innehåll via en specifik webbplats eller tjänst så har du inte rätt att strömma eller ladda ner det.

Men inte alla länder upprätthåller samma regler för intrång i upphovsrätten. Allt beror på vilket land du befinner dig i om det har några konsekvenser för att titta på innehåll på en webbplats som Putlocker. Dessa är olika länders ståndpunkter när det gäller piratkopiering:

Ståndpunkt kring piratkopieringLänder
Piratkopiering är lagligt eller tillåtet (för personligt bruk)Polen, Spanien, Schweiz
Piratkopiering är olagligtAustralien, Kina, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Japan, Lettland, Portugal, Ryssland, Sydafrika, USA
Piratkopiering är olagligt, men individer åtalas inte aktivtArgentina, Brasilien, Kanada, Colombia, Tjeckien, Danmark, Egypten, Grekland, Indien, Israel, Iran, Mexiko, Nederländerna, Filippinerna, Rumänien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Uruguay

Viktig information: Strömning och nedladdning av upphovsrättsskyddat innehåll är inte tillåtet i de flesta länder. Strömning innebär i princip att du tillfälligt laddar ner något för att omedelbart titta på det. I det ögonblick du lämnar strömmen går det nedladdade innehållet förlorat. Detta betyder dock inte att det inte är lika olagligt som att ladda ner filerna som du har på din dator. Det faktum att du inte ”sparar” upphovsrättsskyddat innehåll på din enhet gör inte någon skillnad.

Vilka är de juridiska konsekvenserna av att använda Putlocker?

Konsekvenserna av att använda Putlocker är i princip samma för alla tjänster som ger användare nedladdningar av upphovsrättsskyddat innehåll. I många länder kommer de inte att åtala den enskilda nedladdaren eller strömtittaren. De går främst efter distributören av det upphovsrättsskyddade innehållet. Med strömningstjänster är det ännu svårare att åtala, för det finns inga filer kvar på någons dator efter att man har tittat en på ström online.

De flesta länder har inte resurser att aktivt verkställa böter, men länder som Tyskland har faktiskt bra individuella nedladdare. Det finns fortfarande en risk att du kan få en varning eller böter med posten.

Hur man tittar på Putlocker på ett säkert sätt

Som vi har sagt ovan är det inte tillåtet att använda Putlocker i många länder och vi godkänner inte användningen av Putlocker i nämnda länder. Det finns fortfarande platser där det är tillåtet att använda en sådan strömningstjänst (för personligt bruk). Det är mycket viktigt att människor i dessa länder vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder för att hålla sig säkra från nyfikna ögon, virus och skadliga webbplatsvärdar om de väljer att använda en webbplats som Putlocker. Så, om du kommer från ett sådant land och vill använda Putlocker, rekommenderas det att använda bra antivirusprogram som Bitdefender. Det kan också vara en bra idé att skydda din internetanslutning genom att använda en bra VPN som CyberGhost.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
  • Mycket användarvänlig
  • Hög kvalitet till ett lågt pris
  • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Med hjälp av en VPN och ett antivirusprogram kan du se till att du är väl skyddad mot skadlig programvara och webbplatsadministratörer som vill använda dina uppgifter för olika syften. Tänk dock på att detta endast är tillåtet för personer i vissa länder. Om du inte är säker på om ditt land tillåter användning av Putlocker eller inte så konsultera en lokal expert inom området så att du är på den säkra sidan.

Hur du kommer åt Putlocker

Om du bor i ett land där användningen av Putlocker är tillåten så se alltid till att du går till rätt Putlocker-webbplats och vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder. För att komma åt Putlocker brukar folk följa följande steg:

  1. För att kunna hålla sig säkra börjar folk vanligtvis med att använda antivirusprogram, till exempel Kaspersky, och en VPN, exempelvis Surfshark;
  2. Efter det kommer de åt Putlocker genom att besöka en Putlocker-spegel eller googla efter frasen ”Putlocker Mirror”;
  3. Om Google användes för att leta efter Putlockerspeglar så är chansen att man först kan behöva besöka en webbplats som länkar till speglar. Speglar visas inte alltid i sökresultaten.

