Det mørke nettet: hva er det, og hva kan du finne der?

Diamond Dark Web icon on a computer code background
Klikk her for et sammendrag av denne artikkelen
Kort fortalt The Dark Web + et sikkerhetstips

Hvis vi ser på internett som et enormt hav, er Dark Web ganske mye bunnen. Dette er den «skjulte» delen som du ikke får tilgang til ved hjelp av en vanlig nettleser som Google Chrome. I stedet må du bruke den anonyme Tor-nettleseren.

Det er litt av en myte som går rundt at alt du finner på Dark Web er ulovlige nettbutikker og sjokkerende grafisk innhold som barnepornografi. Heldigvis er dette ikke tilfelle. Ja, disse tingene er der, men det er også alt fra fora for etterforskende journalister til sider om manga og anime. Imidlertid er det sant at det er veldig reelle farer på Dark Web, for eksempel hackere, malware, svindlere og mer.

Som sådan anbefaler vi at du tar noen sikkerhetsregler. Heldigvis tilbyr Tor-nettleseren allerede litt anonymitet og beskyttelse. For ekstra personvern og sikkerhet anbefaler vi imidlertid å bruke en VPN. Vi anbefaler spesielt NordVPN. Takket være den sterke krypterings- og ikke-loggingspolitikken vil det øke sikkerheten og personvernet ditt på Dark Web sterkt.

Å bruke en VPN på toppen av Tor har mange fordeler. Avhengig av innstillingene dine, kan du kanskje forhindre at Internett-leverandøren din oppdager at du bruker Tor, eller beskytte deg mot verter fra Tor-utgangsknuter som betyr å spionere på deg.

Det mørke nettet er en skjult del av det verdensomspennende nettet som ikke er tilgjengelig for folk som bruker populære nettlesere som Microsoft Edge, Mozilla Firefox og Google Chrome. Mørke websider vil heller ikke bli indeksert av søkemotorer som Google. Med andre ord, du trenger en spesiell nettleser (for eksempel Tor leseren ) og en idé om hva du skal se for når du vil besøke det mørke nettet.

Det mørke nettet blir vanligvis beskrevet som en farlig del av internett hvor alle slags skyggefulle ting skjer, fra ulovlig salg av narkotika til å ansette hitmen. Noen av disse påstandene stemmer, men det mørke nettet består av mer enn bare ulovlige markedsplasser. Det er også et trygt sted for journalister og varslere til å dele sine historier. Selv vanlige borgere i land med strenge diktaturer kan bruke det til å kommunisere fritt.

Denne artikkelen vil fortelle deg alt du trenger å vite om det mørke nettet. Vi forklarer forskjellen mellom det dype og mørke nettet, hvordan det ble til, hva risikoen er og hvordan man kan få tilgang til den.

Hvis du leter etter en trygg måte å besøke det mørke nettet, har vi utarbeidet en omfattende trinnvis plan for å trygt surfe på det mørke nettet . Sørg for å sjekke alle våre sikkerhetstiltak før du besøker det mørke nettet. Hvis du vil bli kjent med alle de forskjellige ordene og ordene som har med det mørke nettet å gjøre, kan du besøke mørke nettet ordbok.

Video Explainer: Hva er det mørke nettet?

Vi laget en kort animasjonsvideo som diskuterer hva det mørke nettet er og hvorfor det er viktig. Artikkelen fortsetter under videoen.

Hold deg sikker på det mørke nettet!

Tilgang til det mørke nettet er veldig enkelt, men det er også lett å haven i store problemer der. Derfor er det alltid viktig og ha nettsikkerhet og personvern i bakhodet. Vi anbefaler sterkt å bruke en VPN til å kryptere og anonymisere all din nettrafikk. Bortsett fra det så pass på at du alltid har oppdatert antivirus programvare kjørende på din enhet. På denne måten er det vanskeligere å fange opp din data, overvåke dine aktiviteter eller å infisere din PC.

En VPN vil beskytte deg når du surfer på overflatenettet eller det dype nettet, men også når du ønsker å surfe på det mørke nettet. Med det vil din nettleverandør, myndigheter og hackere ha mye større problemer med å finne ut hva du har gjort på nettet.

