Hva er kryptokapring?

What is Cryptojacking Featured
Klikk her for en kort oppsummering av denne artikkelen
Sammendrag - Hva er kryptokapring? Hvordan oppdage og forhindre det

Kryptokapring er en type nettkriminalitet der hackere bruker datamaskinen din til å utvinne kryptovaluta. De gjør dette fordi det, mens kryptomining kan være lukrativt, det også beskattes på en datamaskin.

Det er derfor det er så viktig å oppdage kryptokapring så snart som mulig. Noen indikasjoner på kryptokapring inkluderer en dårlig datamaskin, en overopphetings enhet og økt bruk av CPU.

Siden nye former for nettkriminalitet ikke setter spor på datamaskinen din, kan det være vanskelig å oppdage eller forhindre kryptokapring. Lær mer om hvordan du kan forsvare deg ved å lese artikkelen nedenfor.

Med ankomsten av kryptovalutaer kom en ny type nettkriminalitet kalt kryptokapring (eng. «cryptojacking»). Du spør deg kanskje, hva er kryptokapring, og hvordan påvirker trusselen om det meg? Kryptokapring er når noen bruker datamaskinen din online til å utvinne kryptovaluta uten din viten.

I denne artikkelen skal vi forklare hva kryptokapring er, hvordan oppdage og forhindre kryptokapring, samt hva du bør gjøre hvis det skjer med deg eller noen du kjenner.

For å svare på spørsmålet, hva er kryptokapring, må du forstå hvorfor folk bryter etter kryptovalutaer og hvordan kryptovaluta prosessen fungerer.

Hva er kryptobryting?

Bitcoin Miner

For at du skal forstå bryting best, må du ha generell kunnskap om digital blockchain-teknologi. I denne artikkelen vil vi fokusere på Bitcoin-bryting, siden dette er den vanligste typen kryptovaluta. På mange måter er blockchain den digitale hovedboken at alle kryptovaluta-transaksjoner er registrert. Du har en kopi av denne blokkjeden hvis du har et system med kryptoprogramvare installert på den. Bare husk at ikke alle kryptovalutaer er basert på blockchain-teknologi.

Hvordan fungerer kryptobryting systemet?

For å hjelpe deg med å forstå hvordan bryting av kryptovalutaer fungerer, la oss se på Bitcoin-transaksjoner. En kryptobryter verifiserer en kryptotransaksjon. Minearbeideren tjener penger ved å verifisere en «blokk» av transaksjoner. En av disse blokkene tilsvarer 1 MB data. Å tjene Bitcoin kan bety at brukerne bare trenger å bekrefte en enkelt transaksjon. På den annen side kan dette også bety at brukerne må verifisere tusen kryptovaluta-transaksjoner. Dette avhenger av kompleksiteten og dataene til transaksjonene. Når en blokk er verifisert av noen, blir den lagt til i den digitale blokkjeden.

En annen måte å se på kryptobryting på er at Bitcoin belønner dem med Bitcoin i bytte for verifiseringen gjort av bryting. De kan bruke dette til å investere eller bruke det til online betalinger.

Hvorfor er bryting så populært?

Årsaken til at bryting velger å bryte kryptovalutaer, er at de vil tjene penger i form av kryptovaluta. Bitcoin tjener på kryptomining på to forskjellige måter. For det første, ved å sjekke alle transaksjoner, sørger kryptominere for at folk ikke misbruker systemet ved å bruke samme kryptovaluta to ganger. For det andre, fordi bryting mottar betaling i Bitcoin, introduserer de ny kryptovaluta i nettverket som får den til å vokse.

Hva er kryptokapring?

For å utvinne kryptovaluta trenger du spesiell maskinvare og mye datakraft, som begge kan koste mye penger å kjøpe. Mange kryptominere vil bryte kryptovaluta, men er ikke villige til å betale pengene for maskinvarekostnadene når det gjelder å finne ressurser til bryting. Dette ønsket om å utvinne kryptovaluta, men ikke betale for nødvendig utstyr, er hvorfor kryptokapring eksisterer. Kryptominere overtar andres system online slik at de kan bryte. På samme måte som et botnet , står enheten din til hackerens disposisjon.

Du tror kanskje du ikke blir et offer for kryptokapring fordi du ikke har nok datakraft, men dette er ikke tilfelle. Vanligvis er ikke kryptokapring målrettet mot spesifikke systemer. Det er også mange kryptovalutaer som kan utvinnes uten et dedikert grafikkort eller spesifikk maskinvare. Faktisk kan en kryptovaluta som Monero brytes ved å bruke hvilken som helst CPU.

Hvordan fungerer kryptokapring?

