Kringgå onlinecensur: så får du fri tillgång till internet

Sign with hand and laptop screen
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Kringgå onlinecencsur: en kort summering

Censur på internet blir allt vanligare. Ofta finns det en politisk orsak till detta. I vissa länder blockeras vissa nyhetssidor eller sociala medier eftersom regeringen inte vill att medborgarna ska ha tillgång till denna information.

En VPN-anslutning erbjuder en lösning för att kringgå denna censur. Följ stegen nedan:

  1. Skaffa ett abonnemang hos en bra VPN-leverantör, till exempel ExpressVPN.
  2. Ladda ner VPN-programvaran på din smartphone, surfplatta, stationära dator eller laptop.
  3. Starta VPN-enheten och anslut till en server i ett land där det inte finns någon censur.
  4. Du har nu tillgång till det blockerade innehållet, eftersom din datatrafik omdirigeras via ett land där det inte finns någon censur.

Mer information om hur du kringgår censur på nätet finns i artikeln nedan.

Vi förknippar censur på nätet med länder som Kina och Turkiet, men det lär förvåna dig hur utbrett problemet är. För att kringgå dessa typer av geografiska begränsningar kan du använda en VPN. Om, till exempel, användning av Facebook är förbjuden i ditt land så kan du komma åt hemsidan via en VPN-server i ett annat land. På så sätt är det som om du har tillgång till internet som om du vore i det andra landet, och därmed får du tillgång till begränsade platser och tjänster.

I den här artikeln kan du läsa allt om de olika formerna av censur online och hur du kan kringgå dem med en VPN. I våra ögon är yttrandefriheten en av de viktigaste grundläggande mänskliga rättigheterna och vi bör alltid skydda den. Du kommer nedan att få reda på allt du behöver veta om censur av sociala medier, nyhetssidor och andra tjänster. Dessutom kommer vi att förklara hur en VPN kan hjälpa dig.

Vad menas med censur online?

Vad är onlinecensur? Internetcensur är undertryckandet av vad som kan nås eller ses på internet. Den utförs ofta av regeringar av politiska skäl. Regeringar runt om i världen väljer att censurera webben och blockera sociala medier eller nyhetshemsidor.

Lyckligtvis kan du kringgå internetcensur med en VPN.

Kringgå censur online med en VPN

Det kan vara mycket irriterande om du under din semester eller under din vistelse utomlands besväras av internetcensur tillämpas av landet i fråga. Till exempel kan Facebook eller WhatsApp blockeras, eller en viss hemsida blockeras.

En VPN är en bra lösning på problemet med censur på nätet. Med en VPN kan du kringgå geografiska begränsningar i ditt land och återfå tillgång till sociala medier och alla dina favorithemsidor.

Nedan förklarar vi exakt hur en VPN fungerar.

Hur fungerar en VPN?

Genom att använda en VPN-anslutning blir din internettrafik är krypterad. Du ansluter via en fjärrserver och din IP-adress ändras.

Illustration över hur en VPN fungerar

När du använder en VPN kan du välja det land du skulle vilja få tillgång till internet från. VPN skickar din trafik via en server i det landet och du får tillgång till internet, inte med din egen IP-adress, utan med IP-adress för den servern. För hemsidor kommer det att verka som om du når dem från det land du har valt. På så sätt kan du enkelt kringgå censuren i ditt land.

En VPN har också en hel del andra fördelar. Du vinner frihet med möjlighet att kringgå geografiska begränsningar. Detta kan till exempel hjälpa dig att titta på Netflix-innehåll i ett annat land. Men det finns mer än så!

VPN ger dig också anonymitet eftersom din egen IP-adress inte kommer att vara synlig för någon. Med en VPN kommer ingen att kunna koppla dina aktiviteter online till din plats eller person. Läs mer om fördelarna med detta anonym surfning.

Slutligen erbjuder en VPN hög säkerhet. VPN-programvara krypterar all data på din dator. Ingen hackare eller regering kommer att kunna dechiffrera denna krypterade trafik. Din personliga information och internettrafik är säkra med användning av en VPN.