En utmerket VPN for det mørke nettet: NordVPN

En populær VPN-tjeneste som kan brukes i kombinasjon med Tor nettleser, er NordVPN. NordVPN er en høy-kvalitets leverandør som tillater deg å beskytte flere enheter samtidig. De tilbyr sterk kryptering og en rekke ekstra sikkerhetstiltak å velge mellom. NordVPN har også «Onion Over VPN» -servere. Disse serverne gir ekstra beskyttelse når det gjelder DDoS-angrep. Dette gjør NordVPN til en bra tjeneste å bruke når du begir deg ut på det mørke nettet. I tillegg tilbyr de god kundeservice og er veldig brukervennlig. Les alt om denne tjenesten i vår fulle omtale av NordVPN.

NordVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
Only $3.29 a month for a two-year subscription with a 30-day money-back guarantee!
Fra
$3.29
9.3
 • Excellent protection and a large network of servers
 • Nice and pleasing application
 • No logs
Besøk NordVPN

Merk: Teknisk bruk av Tor-nettleseren (med en VPN for ekstra sikkerhet) er ikke den eneste måten å besøk det mørke nettet. Men det er definitivt den sikreste måten. I dag tilbyr Tor-prosjektet også en tjeneste som lar deg få tilgang til mørke websider uten å laste ned Tor-nettleseren. Dette prosjektet heter Tor2web og kan brukes til å navigere til mørke websider fra din vanlige nettleser (for eksempel Google Chrome). Likevel, Tor prosjektet i seg selv indikerer dette er ikke på så langt nær like sikkert som å bruke Tor-nettleseren til å besøke det mørke nettet. Uten Tor er det mye lettere for nettkriminelle å avdekke identiteten din og installere skadelig programvare på din PC. Derfor anbefaler vi deg på det sterkeste å IKKE bruke Tor2web til å besøke det mørke nettet!

Få tilgang til det mørke nettet med en smarttelefon

Tor støtter Android, men operativsystemet er veldig sårbart, og det anbefales ikke å få tilgang til det mørke nettet med Android-enheten din. Tor støtter ikke iOS i det hele tatt.

Generelt sett er ikke smarttelefoner veldig egnet når det gjelder anonymitet. Alt du gjør online kan spores. Med en smarttelefon er dette enda enklere på grunn av GPS-sporing som mange apper bruker. Videre risikerer du at telefonen blir hacket og at dine personlige data blir stjålet.

Er du veldig nysgjerrig på det mørke nettet? Da er det best å bruke en datamaskin med ekstra sikkerhet.

Hva er det mørke nettet?

For å forstå hva det mørke nettet er, må vi skille mellom noen få forskjellige begreper. Internett blir ofte beskrevet som bestående av tre deler: overflate nett, det dype nettet og det mørke nettet. Spesielt begrepene deep web og dark web blir ofte brukt på feil måte, noe som kan forårsake mye forvirring. Her er noen hovedpoeng du kanskje vil huske på:

 • Internett er et verdensomspennende nettverk.
 • Internett er et kommunikasjonsverktøy som bruker internett nettverket.
 • Nettet består av overflate nett , dypt nettogmørkt nett.

Hver av disse tre begrepene vil bli forklart nedenfor.

Dark Web Surface Web Graphic Iceberg

Overflate nett

Overflate nettet, sammen med det dype nettet, er den delen av internett de fleste av oss bruker hver dag. Det er tilgjengelig gjennom vanlige nettlesere som Chrome, Safari, Firefox og så videre. Denne artikkelen er en del av den: du kan få tilgang til den hvor som helst og når som helst, så lenge du har en internettforbindelse og en nettleser. Andre nettsteder, inkludert nettbutikker og bedrifter, er også en del av overflate nettet. Overflate nettet er den delen av nettet som lett kan nås gjennom en søkemotor som Google.

Men hvis du besøker en nettside som en vanlig besøkende, får du ikke se alle deler av dette nettstedet. Du ser bare overflaten. Når du surfer til Amazon uten å logge inn, vil du for eksempel møte utallige produkter, men du vil bare kunne se nettstedet som kunde, ikke som selger eller administrator. For å kunne se «bak kulissene» trenger du et brukernavn og passord. Når du har disse, vil du kunne komme forbi overflaten og videre til det dype nettet. Det dype nettet er den delen av internett som ligger bak lukkede dører.

