Så skickar du helt anonyma mejl

Laptop with locked email on it
Klicka här för en snabbsammanfattning av denna artikel
Sammanfattning: Så skickar du helt anonyma mejl

Du har ett antal olika alternativ när det gäller att skicka anonyma e-postmeddelanden. Dessa inkluderar följande:

 • Använda en anonym e-posttjänst
 • Skaffa engångs-mejlkonto

Vi rekommenderar att du ger ProtonMail en chans. Med dess lättanvända gränssnitt och överkomliga prisnivåer är det ett av de ledande anonyma e-postalternativen som finns tillgängliga.

Var också noga med att ta hänsyn till följande tips:

 • Skaffa engångs-mejl med en VPN för att hålla din IP-adress privat.
 • Ta inte del av ditt anonyma e-postkonto hemifrån.
 • Ange aldrig dina personuppgifter någonstans.
 • Använd falsk information så långt möjligt.
 • När du skapar och loggar in på ett anonymt e-postkonto använder du en VPN för att dölja din IP:

För mer information om att skicka anonyma mejl – läs artikeln nedan.

Har du försökt lista ut hur du skickar ett anonymt e-postmeddelande? Kanske arbetar du som journalist och behöver kommunicera med källor anonymt. Eller så kan du försöka skicka känslig information och inte vill att den spåras tillbaka till dig. Oavsett anledning är det dagligen viktigt för många människor att skicka anonyma e-postmeddelanden.

Om du vill skicka ett e-postmeddelande anonymt men är osäker på var du ska börja, då har du kommit till rätt plats. I den här artikeln förklarar vi hur du kan skicka anonyma och spårlösa e-postmeddelanden och ge några ytterligare tips när det gäller att skicka e-postmeddelanden utan att få dem spårade tillbaka till dig.

När du försöker skicka ett anonymt e-postmeddelande är det viktigt att du gör det ordentligt första gången för att säkerställa din integritet. Genom att ge dig råden här hjälper vi dig att se till att varje anonym e-post du skickar håller ditt namn och personlig information borta från nyfikna ögon.

Så skicka spårlösa e-postmeddelanden

För att skicka ett anonymt e-postmeddelande måste du se till att e-postmeddelandet inte kan spåras tillbaka till dig på något sätt. Det betyder inte bara att du måste använda en anonym e-postadress, du måste också se till att e-postmeddelandet är krypterat och andra inte kan se IP-adress vilken plats som posten kommer från. De två vanligaste sätten att e-posta anonymt är:

 1. Skicka e-postmeddelanden med hjälp av en anonym e-tjänst.
 2. Skicka e-postmeddelanden med hjälp av en engångsmejl.

Du kan till och med kombinera dessa två för att vara extra säker: skapa en engångsmejl hos någon anonym e-posttjänst.

Du hittar mer information om engångskonton och anonyma e-posttjänster nedan.

Använda en anonym e-posttjänst för att skicka ett säkert e-brev

ProtonMail logotyp ikonAnonymous e-posttjänster specialiserar sig på att ge användarna ett helt säkert och anonymt sätt att skicka e-post online. Detta är ett bra alternativ om ditt mål är att inte spåras av externa parter. Dessa tjänster kräver vanligtvis mycket lite information om dig när du registrerar dig, och de kan ställas in för att ta bort dina e-postmeddelanden från sina servrar automatiskt.

Anonymous e-posttjänster håller din e-post säker på olika sätt. För det första använder dessa säkra e-postleverantörer end-to-end-kryptering. Detta gör dessa e-postmeddelanden mycket svårare att fånga upp än vanliga e-postmeddelanden som går igenom en okrypterad tunnel. Dessutom de krypterar e-postmeddelandena själva. Detta innebär att varje e-postmeddelande kodas så att endast behöriga användare kan läsa det. Så även om någon lyckas få fatt på detta e-postmeddelande (vilket är mycket osannolikt), kan denne fortfarande inte läsa det eftersom själva e-postmeddelandet är förvrängt.