Och det är så folk kommer åt Putlocker nu för tiden.

Friskrivning: Vi har inget överseende med användning av webbplatser som Putlocker där den inte är tillåten. Vi råder dig att kolla upp om det är tillåtet i ditt land att få tillgång till Putlocker och agera därefter. Om det är olagligt, så använd den inte.

Är det farligt att använda Putlocker?

När det gäller huruvida det är tillåtet eller inte, rekommenderar vi att du inte använder Putlocker. Med de nuvarande reglerna och lagarna i många länder riskerar du att få böter när du använder en webbplats som Putlocker. Detta beror dock på ditt land och dess inställning till piratkopiering.

När det gäller säkerhet är det svårt att ge ett tydligt svar eftersom det inte längre finns en Putlocker-webbplats utan flera. Det kanske är säkert, eller kanske inte. Det beror på den specifika spegeln eller kopian du besöker. I det ögonblick den ursprungliga webbplatsen togs ner så har speglar och kopior dykt upp. Den person som är värd för en sådan spegel kan lägga till saker eller ta bort saker från den nämnda spegeln. Detta innebär att filer kan ändras så att de innehåller virus eller så skadliga annonser kan placeras på andra sidor. Den stora variationen av speglar gör att vissa är säkra, medan andra förmodligen inte är det.

Detta innebär att du är i riskzonen när du använder webbplatser såsom Putlocker. Oavsett om det är böter för nedladdning av innehåll eller om man av misstag får in ett virus, så finns de många speglarna av Putlocker vilket gör att det inte är de säkraste platserna att besöka. Oavsett vad du gör online är det alltid bra att använda bra antivirusprogram för att skydda din enhet och en VPN för att skydda din internetanslutning och anonymitet.

Se upp för Putlocker-speglar

Den ursprungliga Putlocker-webbplatsen togs ner 2016. Detta innebär att varje Putlocker-webbplats du har besökt efter det är en kopia eller en spegel. En kopia eller spegel är en domän som försöker tillhandahålla en nästan exakt kopia av den ursprungliga Putlocker-webbplatsen på en annan server. Dessa speglar kan ägas av vem som helst och kvaliteten kan inte garanteras. Som vi nämnt ovan leder detta till att filer ändras för att sprida virus eller för att skicka ohälsosamma annonser till besökaren. En spegel behöver inte alltid vara farlig, men det är klart att du tar en större risk när du använder den.

Lagliga Putlocker-alternativ

Tyvärr finns det nästan inga gratis och lagliga strömnings- och nedladdningwebbplatser när det gäller upphovsrättsskyddat innehåll. Innehållsskapare måste betalas, och för att göra det måste strömningstjänster ha någon form av affärsmodell. Vanligtvis är strömningstjänster abonnemangssbaserade. Du betalar månadsvis och får tillgång till ett brett utbud av filmer och program. Några populära exempel på (lagliga) alternativ till Putlocker är:

StrömningstjänstSpecifikt
NetflixNetflix är en välkänd strömningstjänst med massor av olika program och filmer. Netflix är ett bra val om du letar efter ett alternativ till Putlocker. Du kan till och med få tillgång till en större databas med filmer och program om du använder en VPN för att få tillgång till det amerikanska Netflix-innehållet. Netflix är vanligtvis standardvalet för strömmare när de ordnar ett abonnemang på onlineströmmar. Detta beror på att Netflix helt enkelt är den ledande leverantören av strömningstjänster.
HuluHulu är ett bra alternativ till Netflix om du vill titta på sport i realtid. Det är lite billigare än Netflix, men det har ett mindre utbud av filmer och program. De har nyligen lagt till realtidsströmning av sport till deras tjänster så det är nu ett bra alternativ för sportentusiaster. I vissa länder är Hulu inte tillgänglig, varför du då behöver en VPN för att komma åt Hulu.
Amazon Prime VideoAmazon Prime Video är ett annat, billigare alternativ till Netflix. Precis som Hulu innehåller dess databas färre filmer och program än Netflix. Den stora skillnaden är att Amazon Prime Video finns i de flesta länder, medan Hulu inte gör det.
Disney PlusDisney Plus är en mer specialiserad strömningstjänst. Istället för att ha en hel massa filmer och program från olika förlag är Disney Plus fokuserad på allt från Disney. Detta innebär att du får tillgång till populära titlar som Aladdin (både den nya och den gamla versionen) och alla typer av familjevänliga program och filmer. Dessutom har Disney också ett par Disney-originaler. Ett anmärkningsvärt exempel är den populära filmen ”The Mandalorian”.
YouTube TVYouTube TV är definitivt en av de dyrare strömningstjänsterna på marknaden, men av goda skäl. Istället för att innehålla några filmer och program ger YouTube TV dig tillgång till över 70 olika nätverk såsom Fox, ESPN, ABC och CBS. YouTube TV är för närvarande bara tillgänglig i USA, så det är inte tillgängligt för alla. Men den har fortfarande det mest fantastiska utbudet av kanaler så det är värt att man kollar in den.
Sling TVSling TV fungerar på ungefär samma sätt som YouTube TV. Den ger dig tillgång till ett gäng olika TV-kanaler och är endast tillgänglig i USA. Den stora skillnaden är att du med Sling TV kan kombinera vissa kanaler istället för att välja alla kanaler som du gör med YouTube TV. Det finns även sätt som gör att du kan titta på Sling TV utanför USA genom att använda en VPN och köpa presentkort. Den är ändå ganska dyr, så det är bra att titta på Sling TV:s kanalutbud innan du tar ett beslut.
HBO NowHBO Now är mycket likt Netflix, Hulu och Amazon Prime. Det är en abonnemangsbaserad strömningstjänst online som erbjuder många olika serier och filmer. HBO har några av de mest kritikerrosade serierna i sin databas, såsom Band of Brothers, The Sopranos, The Wire och Game of Thrones.

Var medveten om att inte alla alternativ fungerar i alla länder. Sling TV och HBO Now är inte tillgängliga utanför USA och Disney Plus är endast tillgänglig i vissa länder. För att få tillgång till sådana tjänster var som helst måste du använda en bra VPN. Du kan ändra din virtuella plats med en VPN så att det verkar som om du befinner dig i ett specifikt land. Detta är idealiskt för att avblockera vissa strömningstjänster. Dessutom skyddar det också din integritet och håller din internetanslutning säker.

Friskrivning: Artikeln ovan är tänkt att endast vara informativ. Vi är inte advokater och detta är inte juridisk rådgivning, så ta det inte som sådan. Dessutom har vart land sina egna lagar och dessa lagar förändras ständigt, så var även medveten om detta. Om du har några frågor angående regler och förordningar i ditt land, rådgör med en lokal expert inom nämnda regelverk.

Är Putlocker laglig och vilka är några alternativ? Vanliga frågor

Har du en snabb fråga om Putlocker du vill ha besvarad? Kolla in våra vanliga frågor nedan för att se om vi kanske har svaret du letar efter. Om du har några andra frågor, vänligen lämna en kommentar.

Svaret är förmodligen nej. Strömning av upphovsrättsskyddat innehåll från en webbplats som Putlocker är inte tillåtet i de flesta länder. Det finns dock några undantag, och vi rekommenderar att du läser hela artikeln om Putlocker.

Beroende på vilket land du bor i kan du få böter för att använda en webbplats såsom Putlocker. Eftersom den ursprungliga webbplatsen för Putlocker inte längre är online kan du bara komma åt kopior av webbplatsen – så kallade speglar (spegelservrar). Värdar för dessa kopior kan föra in virus eller annan skadlig programvara i deras spegel. Detta innebär att du riskerar att få ett virus när du använder en sådan spegel.

Nej, inte bara användningen av Putlocker är otillåten i många länder – du riskerar också att få virus när du använder en osäker kopia eller spegel av Putlocker-webbplatsen. Om du planerar att använda Putlocker, finns det några säkra åtgärder att ta hänsyn till.

Några populära (lagliga) alternativ till Putlocker är:

  • Netflix
  • Hulu
  • Disney Plus
  • YouTube TV
  • Sling TV
  • HBO Now

Var medveten om att dessa inte fungerar i alla länder och att du behöver ett betalabonnemang för att få tillgång till dessa tjänster.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.