Bästa VPN-leverantörer för att kringgå onlinecensur

Vi har skapat en lista över de tre bästa VPN-leverantörerna som kan hjälpa dig att kringgå censur. För den här listan har vi kombinerat vår allmänna lista över de bästa VPN-leverantörerna, med de funktioner en VPN måste ha för att bekämpa censur.

En svårighet är att vissa länder nu har börjat blockera VPN-leverantörshemsidor. Vi har valt ut de leverantörer som har lyckats hålla sig tillgängliga (nästan) överallt. En annan viktig funktion är pengarna-tillbaka-garantin. På så sätt kan du enkelt prova på tjänsten för att se om den fungerar. Om den inte fungerar efter din smak så kan du avbryta abonnemanget och få pengarna tillbaka.

Även om det finns bra gratis VPN-leverantörer skulle vi inte rekommendera dem i syfte att kringgå onlinecensur. Gratis VPN:er är oftast inte säkra och säljer ibland din data till andra parter. Dessutom har gratis VPN ofta data- och hastighetsbegränsningar.

Planerar du att använda en VPN eftersom du ska på semester i ett land där tjänster är blockerade? Vi råder dig att installera din VPN innan du lämnar. Eftersom, som tidigare nämnts, leverantörens plats kan vara blockerad inom det landet.

Kringgå censur med ExpressVPN

ExpressVPN ligger högst upp på de flesta av våra listor, av en god anledning. Med hjälp av ExpressVPN får du en stabil och säker anslutning var du än befinner dig. De har bra kundsupport och användarvänliga applikationer.

ExpressVPN är något dyr men du får den bästa kvaliteten i gengäld. Du kommer inte att behöva oroa dig för censur med ExpressVPN eftersom du enkelt kan ställa in en anslutning som kringgår de geografiska begränsningarna. Denna VPN låter dig nå Facebook och andra blockerade hemsidor på nolltid.

De erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så du kan ta din tid att prova sina applikationer.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

Kringgå censur med NordVPN

NordVPN är en mycket bra och rejäl VPN-leverantör som definitivt tillhör toppskiktet. De erbjuder en hel del servrar över hela världen för ett mycket rimligt pris.

Särskilt om du bryr dig om din integritet på nätet så är de är leverantören för dig! NordVPN bryr sig verkligen om din säkerhet på nätet och för inte loggar.

NordVPN hjälper dig att kringgå geoblockering av innehåll från hela världen. YouTube, WhatsApp, Skype, blockerade nyhetshemsidor; allt kan nås var som helst i världen när du använder denna VPN.

De har också en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti så att du kan ta dig tid att testa om deras tjänster passar dina behov.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Kringgå censur med Surfshark

Surfshark är en betal-VPN till ett mycket attraktivt pris. Denna VPN är mycket lämplig för att kringgå onlinecensur. Du kan till exempel använda VPN när du befinner dig i ett land där WhatsApp är blockerad.

Med bra hastigheter och en stabil uppkoppling kan du komma åt internet anonymt. Pengarna-tillbaka-garanti på 30 dagar ger dig möjlighet att testa om denna VPN-anslutning fungerar i ditt (semester-)land.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Exempel på censur på internet

Censur på nätet blir allt vanligare. Länder som Kina, Turkiet, Iran och Nordkorea är kända för att blockera tillgången till sociala medier. Facebook, Twitter, YouTube och Instagram censureras till exempel.

Förutom censur på sociala medier blockerar länderna också specifika hemsidor. Dessa länder nekar medborgarna tillgång till specifika hemsidor. Inte bara medborgarna påverkas av detta, resenärer kan också påverkas av denna censur.

Nedan diskuterar vi några exempel på internetcensur.

Censurering av sociala medier

Sociala medier är platser där människor kan uttrycka sina ofiltrerade tankar och åsikter. Detta kan vara ett hot mot vissa regeringar. Sociala medier är ett perfekt sätt för stora grupper av människor med samma idéer att samlas.