Den här krypteringen ökar sekretessnivån, men hjälper inte alltid användbarheten. Eftersom Googles programvara till exempel faktiskt kan skanna innehållet i dina e-postmeddelanden kan du söka i inkorgen efter ämne, innehåll och filer. En säker e-postleverantör som ProtonMail väljer kryptering och integritet framför att kunna söka i din e-postlåda, vilket innebär att du inte kan använda ett sökfält för att skanna igenom dina e-postmeddelanden. Detta kan göra ProtonMail lite mindre användarvänligt, men mycket säkrare.

Dessutom finns många säkra e-postleverantörer i länder som inte behöver dela data med andra länder. Vissa länder delar sin information med andra. Så därför är det bäst för en säker e-postleverantör att vara belägen i ett land som inte delar sin data och inte tvingas hålla spåra viss data. Några exempel på säkra länder är Schweiz och Brittiska Jungfruöarna.

Sammanfattningsvis hjälper en säker e-postleverantör dig att skicka anonyma e-postmeddelanden eftersom:

 1. De använder end-to-end-kryptering mellan dig och mottagaren, vilket gör det svårare för andra att få tag på e-post.
 2. De krypterar e-postmeddelandena själva också vilket innebär att även om någon lyckas få tag på ett e-postmeddelandet så är det kodat och därför oläsligt.
 3. De behöver inte tillgång till innehållet i dina e-postmeddelanden för sökändamål.
 4. Många säkra e-postleverantörer är lokaliserade i ett land som inte behöver dela sin data med andra organisationer.
 5. De ber dig inte om mycket personlig information när du registrerar dig för en e-postadress.
 6. De kan ställas in för att ta bort e-postmeddelanden automatiskt.

Den överlägset bästa populära och bästa anonyma e-posttjänsten just nu är ProtonMail. ProtonMail är en säker e-postleverantör som erbjuder både gratis- och betalabonnemang. De är baserade i Schweiz och arbetar med de högsta nivåerna av kryptering och integritet. ProtonMail är lätt att använda och körs på programvara med öppen källkod. Detta är perfekt om du vill skicka och ta emot e-postmeddelanden anonymt. Den har till och med PGP-kryptering helt integrerad i sin programvara. Om du är intresserad av att använda en säker e-postleverantör så prova ProtonMail genom att klicka på den orangea knappen nedan:

Skaffa ProtonMail

Använda ett engångs-e-postkonto för att skicka ett anonymt mejl

Laptopskärm engångsmejl ikonEngångs-mejl är ett konto du skapar för ett unikt, vanligtvis tillfälligt syfte, till exempel att skicka ett anonymt e-postmeddelande eller använda det när du registrerar dig för olika onlineplattformar. Om du vill vara extra säker kan du använda en säker e-postleverantör för engångskonto. På så sätt skyddar du inte bara din identitet genom att använda ett e-postkonto som inte leder tillbaka till dig – du har även den extra fördelen av att ge extra säkerhet åt alla e-postmeddelanden du skickar.

Se alltid till att du använder en e-postadress som inte kan spåras tillbaka till dig på något sätt. Använd inte ditt namn, din adress, ditt födelsedatum eller liknande information som kan brukas för att identifiera dig. Det säkraste sättet är att använda en anonymiserad teckensträng.

Om du verkligen vill vara helt anonym kanske du ska använda en VPN innan du registrerar dig och loggar in på din engångs-e-postadress. Detta säkerställer att inte ens e-postleverantören har din faktiska IP-adress. En bra VPN som har sin egen säkra e-posttjänst är ProtonVPN:

ProtonVPN
Erbjudande:
Mycket bra VPN-leverantör med sin egna tjänst för anonym mejl och krypterad hårddisk
Från
$4.00
7.9
 • Stark kryptering
 • Specialiserade servrar
 • Många alternativ
 • Mer svårarbetad för nybörjare
Besök ProtonVPN

Tips för att skicka anonyma e-postmeddelanden

Nu när du har en bättre uppfattning om grunderna för att skicka anonyma e-postmeddelanden ger vi dig en översikt över några grundläggande säkerhetstips för att skydda din identitet och privata information på nätet. Här är en konkret lista över tips för att hålla dig skyddad:

 1. Använd VPN för att maskera din IP-adress innan du registrerar dig eller loggar in hos din säkra e-posttjänst, och ändra dina lösenord regelbundet.
 2. Tillgå inte din anonyma e-post från ditt hems Wi-Fi. Använd en offentliga nätverk (hotspots).
 3. Skapa ett nytt e-postkonto (en så kallad engångsmejl) när du registrerar dig för en ny tjänst eller när du vill skicka ett anonymt e-postmeddelande.
 4. Använd aldrig ditt namn, din plats, ditt födelsedatum eller annan information som kan spåras tillbaka till dig i din e-postadress. Det bästa är att använda en slumpmässig teckensträng som namn på din e-postadress.
 5. Använd falsk information när du registrerar dig för en e-postadress, som exempelvis ett falskt för- och efternamn.
 6. Använd inte ditt privata telefonnummer för att verifiera din e-postadress. Se istället om du kan hoppa över det här steget när du registrerar dig.
 7. Det här säger sig själv, men uppge ingen personlig information i dina e-postmeddelanden. Bifoga inte heller några filer som innehåller personlig information.

Om du verkligen är integritetsmedveten kanske du till och med ska överväga att konfigurera en privat arbetsyta. Du kan till exempel använda tipsen från vår artikel ”Hur man får säker tillgång till dark web” för att konfigurera en arbetsyta på en separat URL och använda Tor-webbläsaren och/eller en VPN för att bli helt anonym. Och om du verkligen göra det yttersta kan du till och med skaffa en separat bärbar dator som är konfigurerad för att skydda din integritet så bra som möjligt. Men för de flesta bör tipsen ovan vara tillräckliga för att skydda din identitet när du skickar ett e-postmeddelande.

Hur du skapar ett anonymt e-postkonto

För att skapa ett anonymt e-postkonto måste du först välja en e-postleverantör. I den här snabbguiden använder vi den betalda versionen av ProtonMail som vår säkra e-postleverantör. Detta är den leverantör vi personligen rekommenderar, särskilt eftersom du kan använda flera adresser när du väljer den betalda versionen.

 1. Gå till ProtonMails webbplats på https://protonmail.com/ och välj ett erbjudande för att komma till skärmen där du ska registrera dig genom att skapa en e-postadress och ett lösenord.
 2. Välj användarnamn och lösenord men fyll inte i någon e-postadress för att återställa din ProtonMail-information eftersom detta är mindre privat.
 3. Logga in med de referenser du just skapade.
 4. Klicka på ”Uppgrade” och välj något abonnemang som du gillar.
 5. Välj kontant eller Bitcoin-betalning för ditt abonnemang. Dessa två betalningsmetoder är de bästa alternativen för integritet.

Och det är allt. Det är så du skapar ett anonymt e-postkonto från grunden.

Varför människor kan vilja skicka anonyma e-postmeddelanden

Det finns ett antal situationer där du kanske vill skicka ett anonymt e-postmeddelande. Nedan hittar du en snabb översikt över några av anledningarna till att du, eller någon annan, kanske vill skicka e-postmeddelanden anonymt.

Skäl att skicka anonyma mejlDetaljer
Du vill undvika skräppost och spårningNär du loggar in på plattformar eller webbplatser med din personliga e-postadress ger du bort din personliga information till dessa företag att att användas hur de vill. Vissa stora teknikföretag samlar in denna information och delar den med tredje part eller använder den själva i reklamsyfte.

Det bästa sättet att undvika skräppost till ditt primära e-postkonto är att använda en sekundär e-postadress som du inte bryr dig om. Om du försöker undvika spårare från tredje part bör du använda en engångsmejl som inte innehåller några riktiga personuppgifter, tillsammans med en VPN och privat webbläsare som Tor.

Du har en utåtriktad roll i ditt arbeteOm din karriär regelbundet placerar dig i allmänhetens ögon (till exempel på grund av ett jobb inom politik eller inom brottsbekämpning) kan du behöva använda ett anonymt e-postkonto när du skickar e-post. Detta gäller även journalister, eftersom de måste kommunicera med källor och dela med sig av sina resultat genom eventuellt känsliga utredningar
Du är visselblåsare eller måste skicka ”riskabel” informationEn visselblåsare exponerar viss information från en privat miljö för allmänheten. En välkänd visselblåsare är Edward Snowden. Men det kan också vara någon som till exempel publicerar information om oegentligheter i sitt företag.