Det dype nettet

For det meste består deep web innhold av sider og databaser som bare er ment for en bestemt gruppe mennesker innen en organisasjon. Arbeids databasen din kan bli funnet på denne delen av nettet. For å få tilgang, må du vite den eksakte nettadressen (URL). I noen tilfeller trenger du også et passord.

De fleste av oss har ikke tilgang til denne informasjonen, og den er ikke tilgjengelig via søkemotorer heller. Med andre ord vil et konvensjonelt søk på Google ikke vise deg sider på det dype nettet.

Det dype nettet er den klart største delen av internett, anslått å utgjøre mellom 90 og 95% av hele nettet. Eksempler på sider på det dype nettet er private data fra selskaper, universiteter, biblioteker, sykehus, myndigheter, internasjonale organisasjoner og så videre.

Det mørke nettet

Til slutt er det den delen av internett som vi kaller det mørke nettet. Det er den delen av Internett som bare er tilgjengelig via en bestemt nettleser, or-nettleseren . Det er vanskeligere å nå enn overflaten eller det dype nettet, siden det bare er tilgjengelig via denne spesielle nettleseren. Det mørke nettet er den uregulerte delen av internett. Ingen organisasjoner, virksomheter eller myndigheter er ansvarlige for det eller i stand til å anvende regler. Dette er akkurat grunnen til at det mørke nettet ofte er forbundet med ulovlige aktiviteter.

Noen mennesker refererer til denne delen av internett som «deep web», men dette er ikke det rette begrepet. Det er sant at det mørke nettet er en del av det dype nettet, men det mørke nettet er enda vanskeligere å nå. Som vi har beskrevet ovenfor, er en stor del av det dype nettet tilgjengelig via vanlige nettlesere, mens dette ikke er tilfelle for det mørke nettet. Det er umulig å nå det mørke nettet gjennom en nettleser som Google Chrome eller Edge.

Det mørke nettet fungerer annerledes enn overflatenettet. Selv når du bruker Tor, slutter ikke mørke nettsteder i .com eller .org. I stedet består URL-er vanligvis av en tilfeldig blanding av bokstaver og tall og ender på .onion. Adressen til søkemotor DuckDuckGo, kan for eksempel være noe sånt som http://3g2upl4pq6kufc4m.onion. Videre endres URL-ene til nettsteder på darknet regelmessig. Dette betyr at de kan betraktes som skjulte nettsteder, da de ikke er så enkle å finne som de fleste plattformer på overflaten eller dype nett ville være. Hvis du vil vite mer om et par populære sider på det mørke nettet, må du sjekke ut our article «Nettsteder på det mørke nettet som er verdt å besøke».

Er det mørke nettet lovlig?

Lady JusticeMed ett ord: ja. Det mørke nettet og Tor-nettleseren er lovlige i de fleste land. Hvis du derimot velger å handle på det mørke nettet på en måte som ikke er i tråd med loven, vil det selvsagt bli ansett som ulovlig. Som sådan understreker vi viktigheten av å holde deg til lovene i det landet du er i.

Likevel glemmer folk ofte at det mørke nettet og Tor bare er verktøy for å utøve din rett til personvern og ytringsfrihet. De forente nasjoner etablerte personvern som en grunnleggende menneskerettighet. Følgende artikler bekrefter dette:

 • United Nations Declaration of Human Rights (UDHR) 1948, Article 12
 • International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) 1966, Article 17
 • American Convention on Human Rights, Article 11
 • American Declaration of the Rights and Duties of Man, Article 5
 • European Convention on Human Rights, Article 8

Over 130 land som er en del av De forente nasjoner har lover om beskyttelse av borgernes privatliv. Sjansen er stor, dette vil også være tilfelle der du bor.

Har du lov til å surfe på det mørke nettet?

Kort sagt, å navigere på det mørke nettet er ikke ulovlig i de fleste land. Dette betyr at du har lov til å surfe på mørke nettsteder. Det kan imidlertid få deg til å se mistenkelig ut i øynene til din lokale politimyndighet.