Hacker

Det er to måter som kryptokapring hackere kan få tilgang til maskinvarens prosessorkraft. Dette er de vanligste metodene for å sette inn kryptokapring skript:

  • Hackerne injiserer et ondsinnet kryptokapring skript på maskinvaren din når du klikker på en ulovlig lenke. Dette kombineres ofte med phishing-teknikker.
  • Hackeren plasserer kryptokapring-skriptet på et populært nettsted, slik at hver datamaskin som besøker nettstedet, starter kryptobryting automatisk.

Den andre metoden for kryptokapring er veldig vanskelig å oppdage fordi ingen digital kode er plassert på datamaskinen din. I dette tilfellet kjøres skriptet gjennom nettlesere i stedet for på datamaskinen din. Det er derfor de fleste antivirus programs ikke oppdage denne formen for kryptokapring, som også er kjent som nettleserbasert bryting.

Hva er konsekvensene av kryptokapring?

Slow computer

Kryptokapring koden fungerer i bakgrunnen av systemer uten at du legger merke til det. Maskinvarens prosessorkraft brukes til å utvinne kryptovaluta, noe som gjør maskinvaren din mye tregere enn vanlig. Du vil også ha noen på datamaskinen din uten at du vet det, noe som alltid er farlig når det gjelder dine personlige data.

Hvordan oppdage kryptokapring

Selv om det kan være vanskelig å se om du har blitt smittet av kryptokapring ransomware, er det måter du kan sjekke for å se om du er et offer for kryptokapring gjennom malware på enheten din. Følgende er de vanligste indikasjonene på om enhetene dine er overtatt:

Hold øye med ytelsen til maskinvaren din

Siden kryptomining bremser datamaskiner, er dette den enkleste måten å identifisere om datakraften din potensielt har blitt overtatt av skadelig programvare fra kryptokapring. Å ha en tregere datamaskin betyr ikke alltid at du har å gjøre med kryptokapring, men det er en indikasjon.

Sjekk Windows Oppgavebehandling

Windows Task Manager lar deg sjekke om det er noe mistenkelig som skjer med datamaskinen din ved å overvåke programmene som kjører i bakgrunnen på datamaskinen. Du bør sjekke oppgavebehandling for å se om det er noe som kjører du ikke kjenner igjen. Hvis det er et program som ser skadelig ut, kan du stoppe det fra å kjøre direkte fra Oppgavebehandling. Dette er en fin måte å overvåke trusler om kryptokapring for å forhindre at bryting med kryptovaluta skjer på maskinvaren din uten at du vet det.

Bruk pålitelige antivirusprogrammer

Nedlasting av antivirus skannere, som Bitdefender, vil hjelpe deg med å identifisere kryptomining skadelig programvare på maskinvaren din. Kryptomining skript blir ikke oppdaget som skadelig programvare av antivirusprogrammer, men hvis de kommer på maskinvaren din via phishing teknikker, kan de oppdages. Denne oppdagelsen er grunnen til at et pålitelig antivirusprogram er avgjørende for å beskytte enhetene dine mot kryptokapring.

Sjekk nettleser ikonet ditt

Hvis kryptokapring jobber på enhetene dine, vil du merke at ikonet for internett vinduet vil forbli aktivt selv om du har lukket vinduet.

Se etter ‘Merkelige’ filnavn

Hvis du eier et nettsted og vil se om det er infisert av skadelig programvare, kan du se etter filnavn som ccminer.exe. Alle kryptorelaterte navn som ikke ser kjent ut, kan indikere at nettstedets sikkerhet har blitt kryptokoblet for kryptokurvedrift.

Se på strømregningene dine

Ikke bare reduserer kryptokapring malware-kode enheten din ved å bruke ressursene, men det øker også kostnadene for strømregningen. Dette er fordi så mange av enhetens ressurser blir brukt konsekvent. Hvis du merker en økning i den månedlige regningen, kan dette være på grunn av kryptominings kode som bruker datakraften din.

Hvordan unngå å bli kryptokapret

Kryptokapring har blitt nesten umulig å beskytte deg mot online. Dette er hovedsakelig fordi du ikke har noen kontroll over filene som er installert på andre nettsteder. Selv med dette i bakhodet, er det noen sikkerhetstrinn du kan ta for å sikre at sjansene dine for å bli kryptokapring er så små som mulig.

Use an Ad-Blocker

Kryptomining-skript er vanligvis skjult i annonser på nettsteder, så hvis du bruker en annonseblokkering, kan du unngå noen former for kryptokapring. Noen ad-blockers, such as Adblock Plus, til og med har en funksjon der de kan identifisere noen kryptomining-skript.

Bruk spesielle utvidelser

Noen utvidelser som oppdager krypteringsskripter plassert av hackere på nettsteder inkluderer NoCoin and MinerBlock.

Bruk antivirusprogramvare

Antivirusprogramvare er nyttig hvis datamaskinen din allerede har blitt infisert av et kryptokapring-skript. Akkurat som med vanlige virus eller ondsinnet kode, kan du karantene et skript og slette det. I tillegg tilbyr mye antivirusprogramvare forebyggende alternativer som kan oppdage kryptomining-skript.