Regeringar som inte tillåter någon opposition fruktar att sociala medier kan utlösa motstånd. Av denna anledning kommer de att begränsa eller helt förbjuda användningen av vissa medier i sitt land. Lyckligtvis finns det vägar runt detta och en av dem är användningen av en VPN.

Censurering av Facebook och Twitter

Twitter och Facebook är förbjudna i några länder, såsom Kina och Nordkorea. Dessutom finns det flera fall där länder tillfälligt har förbjudit användningen av dessa delningsplattformar. Ofta händer detta som en förhastad handling mot uppror.

Facebook är idealiskt för att skapa evenemang och få ihop stora grupper av människor. Således kan det vara mycket användbart när du vill organisera en protest. Totalitära regimer, som inte tillåter motstånd, håller noga koll på sociala medier och går i vissa fall vidare med att förbjuda dem. Naturligtvis skulle vi beteckna detta som en uppenbar censur.

Förbud mot Twitter sammanfaller ofta med förbud mot Facebook. På samma sätt som Facebook är Twitter också ibland tillfälligt förbjudet eller begränsat. Vissa regeringar ser Twitter som ett hot eftersom man kan använda den för att sprida uppstudsiga meddelanden. Räckvidden för yttrandet från deras opposition kan vara stor på Twitter som kan hota deras regim. Alla kan utfärda begäran om borttagning på Twitter. Noterbart är att Twitter publicerade att 90 % av alla begäranden om avlägsnande kommer från Turkiet. Än så länge har Turkiet inte blockerat Twitter helt, bara tillfälligt.

Medan komplett blockering av dessa platser är uppenbar censur, är andra fall något mer komplicerade. Det har visat sig vara svårt för Facebook och Twitter att kontrollera sina hemsidor mot olagligt innehåll, som hatpropaganda och terrorism. Dessutom är lagarna olika i alla länder. Vissa regeringar har pressat Facebook att ner vissa sidor. Oftast är dessa sidor i strid med lagarna i det landet.

Du kanske inte ser förbudet mot terroristsidor som censur, eftersom det verkar vara för ditt skydd. Men tänk dig att din regering har det ut för kattungar och förbjuder dem på alla sociala medier. Skulle du fortfarande tycka att det är rimligt? Förståeligt nog har regeringens censur har utlöst stora diskussioner. Lyckligtvis kan vi hitta en väg runt sociala medier censur med en VPN.

I Kina, där Facebook och Twitter är förbjudna, har de skapat ett alternativ till dessa tjänster. Tjänsten, som kallas Weibo, är en stor delningsplattform. Men den kinesiska regeringen övervakar och censurerar Weibo. Du kommer inte att kunna lägga upp allt du vill ha på Weibo. Det finns en lång lista med förbjudna ord och fraser. Således är det verkligen inget alternativ, även om det presenterar sig som ett. Så ifall ditt land erbjuder ett alternativ till förbjudna tjänster så är det alltid bra att kontrollera den faktiska friheten som plattformen kommer att erbjuda dig.

Censurering av WhatsApp och Skype

Skype-blockerad laptop

Appar som WhatsApp och Skype som erbjuder enkel, gratis kommunikation kan utgöra ett hot mot både telekommunikationsföretag och regeringar. Dessa applikationer erbjuder så kallade VoIP-tjänster. VoIP-tjänster (Voice over Internet Protocol) är ett sätt att kommunicera gratis, via internet.

Regeringar som blockerar användningen av dessa tjänster säger ofta att de gör det för att skydda telekom- och internetleverantörer. Eller att internetleverantören kan blockera dessa tjänster eftersom de ofta också äger telekomföretaget. Dessa företag som du betalar så att du kan ringa eller texta någon, förlorar en hel del intäkter när VoIP tjänster är tillåtna. På sätt och vis håller de på konstgjord väg företag flytande som annars skulle ha gått under.