Mange ting som selges på det mørke nettet er ulovlig, så det er åpenbart forbudt å kjøpe de ulovlige varene. Siden disse varene vanligvis bare er tilgjengelige på det mørke nettet, kan alle som surfer på denne delen av internett kjøpe dem. Dette er grunnen til at regjeringer kan prøve å holde øye med deg hvis du besøker det mørke nettet.

Selv om bruken av det mørke nettet er lovlig i de fleste land, gjør de ulovlige aktivitetene som regelmessig forekommer på det, og det ulovlige innholdet som finnes der, det mørke nettet til et sketchy sted.

Hvorfor og hvordan oppsto det mørke nettet?

Det mørke nettet ble ikke laget av kriminelle som ønsket mer anonymitet innen kommunikasjon. Det ble faktisk utviklet av den amerikanske regjeringen. Men hvordan skjedde dette?

Spionkommunikasjon

Agenter fra flere byråer slik som CIA var stasjonert på mange plasser langt unna. Det var et ekte globalt nettverk med amerikanske spioner som samlet informasjon og etterretning for USA. Under 1990-årene ble informasjon mer og mer digitalisert og det var ikke lenger behov at spioner sendte sine rapporter via gammeldagse medier som radio eller brevpost. På grunn av internett og nye krypteringsteknikker kunne all informasjonen plutselig sendes gjennom internett.

Rundt 1995 startet U.S. Naval Research Laboratory et program som til slutt skulle bli til Tor (The Onion Router). Med Tor hadde byråene en kryptert linje med kommunikasjon med sine agenter der ute.

Anonymitet for alle

anonymousRundt 1997 ble prosjektet sendt videre til Defense Advanced Research Project Agency (DARPA) som videre ga det til flere grupper for sivile rettigheter. Nå blir så klart spørsmålet hvorfor ville regjeringen gi denne teknologien og nettverket over til grupper som fremmet sivile rettigheter? Det er noen personer som tror at Tor aldri helt ble gitt slipp på av den amerikanske regjeringen.

En annen forklaring er at de måtte åpne opp det anonyme nettverket fordi hver amerikanske agent trengte å bruke det fra hvor som helst i verden til en hver tid. Det gjorde nettverket sårbart for infiltrasjon.

Videre, hvis bare amerikanske etterretningsagenter ville bruke dette nettverket så ville så klart all kommunikasjon fra dette nettverket blir høyst verdifullt. Derfor ville det være bedre å åpne opp nettverket for mange personer slik at etterretningskommunikasjon ville bli som en dråpe i havet av kommunikasjon ikke relatert til regjeringen. Slik ville alle forbli anonyme, og amerikanske agenter kunne bruke nettverket til å sende sine rapporter.

Hvorfor stenger de ikke bare ned det mørke nettet?

Når Tor-nettverket ble tilgjengelig for alle med en nettilkobling ble flere og flere servere satt opp rundt omkring i verden. Nettverket ble derfor mye mer desentralisert. Med hver nye tilkobling i et annet land, ble USA sin jurisdiksjon over internett mindre og mindre. Kraften til et nettverket ligger i det faktum at det ikke kan skrus av fra bare en lokasjon. Hvis du drar ut kontakten fra USA sin side, vil ikke resten av nettverket slutte å eksistere.

Bortsett fra den manglende evnen til en hver stat til å fullstendig stenge ned nettverket, så har USA også fordeler fra og ha dette nettverket i livet – selv om det også tjener ulovlige aktiviteter. Det er fortsatt brukt som en kanal for hemmelig kommunikasjon av etterretningsbyråer. Det er også et av de beste verktøyene som en politisk aktivist har til å stå fram, lekke info, avsløre etc. mot autoritære stater som USA er veldig kritisk til.

Enten det er Venezuela eller Iran, så er USA glad for at folk har et verktøy som Tor tilgjengelig for å gjøre det vanskeligere for disse regimene. Så klart gjelder dette også USA, som ble synlig med WikiLeaks og varsling fra Snowden.