Bruk en brannmur som er oppdatert

Dette er spesielt viktig hvis enheten din er en del av et større nettverk av datamaskiner som bruker en kollektiv brannmur. Hvis du tror at en webside har et kryptomining-skript, er det viktig at nettverksbrannmuren oppdateres, slik at du og alle i nettverket blokkeres fra å besøke denne siden på datamaskinene sine via nettet. Dette vil beskytte nettverket ditt mot bryting som ønsker å bruke ressursene dine uten din viten.

Deaktiver Javascript

Javascript-kode er det vanligste skriptet på et hvilket som helst nettsted, og derfor skjuler hackere vanligvis krypteringsskript i Javascript-elementer. Det er flere måter å deaktivere Javascript, for eksempel å bruke en gratis utvidelse som Quick Javascript Switcher. Du kan også bruke en spesiell funksjon i Tor-browser for å beskytte deg mot kryptokapring.

Ikke fall for phishing-e-post og meldinger

I disse dager skjer kryptokapring vanligvis gjennom åpne faner i internettvinduet. Det betyr ikke at det ikke kan skje på andre måter, for eksempel at systemets sikkerhet blir infisert av skadelig programvare. Dette skjer for det meste gjennom ondsinnede lenker i phishing e-post, så sørg for at du aldri klikker på lenker i e-post du ikke gjør kjenne igjen.

Hva du skal gjøre hvis du har blitt kryptokapret

Ikke få panikk hvis du har blitt Kryptokapret. Hvis du har oppdaget at det finnes et kryptominingskript på systemet ditt, bør du slette denne filen så snart som mulig. Dette forhindrer at drift av kryptovaluta skjer på maskinvaren din, noe som fører til at systemets ressurser reduserer og kompromitterer dine personlige data.

Hvis du tror det er en kryptominingskode på datamaskinen din, bør du kjøre et antivirusprogram for å skanne stasjonene dine for eventuelle trusler. Hvis det finnes filer i skanningen som du ikke kjenner igjen, må du slette dem så snart som mulig.
Kryptokapret Nettleser er litt lettere å løse fordi alt du trenger å gjøre er å lukke vinduet. Du bør også bekrefte med oppgavebehandling at det ikke er noen prosesser som kjører som bruker mye av datamaskinens ressurser. Hvis det er prosesser du ikke kjenner igjen, kan du stoppe dem manuelt.

kryptokapring er en misvisende type nettkriminalitet som er vanskelig å oppdage. Hvis du ser etter tegnene og bruker tipsene i denne artikkelen, vil du begrense sjansene for å bli kryptojekt og redusere effekten av det hvis det skjer.

Kryptokapring - Ofte stilte spørsmål

Ta en titt på FAQ nedenfor for å lese noen av de mest stilte spørsmålene om kryptokapring.

Kryptokapring er en metode som brukes av nettkriminelle for å få tilgang til datamaskinen din slik at de kan utvinne kryptovaluta. De gjør dette fordi det, mens kryptobrytning kan være lukrativt, det også beskattes på maskinvaren. Kryptokapring lar nettkriminelle bruke datamaskinens ressurser til å utvinne kryptovalutaen. Les vår omfattende artikkel om kryptokapring for å lære mer!

Kryptobrytning er verifisering av krypto transaksjoner med det formål å forhindre at en crypto bitcoin eller -enhet blir brukt mer enn en gang. Kryptobrytning sørger for at systemet med kryptokurver holder seg ærlig og fritt for svindel. Folk bryter krypto fordi de vil bli belønnet med kryptovaluta når de gjør det.

Det er noen tegn som kan peke på kryptokapring:

  • En datamaskin som er mye tregere enn vanlig
  • En datamaskin med overoppheting eller en vifte som er mye høyere enn normalt
  • Uvanlig høy bruk av CPU eller GPU. Du kan sjekke disse i Windows Oppgavebehandling

Punktene som er oppført ovenfor er bare noen få indikasjoner på at du er blitt kryptokapret. Imidlertid er tegnene som har å gjøre med datamaskinens ytelse og strømforbruk de beste måtene å oppdage disse moderne typer kryptokapringer på. For mer informasjon kan du lese artikkelen vår om kryptokapring.

Kryptokapringer er en ond type nettkriminalitet som du vanligvis ikke merker. Men det er noen trinn du kan ta for å begrense sjansen for at det skjer med deg:

  • Bruk en adblocker
  • Deaktiver Javascript
  • Bruk spesielle nettleser utvidelser som kan oppdage kryptobrytning skript, for eksempel NoMiner og minerBlock
Teknologijournalist
Nathan er en internasjonalt opplært journalist og har spesiell interesse for forebygging av nettkriminalitet, spesielt hvor utsatte grupper er involvert. For VPNOverview.com utfører han research innen nettsikkerhet, nettsensur og personvern på nettet.