Det finns också regeringar som begränsar användningen av Skype och WhatsApp av andra skäl. Liksom de sociala medier som tidigare nämnts kan Skype och WhatsApp utgöra ett hot mot totalitära regimer. De är en väg till enkel, oövervakad kommunikation. Av denna anledning beslutar sig vissa länder för att förbjuda dem. I vissa fall tillåter de VoIP-tjänsten men använder spionprogram på dem för att övervaka konversationer. I Kina kan du till exempel bara ladda ned en anpassad version av Skype. Denna version har spionprogram som gör det möjligt för den kinesiska regeringen att övervaka chattar och kontrollera förbjudna ord.

Här har också den kinesiska regeringen tillåtit en alternativ kinesisk tjänst att ta över den marknad som i många andra länder tillhör WhatsApp. Denna tjänst kallas WeChat, och liksom med Weibo, utövar den kinesiska regeringen omfattande övervakning i den.

Läs den här artikeln för att får veta mer om censur på WhatsApp. Läs mer om censur på Skype här.

Censurering av YouTube

Blockeringen av YouTube motiveras ofta på liknande sätt som för ovan nämnda tjänster. Friheten att lägga upp vad du vill och, potentiellt, nå en stor publik, är ett hot mot totalitära regimer.

YouTube utövar också själv censur. Kanaler som enligt YouTube innehåller ”skadligt” innehåll görs svårare att hitta på plattformen. YouTube tar också bort reklam för sådana videor.

Men på YouTube finns också frågan om distributionsrättigheter. På samma sätt som strömningstjänster som Netflix måste YouTube ibland ta itu med upphovsrätt och distributörer. Distributörerna begränsar de länder där en video visas. Du får då se ett meddelande likt det här:

video inte tillgänglig på Youtube

Strängt taget är detta inte censur men du kan också kringgå den med en VPN. Välj helt enkelt ett land som ger dig tillgång till din valda video. Du kan läsa mer om denna process i vår artikel på titta på amerikansk Netflix över hela världen.

Blockerade hemsidor

Förutom censuren av sociala medier är enskilda hemsidor också föremål för censur. De kan utgöra ett hot mot en regering eller den sociala ordningen i ett land. Det är alltför många olika hemsidor som blir förbjudna. Vi kommer att diskutera blockering av nyhetssidor eftersom detta är en viktig kränkning av oberoende journalistik.

Censurerade nyhetssidor

Blockeringen av nyhetssidor är en stor fara för yttrandefriheten. Denna praxis är förmodligen det tydligaste exemplet på censur. Om ett land inte tillåter oberoende journalistik så bryter det mot yttrandefriheten. Ofta kommer de att blockera nyhetssidor som stöder oppositionen, eller utländska nyhetssidor. Exempel på länder där pressen är starkt censurerad är Turkiet och Iran.

Lyckligtvis kan dessa nyhetssidor ofta nås med hjälp av en VPN. En bieffekt av blockering av nyhetssidor av regeringar är att andra nyhetssidor kommer att vara uppmärksamma på sitt innehåll. De självcensurerar eftersom de inte vill bli blockerade. På så sätt finns det ingen oberoende journalistisk kvar.

På senare tid har länder börjat blockera ”fake news”-hemsidor. Detta är något att vara uppmärksam på, för vem kan avgöra vad som är och inte är falska nyheter? EU har till exempel skapat en arbetsgrupp som kommer att kontrollera internet efter falska nyheter, och särskilt intresserad är man av falska nyheter från Ryssland. Falska nyheter kan vara mycket farligt men censur kanske ännu farligare. Även om spridningen av desinformation blir mer och mer av ett problem måste vi vara vaksamma mot regeringar som alltför ivrigt blockerar hemsidor.

Censurering av porrsidor

Pornografiska hemsidor är en annan typ av hemsida som lider mycket av censur. Vissa länder tillåter inte något obscent material på webben. Inte alla regeringar och kulturer är överens om vad som är obscent och vad som inte är det. Medan ett land bara förbjuder pornografiska hemsidor, kan ett annat land även förbjuda hemsidor som säljer bikini. För att påtvinga medborgarna i sina länder en viss moral använder dessa länder censur.