En tveegget sverd

Så det mørke nettet kan både være fordelaktig og farlig. Siden det er til hjelp på mange måter ønsker ikke myndighetene i USA å stenge det ned. Selv hvis de gjorde så, måtte de prøve å stenge det ned i sin helhet og få overholdelse og samarbeid fra et dusinvis av land som ikke har interesse av å samarbeide med USA.

Det nasjonale myndigheter er i stand til å gjøre er å stenge ned enkelte nettsteder og holde eierne, administratorer, brukere osv ansvarlig. Når et nettsted på det mørke nettet tas ned har ofte flere byråer jobbet sammen for og få det til. For eksempel hvis det amerikanske justisdepartementet ønsker å stenge ned et nederlandsk svartebørsmarked som selger marihuana, vil det kreve samarbeid med det nederlandske politiet, Europol og muligens en rekke andre byråer og myndigheter. Det følgende bilde viser antall byråer involvert i nedstengningen av et svartebørsmarked.

Dark Market closed down

Og ta ned dette nettstedet krevde samarbeid mellom minst ti forskjellige byråer/direktorater fra minst fire forskjellige land. Det at alle disse måtte samarbeide for å stenge ned dette nettstedet viser hvor vanskelig det kan være og ta ned deler av det mørke nettet, og ikke minst eventuelt hele det mørke nettet.

Tilgang til det mørke nettet

Hvis du ønsker å besøke det mørke netter bør du være klar over at dette kan være farlig hvis du ikke tar de rette forhåndsreglene. For å gå på det mørke nettet på sikrest mulige måte har vi laget en guide full av tips og triks. Under vil du finne en slanket versjon av denne guiden med det essensielle. Men det er lurt å huske at å følge disse stegene vil holde deg relativt sikker, men på ingen måte fullstendig anonym.

 • Installer en VPN (vi foreslår NordVPN) på din enhet og skru den på
 • Forsikre deg at du har oppdatert antivirus på din enhet
 • Last ned og  installer den anonyme Tor nettleseren
 • Start Tor
 • Forsikre deg at kjøring av scripts i Tor ikke er tillat
 • Valgfritt: endre sikkerhetsinnstillingene i Tor
 • Surf på det mørke nettet, for eksempel med å starte med Hidden Wiki. Lenken er http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page

Husk til sist at det å gå på det mørke nettet kan være et veldig farlig sted. Ta til deg våre advarsler og ikke gjør det lett for malware og hackere å påvirke din enhet! I tillegg må du sørge for at du ikke deltar i ulovlige aktiviteter. Hvis du vil være sikker på at du har best mulig beskyttelse, kan du følge vår guide for det mørke nettet .

Hva er Tor?

Tor (The Onion Router) er gratis åpen kildekode programvare som fungerer som en nettleser. I motsetning til nettlesere som Chrome, Firefox og Edge, sikter Tor på å holde sine brukere anonyme. For å muliggjøre dette dirigerer Tor din nettrafikk gjennom flere IP-adresser/tjenere som representerer lagene på en løk. Dine søk og forespørsler reiser gjennom dette nettverket av noder. Ved hver node blir deler av krypteringen skrellet av. Til slutt ender informasjonen din opp på et nettsted av ditt valg. Denne prosessen har som mål å holde brukeren anonym.

Girl retrieving an internet file through Tor Nodes

Tor nettleseren er brukt for tilgang til det mørke nettet. Som nevnt er dette den enkleste måten å nå URL-adresser med .onion-endelse. Denne endelsen viser til «the onion routing» som Tor bruker til sikker og anonym surfing: kryptering kommer i lag, som lagene på en løk. Nettsteder kan velge å bruke et .onion-domene fordi de ikke ønsker at alle skal vite at de eksisterer. Dette kan være på grunn av at de ønsker å være eksklusive, eller fordi de inneholder tvilsomt eller ulovlig innhold.

Tor kan gi deg tilgang til hele nettet uavhengig om nettstedet er regulert eller ikke. Selv om Tor kan brukes for tilgang til det mørke nettet forblir de fleste brukerne på overflatenettet. Med andre ord: Tor er mest brukt for å anonymisere nettsurfing, men den er også hovedporten inn til det mørke nettet. For enda fler detaljer om Tor nettleseren kan du besøke vår Tor side.