När du skickar e-postmeddelanden som innehåller farlig eller känslig information så sätter du din egen säkerhet på spel. Om din identitet är känd kan du mötas av vedergällning genom att bli avskedad, svartlistad eller stämd. Dessa möjliga återverkningar visar hur viktigt det är för visselblåsare att skydda sin identitet

Du är i ett land med förtryckarregimEn annan anledning till att du kanske vill skicka anonyma e-postmeddelanden är om du bor i ett land där din onlineaktivitet spåras av din regering. Denna spårning skulle också inkludera de e-postmeddelanden du skickar, där innehållet i dessa e-postmeddelanden eventuellt läses av oavsiktlig publik.

Detta är extra farligt om du skickar ett e-postmeddelande som innehåller information som kan ge dig juridiska problem eller utsätta dig för fara på grund av det politiska klimatet i det land du bor i.

Ytterligare resurser

Vi har ett antal användbara artiklar och guider som berättar ännu mer om anonymitet och säkerhet online. Här är bara några av de resurser du bör kolla in om du är intresserad av att veta mer om hur du håller dig säker på nätet:

Så skicka anonyma mejl - vanliga frågor

Har du en specifik fråga kring att skicka helt anonyma e-brev? Känn dig fri att kolla in vår sektion för vanliga frågor här nedan.

Nej. Det är inte handlingen att skicka ett anonymt e-postmeddelande som är olagligt, utan snarare det potentiella innehållet i det e-postmeddelandet. Om innehållet du skickar bryter mot ditt lands lagar, kan själva meddelandet betraktas som olagligt. Men sättet du skickar det på är inte olagligt. Som exempel: Om du utpressar eller hotar någon anonymt via e-post så skulle utpressningen i sig betraktas som den olagliga handlingen.

Det bästa sättet att skapa en helt ospårbar e-postadress är att använda tjänsterna hos en anonym e-postleverantör, som exempelvis ProtonMail, tillsammans med en ansedd VPN. Slutligen kan du använda dessa tjänster via Tor-webbläsaren för att säkerställa att din privata information och IP-adress är helt dolda för alla som kan försöka spåra dem.

Även om det som kan anses vara den bästa anonyma e-posttjänsten beror på dina behov, ligger det mest populära valet på ProtonMail. Anledningen till att så många använder ProtonMail är att den ger användare PGP-kryptering. Den har också en nollkännedomsspolicy, vilket innebär att ingen kan spionera på dina meddelanden.

Vi rekommenderar att du inte använder Gmail om du vill skicka anonyma e-postmeddelanden.

Du kan använda Gmail för att skapa ett engångskonto med falsk information. Men det är fortfarande inte det mest privata sättet att skicka ett e-postmeddelande på. Du måste ange ett telefonnummer för att verifiera kontot, vilket kan vara ett dåligt val beroende på din situation.

Tänk på att Google fortfarande kan få fram din information, som ditt telefonnummer liksom din plats och din onlineaktivitet.

Om du bara behöver ta emot e-postmeddelanden så kan du använda en e-postleverantör som endast står för inkorgen. Ett populärt val för denna sorts tjänst är TrashMail, som ger dig upp till 25 engångsmeddelanden från 16 domäner. TrashMail håller din verkliga adress anonym och har ett livslångt alternativ om att automatiskt ta bort kontot efter att den inställda tiden har löpt ut.

PGP-kryptering används för att skicka krypterade e-postmeddelanden och kryptera känsliga filer. PGP är standarden för e-postsäkerhet eftersom den använder en kombination av symmetrisk nyckelkryptering tillsammans med kryptering med offentliga nycklar. Anonyma e-postleverantörer använder PGP-kryptering för att hålla din identitet och personliga information dold och säker när du skickar och tar emot e-postmeddelanden.

International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.