Google-censurering

Google blockerar vissa hemsidor om de tycker att det kan beskrivas som berättigad censur. Det är sidor som bryter mot lagen i de flesta länder, som terrorism och barnpornografi. De är dock tydliga med att de inte vill bistå i den politiska censuren. Eftersom Google inte kommer att tillmötesgå alla förfrågningar, blir vissa länders beslut att blockera deras applikationer. Till exempel förbjuder Kina för närvarande alla Google-appar.

Använd Tor för att kringgå censur

Tor (The Onion Router) är ett onlinenätverk som fungerar som en webbläsare på internet. Den används för krypterad, anonym kommunikation. Tor-nätverket består av tusentals servrar världen över. Tor arbetar med olika lager av kryptering. Datatrafiken delas upp i små bitar som därefter krypteras och skickas via flera servrar innan den hamnar hos användaren.

Denna process kostar i tid och av den anledningen kan Tor-webbläsaren vara relativt långsam. Men hur långsam den än är så gör den att ingen kan se vad du gör på nätet. Du kan surfa på internet anonymt och ingen vet vem du är eller var du kommer ifrån. På så sätt kan ingen begränsa dig heller.

Tor är en portal till den så kallade Dark web. Det finns många hemsidor på dark web som du inte kan besöka med en normal webbläsare. Folk använder Tor och dark web eftersom de inte upplever någon censur där.

Men dark web har en mörk sida och förknippas ofta med brott. Dark web är inte reglerad och det är lätt att dra på sig skadlig programkod där. För de flesta som vill vara anonyma online kommer en VPN att vara ett enklare, bättre och säkrare alternativ än Tor.

Tor fungerar som en sökmotor, vilket innebär att det kan vara en lösning för att kringgå begränsningar för tjänster som du når via en webbläsare, som Twitter och YouTube. Saker som fungerar utanför en webbläsare påverkas dock inte av Tor. Således kan man endast kringgå restriktioner för program som Skype och tillämpningar av hemsidor som Twitter och Facebook med en VPN. Vi rekommenderar användning av en VPN framför användning av Tor dock, på grund av de extra fördelarna med den fullständiga frihet, anonymitet och säkerhet som den erbjuder.

Avslutande tankar – hur kan jag kringgå onlinecensur?

Vissa regeringar censurerar online-aktiviteter. Portaler som sociala medier och nyhetssidor är ett hot mot deras styre. Av denna anledning är sidor och tjänster förbjudna i vissa länder.

Ett sätt att få tillgång till dessa begränsade platser är med hjälp av en VPN. Detta gör att du kan ändra din virtuella plats. Även Tor kan vara användbar för att besöka blockerade hemsidor. För allmän internetfrihet vi skulle rekommendera en VPN.

Kringgå onlinecensur: vanligt förekommande frågor

Har du en någon om att kringgå censur på nätet? Nedan har vi listat de vanligaste frågorna. Klicka helt enkelt på frågan för att se svaret.

En VPN kan hjälpa dig att kringgå censur online. VPN-programvaran krypterar all din internettrafik och döljer din personliga IP-adress. Du kan välja en server i ett annat land.

VPN skickar din trafik via en server i det landet och du får tillgång till internet med IP-adressen för den servern. Webbplatser kommer att tro att du når dem från det land du har valt. På så sätt kan du enkelt kringgå internetcensur i ditt land.

I länder med strikta regimer som Kina, Turkiet, Nordkorea och Iran ser du en hel del internetcensur. Dessa länder är kända för att regelbundet blockera hemsidor och sociala medier. Lyckligtvis finns det sätt att kringgå dessa former av censur.

Vi rekommenderar ExpressVPN för att kringgå internetcensur. Denna VPN har utmärkta säkerhetsfunktioner. Deras breda utbud av servrar gör att du kan komma åt censurerat innehåll från var som helst i världen.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.