Kort sagt er det nødvendig å bruke Tor nettleseren (eller lignende anonyme nettlesere) for tilgang til det mørke nettet, men også for å hjelpe deg å være mer anonym på internett. Din IP-adresse holder seg skjult. Vennligst allikevel merk deg at Tor nettleseren ikke er feilsikker. Derfor er det alltid anbefalt og ha en VPN kjørende i tillegg.

Tor over VPN eller VPN over Tor?

Du har kanskje ikke lagt merke til det, men det utgjør en forskjell hvis du kobler til Tor nettverket mens du er koblet til en VPN, eller omvendt.

Den ekstra fordelen med å installere en VPN før du går på Tor-nettverket er at din nettleverandør eller andre interesserte parter (myndigheter, etater, hackere etc. vil ikke kunne vite at du har logget deg inn på Tor-nettverket ettersom din trafikk allerede blir kryptert. Dessverre er det faktum at du ønsker å bruke et anonymt nettverk som Tor nok til mistenksomhet fra enkelte grupper.

Og selv om Tor-nettverket er kryptert og anonymt vil det ikke stoppe din nettleverandør eller andre fra å snoke på din nettrafikk gjennom din IP-adresse og vite at du logget inn på Tor. Det gjelder dersom du ikke først koblet til med en VPN.

Det er også mulig og få et abonnement på en VPN gjennom Tor-nettverket. Dette vil si at du først logger inn på Tor, så i Tor nettleseren går du til for eksempel nettstedet til NordVPN og får en VPN. Den ekstra fordelen vil være at din nettleverandør ikke vil få vite at du har interesse av en VPN-tjeneste.

Av vår erfaring dog er det å gå på Tor-nettverket generelt ansett som mye mer mistenksomt grunnet assosiasjonen til det mørke nettet. Derfor anbefaler vi alltid og få et godt VPN-abonnement først. Hvis du er interessert i å vite mer om gode VPN alternativer og hvilken som er rett for deg, ta en titt på våre omtaler.

Hidden Wiki

Å navigere det mørke nettet kan være nokså vanskelig. Å starte på et nettsted som Hidden Wiki kan hjelpe deg å finne veien. Hidden Wiki gir lenker til søkemotorer og nettsteder så du kan navigere det mørke nettet enklere. Dette gjør Hidden Wiki til et godt utgangspunkt når du ikke vet hvor du skal gå. Det er noen kategorier på Hidden Wiki som du bør styre unna. Vær alltid forsiktig med hvilke lenker du klikker på selv på nettsteder som ser legitime ut.

Du kan finne Hidden Wiki ved å kopiere følgende URL inn i Tor nettleseren din: http://zqktlwi4fecvo6ri.onion/wiki/index.php/Main_Page. Nettadressene på det mørke nettet endrer seg kontinuerlig, men det er mange sider på overflatenettet som vil gi deg oppdatert URL for denne spesifikke siden.

Det mørke nettet: Myter

Det er mange historier som går rundt galeste tjenester og sider som gjemmer seg på det mørke nettet . Å bestille hitmen er bare et av de tilgjengelige eksemplene. Selv om vi ikke kan være sikre på at noe av denne oppførselen ikke finner sted på det mørke nettet, er flertallet av ryktene rundt det mørke nettet, som online hitmen eller røde rom, ren fiksjon.

For eksempel eksisterte definitivt et hitmen for hire nettsted kalt Besa Mafia, bortsett fra at det aldri utførte noen treff. Det stjal bare penger fra godtroende mørke nettbrukere som ville ha noen døde. Likevel er mange andre tvilsomme ting, som narkotika og våpen, tilgjengelig på det mørke nettet.

På grunn av eksistensen av så mange skumle mørke nettsteder, har det mørke nettet fått et veldig dårlig rykte. Det antas ofte at alt som skjer på det mørke nettet må være ulovlig. Dette stemmer ikke. Det mørke nettet er også et trygt tilfluktssted for journalister, varslere og borgere som lever under diktatoriske regimer.

Hva foregår på det mørke nettet?

weapons onlineDet er veldig vanskelig å vite nøyaktig hva som skjer på det mørke nettet. Som tidligere nevnt må du vite spesifikke URL-adresser for å komme til de rette sidene. Det er ganske vanskelig å snuble over rett nettsted når alle adressene er en tilfeldig blanding av tall og bokstaver.

Vi kan ikke komme med noen bastante påstander siden det mørke nettet er i kontinuerlig endring og forblir for det meste skjult for mange. Men generelt er dette noe av tingene du kan finne på det mørke nettet:

 • Svartebørs
 • Svindelsider eller andre farlige mørke nettsteder
 • E-posttjenester, forum og andre former for anonym kommunikasjon
 • Botnets
 • Bitcoin og kryptovaluta nettsteder

Svartebørsen

black market drugsSvartebørsen har blomstret siden starten av internett. Det mørke nettet er hjemsted til mange svartebørsmarked, hvor all slags varer kan selges og kjøpes. Eksistensen til slike marked er ulovlig, selv om enkelte offentlige personer og akademikere har understreket noen positive bi-effekter.

Silk Road var en av de første godt kjente markedene på det mørke nettet. Brukere snakket åpenlyst om narkotikabruk på siden og lastet opp bilder av sine produkter. Nettstedet fikk kallenavnet «The Ebay of Vice». Etter flere år med etterforskning klarte amerikanske myndigheter å spore administratoren (Ross Ulbricht) som gikk under pseudonymet “Dread Pirate Roberts” på nettstedet. He ble pågrepet i San Francisco i oktober 2013, og nettstedet ble stengt ned.

Men etter arrestasjonen av Ulbricht dukket det opp mange nye nettsteder. Det er nå flere svartebørsmarked tilgjengelig på det mørke nettet enn noen gang. Silk Road var den første av sitt slag, nå er det mange forskjellige som konkurrerer om å bli den neste.

Svindelsider og andre farlige nettsteder

dangerous websitesDet mørke nettet svermer også med falske og farlige nettsteder. Derfor er det viktig og alltid være forsiktig og bruke både en VPN og en god antivirus programvare. Klikk aldri på en lenke på det mørke nettet som du ikke vet hvor fører til. Datamaskinen din kan bli hacket eller infisert med malware før du vet ord av det.

I tillegg huser det mørke nettet alle slags mørke nettsteder som ikke ville blitt tolerert på overflatenettet grunnet sitt innhold. Dessverre kan du finne ting som dyreplageri og barnepornografi der. Derfor kan det være lurt å holde seg unna denne delen av internett.

E-posttjenester, forum, og andre former for anonym kommunikasjon

Det mørke nettet er også brukt til anonym kommunikasjon. Varslere og journalister kan bruke disse kanalene til å lekke eller finne sensitiv informasjon. Folk som vil rapportere en bedrift eller regjering for en ulovlig handling kan bruke det mørke nettet til å prøve å holde seg anonyme. Journalister kan bruke det til å komme i kontakt med anonyme kilder. Både WikiLeaks nettverket og varslere som Edward Snowden har brukt det mørke nettet tidligere for å spre sitt budskap.

Mens de som er brukt i eksempelet her gjorde det de gjorde i internettfrihet- og gjennomsiktighetens navn, så har ikke alle de samme intensjonene. Kriminelle og terrorister vil også bruke anonym kommunikasjon på det mørke nettet for å prøve å holde seg unna politi.

På det mørke nettet finner du hackers forum som handler med stjålne data. Dette involverer vanligvis passdata, kredittkortnumre og (digitale) identiteter. Denne informasjonen innhentes av nettkriminelle ved å hacke seg inn i systemer. Denne ulovlige innhentede informasjonen blir deretter solgt på det mørke nettet.

Botnets

Et botnet er et nettverk med infiserte enheter som kan opereres av hackeren som kontrollerer det. Ofte er enhetene i nettverket infisert uten at eierne er klar over det. Hackeren som styrer det kan bruke enhetene til å spre virus, phish etter privat informasjon, eller gjøre DDoS-angrep. Botnet er mindre sannsynlig å bli oppdaget, tatt ned eller overtatt hvis det opererer på det mørke nettet. På det mørke nettet selger noen hackere botnets som de har skapt. I bytte mot masse penger kan du få kontroll over et stort nettverk med infiserte enheter.

Bitcoin og kryptovaluta nettsteder

bitcoinHvis du besøker det mørke nettet vil du se at nesten alt er betalt for med kryptovaluta. Disse kryptovalutaene er nettvaluta som kan bli brukt i hele verden. For å være mer presis er kryptovaluta digitale eiendeler bundet til verdien av et desentralisert digitalt register slik som blokkjede-protokollen. Dette betyr at kryptovaluta er ulik vanlig valuta ettersom deres verdi og utvekslingshistorikk er synlig på blokkjeden istedenfor en serie av banker og andre finansielle institusjoner. Men de er mer som digitale eiendeler enn valuta fordi du kan generelt bare veksle disse eiendelene mot varer på nettet, men ikke utenfor. Men på grunn av blokkjedemetoden gjør kryptovaluta anonym utveksling mulig som er ideelt for tvilsom business på det mørke nettet.

Den mest kjente er Bitcoin, som også er brukt utenfor det mørke nettet. Men nylige hendelser viser at valutaen kanskje ikke er så anonym som noen trodde og håpet. Andre typer kryptovaluta er også veldig populære. Noen nye kryptovalutaer prøver kontinuerlig å forbedre beskyttelsen for anonymiteten til brukerne.

Siste ord

Vi ønsker å presisere at du IKKE burde bruke det mørke nettet uten først og ha tatt de rette sikkerhetstiltakene. Nysgjerrigheten er forståelig, men det er ikke verdt å utsette deg selv for fare på denne uregulerte delen av internett. Det er tross alt kriminell aktivitet på det mørke nettet.

Hvis du ender opp med å besøke det mørke nettet så ta alltid forhåndsregler. Denne trinnvise planen vil forklare nøyaktig hvordan du kan gjøre det. Men til syvende og sist begir du deg ut på det mørke nettet på eget ansvar. Vær nysgjerrig, men også sikret!

Det mørke nettet: ofte stilte spørsmål

Trenger du et raskt svar? Her er noen ofte stilte spørsmål og svar rundt det mørke nettet.

Det mørke nettet er et kollektivt begrep for nettsteder som bare er tilgjengelige med Tor nettleseren. Disse nettstedene er ikke tilgjengelig via overflatenettet. I media er det mørke nettet ofte fremstilt som noe farlig, men det er også lovlige nettsteder på det mørke nettet som dreier seg om juridiske emner.

Overflatenettet er alle nettstedene som kan besøkes gjennom nettlesere som Google Chrome, Microsoft Edge, og Mozilla Firefox. Overflatenettet er internett slik de fleste kjenner det.

Det dype nettet er sider som bare kan besøkes ved å bruke et passord eller andre former for verifikasjon. Tenk på din innboks og Facebook-side, men også filer i skyen på jobben. I noen land er begrep som «Deep Web» brukt til å referere til det mørke nettet.

For og få tilgang til det mørke nettet må du bruke Tor nettleseren. Dette er en spesiell nettleser som tillater deg å besøke .onion-adresser. Disse .onion-adressene utgjør det mørke nettet.

En .onion-adresse er en nettadresse som bare kan besøkes gjennom Tor nettleseren.

Tor står for «The Onion Router» og er en spesiell nettleser som tillater deg å besøke nettsteder på det mørke nettet.

På det mørke nettet kan du finne mange forskjellig typer nettsteder. Fra bokomtalesider og vanlige nettsteder som har en .onion versjon (slik som nyhetssider) til narkotika markedsplasser og pornosider. De fleste nettsteder på det mørke nettet kan plasseres i en (eller flere) av følgende kategorier:

 • Ulovlige markedsplasser for narkotika, våpen osv.
 • Nettsteder for varslere for å avsløre informasjonen.
 • Tekniske nettsteder.
 • Pornografiske nettsteder.
 • Nyhetssider.
 • Forum og gjennomgangssider der alle slags temaer blir diskutert, både lovlige og ulovlige.

Ja, det mørke nettet er lovlig. Men det er mulig at noen nettsteder eller innhold på det mørke nettet ikke er lovlig.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.